Kreativ

ŠTÍTEK: bezdomovec

Dítě na pískovišti - Ilustrační foto

Střepy, injekční stříkačky i paraziti. Na dětských pískovištích číhá nebezpečí

Nestrkej to do pusy, říkají maminky svým dětem na hřištích a dělají dobře. Na pohled neškodná pískoviště mohou skrývat řadu zdravotních nebezpečí v podobě různých mikroorganismů a parazitů. Následují skleněné střepy, či pohozené injekční jehly. Některá dětská hřiště si zase oblíbili bezdomovci, kterých se bojí děti ale i rodiče. Příkladem je situace v kraji Vysočina.

Debata Deníku s olomouckým primátorem Miroslavem Žbánkem

S primátorem o bezdomovcích v Olomouci. Debata Deníku ON-LINE

FOTOGALERIE / S vámi o vašich problémech. To je motto nového diskusního projektu, který připravila redakce Olomouckého deníku a eventové oddělení Deník s vámi z vydavatelství Vltava Labe Media (VLM). V Olomouci jsme ve čtvrtek diskutovali o palčivém problému bezdomovectví a pořádku ve městě. 

Nový herní prvek s názvem Pavoučkův domeček.

Ne každé pískoviště je pro dítě bezpečné

Havlíčkobrodsko – Nestrkej to do pusy, varují maminky děti na hřištích a dělají dobře. Na pohled neškodná dětská pískoviště mohou skrývat řadu zdravotních nebezpečí v podobě různých mikroorganismů a parazitů. Následují skleněné střepy, či pohozené injekční jehly. Některá dětská hřiště si zase oblíbili bezdomovci, kterých se bojí děti ale i rodiče.

Ve Vltavě v pražské Podbabě byl nalezen mrtvý muž.

Ve Vltavě plula mrtvola. Pohřešovaný dělník to nebyl, šlo o bezdomovce

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V úterý okolo půl deváté ráno ohlásil náhodný kolemjdoucí na tísňové lince 158, že ve Vltavě poblíž Papírenské ulice v pražské Podbabě plave pravděpodobně lidské tělo. Spekulace, že se jedná o pohřešovaného dělníka, jehož před šestnácti dny spláchl přívalový déšť do kanálu, policie nepotvrdila. Podle kriminalistů se jednalo o muže bez domova.

Ruina v Mlýnské ulici, ve které se bezdomovci zabydleli

Pelechy v Mlýnské ulici už nevoní ani lidem bez domova, chtějí si je uklidit.

Teplice – K velkému plechovému kontejneru, který stojí u ruiny v Mlýnské ulici, přichází umouněný muž. V ruce nese velký igelitový pytel. Směje se. „Gruntujeme, pane, nechcete nám pomoci?“ říká, přičemž balíkem v ruce z několik metrů skóruje do nádoby. „Yes,“ povzbudí se. Bezdomovci v Mlýnské ulici si po zimě uklízejí své pelechy.

Český červený kříž v Přerově provozuje i takzvanou sedárnu - místo, kde mohou bezdomovci v zimě přečkat mrazivou noc.

Červený kříž může v Přerově skončit. Nemá na provoz

Je to trochu nezvyklý dárek ke stoletému výročí Českého červeného kříže, které připadne právě na letošní rok. Přerovští zastupitelé svým rozhodnutím o prodeji pozemků soukromému investorovi definitivně pohřbili šance na zachování ubytovny pro bezdomovce u výstaviště. Pro zdejší spolek Červeného kříže, který zařízení provozuje více než dvacet let, to znamená výrazné omezení činnosti.

Ilustrační foto, pokuta.

Starosti bakovské policie: doprava i bezdomovci

Bakov nad Jizerou - Policie v Mladé Boleslavi denně řeší mnoho pokut za parkování a spoustu různých dalších přestupků. Své hříšníky ale mají i menší města. Své o tom vědí například v Bakově nad Jizerou. Za první čtvrtletí letošního roku řešila zdejší policie 223 různých přestupků a na pokutách strážníci vybrali nemalé peníze, bylo to 17 100 korun.

