Praha - Ceny potravin po roce 1989 i kvůli zrušení záporné daně z obratu výrazně vzrostly, lidé si ale nyní mohou z výplat zpravidla nakoupit více potravin než před rokem 1989. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Třebíč – Studenti z Velké Británie a Španělska zavítají v rámci vzdělávacího programu Comenius zítra do Třebíče. Katolické gymnázium pro ně připravilo třídenní program v Praze s prohlídkou města a dvoudenní program v Třebíči.
Rakovník /FOTOGALERIE/ - V sobotu večer se Muzeum TGM v Rakovníku doslova až po střechu zaplnilo dětmi. Přišly se podívat na muzejní noc, kterou pořádalo rakovnické muzeum, tentokrát na téma „Z pohádky do pohádky.“ Do přípravy pohádek se zapojili už tradičně všichni zaměstnanci muzea, jejich rodinní příslušníci a kamarádi.
Stránské- Chleba odjakživa býval základem stravy. Nejlepší je pak bezesporu ten, který si upečete sami, tvrdí alespoň labužníci. Kdysi se pekl chleba v každé chalupě, pak se postupně od pečení vlastního chleba ustoupilo, a teď se k němu lidé začínají zase vracet.
Klatovy – Tři roky stráví za mřížemi Štefan Cejzlar (19) ze Žichovic na Sušicku, který opilý vnikl do bytu v Horažďovicích. Uvnitř se vrhl na desetileté dítě, které škrtil, poté ho svázal a ucpal mu ústa chlebem. Pak se dal s lupem na útěk a chlapce zanechal jeho osudu.
Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.
Jižní Morava /ŘEMESLA JIŽNÍ MORAVY/ – Základní postupy při pečení chleba se měnily jen minimálně. Velkou část práce přitom dodnes zvládají v malých pekárnách ručně.
Šumavské Hoštice – Jednou takhle zjara, zrovna tály sněhy, takže potůčky a potoky měly vody až až, se jeden dřevař ze samoty od Včelné vypravil do Hoštic ke kováři.
Jičín - Arciděkan Pavel Jandejsek ve středu ráno v blízkosti kostela sv. Jakuba v Jičíně požehnal biblickému chlebu. Netradiční výrobek se zpracovává ručně a k ochutnání a zakoupení je v pekárně u jičínské brány.
Fazole adzuki, jáhly, mořské řasy či špaldové klíčky si lidé běžně do jídla nepřídávají. Dětem by si to doma ze strachu z odmítnutí dovolil dát málokdo. Ve školce v Násedlovicích je to dnes naprosto běžné. Stejně jako slunečnicová či dýňová semínka jako přídavek k namazanému chlebu.
Znojemsko – Devatenáct lidí podvedl internetový prodejce ze Znojemska. Na několika serverech nabízel použité mobilní telefony od jednoho tisíce sedmi set korun do třech tisíc. Dalším lákadlem se staly i tablety ke zvýšení potence.
Znojemsko - Devatenáct lidí podvedl internetový prodejce ze Znojemska. Na několika serverech nabízel použité mobilní telefony od jednoho tisíce sedmi set korun do třech tisíc.
Jičín – Poprvé bude ve městě k dostání Biblický chléb. Ve středu v 9. hodin ráno požehná této specialitě před kostelem sv. Jakuba jičínský arciděkan Pavel Jandejsek.
Stále usměvavá a plná energie s postavou dvacítky. Sportovní cvičitelka a spokojená maminka tří dětí vydává svou další knihu pro všechny, kteří chtějí udělat něco se svým zdravím, ale ještě nevědí, jak.
Slovácko – Tradiční způsob vázání místních šátků, pečení chleba podle receptury našich babiček či draní peří, i tak vypadalo vítání jara v Březové. V sobotu 20. března sice, stejně jako v řadě jiných obcí na Slovácku, vyrazil průvod nesoucí Moranu k místnímu potoku, tím však odpoledne pouze začalo.
