Kreativ

ŠTÍTEK: bezdomovec

Lounský bezdomovec Jarda.

Lidé v Lounech mezi sebou vybrali peníze na maringotku pro bezdomovce

Velkou solidaritu projevili v minulých dnech obyvatelé Loun, kteří mezi sebou vybrali přes devadesát tisíc korun. A to ve sbírce na maringotku pro místního bezdomovce Jaroslava. Záměrem organizátorky sbírky Karly Dvořákové bylo přitom vybrat částku zhruba o polovinu nižší.

Ilustrační snímek

Brněnští bezdomovci? Problémem je málo bytů. Nepokryje ani nárůst kvůli pandemii

Čtyři lidé nedávno uhořeli v odstaveném železničním vagonu plném odpadků v odlehlé části brněnského dolního nádraží. Podle hasičů sloužil jako noclehárna pro bezdomovce. Bývalý náměstek brněnského primátora pro bydlení Matěj Hollan ve spojitosti s tragédií kritizoval, že se jedná o jeden z důsledků konce městského projektu ukončování bezdomovectví Housing first.

Opava po deváté večerní.

Bezdomovci ve večerních ulicích Opavy: strážníci pokuty nerozdávají

Po deváté večer se od 28. října mohou venku pohybovat jen lidé jedoucí z práce nebo do ní, mířící do nemocnice nebo třeba lidé venčící své psy. Jenže vládní výjimka nepamatovala na skupinu lidí bez domova. Zákaz vycházení pro ně platí, při jeho porušení mohou vyfasovat pokutu až deset tisíc. Ale odkud mají (ne)vycházet, když nemají střechu nad hlavou?

Ilustrační foto.

Dát peníze bezdomovci, to přináší spíše problémy. Kupují za ně alkohol

Pokálený, pomočený, pozvracený, napůl svlečený. Takhle mohli jednoho dne vidět kolemjdoucí bezdomovce, který se takto válel kolem laviček v pěší zóně v Tachově na náměstí. A nebylo to poprvé. Když byl "uklizen", městská policie lavičky omotala červenobílou páskou a musely se nechat vydesinfikovat.

Ústečtí bezdomovci v karanténě potřebují psychologa, ne jen bachaře

Šíření koronaviru je trestný čin. Těžko to ale vysvětlit někomu bez domova, který si zvykl na svou volnost, nebo potřebuje shánět výdělek. Takový člověk má jiný žebříček hodnot i odlišné smýšlení od zbytku světa. Nehledě na to, že mnohdy ani nechápe, jak nebezpečný covid-19 může být.

Strážníci měří teplotu lidem bez domova

Strážníci měří teplotu lidem bez domova

Práce v době koronavirové se proměnila také strážníkům. Kromě kontrolování dodržování protiepidemických opatření se zabývají i prevencí šíření viru, a to včasným zachycením nákazy u lidí bez domova.

Alkohol na veřejnosti.

Víno a lahváč v ruce? Strážníci to hlídají

Zákaz požívání alkoholu na veřejnosti není ve městech žádnou novinkou, mnohá toto pravidlo zavedla ve svých centrech už před lety. Ale popíjet se teď nesmí nikde, což může být pro někoho nepřekonatelné.

Budova na Jesenické ulici, kde sídlí nízkoprahové centrum pro lidi bez domova.

Nové KFC v Šumperku? Mohlo by vzniknout na místě centra pro bezdomovce

Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova v Šumperku může přijít o dosavadní sídlo. Těsná většina zdejších zastupitelů schválila, že budovu na adrese Jesenická 2 radnice přeřadí do majetku určeného k prodeji. Zájem o lokalitu již projevil řetězec rychlého občerstvení KFC.

Nález mrtvého muže ve Slaném.

Ve Slaném byl nalezen mrtvý muž, jen pár metrů od mlýna, který v sobotu vyhořel

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jen tři dny na to, co vyhořel bývalý rourní mlýn ze 16. století ve Slaném ve Všehlušické ulici, se kriminálka na místo vrátila znovu. Ve mlýně pobývalo několik lidí bez domova a někdo jim příbytek úmyslně zapálil, když byli uvnitř. Vedle objektu byl v úterý 8. září dopoledne nalezen muž bez známek života. Podle místních se jednalo rovněž o bezdomovce s iniciály B. V., původem z Klobuk.

Prostějovští bezdomovci se utábořili v centru města

"Kemp" v centru Prostějova: bezdomovci se utábořili na dobré adrese

Nejlepší adresa. Výhled přímo na Národní dům, neplatit nájem a užívat si stínu stoletého kaštanu. Parta prostějovských bezdomovců si vyhlédla pro svůj dočasný pobyt vskutku lukrativní destinaci. Utábořila se v bezprostřední blízkosti křižovatky ulic Vápenice a Olomoucká.

Ilustrační foto

Zraněná žena bloudila nocí se smetákem

Další případ, kdy strážníci v Pardubicích pomáhali seniorce. Tentokrát šlo 82letou ženu, která v jednu hodinu ráno uprostřed silnice překvapila autohlídku.

Lavičky v sadu Boženy Němcové v Přívoze mají nainstalovanou ochranu proti přespávání lidí, 16. srpna 2020 v Ostravě.

