Kreativ

ŠTÍTEK: Brazílie

V hledáčku Interpolu jsou stovky Čechů.

Zlodějny, krácení daní, nájemné vraždy. V hledáčku Interpolu jsou stovky Čechů

V databázi Interpolu je na veřejném seznamu přes sedm tisíc mezinárodně hledaných zločinců. Dvanáct pachatelů pochází i z České republiky. Ze strany české, ale třeba také brazilské nebo americké policie, jsou hledaní za spáchání různých trestných činů – od úkladné vraždy přes daňové podvody až po loupež století. Tři Češi také figurují na seznamu nejhledanějších Evropanů současnosti. Konečné číslo hledaných zločinců je ale ve skutečnosti mnohem vyšší.

ROTARY má v Chebu dlouholetou tradici.

Rotary klub v Chebu podporuje středoškoláky a pořádá výměnné pobyty

Nové projekty ve městě podpořili i letos členové Rotary klubu. Na ukrajinské uprchlíky přispěli bezmála 130 tisíci korunami na uhrazení nákladů souvisejících s výukou češtiny a integrací do českého prostředí. „Naším posláním je organizace a podpora konkrétních projektů a aktivit, které zlepšují život lidí a pomáhají k rozvoji občanské společnosti. V minulém roce byla například podpořena částkou 115 tisíc korun dvojjazyčná třída na 6. základní škole v Chebu,“ sděluje za chebské rotariány Jiří Pátek.

Muzeum Českého ráje

Do Turnova se sjíždí špičkoví šperkaři, po čtyřech letech

Sem tam rána, zvuk jemných brusek, jemňounké poklepávání a velké soustředění. To vše a mnohem více potřebuje šperkařina. Již v úterý 4. října začíná v Muzeu Českého ráje v Turnově 26. ročník Mezinárodního sympozia současného šperku.

Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva při projevu ke svým příznivcům Sao Paulu po prvním kole brazilských prezidentských voleb, 2. října 2022

První kolo prezidentských voleb v Brazílii ovládl Lula. Čeká ho boj s Bolsonarem

V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli podle očekávání levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, v rozporu s průzkumy ale nezískal tak velký náskok před druhým v pořadí, nynějším krajně pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem. Nedostal ani přes 50 procent hlasů, jak ukazovaly některé průzkumy. Tito dva kandidáti se tedy utkají 30. října ve druhém kole. Bolsonarova strana slavila v neděli triumf v parlamentních volbách, v dolní komoře bude nejsilnější formací.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se vítá s příznivci v Sao Paulu 2. října 2022 před prezidentskými volbami.

Brazilci volí prezidenta. Šance má jen Bolsonaro či levicový exprezident Lula

Brazilci jdou v neděli k volbám, v nichž rozhodují o svém prezidentovi na další čtyři roky a o novém složení parlamentu. O nejvyšší úřad se uchází desítka kandidátů, podle průzkumů ale mají šanci jen dva - krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro a levicový lídr Luiz Inácio Lula da Silva, který v čele největší, více než dvousetmilionové latinskoamerické země stál v letech 2003 až 2010.

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech.

Kávová krize: výstava v Blansku ukazuje tvrdý život pěstitelů, podívejte se

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech. V letošním ročníku je nainstalovaná na 113 místech po celém Česku a také na padesátce míst v sousedním Slovensku. V regionu je připravená také v hodonínské, vyškovské a brněnské Zoo. Dále v Mikulově nebo na řadě míst na Vysočině.

Poznáte místo na fotografii?

HÁDANKA z Jablonecka: Poznáte místo na historických fotkách?

Je tu další díl oblíbeného seriálu, ve kterém hádáte známá/neznámá místa Jablonecka let současných i minulých. Tak schválně jak moc znáte své okolí? Hlasovat můžete v anketě pod článkem. V dalším díle uvedeme správnou odpověď. 

Soustředěná Kateřina Valková.

Volejbalistka Valková: Na Argentinu musíme jít agresivně a odvážně

/ROZHOVOR/ Dvě utkání, dvě prohry. Naděje českých volejbalistek na postup ze základní skupiny světového šampionátu však stále žije. I přes prozatím ne zcela příznivou bilanci proti silným Brazilkám (1:3) a Japonkám (0:3) výběr řeckého kouče Giannise Athanasopoulose věří, že do další fáze turnaje může proklouznout.

Naplněná brněnská Winning Group Arena viděla dvanáct dramatických bitev ve smíšeném bojovém umění MMA. Titul ve střední váze ohájil Patrik Kincl (na snímku).

