Kreativ

ŠTÍTEK: bezdomovec

Jablonec nad Nisou, ilustrační foto.

Výbory prosí: zatočte s nepořádkem na Jablonecku

Hluk a nepořádek kolem restaurace, bezdomovci obývající bývalou výtopnu, bezpečnostní situace v ulici Podhorská. Ale také participativní rozpočet, jeho skutečná výše po nouzovém stavu a jeho dopad do městských financí, zadržování vody v krajině, pravidelná setkání s občany či umístění ohnišť a úklidy okolí. 

Iglú pro bezdomovce v Přerově. Ilustrační foto

Přerov chce spočítat bezdomovce. Ti vrátili po zimě iglú, z devíti zbyly tři

Kolik žije aktuálně v Přerově lidí bez přístřeší a v jakých podmínkách? To má zjistit průzkum sociálních pracovníků magistrátu, kteří se vydali do ulic, aby spočítali bezdomovce. Město zároveň po zimě převzalo iglú, ve kterých mohli lidé bez přístřeší přečkat mrazivé noci. Z devíti zapůjčených kusů se v pořádku vrátily jen tři.

Opilec pod lavičkou v Kolíně.

S opilci jako by v Kolíně se roztrhl pytel

S opilci jako by se v Kolíně poslední dobou roztrhl pytel. Občas sérii tradičních výjezdů městských strážníků k opilcům prostřídá nějaký ten narkoman. Do Bezručovy ulice vyjížděli například strážníci na oznámení, že pod lavičkou leží nějaký muž v montérkách. Byl to známý opilec.

Obžalovaný Ondřej Kos stanul 19. června 2020 před senátem Městskému soudu v Praze, který začal projednávat loňské ubodání bezdomovce v pražských Vršovicích.

Říjnová vražda před soudem. Mladý muž se přiznal, že ubodal bezdomovce

Dvacetiletý Ondřej Kos se v pátek u pražského městského soudu přiznal k tomu, že loni v říjnu ubodal bezdomovce v pražských Vršovicích. Před činem údajně pil, vzal si také antidepresiva. Za trýznivou vraždu hrozí realitnímu makléři až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Hlavní líčení bude pokračovat v červenci.

Setkání s občany v Kročehlavech u podjezdu.

Setkání s občany bylo tentokrát v Kročehlavech u podjezdu

/FOTOGALERIE/ Představitelé kladenské radnice společně s primátorem Danem Jiránkem se sešli tento týden s občany u podjezdu v Kročehlavech. Kročehlavští jako největší problém v lokalitě vnímají nepořádek a bezdomovce. Radnice nastínila řadu plánovaných projektů.

Okolí přerovského přednádraží

Kde se lidé v Přerově nejvíce bojí? Vede okolí nádraží

Problémové čtvrti u nádraží, ale i ulice Velká Dlážka v centru města. Těmto místům se Přerované raději obloukem vyhnou. Ukázalo to dotazníkové šeření, do kterého se spolu s ostatními městy v kraji zapojil i Přerov. Lidé ve výzkumu uvedli, čeho se nejvíce bojí: nepřizpůsobivých, bezdomovců, opilců a drogově závislých.

První den 56. ročníku festivalu Kmochův Kolín.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Kmochův Kolín připomenou ve dnech konání záznamy

/FOTOGALERIE/ Přestože se letošní ročník Kmochova Kolína kvůli pandemii koronaviru nekoná, ve dnech, kdy mělo město festivalovým děním ožít, si ho budou moci zájemci připomenout alespoň ze záznamu. Televize Noe, která v Kolíně vloni a předloni během Kmochova Kolína natáčela, odvysílá reprízy hudebních vystoupení a přenosů. Část z nich už se vysílala v květnu, největší porce je připravená na druhý červnový víkend.

Na náměstí Přerovského povstání, které je hlavní spojnicí mezi centrem a nákupní galerií, to v poslední době žije. Jeden z bezdomovců přespává i u budovy bývalé zdravotnické školy.

Na náměstí v Přerově se stahují bezdomovci, vadí i opilci a pokuřující omladina

Náměstí Přerovského povstání v centru města je plné kontrastů. V těsném sousedství tržnice, kde lidé nakupují ovoce a zeleninu, posedávají na lavičkách bezdomovci. Na schodech u kulturního stánku - kina Hvězda - se ještě donedávna scházeli štamgasti z pivnice, které teď pro změnu vystřídaly večírky mladých. Strážníci se proto začali na lokalitu ve zvýšené míře zaměřovat.

Z policejního vyšetřování u vlakové zastávky Kutná Hora město v pátek 15. května odpoledne.

