Kreativ

ŠTÍTEK: Ivančice

Přílet medailových střelců Jiřího Liptáka a Davida Kosteleckého z olympiády v Tokiu.

Krpálek, Prskavec a další odměny pro hrdiny. Ve hře jsou i čestná občanství

Olympijské hry v Tokiu přinesly spoustu radosti fanouškům i politikům. Po sportovním svátku se pochopitelně začaly řešit i odměny. Deník se proto zeptal v pěti městech a obcích, odkud vzešli Lukáš Krpálek, Jiří Prskavec, Jiří Lipták, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Co politici chystají pro zlaté medailisty?

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková se zlatými medailemi.

Běhala pomalu, byla lenošná, vzpomíná kouč Krejčíkové. Doma ji čekají fanfáry

Na začátku myslel, že se od své svěřenkyně výrazných úspěchů nedočká. Běhala příliš pomalu, na trénincích často vítězila lenost nad disciplínou. „Popravdě jsem ani nevěřil, že by se z ní stala velká hráčka. V ruce to všechno měla, ale nechtělo se jí běhat,“ zavzpomínal první trenér Barbory Krejčíkové a předseda tenisového klubu Slovan Ivančice Antonín Ondra. Zlatá olympijská medailistka a ivančická rodačka Barbora Krejčíková však předpovědi svého prvního trenéra nenaplnila

Zakladatel Manty Tomáš Krátký

Z Ivančic do Ameriky aneb jak se z vývojáře stal americký byznysmen

Příběh Tomáše Krátkého (40 let) by mohl být typickým příkladem „self-made mana“, kluka z malého města, který to dotáhl až do Ameriky. Cestu neměl jednoduchou, to nejtěžší paradoxně nastalo po dosažení prvních větších úspěchů. Zakladatel a šéf společnosti MANTA, která pomáhá firmám zorientovat se ve vlastní, často velmi složité, datové infrastruktuře a pochopit komplexní toky dat, se z Prahy vypracoval až ke dvěma pobočkám v USA. Firma s produktem, kterému málokdo rozumí, ale téměř každý ho potřebuje, se snaží jít cestou vysvětlování a edukace.

Basketbalista Patrik Auda byl hrdinou finále olympijské kvalifikace proti Řecku.

Olympiáda? Vždy vzdálená, teď tam můžeme postoupit ze skupiny, míní hrdina Auda

/SERIÁL JIHOMORAVANÉ V TOKIU/ Postaral se o dosažení mety, o níž se ještě nedávno českým basketbalistům ani nesnilo. Patrik Auda z Ivančic na Brněnsku nasměroval dvaceti body národní tým k výhře ve finále olympijské kvalifikace v kanadské Victorii nad Řeckem 97:72 a poslal basketbalovou reprezentaci premiérově od roku 1980 na olympijské hry. Auda tak po letech naváže na legendární brněnské basketbalisty Kamila Brabence nebo Jiřího Ádu Pospíšila, kteří zatím jako poslední reprezentovali český basketbal pod pěti kruhy. „Pořád je to pro nás neuvěřitelné. Pro mě byl sen jen dostat se do reprezentace. Olympiáda pro mě vždy byla tak vzdálená, že jsem nad ní ani nepřemýšlel,“ říká Auda v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Nové muzeum bude stát padesát až šedesát milionů.

V Ivančicích vznikne muzeum Alfonse Muchy. I s lodičkami. Podívejte se

I když odplul do Ameriky, na dětství v Ivančicích na Brněnsku vzpomínal Alfons Mucha s láskou. Na památku slavného umělce chtějí zástupci jeho rodného města vybudovat moderní muzeum, které uchová jeho odkaz. Vznikne rekonstrukcí nyní zavřeného Památníku Alfonse Muchy a jeho propojením s budovou Odboru sociální péče na tamním Palackého náměstí.

Čeští fotbaloví reprezentanti.

KVÍZ: Smolař, rekordman i olympionik. Co víte o reprezentantech z jižní Moravy?

Na každém mistrovství Evropy, kterého se zúčastnilo Československo a později Česká republika, vlál pomyslný prapor jihomoravského fotbalu. Na současném šampionátu jej drží brněnský odchovanec Alex Král a Adam Hložek, který pochází z Ivančic. Jak moc dobře znáte historii fotbalových reprezentantů s jihomoravskou stopou? 