Soud. Ilustrační foto.

Soud na českolipského vraha bezdomovců nezapomněl. Přidal mu 189 dní

Česká Lípa – Šanci na polepšení v podobě alternativního trestu z listopadu 2016 tehdy 20letý František Havel z Českolipska nevyužil. Okresní soud v České Lípě ho tehdy trestal za výtržnictví, když kvůli krabicovému vínu napadl a zranil jiného bezdomovce. Nyní se před senátem objevil znovu, tentokrát už jako dvojnásobný vrah bezdomovců odsouzený vloni na podzim v Liberci k výjimečnému trestu 28 let. Z České Lípy si teď do Valdic, kde si odpykává trest, odvezl ještě 189 dní vězení navíc.

Soud. Ilustrační foto.

Soud na českolipského vraha bezdomovců nezapomněl. Přidal mu 189 dní

Česká Lípa – Šanci na polepšení v podobě alternativního trestu z listopadu 2016 tehdy 20letý František Havel z Českolipska nevyužil. Okresní soud v České Lípě ho tehdy trestal za výtržnictví, když kvůli krabicovému vínu napadl a zranil jiného bezdomovce. Nyní se před senátem objevil znovu, tentokrát už jako dvojnásobný vrah bezdomovců odsouzený vloni na podzim v Liberci k výjimečnému trestu 28 let. Z České Lípy si teď do Valdic, kde si odpykává trest, odvezl ještě 189 dní vězení navíc.

Městská policie. Ilustrační foto.

Bezdomovec skončil ve špitále

Mýtští strážníci mají za sebou další výjezd k bezdomovci. V pondělí po třinácté hodině vyjížděla hlídka na žádost dispečinku záchranářů do ulice Litomyšlská.

Moderátorka, herečka, modelka a gamerka Naomi Adachi

Moderátorka Naomi Adachi: V Japonsku mají Nintendo i bezdomovci

/ROZHOVOR/ Naomi Adachi je herečka, moderátorka, modelka a hlavně gamerka, což znamená, že denně hraje videohry nebo hry na počítači. Ve svých pořadech o nich mluví jen v dobrém a snaží se vysvětlit rodičům, že taková hra nemusí nutně znamenat zlo, a že i virtuální zkušenosti se dají uplatnit v reálném životě.

Organizace Psí život očkovala psy lidí bez domova.

Očkování a ošetření zdarma dostala téměř stovka psů patřících bezdomovcům

Organizace Psí život provedla očkovací akci s názvem „zdravá zvířata – zdraví lidé“, při které byla naočkována a ošetřena zvířata patřící lidem bez domova. Akce se již konala po několikáté za podpory radnice Prahy 5 v Komunitním centru Prádelna. Tentokrát se podle organizátorů podařilo ošetřit rekordní počet zvířat – 96 za šest hodin práce.

Ilustrační foto

Bezdomovec se nastěhoval do chaty u Určic. S dopadením prý počítal

Pořádné překvapení čekalo na majitele chaty u Určic. Když ji přijeli po zimě 3. dubna zkontrolovat, zjistili, že chybí nejen část dřevěného plotu, ale objevili na zahradě i poškozenou pumpu, dřevěné okenice a uraženou petlici na dveřích. Uvnitř chaty našli zjevné známky toho, že objekt někdo obýval.

Nouzový přístřešek pro lidi bez domova od firmy iglou.cz, 22. ledna 2019 v Ostravě.

Česká iglú míří do světa. Uchrání stovky bezdomovců před mrazem

Původně plánovali vyrobit jen 10 nouzových přístřešků ve třech městech Moravskoslezského kraje, odkud pocházejí. K dnešnímu dni jich však najdeme po republice už přes 60. Pavla Klečková a Manu Chilaud zakončují první sezonu projektu Iglou rozšířením za hranice. První kusy poputují do Anglie, Belgie nebo na Slovensko. 

