Kreativ

ŠTÍTEK: bezdomovec

Stan, který by případně posloužil pro izolaci nakažených bezdomovců.

Pozor na dvojici bezdomovců, mohou šířit nákazu!

/FOTO/ Obvodní lékař zjistil u jednoho z chrudimských bezdomovců zápal plic. Když se muž podrobil testování na covid-19, ukázalo se, že je pozitivní. Správně by měl nastoupit do karantény on i jeho družka. Dvojice celoročně žije na ulici a možnost pobývat v noclehárně nevyužívá. Nutnou izolaci ignoruje a je pravděpodobné, že šíří nákazu. Ve čtvrtek si muž a žena dokonce udělali výlet autobusem směrem na Pardubice.

Ilustrační foto

Bezdomovci chtěli odklízet sníh, ale práci nedostali

Bezdomovci, klienti chrudimské ubytovny společnosti SOPRE CR, jsou připraveni odklidit sníh, který stále tvoří na některých místech problémy chodcům i řidičům. Avšak volání po potřebné a smysluplné práci nebylo zatím vyslyšeno. "Můžeme začít ihned, ale naše nabídka zatím zůstává bez odezvy," řekl ředitel SOPRE CR Petr Čápek.

Zima, ilustrační foto

Pod bílou peřinou se lidé bez domova nezahřejí

Únor bílý, pole sílí. Z téhle lidové pranostiky, kdy příroda odpočívá pod sněhovou peřinou, mají radost zejména zemědělci. Kdo se z bíle peřiny a mrazu rozhodně neraduje, tak to jsou lidé bez domova, kterým v těchto dnech zalézá mráz hluboko pod kůži.

Nevyřešeným zatím zůstává záhadný útok neznámého střelce z loňského srpna poblíž sjezdovky ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. Kamery v obci zachytily motorkáře pár minut předtím, než byl postřelen.

Vraždy na Vysočině: jedinou dokonanou byl loni spor mezi bezdomovci v Jihlavě

Kriminalisté na Vysočině loni řešili pět případů vražd. Většinou šlo o pokusy. Jedinou dokonanou vraždou je incident mezi bezdomovci, který se stal v červenci u rybníku Stará plovárna v Jihlavě. Pátrají také po střelci od sjezdovky. Dalším případem je požár v jednom z bytů na sídlišti Žižkov II v Havlíčkově Brodě z loňského 26. prosince, kvůli němuž muselo být evakuováno na třicet lidí a čtyři z nich skončili v nemocnici, byl založen úmyslně. Podle informací Deníku mu navíc předcházel závažný násilný trestný čin.

Městská policie v Ústí nad Labem pravidelně v zimě obchází místa, kde se sdružují bezdomovci. Rozdává informační letáky

„Nemáte vodu? Zmrzla mi.” Bezdomovci zůstávají venku i v tuhých mrazech

Paní Jitka vykoukne z přístřeší stlučeného doslova ze všeho možného. Dřevo, hadry, plasty. Vybíhají její psi, jsou přátelští. Je pořádně zachumlaná, venku je už několik dní pod nulou. „Nějak to přežívám. Když je nejhůř, přitulím se s pejsky, ti mě zahřejí,“ říká žena bez domova. Jedna z těch, které z ulic a parků nevyžene ani extrémní počasí.

Ilustrační foto.

Covid-19 poskytování služeb bezdomovcům v Benešově nezastavil

Přes neutěšenou epidemickou situaci zimní noclehárna pro bezdomovce v Benešově funguje bez přerušení dál i v lednu roku 2021. V souvislosti s covidem-19 ale platí pro pracovníky i klienty povinnost nosit roušku ve všech vnitřních prostorách domu služeb sociální prevence.

Policie, ilustrační foto

Další bezdomovec odjel domů. Tentokrát "jen" do Kutné Hory

Mladá Boleslav ve čtvrtek 21. ledna poslala domů dalšího bezdomovce. Šlo o muže z Kutné Hory. Nemusel tedy cestovat nikterak daleko. Podle vedoucího odboru bezpečnosti a prevence kriminality Vladislava Krále se jednalo o člověka, který do Mladé Boleslavi přijel za prací.

Martin bivakuje zima nezima venku, v porostu mezi Porubou a Polankou v Ostravě, kde je řada starých pozůstatků i po táboření dalších bezdomovců, dnes už prakticky všech mrtvých.

Život bezdomovců: Tři spacáky, matrace a svíčka, tak bivakuje v mrazech Martin

Zip u stanu rozepíná ruka s pěknými hodinkami, načež vykládá do sněhu bytelnější zimní boty. Pak teprve vylézá samotný bezdomovec. „Martin…“ představuje se šestačtyřicetiletý ostravský rodák. A vymiňuje si, že okolnosti, za jakých se ocitl bez přístřeší, i podrobnosti o rodinných poměrech (děti přiznává), uvádět nebude.