Barbora Krejčíková se stala po Haně Mandlíkové druhou českou tenistkou, která vyhrála French Open.

Trnitá cesta na trůn. Deblová královna Krejčíková v singlu dlouho klopýtala

Stala se teprve čtvrtou českou tenistkou historie, která na grandslamu zdolala všechny soupeřky a dokráčela k triumfu. Cesta Barbory Krejčíkové z Ivančic na Brněnsku k singlovému vítězství na Roland Garros byla pozvolná a plná překážek. Deník Rovnost shrnul některé důležité momenty předcházející sladkému prvenství.  

Barbora Krejčíková (na snímku uprostřed) při tréninku na tenisových kurtech ve Šlapanicích s Alešem Kartusem (vlevo) a Romanem Božkem (vpravo).

Druhé Nagano. Královnu Krejčíkovou stvořil také trenér, co to umí se ženami

Největší české tenisové hvězdy obvykle vyrážejí do světa z národního centra bílého sportu v Prostějově. Výjimkou je novopečená antuková královna Barbora Krejčíková z Ivančic. Skromná hvězda, která si v uplynulých dvou týdnech podmanila triumfy v singlu a deblu Roland Garros, se k fenomenální jízdě odrazila ve Šlapanicích na Brněnsku, kde především loni při pandemii trávila skoro každý den. A to pod taktovkou osmačtyřicetiletého trenéra Aleše Kartuse, jenž je klubový kouč ŽLTC v Brně.

Adam Hložek, možný žolík fotbalistů Česka na ME

Instinkt zabijáka měl Hložek už v přípravce Zbrojovky. I nezdolnou touhu vítězit

Asi nikoho nepřekvapí, že současná česká fotbalová kometa Adam Hložek vyčníval už v mládežnických kategoriích. Ovšem český reprezentační útočník už v osmi letech udivoval herními dovednostmi, které se tříbí až v dospělosti. „Byl to už tehdy zmenšený velký fotbalista. Měl všechny atributy,“ popsal šéftrenér přípravek brněnské Zbrojovky Vladimír Chaloupka, který jej vedl čtyři roky.

Barbora Krejčíková senzačně ovládla Roland Garros.

Senzace dokonána! Krejčíková ovládla French Open

Česká tenistka Barbora Krejčíková z Ivančic na Brněnsku porazila ve finále antukového Roland Garros Anastasiji Pavljučenkovovou 6:1, 2:6, 6:4 a získala první grandslamový titul ve dvouhře. Linda Nosková vyhrála jako čtvrtá Češka dvouhru juniorek na grandslamovém Roland Garros.

Barboru Krejčíkovou nezlomil v semifinále proti Sakkariové ani kiks umpirového rozhodčího.

Svět řeší šílený "zářez" Krejčíkové, zlobí se i legendy. Murray: Brutální chyba!

/FOTOGALERIE/ Když už konečně v minulém roce jako na posledním ze všech grandslamových areálů opatřili centrálnímu kurtu střechu a osvětlení, aby se mohlo hrát i po setmění, dohání organizátory tenisového Roland Garros další dluh vůči moderním trendům. Jako jedinému majoru chybí antukovému království možnost přezkoumání výroků rozhodčích jestřábím okem, na což ve čtvrtek v semifinále za stavu 8:7 a výhodě v rozhodující sadě málem doplatila Barbora Krejčíková.

Barboru Krejčíkovou nezlomil v semifinále proti Sakkariové ani kiks umpirového rozhodčího.

Svět řeší šílený "zářez" Krejčíkové, zlobí se i legendy. Murray: Brutální chyba

/FOTOGALERIE/ Když už konečně v minulém roce jako na posledním ze všech grandslamových areálů opatřili centrálnímu kurtu střechu a osvětlení, aby se mohlo hrát i po setmění, dohání organizátory tenisového Roland Garros další dluh vůči moderním trendům. Jako jedinému majoru chybí antukovému království možnost přezkoumání výroků rozhodčích jestřábím okem, na což ve čtvrtek  málem doplatila Barbora Krejčíková.

Antonín Ondra (na snímku vlevo) se svou nejslavnější svěřenkou Barborou Krejčíkovou.

