Kreativ

ŠTÍTEK: bylinky

Tereza Cendelínová přijíždí do Příbrami s bylinkami z Písku.

Bylinkové zahrádky jsou hitem, stačí pro ně balkon

Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.

Tereza Cendelínová přijíždí do Příbrami s bylinkami z Písku.

Bylinkové zahrádky jsou hitem, stačí pro ně balkon

Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.

V Ostravě odstartovala sezona farmářských trhů. Výběr prozatím není tak bohatý jako v letním období, lidé si ale i ta mohou vybírat z nepřeberného množství zeleniny, ovoce, sazenic i bylinek.

Farmářské trhy? Na dračku jdou bylinky

Ostrava – Fazole, sazeničky kedlubnu, salátu nebo celeru, všechny možné bylinky, ale také čerstvé máslo, domácí med a koření či pečivo. Z takového sortimentu mohli v sobotu dopoledne vybírat na Porubských trzích na Hlavní třídě u kruhového objezdu příchozí lidé.

Tereza Cendelínová přijíždí do Příbrami s bylinkami z Písku.

Bylinkové zahrádky jsou hitem, stačí pro ně balkon

Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.

Slovácká tržnice.

Slovácká tržnice řeší problémy s návštěvností. Prodejci nevydělávají

Uherské Hradiště - Na každém kroku potkávat stánek s trhovci, kteří lákají regionálními potravinami a výrobky všeho druhu. Potřást si rukou se zelinářem, jemuž za nehty zůstal kousek hlíny, když ráno sbíral a čistil plody své práce, aby je mohl každodenně naservírovat zákazníkům v té nejvyšší kvalitě. Vyslechnout pár osvědčených rad od kořenářek, které zde prodávají sušené nebo čerstvé bylinky. Pokochat se pohledem na zručné ruce řemeslníků vystavujících zde svoje výtvory.

Ilustrační foto.

Regionální muzeum provoní bylinky

Vysoké Mýto –V neděli od 15.00 se v regionálním muzeu koná přednáška Jaroslava Vintery o bylinkách a jejich využití nejen v kuchyni. Návštěvníci budou moci ochutnat bylinkové čaje, kořeněné sušenky a jiné pochutiny.

Ilustrační foto

Ručně vyráběná mýdla jdou do módy, péči jim věnují také na Děčínsku

Česká Kamenice – Obliba ručně vyráběných mýdel rok od roku roste. Jejich výroba je náročná na čas, lidskou práci i invenci tvůrců, což se promítá v ceně, ale výrobek pak je ušit na míru zákazníkovi. Nabídka je široká, módě podléhá stejně jako oblečení. Trendy se mění při výběru bylinek i olejů.

Ilustrační foto

Ručně vyráběná mýdla jdou do módy, péči jim věnují na Děčínsku

Česká Kamenice (Děčínsko) - Obliba ručně vyráběných mýdel rok od roku roste. Jejich výroba je náročná na čas, lidskou práci i invenci tvůrců, což se promítá v ceně, ale výrobek pak je ušit na míru zákazníkovi. Nabídka je široká, módě podléhá stejně jako oblečení. Trendy se mění při výběru bylinek i olejů.

Ilustrační fotografie.

Netopýři, jedlé bylinky. Muzeum chystá další várku přednášek

Znojmo – Významné výročí města Znojma, zajímavosti ze života netopýrů, nejnovější archeologické výzkumy či třeba byliny Znojemska vhodné k jídlu. To je jen část přednášek, které se příští rok uskuteční pod taktovkou pracovníků Jihomoravského muzea ve Znojmě. Podobně jako v minulých letech i v roce nadcházejícím je v plánu tradiční Přednáškový cyklus muzea. V pořadí už šestatřicátý.

V současné době bylinné léčivé čaje Valerie Pelikánové doplňují dvě řady bylinno-ovocných čajových směsí a nedávno začala s výrobou bylinných sirupů. Její výrobky již stačily „posbírat“ několik ocenění kvality.

