Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Bazalka působí díky své vůni pro mnoho druhů hmyzu jako repelent

Jak zabránit hmyzu, aby vlétl do bytu? Umístěte do okna oblíbenou bylinku

Poletující hmyz se s příchodem jara čím dál tím častěji dostává oknem do našich domovů. Včely, vosy, mouchy i otravní komáři do našich obydlí zabloudí často nechtěně, ale jejich přítomnost je pro mnohé nežádoucí. Hmyz však naštěstí odpuzuje bazalka. Bazalka je kvůli své vůni pro mnohý hmyz přímo nenáviděnou rostlinou. Když ji umístíte do okna, hmyz se mu dobrovolně vyhne.

K léčení chorob se popenec užívá od 12. století, kdy se rozšířil pod názvem švýcarský čaj.

Plazivý Charlie: Bylinka, kterou lidé považují za plevel. Přitom léčí i omlazuje

Popenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat. 

Den Země v Čejkovicích.

Tipy na víkend na Hodonínsku. Koncert filmové hudby i výsadba bylinek

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. Do Mikulčic pozveme na Koncert filmové hudby. Večerem provede smyčcové kvarteto Epoque Quartet. Hnutí Brontosaurus zase láká na Dny pro přírodu a krajinu v Čejkovicích. Bude se uklízet, vysazovat bylinky a dojde i na kuličkiádu. 

Uvnitř Slezského bylinářství v Opavě. Foto: archiv Slezského bylinářství

Kopřiva či pampeliška? V opavském bylinářství poradí, čím se pročistit po zimě

/FOTOGALERIE/ Bylinkářky Silvie Melušová a Barbara Masopustová v Opavě provozují Slezské bylinářství již jedenáct let, a dokáží tak lidem poradit se zdravotními problémy. Barbara Masopustová se s Deníkem podělila o cenné informace a rady, jak regenerovat lidské tělo po zimě. Kromě jiného vyjmenovala bylinky, jež po zimě dostanou tělo do módu, ve kterém bude správně fungovat po celý rok.

Sedmikrásky umí snižovat hladiny cukru v krvi, studie doložily jejich antibakteriální a také protiplísňovou aktivitu.

Nenáročná bylinka umí podpořit léčbu rakoviny. A můžete ji jíst hned po utržení

Opravdový jarní klenot na čerstvě zelených trávnících představuje sedmikráska chudobka. Není nijak vzácná, roste úplně všude, ale její vlastnosti jsou výjimečné. Sedmikráska je zdravá, pomáhá léčit řadu nemocí. Prostě se ji vyplatí konzumovat. Jaké léčivé vlastnosti sedmikrásky potvrdily studie, a co všechno si pro domácí léčbu můžeme ze sedmikrásek připravit, prozradil lékárník Filip Škarda.

Tržiště ve Zlíně po zimě ožívá; březen 2024

Tržiště ve Zlíně po zimě ožívá. Podívejte se, co tam koupíte a za kolik

Pestrobarevné primulky, macešky a narcisky, bylinky, zeleninovou sadbu, první salát a ředkvičky i voňavé klobásky. To vše si mohou Zlíňané nakoupit na tržišti Pod Kaštany. Sezona se pomalu rozjíždí, proto je prodejců zatím pomálu, ale s teplým počasím se obyvatelé krajského města dočkají pestré nabídky regionálních výrobků.

Některé byliny mohou psům při pozření způsobovat velké zdravotní komplikace.

Dávejte pozor, co sázíte do záhonku. Oblíbená bylinka může ublížit vašemu psovi

Některé bylinky můžeme svým čtyřnohým kamarádům směle nabídnout, u jiných bychom si měli dát dobrý pozor. Jasným příkladem je obyčejná majoránka. Patří k základním bylinkám každé hospodyňky, pro psy však může být při pozření většího množství jedovatá. V takových případech je dobré vědět, co dělat, když se pes majoránkou otráví.

Do Evropy se majoránka dostala díky křižáckým výpravám do Svaté země. Dnes se nejčastěji pěstuje v Egyptě a jižní Evropě.

