/FOTO/ V letošním ročníku soutěže Chléb roku zabodovalo Břeclavsko. Pekařství Křivka z Velkých Pavlovic se podařilo získat ocenění v kategorii Chléb mladých. „První emoci, co jsem cítil, byla hrdost. Nepopsatelná hrdost na celý tým pekařství,“ popsal výhru Petr Křivka.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Barcelonskou katedrálu Sagrada Família čili Svatá rodina známe asi všichni, nebo jsme o ní alespoň slyšeli. Ale skutečnost, že slavný architekt Antoni Gaudí v chrámu zanechal český text, tak to už ví málokdo.
Některé pekárny víc investují do moderních technologií a automatizují výrobu, což minulé roky tolik nedělaly. Situace v oboru se po inflační krizi začala zlepšovat loni a letos trend pokračuje. Automatizace provozu také pomáhá vyřešit nedostatek pekařů. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý, který se ve středu v Pardubicích zúčastnil soutěžní akce Dny chleba.
Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl našim sportovcům svůj chléb a nejen ten. Ale tentokrát jim bude chystat v Paříži i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než do Pchjongčchangu, musel si nechal vyrobit kontejner pro pekárnu.
V červnu bude v Pardubicích zvolen Chléb roku 2024. Pořadatelé národní soutěže budou zároveň usilovat o rekord. Kolik druhů chleba se sejde na jednom místě?
Jak si užít nastávající víkend? Na Frýdecko-Místecku proběhnou 55. Slezské dny, veletrh i akce s pečením chleba. A to samozřejmě není zdaleka vše. Bohatý program proběhne i na dalších místech regionu. Více v tipech Deníku.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
Už jste ochutnali Rumburaka, Bohouše nebo Půlnoční šáteček? Podle odborné poroty jsou to jedny z nejlepších pochoutek, které letos mlsným jazýčkům nabízejí jihočeští zemědělci a producenti potravin. Právem se tak mohou chlubit titulem Chutná hezky. Jihočesky. Všechny mají jihočeský rodokmen, vznikají převážně z místních surovin a na všech je znát poctivá práce jihočeských výrobců. A ti dokazují, že mohou nabídnout velké dobroty. Představujeme je v naší galerii.
Češi si zvykli v regálech obchodů hledat potraviny a zboží ve slevových akcích. Nákupní chování si mnozí přenesli i na dovolenou u moře. Na Jadranu rostou ceny v supermarketech od roku 2022, nyní je navíc chorvatská inflace nejvyšší v eurozóně. Díky výhodným nabídkám tak rodina může ušetřit během dovolené i tisíce korun. Deník nakoukl do aktuálních letáků.
Rozmrazený chléb je trendem na sociální síti TikTok. Influenceři tvrdí, že pečivo je pak pro člověka zdravější. Ačkoliv se internetoví tvůrci obsahu odvolávají na vědecké studie, experti jim oponují. Ve skutečnosti je vše trochu jinak. Důležité také je rozlišovat mezi domácím a kupovaným chlebem.
Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.
Vůně pečeného chleba se v sobotu linula kolem obecní pece Golem v Chebu. Parta nadšenců ze spolku CH(L)EBÁCI opět uspořádala veřejné pečení a tradiční řemeslo přišli obdivovat a pekařské výrobky ochutnali velcí i malí. Pec vypálili v roce 2020, a od té doby se zde koná toto veřejné pečení.
/FOTOGALERIE/ První letošní veřejné pečení chleba uspořádala společnost M'am'aloca v peci na štolmířské návsi v sobotu 13. dubna. Souběžně s pečením probíhal na návsi také jarmark, na němž si návštěvníci mohli zakoupit bižuterii, šperky, keramické dekorace, med, hořčici, textil, ručně vyráběné nože, ponožky, sazeničky či vejce.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Dva ze tří nejtěžších protivníků mají za sebou v jarní části fotbalisté FK Hředle. Po výprasku se Mšecí/N.Strašecím dostal tým také v Libčicích nálož gólů – prohrál 1:4, to zásadní ho ale čeká teď. Přijdou totiž zápasy, kde už budou mít hoši z Poddžbánska přece jen mnohem větší naději uspět. V tabulce I. B třídy klesli a body už potřebují.
Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?
Pečení chleba, inspirace na velikonoční dekorace, pletení pomlázek a samozřejmě prohlídka Podorlického skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Velikonoce ve skanzenu si užívali stovky lidí celý víkend.
