Kreativ

ŠTÍTEK: Brazílie

Michal Štrajt a trenér Interobalu Plzeň Marek Kopecký.

Brazilec Kaká se dokázal prosazovat proti top týmům, vítá posilu Štrajt

Čeští mistři získali solidní náhradu za Brazilce Caia, který přestoupil z Interobalu Plzeň do Japonska. Západočechy totiž posílí jiný brazilský futsalista Kaká, který přichází z portugalského Lombosu s vizitkou třetího nejlepšího střelce tamní nejvyšší soutěže. Sedmadvacetiletý futsalista nastřílel 19 gólů.

Bývalé libero české volejbalové reprezentace Julie Kovářová

Julie Kovářová cizince v extraligách vítá. I trenéry

Kluby české nejvyšší volejbalové soutěže zaplní pro nadcházející ročník cizinci. Hráči i trenéři. Přestože se šéfové týmů brání označení, že zahraniční síly vytlačily ty české, je to tak. Klubům se výkonnostně i finančně vyplatí sáhnout pro hráče z Kuby nebo z Brazílie. Jak nastupující trend vnímá Julie Kovářová?

Z oslav 20. výročí existence klubu Vem Camará Capoeira v Mladé Boleslavi.

Na oslavy boleslavského klubu Vem Camará Capoeira přijely špičky tohoto sportu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V přátelské a zároveň velmi slavnostní atmosféře se nesl poslední červnový víkend pro mladoboleslavské capoeiristy. Oslavy dvacátého výročí existence svého klubu Vem Camará Capoeira zahájili velkolepě - Batizadem e troca de cordas, tedy udílením nových pásků. Někteří si ten svůj odnesli domů poprvé, jiní získali vyšší pásek za svoje výkony a zlepšování v minulých letech.

Čeští fotbalisté se chystají na zápas o postup

Lvíčata jsou blízko největšímu úspěchu za 12 let. Kouč: Snad to nebudou nervy

Hlavně nic nepodcenit. Čeští fotbalisté do jednadvaceti let to mají rozehrané parádně. Lvíčata jsou na mistrovství Evropy blízko největšímu úspěchu za posledních 12 let. V závěrečném utkání základní skupiny jim stačí uhrát remízou s Izraelci a proklouznou do čtvrtfinále. Ve vyřazovací fázi si na malém Euru zahráli naposledy v roce 2011.

Éder Levi Cock, blokař VK ČEZ Karlovarsko.

Do Varů přijedu už ve formě, hlásí Brazilec Éder, druhá posila Karlovarska

/ROZHOVOR/ Volejbalové Karlovarsko zažilo po sezoně zemětřesení na postu blokaře. A zdá se, že i po odchodu Adama Zajíčka, Vojtěcha Patočky a Jamese Weira sestavu plnohodnotně doplní. Vítěz českého Superpoháru angažoval devětadvacetiletého Édera Leviho Kocka, který pomohl brazilské reprezentaci k titulu v Panamerickém poháru.

Krnov zná soupeře v přípravě.

Krnov zná soupeře v přípravě, dá šanci mladým odchovancům

/FOTOGALERIE/ Patnáctého července odstartují divizní fotbalisté Krnova přípravu na nový soutěžní ročník. Svěřenci trenéra Gustava Santariuse odehrají tři přípravné duely. Ještě před startem divizního podzimu je čeká předkolo MOL Cupu v Rýmařově.

Martin Váňa (vlevo) už v Krnově hrát nebude.

Martin Váňa opouští Krnov! První posila na cestě

/FOTOGALERIE/ Nováček fotbalové divize z Krnova přišel o jednoho z klíčových hráčů. Tým opouští ofenzivně laděný záložník Martin Váňa. Jeho odchod nebude jediným. Řeší se také budoucnost obou zahraničních hráčů. Naopak trenér Gustav Santarius má domluvenou první posilu.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu, slavnostní ceremoniál, 4. června 2023, Ostrava.

Gejzíry šampaňského i salta vzad. Takhle se na pláži slaví triumf. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Hvězdné obsazení s medailisty z olympijských her, mistrovství světa a Evropy, fantastické výkony na písečné pláži, slunečné počasí, radost z vítězství s gejzíry šampaňského na stupních vítězů i slzy zklamání. A na tribunách tradičně hlava na hlavě, nedělní bitvy o medaile sledovalo přes tři tisíce nadšených diváků. Takový byl 5. ročník turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro 2023 nejvyšší kategorie Elite 16 v Dolních Vítkovicích.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu, muži, skupina D, 2. června 2023, Ostrava. (zleva) Miles Partain (USA) a David Schweiner (CZE).

Čeští sympaťáci zamířili do čtvrtfinále. K volnu jim v Ostravě pomohli fanoušci

/AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ Ostrava je jejich! Před pěti lety se v Dolních Vítkovicích radovali ze čtvrtého místa, pak byli pokaždé ve finále. Třikrát po sobě! I letos přijeli čeští plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner na turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro ve skvělé formě, navíc jako vítězové předešlého klání Elite 16 v Brazílii.

