Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Bylinky, ilustrační foto.

Sirény navrátí bylinky a trvalky do Humpolce

S první středou v měsíci přichází do Humpolce houkající Sirény. Program, ve kterém lidé společně poznávají Humpolec, jeho veřejný prostor a umění v něm, se tentokrát zaměří na trvalky a bylinky.  

Bylinková zahrádka. Ilustrační foto.

Klub Art bude vonět bylinkami

V opavském klubu Art se dnes od devatenácti hodin uskuteční akce nazvaná Zimní bylinkování bylinky pro zimní čas. 

Herečka Jitka Smutná při fotografování pro Deník 22. října v Praze.

Herečka Jitka Smutná: Už se nezabývám tím, co si o mně budou lidi myslet

Jitka Smutná hraje mimo jiné v divadelním představení Teror státní zástupkyni. Ona sama se soudy osobní zkušenost nemá, i když se několikrát chtěla soudit s bulvárními novinami. Kromě hraní, koncertování a vnoučat jí dělá radost třeba zahrádka na balkoně. Jediný kaktusový kvítek jí prý dokáže rozsvítit celý den.

Lidé odvedle: Paní Dagmar, sbírá bylinky

Paní Dagmar: Bylinky sbírám skoro celý život

Paní Dagmar, které je 84 let, sbírá bylinky skoro celý život. Naučila ji to její babička. Bylinky pak suší na své půdě v Holých Vrchách, kde bydlí. Její povolání přitom s bylinkami nemělo nic společného, byla totiž 'vojandou' z povolání.

Ilustrační foto.

Tip na pátek 25. října: Jarmark nabídne také dušičkové zboží

Podzimní dekorace, svíčky, věnce a jiné dušičkové zboží, masné a uzenářské výrobky, sýry a mléčné výrobky, koření, bylinky, perníčky, trdelník, med a oříšky i suvenýry z keramiky a dřeva, to vše nabízí oblíbený Novojičínský jarmark podzimní, který se uskuteční na Masarykově náměstí v pátek 25. října od 8 do 17 hodin.

Prvňáčci Základní školy v Hýskově ve školním roce 2019/2020.

Základní škola Hýskov chce vybudovat školní zahradu

Školní zahrady pro pěstování bylinek by se mohli dočkat děti navštěvující Základní školu Hýskov. V současné době jsou na místě dvě prolézačky a pískové doskočiště. Právě to by se mohlo brzy změnit, řekla ředitelka školy Lenka Štětková.

Farmářské trhy.

Tip Deníku na 4. října: V Kyjově nakoupí zeleninu, sýry i bylinky

Kyjov - V Kyjově se opět uskuteční oblíbené Farmářské trhy. Lidé si vyberou z bohaté nabídky nejrůznějšího zboží, jako jsou uzenářské výrobky, přísady a sukulenty, trdelníky, sýry, výrobky ze dřeva, koření, bylinky, čaje, cukrářské a pekařské zboží, domácí nudle nebo med.

Děti si na Skřivánku užily indiánský den

FOTO: Malí indiánci si užívali na Skřivánku zábavný den

„Indiánská zábava nás těšila a dál těší. Se synem (10) tu střílíme šípy a voníme ke kouzelným bylinkám ze střekovského obchůdku Čarokrásno. Na sousedskou akci Zažít město jinak se vrátím, tedy jako dobrovolnice, za rok. Ráda tu pomůžu aktivnímu spolku Skřivánci na síti. Napeču pro něj jako správná sousedka tvarohové buchty,“ slíbila na nedělní sousedské akci Petra Vobrátilová z Jizerské ulice z Dobětic.

Muzika s vůní botanické zahrádky.

Muzika s vůní botanické zahrádky

Společný komponovaný pořad Dr. Václava Větvičky botanika, spisovatele a popularizátora vědy, který je české veřejnosti znám jako vyhledávaný odborník v televizních pořadech jako Receptář prima nápadů nebo Kouzelné bylinky. 

Internistka a bylinkářka Alena Hamplová

Byliny nejsou placebo, říká internistka Alena Hamplová

Bylinky vyžadují aktivitu, proto chce většina pacientů raději polykat tablety, říká internistka Alena Hamplová, která je zároveň zapálenou bylinkářkou. O léčivkách vydala knihu a několik e-booků. Její praxe ukazuje, že i ve světě moderní medicíny má býlí svoje místo.

Bylinkové slavnosti v Čejkovicích 2019

Čejkovice zaplnila opojná vůně bylinek

Čejkovice – Blíží se desátá hodina dopoledne a slavnostní brány firmy Sonnentor v Čejkovicích na Hodonínsku se otevírají návštěvníkům. Po pár minutách se celý areál slavící deset let výročí zaplňuje stovkami lidí. Při vstupu míjí stánky s mléčnými výrobky, bylinkami i rozmanitými těstovinami. „Táto, pojď sem. Kup holkám nějaké ty ochucené těstoviny, ať zas nenadávají, že jsme jim nic nedovezli,“ upozorňuje žena.  