Tváří projektu Chlebový someliér se stal liberecký pekař Stanislav Janíček, začínal u staré parní pece na učilišti a vypravoval se až na technologa v rakouských firmách. Nyní ve videích odhaluje tajemství pekařiny a probouzí v lidech zájem o svoje řemeslo.
/FOTO, VIDEO/ Čerstvý chléb, celozrnné housky, vánočky s rozinkami nebo koláče s mangem. V Litomyšli se uskutečnil 26. ročník soutěže Pekař junior. Desítka nejlepších studentů pekařských škol z celé republiky se utkala v přípravě chlebů nebo tradičních vánoček.
/FOTO, VIDEO/ Sobota 16. března se v Lipně nad Vltavou nesla v duchu dobrého jídla a pití, konal se tam první Jarní Food Fest. Náměstíčko před hotelem Element lemovaly stánky, ze kterých se linula vůně zabijačkových jídel, čerstvého slaného i sladkého pečiva nebo kávy, vyhrávala tam muzika a v ohništích, kde se pekly buřty, praskal oheň. Podívejte se, co na hodech měli dobrého a jaké tam byly ceny.
Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.
Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?
Přes všechny technické vymoženosti moderní doby zůstává poctivý kváskový chléb připravovaný tradičním řemeslným způsobem nedostižnou delikatesou. Ve spolupráci s firmou Chleba Brno se žáci 1.B oboru hotelnictví z Integrované střední školy Slavkov u Brna učili takový chléb připravit v hodinách praktického vyučování ve středu 17. ledna, a to vše v rámci našeho cyklu „Odborníci do výuky“.
Na máslo nejsou peníze? Tak ho nahradíme nečím jiným. Tak uvažoval jeden z Napoleonů ve Francii během 19. století. A vznikl margarín. Cesta k tomu, jak tuto máslovou náhražku známe dnes byla zajímavá a dlouhá. Ponořme se společně do tajemství margarínu coby "másla pro chudé".
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
V lednu to budou už dva roky, kdy na gastronomickou scénu v západních Čechách vstoupila nová firma s neotřelým a přitažlivým sortimentem a s názvem Bistro – Obecní pekárna Rokycany. Šestičlennému rodinnému týmu šéfuje Jana Štillipová, kterou místní znají spíš ještě jako Klukavou. Stále usměvavou vedoucí potkávají hosté pravidelně přímo v provozovně nacházející se v budově bývalého kina, kam kdysi mířili milovníci stříbrného plátna.
Skutečně o Štědrém večeru řeší jihomoravští záchranáři kosti z kapra zapíchnuté v krku, nebo je to jen dogma? A jak je to s přejídáním, popáleninami od prskavek či svíček nebo s nehodami a šarvátkami způsobenými přílišným popíjením alkoholu? O tom, co zaměstnává záchranáře v kraji během vánočních svátků a po nich nejvíce, hovořila redakce Deníku s mluvčí jihomoravské záchranky Michaelou Bothovou.
Už pouze v sobotu 15. a neděli 16. prosince si návštěvníci centra Benešova mohou vychutnat atmosféru předvánočního trhu na Masarykově náměstí. Ale nejen ji. V permanenci mohou mít i své chuťové pohárky.
Řada politiků sahá ve snaze o co nejjednodušší zaujetí pozornosti voličů po různých fotografiích a sděleních masově šířených po internetu, a snaží se je komentovat. Ne vždy jsou ale tito politici schopni rozeznat, kdy jde o skutečný snímek a reálný popis nějaké situace, kdy o manipulaci nebo dezinformaci a kdy o internetovou satiru. Něco takového se nyní stalo slovenskému poslanci Karolu Farkašovskému, který naletěl vtípku o slovenských vánočních trzích.
Již 13 let se začátkem listopadu v nedělní odpoledne sejdou v Hostinci U Čendy milovníci dobrého jídla, aby mohli vzájemně porovnat své kulinářské dovednosti. Každým rokem má tato soutěž své téma, kterému je věnována. V letošním roce se tak stalo 5. listopadu a téma bylo nádherně voňavé - chléb a pomazánky, což přilákalo ohromné množství lidí.
