Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Děti připravily zdravé jídlo a pozvaly učitele národů.

Děti z Plané dělaly zdravé svačiny a slavily Den učitelů

Planá nad Lužnicí - Již třetím rokem se děti ze školního klubu při Základní škole Planá nad Lužnicí pokouší v projektu Zdravá 5 připravit zdravé svačinky. Soutěžící mají za úkol vytvořit pokrm, který obsahuje bylinku. Také navrhují, komu pohoštění darují. 

Děti v Mateřské škole v Ohařích.

Čas strávený ve školce obohatí zvířata i pěstování bylinek a zeleniny

Ohaře /FOTOGALERIE/ - Děti z Mateřské školy v Ohařích si po celý rok mohou užít velké zahrady, která oplývá kolem budovy. Ředitelka Pavla Staňková i ostatní učitelky dbají na to, aby děti trávily co nejvíce času na čerstvém vzduchu. A vzhledem k tomu, že začala jarní sezona, společně na zahradě vysadily zeleninu a bylinky. A jelikož k přírodě patří i zvířata, mohou se děti starat o krásné barevné andulky, rybičku a šneky.

Ilustrační foto.

Na Pražské je nový upozorňovací radar

Mělník – Na Pražské ulici při vjezdu do Mělníka směrem od Neratovic byl na náklady mělnické radnice nainstalovaný nový radar. Ukazuje řidičům nejen jakou rychlostí jedou, ale upozorní je, aby zpomalili a jako výstrahu dokonce vypíše i jejich registrační značku. To má sloužit především jako efekt pro zpomalení automobilu.

Prodejna zábavní a profesionální pyrotechniky TARRA pyrotechnik, 28. prosince 2018 v Ludgeřovicich u Ostravy.

Silvestrovské oslavy? S rozumem a ohleduplně

Výbuchy petard či dělbuchů a ohňostroje, případně dotěrní a neodbytní opilci. I tak může vypadat loučení se starým rokem a vítání toho nového. Nejen hasiči, ale i lékaři upozorňují, že slavit je třeba s rozumem, ohleduplností a nezapomínat na zásady bezpečnosti.

Javořice z dronu.

Na Javořici v poslední den roku opět zamíří tisíce lidí

Vysočina – Nadmořská výška 837 metrů, 20 ročníků, přes 55 tisíc účastníků a více než 270 tisíc korun vybraných na charitativní účely. To všechno jsou čísla, která jsou spojena s tradičním silvestrovským výstupem na Javořici. Ten patří mezi nejoblíbenější aktivity posledního prosincového dne v celé republice, každý rok organizátoři napočítají kolem čtyř až pěti tisíc účastníků. Rekordním byl rok 2016, kdy si akci nenechalo ujít zhruba šest tisíc lidí.

Ilustrační foto.

Silvestr 2018 startuje ze Železné

Rokycany – Poslední den letopočtu není jen o nekončících oslavách. Vyznavači pohybu z Rokycan a okolí si nenechají v pondělí ujít 24. ročník Silvestru na kole.

Jihočeskou krajinu zdobí novodobá kaplička.

Tradičním kapličkám postavili moderního sourozence

Bavorovice – Je z betonu a kovu a směle obstojí mezi jinými moderními stavbami. Přesto je každému na první pohled jasné, že jde o mladší sestru prastarých kapliček, které zdobí jihočeskou krajinu po staletí.

Ilustrační foto

Hradecký Canda se představí na All Star Game

Východní Čechy - Ruku v ruce. Svitavy třetí, Pardubice druhé. To se musí někde projevit. A projevilo. Na závěrečný večírek roku 2019 se jménem All Star Game bylo pozváno hned sedm borců. Z věhlasnějšího basketbalového města dostala laso trojice, od Kameníků pak kvarteto.

Čtenář Deníku píše. Ilustrační foto

Napište nám do redakce

Táborsko - Redakce ráda zveřejní příspěvky od čtenářů, uvítáme i zajímavé podněty.

