Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační foto.

Chcete psa? Zvažte nabídku meziříčského útulku

Žďársko – Velkomeziříčský psí útulek praská ve švech. V současné době v něm má svůj domov celkem jedenáct psů. Takový „nával“ provozovatelé tohoto zařízení v Zámecké ulici ještě nepamatují.

Ilustrační foto

Američtí vědci vytvořili poprvé umělý život

USA – Americkým vědcům se podařilo vytvořit vůbec první živou syntetickou buňku. Objev umělého života je přelomový a mohl by lidem pomoci k hledání nových paliv, způsobů čištění kontaminované vody nebo rychlejší výroby vakcín.

I tak by nová MŠ v Týnci mohla vypadat.

Většina zastupitelů Týnce chce vlastní školku

Týnec nad Sázavou /FOTO/ - Chceme postavit vlastní školku, nikoli dlouhodobě platit nájem v pronajatých prostorách. Právě to je výsledek čtyřhodinového jednání zastupitelstva Týnce, které se kvůli tomu speciálně sešlo v pondělí.

Řeka Ostravice v pondělí dopoledne v blízkosti ostravského Havlíčkova nábřeží.

To jsme teda nečekali, říkají lidé u rozlité Ostravice

Ostrava - Havlíčkovo nábřeží u Černé louky v centru Ostravy je přepaženo závorou. Dál už auta nesmějí. Cesta pod vodou stejně není ani vidět. Některá auta se u závory jen otáčejí, řada řidičů se ale na chvíli zastavuje, aby se podívali na rozbouřenou řeku Ostravici. „Vypadá to hrozivě. A kdo ví, jak to bude dál. Pršet má pořád a přehrady jsou plné,“ uvažuje Dušan Biolek, když sleduje, jak hladina Ostravice ve městě stoupla. „Nevypadá to vůbec optimisticky,“ konstatoval.

JAKO PRVNÍ SE DO MODELU STRUKTURY MOZKU zapsali Josef Špaček (sedící) a Josef Bavor (stojící vlevo).

Výstava i beseda představí mikrosvěty

Dvůr Králové – Netradiční výstavu hostí v těchto dnech městské muzeum. Pod názvem Neživé – Živé se ukrývá expozice složená ze šperků, obrazů a fotografií, které mají společného jmenovatele – mikrosvět. Autory děl jsou výtvarnice šperků Martina Mináriková, vědec a fotograf MUDr. Josef Špaček. Tvůrcem anatomické kresby je Josef Bavor.

Ilustrační foto

Rakovina kůže: lékařsky bez pokrytí

Chrudim – Pondělek byl Evropským dnem melanomu. Je znepokojivé, že z celého Pardubického kraje, se této kampaně v prevenci rakoviny kůže, účastní pouze jedna lékařka, a to Marcela Vaicová z Chocně.

Ilustrační foto

Celulitidu nezastavíte, můžete ji ale zmírnit

Celulitida trápí spoustu žen bez ohledu na to, zda jsou štíhlé či silnější. Její vznik totiž souvisí se stavbou ženských tukových buněk a zároveň s hormony, jejichž hladina v těle se může měnit. Svou roli hraje i dědičnost.

Ilustrační foto

V nemocnici vyšetří v pondělí pihy zdarma

Liberec – Bezplatného vyšetření pih v ambulanci kožního oddělení mohou dnes využít všichni zájemci v ambulancích kožního oddělení liberecké nemocnice na Husově ulici. A to od osmé hodiny ranní až do osmnácti hodin v podvečer.

Ilustrační foto

Politická kampaň znehodnotila fotbalové hřiště

Hvozdná /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ - Desítky metrů plotu i vybavení fotbalového hřiště ve Hvozdné na Zlínsku polepil někdo reklamními plakáty jedné z politických stran. V úterý odpoledne to zjistil jeden funkcionářů tamního fotbalového klubu a přivolal státní polici.

Třetí ročník koštu okurků ve Vacenovicích

Hlavní artikl Vacenovic? V neděli určitě oharky

Vacenovice /FOTOGALERIE/ – Ta vůně projíždí nosem každému, kdo vstoupí. Je specifická a jen těžko zaměnitelná. Navíc dokáže zalarmovat chuťové buňky. Košt okurků ve Vacenovicích si během nedělního odpoledne užívají desítky příchozíchlidí.

Od soboty 24. dubna 2010 prostory obecního úřadu na Rusavě zdobí výstava historických fotografií. Potrvá týden, v případě zájmu pak ještě déle.

Obecní úřad na Rusavě zaplnily historické fotky

Rusava /FOTOGALERIE/ – Výročí tři sta padesáti tří let od založení obce oslavili v sobotu na Rusavě ohlédnutím do minulosti. Návštěvnost vernisáže výstavy fotografií překvapila i samotné pořadatele z Obecní knihovny.