Přestože ve Stříbře nabízí pečivo hned tři velké obchodní řetězce a několik menších obchodů, soukromé Pekařství Kuri Stříbro o své klienty nepřichází, naopak pro slané a sladké pečivo přichází stále více nových zákazníků.
V lázeňském městě Kudowa Zdrój, jen několik kilometrů od Náchoda, se můžete vrátit v čase. V muzeu pod širým nebem si připomenete dnes už mizející řemesla, mezi která patří hrnčířství, kovářství, tkalcovství, výroba másla či pečení chleba. Dominantou areálu je nepřehlédnutelný starodávný větrný mlýn. Bydlí tady i velké množství různých zvířat - od těch ze statku až po cizokrajná.
Zemřu dnes, nebo budu mít štěstí? Jak seženu jídlo a vodu? Kam mám jít, aby mě nezasáhlo bombardování? Takové otázky si podle španělského deníku El País kladou obyvatelé Pásma Gazy, na severu, kde zuří největší boje, ale i na jihu, kam je poslala izraelské armáda, že tam budou v bezpečí. Je to jako loterie - Izrael řekl, ať odejdou, ale kam? Bombarduje i jih.
Jednokolový vodní mlýn v Hoslovicích hostil v sobotu 21. října letošní poslední řemeslnou akci Muzea středního Pootaví Strakonice. Měla název Barvy podzimu a opět nabídla přehlídku řemesel, kapelu Mečíchovští Šumaři, ochutnávku domácího chleba, zelňáků, a buchet nebo dílničky pro děti. „Nebyl to špatná sezona,“ říká správce a „pan otec“ Jaroslav Janout.
Daří se na všech frontách. Obrozený hokejový AZ Havířov vládne dosavadní sezoně druhé ligy. V sobotu doma v souboji vedoucích celků smetl druhý Vyškov 7:3 a vládne soutěži. Fanoušci to kvitují, začínají zase chodit ve větším počtu. A dopřávají si i občerstvení na stadionu.
Počasí jak malované, vůně čerstvých koláčů, domácího chleba, uzeniny nebo keramika, dlabání dýní a živá hudba. Na náměstí v Hranicích to v sobotu žilo. Podzimní farmářské trhy přilákaly stovky návštěvníků.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Fungoval v pravěku, fungoval před sto lety, funguje dnes. Směnný obchod je nádherná kategorie vzájemné výpomoci a kdo jeho půvab jednou okusil, chce opět. Na sociálních sítích se mu říká swapování (výměna), ale frčí i bez pomoci sociálních sítí. Jak funguje swap oblečení a dalšího zboží?
Už páté vítězství si v devátém kole divize B připsali fotbalisté SK Slaný, když po bitvě porazili na domácím stadionu Brandýs nad Labem 2:1. Dotáhli se na Kladno a jen o skóre jsou pátí, to je nad plán předsezonních predikcí. Přitom nastoupili bez opor Nádeníčka a Bíby, hostům zase schází potrestaný Folwarczny.
Nejenom festivalem folkloru, ale také záplavou vína, burčáku, piva a domácích pochutin se staly Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Zejména v sobotu 9. září byl tlak na jejich konzumaci v ulicích města enormní.
Vůně čerstvě upečeného chleba se o prvním zářijovém víkendu linula obcí Slup. Konaly se tam totiž už po osmnácté Slavnosti chleba. Pěkné počasí přilákalo velké množství lidí, kteří si vystáli fronty na čerstvě pečenou dobrotu ve vojenské polní pekárně. Návštěvníci se těšili nejen na živou prezentaci mlynářského řemesla, ale i na řadu dalších tradičních řemesel, jež akce návštěvníkům nabízela formou jarmarku. Součastí dne byly také jízdy historických autobusů a výstava zemědělské techniky.
/VIDEO/ Že má téměř bezedný žaludek, znovu dokázal maxijedlík Jaroslav Němec ve Velké Bíteši na Gulášfestu. V sobotu porazil ve městě na Žďársku tři vyzyvatele v pojídání gulášů. Sám jich za pět minut snědl dvanáct porcí a k tomu přidal krajíc chleba a načepované pivo.
Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti.
Říkají si Čeládka řemeslná a už sedm let jezdí po celé zemi na akce a festivaly na hradech a zámcích, zaměřené na ztvárňování středověkých řemesel. Sdružení má i s dětmi pět desítek členů z celého Zlínského kraje, vede je 51letá Jana Gazdošová ze Spytihněvi.