Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Strip Plný zuby

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

Restaurace Art Nouveau v Obecním domě.

Zkuste něco jiného. I v restauraci může být Štědrý večer zážitkem

Chcete letos konečně strávit Štědrý den v klidu a bez náročných příprav? Příjemný zážitek můžete mít i mimo domov. Vyrazte na večeři do restaurace. Otevřených podniků je i v tento sváteční den poměrně dost. Pak už záleží jen na vás, zda dáte přednost klasickému kaprovi, exotičtější rybě nebo nějaké jiné gastronomické specialitě.

Štěpán Šádek a J. "Dárek" Černý na vyhlášení výsledků nejlepších sportovců Jihočeského kraje v Českobudějovickém Metropolu.

Sportovní fanoušci se radovali

České Budějovice - V úterý 18.prosince jsme se, jako každý rok, zúčastnili vyhlášení výsledků nejlepších sportovců Jihočeského kraje v Českobudějovickém Metropolu.

Ilustrační foto

Klatovy B zvládly duel v Třemošné

Třemošná, Klatovy – Poslední zápas roku 2018 mají za sebou hokejisté záložního týmu druholigových Klatov, kteří se v zápase 12. kola Krajské ligy představili na ledě Třemošné, kde poměřili síly s domácím Meteorem.

Jitka Hlaváčová ve hře  Úča musí pryč. Ilustrační foto.

Jitka Hlaváčová prozrazuje, jak se pohybují bylinky

ROZHOVOR / Už tuto neděli 11. listopadu uvede Slovácké divadlo ve světové premiéře původní pohádkový muzikál Anička a bylinkové kouzlo tvůrčí dvojice Josef Fojta a Emanuel Míšek. Režie pohádky se ujal Jakub Maceček a choreografii vytvořila dlouholetá členka souboru, herečka Jitka Hlaváčová.

LIDEM NABÍZÍ ŠIROKOU ŠKÁLU BYLINNÝCH SIRIPŮ. Sirupům byl udělen Certifikát značky HANÁ - regionální produkt.

Bylinné sirupy vyrábí ručně a z čerstvých bylin

Bylinky se stávají ve společnosti stále více populární. I když lékaře nenahradí, mohou být efektivní jako doplněk léčby. Především pak při prvních příznacích nebo naopak na doléčení. Běžně k dostání jsou dnes i bylinné sirupy.

Těhotenství - Ilustrační foto

Problémy s plodností? Vyzkoušejte byliny na podporu otěhotnění

V současné době má řada párů problém s otěhotněním. Souvisí to také se současným životním stylem, kdy stále více lidí odkládá rozhodnutí mít děti až do pozdější fáze života. Potom je potřeba podporovat plodnost u žen i mužů. A bylinky jsou jednou z možností.

Bylinková zahrada v Jaderné elektrárně Dukovany.

V jaderné elektrárně si založili bylinkovou zahradu pro kuchyň

Dukovany - Jaderná elektrárny Dukovany má vedle řady speciálních a unikátních zařízení také jednu novou, netradiční, ale praktickou novinku. Je jí bylinková zahrada, kterou založili letos na jaře a nyní vypěstované bylinky využívají kuchaři ze závodní kuchyně k dochucení jídel a zákusků pro zdejší zaměstnance. Případně přebytky usuší a elektrárna je využije jako drobné dárky pro návštěvy.

Voničková sobota v kouřimském skanzenu.

OBRAZEM: Voničková sobota ve skanzenu prozradila kouzla bylinek

Kouřim – Krásné letní počasí, nikoli ubíjející žár, vykouzlila příroda na poslední díl z letošního cyklu Pohádkového řemeslného léta. Tím byla Voničková sobota, která příchozím prozradila prakticky vše o bylinkách. Nechybělo povídání o mariánských bylinách, čtení pohádek jak jinak než o bylinkářství a bylinách, praktické ukázky podoby a vůně bylin atd.

Okruh Paula Ricarda

Závod s vůní pastisu. Jezdci jdou do neznáma

Když ve Francii za první světové války zakázali absint a další alkoholické nápoje na bázi anýzu, jistý mladý muž z jižní Francie zalezl do své ložnice a dal se do experimentování. Míchal přísady, zkoušel nejrůznější bylinky a na konci toho všeho vznikl „autentický pastis z Marseille“, který v roce 1932 získal povolení k prodeji. Ten muž se jmenoval Paul Ricard a na svém pastisu vydělal miliardy.  

Z bylinkového hrnečku.

Mlýn zavoněl bylinkami a tradicemi

Hoslovice - V sobotu 19. května se v Hoslovicích opět roztočilo mlýnské kolo v rámci akce Muzea středního Pootaví Strakonice Z bylinkového hrnečku.

Rady a tipy pro správné sušení jarních bylinek

Jaro kvete, krásně voní, ale také má blahodárnou sílu. Bylinkáři vyráží na své jarní pochůzky a sbírají léčivé rostliny. Kopřivy, medvědí česnek, lipové květy, březové listy, smrkové výhonky, ale také pampelišky či sedmikrásky působí blahodárně na naši vitalitu a imunitu. Víte, jak je správně nasušit a uskladnit?

Fialová vášeň: Levandule provoní okolí

Pokud jste během dubna začali s výsadbou bylinek a zapomněli přitom na levanduli, je nejvyšší čas to napravit. Tato půvabná rostlinka s drobnými fialovými kvítky je nejen krásná a voňavá, ale také užitečná.

