Mariánské Lázně - Čerstvá zelenina, domácí marmelády, čerstvé bylinky a mnoho dalších biopotravin nabídnou Mariánské Lázně. Po delší odmlce se do města vrátí farmářské trhy, po kterých Mariánskolázeňští tolik volali.
Kroměříž - Bylinky, luštěniny či nebezpečný odpad rozeznávaly děti základních škol včera odpoledne na kroměřížském Velkém náměstí. Konal se tam program ke Dni Země.
Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Ostrava – Fazole, sazeničky kedlubnu, salátu nebo celeru, všechny možné bylinky, ale také čerstvé máslo, domácí med a koření či pečivo. Z takového sortimentu mohli v sobotu dopoledne vybírat na Porubských trzích na Hlavní třídě u kruhového objezdu příchozí lidé.
Slavkov u Brna – Konala se už podeváté a nabídka zahradníků pokryla celý sortiment od přísad a hnojiv, přes skalničky i kaktusy až po okrasné stromy. Prodejní zahradnická výstava přilákala v pátek a v sobotu do slavkovského zámeckého parku stovky lidí i další trhovce.
Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Uherské Hradiště - Na každém kroku potkávat stánek s trhovci, kteří lákají regionálními potravinami a výrobky všeho druhu. Potřást si rukou se zelinářem, jemuž za nehty zůstal kousek hlíny, když ráno sbíral a čistil plody své práce, aby je mohl každodenně naservírovat zákazníkům v té nejvyšší kvalitě. Vyslechnout pár osvědčených rad od kořenářek, které zde prodávají sušené nebo čerstvé bylinky. Pokochat se pohledem na zručné ruce řemeslníků vystavujících zde svoje výtvory.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Vysoké Mýto –V neděli od 15.00 se v regionálním muzeu koná přednáška Jaroslava Vintery o bylinkách a jejich využití nejen v kuchyni. Návštěvníci budou moci ochutnat bylinkové čaje, kořeněné sušenky a jiné pochutiny.
Velatice - Nové místo k procházkám s rodinou nebo k venčení psa budou mít brzy lidé ve Velaticích. Díky podpoře z Nadace Partnerství poblíž tamního potoka vznikne nová klidová zóna s posezením i bylinkovými záhony.
Před více než dvaceti lety Radmila Červinková onkologicky onemocněla. Kromě klasické léčby v nemocnici začala navštěvovat také léčitele, který ji radil, jaké bylinky užívat. Dnes bylinné sirupy a tinktury sama vyrábí a je to ona, která radí lidem, jak podpořit organismus.
Říkovice – Před více než dvaceti lety Radmila Červinková onkologicky onemocněla. Kromě klasické léčby v nemocnici začala navštěvovat také léčitele, který ji radil, jaké bylinky užívat. Dnes bylinné sirupy a tinktury sama vyrábí a je to ona, která radí lidem, jak podpořit organismus.
Česká Kamenice – Obliba ručně vyráběných mýdel rok od roku roste. Jejich výroba je náročná na čas, lidskou práci i invenci tvůrců, což se promítá v ceně, ale výrobek pak je ušit na míru zákazníkovi. Nabídka je široká, módě podléhá stejně jako oblečení. Trendy se mění při výběru bylinek i olejů.
Česká Kamenice (Děčínsko) - Obliba ručně vyráběných mýdel rok od roku roste. Jejich výroba je náročná na čas, lidskou práci i invenci tvůrců, což se promítá v ceně, ale výrobek pak je ušit na míru zákazníkovi. Nabídka je široká, módě podléhá stejně jako oblečení. Trendy se mění při výběru bylinek i olejů.
Znojmo – Významné výročí města Znojma, zajímavosti ze života netopýrů, nejnovější archeologické výzkumy či třeba byliny Znojemska vhodné k jídlu. To je jen část přednášek, které se příští rok uskuteční pod taktovkou pracovníků Jihomoravského muzea ve Znojmě. Podobně jako v minulých letech i v roce nadcházejícím je v plánu tradiční Přednáškový cyklus muzea. V pořadí už šestatřicátý.
Děčín /FOTO, VIDEO/ – Čajový král. Produkty z regionu. Pečeť důvěryhodnosti. To se dá říct o Valdemaru Grešíkovi a jeho děčínské firmě Natura, kterou v pondělí navštívil prezident Zeman.
Ostrov nad Oslavou - Živnostníkem roku se letos v Kraji Vysočina stala Valerie Pelikánová z Ostrova nad Oslavou, která se už patnáct let věnuje výrobě bylinných a ovocných čajů.
Třebíč – Anginovník čínský, kopretina řimbaba, srdečník buřina či yzop lékařský. To je jen krátký výčet z pěti desítek rostlin, které mohou návštěvníci vidět v bylinkové zahrádce Katolického gymnázia Třebíč. Tu spolu s naučnou stezkou vedoucí k zahrádce a školní kompostárně otevřeli v úterý v areálu školy.
