Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Fotbalisté SK Slaný (v bílém) porazili Brandýs 2:1.

Obrat s Brandýsem katapultoval Slaný k divizní elitě, teď se bude lámat chleba

Už páté vítězství si v devátém kole divize B připsali fotbalisté SK Slaný, když po bitvě porazili na domácím stadionu Brandýs nad Labem 2:1. Dotáhli se na Kladno a jen o skóre jsou pátí, to je nad plán předsezonních predikcí. Přitom nastoupili bez opor Nádeníčka a Bíby, hostům zase schází potrestaný Folwarczny.

Vůně čerstvého chleba se linula vzduchem. Obec na Znojemsku lákala na slavnosti

Vůně čerstvého chleba se linula vzduchem. Obec na Znojemsku lákala na slavnosti

Vůně čerstvě upečeného chleba se o prvním zářijovém víkendu linula obcí Slup. Konaly se tam totiž už po osmnácté Slavnosti chleba. Pěkné počasí přilákalo velké množství lidí, kteří si vystáli fronty na čerstvě pečenou dobrotu ve vojenské polní pekárně. Návštěvníci se těšili nejen na živou prezentaci mlynářského řemesla, ale i na řadu dalších tradičních řemesel, jež akce návštěvníkům nabízela formou jarmarku. Součastí dne byly také jízdy historických autobusů a výstava zemědělské techniky. 

Každá úspora se počítá

Šetříme podle babiček: 5 tipů, jak začít šetřit ve své domácnosti

Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti. 

Vegetariánské bistro v Green Table pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó

Green Table: Jak kuchařka z Olomouce v Praze vaří lahůdky z bramborových slupek

Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.

Pekárna U Papíráku v Liberci

Liberecká pekárna dbá tradic a řemesla. Zaměstnává i uprchlíky z Ukrajiny

Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.

Největších střepů je dobré se zbavit smetáčkem a lopatkou.

Střepy vysavačem neluxujte. Co hrozí a jak sklo snadno a bezpečně uklidit

Říká se, že střepy znamenají štěstí. Pokud jste tedy zrovna nerozbili zrcadlo. Stačí pár neobratných pohybů, chvilka nesoustředění, dítě bez dozoru a sklenice či váza leží na zemi roztříštěná na tisíc kousků. Jak rozbité sklo uklidit a jak se střepů zbavit, když zrovna nemáte po ruce vysavač? A víte, proč lux na střepy raději vůbec nepoužívat a co dalšího nikdy nevysávat?

Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.

Hotová jílová pec

Pekařka si sama postavila jílovou pec. Budou z ní vonět buchty i domácí chleba

S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

Ilustrační foto

Nejmagičtější den v roce je tady. Nastává slunovrat, čas kouzel a tradic

Letní slunovrat, od nepaměti považován za nejmagičtější den v roce, je tady. Letos připadl na dnešek, na středu 21. června. Nastává nejdelší den a nejkratší noc. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i celá řada tradic a pověr. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Cvilínští schodaři vyrazili ze Sněžky v sobotu 27. května ráno na štafetový běh dlouhý 300 kilometrů. O den později je ve 23 hodin starosta Krnova před radnicí přivítal chlebem, solí a bábovkou.

Ze Sněžky běželi až do Krnova. Starosta schodaře vítal chlebem a solí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ "Vyrážíme na běžeckou pouť spojující dvě nejdůležitější české hory - Sněžku a Cvilín!" oznámili svým fanouškům cvilínští schodaři svůj šílený plán. Starosta Krnova Tomáš Hradil žertem nadhodil, že je přivítá na radnici chlebem a solí. To ještě netušil, že bude na běžce čekat před radnicí až do 23 hodin.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Z ekovýchovného programu štolmířské obecně prospěšné společnosti M'am'aloca: Cesta za chlebem.

Ekovýchovné programy ve Štolmíři zpestří školákům cestu za vzděláním

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ke dvěma ekovýchovným programům štolmířské obecně prospěšné společnosti M´am´aloca přibude třetí. Jedním z nich je Cesta za chlebem, jenž navazuje na dlouholetou tradici a lásku k pečení. Účastníci tohoto programu si vyzkouší všechny činnosti spojené s výrobou chleba - od zpracování obilí, přes přípravu těsta až k pečení v cihlové peci na návsi. Tam se veřejné pečení chleba koná již devět let.

V Blansku snídali férově. Zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty. Se souhlasem Stanislava Komínka

VIDEO: V Blansku snídali férově, zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty

/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.

Pekařství Pecka v DOV a jeho chleba, 30. března 2023, Ostrava.

Kde se peče nejlepší chleba v Ostravě? Deník vybral TOP 5 pekáren, podívejte se

Každý Čech sní za rok zhruba 40 kilových bochníků chleba. Během pandemie se hlavně ve velkých městech stalo pečení obrovským fenoménem, který podnikům snížil ztráty z lockdownů. Domácí chleba se prodával nejen v tradičních pekárnách, ale také kavárnách a dalších podnicích. I v Ostravě vznikly řemeslné pekárny, kde lidé logicky nehledí na cenu, ale na kvalitu. Deník pro čtenáře zmapoval trh a vybral svých TOP 5 pekáren, kde Ostraváci nejraději kvalitní chleby kupují.

Pekárna Radvanický chléb, 8. března 2023, Radvanice.

Radvanická pekárna má svou tradici už od 20. let minulého století

Pšenično-žitný kváskový chléb z Radvanické pekárny má svou tradici už od 20. let minulého století. Její majitelka, Milena Šotová, obnovila provoz pekárny v roce 1991 a od té doby pekárnou prošlo stovky tisíc chlebů. Týdně se zde upeče kolem dvou tisíc chlebů.

Pekařství Stračena a jeho chleba, 3. dubna 2023, Ostrava.

Ostravská pekárna Stračena Bakery nabízí kromě chleba i zákusky

Nejdříve zde byl fast-food, poté veganská restaurace a teď je z provozovny vedle Masarykova náměstí řemeslná pekárna. Stračena Bakery je součástí konceptu Stračena City, kde se nachází jak restaurace, tak i pekárna. Ta nabízí kromě zákusků a sladkého pečiva i několik druhů chlebů.

Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna.

Obrazem: Ve Štolmíři opět zavoněl chleba. Nechyběl ani jarmark

Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna. S pečením proběhl zároveň i jarmark, na kterém návštěvníci mohli nalézt například ponožky, bižuterii, keramiku, květiny, marmelády a povidla, nože nebo výrobky z kůže.