Vraždění nezastavil ani nouzový stav. V Kutné Hoře to vřelo mezi bezdomovci

/FOTOGALERIE/ Tři případy vražedného jednání v době nouzového stavu – a od počátku roku již osm skutků: tři dokonané a pět ve stadiu pokusu. Takové ohlédnutí za uplynulými týdny i měsíci nabídla v úterý 19. května mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Společně se srovnáním s minulým rokem: loni od počátku ledna do 17. května řešili krajští kriminalisté čtyři mordy dokonané a další dva pokusy o vraždu. „Všechny případy se podařilo objasnit a obvinit konkrétní osobu,“ konstatovala.

Mladík pomohl v Mostě bezdomovci bez roušky. Foto není

Nedaleko mosteckého nádraží seděl večer na chodníku bezdomovec se sundanou rouškou. Vypadal unaveně. Opřen o ruce, nohy natažené, u nich berle. Kolem jelo luxusní auto. Náhle prudce zabrzdilo, vyskočil z něj mladý muž, pospíchal k chudákovi, hovořil s ním, zvedl ho, podal mu hole, rozloučili se a bezdomovec šel dál.

Stany v letním kině zaplní bezdomovci.

Stany v letním kině zaplní bezdomovci

Je středa a v letním kině Háječek v centru města jsou postavené tři velké stany. Čeká se jen na zprovoznění elektřiny. Nejde o rozestavěné rekvizity pro natáčení filmu, ale vyrostlo zde stanové městečko pro bezdomovce.

Ředitel Společnosti Podané ruce o.p.s. Jindřich Vobořil ukazuje jednu z testovacích sad, kterými začnou v pátek testovat na koronavirus terénní pracovníky a bezdomovce.

Protiúder šíření koronaviru? V Brně plošně otestují bezdomovce nebo důchodce

/VIDEO/ Senioři, zaměstnanci domovů důchodců, bezdomovci a terénní pracovníci v sociálních službách. To jsou nejvíc ohrožené skupiny, které budou zdravotníci od pátku plošně testovat v Brně na koronavirus. Plošné testování PCR testy společně zajistí město, výzkumné centrum CEITEC Masarykovy univerzity a Společnost Podané ruce.

Muž bez domova v ulicích Vlašimi zachycený redakčním objektivem před pěti lety. V roce 2020 ve městě podle starosty Luďka Jeništy už lidé bez střechy nad hlavou nejsou.

Místo pro bezdomovce města mají, co s nimi dál, ale netuší

Obce s rozšířenou působností (ORP) Benešov, Vlašim a Votice splnily povinnost a oznámily, kam umístí bezdomovce do preventivní karantény nebo izolace. To v případě, že u nich nemoc Covid-19, bez vážnějšího průběhu, propukne. Při loňském sčítání lidí bez domova v ORP Benešov vyšlo najevo, že jich tam je přes sedm desítek. Jen v samotném Benešově zimní noclehárnu nebo azylový dům vyhledává kolem 30 osob.

Bezdomovec. Ilustrační foto

Krizový štáb chce poslat nakažené bezdomovce do Písnice. Starosta i lidé se bojí

Pro zajištění karantény osob bez domova a osob vykázaných z trvalého bydliště doporučil Krizový štáb hl. m. Prahy jako dočasný objekt učiliště Písnice. Tato věta ze souhrnu pátečního zasedání pražského krizového štábu způsobila poprask, který opět i v době koronavirové epidemie poodhalil neshody v magistráním koaličním trojlístku Piráti, Praha sobě, Spojené síly (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). Bezdomovce nechce na území městské části starosta Jiří Koubek (TOP 09), jehož podpořil Jiří Pospíšil, šéf pražské organizace a předseda zastupitelského klubu Spojených sil.

Ilustrační foto.

Město řeší, kam případně s nakaženými bezdomovci

Město Rakovník už několik dní řeší, co udělá s bezdomovci, kteří by se případně nakazili koronavirem. Rozhodnutí hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové totiž starostům obcí s rozšířenou působností nařizuje zajistit ubytování osobám bez přístřeší s diagnózou onemocnění COVID-19 nebo s nařízenou karanténou.

Showpark v pražské Holešovické tržnici

Vystřídají bezdomovci prostitutky? Primátor vyzval k vyklizení ShowParku

Vyhlášený stav nouze Prahu nutí urychleně řešit problém lidí bez domova. Nekontrolovanému šíření nákazy koronaviru mezi bezdomovci chce zamezit tím, že jim nabídne ubytování v některých pražských hotelech a ubytovnách. Primátor Zdeněk Hřib je rozhodnut k tomuto účelu využít i proslulý ShowPark v Holešovické tržnici.