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová (vpravo) a Marie Sára Štochlová mají před turnajem v Dolních Vítkovicích dobrou náladu.

Fanoušci, těšte se: Češi jdou na pláž s pokorou, Češky v nových plavkách

/FOTOGALERIE/ Nechyběli v žádném ročníku J&T Banka Ostrava Beach Pro, před pěti lety skončili čtvrtí, pak třikrát druzí. Dnes patří k favoritům elitního světového turnaje a očekává se, že „dobu stříbrnou“ změní ve zlatou, což čeští plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner neradi slyší.

Miroslav Vondřička slaví 90. narozeniny. Radost mu děla strakonické mládí

Miroslav Vondřička slaví 90. narozeniny. Klub pořádá speciální turnaj

Legendární strakonický trenér Miroslav Vondřička slaví kulaté narozeniny. Narodil se 29.5. 1933 v Bratislavě. Klub připravuje speciální turnaj, v kategorii U11 budou děti hrát v sobotu 3.6. Podívejte se na video, kamera Deníku zachytila nevydařenou baráž strakonického týmu s Brandýsem. 

Miroslav Vondřička slaví 90. narozeniny. Radost mu děla strakonické mládí

Miroslav Vondřička slaví 90. narozeniny. Klub pořádá speciální turnaj

Legendární strakonický trenér Miroslav Vondřička slaví kulaté narozeniny. Narodil se 29.5. 1933 v Bratislavě. Klub připravuje speciální turnaj, v kategorii U11 budou děti hrát v sobotu 3.6. Podívejte se na video, kamera Deníku zachytila nevydařenou baráž strakonického týmu s Brandýsem. 

J&T Banka Ostrava Beach Open, 4. června 2021 v Ostravě. David Schweiner (CZE) a Ondřej Perušič (CZE).

České jedničky na sebe v Ostravě a Brazílii upletly bič. Jsou ve formě a těší se

/FOTOGALERIE/ Na pláži pod vysou pecí hráli poprvé v roce 2018 jako téměř neznámí mladíci, jenže po 4. místě v úvodním ročníku J&T Banka Ostrava Beach Pro se v letech 2019, 2021 a 2022 plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner probili až do finále. Zlomí české jedničky stříbrnou sérii v nadcházejícím turnaji, který se v Dolních Vítkovicích hraje 1. až 4. června?

Priscila Beatrice a Rihanna jsou podle některých  jako jednovaječná dvojčata.

Nehraj si na někoho, kým nejsi, křičeli na dvojnici Rihanny. Teď je žena hvězdou

Podobnost s významnou celebritou je v dnešní době sama o sobě velkou výhodu. Dříve by si vás všimlo možná pár lidí z okolí, dnes si stačí udělat účet na sociálních sítích, pravidelně přidávat obsah a během chvíle může sledovanost vašeho profilu vyšplhat k milionu. Stejně jako to udělala Brazilka Priscila Beatrice, která je snad nejvěrnější kopií zpěvačky Rihanny.

Letoun C-390 má širokou škálu ochranných opatření proti napadení, jedním z nich jsou světlice proti raketám s infračerveným naváděním

Letoun C-390? Česká armáda by se mohla dočkat vlastního stroje pro transport

České letectvo od 90. let postrádá transportní letoun střední velikosti. Armáda si tak už dlouhá léta pronajímá na lety do vzdálenějších končin soukromé přepravce (dříve často z Ruska) nebo si platí hodiny ve společné transportní letce NATO. Jak se však ukázalo při evakuacích zejména v Afghánistánu, mít vlastní větší letoun je důležité, protože pronájmy nejsou vždy k dispozici. I v této oblasti nákupů techniky se přitom blýská na lepší časy.

Ukázky soutěžních prací v letošním ročníku online soutěžní galerie Čímtačára

Soutěž Čímtačára přijala rekordní počet prací. Obrázek dorazil až z Indie

S posledním dubnovým dnem skončilo nahrávání výtvarných prací do již třetího ročníku online galerie a výtvarné soutěže Čímtačára. V digitálním prostředí se tentokrát sešlo 3688 prací, které zaslali mladí umělci ze všech koutů republiky, Slovenska a také z Indie. Letošní téma soutěže nese název Na křídlech a jde o opětovné překonání rekordu z předchozího ročníku. Loni do soutěže doputovalo téměř tři a půl tisíce děl.

Zklamaný Alexandr Ovečkin z Ruska

Kubalík a hvězda? Hokejové MS bez nás je jako fotbal bez Brazílie, šílí Rusové

Z Petrohradu do Rigy to je po silnici necelých 600 kilometrů, asi osm hodin poklidné jízdy. Do Tampere je to z někdejšího města ruských carů a bolševické revoluce ještě o kus blíž. Přesto se jedná o dva zcela odlišné světy. Politické turbulence se promítají i do ledního hokeje. Mistrovství světa, které včera odstartovalo v Rize a v Tampere, se totiž původně mělo konat právě v Petrohradu. Ale všechno je jinak.