Čaje živnostnice roku nově doplnily sirupy

Ostrov nad Oslavou - Živnostníkem roku se letos v Kraji Vysočina stala Valerie Pelikánová z Ostrova nad Oslavou, která se už patnáct let věnuje výrobě bylinných a ovocných čajů.

V Katolickém gymnáziu Třebíč mají nově bylinkovou zahrádku s pěti desítkami rostlinek. Její součástí je také naučná stezka s informacemi o bylinkách i příjemné posezení pro studenty a veřejnost.

Katolické gymnázium má bylinkovou zahrádku a naučnou stezku

Třebíč – Anginovník čínský, kopretina řimbaba, srdečník buřina či yzop lékařský. To je jen krátký výčet z pěti desítek rostlin, které mohou návštěvníci vidět v bylinkové zahrádce Katolického gymnázia Třebíč. Tu spolu s naučnou stezkou vedoucí k zahrádce a školní kompostárně otevřeli v úterý v areálu školy.

Bylinková zahrádka. Ilustrační foto.

Vypěstujte si bazalku doma i v zimě

Bazalka se za krátkou dobu vyšplhala mezi nejvyhledávanější bylinky. Někdo ji pěstuje, jiný zase kupuje. Málokdo ovšem tuší, kolik různých podob tato bylinka má. Konečně se také objevily odrůdy, které lze pěstovat i v zimě. Do pořadu Gondíci s. r. o. je přišel představit odborník Jan Prášil. Dozvěděli jsme se od něj například, že bazalce sušení krade aroma, proto je vhodnější naložit ji do oleje.

Vě Věžkách se koná tradiční podzimní prodejní výstava.

Věžky hostí podzimní Florii, potrvá do neděle

Věžky - Tradiční prodejní výstava květin a zahrádkářských potřeb opět provoněla Věžky. Podzimní Floria je sice menší, než jarní verze, i tak však přilákala řadu návštěvníků i prodejců. K mání je sortiment skalniček, trvalek, bylinek, ale i třeba sušených květin a samozřejmě spousta dobrot nebo pomůcek na zahradu i do domácnosti. Téměř pravidelně navštěvuje Věžky Lenka Plachá z Vyškovska.

Zelená lékárna nabízí své produkty na farmářském trhu u OC Forum každý čtvrtek.

Bylinky Zelené lékárny pomohou

Ústí nad Labem Stálé místo na farmářském trhu u obchodního centra Forum má stánek Zelené lékárny. Lidé si k němu zvykli chodit pro radu i pomoc.

Zpěvačka Petra Janů má své prázdninové obydlí nedaleko Jindřichova Hradce.

Petra Janů: Chalupa byla srdeční záležitostí mého muže

Zpěvačka Petra Janů má své prázdninové obydlí nedaleko Jindřichova Hradce. O stavení, které kdysi bývalo kaplí, pečuje s pomocí přátel a sousedů. Navíc se stará o zahradu, pěstuje zeleninu a bylinky a u toho všeho stačí ještě relaxovat.

Gastroprohlídky na hradě Buchlov

Na Buchlově vařili stovky let staré recepty

Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.

Burger Fest v olomoucké části Holice

OBRAZEM: Burger fest provoněl holickou Ameriku

Olomouc – Telecí, se sýrem, bylinkami nebo třeba s nejpálivější papričkou na světě. Takové burgery voněly v sobotu odpoledne v areálu na Americe v Olomouci – Holici. Druhý ročník Burger festu nabídl návštěvníkům housky plněné hovězím i telecím masem v tradiční i pikantní podobě a nechyběly ani barevné housky.

Sršeň obecná.

Nebezpečný hmyz umí i zabít. Pomohou sítě či bylinky

Region /JAK NA TO/ – Komáři, klíšťata, vosy či mouchy. S teplým letním počasím, jaké letos zažíváme, se některým druhům hmyzu obzvláště daří. Tito nezvaní společníci mohou ale zavinit i více než jen bezesnou noc či bolavý štípanec. Malým dětem či alergikům může jít s bodnutím mnohdy i o život. Jak se tedy před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčinněji chránit? Přečtěte si osvědčené triky i babské rady.

