Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

Naučná bylinková zahrada v Ráječku.

Nová naučná zahrada v Ráječku představí byliny i včelaření

Ráječko /FOTOGALERIE/ - Včelí úly, samorosty, nejrůznější druhy bylinek i dřevin, ale také třeba starou zemědělskou techniku. To všechno si už brzy prohlédnou lidé v Ráječku u tamní Staré školy. Nevyužitý prostor přeměňuje na naučnou zahradu Karel Klíma z Ráječka. Slavnostně ji otevřou třináctého června.

Naučná bylinková zahrada v Ráječku.

Nová naučná zahrada v Ráječku představí byliny i včelaření

Ráječko /FOTOGALERIE/ - Včelí úly, samorosty, nejrůznější druhy bylinek i dřevin, ale také třeba starou zemědělskou techniku. To všechno si už brzy prohlédnou lidé v Ráječku u tamní Staré školy. Nevyužitý prostor přeměňuje na naučnou zahradu Karel Klíma z Ráječka. Slavnostně ji otevřou třináctého června.

ČTVRŤAČKY Anežka, Tereza, Veronika, Eliška a Zuzka (zleva) právě v lékárně zkoumají různé druhy bylinek a koření. Podle čichu poznaly například mátu, šípek či květ bezu.

Třídu vyměnili za muzejní expozici a místo počítání poznávali řemesla i bylinky

Mnichovo Hradiště - Jak vypadají kleště na oplatky? Co dělal bednář? Jak se vlastně dříve žilo? A jak voní přeslička či řepík lékařský? To vše téměř na vlastní kůži poznaly děti ze 4.B Základní školy Sokolovská v Mnichově Hradišti, které místo do třídy hned ráno zamířily do zdejšího muzea. A jak program, který se jmenoval Dnes se učíme v muzeu, prozradil, nepřišly si jen prohlížet exponáty.

Farmářské trhy

Farmářské trhy odstartovaly. Lidé kupovali nejen bylinky

/FOTOGALERIE/ Beskydské farmářské trhy ve Frýdku-Místku vstoupily tento týden do své další sezony. Květinový trh, jak pořadatelé akci nazvali, se konal v ideálním počasí. To se projevilo i na návštěvnosti, na náměstí Svobody proudily už od rána davy lidí.

Vyhrajte balíček KNEIPP® plný bylinek pro zdraví i krásu!

Vyhrajte balíček KNEIPP® plný bylinek pro zdraví i krásu!

Zapojte se s Deníkem do soutěže společnosti LIFTEC CZ o kvalitní německou kosmetiku a doplňky stravy Kneipp®. Výherní balíček je plný těch nejlepších bylinných produktů Kneipp®, které vám pomohou k uvolnění a odpočinku od každodenního stresu.

Bílé Karpaty

Dobrovolníci sbírají v Bílých Karpatech bylinky na čaje

Strážnicko, Horňácko - S probuzením přírody ze zimního spánku vyrazili do přírody v okolí Strážnice a Velké nad Veličkou desítky sběračů prvních jarních bylin. Sbírají především květenství prvosenek. Po usušení je míchají s dalšími bylinami a ze směsí vytvářejí léčivé čaje. „V tomto období se sbírají prvosenky, plicníky nebo medvědí česnek. Lidé by ale měli vědět, že se rostliny nesmí sbírat na chráněných územích. Porušují tím zákon," sdělila botanička CHKO Bílé Karpaty Ivana Jongepierová.

Prodejní výstava Valašská zahrada. Ilustrační foto

Valašská zahrada otevírá brány už v pátek

Bylinky, balkonové i hrnkové květiny, letničky i trvalky. To vše čeká návštěvníky šestého ročníků zahradnických trhů Valašská zahrada v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě toho se zde představí také zahradnické firmy z celého Valašska.

Prodejní výstava Valašská zahrada. Ilustrační foto

Valašská zahrada otevírá brány už v pátek

Rožnov pod Radhoštěm Bylinky, balkonové i hrnkové květiny, letničky i trvalky. To vše čeká návštěvníky šestého ročníků zahradnických trhů Valašská zahrada v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě toho se zde představí také zahradnické firmy z celého Valašska.

Jedním z největších lákadel sobotního dopoledne ve Slováckém muzeu byly zeleninové saláty

Slovácké muzeum nabídlo ochutnávky zapomenutých receptů z bylinek

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Doslova jarem dýchala akce, která se uskutečnila v sobotu 11. dubna v prostorách Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V rámci cyklu Tvoříme v muzeu se milovníci dobrého jídla mohli dozvědět další množství gurmánských novinek.

