Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační foto

Odbornoce radí, jak správně jíst, cvičit a hubnout

Pohyb pomáhá ke snižování nadváhy trojím způsobem – cvičenec vydá energii, zvýší energetickou potřebu těla pro běžný chod a vybuduje si svaly, které i v klidu potřebují více energie. Při stejném objemu jídla cvičenec hubne, zatímco ten, který necvičí, si drží stejnou váhu nebo i tloustne. Tvrdí to Gabriela Knosová, která pomáhá lidem hubnout pomocí změny stravovacích návyků a cvičení.

Lídr pražské kandidátky za stranu Věci veřejné Radek John

Véčkaři z Kladna se zlobí, rozhoduje Praha

Kladno – Věci veřejné (VV) řeší před komunálními volbami problém, který by jim leckterá politická strana mohla závidět. V Kladně totiž možná budou voliči vybírat ze dvou kandidátek VV. Původně se ovšem místní klub dohodl na tom, že se o voličskou přízeň ucházet nebude.

Ilustrační foto

ODS v Jeseníku skončila, přesto půjde do voleb

Jeseník – Horko je mezi členy Občanské demokratické strany na Jesenicku. Po roce vyslyšela výkonná rada ODS žádost oblastní rady Jeseník a místnímu sdružení v Jeseníku odebrala licenci. Stalo se tak jen pár dnů před uzávěrkou kandidátek před nadcházejícími volbami.

V Břeclavi se konal již šestý ročník Klobáskobraní. Porotci chutnali ze dvaceti druhů klobásek.

Klobásky plnily žaludky. Ochutnávaly se i pomazánky

Břeclav /FOTOGALERIE/ - Ochutnat a vybrat z dvaceti vzorků nejlepší klobásky, není vůbec snadné. Přesvědčili se o tom porotci šestého ročníku Klobáskobraní, které se v sobotu konalo na základně břeclavského rybářského spolku.

Ilustrační foto

Sluneční záření může ovlivnit účinek léků

Praha - Sluneční záření může ovlivnit účinek některých léků, varují lékaři. V kombinaci s těmito léky nebo chemikáliemi vytváří UV záření v kůži látky, které ji poškodí nebo vyvolají nežádoucí imunitní reakci. Takové reakce se nazývají fototoxické nebo fotoalergické. Při některých chorobách si tělo tyto látky dokonce vytváří samo, například při porfyrii, vzácné poruše metabolismu červených krvinek.

Ilustrační foto

Med uzdravuje, ale může i uškodit

Med pomáhá při nachlazení, u některých lidí ale může vyvolat alergickou reakci. Zcela nevhodný je pro děti do 18 měsíců. V medu totiž může být bakterie tvořící jedovatý botulotoxin.

Hana Strolená se zdravou snídaní.

Hubněte s Deníkem: Jak bojují naše soutěžící s kilogramy?

Most - V naší akci Hubněte přes prázdniny s Deníkem! nehrajeme o počty shozených kilogramů, ale spíše o „hubnutí s šarmem“. Stačí jen pevná vůle a jít s námi do toho. Podívejte se, jak se našim soutěžícím daří. Hlasovat o nejsympatičtější budete moci v září.

Ilustrační foto

Rakovina: Jak bojovat s metlou dnešní doby?

Dnes a denně bojuje s nepřítelem, z kterého má každý z nás hrůzu. S rakovinou. Vedoucí lékař vyškovské onkologické ambulance Jiří Bukvald dává naději na vyléčení těm, kteří bojují s touto metlou dnešní doby. Hlavně se ale snaží o to, abychom se jeho pacienty vůbec nestali. Protože v případě zhoubných onemocnění je podle něj tím úplně nejdůležitějším prevence. Čím dřív s ní člověk začne, tím lépe.

Vedoucí onkologické ambulance vyškovské nemocnice Jiří Bukvald.

Lékař Bukvald: Rakovina? Vše začíná na buněčné úrovni

Vyškov /OSOBNOSTI VYŠKOVSKA, ROZHOVOR/ - Dnes a denně bojuje s nepřítelem, z kterého má každý z nás hrůzu. S rakovinou. Vedoucí lékař vyškovské onkologické ambulance Jiří Bukvald dává naději na vyléčení těm, kteří bojují s touto metlou dnešní doby.

Ilustrační foto

Nechte se zdarma vyšetřit během Cyklování

Rakovník – Rakovnické cyklování nebude zaměřené jen na sportovní a kulturní dění, ale také i na to nejcenější, co by si měl každý střežit a o co by měl dbát – o zdraví.

Pavel Dobeš

Do Frenštátu přijede Dobeš

Frenštát pod Radhoštěm – Písničkářská éra v Česku vytvořila několik legend. Jednou z nich je také malý muž s knírkem a kytarou, Pavel Dobeš. Jeho písničky jako Zpátky do trenek či Něco o lásce se hrají dodnes u táboráků i v rádiích. Spolu s Tomášem Kotrbou vystoupí tuto sobotu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Přístroje na Radioterapii v Holešově.

Počet nemocných rakovinou v regionu roste

Kroměřížsko /FOTOGALERIE/ – Onkologických pacientů díky přesnější diagnostice také na Kroměřížsku každoročně přibývá. Zároveň se ale podle odborníků prodlužuje jejich život. Základem úspěšné léčby však stále zůstává jedno: dostavit se k lékaři včas.

