Na vánoční stůl patří sváteční víno
Jablonec n. N. - Tři a jedna otázka pro Marcelu Žďárskou, vedoucí jablonecké vinotéky. Jablonečtí vinařští obchodníci jsou největšími specialisty v celém našem kraji.
Jablonec n. N. - Tři a jedna otázka pro Marcelu Žďárskou, vedoucí jablonecké vinotéky. Jablonečtí vinařští obchodníci jsou největšími specialisty v celém našem kraji.
Královéhradecko – Už víte, jestli budete dělat bramborový salát sami, nebo si ho necháte připravit?
Ústí n. O. – Trenér kulturistiky a fitness Tomáš Šroler přináší čtenářům Deníku užitečné rady, jak se stravovat o vánočních svátcích.
Kladno -Jaroslav Žáček je strážník Městské policie Kladno. Letošní Štědrý večer ovšem nestráví se svou rodinou u vánočního stromu, ale ve studených kladenských ulicích.
Svitavy - K Vánocům patří nejen stromeček, dárky a cukroví, ale také kapři.
Příbram – Před Vánoci jsem se jako dítě nekoupal a vlastně ani nikdo jiný z rodiny. Tak vzpomíná na předvánoční dny jako dítě Příbramák František Suchý.
Pardubice - Vánočka, česnečka nebo rybí polévka, kapr či řízek se salátem. Toť vánoční menu.
Jindřichohradecko – Tradiční štědrovečerní menu pro lidi, kteří se ocitli v sociální nouzi, připravují v současné době pracovníci Oblastní charity v Třeboni.
Havlovice – Vánoční menu už se neskládá jen z bramborového salátu a smaženého kapra. Poptávka po rybě rok od roku zhruba o procento klesá. Své o tom ví Jindřich Groulík, který je odpovědný za ekonomiku a obchod v podniku Rybářství Litomyšl.
Jičín - Přinášíme vám přehled cen surovin potřebných pro přípravu bramborového salátu:
Sokolovsko -Duchovní, který pravidelně dochází do věznice, uspořádal předvánoční bohoslužebné setkání
Svitavy - Prodejci vánočních kaprů se v pondělí objevili na mnoha místech svitavského okresu. Zdejší rybáři vyzývají, aby si lidé kupovali ryby z místních rybníků a sádek.
Liberec – Soňa Khurelbaatar žije v Liberci už od roku 1994. Řada lidí ji zná jako vynikající fyzioterapeutka, paní Soňa ale vedle své praxe dokázala vystudovat na technické univerzitě ekonomiku a management, bakalářský titul má v kapse a míří k magisterskému.
Náchodsko /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ – Většině lidí udělaly předvánoční nákupy obrovský vítr v peněžence. Nakupovali jste i vy víc, než jste původně plánovali? Ptáte se, kde můžete nyní ušetřit?
Orlickoústecko – Vánoce vám přinesly pořádný vítr do peněženek a vy se ptáte, kde ušetřit?
Soňa Khurelbaatar žije v Liberci už od roku 1994. Řada lidí ji zná jako vynikající fyzioterapeutka, paní Soňa ale vedle své praxe dokázala vystudovat na technické univerzitě ekonomiku a management, bakalářský titul má v kapse a míří k magisterskému.
Rychnovsko - V hotelech se nyní objevují také vánoční nabídky.
Pardubický kraj - Ceny se někde liší až o dvě koruny. Kapři mají navíc nižší hmotnost než obvykle.
Hradec Králové – Zemědělci v předvánoční čas konkurují supermarketům. Poptávka po čerstvé zelenině je větší.
Dobruška/Nové Město nad Metují - Vánoční tradicerůznou podobu. Většinou však v asociacích vztažených k období Vánoc nechybí kapr ukrývající se za kopečky bramborového salátu. I sportovní potápěči považují kapra za symbol českých Vánoc.
Třinec – Vánoční svátky si ředitel Městské policie v Třinci Josef Kužma nejraději užívá v rodinném kruhu.
Český Krumlov - Studenti soutěžili, kdo zná nejchutnější recept na tradiční vánoční pokrm.
Benešovsko - Štědrovečerní kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví a celé dny strávené u televizní obrazovky.
ČR -Kulinářské delikatesy, které oživují nabídku špičkových restaurací, nejsou příliš obvyklé pro rodinné vánoční oslavy českých gastronomických znalců. Spíše než vybrané pokrmy z luxusních restaurací si u sváteční tabule dopřávají tradiční stravu, která má svou osvědčenou chuť.
Prachatice – Máte už kapřích řízků a bramborového salátu plné zuby? Zkuste experimentovat. Rybí maso lze upravovat na milion způsobů.
