Kreativ

ŠTÍTEK: bezdomovec

Bezdomovec. Ilustrační snímek

Praha se připojuje k evropskému boji proti bezdomovectví

Radní hlavního města na konci srpna schválili připojení Prahy ke společnému evropskému řešení bezdomovectví a bytové nouze. Město se přihlásilo k Lisabonské deklaraci o Evropské platformě pro boj proti bezdomovectví, kterou podepsaly všechny členské státy EU.

Objekt v areálu bývalé teplárny v Jabloneckých Pasekách se stal útočištěm bezdomovců.

Bývalou teplárnu v Jablonci okupují bezdomovci, majitel připravuje demolici

/FOTO/ Otřískaná omítka, pokusy o graffiti, bující zeleň. Rozbitá okna, v nichž visí různé zábrany, zřejmě dosloužilá prostěradla, ubrusy či závěsy. Vstupy bez dveří, místy je na fasádě poznat, že tu hořelo. I tady ale někdo bydlí. Na místě někdejšího parapetu se suší několik párů bot. U vchodu pokuřují lidé. 

Ilustrační foto.

Do autobusu a domů. Čekárnou byla bezdomovci psychiatrie

Úspěch, v souvislosti s nímž si leckdo vysloveně oddychne, zaznamenal mladoboleslavský program podpory návratu bezdomovců do místa trvalého bydliště. Na sklonku uplynulého týdne opustil město muž z Bulharska, kterého strážníci mladoboleslavské městské policie odvezli až do Prahy na Florenc, kde ho na autobusovém nádraží posadili do spoje mířícího k domovu. Než mu mohli zamávat na rozloučenou, to však stálo nemalé úsilí.

Městští strážníci při práci v ulicích Strakonic.

Bezdomovci. Začarovaný kruh pro všechny

Velmi těžké pořízení je s lidmi bez domova. Přežívají na alkoholu a jsou jako bumerang. Z jednoho místa je vykážete, oni se ale vytrvale vrací zpět. Strážníci MP se na ně zaměřují ve dne v noci, pravidelně kontrolují jejich oblíbená stanoviště, což je tržnice u kostela svaté Markéty, prostor mezi hotelem Bavor a marketem Billa a samozřejmě další.

Lidé bez domova - Ilustrační foto

Bezdomovci s covidem uprchli z karanténního místa. Hrozí jim osm let vězení

V izolaci v nově zřízeném karanténním místě pro osoby s covidem v Plzni měli bezdomovci Václav K. (30) a Daniel V. (28) strávit dva týdny. Jenže pobyli tam jen pár desítek hodin. Poté překonali zabezpečení okna a utekli. Teď mladšího z nich obvinila policie ze šíření nakažlivé lidské nemoci. Staršího, až se ho podaří vypátrat, čeká totéž. Oba mohou jít za mříže až na osm let.

V těchto místech došlo k brutálnímu útoku. Policie jedenáct let po činu oznámila, že z vraždy obvinila dva muže. Soud je ale nakonec osvobodil. Důkazy nebyly jednoznačné.

Neobjasněné zločiny: Brutální vražda v Havířově. Zabíjelo komando v černém?

/SERIÁL DENÍKU/ Moravskoslezští policisté patří v objasňování vražd k nejúspěšnějším v republice. Šance, že by násilníci v našem regionu unikli potrestání, je minimální. Přesto i k takovým případům, kterým se říká kriminalistické pomníčky, dochází. Připomeňme si některé z nich. Pokud k nim můžete podat jakékoliv informace, volejte linku 158. Policisté po vrazích dále pátrají.

V těchto místech došlo k brutálnímu útoku. Policie jedenáct let po činu oznámila, že z vraždy obvinila dva muže. Soud je ale nakonec osvobodil. Důkazy nebyly jednoznačné.

Brutální vražda v Havířově zůstává neobjasněna. Zabíjet mělo komando v černém

Moravskoslezští policisté patří v objasňování vražd k nejúspěšnějším v republice. Šance, že by násilníci v našem regionu unikli potrestání, je minimální. Přesto i k takovým případům, kterým se říká kriminalistické pomníčky, dochází. Připomeňme si některé z nich. Pokud k nim můžete podat jakékoliv informace, volejte linku 158. Policisté po vrazích dále pátrají.

Německá policie. Ilustrační foto

U českých hranic ubodal Somálec bezdomovce. Uřízl mu hlavu

Německé městečko Regen, které leží nedaleko českých hranic a je oblíbeným místem nákupů lidí z Klatovska, vzrušila brutální vražda. Tamní policie v pondělí potvrdila, že v útulku pro bezdomovce byl před týdnem ubodán 52letý muž, kterému pachatel poté ještě uřízl hlavu.

Vystěhovaní bezdomovci z Mlýnské ulice v Teplicích.

Vyhazov z "pelechů" nesli těžce. Někteří bezdomovci žili v Mlýnské i 20 let

/FOTO/ Na poličkách upevněných na holých stěnách stály hrnečky bez oušek. Vedle byla skříň na oblečení, k ohořelé stěně přistrčená sedačka a hned vedle stůl. Uprostřed velké ohniště. Místo dveří plachta z Avie. Jen televize jim tam chyběla. Měli pro sebe zdarma 3+1 a spousty volných pokojů pro hosty okolo sebe. Během 20 let, co tu bydleli, sem dokázali nanosit „půlku Teplic“. 

Vystěhovaní bezdomovci z Mlýnské ulice v Teplicích.