Tomáš Kleveta

Kleveta: Na post trenéra nemám buňky ani povahu

Blansko /ROZHOVOR/ - Za muže Metry Blansko nastupoval k mistrovským zápasům od patnácti. Fotbalovou vojnu si odkroutil ve Znojmě a Havlíčkově Brodě. Ve druhé polovině devadesátých let si v Blansku zahrál divizi. Pak delší čas střílel góly za Ráječko a před třemi lety slavil s Blanskem postup do divize. Ve čtvrté nejvyšší soutěži levonohý záložník Tomáš Kleveta vstřelil první branku v sezoně svého týmu. V domácím utkání s Havlíčkovým Brodem.

Jarní turnaj třetích tříd v ledním hokeji 2010.

Poslední možnost řešení před volbami

Český Krumlov - Možná v oné příslovečné hodině dvanácté se během letošního roku řeší budoucnost českokrumlovského hokejového stadionu a zázemí klubu HC Slavoj.

Bylo opravdu nesnesitelné vedro. Na trávník se pomalu šinou první hráči FK Ústí, jdou se fotit před startem prvoligové sezony. Do české nejvyšší ligy se hráči Army dostali po dlouhých jedenapadesáti letech.

OBRAZEM: Je to tady! Arma jde do boje o ligové body

Ústí nad Labem– Bylo opravdu nesnesitelné vedro. Na trávník se pomalu šinou první hráči FK Ústí, jdou se fotit před startem prvoligové sezony. Do české nejvyšší ligy se hráči Army dostali po dlouhých jedenapadesáti letech.

Ve Valašském Meziříčí začal gulášfest.

Soutěžní festival Gulášfest už voní Meziříčím

Valašské Meziříčí /FOTOGALERIE/ - Na pětatřicet druhů guláše začali ve středu 14. července vařit účastníci tradičního valašskomeziříčského festivalu Gulášfest. Soutěžící mají za sebou už několik bezesných nocí, kdy připravovali desítky kilogramů cibule a masa.

Ilustrační foto

Vědci vypěstovali z plicních buněk funkční plíci

USA – Američtí vědci dokázali vypěstovat z plicních buněk funkční orgán. Umělá plíce sice nepracovala dokonale a selhala po šesti hodinách od implantace pokusné kryse, podle odborníků však přesto tento pokus může znamenat výrazný krok k vývoji náhradních orgánů z pacientových vlastních buněk. O výzkumu informoval odborný časopis Nature Medicine.

Ilustrační foto

Pijte, i když nemáte pocit žízně

Rakovník - Lékař Leoš Klik radí: "Alkohol v horku působí daleko rychleji než obvykle. Odvádí z organismu vodu, což je v teplém počasí nebezpečné. Alkohol se úžasně rychle dostává k mozkovým buňkám, což může vést ke stavům těžké opilosti i po jeho malých dávkách."

Jakákoliv oprava vně i uvnitř ubytovny je takřka zbytečná. O zničení se postarají děti nájemníků.

Boj se šváby je nekonečný

Česká Lípa - Do ubytoven se většinou lidé stěhují kvůli nezvládnuté finanční situaci, protože patří mezi nejlevnější formy, jak mít střechu nad hlavou. Vyhlášenou ubytovnou v České Lípě je ta u bývalých mlékáren.

Boží muka. Ilustrační foto.

Jubilejní desátá Mariánská pouť

Polabí – Před vysokým sloupem, ze kterého nám kynula s Ježíškem v náručí Božská Máti, u nízkého ozdobného plůtku v prachu silnice, na trávníku se skláněly šedivé hlavy, cvakaly berle a doznívalo Zdrávas Královno.

Ilustrační foto

Když se rojí včely, není třeba propadat panice

Třebíčsko – Rojení včel, to je vlastně dělení včelstva. Včelaři se takovému jevu snaží předcházet tím, že včely od časného léta dostatečně zásobují vodou, kterou potřebují jak při zpracovávání pylu a nektaru, tak i k vytváření optimálních klimatických podmínek uvnitř úlu.

Ilustrační foto.

Vědci hlásí posun při vyvíjení vakcíny proti AIDS

USA- Američtí vědci objevili tři účinné protilátky proti virům HIV způsobujícím onemocnění AIDS. Informoval o tom list The Washington Journal. Nejsilnější z těchto tří protilátek prý neutralizuje 91 procent kmenů virů HIV, což je údajně nejlepší výsledek v historii. Vědci se nyní budou pokoušet vyrobit s pomocí těchto protilátek účinnou vakcínu.

TÝMOVÝ OBĚD. Hráčky českého týmu Tereza Šťastná (vlevo) a Petra Šmardová na společném obědě.

Buď prachy nebo báseň, vyzývá Holešová tým

Beroun – Vcházíme do jedné z berounských restaurací a dívky už se těší na oběd. Na jídlo si ale musí nějakou tu minutku počkat. Než totiž servírka donese všem pití, chvíli to trvá.

Ilustrační foto

Míst ve školkách je údajně dostatek

Pardubice – Druhé kolo přijímacího řízení do třinácti pardubických mateřských škol podle magistrátu ukázalo, že Pardubice mají k dispozici dostatek míst pro všechny děti, které splňují kritéria přijetí.