Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Rohlíky přímo z pece prodávají znojemští pekaři po dvaceti letech z okénka v Kollárově ulici.

Nostalgická vůně: pro nejlepší chléb v republice mohou lidé ve Znojmě k okénku

Vůně čerstvých rohlíků a chleba se od těchto dní znovu nese každé ráno Kollárovou ulicí ve Znojmě. Tamní pekaři tam po dvaceti letech zprovoznili prodejní okénko Znojemské pekárny. Přičinili se o to také čtenáři Deníku Rovnost, kteří projevili zájem o celostátně oceňované výrobky společnosti PEK Group, o nichž redakce informovala.  

Andělé, svařák, punč, i chleba se špekem. Hrad Lipý patřil vánočnímu jarmarku.

Andělé, svařák, punč, i chleba se špekem. Hrad Lipý patřil vánočnímu jarmarku

/FOTO/ Stylové hradní prostředí někdejšího vodního hradu Lipý v České Lípě zaplnily v sobotu 10. prosince stánky řemeslného trhu, ale i těch s občerstvením. Pozornost budily bílé postavy andělů na chůdách. Kolem poledne zde ještě nebyla hlava na hlavě, ale proud návštěvníků neustával, přicházeli hlavně rodiče s dětmi. Lidé se rychle rozhlíželi po svařáku nebo punči. Některé dohnal hlad a z tácků pojídali teplé jarmareční pokrmy.

Pečení chleba, kovařina a třeba dílničky. Předvánoční atmosféru si ve skanzenu v Krňovicích si o víkendu užívají stovky lidí.

Šup s chlebem do pece, předvánoční víkend láka do skanzenu. Podívejte se

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční Vánoce ve skanzenu mohou lidé celý víkend zažít v Podorlickém skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Kromě prohlídky kolekce historických roubenek z východu Čech včetně vodního a větrného mlýnu nabízí skanzen ukázky kovařiny, tradiční pečení chleba v peci na dřevo a řadu dílniček pro děti. Ochutnat lze i tradiční punč nebo klobásku z místní udírny.

Utečenecký tábor ve slovenských Kútech. Dobrovolníci rozdávájí čaj a potravinový balíček

Útočiště pro migranty rozdělilo společnost. Buďme lidmi, apeluje dobrovolník

Šestnáct stanů rozdělilo spoluobčany i celý národ. Až nenávistné reakce vzbudil vznik utečeneckého tábora ve vesnici Kúty u našich východních sousedů. Jak už Deník popsal v reportáži, tranzitní nelegální migranti jen pár kilometrů od Břeclavi nacházejí krátkodobé útočiště při pokusech o přechod strážených hranic s Českem. Po zhruba měsíci s příchodem zimy počet lidí ve stanech klesá a část se již demontovala.

Tereza Pácalová ukazuje památky, které ji zůstaly na setkání s Masarykem.

Pamětnice: „Tatíček Masaryk mi říkal: Slavíčku, zazpívej mi tu mou písničku"

"Masaryk, to byl člověk, nedám na něj dopustit, poznala jsem jeho povahu a za něj jsem se rvala,“ tvrdí dnes pětadevadesátiletá Tereza Pácalová z Hradecka. Vyrostla sice v nuzných podmínkách, ale přesto na některé okamžiky z dětství ráda vzpomíná. Zvlášť na chvíle, které mohla strávit v blízkosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i jeho syna Jana.

Příběh Pepekárny se začal psát v roce 2017. Dnes má majitel Josef Stajko prodejnu na domažlickém náměstí

Mouka, voda a sůl. Majitel Pepekárny si svůj poctivý chleba vozí i na dovolenou

Byl deštivý lednový den roku 2017, když Josef Pepe Stajko koukal z okna domku v malé vesničce Nový Hamr na Domažlicku a přemýšlel, jak by zabavil dcerku. Najednou ho napadlo, že si spolu s malou zadělají těsto a upečou v troubě vlastní domácí chleba. Přesně takhle se začal psát příběh Pepekárny – rodinné pekárny, kterou už manželé Stajkovi pro velký zájem museli rozšířit a přesunout na domažlické náměstí.

České pekaře drtí extrémní ceny energií

Drahé pečivo. Rodiny platí v průměru 1600 korun měsíčně, hlásí pekárny

Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Pekař Augustin Sobotovič upeče voňavý chléb.

Tip na výlet: Podzim veze do Hoslovic jarmark i voňavý domácí chléb

Máte chuť si začátek podzimu trochu provonět chlebem a tradicí? Přijďte se v sobotu 24. září podívat do areálu vodního mlýna v Hoslovicích. Od 10 do 16 hodin se tu koná řemeslná akce s názvem Září, září, na léto jde stáří. Těšit se můžete na řemeslné ukázky spojené se životem na mlýně a vesnici.

Erotické prádlo dnes chápeme trochu jinak

Sexuální hračky dříve a dnes: Dilda z kamene či chleba i rozzuřené včely v dýni

Ač si mnozí z nás myslí, že sexuální pomůcky a hračky jsou výdobytkem moderní doby, zdaleka to není pravda. Materiály se sice liší, ovšem účel pomůcek je pořád stejný. K erotice a potěšení se však obzvlášť v době středověku přistupovalo velice nevstřícně, a proto společně s erotickými hračkami rostla výroba i nejrůznějších krutých antimasturbačních pomůcek.

