Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

oregano

Bylinky jako stvořené pro gril

Stejně jako koupání a opalování se i grilování stalo nedílnou součástí prázdninových dní. Proto jsme pro vás připravili souhrn několika bylinek, které se snadno pěstují a které skvěle dochutí maso i zeleninu na rozpáleném grilu.

třezalka tečkovaná

Bylinky pro krásu i letní hrátky

Léto přímo vybízí k pěstění těla. Řadu koupelí, pleťových vod, olejů a krémů si můžete připravit i z bylinek, které rostou všude okolo. Chce to jenom trochu času, který s dlouhými letními dny máme vlastně navíc. Stačí jen začít a některé recepty, které jsou v herbářích, vyzkoušet.  

Z KOSTELA ve Vysoké si mohli lidé domů odnést svazek požehnaných bylin k ochraně sebe i svého majetku.

FOTO: Bylinky ochrání před nemocí

Vysoká - Přinést lidem zdraví a ochránit je před neduhy přírodních živlů. Takové je poselství požehnaných bylin, které si mohli zdarma odnést lidé z obce Vysoká na Chebsku.

Závěsné síto na sušení hub a bylinek

Návrat k tradicím: praktická síta na houby a bylinky nahrazují sušičku

Chcete dosáhnout při sušení hub nebo bylinek jedinečné chuti a vůně? Sušte přirozeně na vzduchu. Sušení v elektrických sušičkách je sice rychlejší, často při něm ale dochází ke snížení výživové hodnoty a k připalování potravin. Výsledkem je nahořklá chuť sušených plodů a nevýrazná, mdlá vůně.

Šéfkuchař Pavel Václavík.

Pstruzi i bylinky: Lanterna láká na wellness i novinky od farmářů

Gurmány, kteří na cestách rádi poznávají regionální gastronomii a lokální produkty, v létě potěší známý Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchyně je vyhlášená moderní valašskou gastronomií, na prázdniny navíc kuchaři rozšířili sezónní menu o suroviny od nově spolupracujících regionálních dodavatelů.

Bylinky. Ilustrační foto.

Lidé se vrací k přírodě, byliny si pěstují pro zdraví i na chuť

Kolín /ANKETA/ - Návrat ke kořenům. I tak by se mohl nazvat trend sběru a pěstování bylinek, který se v posledních letech dostává stále více do popředí. I když se odborníci stále přou, zda mají bylinky opravdu velkou léčivou sílu, nebo jde hlavně o placebo efekt, lidé se rádi vydávají do přírody, aby našli léčivé květy a mnohdy si je doma i sami pěstují.

Bylinky. Ilustrační foto.

Lidé se vrací k přírodě, byliny si pěstují pro zdraví i na chuť

Kutnohorsko /ANKETA/ - Návrat ke kořenům. I tak by se mohl nazvat trend sběru a pěstování bylinek, který se v posledních letech dostává stále více do popředí. I když se odborníci stále přou, zda mají bylinky opravdu velkou léčivou sílu, nebo jde hlavně o placebo efekt, lidé se rádi vydávají do přírody, aby našli léčivé květy a mnohdy si je doma i sami pěstují.

Bylinky. Ilustrační foto.

Lidé se vrací k přírodě, byliny si pěstují pro zdraví i na chuť

Benešovsko /ANKETA/ - Návrat ke kořenům. I tak by se mohl nazvat trend sběru a pěstování bylinek, který se v posledních letech dostává stále více do popředí. I když se odborníci stále přou, zda mají bylinky opravdu velkou léčivou sílu, nebo jde hlavně o placebo efekt, lidé se rádi vydávají do přírody, aby našli léčivé květy a mnohdy si je doma i sami pěstují.

Farmářské trhy v Sedlčanech v sobotu 17. června.

Šlágry farmářských trhů: brambory, koláče a bylinky

Sedlčany - Dobrou příležitost nabídnout regionální produkty, výpěstky a výrobky ze svých farem nebo dílen měli v sobotu na sedlčanském náměstí prodejci od osmi do dvanácti hodin. Farmářské trhy, na nichž převládaly barvy léta, pořádalo opět Sdružení obcí Sedlčanska.

Tibetská lékařka v Luhačovicích

Na tibetské lékaře vyplázněte jazyk!

Staletími prověřené účinky Tibetské medicíny přijela do Luhačovic představit tibetská lékařka Dr. Bhuti Losang. Kouzelné bylinky doporučovala zájemcům v Boutique hotelu RADUN, v příjemném hotelovém pokojíku s balkonkem a výhledem do daleka.