Ilustrační foto

Tip Deníku: Benefiční akce Bezdomovci v Naději

Liberec - Nemáte 10 korun na chleba nebo stravenku? Tuhle větu slyšel rozhodně každý z nás, a ne jednou. Ale jsou vážně všichni bezdomovci stejní? Vážně bychom je měli házet do jednoho pytle? 

Bezdomovci řádili v Boleslavi

Strážníci budili několik opilců a bezdomovců

Mladá Boleslav - Hned k několika opilcům a bezdomovcům pospávajícím na veřejných místech vyjížděli ve čtvrtek městští strážníci. Jeden z nich si ustlal dokonce i na autobusové zastávce u základní školy.

Bezdomovci přespávají na chodbách českolipských paneláků

Česká Lípa – Příhody s bezdomovci přespávajícími na chodbách domů neberou v České Lípě konce. Jednoho odhalila obsluha kamerového systému v Pražské ulici. Vybral si nejvyšší patro, donesl si karimatku, spací pytel a další propriety. Do domu ho prý buď pustili obyvatelé, anebo počkal, až zůstanou otevřené dveře.

Železniční přejezd v lokalitě Na Pustině v Kolíně.

Železniční přejezd na konci Kolína s ponurou minulostí

Kolín /FOTOGALERIE/ - Na první pohled obyčejný železniční přejezd na periférii města v kolínské ulici Na Pustině. Dříve liduprázdné místo nyní ožilo rybáři, cyklisty, bezdomovci i milenci. Pokud se podíváme blíž, nalezneme pomníčky podél trati. Určitě ne náhodou zde skončilo pozemský život až příliš lidí ať úmyslně nebo tragickou nehodou.

Odchyt hroznýše. Ilustrační foto.

Hroznýš vyděsil bezdomovce při vybírání kontejneru na Střekově

Střekov - Zděšený bezdomovec zastavil hlídku strážníků. Přerývavým hlasem líčil, že při vybírání kontejneru na domovní odpad v ulici Tolstého na Střekově na něj zaútočil obrovský had. Jelikož bezdomovec nebyl úplně střízlivý, hlídce se jeho tvrzení nezdálo moc pravděpodobné. 

Senioři a finance - Ilustrační foto

Kraj škrtal na seniorech i bezdomovcích. V Litoměřicích to pocítí hodně

Litoměřice – Nevyšlo to. Potřebných 150 tisíc korun na zajištění prostor pro terénní program pro bezdomovce už nejspíš Naděje do konce měsíce nesežene. Sbírka na Darujme.cz, o níž Deník několikrát psal, dosud vynesla jen kolem 12 tisíc. Terénní pracovníci nespoléhali pouze na sbírku. „Zkoušeli jsme, co se dalo,“ ujistila Renáta Langer z Naděje. 

Zadržení žháře.

Spadla klec. Letňanský žhář skončil za mřížemi, při zatýkání se střílelo

/VIDEO/ Policie zadržela a obvinila šestadvacetiletého muže, který má podle kriminalistů na svědomí minimálně 31 požárů aut, kontejnerů a zahradních přístřešků v pražských Letňanech a Vysočanech a také ve středočeském Káraném. Vzniklá škoda podle policie činí téměř jeden milion korun. Žhář je ve vazbě, hrozí mu až tři roky vězení. Tam skončil i bezdomovec, který na zasahující policisty poštval psy.

Odbavovací hala sokolovského nádraží při svém otevření.

Bezdomovcům se zalíbilo v nové nádražní hale

Sokolov – Nejen cestujícím, ale i lidem bez střechy nad hlavou se líbí prostory nové odbavovací haly na sokolovském nádraží. Ne bezdomovce si však cestující stěžují. Město hledá způsob jak zabránit bezdomovcům v obtěžování lidí v této odbavovací hale. Budova patří Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).