V Hradišti nabízeli pochutiny a dobroty ze všech koutů Slovácka. Mikroregion Bílé Karpaty

V Hradišti nabízeli pochutiny a dobroty ze všech koutů Slovácka

Vdolečky, vdolky, milosti, povidla, paštiky, tlačenky, škvarky, slivovici, ořechovici, medovinu, slatinu. To všechno a mnohem víc pochutin v tekutém i pevném stavu měli možnost ochutnat návštěvníci Slováckých slavností vína a otevřených památek na stanovištích mikroregionů v Uherském Hradišti. Mohli si tak udělat zřetelnou představu o tom, s jakými lidovými dobrotami a kde, se lze při návštěvě našeho kraje setkat.

První zářijová sobota ve Slupi tradičně patřila Slavnostem chleba.

Dva tisíce bochníků. Slup voněla a zpívala, užívala si slavnosti chleba

Vodní mlýn ve Slupi ožil slavností chleba, spoustou řemeslníků, ukázkami pečení chleba, folklórním vystoupením a dalším bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. Všudypřítomná vůně čerstvě upečeného chleba doprovázela na každém kroku všechny návštěvníky. Děkujeme Stanislavu Nováčkovi za pěkný příspěvek, fotky i video

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Craft beer fest Mariánské Lázně

Z chleba, který pekaři neprodají, vaří sládek v sousedství pivo

Unikátní produkt, jediný svého druhu na světě, který nabízí spojení světlého ležáku a kváskového chleba, to je pivo Chlebák. Nepasterovaná a nefiltrovaná jedenáctka uvařená za použití tradičního spodního kvašení. Ochutnat ji mohli návštěvníci sobotního Craft beer festu v Mariánských Lázních.

Muzeum chleba a umění v německém městě Ulm je věnováno jedné z nejběžnějších potravin.

Nejpodivnější muzea světa: Chleba, rozbité vztahy i přehlídka uřezaných údů

Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.

Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje

I pečivo skokově podražilo. Na nákup rohlíků se čeká, až budou ve slevě

Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.

Hladové bouře v Plzni v roce 1918. Plzeňské ženy demonstrují před zásobovacím skladištěm

Plzeňský masakr. Vojáci při hladové bouři v červnu 1918 zastřelili šest dětí

Poslední měsíce první světové války byly v zemích Rakouska-Uherska nedělitelně spojené s hladovými bouřemi, které propukly už v roce 1917 v důsledku mimořádně špatné úrody brambor. Týl válčících armád byl stále hůře zásobován potravinami a obyvatelstvo na to reagovalo demonstracemi, stávkami a rabováním zásobovacích skladů. V Plzni vyústila jedna taková situace ve střelbu, jíž padlo za oběť šest dětí.

V pekárně. Ilustrační foto.

Drahota straší pekaře. Budoucnost si netroufáme odhadovat, hlásí pekárny

Až pětkrát dražší zálohy na energie, zdražování mouky, ale také zvyšování úrokové sazby a mzdových nákladů. Drahota spojená s prohlubující se ekonomickou krizí už postihla také výrobce pečiva. Většina z nich musela přistoupit ke zdražení svých produktů, což se začíná drtivě projevovat také v peněženkách zákazníků. Ptali jsme se v pekárnách v Královéhradeckém kraji, jak s nastalou situací bojují. Většina odpověděla podobně - zuby nehty.

V pekárně. Ilustrační foto.

Drahota straší pekaře. Budoucnost si netroufáme odhadovat, hlásí pekárny

Až pětkrát dražší zálohy na energie, zdražování mouky, ale také zvyšování úrokové sazby a mzdových nákladů. Drahota spojená s prohlubující se ekonomickou krizí už postihla také výrobce pečiva. Většina z nich musela přistoupit ke zdražení svých produktů, což se začíná drtivě projevovat také v peněženkách zákazníků. 

Pekárny dramaticky zdražují pečivo. Ilustrační foto.

Cena chleba letí nahoru. Pekařům na Orlicku se režie zdražila o miliony korun

Nejen vysoká cena mouky a stále rostoucí cena energií, ale zároveň i zvyšující se požadavky na mzdy – s tím vším se musí vypořádat pekaři nejen v Pardubickém kraji, ale v celé republice. Menší pekaři proto přemýšlejí, že uzavřou své prodejny, náklady na provoz jsou totiž neudržitelné. Situace v zemi je dramatická, růst cen je v Česku čtvrtý nejrychlejší v celé Evropě.

Chleba a pekárna, ilustrační foto.

Chleba za 70 korun? Pekaře z Brněnska drtí vysoké ceny plynu a mouky

Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na jižní Moravě kvůli neustále se zvyšujícím cenám energií a surovin. Až dvaceti procent z nich hrozí existenční problémy. Vysoké vstupní náklady pekařů se negativně podepisují na cenách pečiva. Kilogram chleba se podle odborníků může do konce roku vyšplhat i na sedmdesát korun.

Chleba a pekárna, ilustrační foto.

Chleba za 70 korun? Vysočinské pekaře drtí především vysoké ceny plynu a mouky

Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na Vysočině a jižní Moravě. Rostoucí ceny energií a surovin je nutí zvedat ceny pečiva. Do konce roku se může cena chleba vyšplhat až na sedmdesát korun. A to může být pro mnoho lidí neúnosné. Pokud začnou hledat levnější alternativy v supermarketech, hrozí některým pekárnám podle ekonomů krach.