Někteří bezdomovci žili v Mlýnské 20 let. Vyhazov z "pelechů" nesli těžce

/FOTO/ Na poličkách upevněných na holých stěnách stály hrnečky bez oušek. Vedle byla skříň na oblečení, k ohořelé stěně přistrčená sedačka a hned vedle stůl. Uprostřed velké ohniště. Místo dveří plachta z avie. Jen televize jim tam chyběla. Měli pro sebe zdarma 3+1 a spoustu volných pokojů pro hosty okolo sebe. Během 20 let, co tu bydleli, sem dokázali nanosit „půlku Teplic“.

Důstojné poslední sbohem. I bezdomovec je člověk

OBRAZEM: Důstojné poslední sbohem. I bezdomovec je člověk

Bezdomovci si žijí po svém, hlavní je pro ně svoboda. Umírají většinou osamoceně a jejich popel je rozprášen. Počet lidí bez přístřeší v Chrudimi v poslední době klesl o čtyři. Jeden z bezdomovců opustil svět před třemi týdny, další zemřel v pondělí. „Co se stalo s jejich těly, nevíme,“ uvedl ředitel společnosti Sopre CR Petr Čápek. Jako podjáhen řeckokatolické církve mohl pro klienty učinit poslední duchovní službu, společnou modlitbu na dvoře noclehárny a denního centra.

Akce Čistá Vysočina se zúčastnili i žďárští úředníci. Foto: se svolením MÚ Žďár nad Sázavou

Úředníci ve Žďáře uklízeli po bezdomovcích. Byla to chuťovka, říkají

Do akce Čistá Vysočina se zapojili i zaměstnanci žďárského městského úřadu. Uklidili i nepořádek, který pod mostem zanechali lidé bez domova. „Prošli již tradiční úsek od městského úřadu podél Sázavy až k Penny na Strojírenské ulici. I letos to byla chuťovka a množství odpadu zvlášť pod mostem na ulici 1. Máje bylo skoro k nevíře,“ uvedl mluvčí žďárské radnice Matěj Papáček.

Zádušní mše za zemřelého bezdomovce v českobudějovické katedrále svatého Mikuláše proběhla ve středu v podvečer, celebroval kaplan katedrály Miroslav Štrunc.

Bezdomovec Pavel od budějovické katedrály zemřel. Sloužili za něj mši

Zádušní mší se ve středu 21. dubna 2021 rozloučili nejen věřící s Pavlem, mužem bez domova, který přespával na krytu parovodu za českobudějovickou katedrálou sv. Mikuláše. Jak říkají jeho známí, zapaloval svíčky v kostele, když bylo třeba, tak někomu pohlídal psa a jeho vyšší postava, opírající se při chůzi o francouzské hole, byla pro mnohé spojena s centrem Českých Budějovic.

Jan Vondříček a David Valášek u soudu

Bezdomovce „Honzíka“ ubili v Litoměřicích k smrti. Mladí útočníci jdou za mříže

Mrtvola známého bezdomovce, kterou našli za Penny Marketem u nádraží, otřásla poklidnými Litoměřicemi na přelomu srpna a září minulého roku. Vypátrat agresory, kteří za násilným činem stáli, tehdy trvalo policii několik dní. Smrtonosného útoku na bezbranném muži se dopustil vyhlášený recidivista z Žitenic u Litoměřic Jan Vondříček a sekundoval mu další mladík z Litoměřicka David Valášek.

Do sčítání lidu se musí zapojit také bezdomovci

TÉMA: Do sčítání lidu se musí zapojit také bezdomovci

Sčítání lidu se o nadcházejícím víkendu dotkne i bezdomovců. Ti, kteří jsou registrováni organizací SOPRE CR, vyplní formulář s pomocí sociálního pracovníka. Jsou ale lidé, kteří nevyužívají služeb noclehárny nebo denního centra. V Chrudimi navíc žijí stovky těch, kteří mají bydliště na radnici, tedy Resslově náměstí 77.

Stan pro osoby v izolaci byl v neděli demontován

Stan pro bezdomovce v izolaci byl v neděli demontován

V neděli byl demontován stan pro nouzové ubytování osob v izolaci a karanténě. Stál na zahradě ubytovny firmy SOPRE CR a přechodně poskytl přístřeší bezdomovcům, u kterých se prokázala nákaza covid-19.

Ilustrační foto

Bezdomovec si ustlal v jedné z prostějovských garáži. Hrozí mu dva roky

Mladý bezdomovec obsadil cizí garáž. Z přečinu porušování domovní svobody podezírají prostějovští policisté třiadvacetiletého bezdomovce z Prostějova. Tohoto skutku se měl muž dopustit už před měsícem, když se před nočním mrazem ukryl v garáži rodinného domu v ulici Jana Kuchaře v Prostějově.

Roman Cichocki

Lidi bez domova posílají domů

/KOMENTÁŘ/ Sedmašedesátiletý bezdomovec s covidem, který měl být v karanténě, se procházel po Kraslicích. Lidé ho viděli u místních supermarketů či občerstvení.

Ilustrační foto

Chrudim péči o bezdomovce odmítá, muž není místní

Další covidem nakažený bezdomovec je od pátku izolován ve stanu Českého červeného kříže, který stojí na zahradě ubytovny společnosti SOPRE CR. Jenže je tu problém: muž není místní, i když to původně tvrdil.

Ilustrační foto

Nakažení bezdomovci tráví izolaci v objektu na hradeckém letišti

Více než 10 nakažených lidí bez domova aktuálně pobývá v zařízení na hradeckém letišti. Zatímco za celý loňský rok využilo objekt jen pár jednotlivců, na přelomu února a března sem bylo umístěno 14 osob s pozitivním testem na covid. Většina z nich už byla propuštěna, v pondělí ale bylo přijato dalších 11 nakažených. Na dodržování podmínek izolace dohlíží městští strážníci.