Ilustrační foto

Rok 2019: Peněženky se prohnou kvůli bydlení a energiím, ale platy porostou

/INFOGRAFIKA/ Co zlevní, a co naopak zdraží? Takové jsou otázky každého bilancování na přelomu roku. Ten s číslem 18 přinesl růst cen energií, bydlení a potravin. A rok s číslovkou 19 bude v nastoleném trendu pokračovat. Deník vám přináší přehled růstů vybraných životních nákladů, tak, jak je vidí ekonomové i některé instituce. 

Silvestrovský fotbálek má v Chrudimi dlouholetou tradici.

Silvestrovský fotbálek ani letos chybět nebude

Silvestrovský fotbálek na umělé trávě Letního stadionu se stal v chrudimské líhni tradicí. A jinak tomu nebude ani letos. Na závěr kalendářního roku 2018 se opět chystá mezi Mfkáči zajímavé sportovní klání.

Ilustrační fotografie.

Běžci a cyklisté se vydají 1. ledna na Žďár

Rokycansko – Už 21. ročník Novoročního závodu z Rokycan na Žďár se blíží. Uskuteční se 1. ledna 2019 a v sázce je pro cyklisty a běžce prémie společnosti EKO KOMÍNY ve výši 10 000 korun za překonání traťového rekordu.

Ilustrační foto.

Penze u sousedů minimálně 1200 eur?

Linec - Rakouský vicekancléř a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache chce zvýšit minimální důchod po 40 letech sociálního pojištění od roku 2020 na 1200 eur, zaznamenaly OÖN.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Antarktický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

/FOTOGALERIE/ Již více než deset let pořádá brněnská Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami

Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami a držel rukojmí. Policie je osvobodila

Ozbrojený mladý muž přepadl v pátek odpoledne pobočku UniCredit Bank na náměstí T. G. Masaryka v centru Příbrami. Vzal přitom devět rukojmí, sedm zákazníků a dva zaměstnance banky. Jednoho ze zákazníků však propustil ještě před příjezdem policie. Na místo byla přivolána zásahová jednotka a policejní vyjednávač. Poté, co se nepodařilo pachatele přesvědčit, aby se sám dobrovolně vzdal, vnikli policisté do budovy a zadrželi ho.

Ilustrační foto

Ukradené zboží maskovala žena za malé dítě

Brno – Kočárek, ve kterém nebylo vidět ani slyšet dítě, upoutal ve čtvrtek pozornost pracovníka ostrahy v supermarketu v brněnské Bubeníčkově ulici. Ženu, která kočárek vezla, proto za pokladnami zastavila ostraha a přivolala strážníky. Důvod extrémně tichého kočárku rázem objasnili.

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Strejda Zápotocký mě pohladil po pěšince, vzpomíná obyvatel Hlavního nádraží

Karel Hybš se narodil v roce 1943 v bytě na pražském Hlavním nádraží, kde žil až do roku 1968. Oslavil tam i svatbu. K Československým drahám nastoupil v roce 1964. Amatérsky se věnuje i divadlu a kouzlení. Pro rodinu sepsal vzpomínky, jejichž útržky týkající se života na „hlaváku“ s jeho svolením zveřejňujeme.

Ilustrační foto.

Sprejeři dál ničí majetek

Tábor - Po nedávných útocích sprejerů v Táboře a v Sezimově Ústí, kdy vandalové poškodili fasády domů, šetří policisté podobný skutek.

Jaromír Zůna.

Zástupcem náčelníka generálního štábu se stane Zůna, Baloun končí

Novým prvním zástupcem náčelníka generálního štábu se stane od ledna generálmajor Jaromír Zůna. Nahradí generálporučíka Jiřího Balouna, který v armádě po 40 letech končí. Změna nastane také na pozici zástupce náčelníka generálního štábu, který řídí armádní inspektorát.