Lavička není noclehárna. Oblouky na sedací ploše mají odradit bezdomovce

Snad jen fakír, a to ještě s velkými problémy, by dokázal přenocovat na některých zastávkách Dopravního podniku Ostrava (DPO). Důvodem jsou speciální oblouky na lavičkách. Mají odradit bezdomovce a opilce, kteří si tramvajové přístřešky pletou s noclehárnou, mnozí jsou schopni na lavicích pospávat i za bílého dne. Nyní mají smůlu.

Při prohlídce bytu Karla Denkeho čekala policisty hrůzná podívaná

Postrach tuláků. Pruský kanibal vraždil bezdomovce, jejich maso jedl i prodával

V domovské obci hrál během bohoslužeb v kostele na varhany a mezi sousedy byl oblíbený. "Papa Denke", "Vater Denke" ("táta" či "otec" Denke) říkali lidé, když o něm mluvili. Chválili si jeho velkorysost, starostlivost a nesobeckou péči o druhé. Jenže Karl Denke měl i druhou tvář - tvář sériového vraha a kanibala, za nímž zůstaly desítky mrtvých a snědených tuláků. Od narození zapomenutého lidojeda uplynulo 150 let. 

Bezdomovec. Ilustrační foto.

Alkohol a lidé bez domova? Opilí bezdomovci končí v novoměstské nemocnici

V poslední době se ve Žďáře nad Sázavou množí případy, které mají dva společné jmenovatele. Lidi bez domova a alkohol. Městští strážníci je odvážejí buď do protialkoholní záchytné stanice nebo k nim volají sanitku, která je následně převáží do nejbližšího zdravotnického zařízení – novoměstské nemocnice.

Ilustrační foto

Most otevřel novou poradnu. Pomůže lidem najít řešení ve svízelné situaci

V odvodňovacím kanále u tramvajové trati ve Stovce leží bezdomovec a nehýbe se. Vypadá na šedesát, ale mezi betonem se choulí jako miminko. Je vousatý a zanedbaný. Z bundy mu kouká holé břicho a na bosých nohách má plastové pantofle. „Jsem v pořádku. Jenom spím,“ zachraptí a zůstane ležet. Dodá, že nemá kam jít, ale že zkusí azylový dům.

Bezdomovec v kolínské Masarykově ulici.

Kolín má aktuálně 66 bezdomovců, tedy méně než vloni

Město Kolín monitoruje „své“ bezdomovce. Začátkem léta byl ukončen projekt prevence ztráty bydlení a znovu začlenění do bydlení ve městě, současně se městský úřad zapojil do celonárodního výzkumného šetření, které zjišťovalo počty osob bez domova ve spolupracujících regionech.

Ilustrační foto.

Bezdomovcům v Mladé Boleslavi pomůže nový koordinační tým

Speciální koordinační tým, jehož úkolem je řešit situaci místních bezdomovců, působí v Mladé Boleslavi od července. „Nastaví pravidla pro spolupráci města, bezpečnostních složek i neziskových organizací a bude řešit problémy, které se v souvislosti s těmito osobami objevují,“ uvedl Pavel Šubrt z magistrátu.

Jurta na Moravském náměstí

Pod jurtou na Moravském náměstí tráví noci bezdomovci. Místním nevadí

/FOTOGALERIE/ Pod jurtou, která vznikla na Moravském náměstí v Brně kvůli festivalu Uprostřed, nocují lidé bez domova. Strážníci na náměstí zaznamenali v poslední době zhruba několik přestupků ohledně rušení nočního klidu či nepořádku. Podle místních však bezdomovci v místě nikoho neobtěžují.

Ilustrační foto

Problémové bezdomovce bude řešit radnice

Případy některých bezdomovců, kteří jsou už Karlovarákům chronicky známí, se bude zabývat i vedení magistrátu. Strážníkům městské policie docházejí nejen síly, ale především pravomoci, díky nimž by mohli více konat.

Zuzana Kodrlová Zelenková

KOMENTÁŘ: Zase ti bezdomovci. Chtělo by to více nápomocných organizací?

Problémy s bezdomovci jsou takový boleslavský evergreen. Řeší se v podstatě pořád. Vždycky když utichnou, tak je to jenom na chvíli, aby je za pár dní zase někdo vytáhl. A tak se tomu stalo i letos. Řada lidí ze Štyrsovy ulice přišla na poslední předprázdninové zastupitelstvo, kde se strhla přibližně dvouhodinová debata na téma bezdomovci a Naděje.

Žižkov řeší problémy s bezdmovci. Starosta Jiří Ptáček (TOP 09) vyrazil na noční hlídku se strážníky městské policie.

Řev, alkohol, výkaly. Žižkovský starosta se strážníky řeší problém s bezdomovci

Ten nápad vznikl už během loňského vánočního večírku. Ale až teď v létě vyrazil Jiří Ptáček (TOP 09), starosta Prahy 3, spolu se strážníky městské policie na noční službu. Ptáček se zrovna „trefil“ do období, kdy obyvatelé Žižkova a okolí si čím dál častěji stěžují na problémy s lidmi bez domova. Radnice chce situaci řešit a rozhořčeným místním občanům pomoct.

Ilustrační foto.

S lidmi bez domova jsou v Boleslavi stále problémy. Občané si stěžují

Bezdomovci a bezdomovectví. To je téma, které se opět otevřelo v Mladé Boleslavi. Ve některých lokalitách je s nimi totiž velký problém. Na posledním zasedání zastupitelstva si stěžovali především obyvatelé Štyrsovy ulice, ve které se nachází středisko Naděje, jež lidem bez domova pomáhá. Problémy jsou ale i na dalších místech.