Bazalka se za krátkou dobu vyšplhala mezi nejvyhledávanější bylinky. Někdo ji pěstuje, jiný zase kupuje. Málokdo ovšem tuší, kolik různých podob tato bylinka má. Konečně se také objevily odrůdy, které lze pěstovat i v zimě. Do pořadu Gondíci s. r. o. je přišel představit odborník Jan Prášil. Dozvěděli jsme se od něj například, že bazalce sušení krade aroma, proto je vhodnější naložit ji do oleje.
Věžky - Tradiční prodejní výstava květin a zahrádkářských potřeb opět provoněla Věžky. Podzimní Floria je sice menší, než jarní verze, i tak však přilákala řadu návštěvníků i prodejců. K mání je sortiment skalniček, trvalek, bylinek, ale i třeba sušených květin a samozřejmě spousta dobrot nebo pomůcek na zahradu i do domácnosti. Téměř pravidelně navštěvuje Věžky Lenka Plachá z Vyškovska.
Zpěvačka Petra Janů má své prázdninové obydlí nedaleko Jindřichova Hradce. O stavení, které kdysi bývalo kaplí, pečuje s pomocí přátel a sousedů. Navíc se stará o zahradu, pěstuje zeleninu a bylinky a u toho všeho stačí ještě relaxovat.
Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.
Olomouc – Telecí, se sýrem, bylinkami nebo třeba s nejpálivější papričkou na světě. Takové burgery voněly v sobotu odpoledne v areálu na Americe v Olomouci – Holici. Druhý ročník Burger festu nabídl návštěvníkům housky plněné hovězím i telecím masem v tradiční i pikantní podobě a nechyběly ani barevné housky.
Region /JAK NA TO/ – Komáři, klíšťata, vosy či mouchy. S teplým letním počasím, jaké letos zažíváme, se některým druhům hmyzu obzvláště daří. Tito nezvaní společníci mohou ale zavinit i více než jen bezesnou noc či bolavý štípanec. Malým dětem či alergikům může jít s bodnutím mnohdy i o život. Jak se tedy před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčinněji chránit? Přečtěte si osvědčené triky i babské rady.
Komáři, klíšťata, vosy či mouchy. S teplým letním počasím, jaké letos zažíváme, se některým druhům hmyzu obzvláště daří. Tito nezvaní společníci mohou ale zavinit i více než jen bezesnou noc či bolavý štípanec. Malým dětem či alergikům může jít s bodnutím mnohdy i o život. Jak se tedy před nepříjemným a nebezpečným hmyzem co nejúčinněji chránit? Přečtěte si osvědčené triky i babské rady.
Praha /FOTOGALERIE/ - Velkou proměnou prošla zahrádka Tiché kavárny v Ládví, první pražské kavárny s neslyšící obsluhou. O její zútulnění se ve čtvrtek 30. července postarala řada známých umělců. Pod vedením profesionálního zahradníka Lukáše Hodáně z květinářství kytku.cz osázeli prostor před kavárnou mátou, meduňkou, bazalkou, rozmarýnem aj.
Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.
Volyně Převalujete se z boku na bok, hledáte tu nejlepší polohu, která by vám přinesla toužebně očekávaný spánek. Ubíhají minuty i hodiny. Vše marné tělo by spalo, hlava se stále brání. Ráno si pak připadáte jako přelomení. „Stres je jedním z mnoha faktorů, které způsobují nespavost. Člověk neumí vypnout svůj mozek, který stále pracuje," říká Alena Paslerová (52) z Volyně.
Ostrava - Pokud máte zahradnického ducha, ale žijete v bytě bez balkonu, kde kromě bylinek nemůžete moc rostlin vypěstovat, nezoufejte si. Nyní máte možnost zavítat do komunitní zahrady Tržnice na výstavišti Černá louka a vybrat si vlastní místo pro pěstování.
Kovářov – Spisovatelka Dagmar Lánská je autorkou úctyhodného počtu titulů o bylinkách, koření, ovoci a zelenině. Ačkoli letos v srpnu oslaví třiaosmdesáté narozeniny, s psaním rozhodně neskončila. „Letos by měl vyjít v nakladatelství Aventinum už můj 41. titul Zelené koření pěstované i plané, kde bude hodně předpisů a mnoho ilustrací," uvedla hned na začátku povídání Dagmar Lánská.
Písek /JABLKO NEPADLO DALEKO OD STROMU/ – Začínalo to jako koníček a dnes je z toho zaměstnání, které ale dál zůstává i koníčkem. A dokonce pro celou rodinu.
Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!
Znojmo – K nejrůznějším bylinkám si může přivonět každý, kdo navštíví střední zdravotnickou školu ve Znojmě. Ve vestibulu školy v ulici Jana Palacha si totiž i ve čtvrtek mohou zájemci prohlédnout výstavu s názvem Bylinky v kuchyni a lékárně, kterou připravily právě studentky této školy.
Český Krumlov – Za vysokou zdí naproti hlavnímu vchodu zámecké zahrady se do začátku druhé světové války pěstovaly ananasy, artyčoky nebo bylinky pro zámeckou kuchyni. Dnes v zámeckém zahradnictví, ukrytém před zraky davů turistů, kteří procházejí kolem, najdete hlavně okrasné květiny. A v dolní části také hromady stavebního materiálu.