Vyrobte si zeleninové nebo jablečné chipsy

Návštěvu okouzlíte výbornými domácími chipsy, které velmi snadno vyrobíte z různých druhů zeleniny. Milovníci sladkostí si mohou připravit chutnou verzi z jablek, skořice a vanilky. Samotná příprava je velmi snadná, zkusit je můžete už dnes!

Marie Lekešová ve Slováckém muzeu předvedla, jak vařit levně, chutně a přesto zdravě.

Vůně bylinek a masa nalákala do muzea desítky návštěvníků

Uherské Hradiště – Řeřichový salát s ořechy, velikonoční nádivka, pohankové rizoto či medailonky z vepřového masa, to vše doplněno chutí čerstvých bylinek. Tyto a další dobroty v sobotu 14. března provoněly prostory Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Ilustrační foto.

Slovácké muzeum ukáže, jak vařit s bylinkami

Uherské Hradiště – Zpozornět by měli o následujícím víkendu všichni milovníci dobrého jídla. Právě těm je totiž určena akce v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu", tentokrát na téma „Polévka i hlavní chod, s bylinkami přijde vhod!"

Beseda o bylinkách v Bačalkách.

Na Bačalkách U Bači zavoněly časné jarní bylinky

Bačalky – Neskutečně omamnou vůni pocítil každý, kdo v sobotu odpoledne zavítal do pivnice U Bači na Bačalkách. Vůně bylinkového čaje, jaký zaručeně nekoupíte v žádném běžném bylinkovém krámečku, pozdravila všechny účastníky besedy „O bylinkách trochu jinak", kterou připravila obec Bačalky ve spolupráci s místním spolkem Občané Bačalek a Lična.

Pracovníci knihovny si pro návštěvníky připravili na únor program, který je zahřeje na těle i na duši

Výlet do Egypta a posezení u čaje. Program knihovny zahřeje

Prostějov – Vydat se na putování proti proudu času i afrického veletoku, vyrobit si prostírání z obalů od čajových sáčků, popovídat si o léčivých bylinkách u dobrého čaje anebo se zapojit do bláznivého karnevalového veselí. To všechno si budou moct užít všichni, kteří v únoru zavítají do prostějovské knihovny. Její pracovníci si pro návštěvníky připravili program, který je v chladném měsíci zahřeje na těle i na duši.

Ilustrační foto.

Hmyzoviště či hmatové chodníky. Děti ve školkách budou mít blíž k přírodě

Prostějov – Zjistit, jak se chovají broučci v průběhu roku, seznámit se s bylinkami nebo se bosky proběhnout po kamínkách. Seznámit se blíže s přírodou budou moct od nového školního roku děti hned v několika prostějovských mateřinkách. Radnice se pustila do úprav zahrad mateřských škol, které se však tentokrát ponesou v přírodním duchu.

Ilustrační foto.

Turistů přibylo i nám, vzkazují Valtičtí do Lednice

Vůně stovek druhů bylinek, chuť kolekce stovky nejlepších vín České republiky či kouzlo historických vinařských lisů a nástrojů. To vše loni přitáhlo davy návštěvníků Lednicko-valtického areálu. Turisté sice vzali znovu útokem hlavně zámky v Lednici a ve Valticích, ve statistikách si ale polepšili také jinde. A to nejen památky.

Ilustrační foto

Rychlá doba. Přibývá lidí s poruchami trávení

Náhlá bolest břicha může znamenat mnoho věcí, od žaludečních vředů až po začínající nádorové onemocnění. Co dělat, když vás nečekaně přepadne? Podle místopředsedy České enterologické společnosti Filipa Závady, který působí v příbramské nemocnici, by měl člověk zamířit k lékaři, zvlášť pokud je mu nad 50 let.

Ilustrační foto

Rychlá doba. Přibývá lidí s poruchami trávení

Praha /INFOGRAFIKA/ – Náhlá bolest břicha může znamenat mnoho věcí, od žaludečních vředů až po začínající nádorové onemocnění. Co dělat, když vás nečekaně přepadne? Podle místopředsedy České enterologické společnosti Filipa Závady, který působí v příbramské nemocnici, by měl člověk zamířit k lékaři, zvlášť pokud je mu nad 50 let.

