Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Ilustrační foto

Čerstvá zelenina? Farmáři stále častěji vítězí nad supermarkety

Blanensko – Zelenina ze supermarketu, nebo raději od farmáře ze sousední vesnice? Stále více lidí volí právě tu, kterou zemědělci vypěstují nedaleko. I na Blanensku obliba zeleniny dodávané třeba ve farmářských bedýnkách stoupá. Svou dávku čerstvé zeleniny, ovoce nebo bylinek si lidé dopřávají každý týden.

Farmářské trhy v Olomouci

Trhy u orloje nabídnou i hlemýždě, jahodobraní a festival bylinek

Olomouc – Už dnes se v centru Olomouce otevřou  stánky s čerstvými dobrotami a začne letos první Hanácký farmářský trh. Kvůli rekonstrukci Dolního náměstí se bude nově konat před podloubím radnice. Jaké další změny mohou letos zákazníci očekávat a na co se nakupující mohou těšit?

Farmářské trhy v Olomouci

Trhy u orloje nabídnou i hlemýždě, jahodobraní a festival bylinek

Olomouc – Tuto sobotu v centru Olomouce otevře stánky s čerstvými dobrotami letos první Hanácký farmářský trh. Kvůli rekonstrukci Dolního náměstí se bude nově konat před podloubím radnice. Jaké další změny mohou letos zákazníci očekávat a na co se nakupující mohou těšit?

Ilustrační foto

Provoňte si byt doma vypěstovanými bylinkami

Patříte mezi ty, kteří si koupili předpěstované bylinky, které nakonec navzdory veškeré péči uschly? Koupením vypěstovaných, vzrostlých bylinek ušetříte čas, přijdete ale o radost a nadšení z vlastního úspěchu, který vám pěstování vlastních rostlinek zaručeně přinese.

Róza Llupi při přípravě nejrychlejší, chutné a zdravé snídaně nebo večeře, grilovaného lilku.

Róza Llupi má netradiční recepty ze své rodné země

Nymburk -Popovídali jsme si s Rózou Llupi, Albánkou, která žije v Nymburce dvacet let, o netradičních jídlech, která se vaří v její rodné zemi. Podle paní Rózy jsou nejlepším kořením bylinky, které rostou volně v přírodě

Tuňák s bylinkami

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

Jan Bauer: Hvězda Valdštejnova srdce.

Jan Bauer: Hvězda Valdštejnova srdce 26

/Román na pokračování/ -„Za můj život? Klidně si ho vezměte, černý panáčku. Nestojím o něj. Život je pro mne jen dlouhým řetězem utrpení. Všechno mě bolí a děsím se každého rána, když se probouzím. Cítím, že má smrt je už docela blízko. “

Počítačová hra Kingdoms of Amalur: Reckoning.

Dojmy z rozehrání Kingdoms of Amalur: Reckoning

Vůči RPG s otevřeným herním světem to bývá krapet nefér, ale je prakticky nemožné napsat o nich článek a neutrousit v něm aspoň jednou dvakrát nějaké to "Elder Scrolls". Reckoning si o to ale přímo říká.

DOMÁCÍ SKLIZEŇ. Vždy po ruce.

Zdraví na okenním parapetu

Bylinky mají na naše tělo blahodárné účinky. V kuchyni poslouží nejen jako ochucovadlo, ale pomáhají také zlepšit trávení.

Oceněná Ludmila Horáková

K bylinkám se dostala přes své vlastní zdraví

Jihlava – Do rodiny ryze regionálních produktů přibylo minulý týden bylinkářství Ludmily Horákové z Třebíče, která má v centru Jihlavy otevřený vlastní obchůdek. V něm si mohou lidé nechat poradit s alternativní léčbou svých problémů.

Ilustrační foto

Jak se zbavit podzimní virózy? Vsaďte na přírodu!

