Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Studenti z Přímky na exkurzi v Čejkovicích.

Víno a bylinky. Studenti z Přímky zavítali do Čejkovic

Vidět postup výroby různých potravin nebo nápojů, jen tak každý den neuvidíme. Pro žáky oborů zaměřených na gastronomii, podnikání a služby jsou tyto informace z praxe velmi hodnotné. Nakouknout pod pokličku některých výrobců a distributorů měli možnost studenti ze znojemské Přímky při nedávné exkurzi v Čejkovicích.

Jan Mikolášek

Léčitel Jan Mikolášek měl dar od Boha. Přesto ho soudili jako šarlatána

Měl být zapomenut. Přesto byl film Šarlatán, inspirovaný jeho životním osudem, oceněn pěti Českými lvy a probojoval se i do širší nominace na Oscara. Léčitel Jan Mikolášek, který diagnostikoval neduhy ze vzorků moči a léčil směsí bylinek, měl podle svých slov léčit v průběhu šesti desetiletí přes pět milionů pacientů, kteří před jeho ordinací stáli trpělivě i kilometrové fronty.

Zámecké čajování na Kačině.

Zámecké čajování nabídne bylinky, dílničky, stánkový prodej i operní zpěv

Již čtvrtý ročník Zámeckého čajování se uskuteční v sobotu 22. října od 10 do 17 hodin. Letos se návštěvníci mohou těšit na prezentaci plodin (nejen) ze zámeckých zahrad, ale také na zajímavý doprovodný program. Zámecký zahradník představí bylinky ze zámecké zahrady, čaj dle původní receptury i mnoho dalšího.

Výstava Měnící se svět v Muzeu východních Čech přibližuje přechod člověka od lovu a sběračství k mnohem efektivnějšímu zemědělství.

Pravěk nebyl jen boj o holý život. Na menu byl i kančí gulášek s bylinkami

/ROZHOVOR/ Rybí vývar, masová polévka, kančí guláš se zeleninou a bylinkami. I na tom si pochutnávali pravěcí zemědělci na našem území. „Život před sedmi tisíci lety nebyl žádný med, ale nebyl to ani každodenní boj o život,“ říká kurátor výstavy o pravěku Měnící se svět a archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Čechák.

Výstava Měnící se svět v Muzeu východních Čech přibližuje přechod člověka od lovu a sběračství k mnohem efektivnějšímu zemědělství.

Pravěk nebyl jen boj o holý život, na menu byl i kančí gulášek s bylinkami

/ROZHOVOR/ Rybí vývar, masová polévka, kančí guláš se zeleninou a bylinkami. I na tom si pochutnávali pravěcí zemědělci na našem území. „Život před sedmi tisíci lety nebyl žádný med, ale nebyl to ani každodenní boj o život,“ říká kurátor výstavy o pravěku Měnící se svět a archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Čechák.

Terasa nabízí možnost posezení s přáteli u grilu.

Terasy: Jak je využít na malém či svažitém pozemku

V představách mnoha lidí jde jen o upravený kousek pozemku bezprostředně navazující na dům. Terasy, z nichž každá plní jinou roli, však mohou být elegantním a zároveň efektivním využitím malého a navíc svažitého pozemku. Zahrada v pražských Hodkovičkách ukazuje, že dobrý nápad dokáže vykouzlit i na malém prostoru dokonalé zázemí.

Namáčená semena rychleji klíčí a díky bylinkám jsou odolnější vůči chorobám

Zvyšte odolnost semen proti chorobám. Dopřejte jim lázeň z bylinek

Víte, jak urychlit klíčení semen, a přitom jim poskytnout ochranu proti chorobám? Vsaďte na bylinné lázně. Příroda není hloupá. Aby semínka nevyklíčila hned při prvním jarním teplejším deštíku a pak nezaschla, pořídila jim obranný plášť – inhibitory klíčení. Ty se odplaví až s větším trvalejším přísunem vody. Proto zahrádkáři semínka máčejí, aby je přesvědčili, že vody už bude dostatek a mohou bez obav začít klíčit. 

Cestovní horečka. Ilustrační foto.

Jak vyzrát na cestovní horečku? Nekazte si těšení zbytečným stresem

 Na letní dovolenou se lidé obvykle těší měsíce dopředu. Když se ale blíží čas odjezdu, najednou spoustu z nich přepadá neklid, stres nebo i fyzické obtíže jako nechutenství, střevní potíže, nespavost nebo bolest hlavy. Prošel si tím před důležitou cestou skoro každý a běžně se tomu stavu říká „cestovní horečka“. Jak se napětí zbavit a užít si těšení na zaslouženou dovolenou v klidu? Existuje několik tipů.