Jak snadno vypěstovat voňavou bylinku: chutná, léčí a posiluje lásku

Doma ji má každý. Sušená majoránka je výborná v bramborácích, bramboračce, sekané i v luštěninových polévkách. Při nachlazení je také velkým pomocníkem majoránkový čaj. Voňavé, chutné a léčivé jsou i čerstvé lístky majoránky, které se skvěle hodí do salátů, polévek, paštik či rýže. Jejich vůně prý dokonce umí přivolat lásku. Na pěstování majoránky přitom není nic složitého, takže čerstvou bylinku můžete mít vždy po ruce a domácí sušená voní líp než ta z obchodu. Přečtěte si, jak pěstovat majoránku.

Ze sušených květů violky vonné si snadno připravíte čaj, který uleví při nejrůznějších obtížích s dýcháním.

Něžná bylinka zažene kašel, zahojí rány a nakopne imunitu. Teď roste všude kolem

Violka vonná, známější pod lidovým názvem fialka, je hojně rozšířenou jarní bylinkou. Lidé si ji pro její krásnou vůni s oblibou trhají do váziček. Fialka má však mnohem bohatší spektrum využití. Na první pohled křehká rostlinka totiž v sobě skrývá velkou léčivou sílu. Přečtěte si, jak používat violku vonnou a jak z violky připravit sirup.

Procházet se na jaře přírodou a hledat bylinky je hluboce relaxační činnost. A když si je i nasušíte, můžete během roku většinu zdravotních problémů vyřešit přírodní cestou

KVÍZ: Znalosti, které umí léčit. Poznáte jarní bylinky podle fotek a nápovědy?

Příroda je vskutku fascinující. Neexistuje snad neduh, na který by se nenašlo řešení v podobě nějaké rostlinky. Léčba pomocí bylinek vyžaduje pochopitelně více času a trpělivosti než „zobání“ pilulek, ale výsledky bývají o to trvalejší. A právě jaro je obdobím, kdy v sobě rostliny ukrývají nejvíce léčivé síly. Načerpejte tedy s Deníkem inspiraci, po čem se v trávě poohlédnout, a udělejte si bylinkové zásoby na celý rok. Jistě vám ke sběru těch správných bylinek mohou dopomoci i informace z našeho kvízu.

Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.

Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

K prvotní úlevě při úzkostných pocitech vyzkoušejte levanduli, která je známa pro svou schopnost redukovat úzkost a napětí.

Tato běžná bylinka pomáhá léčit úzkosti a napětí. Leckdy se vyrovná i lékům

Úzkostná porucha patří mezi nejčastější psychické poruchy. Zažili jste někdy náhlé bušení srdce, svírání na hrudi, či neschopnost nadechnout se? Mohly to být tělesné projevy úzkosti. Jak si pomoci při úzkosti? Než se vypravíte k lékaři, můžete své psychice zkusit ulevit doma a využít bylinkovou terapii. Levandule, coby jedna z běžných českých bylinek, je totiž výborným lékem na úzkostné stavy a účinnost výtažků z ní potvrdily i mnohé vědecké studie. Na rozdíl od léků navíc levandule nevyvolává závislost.

Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je hrách skvělou součástí jídelníčku. Nejstravitelnější je ve formě kaše.

Dobrota omlazuje a pomáhá s hubnutím. Předsudky si lidé nesou ze školní jídelny

Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?

Mrkvová polévka se zázvorem v chladných dnech zahřeje a bude prevencí před bacily

Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana

Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?

Masáž nosu k uvolnění rýmy se provádí palcem a ukazováčkem

Jak uvolnit rýmu? Stačí zatlačit na určité body a zánět dutin dostává na frak

Rýma se jeví jako běžné onemocnění, kterým si každý projde několikrát do roka. Když ale dojde na zánět dutin, můžeme se cítit velmi oslabení a úmorné bolesti hlavy nás úplně povalí. Uvolnit ucpané dutiny je pak jedinou možností, jak zaseknutou rýmu léčit. Zbavit se zánětu dutin můžete hned několika způsoby, nejjednodušší je však účinná masáž nosu či tlačení na správné body.

Domácí čerstvý zázvorově-medový sirup můžete i naředit minerálkou a udělat si lahodný drink plný štiplavého zázvorového aroma.

To nejlepší z rubriky zdraví v roce 2023: Jak zatočit se špeky nebo s chřipkou

Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.

Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Koriandr

Byl s ní pohřben faraon. Bylina pomáhá se zažíváním, záněty i s cukrovkou

Koriandr je úžasná bylinka, kterou používali už staří Egypťané. Svým vzhledem je podobná petrželi a pěstovat ji můžete na zahradě i v květníku za oknem. Do jídelníčku byste měli koriandr zařadit nejen jako koření, ale především pro jeho mimořádné účinky na zdraví. Pomáhá se zažívacími problémy a nadýmáním, má protizánětlivé účinky, pomáhá při kašli, a také snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Posílí vaši slinivku, podporuje paměť a působí příznivě i na stavy úzkosti.

Podle statistik zánět močových cest  alespoň jednou v životě postihne více než polovinu žen

Jak na zánět močových cest? Více než brusinky pomohou obyčejné bylinky

Palčivou a řezavou bolest, která provází zánět močových cest, znají hlavně ženy. Podle statistik tato choroba alespoň jednou v životě postihne více než polovinu z nich. Nepříjemnou infekci není radno podceňovat a lékařská pomoc je u ní na místě. Vedle medikamentů z lékárny je však k dispozici řada přírodních prostředků, které léčbu velmi účinně podpoří. Které bylinky pomohou při léčení zánětu močových cest? A jak můžeme zánětu močových cest předejít?

Oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů.

Tato bylinka s drobnými lístky je účinné přírodní antibiotikum. Zlepší i náladu

Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?

Jednoduchá mast jen ze dvou ingrediencí je ideálním lékem při rýmě a nachlazení.

Úleva od rýmy a kašle? Jedinečná mast ze dvou surovin zažene podzimní neduhy

Rýma, kašel, zahlenění. To jsou hlavní příznaky podzimního nachlazení, které v tomto období každoročně prožívá velká část populace. Léčbu těchto typických projevů si však můžete usnadnit i s pomocí domácích mastí, které zvládne vyrobit úplně každý. Ulevit od ucpaného nosu i bolavých průdušek pomůže mastička z ingrediencí, které dobře znáte, jen jste možná netušili, jakou sílu v sobě ukrývají.

Než přijde zima, je důležité postarat se o rostliny na zahradě

Postarejte se o své rostliny dříve, než na zahradu přijde mráz

Zimy bývají v posledních letech teplotně nadprůměrné. Ty skutečně tuhé, kdy mrzlo až praštělo a sněhová pokrývka chránila zahrady, známe spíš už jen z ladovských obrázků. Není tedy zbytečné chránit choulostivé rostliny? Kdepak! Počasí je vrtkavé a náhlý příchod silného mrazu může způsobit nevratné poškození některých dřevin či rostlin v nádobách. Jak se postarat o zahradu před zimou?

Ucpané tepny mohou vést k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.

Nečistíte si cévy? Riskujete zdravotní potíže. Pozor ale na podvodné přípravky

Už vám někdy někdo řekl, že byste si měli čistit cévy? Dost možná ne. Přitom jsou zanesené tepny velmi častým důvodem úmrtí. Pokud ovšem víte, jak si tepny vyčistit, můžete předejít srdečnímu onemocnění, které nezřídka končí smrtí. Jaké potraviny čistí cévy, které potraviny tepny ucpávají a lze se v léčbě ucpaných cév spolehnout na zázračnou bylinku?

Domácí bujon z odřezků zeleniny i nevyužitého masa vás postaví na nohy.

Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný

Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?

Meduňka v čaji uspává, kůže ocení její uklidňující účinky také.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka. Účinky potvrdili vědci

Špatně se vám usíná, cítíte se vyčerpaní a bolest hlavy, úzkost či depresivní nálada vás přepadají čím dál častěji? S tím vám může pomoci meduňka. Obyčejná bylinka, ze které si před spaním uvaříte čaj. Je nejen léčivý, ale i výborně chutná. Meduňka vám nejen zklidní nervy a navodí příjemný spánek. Meduňkový čaj zmírňuje také žaludeční problémy a působí příznivě při bušení srdce a srdeční arytmii. Cena balení meduňkového čaje se pohybuje kolem padesáti korun.

Středeční odpoledne před podzimními prázdninami se v 2. B ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě pod Radhoštěm neslo v duchu přírody a spolupráce malých a velkých.

Jak na Tyršovce míchali vůně

Středeční odpoledne před podzimními prázdninami se v 2. B ZŠ Tyršova 913 ve Frenštátě pod Radhoštěm neslo v duchu přírody a spolupráce malých a velkých.

