Kreativ

ŠTÍTEK: bramborový salát

Na vánoční stůl patří sváteční víno

Jablonec n. N. - Tři a jedna otázka pro Marcelu Žďárskou, vedoucí jablonecké vinotéky. Jablonečtí vinařští obchodníci jsou největšími specialisty v celém našem kraji.

Rozhovor s Tomášem Šrolerem

Ústí n. O. – Trenér kulturistiky a fitness Tomáš Šroler přináší čtenářům Deníku užitečné rady, jak se stravovat o vánočních svátcích.

Kapři jsou vánoční tradice, zájem je ale i o amury

Havlovice – Vánoční menu už se neskládá jen z bramborového salátu a smaženého kapra. Poptávka po rybě rok od roku zhruba o procento klesá. Své o tom ví Jindřich Groulík, který je odpovědný za ekonomiku a obchod v podniku Rybářství Litomyšl.

Ušetříte, když zkusíte večeři jinak

Svitavy - Prodejci vánočních kaprů se v pondělí objevili na mnoha místech svitavského okresu. Zdejší rybáři vyzývají, aby si lidé kupovali ryby z místních rybníků a sádek.

V Mongolsku se dělá stejný bramborový salát

Liberec – Soňa Khurelbaatar žije v Liberci už od roku 1994. Řada lidí ji zná jako vynikající fyzioterapeutka, paní Soňa ale vedle své praxe dokázala vystudovat na technické univerzitě ekonomiku a management, bakalářský titul má v kapse a míří k magisterskému.

Štědrovečerní večeře levně, rychle, tradičně

Náchodsko /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ – Většině lidí udělaly předvánoční nákupy obrovský vítr v peněžence. Nakupovali jste i vy víc, než jste původně plánovali? Ptáte se, kde můžete nyní ušetřit?

V Mongolsku se dělá stejný bramborový salát

Soňa Khurelbaatar žije v Liberci už od roku 1994. Řada lidí ji zná jako vynikající fyzioterapeutka, paní Soňa ale vedle své praxe dokázala vystudovat na technické univerzitě ekonomiku a management, bakalářský titul má v kapse a míří k magisterskému.

OBRAZEM: V Bazénu si ulovili svého kapra

Dobruška/Nové Město nad Metují - Vánoční tradicerůznou podobu. Většinou však v asociacích vztažených k období Vánoc nechybí kapr ukrývající se za kopečky bramborového salátu. I sportovní potápěči považují kapra za symbol českých Vánoc.

Milovníci dobrého jídla ctí o Vánocích tradice

ČR -Kulinářské delikatesy, které oživují nabídku špičkových restaurací, nejsou příliš obvyklé pro rodinné vánoční oslavy českých gastronomických znalců. Spíše než vybrané pokrmy z luxusních restaurací si u sváteční tabule dopřávají tradiční stravu, která má svou osvědčenou chuť.

Kapr na medu pro mlsné jazyky

Prachatice – Máte už kapřích řízků a bramborového salátu plné zuby? Zkuste experimentovat. Rybí maso lze upravovat na milion způsobů.

V Africe slaví Vánoce u ohně

Netolice – Štědrý den je za dveřmi, a tak jsme se dětí zeptali, jak tento sváteční den vypadá u nich doma. Jaké udržují zvyky? A jak slaví naopak poslední den v roce? Na naše otázky odpovídali žáci ze Základní školy v Netolicích, konkrétně Ruda Meindl (9 let), Tomáš Kunzl (9 let) a Aleš Jůza (9 let).

V Hamrovce triumfoval zkušený

Dobřív – Čtyřiačtyřicet znalců voleného mariáše dorazilo v sobotu do dobřívské Hamrovky. Konal se tu čtvrtý podnik zimního festivalu o mistra okresu. K obědu se tentokrát podávala smažená krkovička s bramborovým salátem.

ANKETA: Obáváte se váhového přírůstku o Vánocích?

Zlínský kraj /SKÓRE DENÍKU/ - Už brzy vtrhnou do našich domovů lákadla v podobě voňavého vánočního cukroví a maminčiných bramborových salátů se smaženým kaprem. Obáváte se, že letos přiberete nějaká nežádoucí kila?

FOTO: Saláty trochu jinak. Přesto získaly zlato a bronz

Děčín - Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu vyhrálo netradiční pochoutkou mezi dospělými družstvo učitelů z děčínské Střední školy řemesel a služeb. Jejich žáci skončili ve své kategorii třetí.

Tradiční i netradiční štědrovečerní vaření

Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Štědrovečerní menu: Klasika či překvapení?

Smažený kapr s bramborovým salátem a rybí polévka patří k tradičním pokrmům servírovaným na českých štědrovečerních tabulích. V očích řady stolovníků ho může nahradit leda tak krůtí, kuřecí nebo vepřový řízek.

Vánoce ministra zemědělství Ivana Fuksy

Zapálením první svíčky na adventním věnci se začíná odpočítávat čas blížících se Vánoc. O tomto krásném období a nejen o něm jsme si povídali s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou.

Adventní čas nastal...

Vánoce se kvapem blíží, zítra zapálíme na adventních věncích již druhou svíčku. Pro některé z nás je toto obdobím časem klidu, pohody a vzpomínání, jiní hekticky pobíhají po obchodech, na poslední chvíli shánějí dárky, leští domácnosti a pečou cukroví.

Blanensko: vrací se vánoční večírky

Blanensko – Oproti loňskému roku, kdy radnice i firmy na Blanensku šetřily a rušily vánoční večírky, jsou na tom letos lépe. Zaměstnanci se tak můžou těšit na oslavy svátků i na dárky.

Mongolsko a Hanou sblížily šátečky s hovězím

Olomouc – Bramboračka, tradiční smažené placičky a šátečky vařené v páře, plněné mletým hovězím masem, které se podávají při slavnostních událostech, jako jsou třeba Vánoce. Příloha vajíčkový a bramborový salát.

FOTO: Mongolové z Olomouce hostili sousedy na obědě

Olomouc – Bramboračka, tradiční smažené placičky a šátečky vařené v páře, plněné mletým hovězím masem. Příloha vajíčkový a bramborový salát. U bohatě prostřeného nedělního stolu se v jednu hodinu sešly dvě olomoucké rodiny. Jedna česká a druhá mongolská, která své nové přátele hostila. Obě se zapojily do projektu Rodina od vedle.

Hubertské slavnosti: Sokolníci i zvěřina

Boskovice /FOTOGALERIE/ - Papírové tácky s kančím řízkem, sokolníci v kožených holínkách, trubky myslivců, zelené uniformy a vůně svařeného vína. V pošmourném sobotním odpoledni naplnili nádvoří i park boskovického zámku návštěvníci Svatohubertských slavností.

Meziříčí uzavře mladé lesy

Valašsko – Se stále nižšími teplotami a sněhem, který mnozí čekají každou chvíli, pomýšlejí lidé i na nadcházející Vánoce.