Byla pilná, ale nechtělo se jí běhat. Fajn holka, říká o Krejčíkové první kouč

Má osmasedmdesát let, ale stále dokáže zastat roli sparing partnera své nejslavnější svěřenky Barbory Krejčíkové. Předseda tenisového klubu Slovan Ivančice a trenér Antonín Ondra byl prvním koučem tenistky, která si v těchto dnech podmaňuje Paříž. Pokud ve čtvrtek Krejčíková postoupí přes Řekyni Marii Sakkariovou do finále Roland Garros, poletí do francouzského hlavního města i Ondra. „Mám strach, že se tam dostane a budu muset letět,“ směje se zkušený trenér.

Basketbalista Patrik Auda má za sebou první sezonu v Japonsku.

Auda po roce v Japonsku: Nebyl jsem vetřelec, viděl jsem tam i českou vlajku

Angažmá v Japonsku pro něj bylo velkou neznámou. Jenže basketbalista Patrik Auda má nové výzvy rád. I proto se loni v říjnu vydal do přístavní Jokohamy, kde oblékl dres místních Korzárů. A rodák z Ivančic na Brněnsku v Asii uspěl. S průměrem 15,7 bodu na zápas se z něj stal druhý nejvíc bodující hráč týmu.

Barbora Krejčíková pokračuje v senzační jízdě na Roland Garros.

Nikdy o tom ani nesnila! Krejčíková skolila Gauffovou a v Paříži je v semifinále

Pohádková jízda pokračuje. Tenistka Barbora Krejčíková z Ivančic na Brněnsku postoupila už do semifinále Roland Garros v Paříži, když ve čtvrtfinálové bitvě zdolala sedmnáctiletý americký supertalent Cori Gauffovou 7:6 a 6:3. O finále si bývalý deblová světová jednička zahraje ve čtvrtek s vítězkou duelu mezi obhájkyní titulu Igou Swiatekovou z Polska a Řekyní Marií Sakkariovou. „Nikdy se mi ani nesnilo o tom, že někdy budu hrát takový zápas na takovém kurtu,“ radovala se po senzačním postupu Krejčíková, která tahá šňůru deseti vyhraných zápasů na turnajích WTA v řadě.

Etapový závod Na kole dětem Josefa Zimovčáka, jehož účastníci pomáhají nemocným dětem, zavítal do Družce na Kladensku už poosmé. Dorazily osobnosti jako lékaři Pavel Pafko, Jan Pirk či bývalí hokejoví mistři světa Josef Horešovský a František Pospíšil a v

FOTO: Zimovčákův kostitřas přivedl do Družce i největší lékařské kapacity

Prolog a k němu deset cyklistických etap. Cíl? Ujet skoro 1300 kilometrů, navštívit 63 měst a 332 obcí. A hlavní cíl? Aspoň trochu pomoci dětem, které neměly štěstí a jsou moc a moc nemocné. Na jejich onkologickou léčbu účastníci závodu i zastupitelé měst a obcí vybírají koruny. To vše pod patronací českého podnikatele a známého šiřitele cyklistických myšlenek Josefa Zimovčáka. Ten na svém kostitřasu peloton vede celou republikou od Hlučína přes Ivančice, Tábor, Sobotku až do Lanškrouna. Dvě zastávky měl v úterý také v okrese Kladno – v Družci a Zichovci, kde šestá etapa končila.

Okolo dvou set cyklistů v čele s Josefem Zimovčákem tvořilo peloton, který v sobotu ráno přijel na Masarykovo náměstí.

Srdcaři na kole pomáhají nemocným dětem. Přidalo se i město Hodonín

Účastníci cyklotour Na kole dětem v čele s Josefem Zimovčákem se v sobotu ráno zastavili v Hodoníně. Na Masarykově náměstí je přivítal starosta Libor Střecha. Po občerstvovací pauze pokračovali ve své třetí etapě směrem do Čejkovic a odtud dál do Velkých Pavlovic, Hrušovan u Brna, Rosic až do Ivančic. Do Hodonína přijelo v pelotonu okolo 200 cyklistů, jejichž společným cílem je získání co nejvíce prostředků na podporu onkologicky nemocných dětí.

Požár traktorbagru vystrašil krátce po páteční půlnoci obyvatele obce Nová Ves na Brněnsku.

FOTO: V Nové Vsi hořel traktorbagr, škoda je dva a půl milionu

Požár traktorbagru vystrašil krátce po páteční půlnoci obyvatele obce Nová Ves na Brněnsku. „Oheň tam likvidovaly čtyři jednotky hasičů. Do boje proti plamenům nasadily jeden vodní proud a oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu do čtyřiceti minut," informoval za jihomoravské hasiče Petr Příkaský.