V malé provozovně v areálu Hvězda rostou v regálech desítky druhů bylinek a zeleniny přímo před očima zákazníků.

Sako vyměnil za zástěru a v Hradci se vrhnul na pěstování drobných bylinek

/VIDEO, FOTO/ Miroslav Hlubuček pracoval 25 let jako manažer pro velké potravinářské řetězce a dotáhl to až na šéfa oddělení pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Manažerské sako ale vyměnil za zahradnickou zástěru a začal pěstovat výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. Živnost začal rozjíždět na zimní zahradě svého domu ve Vysoké nad Labem a od jara nabízí rostlinky plné vitamínů a chuti v obchůdku v areálu Hvězda v Hradci Králové.

Pokud rozmarýnovou vodu, kterou si vyrobíte, nezapomenete aplikovat po každém umytí vlasů, brzy se vaše vlasy dočkají zářivého lesku.

Mastné vlasy, pomalý růst, vypadávání vlasů? Levného pomocníka máte na dosah

Rozmarýn nebo také rozmarýna lékařská není jen voňavá bylinka, která bývá součástí kořenících směsí. Její využití je mnohem širší. Jak používat rozmaryn na vlasy?  Rozmarýnová voda, kterou si můžete sami snadno udělat, vám pomůže bojovat s mastnými vlasy. Rozmarýn podporuje také růst vlasů a dodává jim lesk. Rozmarýnová voda léčí i lupy. Rozmarýnový olej zase posiluje vlasové kořínky a obnovuje pružnost pokožky.

Věra Dvořáková vysadila kosatec bílý, žlutý a sibiřský, denivky a kontryhel měkký. Podle ní se ale dají sázet také různé druhy travin.

Vyzráli na stavební zákon dešťovým záhonem. Češi o této možnosti většinou nevědí

Podle stavebního zákona musí novostavba zadržet dešťovou vodu na pozemku. Víte ale, že to nemusíte řešit pouze jímkou zakopanou pod zem? Jde využít například dešťový záhon. Ten nepodléhá stavebnímu ani vodoprávnímu úřadu, Češi o něm ale zatím příliš mnoho nevědí. Podle Jaroslava Kašpárka z Bítovan u Havířova je dešťový záhon rychlým, levným a elegantím řešením, jak hospodařit s dešťovou vodou.

Pacientům se srdečními obtížemi trvá dny i týdny, než navštíví lékaře. Správně si nevysvětlí své příznaky. Shutterstock

Bušení srdce mají podle babských rad léčit kašel a slzy. Co na to kardiologové?

Problémy se srdcem má spousta lidí. Ať už je to občasná bolest na hrudi, bušení srdce nebo okamžité zadýchání po pár krocích. A jelikož se mnohým nechce k lékaři, hledají na internetu babské rady, jak srdce uklidnit, či jak jej léčit. Kardiologové ale varují, že odkládání návštěvy lékaře při podezření na srdeční onemocnění může mít fatální následky. Jak tedy včas poznat problémy se srdcem a případně i to, že srdce trpí arytmií či dokonce selhává? A jak to řešit? Zeptali jsme se odborníků.

Hloh obecný pomáhá na nemocné srdce

Znalosti čarodějnic? Nápojem lásky se dá léčit tlak, cholesterol i nemocné srdce

„Jaký čaj je dobrý na srdce?“ a „Jaké bylinky na srdce?“. Tyto dvě věty lidé často zadávají do internetových vyhledavačů. A není divu. Kardiovaskulární onemocnění totiž patří k nejčastějším příčinám úmrtí. K tomu, abyste snížili riziko srdečního selhání a onemocnění, vám opravdu mohou pomoci některé bylinky. Kde bylinky prospěšné našemu srdci rostou, v jaké formě se užívají a mohou vám při špatném dávkování víc ublížit, než pomoci?

Trápí vás silné menstruační bolesti? Zkuste například čaj z řebříčku obecného nebo pupalky dvouleté.

Trápí vás problémy s menstruací, otěhotněním či menopauza? Zkuste ženské bylinky

Tou největší výsadou žen je možnost (nikoli povinnost!) přivést na svět nový život. S tím ale bohužel souvisí i řada ženských problémů. Menstruační potíže, gynekologické záněty i trápení, když se otěhotnět nedaří, jsou jen některé z nich. Naštěstí má Matka příroda v záloze bylinky, které umí významně pomoci. Jaký čaj pomáhá při menstruaci? A kdy zabere žebříček?  