Plánovaná budoucí podoba soutoku Labe a Orlice.

Soutok Labe a Orlice se vrátí k podobě, kterou měl před sto lety

Hradec Králové – Soutok Labe a Orlice čekají od jara rozsáhlé obnovovací práce. „Cílem připravované akce je obnovit průtočnou kapacitu Labe a zároveň vrátit soutoku Labe a Orlice podobu, kterou měl na počátku 20. století,“ informovala mluvčí státního podniku Povodí Labe Hana Bendová.

Nová kniha pro děti, kterou napsal Pavel Bezděčka.

V jihlavském muzeu mají novou knihu pro děti

Jihlava - Bajky a pohádky z Vysočiny. Tak se jmenuje nová kniha pro děti, kterou napsal a ilustroval zoolog Muzea Vysočiny Jihlava Pavel Bezděčka. Knihu vydalo Muzeum Vysočiny Jihlava, zájemci si ji od konce minulého týdne mohou koupit na pokladně v budově na Masarykově náměstí.

Ilustrační fotografie.

Černá mračna nad „Malšákem“: Je tu další odklad

Hradec Králové - Je to zmar, další zádrhel. Stavba fotbalové arény v Hradci Králové se opět zatrhla. Po podzimních komunálních volbách bylo o další tři měsíce odsunuto vypsání tendru na zhotovitele stavby, jež se chystá snad desítky let.

Jindřichův Hradec. Ilustrační foto

Radní města jmenovali pomocné komise

Jindřichův Hradec - Novým hradeckým radním budou pomáhat čtyři komise: pro hodnocení veřejných zakázek, pro dopravu, pro sport a pro životní prostředí.

Tradiční koupání v mlékojedské pískovně na první svátek vánoční si letos nenechaly ujít bezmála dvě desítky odvážlivců, mezi nimiž nechyběla ani jedna malá slečna.

OBRAZEM: Na Boží hod patřila pískovna odvážným otužilcům

Mlékojedy - Tradiční koupání v mlékojedské pískovně na první svátek vánoční si letos nenechaly ujít bezmála dvě desítky odvážlivců, mezi nimiž nechyběla ani jedna malá slečna. Teplota vody přitom byla zhruba stejná jako teplota vzduchu, asi čtyři stupně nad nulou.

Štědrý den v Kněžpoli: auto se čtyřmi lidmi obrátil na střechu

Nehody během vánočního volna nepřežilo nejméně 12 lidí

Dopravní nehody během letošního předvánočního víkendu a následujících tří svátečních dnů nepřežilo podle předběžných údajů nejméně 12 lidí, dalších skoro dvacet bylo těžce zraněno. Nejvíce obětí si vyžádala neděle 23. prosince, kdy zahynulo pět lidí. Konec roku bývá každoročně na silnicích rizikový, například loni jen mezi 24. a 26. prosincem zemřelo pět lidí.

Ilustrační foto

Jste přejedení vánočními dobrotami? Lékárníci radí živočišné uhlí

Na zažívání potrápené nestřídmou konzumací vánočních dobrot radí lékárníci živočišné uhlí a léky na pálení žáhy. Jako prevenci doporučují každodenní pohyb. Při kocovině z alkoholu varují před léky na bolest s paracetamolem, mohou mít nežádoucí účinky jako zvracení či zimnice. Bolesti hlavy zabrání dostatek vody před spaním. V tiskové zprávě o tom informovala Česká lékárnická komora (ČLnK).

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Mladoboleslavsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Speciální vlak připomněl příjezd prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

OBRAZEM: Tomáš Garrigue Masaryk po sto letech opět navštívil Tábor

Speciální vlak připomněl příjezd prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Souprava se vydala v pátek z Dolního Dvořiště přes České Budějovice. Do Tábora dorazil v sobotu, kde prezidenta Osvoboditele přivítaly davy diváků, kteří si nenechali ujít rekonstrukci historické události.