Kreativ

ŠTÍTEK: chladicí zařízení

Solární korektory  na streše slouží v zimním období k ohřevu vody do topení a v létě je energie využívána ke chlazení.

Od sousedů: V Jaroměři bude otevřen unikátní hypermarket

Jaroměř – První ekologicky šetrný hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou v kontinentální Evropě otevře Tesco už zítra v Jaroměři. Obyvatelé Jaroměře a okolí tak budou prvními zákazníky, kteří budou moci nakupovat v takovém obchodě.

Ilustrační foto

V Jaroměři se otvírá unikátní hypermarket

Náchod – První ekologicky šetrný hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou v kontinentální Evropě otevře Tesco v Jaroměři. Obyvatelé Jaroměře a okolí tak budou prvními zákazníky, kteří budou moci nakupovat v takovém obchodě.

Chladnomilní hadi v zoo Dvůr Králové - užovka mandarínská

Představí chladnomilné hady

Dvůr Králové – Zatím ukryty před zraky návštěvníků místní zoologické zahrady jsou pestrobarevní chladnomilní hadi. Už brzo je ale zájemci uvidí v nové expozici.

Solární korektory  na streše slouží v zimním období k ohřevu vody do topení a v létě je energie využívána ke chlazení.

V Jaroměři bude otevřen unikátní hypermarket

Jaroměř – První ekologicky šetrný hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou v kontinentální Evropě otevře Tesco už zítra v Jaroměři. Obyvatelé Jaroměře a okolí tak budou prvními zákazníky, kteří budou moci nakupovat v takovém obchodě.

Ilustrační foto

Nálepka upozorní na české potraviny

Brno - /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Jezte česká kuřata. Tak se dá shrnout poselství výrobců kuřat, potravinářské komory, a ministra zemědělství Ivana Fuksy.

Jezte česká kuřata. Tak se dá shrnout poselství výrobců kuřat, potravinářské komory, a ministra zemědělství Ivana Fuksy, kteří se v pátek sešli v závodě na zpracování kuřat v Modřicích na Brněnsku.

Nálepka upozorní na české potraviny

Modřice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Jezte česká kuřata. Tak se dá shrnout poselství výrobců kuřat, potravinářské komory, a ministra zemědělství Ivana Fuksy, kteří se v pátek sešli v závodě na zpracování kuřat v Modřicích na Brněnsku. Podpořili výzvu, aby se lidé více zajímali nejen o česká kuřata, ale o všechny domácí potravinářské výrobky.

Ilustrační pivo.

Zajímavý rekord: litr piva vyrobí z 3,3 litrů vody

Ostrava - Ostravští pivovarníci zefektivnili proces vaření piva v oblasti nakládání s vodou. Na první pohled to může vypadat jako nesmysl, ale pivovar Ostravar dosáhl v listopadu historického rekordu, když k výrobě jednoho litru piva potřeboval pouhých 3,3 litru vody.

Ilustrační foto

Zajímavý rekord: litr piva vyrobí z 3,3 litrů vody

Ostrava – Ostravští pivovarníci zefektivnili proces vaření piva v oblasti nakládání s vodou. Na první pohled to může vypadat jako nesmysl, ale pivovar Ostravar dosáhl v listopadu historického rekordu, když k výrobě jednoho litru piva potřeboval pouhých 3,3 litru vody.

Ilustrační foto

HLASUJTE: Sníh je třeba využít

Rakovník - Máte rádi zimní sporty? Existuje jich plná řada. Kolektivní nebo individuální. Sporty v zimě se dají dělat jen rekreačně, prostě se jdete jen pobavit. Sledujete v televizi hokej, ale sami jste ho na stadionu nikdy nehráli? Nevadí, zima nabízí spousty možností, určitě jste to zkoušeli na rybníku, nebo na potoce.

Za mimořádných bezpečnostních opatření dorazil ve čtvrtek odpoledne do ostravské spalovny nebezpečných odpadů utajený transport chemikálií z Pardubicka.

Ostravská spalovna zvládne odpad z Bělé jako jediná

Ostrava /ROZHOVOR/ - Likvidaci nebezpečného odpadu z Bělé nad Svitavou, kterýv uplynulých dnech dorazil do Ostravy,zajistí na počátku tohoto týdne Spalovna průmyslových odpadů Ostrava, kterou provozuje společnost SITA CZ. Její mluvčí Kateřiny Kodadové jsme se zeptali.