Ilustrační foto

Noví bezdomovci na Vyškovsku: nabízejí jim ubytování. Mnozí šanci nevyužijí

Noví bezdomovci se po delší době ohlásili městskému úřadu ve Slavkově u Brna. „Celoročně jim pomáháme, tentokrát se sešli tři další. Nepochází pouze ze Slavkova, ale také z jeho okolí. Pokud se někdo ocitá v takové situaci, může informovat náš sociální odbor,“ potvrdila mluvčí města Veronika Slámová.  

Nízkoprahové centrum v Příbrami: objekt byl vystavěn z jednotlivých modulů, respektive obytných kontejnerů.

Organizace zajišťují kvůli mrazům prostory pro bezdomovce

Terénní pracovníci a také lidé z charitativních organizací mají v posledních dnech velmi napilno. Kvůli blížícím se silným mrazům připravují zázemí pro lidi bez domova, nízkoprahová denní centra by měla být otevřená i v noci. V Příbrami narychlo shánějí do centra dobrovolníky, jelikož větší část personálu je v karanténě.

Stan pro bezdomovce v Poplužním dvoře.

Stan pro bezdomovce je opět v provozu

Lidem bez domova je v zimním období znovu k dispozici stan. Fungovat začal v Poplužním dvoře v noci z 1. na 2. ledna a možnost přespat zde využili tři muži, dva bezdomovci české národnosti a jeden Polák. Stejné obsazení zde bylo i další noc.

Ilustrační foto

K bezdomovci jeli strážníci celkem třikrát

Během třech hodin řešili chrudimští strážníci hned třikrát problémy s jedním místním bezdomovcem. Nejdřív měl v marketu Billa „silným zápachem a hlasitými projevy obtěžovat zákazníky prodejny“.

Ilustrační foto

Tvrdohlavý bezdomovec slavil Vánoce v čekárně

Strážníci městské policie měli co dočinění s místním bezdomovcem, který se rozhodl strávit Štědrý den v čekárně železniční stanice. Výpravčí jim zatelefonovala o půl dvanácté s tím, že muž čekárnu znečišťuje, je slovně agresívní a odmítá prostor opustit. Jak strážníci po příjezdu zjistili, bezdomovec byl v mírně podnapilém stavu, orientován časem i místem, a tak ho z čekárny vykázali a dohlédli, aby odešel.

Hostinský Petr Dočkal.

Hospodu mu zavřel koronavirus. Hostinský uvaří o Vánocích bezdomovcům

"Sousedé se mi smějí a ptají se, proč se o ty zkrachovalce starám. Mně je srdečně jedno, co si o mě kdo myslí. Nikdo neví, co ho v životě potká," říká hostinský Petr Dočkal, který se letos ve své hospodě U Splavu ve Světlé nad Sázavou rozhodl po tři dny podávat sváteční oběd lidem bez domova.

PRAŽSKÝ SHERWOOD. Vrchlického sady projdou revitalizací a měly by se změnit v příjemnější místo pro obyvatele i návštěvníky metropole.

Tupé restrikce. Fašismus. Politik se zlobí kvůli bezdomovcům na „feťácké loučce“

Na radnici městské části Praha 1 rozhodně nepanuje před Vánocemi poklidná a přátelská adventní atmosféra. Na úterním jednání zastupitelstva se dokonce zastupitel a bývalý radní Petr Kučera (Zelená pro jedničku) pokusil – neúspěšně – odvolat starostu Petra Hejmu (STAN/My, co tady žijeme). Silná slova padala přímo na schůzi, Kučera se do Hejmy pustil i prostřednictvím sociálních sítí. Rozruch vzbudil především příspěvek týkající se změny návštěvního řádu Vrchlického sadů, tedy parku u pražského hlavního nádraží s přezdívkou „Sherwood“.

Ilustrační foto

Nevíte, jak pomoci? Darovat lze i noc v teple

Pokud nejste opilý, pojďte dál. Kdosi za vás zaplatil noc v teple. Takové věty mohou slyšet chrudimští bezdomovci, kteří přijdou do městské ubytovny. „Daruj noc v teple“ je nový projekt, který právě nyní před Vánocemi může velmi potěšit nejen člověka bez přístřeší, ale i samotného dárce.

Na podobné výjevy narážejí přerovští strážníci v ulicích města poměrně často. I proto se radní rozhodli rozšířit bezalkoholovou zónu o nová místa.

Popíjejí, obtěžují i napadají. Přerov chce rozšířit zóny bez alkoholu

Posedávají s krabicovým vínem na lavičkách u Bečvy, ale popíjejí i v Pasáži nebo v okolí bývalého hotelu Strojař. Na kolemjdoucí v tom lepším případě jen pokřikují a zvou je na večírek, v tom horším jsou agresivní. Přerovští strážníci řeší nevhodné chování bezdomovců denně, a proto se radní od ledna rozhodli rozšířit seznam lokalit, ve kterých bude platit zákaz užívání alkoholických nápojů.