Březová /FOTOGALERIE, VIDEO, AKTUALIZOVÁNO/ – Vítání jara se symbolickým vhozením Moreny do místního potoka, to je zvyk na Slovácku stále ještě poměrně častý. V Březové jej však museli před pěti lety doslova vzkřísit.
Tajemství školních svačin se v loňském roce snažil rozluštit rozsáhlý výzkum. Bohužel odhalil, že přesnídávky dětí obsahovaly příliš mnoho sladkostí, paštik či trvanlivých salámů.
Opava – Tak už je to tady, ve druhé hokejové lize dochází k lámání chleba! Ve středu startuje prvními zápasy čtvrtfinále play off. V osmičce nejlepších nechybí ani opavský Slezan, kterému se obdobně jak před dvěma lety postaví hodonínští Drtiči.
Tachov – Řidič autobusu prý tvrdý chleba má, zpívá se v jedné písničce. Jak to s tím chlebem je, jsme se zeptali řidiče Pavla Muchny, který jezdí na lince Tachov – Stříbro – Plzeň.
Třebíčsko – Neřešitelným problémem řady malých vesnic na Třebíčsku je udržet prodejny s potravinami v obci. Čerstvý chléb a mléko ani v dnešní době není v každé vsi zdaleka samozřejmostí. Někde provozovateli připlácí obec.
Lenora – Finanční krize dostihla v minulém roce i Lenoru, respektive obecní finance. Příjem do obecní kasy z šesti milionů poklesl na pět, a to už je znát.
Určitě potřebujete ušetřit čas i spotřebu elektrické energie a přitom si na jídle, které připravujete doma, pochutnat. Pomoci vám mohou domácí pekárny a parní anebo elektrické tlakové hrnce.
Bez dostatečného příjmu sacharidů by dětský organismus neměl dostatek energie nejen na fyzické aktivity, ale ani na správný růst a vývoj. Dobrým zdrojem sacharidů je například pečivo a cereálie, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu.
Prostějov – Dost možná sev sobotuna jihu Moravy bude lámat chleba. Jedenáctý Prostějov zajíždí v rámci 31. hraného kola druholigové skupiny Východ na led deváté Břeclavi. Aby si uchoval reálnou šanci na postup do play-off, musí nutně bodovat.
Kutná Hora - Cenové srovnání deseti základních potravin, které jsme učinili v pátek dopoledne ve čtyřech kutnohorských obchodech. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším nákupem je tentokráttéměř čtyřicet korun.
Jevišovice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Devětatřicetiletý profesionální pekař Vladimír Polášek z Moravských Budějovic otevřel pekárnu a prodejnu pečiva v Jevišovicích. Začíná péct žitný chléb.
Karvinsko – Teploty pod bodem mrazu, na zemi sníh nebo zmrzlá půda. Přikrmujte ptáčky, ale ne chlebem, ani suchým – radí ornitologové. Ptákům nejvíce chutnají semena slunečnice.
Lenora - Osmé vánoční pečení pro Základní školu v Lenoře na Prachaticku ve čtvrtek dopoledne připravil Augustin Sobotovič (na snímku vzadu) z Volar, který ve zdejší peci několikrát ročně peče chleba, placky, housky a vánočky.
Kutná Hora - Cenové srovnání deseti základních potravin, které jsme učinili v pátek dopoledne ve čtyřech kutnohorských obchodech. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším nákupem je tentokráttřiadvacet korun.
Kutná Hora - Cenové srovnání deseti základních potravin, které jsme učinili v pátek dopoledne ve čtyřech kutnohorských obchodech. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším nákupem je tentokráttéměř dvacet pětkorun.
Zbečno - Na Hamousově statku ve Zbečně mají návštěvníci možnost každou sobotu vidět domácí pečení chleba naživo. Pekařem, který peče nejlepší chleby v širokém okolí, je Luboš Vokoun.