Víkend otevřených zahrad v krumlovské zahradě Kouzelné bylinky

Zahrada Kouzelné bylinky otevřela na víkend brány veřejnosti

O víkendu 10., 11. a 12. června se konaly po celé republice Dny otevřených zahrad. Veřejnost mohla nahlédnout do jinak zavřených areálů a zúčastnit se přichystaného programu. Účastnily se také zahrady na jihu Čech včetně českokrumlovské zahrady Kouzelné bylinky. 

Krásné květiny k domovu patří

Kytky z babiččiny světničky jsou ozdobou každé nemovitosti

Především trvalky, jejichž půvab nyní obdivujete na rozkvetlých loukách, kdysi zdobívaly předzahrádky venkovských stavení. Pokud se rozhodnete vydat po stopách našich předků, hledejte původní zdejší rostliny, které dlouho pokvetou a budou vyžadovat minimální údržbu.

Z bylinkového hrnečku 21. května 2022.

VIDEO: Mlýn v Hoslovicích nabídl návštěvníkům bylinky

Třetí květnová sobota byla na mlýnu v Hoslovicích věnována bylinkám. Muzeum středního Pootaví připravilo tematickou akci Z bylinkového hrnečku. Návštěvníci mohli navštívit bylinkovou poradnu nebo se dozvědět, jak sbírat bylinky a připravit univerzální směs na čaj. Dále byly ochutnávky bylinných čajů, poznávání bylinek, ukázka herbáře či malování bylinek na obličej pro děti.

Z bylinkového hrnečku.

OBRAZEM: Mlýn v Hoslovicích se ocitne v obležení bylinkových vůní a zázraků

Další řemeslná akce na mlýnu v Hoslovicích z produkce Muzea středního Pootaví Strakonice se uskuteční v sobotu 21. května. Má název Z bylinkového hrnečku. Na návštěvníky čeká bylinková poradna a ve 14 hodin přednáška Jak sbírat bylinky a připravit univerzální směs na čaj. Dále ochutnávky bylinných čajů, poznávání bylinek, ukázka herbáře či malování bylinek na obličej pro děti. Ty si navíc v tradiční dílničce mohou vytvořit bylinkovou sůl do koupele.

Kvetoucí trvalky, bylinky a staré odrůdy růží jsou v unikátní zahradě v Plavsku stejně doma  jako užitečné včely a motýli.

Unikátní zahrada v Plavsku funguje i bez extrémně náročné péče

I když se někdy zdá, že se žádná dokonalost nedostaví bez umělých hnojiv a syntetických postřiků proti škůdcům, existují výjimky. Ukázková přírodní zahrada v Plavsku funguje i bez extrémně náročné péče. Kvetoucí trvalky, bylinky a staré odrůdy růží tu jsou stejně doma jako užitečné včely a motýli.

Ilustrační foto

První letošní bylinky přinášejí léčivou sílu jara

S příchodem jara začnou ze země rašit i první byliny, jejichž léčivá síla nám může pomoci při řešení řady neduhů. V trávě se začínají objevovat první kopřivy, sedmikrásky nebo medvědí česnek. Čerstvě vyrostlé bylinky obsahují spoustu vitamínů a prospěšných látek. Kromě toho, že je můžeme využít jako léčivky, jsou také obohacením pro naši kuchyni do polévek, salátů nebo pomazánek.

Rozkvetlá louka

Pohádky květinové víly – kapitola 11. Fialka a Zvoneček

Na pokraji lesa našeho květinového království a sousední vesnice se rozprostírá starý mlýn, kolem něhož protéká řeka Struha, přes kterou vede kamenný most. U vody najdeme také dřevěný můstek, z něhož chodí děti chytat ryby. Vedle něj stojí sto let stará lípa, která provoní celé zákoutí. Často zde můžeme vidět i malé zajíčky, kteří při odlivu namáčí své tlapičky do mokrého písku, zanechají tam spoustu otisknutých tlapek a utečou před přílivem, aby se nenamočili. A takto to opakují a hrají si celý den. Také staví z písku hrady a vše, co je napadne.

Komunitní zahradničení je koníček, láska i vášeň.

Už to roste, už to klíčí. Komunitní zahradničení je koníček, láska i vášeň

Zahradničení je vyzkoušeným lékem na stres a jeho pozitivní dopady na psychickou pohodu a fyzickou kondici pravidelně dokazují četné vědecké studie. Radost z vypěstovaných bylinek nebo vlastní kytice na stůl si díky komunitním zahradám mohou užít i obyvatelé měst. Pomoci jim v tom může podpora od společnosti Kaufland a Nadace Via.

Jana Heroutová z Kunžaku už deset let vyrábí pod značkou Jane Art oblečení.

V mýdlárně Nežárka vyrábí kosmetiku v souladu s přírodou

Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art. 