Řepík pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační problémy, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů.

Naši předkové znali všelék na záněty a další neduhy. Teď je čas na jeho sběr

Vytrvalou bylinku s veselými žlutými kvítky znali a využívali lidé odnepaměti. Považovali ji za všelék a dokonce za ochranu proti zlým duchům. Nejnovější vědecké výzkumy řepíku lékařského daly našim předkům zapravdu. Řepík jako přírodní antibiotikum pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační potíže, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů. Jediné, co se u řepíku nepodařilo prokázat, je ochrana proti zlým duchům.

I když bylinky mají celkem skromné požadavky na pěstování, měli bychom respektovat jejich základní potřeby.

Jak si na balkoně vypěstovat léčivou oázu z bylinek: Některé pomohou s hubnutím

Pěstování bylinek na balkoně představuje skvělou příležitost, jak si zajistit zásobu čerstvého koření pro svou kuchyni, zútulnit si prostor pro bydlení, připravit zábavný projekt pro děti nebo pomocí aromatických rostlin odehnat nevítané hmyzí návštěvníky. Bylinkový balkon však nabízí i možnost vypěstovat si koření, které pomáhá s hubnutím.

Bylinky můžete zamrazit v tvořítkách na led

Máte je na dosah. Tři prosté bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem

Na prosté bylinky mohou vsadit ti, kteří se rozhodli zatočit s přebytečnými tuky v těle. Přece jen špeky na břiše, špeky v podpaží i pod prsy nebo třeba špeky na zádech či pod zadkem vypadají nevzhledně. Zbavit se jich může být snadnější s pomocí tří prostých bylinek – bazalky, petržele a máty peprné. A nejde jen o babské rady. Zjištění a doporučení k využívání přírodních produktů zaznívá od samotných expertů na hubnutí a výživu.

Bylinkové farmě na Valašsku se opět daří, stala se ekofarmou roku; červen 2023

Bylinky z Vlachovic slaví úspěch. Rodinná farma Květomluva je ekofarmou roku

Loni Radek Fryzelka přemýšlel, jestli má jeho podnikání smysl. Nakonec vlachovická rodinná bylinná farma Květomluva vytrvala a stala se nejlepší ekofarmou roku 2023 v republice. Na necelých dvou hektarech tam pěstují zhruba 30 druhů bylinek, zeleninu, hospodaří s menším sadem, výrobnou, dvěma sušírnami a stíhají provozovat i obchůdek.

Bylinkové farmě na Valašsku se opět daří, stala se ekofarmou roku; červen 2023

Bylinky z Vlachovic slaví úspěch. Rodinná farma Květomluva je ekofarmou roku

Loni Radek Fryzelka přemýšlel, jestli má jeho podnikání smysl. Nakonec vlachovická rodinná bylinná farma Květomluva vytrvala a stala se nejlepší ekofarmou roku 2023 v republice. Na necelých dvou hektarech tam pěstují zhruba 30 druhů bylinek, zeleninu, hospodaří s menším sadem, výrobnou, dvěma sušírnami a stíhají provozovat i obchůdek.

Mikrovlnná trouba umí usnadnit práci a ušetřit čas. Můžeme v ní připravit například míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usušit bylinky a dokonce i zničit bakterie na kuchyňské houbičce.

Dvanáct tipů na to, co dokáže mikrovlnka. Málokdo ji využívá naplno

Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Roman Pavela při fotografování pro Deník 28. března v Praze.

Vědec Roman Pavela: Adaptogeny jsou skvělé. Sníží stres a vyladí imunitu

Pracuje ve výzkumu rostlin, ale jako botanik se necítí. Botanik je totiž ten, co sbírá bylinky a dává je do herbářů. Docent Roman Pavela z bylin extrahuje biologicky aktivní látky a testuje jejich účinky. Zaměřoval se především na vývoj botanických pesticidů, které neškodí planetě ani zdraví. A postupně svůj zájem rozšířil o léčivé účinky bylin. Povídali jsme si o tom, proč mu své zdravotní potíže svěřují lidé z celé republiky a jaké byliny patří k těm, které bychom klidně mohli užívat celý život.