FOTO: Vémola přelezl pletivo a řval na šampiona Kincla. Nikoho nezajímáš! opáčil

Nemohl udělat víc, aby to byl jeho večer. A chtěl si ho taky užít. Patrik Kincl při galavečeru Oktagon 35 v brněnské Winning Group Areně suverénně obhájil titul ve střední váze podle pravidel smíšeného bojového umění MMA, když po necelých dvou minutách sestřelil francouzského vyzyvatele Alexe Lohorého. Jenže byl tam i Terminátor…

Naplněná brněnská Winning Group Arena viděla dvanáct dramatických bitev ve smíšeném bojovém umění MMA. Titul ve střední váze ohájil Patrik Kincl (na snímku)

Vémola přelezl pletivo a řval na šampiona Kincla. Nikoho nezajímáš, opáčil

Nemohl udělat víc, aby to byl jeho večer. A chtěl si ho taky užít. Patrik Kincl při galavečeru Oktagon 35 v brněnské Winning Group Areně suverénně obhájil titul ve střední váze podle pravidel smíšeného bojového umění MMA, když po necelých dvou minutách sestřelil francouzského vyzyvatele Alexe Lohorého. Jenže byl tam i Terminátor…

Brněnský MMA bojovník Andrej Kalašnik (vpravo).

MMA si podmaní halu Komety, Oktagon 35 je tu. Kalašnik čeká pořádný kotel

Pevnost Brno se stala azylem pro organizaci Oktagon v době koronavirové pandemie, kde se za zavřenými dveřmi s nejpřísnějšími opatřeními konaly turnaje ve smíšeném bojovém umění MMA. Už v sobotu se však fanoušci tohoto atraktivního odvětví dočkají mega akce na nejlepším možném místě. Turnaj Oktagon s pořadovým číslem 35 hostí Winning Group Arena, domovský stánek hokejistů Komety.

Královopolské volejbalistky prožily úspěšnou sezonu, i proto hned pětice hráček dostala pozvánku do reprezentace.

Blízko vysněnému turnaji. Reprezentantky KP Brno se chystají na MS

Je to jen další prokázání kvalitní práce královopolského volejbalu. Po loňské veleúspěšné sezoně, kdy brněnský ženský celek ovládl domácí pohár a v extralize skončil jen krok od titulu, totiž hned pětice hráček dostala pozvánku do reprezentace. „Každý den mám teď možnost trénovat s těmi nejlepšími smečařkami, od kterých se mohu hodně naučit. A i když nedostávám v zápasech tolik šancí, cítím se na hřišti líp,“ přiblížila pro klubový web Denisa Pavlíková.

Lidé se shromáždili 9. září 2022 před Buckinghamským palácem v Londýně, den po úmrtí královny Alžběty II.

Šok a konec éry. V Londýně se s milovanou královnou Alžbětou loučí tisíce lidí

Zástupy lidí z různých koutů Británie i ze zahraničí, od dětí až po seniory, v pátek s kyticemi v rukách mířily k Buckinghamskému paláci, aby vzdaly hold zesnulé britské královně Alžbětě II. Někteří z nich mluvili o šoku a těžko pochopitelné situaci, když popisovali své pocity po úmrtí panovnice, „která tady vždycky byla“. „Je to, jako byste ztratil člena vlastní rodiny,“ řekla ČTK jedna z truchlících.

Emerson Fittipaldi

Milovník Mussoliniho. Legendární Fittipaldi kandiduje do italského Senátu

Emerson Fittipaldi byl během své kariéry jednou z hlavních tváří formule 1. Dnes pětasedmdesátiletý Brazilec se ostatně v letech 1972 a 1974 stal mistrem světa. Nyní se rozhodl prorazit i ve světě politiky - kandidovat chce do italského Senátu, a to za radikálně pravicovou stranu Bratři Itálie. 

Domorodých kmenů v Amazonii ubývá. Ilustrační foto

V Amazonii zemřel poslední "muž z díry". Aby unikl civilizaci, kladl i pasti

V amazonské džungli zemřel domorodec, který žil úplně mimo moderní svět. Brazilské úřady jej považovaly za posledního příslušníka svého kmene. Muž se celý život bránil všem pokusům o kontakt, kladl pasti a střílel šípy po každém, kdo se přiblížil příliš blízko. Úmrtí velmi zasáhlo aktivisty. Litují ztráty dalšího etnického jazyka a kultury.

Setkání dudáků v Rytířském sále strakonického hradu.

VIDEO: Dudáci ze Strakonic přivítali své kolegy z ostatních souborů

Rytířský sál strakonického hradu byl ve čtvrtek 25. srpna dějištěm setkání vedení města a pořadatelů 24. Mezinárodního dudáckého festivalu se zástupci souborů, které na letošním festivalu vystupují. Setkáním provázela členka Prácheňského souboru Ludmila Vilánková.