Ilustrační foto

Nebezpečný hmyz umí i zabít. Pomohou sítě či bylinky

Komáři, klíšťata, vosy či mouchy. S teplým letním počasím, jaké letos zažíváme, se některým druhům hmyzu obzvláště daří. Tito nezvaní společníci mohou ale zavinit i více než jen bezesnou noc či bolavý štípanec. Malým dětem či alergikům může jít s bodnutím mnohdy i o život. Jak se tedy před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčinněji chránit? Přečtěte si osvědčené triky i babské rady.

Sázení bylinek - žena v červeném je ředitelka Tichého světa Marie Horáková.

Známé osobnosti sází bylinky

Praha /FOTOGALERIE/ - Velkou proměnou prošla zahrádka Tiché kavárny v Ládví, první pražské kavárny s neslyšící obsluhou. O její zútulnění se ve čtvrtek 30. července postarala řada známých umělců. Pod vedením profesionálního zahradníka Lukáše Hodáně z květinářství kytku.cz osázeli prostor před kavárnou mátou, meduňkou, bazalkou, rozmarýnem aj.

Hlavní náměstí zaplnili v sobotu dopoledne trhovci.

Centrum Šternberka zaplnily tradiční trhy

Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.

Alena Paslerová

Věřme českým bylinkám, říká Alena Paslerová

Volyně Převalujete se z boku na bok, hledáte tu nejlepší polohu, která by vám přinesla toužebně očekávaný spánek. Ubíhají minuty i hodiny. Vše marné tělo by spalo, hlava se stále brání. Ráno si pak připadáte jako přelomení. „Stres je jedním z mnoha faktorů, které způsobují nespavost. Člověk neumí vypnout svůj mozek, který stále pracuje," říká Alena Paslerová (52) z Volyně.

Komunitní zahrada na Tržnici.

Lidé mohou zahradničit přímo v centru Ostravy

Ostrava - Pokud máte zahradnického ducha, ale žijete v bytě bez balkonu, kde kromě bylinek nemůžete moc rostlin vypěstovat, nezoufejte si. Nyní máte možnost zavítat do komunitní zahrady Tržnice na výstavišti Černá louka a vybrat si vlastní místo pro pěstování.

Spisovatelka Dagmar Lánská.

První knihu nechtěli Dagmar Lánské vydat

Kovářov – Spisovatelka Dagmar Lánská je autorkou úctyhodného počtu titulů o bylinkách, koření, ovoci a zelenině. Ačkoli letos v srpnu oslaví třiaosmdesáté narozeniny, s psaním rozhodně neskončila. „Letos by měl vyjít v nakladatelství Aventinum už můj 41. titul Zelené koření pěstované i plané, kde bude hodně předpisů a mnoho ilustrací," uvedla hned na začátku povídání Dagmar Lánská.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

Školní projekt pomáhá studentům orientovat se nejen v léčivých rostlinách.

OBRAZEM: Studentky představují bylinky pro kuchyni i lékárnu

Znojmo – K nejrůznějším bylinkám si může přivonět každý, kdo navštíví střední zdravotnickou školu ve Znojmě. Ve vestibulu školy v ulici Jana Palacha si totiž i ve čtvrtek mohou zájemci prohlédnout výstavu s názvem Bylinky v kuchyni a lékárně, kterou připravily právě studentky této školy.

Zahradní architekt Jiří Olšan ve velkém skleníku.

Dříve tu rostly ananasy, dnes hlavně letničky

Český Krumlov – Za vysokou zdí naproti hlavnímu vchodu zámecké zahrady se do začátku druhé světové války pěstovaly ananasy, artyčoky nebo bylinky pro zámeckou kuchyni. Dnes v zámeckém zahradnictví, ukrytém před zraky davů turistů, kteří procházejí kolem, najdete hlavně okrasné květiny. A v dolní části také hromady stavebního materiálu.