Větší nos může souviset s neandertálskou DNA, soudí vědci

Máte velký nos? Mezi vašimi předky byli neandertálci, tvrdí studie

Někteří lidé mají větší nos, protože jejich rodokmen zahrnuje vzdáleného neandertálského předka. Vyplývá to ze studie, o níž napsal list The Times. Mnoho lidí v sobě má malé množství genetického materiálu zděděné po neandertálcích, kteří do doby před zhruba 40 tisíc lety sdíleli svět s druhem homo sapiens.

Mladoboleslavští bojovníci

Boleslavští bojovníci se po republice vrhnou do oslav dvaceti let klubu

Mistrovství republiky bylo pro boleslavské skvělým rozjezdem do letošního roku, kdy capoeiristé slaví již 20. výročí založení svého oddílu ve městě. V měsíci červnu se tak v Mladé Boleslavi připravuje velká událost pro všechny milovníky tohoto bojového umění: Batizado e troca de cordas, tedy udílení nových pásků.

Nizozemský koncept Casa Brutale

Extrémní bydlení ve světě? Sotva metrový dům i chata na střeše paneláku

Bydlet se dá různě. Zcela běžným způsobem v rodinném domě nebo paneláku, ale i zvláštně. Je spousta extrémních staveb, které poskytují netradiční bydlení, ale i řada těch, které na první pohled okem ani nezahlédnete. Pojďte si s námi nejzajímavější pětici skrytého bydlení představit. Čeká vás návštěva objektů Keret House v Polsku, Villa Vals ve Švýcarsku, Casa Brutale v Nizozemí či Casa da Mata v Brazílii.

Ostrava Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu, 28. května 2022 v Ostravě. (zleva) David Schweiner a Ondřej Perušič.

Češi si podmanili Brazílii. Perušič se Schweinerem porazili olympijské vítěze

Fanoušci, těšte se! Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mají skvělou formu. Předvedli ji v Brazílii na turnaji Beach Pro Tour Elite 16, tedy nejvyšší světové kategorie jako má J&T Banka Ostrava Beach Pro, která začne v Dolních Vítkovicích kvalifikací už 31. května. České jedničky v Uberlândii porazily ve finále norské olympijské vítěze Anderse Mola a Christiana Söruma 21:19, 15:21 a 15:11.

Ostrava Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu, 28. května 2022 v Ostravě. (zleva) David Schweiner a Ondřej Perušič.

Češi si podmanili Brazílii. Pomohou jim fanoušci i za měsíc na pláži v Ostravě?

/FOTOGALERIE/ Fanoušci, těšte se! Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mají skvělou formu. Předvedli ji v Brazílii na turnaji Beach Pro Tour Elite 16, tedy nejvyšší světové kategorie jako má J&T Banka Ostrava Beach Pro, která začne v Dolních Vítkovicích kvalifikací už 31. května. České jedničky v Uberlândii porazily ve finále norské olympijské vítěze Anderse Mola a Christiana Söruma 21:19, 15:21 a 15:11.

Gabriel Soares Pessoa.

Pessoa se cítil jako v rodné Brazílii. Na hřišti jsme se neslyšeli, ocenil fandy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na začátku ledna představili volejbaloví Lvi exotickou posilu. Od umění brazilského smečaře Gabriela Soarese Pessoy si slibovali mnohé, ale dlouho to jak si nebylo ono. Až v průběhu čtvrtfinálové série s Kladnem se dostal na palubovku a v semifinále už patří do základní sestavy Pražanů. „Aklimatizace trvala déle, než jsem čekal. V kádru máme navíc spoustu skvělých hráčů,“ připomněl brzy 30letý volejbalista.

Skořápky od vajec, velká dávka uměleckého citu a statisíce jsou v kapse.

Brazilka umí na vaječných skořápkách vydělat statisíce. Její šaty dobývají svět

Skořápky od vajec sbírá v těchto dnech snad celá republika. Většina z nás však vejce spíš vyfukuje, barví a vytváří tradiční velikonoční kraslice. Pravdou ale zůstává, že úspěchy slaví ten, kdo přijde s něčím novým a netradičním. Jako například brazilská umělkyně Melissa Meier, o které je řeč. Sbírá skořápky od vajec a další materiály a vytváří z nich šaty jak na karneval v Rio de Janeiru.

Na Velký pátek se otevřely kaple křížové cesty. Ilustrační snímek

Je Velký pátek. Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista

Křesťané si v pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Je Velký pátek, den přísného půstu a v kostelech se na památku Kristova utrpení na křížové cestě konají obřady. V Česku je tento den svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna. Školáci měli prázdniny i na Zelený čtvrtek.