Setkání dudáků v Rytířském sále strakonického hradu.

VIDEO: Dudáci ze Strakonic přivítali své kolegy z ostatních souborů

Rytířský sál strakonického hradu byl ve čtvrtek 25. srpna dějištěm setkání vedení města a pořadatelů 24. Mezinárodního dudáckého festivalu se zástupci souborů, které na letošním festivalu vystupují. Setkáním provázela členka Prácheňského souboru Ludmila Vilánková.

Ondřej Perušič a David Schweiner vybojovali na ME v Mnichově stříbrné medaile.

Po stříbru rovnou do chomoutu. Volejbalové veselky Perušiče a Schweinera

Jen co si připsali životní úspěch, čeká je důležitý životní krok. Minulý týden plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner slavili na evropského šampionátu v Mnichově zisk stříbrné medaile, ale nyní se oddají svatebním radovánkám. Dnes vkročí do stavu manželského v Perušič, Schweiner ho bude po týdnu následovat.

Velmi atraktivní částí Brasil Festu byl karnevalový průvod.

Ohlédnutí za Brasil Festem: centrum Brna oživily barvy i rytmy Brazílie

Když o prvním srpnovém víkendu centrum Brna ovládl festival Brasil Fest, byla to parádní podívaná. Málokdo s fotoaparátem nebo mobilem odolal, aby nepořídil alespoň pár snímků. O svoje hezké fotografie z karnevalového průvodu se s námi podělila i Miroslava Jakubčíková, které děkujeme za jejich zaslání.

Dny NATO 2020. Ilustrační snímek

Přepravní letoun C-390 či Gripen E. Dny NATO slibují rekordní účast

Na letošních Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil Armády ČR se v září na letišti v Mošnově na Novojičínsku představí rekordních 22 zemí. Poprvé se akce zúčastní stát z Jižní Ameriky - Brazílie předvede moderní dopravní letoun C-390 Millennium. Novinářům to v Ostravě řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Hvězdou Fírfestu je kapela NAZsong.

Hvězdou Fírfestu je NAZsong. Brazílie láká kapelu z Ústí nad Labem na turné

Již 14. ročník rockového festivalu Fírfest v pivnici s výhledem nabídne v pátek 19. srpna zábavu, setkání i prima muziku. Od 18 hodin na zahradě Restaurace Fírovka, zahrají kapely NAZsong - Tribute to Nazareth jako ambiciózní projekt fenomenálních muzikantů z Ústecka, i místní jistota Black Jack - metalová legenda s frontmanem Apínem či Cumbal z Mostu, fírfesťácká tradice co vždy překvapí.

Zločinec unikal brazilské policii 18 let, dopadla ho díky Mapám Google. Ilustrační foto.

Byl nebezpečný a před zákonem se ukrýval 18 let. Odhalily ho Mapy Google

Brazilská policie pátrala po zločinci osmnáct let. Jenže se jí dobře ukrytého muže nedařilo najít. Když už to vypadalo, že se bude po zbytek života vyhýbat vězení a užívat si svobody, zradila ho nejspíš souhra náhody a moderních technologií. Objevil se totiž na snímku v Mapách Google.

Brazilka Vivi má dnes má přes pět milionů fanoušků

Sní ruku i elektrický kabel. Brazilka je jedničkou v trendu Cake or Fake

„Vsadím se, že její boty jsou také dort,“ reagoval jeden z fanoušků na fotky šikovné návrhářky dortů. Pět milionů sledujících na sociální síti a slušné výdělky – to Brazilce Vivi přinesly její neobyčejné dorty ve stylu Cake or Fake, což se dá volně přeložit jako „Dort nebo chyták?“

Centrum Brna ovládly brazilské rytmy a temperament jako v Riu de Janeiru.

Jako v Riu. Brno opět roztančil brazilský karneval v rytmu samby

Od pátku do neděle se v Brně konal již třetí ročník Brasil Festu. Centrum města ovládly brazilské rytmy a temperament jako v Riu de Janeiru. Mezinárodní festival s atmosférou Jižní Ameriky přilákal tisíce lidí. Za krásné fotografie děkujeme Honzovi Královi, Josefu Doležalovi a Pavlu Packovi.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Wels opět otevře sportoviště obyvatelům

Ve druhé půlce srpna bude druhá část akce Wels v pohybu. Od úterý 16. srpna do začátku podzimních prázdnin 23. září nabídne město opět denně zdarma příležitosti ke sportovnímu a zdravému pohybu na různých veřejných místech.