Podzim je obdobím, kdy se rýma či nachlazení vyhne málokomu. Přepadne nás únava, máme ucpaný nos, zvýšenou teplotu a škrábe nás v krku. Pokud nechcete tělo ještě více zamořit chemikáliemi, místo prášků si připravte lektvary z bylinek. Tady je naše inspirace.

Letní Flora 2011

Bylinková Flora se líbila, vidělo ji na 30 tisíc lidí

Olomouc /FOTOGALERIE/ – Opojná vůně bylinek se od čtvrtka do neděle linula z výstaviště Flora v Olomouci. Letní etapa Flory Olomouc v bylinkovém aranžmá se podle ohlasů líbila. Branami výstaviště prošlo okolo třiceti tisíc návštěvníků.

Letní Flora 2011

Bylinková Flora se líbila, vidělo ji na 30 tisíc lidí

Olomouc /FOTOGALERIE/ – Opojná vůně bylinek se od čtvrtka do neděle linula z výstaviště Flora v Olomouci. Letní etapa Flory Olomouc v bylinkovém aranžmá se podle ohlasů líbila. Branami výstaviště prošlo okolo třiceti tisíc návštěvníků.

Letní Flora

Začala letní Flora. Bylinky táhnou, bylo plno

Olomouc /FOTOGALERIE/ – Brány olomouckého Výstaviště Flora se ve čtvrtek otevřely návštěvníkům, lidé si přišli nakoupit ale také obdivovat právě kvetoucí rostliny. Letošní letní etapa mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu však voní hlavně po bylinkách.

Letní Flora

Začala letní Flora. Bylinky táhnou, bylo plno

Olomouc /FOTO/ – Brány olomouckého Výstaviště Flora se ve čtvrtek otevřely návštěvníkům, lidé si přišli nakoupit ale také obdivovat právě kvetoucí rostliny. Letošní letní etapa mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu však voní hlavně po bylinkách.

Pavilon A pro Letní Floru 2011 - konopí

V áčku na Floře roste i konopí. Podívejte se

Olomouc - Bylinky ve všech podobách, chutích a vůních, jsou hlavním tématem letošní Letní Flory, která od čtvrtka do neděle obsadí olomoucké výstaviště. A nechybí ani rostliny oblíbené ve zcela jiných podobách, jako třeba chmel, len či konopí.

Procházka Florou.

Letní Flora je tady, bude vonět po bylinkách

Olomouc – Hlavně po bylinkách bude od čtvrtka vonět letošní letní etapa Flory Olomouc, mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Ti, kteří se těší na květiny vrcholícího léta, růže, gladioly, trvalky, balkonovky, okrasnou zeleň či kaktusy a sukulenty nebo letní ovoce, však zkrátka nepřijdou.

Ilustrační foto.

Výstava výpěstků na zámku

Bruntál – Výstavu květin, suchých vazeb, bonsají, ovoce, zeleniny, bylinek, kaktusů, pletenin z proutí a papíru připravili od 12. do 14. srpna bruntálští zahrádkáři už podruhé za sebou v krásném prostředí bruntálského zámku.

Čarování pod královskou korunou

Na zámku se nejen čarovalo

Chlumec nad Cidlinou - Ezoterika, numerologie, bylinky i věštecké umění – to byl první ročník Čarování pod královskou korunou v Chlumci

Pesto. Ilustrační foto

Škola vaření: Jak skladovat bylinky a udělat domácí pesto

Střední Morava – Pokud pravidelně vaříte, vyplatí se mít doma zásobu různého koření a bylinek. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla. Některé bylinky lze zamrazit, jiným prospěje spíše sušení, pro bylinky i koření však vždycky platí, že čím dříve je využijeme, tím intenzivnější chuť si užijeme.

Bylinková zahrada Tiree Chmelar ve Valticích.

Bylinky u zámku slaví úspěch

Byl to celoživotní sen Američanky Tiree Chmelar. Její manžel, český emigrant Luboš Chmelař, jej proměnil ve skutečnost. Před rokem poprvé otevřela bylinková zahrada ve Valticích své brány. Dosud jimi prošly tisíce lidí, kterým bylinky vysazené vedle valtického zámku učarovaly.