Kromě pelhřimovského oddělení nukleární medicíny (na snímku primář Milan Šimánek) se v kraji  věnují molekulárnímu zobrazení Parkinsonovy choroby zatím jen v Havlíčkově Brodu.

Zdravotníkům se parkinson jen tak neschová

Pelhřimov – Parkinson. Z tohoto jména srší strach. Nejedná se o žádného padoucha, toto přízvisko přísluší neurodegenerativní nemoci. Při troše všímavosti přitom lze s touto závažnou chorobou zatočit mnohem dříve, než vůbec stačí propuknout.

Roman Fidler.

Oběti usekl hlavu sekyrou, dostal doživotí

Praha /AKTUALIZOVÁNO/ – Třináct bodných ran v hrudníku i na krku, hlava odseknutá od trupu. Takto nešťastně loni v září skončil spolubydlící Romana Fidlera. Na podlaze stavební buňky v pražských Vysočanech. Fidler si za tento krvavý zločin včera vyslechl nejpřísnější možný rozsudek – doživoti.

Rybky Garra rufa v akci

Malé rybky léčí kožní problémy

Plzeň - Myslíte si, že suché a popraskané ruce, lupénka nebo jiné kožní problémy se dají léčit jen mastičkami nebo pilulkami? Omyl! Pomoci může i okusování rybičkami.

Ilustrační foto.

Ovčáry se vyřádily na Budějovicích a vylepšily si tak chuťové buňky

Střední Čechy - Výhodu domácího prostředí ve 23. dějství ČFL měly Ovčáry i Králův Dvůr, ale jen Ovčáry dokázaly doma vyhrát, když po nečekané porážce před týdnem v Plzni si tentokrát doma smlaskly Jihočechy a vylepšily si tak chuťové buňky. Cenný bod si přivezla i juniorka Mladé Boleslavi.

Ilustrační foto

Žena z Břeclavi daruje dřeň, beze strachu

Břeclav /DISKUTUJTE/ – Statečná žena, která nevěří dogmatům o bolesti. Neváhala ani chvíli a nechala se zapsat do registru dárců kostní dřeně. Svým rozhodnutím zachránila jeden lidský život, když na vlastní kůži vyzkoušela něco, před čím se i otrlým a silným mužům podlamují kolena. Šestačtyřicetiletá Jana Studýnková z Břeclavi jde svým odhodláním příkladem.

Zatím se v prostoru „autobusáku“ v Náměšti nad Oslavou začíná budovat přístupový chodník. Velmi brzy přijde na řadu razantní proměna nevábně vyhlížejícího plácku v moderní dopravní centrum.

Nové nádraží začne sloužit v červnu

Náměšť nad Oslavou – Je to ostuda. Tak se donedávna vyjadřovali cestující o autobusovém nádraží v Náměšti nad Oslavou. Plácek socialistického střihu s vyžilým asfaltem a šedivým vlakovým nádražím vytvářel kompaktní celek doplněný o WC ve stavební buňce.

Ilustrační fotografie.

Internát dostane nový kabát. Po vídeňském vzoru

Brno- Halu s kuchyňkou sdílí několik lidí společně, zatímco jednotlivé pokoje zůstávají pro každého obyvatele výsostně soukromým územím. Bydlení pro starší lidi organizované podle tohoto principu bylo až dosud obvyklé například ve Vídni. Podobné bytové buňky ale budou v v budoucnu v budoucnu pravděpodobně sloužit i obyvatelům Brna. Radnice totiž plánuje přestavět někdejší studentskou ubytovnu Juventus na bydlení pro důchodce.

Ohněm zničená dřevěná buňka.

Požár zničil dřevěnou buňku klubu střelců

Buštěhrad - Profesionální hasičiz Kladna a dobrovolnící ze Hřebče vyrazili v úterý večer do Buštěhradu. Důvodem byl požár dřevěné buňky, kterou využíval Sportovní střelecký klub Roky Kladno.

Pupečníkovou krev odebírají zdravotníci po narození dítěte a přestřižení pupeční šňůry punkční jehlou z pupečníku a placenty do vaku s protisrážlivým roztokem.

Rodičky darují pupečníkovou krev

Česká Lípa - Porodnice NsP Česká Lípa získala první cenu za odběry pupečníkové krve, která pomáhá při léčbě závažných onemocnění, rakoviny, nebo vrozených poruch imunity a metabolizmu.

Pětinohé tele.

Od sousedů: V Lipovce se narodilo pětinohé tele

Lipovka /FOTOGALERIE/ – Když se tu a tam ve sci–fi filmech objevují nějaké příšery málokoho to překvapí. Jenže když něco takového člověk potká v běžném životě, dá se mluvit o neobvyklé kuriozitě.