Chřestové speciality i různé druhy vín si vychutnali návštěvníci festivalu na náměstí v Ivančicích na Brněnsku.

Chřest smažený, na grilu nebo v polévce. Slavnosti v Ivančicích přilákaly davy

Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. U bílého stolku už stojí vysoký muž v modré bundě a z papírové misky nabírá krémovou polévku z chřestu a hrášku.

Chřestové speciality i různé druhy vín si vychutnali návštěvníci festivalu na náměstí v Ivančicích na Brněnsku.

Chřest smažený, na grilu i v polévce. Slavnosti v Ivančicích přilákaly davy

Ozve se zasyčení grilu. Vysoký kuchař na něj pokládá plátky masa, hermelíny, ryby i zelený chřest. Vůně linoucí se vzduchem přiláká skupinu zvědavců, kteří si prohlížejí dnešní menu. Je sobota před polednem, druhý den Slavností chřestu a vína. Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se postupně plní. 

Matěj Klíma se loučí s dresem Dukly a má namířeno do Německa.

Matěj Klíma: Jsem na tým pyšný. K bronzu máme dobře nakročeno

/ROZHOVOR/ Dost možná si za házenkáře Dukly zahraje naposledy. Pokud dnes doma (začátek v 16.30 v ruzyňské hale) Pražané porazí Lovosice, získají v nejkratší možné době extraligový bronz, a reprezentační levá spojka Matěj Klíma bude moct spoluhráčům zamávat. Od příští sezony se totiž rodák z Ivančic stane posilou německého velku VfL Lübeck-Schwartau.

Festival Divadelní svět Brno startuje ve čtvrtek.

Tipy na víkend 21. - 23. května: Ožijí divadla v Brně i Slavnosti chřestu

Divadelní festival v Brně, chutný chřest a hudba z věže v Ivančicích nebo procházka za řemesly a dobrotami v Lanhžotě patří k lákadlům nadcházejícího víkendu na jižní Moravě. Pořadatelé i návštěvníci využívají prvních příležitostí k setkání po dlouhém nuceném přerušení kulturních akcí.

Parní lokomotiva Skaličák sveze v sobotu výletníky z Břeclavi do Lednice.

Tipy na víkend 21. - 23. května: Ivančice zvou na chřest, do Lednice sveze pára

Divadelní festival v Brně, chutný chřest a hudba z věže v Ivančicích nebo procházka za řemesly a dobrotami v Lanhžotě patří k lákadlům nadcházejícího víkendu na jižní Moravě. Pořadatelé i návštěvníci využívají prvních příležitostí k setkání po dlouhém nuceném přerušení kulturních akcí.

Parní lokomotiva Skaličák sveze v sobotu výletníky z Břeclavi do Lednice.

Tipy na víkend 21. - 23. května: Do Lednice jede pára, Lanžhot zve na Jarmartour

Divadelní festival v Brně, chutný chřest a hudba z věže v Ivančicích nebo procházka za řemesly a dobrotami v Lanhžotě patří k lákadlům nadcházejícího víkendu na jižní Moravě. Pořadatelé i návštěvníci využívají prvních příležitostí k setkání po dlouhém nuceném přerušení kulturních akcí.

Ivančice opět zvou na na Slavnosti chřestu a vína.

Tipy na víkend 21. - 23. května: Kultura je zpátky. Láká divadelní festival

Divadelní festival v Brně, chutný chřest a hudba z věže v Ivančicích nebo procházka za řemesly a dobrotami v Lanhžotě patří k lákadlům nadcházejícího víkendu na jižní Moravě. Pořadatelé i návštěvníci využívají prvních příležitostí k setkání po dlouhém nuceném přerušení kulturních akcí.

Adam Ondra bude patřit mezi nejsledovanější sportovce v Tokiu.

Jihomoravané v Tokiu. Favorité na medaili, nejstarší z výpravy i vysněný debut

Už za deset týdnů mohou zvedat ze sedadel a gaučů u televize fanoušky po celé republice a prožít vrchol svých kariér. Jihomoravští sportovci vyrazí na odloženou olympiádu v Tokiu, která se uskuteční pět let po předcházející. A někteří z nich pojedou do Japonska s medailovými ambicemi.To je případ dvou tváří, které čeká olympiáda poprvé. Tenistky Barbory Krejčíkové z Ivančic na Brněnsku a lezce Adama Ondry.