Dopravní nostalgie na náměstí Svobody v Brně

V Brně slaví 150 let MHD, Čejkovice zaplní vůně bylinek

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Akce, jakou lze zažít jen jednou za 150 let. Tak lákají na sobotní odpoledne v brněnské Lidické ulici pořadatelé oslavy výročí zahájení provozu městské hromadné dopravy. Na velkolepé pouliční párty, která začne hodinu po poledni a potrvá do večera, lidé uvidí například defilé vozidel, řadu unikátních historických tramvají a také se stanou svědky nového českého rekordu.

Soutěž.

Centrum provoněly bylinky

Prachatice – Jsou všude kolem nás. Některé poznáme bezpečně už od dětství, některé míjíme jako obtížný plevel a ony přitom vyléčí neduh, který nás trápí.

Bylinky. Ilustrační foto.

Tip Deníku: Z bylinek si návštěvníci zahrady vyrobí vlastní drogerii

Brno - Recept, suroviny i zkušené lektory, kteří pomohou s výrobou vlastních přírodních opalovacích krémů či sprchových gelů, získají lidé, kteří v úterý odpoledne navštíví Otevřenou zahradu v brněnské Údolní ulici. Pro zájemce tam totiž uspořádali bylinkovou dílnu.

Farmářské trhy u OC Forum

Farmářské trhy

Farmářské trhy na obvyklém místě mezi OC Forum a Domem kultury v Liberci jsou otevřené.

Psí krasavci se předvedli ve Valticích.

Týden ve fotografii: Psí krasavci i čerstvé bylinky v ulicích

Břeclavsko /TÝDEN VE FOTOGRAFII/ - Co zajímavého se dělo ve vašem okolí v uplynulém týdnu? Významné události, zajímavé akce nebo třeba kuriozity si připomeňte v obsáhlé fotogalerii. Do ní jsme vybrali nejzajímavější záběry z Břeclavska i celé jižní Moravy za posledních sedm dní.

Ilustrační foto.

Frýdecká školka má zdravou školní jídelnu

Mateřská škola Mateřídouška na sídlišti Slezská ve Frýdku se po získání uznávaného a již několikrát obhájeného a mezinárodně uznávaného titulu Ekoškola pyšní také nově získaným certifikátem Zdravá školní jídelna. Získala jej v rámci projektu, který je podporován Ministerstvem zdravotnictví a jehož cílem je podávat dětem ve školních jídelnách pestrou, nutričně vyváženou a chutnou stravu.

Adriana Kašparová zavítala do Kavárny Deníku, kde vyprávěla svůj příběh.

Pomáhá lidem nejen díky bylinkám

Šindlovy Dvory – Adriana Kašparová vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a po studiích pracovala v potravinářském průmyslu, poté v laboratoři. Jenže během studií onemocněla, a tak ji životní cesta zavedla k celostní medicíně. Díky ní se sama uzdravila. Dnes pomáhá lidem.

Irena Kalkušová se svým mužem Vaškem vyrábějí výborné tekuté karamely.

Z cukru, koření a bylinek vyrábí Irena Kalkušová tekutou dobrotu

Jiřní Čechy - Myslíte si, že dobře znáte a víte co je karamel? Pokud jste neochutnali pravý Českokrumlovský karamel od Vaška, nevíte, o co přicházíte. V krumlovské karamelovně vznikají tekuté karamely sladké, voňavé, kořeněné, slané, ale i přiměřeně či více pálivé s rozmarýnem, neboť obsahují chilli papričku. Využít je můžete při vaření na mnoho způsobů.

Mražené bylinky

Jak zamrazit bylinky, aby si uchovaly chuť i aroma

Zelené bylinky ze zahrádky obvykle sušíme, abychom je měli k dispozici i v zimním období, kdy jsou v obchodech drahé. Sušené bylinky nicméně nenahradí plnohodnotně ty čerstvé, nehledě na to, že některé druhy se k sušení ani nehodí. Co takhle zkusit je zamrazit?

Lopuch větší

Restart po antibiotikách: do normálu lze tělo dostat i pomocí bylinek

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Komunitní zahrada vzniká na sídlišti Šipší v Kutné Hoře.

Na Šipší vyroste komunitní zahrada

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Takzvanou komunitní zahradu otevře společnost Kaufland ve spolupráci se společensky prospěšným podnikem Kokoza vedle své prodejny na sídlišti Šipší v Kutné Hoře. Prostor nabídne místním možnost pěstování domácích rajčat nebo čerstvých bylinek ve vyvýšených záhonech, v rámci podpory uzavřeného cyklu jídla bude v zahradě umístěn také kompostér. Prostor by měl být oplocen.