Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Ilustrační foto

Vsetín v Benátkách rozhodl v přesilovkách

Sedmé kolo Chance ligy mezi sebe kromě jiných duelů svedlo také celky Benátek a Vsetína. V první třetině udeřili domácí zásluhou Radka Dudy, jenže hostům se ve druhé části podařilo skóre otočit. Pomyslný chléb se lámal ve třetí části hry, kdy Benátečtí neproměnili dvouminutovou přesilovku pět na tři, zatímco Vsetínští v početní převaze zvýšili na 3:1. Snížení Špačka při power play už na faktu, že Vsetín svou výhru uhájil, nic nezměnilo.

Sobotní vepřobraní v Ochozi přilákalo stovky lidí. 27.9. 2019

VIDEO: Lidé v Ochozi se vrátili do středověku. A dali si u toho pěkně do nosu

/FOTOGALERIE/ Neodolatelná směsice vůní pečeného i vařeného masa, koláče, domácí chléb a ženy krev a mlíko v historických krojích. Tradiční Svatováclavské vepřové hody v malé obci nedaleko Konice nabízejí vskutku originální zážitek. Do Ochoze se pravidelně o poslední zářijové sobotě sjíždějí lidé z blízkého i širokého okolí.

Každá skupina strávila na farmě čtrnáct dní, během kterých se studenti naučili například pečovat o olivovníky, starat se o hospodářská zvířata, péci pravý italský chléb, či si osvojili postup výroby olivového oleje.

Táborští zemědělci sbírali nové zkušenosti v Itálii

Potřebujete poradit s péčí o olivovníky nebo s přípravou pravého italského chleba? Neváhejte se obrátit na studenty Vyšší odborná škola a Střední zemědělská školy Tábor, kteří měli možnost se tyto, a mnohé další, dovednosti, naučit přímo v Itálii.

Ilustrační foto

Farní chleba ze staré pece? Voní a je vláčný

Ve farní peci z roku 1746 upekl v neděli plzeňský pekař Roman Sebera několik bochníků chleba dle staré receptury. Římskokatolická fara ve Městě Touškově se návštěvníkům otevřela v rámci akce „Dny evropského dědictví“.

Den Zlínského kraje ve Zlíně

Zlínský Den kraje nabídl i regionální dobroty. Kdo vyrobil Perlu Zlínska?

FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.

Farmářský den ve Valašském ekocentru ve Valašském Meziříčí; neděle 15. září 2019

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Zřícenina hradu Rokštejn.

Na festivalu pod Rokštejnem si lidé vyzkoušejí, jak se žilo ve středověku

Panská Lhota – Zajímá vás, jak se dříve pekl chleba, jak chutnaly středověké pokrmy, jak se vyráběla keramika nebo co s čím si dříve museli vystačit řemeslníci? To všechno se v sobotu 5. října dozvíte na středověkém festivalu pod zříceninou hradu Rokštejn nedaleko Brtnice na Jihlavsku. Pořádají ho archeologové z vědecko-výzkumné základny v Panské Lhotě, kteří jsou v tomto místě už jako doma. Na Rokštejně provádí výzkum skoro čtyřicet let.  

Ve Štolmíři pekli chleba.

Tip Deníku: Pečení chleba ve Štolmíři doplní gastronomický zážitek

/FOTOGALERIE/ Letos se již po šesté uskuteční tradiční pečení chleba ve štolmířské peci. Přátelská akce plná dobrého jídla se odehraje pod záštitou M‘am‘alocy v sobotu 14. září. Při ochutnávání chutného bochníku se každý může dozvědět i zajímavé informace ze světa kváskového chleba. Pro místní je akce ideální příležitostí sejít se, popovídat si s přáteli a užít si příjemné odpoledne. Do Štolmíře už se vydává i spoustu nových návštěvníků.

Ilustrační foto

Sezonu slavnostně zahájí Prodanka

Divadelní sezonu slavnostně zahájí Prodaná nevěsta. V 17 hodin před divadlo přiveze koňský povoz zpívající krojovanou chasu a uvaděčky v krojích budou přítomné hostit chlebem a solí, koláčky, preclíky a čepovaným pivem. 

Ilustrační foto.

Senioři se dnes naučí péct chléb

Nová Cerekev – Jak si doma upéct kváskový chléb? Odpověď na tuto otázku dostanou všichni, kteří ve čtvrtek odpoledne zavítají do zasedací místnosti úřadu městyse Nová Cerekev.

Putování po dřevěnicích s panem učitelem.

Jak se žilo v dřevěnicích si připomněli návštěvníci netradiční akce

Vařené zemáky s kyškou, frgály, krajánky, kontrabáš i kyselicu s čerstvým chlebem ochutnali návštěvníci Pátečního podvečera v dřevěnicích, který se konal na konci srpna ve Valašských Kloboukách. Chalupy u Pechanců, u Pivečků, u Janíků i na Kosence se zaplnily vlídnou atmosférou a přiblížily všední život a pohostinnost našich předků.  

