Kreativ

ŠTÍTEK: Ivančice

Ilustrační foto

Pomáhají i jiným regionům. Do Brna převážejí pacienty ze Zlínského kraje

Pacienty z Kroměříže a Vsetína přijaly v minulých dnech brněnské fakultní nemocnice. V tamních nemocnicích totiž už nebylo místo. „Ano, nemocné z jiných krajů k nám převážejí. Mimo Kroměříže a Vsetína očekáváme i pacienty z Ivančic," uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Odběrové místo u nemocnice v Brně - Pracovník ověřuje 24. října 2020 údaje testovaných na odběrovém místě v areálu Fakultní nemocnice Brno.

Až čtyřiadvacet vzorků za hodinu odeberou zdravotníci Fakultní nemocnice Brno

Až čtyřiadvacet vzorků za hodinu odeberou zdravotníci Fakultní nemocnice Brno ve stanu, kam auty vjíždí lidé, aby se otestovali na koronavirus. Kapacita na odběrových místech vzrostla, ale i tak se rezervační systém plní týden předem. Oznámila to mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Když už ale lidé do odběrového stanu v nemocničním areálu dorazí, dlouho na stěr nečekají. Ve frontě za dalšími auty musí vydržet jen několik minut.

Knihovnice Věra Jelínková.

Rytířka z knihovny Jelínková: Honila zloděje a zachraňovala literární poklady

Lásku ke knihám má Věra Jelínková v krvi. Aktuálně nejstarší knihovnice brněnské Moravské zemské knihovny v brněnských knihovnách působí přes půl století a díky svému zaměstnání stála u záchrany jihomoravských klášterních knihoven. Za péči o ně získala i cenu Rytíř péče o památky. Historie a udržování památek zaplňují i její volný čas, působí totiž jako správkyně ivančického židovského hřbitova.

Ilustrační foto

Jak viděl svět Alfons Mucha ukáže umělecký dokument

Umělecký dokument s názvem Svět podle Muchy promítá ve středu 7. října od 19 hodin kino Sokol. Pomocí archivních záběrů i animací vypráví syn Jiří Mucha otcův příběh. Mucha ovlivnil mnoho světových umělců z různých oborů a někteří se ve filmu vyjadřují.

Ivan Michalica se gólově rozparádil.

„Henry“ z Oslavan úřadoval. Ke kanonádě přispěl šesti brankami

Šest gólů v jednom utkání si v dospělém fotbale připsal už podruhé, vítězství o šestnáct branek ale nepamatuje. Snajpr Oslavan Ivan Michalica přispěl v sobotním zápase okresního přeboru Brno-venkov šesti trefami k domácímu skalpu rezervy Vojkovic 16:0 a vyšvihnul se do desítky nejlepších střelců soutěže.

Opora jindřichohradeckých házenkářek Sabina Jasanská.

Hradecké házenkářky zdolaly ambiciózní Hostivice

Po nešťastné porážce v Havlíčkově Brodu si jindřichohradecké házenkářky spravily chuť ve 4. kole I. ligy, když ve své hale porazily po velmi dobrém výkonu ambiciózní Lions Hostivice 32:29 a připsaly si druhé vítězství v soutěži.

Příměstský tábor pro děti zaměstnanců dukovanské jaderné elektrárny, léto 2020.

S rouškou. I takový byl příměstský tábor pod chladicími věžemi

Jaderná elektrárna Dukovany patřila o prázdninách už počtvrté malým táborníkům. Konaly se tam dva turnusy příměstského tábora. "Letos se jich zúčastnilo pětapadesát dětí dukovanských zaměstnanců, jejich rodiče se podílejí na nepřetržitém provozu elektrárny," uvedla Jana Štefánková z tamního útvaru komunikace.  

Lidé si půjčují knihy z knihobudky před ivančickým nádražím.

Vyřazená telefonní budka v Ivančicích se proměnila k nepoznání. Podívejte se

Knihu nebo časopis do vlaku, autobusu i na doma si lidé půjčí z nové knihobudky. Stojí od středy v Ivančicích před nádražím. Časopisy a knihy umístili zaměstnanci městské knihovny do staré vyřazené telefonní budky předělané na knihovničku. Knihy mohou lidé odnášet, vypůjčovat si i přidávat do budky ty, které už nečtou.

Patrik Auda se chystá na svou další zahraniční štaci.

Japonsko je jiný svět, těším se na život i kuchyni, říká o nové štaci Auda

Basketbalový světoběžník se připravuje na další misi. Český reprezentant Patrik Auda z Ivančic na Brněnsku po sezoně ve Francii míří na vytoužené angažmá do Asie. Francouzské městečko Boulazac mění za čtyřmilionovou japonskou megalopoli Jokohamu, kde okusí tamější nejvyšší soutěž. Basketbal si zahraje už v sedmé zemi a na třetím kontinentu. „Bude to zase něco jiného, ale svou kvalitu japonská liga má,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost pivot, jenž zanedlouho oslaví jedenatřicáté narozeniny.

Generál Emil Boček ve svém milovaném letounu Supermarine Spitfire.

Stíhači a bombarďáci. Británii bránili před 80 lety i Jihomoravané za kniply RAF

Opustili rodiče, svá děvčata a vydali se do zahraničí s vědomím, že možná jdou na smrt. Tento měsíc uplynulo osmdesát let od začátku letecké bitvy o Británií za druhé světové války. K ubránění ostrovů před Němci výrazně přispěli i Čechoslováci sloužící v britském královském letectví, známém pod zkratkou RAF. Byly mezi nimi i desítky Jihomoravanů.