Výstava léčivých rostlin v Písku.

OBRAZEM: Výstava bylinek pokračuje ještě v sobotu

Písek - V prostorách Českého zahrádkářského svazu v ulici Leoše Janáčka v Písku se od čtvrtka koná prodejní výstava léčivých rostlin spojená s poradnou o účincích, sběru a pěstování léčivých rostlin.

Bylinky

Provoňte si zahrádku či balkon bylinkami

Patříte mezi ty zahrádkáře, kteří kromě nádherně rozkvetlé zahrady plné pestrobarevných květin mají rádi, když zahrada nese i svůj užitek? Začněte s pěstováním bylinek. Nejen pěkně vypadají. Využití pro bylinky najdete v kuchyni, ale také při léčbě mnoha zdravotních potíží.

Bylinky. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Farmářský trh doprovodí slavnosti jarních bylinek

Praha – Slavnosti jarních bylinek bude v sobotu hostit tradiční farmářský trh na náplavce Rašínova nábřeží. Od osmé do šestnácté hodiny si pod částí zvanou Výtoň přijdou na své zájemci o bylinky použitelné v kuchyni stejně jako o květiny k vysazení na zahradě i na balkoně, léčivky i exotiku – a také o ryze přírodní kosmetiku. Pozornost jistě přilákají šperky inspirované přírodou nebo kokedamy – levitující rostlinky.

Léčivé koření bylo v Sedlčanech tématem přednášky Jany Arcimovičové z Kosovy Hory. Každá bylinka má podle spisovatelky v přírodě svoje místo.

Příroda je jako prostřený talíř, tvrdí léčitelka a publicistka

Sedlčany - Léčitelka a spisovatelka Jana Arcimovičová (59) z Kosovy Hory je autorkou odborných článků a knih, v nichž přibližuje potraviny vhodné pro snížení cholesterolu, přírodní antibiotika, soustřeďuje se především na fyzioterapii a tradiční čínskou medicínu, v níž jsou jsou považovány byliny za léky.

KAROLÍNA JOSKOVÁ zpracovává i včelí vosk a med díky šesti úlům. V Experimentální zahradě má své dva úly i členka sdružení.

Zakladatelka Experimentální zahrady: Bylinky naší rodině pomohly od nemocí

Karhule /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Že jednou bude žít na vesnici, si Karolína Josková nemyslela a možná ani nepředstavovala. I přesto že dětství prožila na chalupě u Džbánů, většinu času strávila v Praze. Osud ji a její rodinu ale zavál do malé vesničky Karhule pod Blaníkem na Benešovsku, kde žije již přes deset let.

KAROLÍNA JOSKOVÁ zpracovává i včelí vosk a med díky šesti úlům. V Experimentální zahradě má své dva úly i členka sdružení.

Bylinky naší rodině pomohly od nemocí

Karhule /ROZHOVOR/ - Že jednou bude žít na vesnici, si Karolína Josková nemyslela a možná ani nepředstavovala. I přesto že dětství prožila na chalupě u Džbánů, většinu času strávila v Praze. Osud ji a její rodinu ale zavál do malé vesničky Karhule pod Blaníkem, kde žije již přes deset let.

Tradiční podzimní výstava v Sebranicích

Sál zaplnily výrobky řezbářů, domácí bylinky či medové perníčky

Sebranice – Příroda oblékla nový kabát, listy stromů se barví do neuvěřitelně krásných odstínů a chladný vítr nás nutí obléci teplé svetry, šály a kabáty. Podzim je zpět a s ním i kulturní komisí pravidelně pořádaná Sebranická podzimní výstava s dlouholetou tradicí.

Bylinková zahrádka. Ilustrační foto.

Sušárna na bylinky, vedle ní včelín. Vyškovská charita je staví pro nemocné

Vyškov – Loni zřídili bylinnou zahradu. A od příštího roku už budou vypěstované rostliny zpracovávat v sušárně. Stejně jako produkty od obyvatelek nového včelína. Obě stavby už v charitním sadě za kostelem ve vyškovských Dědicích začínají růst. Určené jsou hlavně pro lidi s duševním onemocněním. Hotovo má být do konce listopadu.

děti školka

Děti si vypěstovaly zdraví

Hluboká nad Vltavou - Nejdříve si bylinky vypěstují, aby je následně mohly sníst. Pro většinu lidí poměrně běžná věc. Jenže v případě Hluboké nad Vltavou je zahrádkářům maximálně šest let. Děti z mateřské školky si s pomocí učitelek založily zahrádku, kde pěstují nejen bylinky potřebné k dochucování jídel, ale i zeleninu rajčata, okurky a oblíbený hrášek. Projekt našel podporu u Nadace ČEZ, která na zahrádku věnovala 50 tisíc korun.