Ivo Bartoň ze Zahrádkářských potřeb v olomoucké Kateřinské ulici v těchto dnech nestíhá objednávat pasti a další nástrahy na hlodavce. Zákazníkům se snaží poradit v boji s přemnoženými hraboši. Těm hladové myši likvidují všechno, od květin přes rajčata po

Prodejci pastí a návnad mají žně, hraboši zatím vyhrávají

Válku s přemnoženými hlodavci vedou na všech frontách zahrádkáři v Olomouckém kraji, kterým hraboši a myši likvidují zeleninu i květiny. Pomoc hledají v zahrádkářských potřebách, kde vykupují běžné pasti a testují nejnovější návnady. Obchodníci mají žně. Hlodavců je však na polích a v zahradách tolik, že v souboji s pěstiteli zatím vyhrávají.

Pozvánka na Svatovavřineckou pouť v Náchodě.

Na náměstí přijely atrakce

Přijela pouť! Masarykovo náměstí v Náchodě zaplnily atrakce, které budou součástí tradiční Vavřinecké pouti. Ta potrvá až do neděle 11. srpna.

Míšové časem při křtinách dostanou nová jména. Medvědář je neprozradil, ale prý na ně medvědi už slyší.

Medvíďata už se na zámku zabydlela

Český Krumlov – Dvouletá medvíďata se na krumlovském zámku úspěšně zabydlují. Přesněji řečeno, už se zabydlela. A českokrumlovské medvědárium pěkně oživila.

Sbor dobrovolných hasičů z Vestce.

Hasiči z Vestce se snaží získat příspěvky na defibrilátor

Sbor dobrovolných hasičů ve Vestci byl založen v roce 1888 na základě rozsáhlých požárů hospodářských stavení v předešlých letech. Zastupitelé i statkáři pochopili, že sami nic nezmůžou a na boj s ohněm potřebují hasičskou jednotku.

Pečení v nové peci ve Volarech.

Jako v 19. století. Muž ze Šumavy zachránil řemeslo veřejných pekařů

Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. Ožilo však na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Senior taxi. Ilustrační foto

Seniory začala vozit taxi služba

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ V Náchodě začalo fungovat Senior taxi. Už v červenci projevilo na městském úřadě zájem o vydání průkazky k využívání této nové služby přes 300 zájemců. Přepravné za jednu jízdu stojí 25 či 30 korun. (reh)

Pečení v nové peci ve Volarech.

Zachránil řemeslo veřejných pekařů. Kdo na něj naváže?

Jižní Čechy - Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. U nás na jihu Čech ale ožilo na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

V pátek a v sobotu vypalovali v areálu památníku Jana Žižky z Trocnova keramiku vytvořenou návštěvníky červencové akce Středověké hrnčířství.

Keramiku vypalovali jako ve středověku

Trocnov - V pátek a v sobotu vypalovali v areálu Jana Žižky z Trocnova keramiku jako ve středověku. Tu vytvořili návštěvníci červencového workshopu Středověké hrnčířství.

Z veletrhu Šumavy.

U sousedů je Veletrh Šumavy

Linec – Od pátku do neděle bude v Ulrichsbergu šumavský veletrh, opět jako tradičně výkladní skříň regionu tří zemí – Rakouska, Německa a Česka, píší OÖN.

Rodáci a přátelé obce se setkali v sobotu 20. července při bohatém programu.

Mažice oslavily 665 let

Mažice - Výjev jak z Prodané nevěsty, Babičky nebo Našich furiantů mohli vidět v sobotu 20. července lidé projíždějící mažickou návsí. Rodáky a přátele obce tam u příležitosti 665. výročí jejího založení vítala krojovaná družina jak jinak než tradičně, tedy chlebem a solí.

Ve Štolmíři pekli chleba.

OBRAZEM: Ve Štolmíři pekli chleba

Letos již počtvrté ve Štolmíři nedaleko Českého Brodu proběhlo pečení chleba. Návštěvníci akce, která začínala v sobotních dopoledních hodinách, mohli spatřit, jak pečivo vzniká a samozřejmě být přítomni i jeho pečení. 

Z veřejného pečení chleba ve Štolmíři.

Tip Deníku: Veřejné pečení chleba rozproudí sobotu ve Štolmíři

/FOTOGALERIE/ Přátelské odpoledne s rodinnou atmosférou obohacené o voňavý domácí chleba. To přesně bude tradiční pečení u veřejné pece, které se koná v sobotu 13. července od 10 hodin ve Štolmíři u Českého Brodu. Štolmířské pečení má pod taktovkou obecně prospěšné společnosti M‘am‘aloca čtyřletou tradici a tento rok se koná už počtvrté.