Na bylinkovém dni si můžete nakoupit bylinky či se dozvědět zajímavé informace

Jak vyrobit přípravek proti komárům? I to se dozvíte na Bylinkovém dni v muzeu

Výrazná máta či uklidňující šalvěj. Chcete se více dozvědět o bylinkách? Nevíte, kde si rostlinky koupit? Národní zemědělské muzeum pořádá druhý ročník Bylinkového dne v muzeu. Nakoupit si na něm budete moci i netradiční byliny či přírodní kosmetiku. Na přednáškách se zase dozvíte zajímavosti o plevelu či informace jak si vyrobit vlastní přípravky proti komárům.

Ilustrační obrázek

Cholesterol pomůže snížit síla bylinek

Pokud jste si nechali změřit cholesterol a vyšla zvýšená hodnota, potom byste měli v první řadě upravit svůj jídelníček a zvýšit fyzickou aktivitu. Zařadit do stravy můžete také nabízené doplňky stravy na tento problém. Nabízejí se také bylinky. Příroda totiž má tajná esa, která s tímto neduhem pomůžou.

jinan dvoulaločný (ginkgo biloba)

Bolest hlavy zažeňte bylinami

„Bolí mě hlava“, to je věta, kterou dost často používáme jako výmluvu. Bolest hlavy ale patří k nejčastějším a nejběžnějším zdravotním problémům. Může mít různé příčiny, většinou se jí snažíme utlumit a k tomu mohou přispět také bylinky. Než sáhnete po lécích, vyzkoušejte alternativní přírodní prostředky.

Ilustrační foto.

Mošt pro děti i řidiče získal regionální známku kvality

Znojemsko - Sterilovaná zelenina ze Znojma, vína z Miroslavských Knínic, bylinky z Miroslavi a džem a mošt z hroznů z Maršovic. Co mají tyto výrobky společné? Získaly známku Znojemsko regionální produkt. Ta má zákazníkům zaručovat kvalitu a krajovou jedinečnost.

Do knihovny pro semena jako pro knížky. I to je v kraji možné.

Hitem jara jsou grenotéky, v knihovnách nabízejí semena

Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.

ZAHRADA VIDIMOVA. Komunitní zahrada funguje od roku 2013 uprostřed paneláků Jižního Města ve stejnojmenné ulici.

Zahradničit se bude i v centru Prahy

Záhonky s bylinkami či zeleninou zdobí vnitrobloky i v historickém středu Prahy. V Praze 1 letos vzniknou dvě nové komunitní zahrady, na Kampě a poblíž Národní třídy. 

Ilustrační fotografie.

Farmářské trhy v metropoli startují, nabídnou bylinky i zabijačku

/INFOGRAFIKA/ Zelenina, květiny, ale i zabijačka. Farmářské trhy v metropoli spouštějí další sezonu a nabízejí rozmanitý program. Už v sobotu 3. března se tak otevře oblíbený trh na dejvickém Kulaťáku, který každoročně navštíví až 6 tisíc lidí. Letos se tu budou trhovci více střídat, šanci dostanou i nováčci z Prahy 6. V průběhu března se na trhu objeví zejména první bylinky, medvědí česnek, ale i jarní květiny.

pikantní kuřecí křídla

Kuře na trojí způsob

Kuřecímu masu sluší víc než jen trojobal. Podlehněte pikantní chuti amerických křídel nebo středomořských úpravám se zeleninou a bylinkami.

Farmářské trhy v sobotu 16. prosince pestrou nabídkou zboží nezklamaly.

Na farmářských trzích byla k dostání i Boží pochoutka s bylinkami

Sedlčany /FOTOGALERIE/ – Tři desítky zejména regionálních prodejců přišly v sobotu 16. prosince dopoledne na sedlčanské náměstí nabídnout cibuli, česnek, brambory nebo jiné výpěstky ze svých zahrádek a políček. Na farmářských trzích nechyběly ani sýry, uzeniny, keramika, jmelí, nejrůznější adventní aranžmá, chléb, pečivo, sladkosti a další zboží.

Musí to být kapr?

Vánoční ryba není jenom kapr!

Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.

hřebíček

Bylinky proti bolesti

Když tělo bolí obvykle, sáhneme po analgetikách, abychom si ulevili. Tabletky sice většinou pomůžou okamžitě, ale při dlouhodobém užívání mají nepříznivé vedlejší účinky na tělo. Bolest pomůžou odstranit i přírodní rostlinná analgetika, která mají pomalejší nástup, ale zase nevykazují vedlejší působení a hlavně nevzniká na ně návyk.

eleuterokok ostnitý

Životabudiče pro zkracující se dny

Tělo bez energie, splín, únava, ospalost to jsou příznaky, se kterými se potýká řada lidí právě v době, kdy se zkracuje den a slunečního světla je pomálu. Zkuste proti tomu vědomě zasáhnout vhodnými bylinkami, které tělu dodají energii.

kloktadlo, ilustrační foto

Kloktadla proti bolení v krku

Studenější dny sebou často přinášejí škrábání a bolesti v krku. Když nemáme zvýšenou teplotu, platí zlaté pravidlo: „Bylinkové kloktání, bolest krku zahání“.

řepík lékařský

Řepík lékařský: Král bylinek

Pokud často trpíte záněty, máte problémy s pletí, bojíte se paradentózy, trápí vás revmatické bolesti nebo přespříliš namáháte své hlasivky, řepík lékařský je přesně tou bylinou, která vám pomůže.

kopr vonný

Byliny pro péči o ústní dutinu

Máloco udělá takový dojem při prvním setkání jako zářivý úsměv a vonný dech. Dosáhnout jich můžete i s pomocí osvědčených bylinek.