Děti, které navštěvují kroužek myslivosti, lesnictví a ochrany přírody při lysické základní škole, uspěly v celostátním kolem soutěže Zlaté srnčí trofeje.

Obhájil první místo. Na Zlaté srnčí trofeji poznával lebky i bylinky

Lysice – Zkušeným myslivcům či přírodovědcům mohou svými znalostmi konkurovat děti, které navštěvují kroužek myslivosti, lesnictví a ochrany přírody při lysické základní škole. Některé z nich letos zazářily na celorepublikovém finále soutěže Zlatá srnčí trofej, která se konala na lesnickém odborném učilišti v Bílé.

K zálibám Kamily Rubešové patří včelaření a zahrádka.

V Kozomíně čeká na zahrádkáře semínkovna

Kozomín – V kozomínském včelařském krámku manželů Rubešových byla před pár dny otevřena semínkovna. Tam mohou zahrádkáři společně sdílet semínka. Půjčit si bezplatně malý sáček například se semínky zeleniny, květin nebo bylinek, a za rok po sklizni na svém pozemku je zase vrátit.

APATHYKÁŘKA PAVLÍNA KLEMEROVÁ se svými bylinkami.

Vůně bylinek a nezaměnitelná atmosféra, to je duhová apathyka na statku Bernard

Královské Poříčí - Již rok se mohou návštěvníci statku Bernard přijít poradit do místní apathyky. Máte rádi čaj, ručně dělaná mýdla nebo tinktury, potřebujete bylinky nebo se uvolnit či získat informace ohledně zdravého, kultivovaného života, to a ještě více můžete získat a naučit se ve zdejší apathyce.

Sirupy a pečené čaje připravuje Lenka Zlámalová bez chemických přísad.

Bylinky jí učarovaly už v dětství

Prostějov – „Narodila jsem se v Bousíně, na samotě, a pak jsme bydleli v Repechách na Drahanské vrchovině. Myslím, že právě v dětství to všechno začalo," řekla Lenka Zlámalová, zakladatelka společnosti Herba Lena.

Ilustrační foto.

Bylinky i vločky. Pivní speciály uspokojí letní chutě

Hodonínsko /INFOGRAFIKA/ – Ještě před osmi lety fungovaly na Hodonínsku pouze dva minipivovary. Bzenecký Pod Kněží horou a hodonínský Kunc. Obliba malých pivovarů ale roste, vznikají proto nové. V okrese je jich v současné době už deset. A jejich majitelé si připravili speciály, kterými se pokusí v letní sezoně zaujmout své zákazníky. Předpokládají, že se vypije více chmeleného moku než kdy jindy.

U DVOŘÁKŮ O VÍKENDU VONĚLY BYLINKY.

U Dvořáků voněly o víkendu bylinky

Teplice - Bylinková poradna Vlastimila Šindeláře byla otevřena o víkendu v teplickém Zahradnictví Dvořák a syn. Lidé se mohli dozvědět, jak bylinky používat v kuchyni, jak si je usušit.

Jednou z ostravských pěstitelek, která se o svou zelenou úrodu chodí do komunitní zahrady Tržnice pravidelně starat, je i Lucie Sembolová.

OBRAZEM: Zahradničení v centru Ostravy se ujalo

/FOTOGALERIE/ Tržnice v Ostravě na Černé louce je plná bylinek a zeleně nadšených pěstitelů. Každý z nich si mohl vybrat svůj pytel s hlínou a nasadit si do něj rajčata, papriky, mátu, meduňku nebo jiné bylinky.

Ilustrační foto.

Nadýmání lze zmírnit čaji i bylinkami

Poznáte ji poměrně snadno. Zvýšenou plynatost provází nadměrný únik plynů, říhání, bolesti břicha, ale i křeče. Nepříjemných útrap je možné poměrně snadno se zbavit.

V areálu Základní školy Za Alejí vzniká zahrada s léčivými bylinami.

Za Alejí pěstují léčivé bylinky

Uherské Hradiště – Zahrada z léčivých rostlin či hmyzí domeček. Takové zajímavé objekty zanedlouho ozdobí okraj sídliště Štěpnice v Uherském Hradišti. V areálu tamější Základní školy Za Alejí totiž vyrůstá takzvaná Zelená oáza.