Ilustrační foto.

Hasiči zachraňovali prsty pekařky

Havířov – S rozbrušovací pilou museli v úterý ráno havířovští hasiči naběhnout do pekárny v Bludovicích, aby zachránili uvězněné prsty pekařky.

Slavnostní přestřižení pásky.

Školáci na Plhově mají novou jídelnu

Náchod – Jídelna Základní školy Náchod – Plhov prošla v uplynulých čtyřech měsících rozsáhlou rekonstrukcí, která si vyžádala více než 15 milionů korun.

Ilustrační foto: Dukovany

Voda pro pátý blok Dukovan bude z Oslavy i čističek

Dukovany – V obří staveniště se promění lokalita Dukovan, pokud ČEZ zanedlouho kývne na variantu výstavby dalšího bloku. Deset let příprav a pět let stavby se rovná zprovoznění dalšího reaktoru někdy v roce 2026.

Ilustrační foto

Mora začíná přípravu proti slovenské Skalici

Olomouc – Hledání optimálního složení prvoligového kádru a jednotlivých pětek může začít. V pátek totiž Mora odehraje první utkání z dvanáctizápasové porce letní přípravy. Na domácím ledě Kohouti od 17 hodin poměří síly se slovenskou Skalicí.

Hokejisté Třince trénovali na ledě.

Hokejisté Třince vyjeli poprvé na led, trénovali v azylu

Ostrava /FOTOGALERIE/ – V přípravě na nadcházející ročník extraligy pokračují hokejisté Třince, kteří se v pondělí poprvé ukázali na ledě. Kvůli technické závadě na chlazení v domácí Werk aréně museli podstoupil cestu do Ostravy. S týmem zpod Javorového se připravuje také dvojnásobný mistr světa Václav Varaďa, který je blízko dohody s třineckým klubem.

Ilustrační foto

Vedro zvyšuje náklady mobilních operátorů

Praha - Déletrvající parné počasí zvyšuje provozní náklady mobilních operátorů. Musí totiž vynaložit více energie na chlazení jednotlivých prvků sítě. Za léto tak náklady mohou stoupnout až o miliony korun, vyplývá z vyjádření firem.

Poslední červnovou sobotu vypravila Železniční společnost Tanvald dva páry zvláštních vlaků na ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova. Pro malé i velké na nádraží v Kořenově hrálo loutkové divadlo Bořivoj.

Historické vlaky přepravily na tisíc lidí

Harrachov /FOTO/ - Více než tisíc cestujících přepravily v sobotu zvláštní historické vlaky, které na ozubnicovou trať z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova vypravila Železniční společnost Tanvald.

Obchody omezují počty igelitových tašek

Praha– Nakupování ve velkých řetězcích je šetrnější pro přírodu, než před několika lety. Velké obchodní řetězce se totiž snaží omezovat svůj vliv na životní prostředí.

ČEZ Aréna

Čeká ČEZ Arénu znovu rekonstrukce za stamiliony?

Ostrava/DISKUSE/ - Když před šesti roky skončila nákladná rekonstrukce ostravské ČEZ Arény, hlásali tehdejší představitelé města, že na dlouhou dobu nebudou muset do oprav haly vrazit ani korunu. Omyl. ČEZ Aréna je na tom tak bídně, že potřebuje znovu zgruntu opravit. Nenažraný otesánek žádá přes tři čtvrtě miliardy korun. Nestačilo mu těch sedm set milionů korun, které stála rekonstrukce v roce 2004. A to se mluvilo o tom, že šlo o hodně drahou „krmi“.

Cvičení hasičů po úniku čpavku na stadionu ve Zlíně

Hasiči cvičně likvidovali na zimáku čpavek

Zlín /FOTOGALERIE/ – Dvě houkající hasičské cisterny a speciální protichemický vůz projeli včera dopoledne centrem Zlína. Směřovali ke strojovně zimního stadionu, kde byl simulován únik čpavku a zranění strojníka. Šlo tedy pouze o cvičení.

Stavba mostu přes Oparenské údolí.

Dálniční most Oparno je unikát chlazený ledem

Ústí nad Labem – Na posledním dokončovaném úseku dálnice D8 finišuje dostavba unikátního obloukového mostu Oparno.Při stavbě 275 metrů dlouhého mostu vyzkoušela firma Metrostav u nás neobvyklou metodu chlazení betonu ledem.