Vlak

Pohádky květinové víly – kapitola 7. - Spisovatel Honzík

O všech příhodách, které nás potkávají, krásně píše třiatřicetiletý méďa Honzík. Jako většina spisovatelů začínal psaním svých článků do novin. Pak přišly první povídky, otištěné v mnoha časopisech, a nakonec se stal slavným a uznávaným spisovatelem. Proslýchá se, že dostal nabídku, aby odcestoval z naší říše do zahraničí, a tam psal za neskutečné peníze. On ale odmítl a zůstal s námi, za což si ho mnozí více považují. Než se stal spisovatelem, musel na sobě hodně pracovat. Že je ale šikovný, o tom nikdo nepochybuje. Honzík je vyučený zedník. Kdybyste to nevěděli, domnívali byste se, že se spisovatelem už narodil.

Co je uvnitř? Přece plejáda vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších prospěšných látek.

Povzbuzuje libido. Vedli válku o jeho původ. Šest faktů o hummusu

Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.

Ilustrační foto.

Chronická rýma netrápí jen alergiky. Podrážděnou sliznici zklidní bylinky

Stává se vám, že chytíte rýmu a poté se jí nemůžete zbavit? Nejde o nic neobvyklého, někdy se lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů. Znají to také alergici na pyl, kterým teče z nosu téměř nepřetržitě, když kvetou lípy nebo řepka. Pokud vás však ucpaný nos trápí déle než deset týdnů, nejspíš se už jedná o rýmu chronickou a s obyčejnými kapkami do nosu si nevystačíte.

Ilustrační foto.

Chronická rýma netrápí jen alergiky. Podrážděnou sliznici zklidní bylinky

Stává se vám, že chytíte rýmu a poté se jí nemůžete zbavit? Nejde o nic neobvyklého, někdy se lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů. Znají to také alergici na pyl, kterým teče z nosu téměř nepřetržitě, když kvetou lípy nebo řepka. Pokud vás však ucpaný nos trápí déle než deset týdnů, nejspíš se už jedná o rýmu chronickou a s obyčejnými kapkami do nosu si nevystačíte.

Ilustrační foto.

Chronická rýma netrápí jen alergiky. Podrážděnou sliznici zklidní bylinky

Stává se vám, že chytíte rýmu a poté se jí nemůžete zbavit? Nejde o nic neobvyklého, někdy se lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů. Znají to také alergici na pyl, kterým teče z nosu téměř nepřetržitě, když kvetou lípy nebo řepka. Pokud vás však ucpaný nos trápí déle než deset týdnů, nejspíš se už jedná o rýmu chronickou a s obyčejnými kapkami do nosu si nevystačíte.

Ilustrační foto.

Chronická rýma netrápí jen alergiky. Podrážděnou sliznici zklidní bylinky

Stává se vám, že chytíte rýmu a poté se jí nemůžete zbavit? Nejde o nic neobvyklého, někdy se lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů. Znají to také alergici na pyl, kterým teče z nosu téměř nepřetržitě, když kvetou lípy nebo řepka. Pokud vás však ucpaný nos trápí déle než deset týdnů, nejspíš se už jedná o rýmu chronickou a s obyčejnými kapkami do nosu si nevystačíte.

Pro začátek si vystačíte se substrátem pro pěstování bylinek. Stačí zhruba tři centimetry silná vrstva.

Hit roku 2022: Microgreens chutnají dětem i dospělým

Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý bez ohledu na omezený prostor, a to během celého roku. Navíc ohleduplná k životnímu prostředí. Ptáte se, komu patří tolik superlativů? Přece microgreens neboli zeleným výhonkům nejrůznějších druhů zeleniny a bylinek.

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Rozdílné pohledy. Zatímco jedni považují rozevláté stavby za Disneyland, druzí v nich vidí příležitost, jak přilákat do vinařské oblasti nové návštěvníky

Patnáct opilých sklepů, které se vymykají pravidlům architektury

Výlet do Velkých Pavlovic na Břeclavsku potěší nejen milovníky vína. Město, které proslavily meruňky, víno a tradiční lidová kultura. Pokud se rádi kocháte pěkně z výšky, pak určitě navštivte rozhlednu Slunečná, která je vysoká 19 metrů a svým tvarem připomíná vinoucí se révu. Když budete mít štěstí na počasí, tak krom úžasného pohledu na všudypřítomné vinohrady a okolní vesničky uvidíte také vrcholky Alp. Alespoň to tvrdí ti, co je opravdu viděli.

Kadovánek je specialitou kadovského hostince U Janečků.

Bylinné likéry ze Žďárska hřejí i léčí. Vyhlášený Samotínský vánek pil i Zeman

Zaduje do hlavy, profičí myslí, odfoukne starosti, tobolku čistí. Tak zní nápis na plastice na průčelí budovy hostince U Janečků v Kadově. Řeč je o Kadovánku, originálním bylinném likéru vyráběnému podle tajné receptury. „Na Kadovánek přijít můžete, ale nedostanete ho s sebou. Můžete si ho ale dát u nás v hostinci. Má příjemnou chuť po bylinkách a je dobrý na žaludek,“ zval na oblíbený likér majitel provozovny Miroslav Štěrba.