Netolice – Štědrý den je za dveřmi, a tak jsme se dětí zeptali, jak tento sváteční den vypadá u nich doma. Jaké udržují zvyky? A jak slaví naopak poslední den v roce? Na naše otázky odpovídali žáci ze Základní školy v Netolicích, konkrétně Ruda Meindl (9 let), Tomáš Kunzl (9 let) a Aleš Jůza (9 let).
Kamenné Zboží /FOTOGALERIE/ -V sobotu se v Ká Zet klubu v Kamenném Zboží konala tradiční vánoční besídka CK Špunt.
Dobřív – Čtyřiačtyřicet znalců voleného mariáše dorazilo v sobotu do dobřívské Hamrovky. Konal se tu čtvrtý podnik zimního festivalu o mistra okresu. K obědu se tentokrát podávala smažená krkovička s bramborovým salátem.
Zlínský kraj /SKÓRE DENÍKU/ - Už brzy vtrhnou do našich domovů lákadla v podobě voňavého vánočního cukroví a maminčiných bramborových salátů se smaženým kaprem. Obáváte se, že letos přiberete nějaká nežádoucí kila?
Děčínsko - Zapojte se do vánoční soutěže Děčínského deníku.
Děčín - Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu vyhrálo netradiční pochoutkou mezi dospělými družstvo učitelů z děčínské Střední školy řemesel a služeb. Jejich žáci skončili ve své kategorii třetí.
Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Smažený kapr s bramborovým salátem a rybí polévka patří k tradičním pokrmům servírovaným na českých štědrovečerních tabulích. V očích řady stolovníků ho může nahradit leda tak krůtí, kuřecí nebo vepřový řízek.
Zapálením první svíčky na adventním věnci se začíná odpočítávat čas blížících se Vánoc. O tomto krásném období a nejen o něm jsme si povídali s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou.
Vánoce se kvapem blíží, zítra zapálíme na adventních věncích již druhou svíčku. Pro některé z nás je toto obdobím časem klidu, pohody a vzpomínání, jiní hekticky pobíhají po obchodech, na poslední chvíli shánějí dárky, leští domácnosti a pečou cukroví.
Strakonicko –Pro českého zákazníka bude dostatek velkých ryb, slibuje ředitel Školního rybářství ProtivínVáclav Šrámek.
Blanensko – Oproti loňskému roku, kdy radnice i firmy na Blanensku šetřily a rušily vánoční večírky, jsou na tom letos lépe. Zaměstnanci se tak můžou těšit na oslavy svátků i na dárky.
Strakonicko - Jen poctivé ruční krájení. Přesně tak, jak to dělávala moje babička, řekla k tajemství toho nejlepšího bramborového salátu Věra Šímová.
Čejetice – Věra Šímová: Jen poctivé ruční krájení. Přesně tak, jak to dělávala moje babička.
Krhanice /FOTOGALERIE/ - Nejkrásnější dárek pod stromeček dostali loňské vánoce manželé Jana a Petr Havlovi z Krhanic.
Pelhřimovsko – Vánoce se kvapem blíží a s nimi i slavnostní štědrovečerní tabule.
Olomouc – Bramboračka, tradiční smažené placičky a šátečky vařené v páře, plněné mletým hovězím masem, které se podávají při slavnostních událostech, jako jsou třeba Vánoce. Příloha vajíčkový a bramborový salát.
Olomouc – Bramboračka, tradiční smažené placičky a šátečky vařené v páře, plněné mletým hovězím masem. Příloha vajíčkový a bramborový salát. U bohatě prostřeného nedělního stolu se v jednu hodinu sešly dvě olomoucké rodiny. Jedna česká a druhá mongolská, která své nové přátele hostila. Obě se zapojily do projektu Rodina od vedle.
Boskovice /FOTOGALERIE/ - Papírové tácky s kančím řízkem, sokolníci v kožených holínkách, trubky myslivců, zelené uniformy a vůně svařeného vína. V pošmourném sobotním odpoledni naplnili nádvoří i park boskovického zámku návštěvníci Svatohubertských slavností.
Valašsko – Se stále nižšími teplotami a sněhem, který mnozí čekají každou chvíli, pomýšlejí lidé i na nadcházející Vánoce.
Dačice – V sobotu se v hospodě Pod betonem uskuteční již 2. ročník Dačického sejrování, aneb soutěž o krále nakládaných sýrů roku 2010.
Dobšice - Alespoň o posvícení, které v Dobšicích potomci Keltů oslavili trochou práce a zábavou.
Košín – V Košíně se o titul nejlepší bramborový salát utkalo šestnáct vzorků.
Jičín - Do jednoho z obchodních domů na autobusovém nádraží se vydal v nedělidopoledne nepoctivý zákazník.
Biskupice /FOTO/ – Přípravy na festival Biskupické kaléšek vrcholily v pátek odpoledne.