Eva Třezalka Poláková (vlevo) s kamarádkou Pavlínou na Jarmarku regionálních produktů v Dobříši.

Bylinkářka Třezalka: Tohle řemeslo je na celý život

Příbram /NAŠE ŘEMESLO, ROZHOVOR/– Je ohromná. A to nejen svou postavou, ale hlavně duší. Sedíme pod lípou u kostela, povídáme si. „Lípa, to je můj strom,“ pronesla s patřičnou a nehranou úctou Třezalka. Ve skutečnosti je to Eva Třezalka Poláková a bydlí v Příbrami. Jak už samotné jméno, neboli přezdívka, napovídá, tentokrát si budeme povídat o bylinkách. Kromě bylinkářství se Eva věnuje ještě alpinningu a masáži, kdy jedno s druhým jde ruku v ruce.

Třezalka. Ilustrační foto

Bylinkářka Třezalka: Tohle řemeslo je už na celý život

Je ohromná. A to nejen svou postavou, ale hlavně duší. Sedíme pod lípou u kostela, povídáme si. „Lípa, to je můj strom,“ pronesla s patřičnou a nehranou úctou Třezalka. Ve skutečnosti je to Eva Třezalka Poláková a bydlí v Příbrami. Jak už samotné jméno, neboli přezdívka, napovídá, tentokrát si budeme povídat o bylinkách. Kromě bylinkářství se Eva věnuje ještě alpinningu a masáži, kdy jedno s druhým jde ruku v ruce.

Eva Třezalka Poláková (vlevo) s kamarádkou Pavlínou na Jarmarku regionálních produktů v Dobříši.

Eva Třezalka: Učím lidi sbírat bylinky, aby se cítili líp

Dobříš /ROZHOVOR/– Mezi stánky na Jarmarku regionálních produktů v Dobříši, které se tu konají každou druhou sobotu, je možné natrefit nejen na klasické dobroty. Čím dál častěji se tu objevují i potraviny v podobě celozrnných koláčků nebo třeba jáhlových karbanátků. S těmito zdravými lahůdkami v sobotu zavítala do Dobříše i Eva Třezalka Poláková z Příbrami. Ženu, která se věnuje alpinningu, bylinkám a masáži, jsme požádali o rozhovor.

Ilustrační foto

S farmářskými trhy se roztrhl pytel

Teplicko – Premiéru měly farmářské trhy na Teplicku už před dvěma týdny v Oseku. I když bylo chladno, přilákaly velké množství lidí. Největší zájem byl o stromky a keře, čerstvé pečivo, sazenice paprik, salát a bylinky, ale také o medovinu na zahřátí.

Ilustrační foto

Cheb navštíví šaman a čarodějka

Cheb –Ivana Regina Kupcová Sádlová věští, mluví s astrálními bytostmi, předpovídá z křišťálové koule, léčí bylinkami, mluví se zemřelými.

Rybí show Petra Stupky na přerovském výstavišti

Televizní kuchař čaroval na výstavišti rybí dobroty

Přerov – Jak připravit kapří hranolky, bylinkové biftečky z jihočeských šupináčů nebo křupavého amura s bylinkami ukazoval v neděli dopoledne přímo před zraky návštěvníků populární kuchař Petr Stupka, známý z pořadů televize Prima.

Josef Abrle mladší.

Abrle doplnil řady bio elity

Pavlov - Jedenáct druhů bylinek, z nich koření a navíc i pět druhů různých kořenících směsí. Takovou vizitkou se v šetrném způsobu pěstování může pochlubit Josef Abrle mladší z Pavlova, jenž se v těchto dnech stal nejčerstvějším přírůstkem v radě PRO–BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ilustrační foto

Bylinky zavoní v Čejkovicích

Čejkovice – Kopec nad Templářskými sklepy v Čejkovicích se v neděli 5. září stane místem setkání všech příznivců bylinek, čajů a koření.