Jarmila Podhorná mezi bylinkami

Trpíte nemocí z povolání? Pomoct může i příroda

Trápí vás zdravotní problémy a máte tušení, že by mohly mít něco společného s vaší prací? Nejste jediní. Lidé, kteří manuálně pracují, trápí nejčastěji onemocnění nervů, kostí a kloubů, u méně fyzicky náročných zaměstnání se objevují alergie a kožní problémy a výjimkou nejsou ani obtíže spojené s dýchací soustavou. Podle odborníků na přírodní medicínu mohou lidé najít pomoc i v bylinkách.

Ekologické středisko Rozmarýnek v brněnském Jundrově.

OBRAZEM: Rozmarýnek návštěvníky láká na stěny z bylinek

Brno - Ekologické středisko Rozmarýnek v brněnském Jundrově v pátek slavnostně otevřelo a podívali se do něj první návštěvníci. Zároveň se tam sešli odborníci na mezinárodní konferenci o zdravém bydlení. „Dům využívá různé typy konstrukcí a izolací z přírodních materiálů. Účastníci akce se s nimi seznámili a porovnali jejich vlastnosti," informoval vedoucí Rozmarýnku Martin Šrom.

Ilustrační foto.

Děti z Hrušek potěší záhonky s bylinkami i amfiteátr

Hrušky – Naposledy se k jejímu vybudování rozhodli v Letonicích, už delší dobu ji využívají děti v Základní škole Komenského ve Slavkově u Brna a od začátku školního roku je k vidění i při Mateřské škole Habrovanská v Rousínově. Řeč je o zahradách v přírodním stylu, které pomalu nahrazují „obyčejné" školní zahrady a dvory. Další z takových bude už brzy hotová také v Hruškách.

Ilustrační foto.

Jak bylinky nejlépe uchovat? Třeba jako odvar či macerát

Mimo sezonu si dnes můžeme zakoupit skoro všechno čerstvé. Stejně tak i bylinky. Není ale nad to mít je v zásobě vlastnoručně natrhané a uchované přesně tak, jak je nejlépe využijeme. Obzvláště ty, které nám pak v zimním období poslouží jako přírodní prostředky třeba proti nachlazení.

Ilustrační foto.

Jak bylinky nejlépe uchovat? Třeba jako odvar či macerát

Mimo sezonu si dnes můžeme zakoupit skoro všechno čerstvé. Stejně tak i bylinky. Není ale nad to mít je v zásobě vlastnoručně natrhané a uchované přesně tak, jak je nejlépe využijeme. Obzvláště ty, které nám pak v zimním období poslouží jako přírodní prostředky třeba proti nachlazení.

Ilustrační foto.

Lidé vyrazí za bylinkami a biopotravinami. Do Čejkovic už popáté

Čejkovice - Září je tradičně měsíc, který patří biopotravinám. Proto se již poněkolikáté sjíždí první zářijovou neděli milovníci čaje, koření a zábavy do Čejkovic na tamní Bylinkové slavnosti. Ty se konají v areálu firmy Sonnentor na kopci pod historickými Templářskými sklepy.

Takzvané alternativní, zdravé a labužnické stravování si sice pomalu, ale jistě získává stále více příznivců také na Karvinsku, a to napříč všemi generacemi.

V regionu přibývá vyznavačů zdravé a alternativní výživy

Karvinsko - Péče o vlastní zdraví a prevence pomocí zdravé výživy nebo bylinek? Labužnictví v podobě užívání si výběrových káv, přírodních limonád a třeba i takzvaně alternativní způsoby výživy? Ne. Karvinsko v tomto směru mezi nejsilnější regiony nepatří.

Staré průlezky a pískoviště na hřišti u Mateřské školy v Chropyni brzy nahradí nové. Děti navštěvující školku se tak na jaře mohou těšit na zcela novou Zahradu zhotovenou v přírodním stylu.

Na nové hřiště u školky se těší i rodiče

Chropyně – Jezírko, lanové centrum nebo třeba zahrádka s bylinkami: na to všechno se mohou těšit předškoláci a jejich rodiče z Chropyně. Už brzy se totiž dočkají nového hřiště v tamní mateřské škole, která sídlí v ulici Tyršova.

Ilustrační foto.

Zdravotní potíže na dovolené? Pomoct mohou i bylinky

Pavla Gajerová jezdí se svou kamarádkou každý rok na dovolenou do Itálie. „Máme to tam rády, protože místní jsou příjemní, vstřícní a milí, navíc miluji italskou kuchyni. Proto jsme se letos rozhodly, že vyrazíme na poznávací dovolenou pro labužníky s tím, že každý den na nás čeká degustace něčeho dobrého," vzpomíná na letošní dovolenou.