/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Fungoval v pravěku, fungoval před sto lety, funguje dnes. Směnný obchod je nádherná kategorie vzájemné výpomoci a kdo jeho půvab jednou okusil, chce opět. Na sociálních sítích se mu říká swapování (výměna), ale frčí i bez pomoci sociálních sítí. Jak funguje swap oblečení a dalšího zboží?
Už páté vítězství si v devátém kole divize B připsali fotbalisté SK Slaný, když po bitvě porazili na domácím stadionu Brandýs nad Labem 2:1. Dotáhli se na Kladno a jen o skóre jsou pátí, to je nad plán předsezonních predikcí. Přitom nastoupili bez opor Nádeníčka a Bíby, hostům zase schází potrestaný Folwarczny.
Nejenom festivalem folkloru, ale také záplavou vína, burčáku, piva a domácích pochutin se staly Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Zejména v sobotu 9. září byl tlak na jejich konzumaci v ulicích města enormní.
Vůně čerstvě upečeného chleba se o prvním zářijovém víkendu linula obcí Slup. Konaly se tam totiž už po osmnácté Slavnosti chleba. Pěkné počasí přilákalo velké množství lidí, kteří si vystáli fronty na čerstvě pečenou dobrotu ve vojenské polní pekárně. Návštěvníci se těšili nejen na živou prezentaci mlynářského řemesla, ale i na řadu dalších tradičních řemesel, jež akce návštěvníkům nabízela formou jarmarku. Součastí dne byly také jízdy historických autobusů a výstava zemědělské techniky.
/VIDEO/ Že má téměř bezedný žaludek, znovu dokázal maxijedlík Jaroslav Němec ve Velké Bíteši na Gulášfestu. V sobotu porazil ve městě na Žďársku tři vyzyvatele v pojídání gulášů. Sám jich za pět minut snědl dvanáct porcí a k tomu přidal krajíc chleba a načepované pivo.
Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti.
Říkají si Čeládka řemeslná a už sedm let jezdí po celé zemi na akce a festivaly na hradech a zámcích, zaměřené na ztvárňování středověkých řemesel. Sdružení má i s dětmi pět desítek členů z celého Zlínského kraje, vede je 51letá Jana Gazdošová ze Spytihněvi.
Doktor přírodních věd a nezávislý specialista na výživu Petr Fořt se netají skepsí ohledně toho, co a proč Češi jedí. Přitom právě to, co prochází našimi žaludky, zásadně ovlivňuje zdraví, délku života i psychickou pohodu.
Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.
Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.
Péct kváskový křupavý chléb tak, jak se to dělávalo před stovkami let, a setkávat se u toho s lidmi z širokého okolí. S touto představou postavili mladí turisté venkovní pec na chleba. Ačkoli stojí na okraji sídliště v Jirkově, nejde o žádnou moderní záležitost.
K období prázdnin patří v Lenoře tradičně i vůně čerstvého chleba z místní pece. Právě ten tu voněl v sobotu 22. července, kdy se v Lenoře konaly Slavnosti chleba 2023. Nechyběla ani soutěž o nejlepší chléb a guláš, ale připravený byl i bohatý kulturní a zábavný program.
Říká se, že střepy znamenají štěstí. Pokud jste tedy zrovna nerozbili zrcadlo. Stačí pár neobratných pohybů, chvilka nesoustředění, dítě bez dozoru a sklenice či váza leží na zemi roztříštěná na tisíc kousků. Jak rozbité sklo uklidit a jak se střepů zbavit, když zrovna nemáte po ruce vysavač? A víte, proč lux na střepy raději vůbec nepoužívat a co dalšího nikdy nevysávat?
Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.
S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
Nejdelší den a nejkratší noc nastává v letošním roce ve středu 21. června. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i dlouhá řada tradic a pověr, a to i těch západočeských. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.
Nejdelší den a nejkratší noc nastává v letošním roce ve středu 21. června. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astronomické léto. K letnímu slunovratu se váže i dlouhá řada tradic a pověr. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.
Letní slunovrat, od nepaměti považován za nejmagičtější den v roce, je tady. Letos připadl na dnešek, na středu 21. června. Nastává nejdelší den a nejkratší noc. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i celá řada tradic a pověr. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.
Nejdelší den a nejkratší noc nastává v letošním roce ve středu 21. června. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i dlouhá řada tradic a pověr, a to i těch jihočeských. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.
Nejdelší den a nejkratší noc nastává v letošním roce ve středu 21. června. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i dlouhá řada tradic a pověr. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.
Nejdelší den a nejkratší noc nastává v letošním roce ve středu 21. června. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i dlouhá řada tradic a pověr. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.
/FOTO/ Nejlevnější pivo za 50, česnečka za 85, hamburger kolem 200 korun. Návštěvníci rockového svátku Rock for People na královéhradeckém letišti považují ceny většinou za přiměřené.
Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ "Vyrážíme na běžeckou pouť spojující dvě nejdůležitější české hory - Sněžku a Cvilín!" oznámili svým fanouškům cvilínští schodaři svůj šílený plán. Starosta Krnova Tomáš Hradil žertem nadhodil, že je přivítá na radnici chlebem a solí. To ještě netušil, že bude na běžce čekat před radnicí až do 23 hodin.
Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ke dvěma ekovýchovným programům štolmířské obecně prospěšné společnosti M´am´aloca přibude třetí. Jedním z nich je Cesta za chlebem, jenž navazuje na dlouholetou tradici a lásku k pečení. Účastníci tohoto programu si vyzkouší všechny činnosti spojené s výrobou chleba - od zpracování obilí, přes přípravu těsta až k pečení v cihlové peci na návsi. Tam se veřejné pečení chleba koná již devět let.
/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.
Karlovarská cukrárna získala dvě ceny v soutěži Dobrota Karlovarského kraje. Nejvyhlášenější je ale její chléb Boží dar, kterého denně napeče čtyři sta kusů.
Karlovarská cukrárna získala dvě ceny v soutěži Dobrota Karlovarského kraje. Nejvyhlášenější je ale její chléb Boží dar, kterého denně napeče čtyři sta kusů.
/FOTOGALERIE/ Labutí páry jsou symbolem věrnosti, pevné pouto je většinou spojuje po celý život. V Kralupech nad Vltavou teď ale jedna labutí láska skončila. Samec uhynul a jeho tělo dále zůstává ve vodě na dosah hnízda, kde sedí vdova na vejcích. Zatím je naděje, že se mláďata vylíhnou.
Labutí páry jsou symbolem věrnosti, pevné pouto je většinou spojuje po celý život. V Kralupech nad Vltavou teď ale jedna labutí láska skončila. Samec uhynul a jeho tělo dále zůstává ve vodě na dosah hnízda, kde sedí vdova na vejcích. Zatím je naděje, že se mláďata vylíhnou.
Každý Čech sní za rok zhruba 40 kilových bochníků chleba. Během pandemie se hlavně ve velkých městech stalo pečení obrovským fenoménem, který podnikům snížil ztráty z lockdownů. Domácí chleba se prodával nejen v tradičních pekárnách, ale také kavárnách a dalších podnicích. I v Ostravě vznikly řemeslné pekárny, kde lidé logicky nehledí na cenu, ale na kvalitu. Deník pro čtenáře zmapoval trh a vybral svých TOP 5 pekáren, kde Ostraváci nejraději kvalitní chleby kupují.
Pšenično-žitný kváskový chléb z Radvanické pekárny má svou tradici už od 20. let minulého století. Její majitelka, Milena Šotová, obnovila provoz pekárny v roce 1991 a od té doby pekárnou prošlo stovky tisíc chlebů. Týdně se zde upeče kolem dvou tisíc chlebů.
Nejdříve zde byl fast-food, poté veganská restaurace a teď je z provozovny vedle Masarykova náměstí řemeslná pekárna. Stračena Bakery je součástí konceptu Stračena City, kde se nachází jak restaurace, tak i pekárna. Ta nabízí kromě zákusků a sladkého pečiva i několik druhů chlebů.
Příběh Pekárny Velička v Ostravě-Petřkovicích, se začal psát v roce 1990. Chléb od Veličky se stal nedílnou součástí ostravských domácností, především kvůli jejich široké síti dodavatelů, kterých je momentálně kolem stovky.
Jedna z mála řemeslných pekáren v Ostravě sídlí v Dolní oblasti ve Vítkovicích. V suterénu Multifunkční haly Gong se nachází Pecka, kde voní nejen čerstvě upečená neapolská pizza, ale i chléb.
V nenápadném domku v Závodní ulici v Ostravě-Hrabůvce se skrývá malá pekárna s bílou cihlovou pecí. Samotná pekárna funguje už více než 30 let. Pečou tady takzvaně „postaru“.
/FOTOGALERIE/ Debaklem 0:5 skončil nedělní duel fotbalistů SK Hranice na Bazalech. Juniorka Baníku Ostrava byla v utkání 25. kola MSFL o třídu lepší než zachraňující se nováček. Za toho poprvé nastoupil Tomáš Mičola.
Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna. S pečením proběhl zároveň i jarmark, na kterém návštěvníci mohli nalézt například ponožky, bižuterii, keramiku, květiny, marmelády a povidla, nože nebo výrobky z kůže.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Už jako malá holka pomáhala Adéla Šimková při pečení své babičce pekařce. Práce ji bavila a už tehdy snila, že se jednou pekařkou stane taky. „Myslím, že by mě bavila i práce s dětmi, kromě pekařky bych chtěla být i učitelkou v mateřské školce,” říká Deníku nadaná sedmnáctiletá žačka.
Název plzeňského pekařství Croûte není náhodný. Odkazuje s láskou k Francii, kde croûte znamená kůrka. „Správně propečený chleba má křupat,“ říká majitel a pekař v jedné osobě Josef Varvařovský.