V zahradě vyroste unikátní pec. Zakryje ji replika historického krovu
Obecní pec na chleba vyroste během následujících týdnů v komunitní zahraděv Májové ulici v Chebu.
Obecní pec na chleba vyroste během následujících týdnů v komunitní zahraděv Májové ulici v Chebu.
Sedmé kolo Chance ligy mezi sebe kromě jiných duelů svedlo také celky Benátek a Vsetína. V první třetině udeřili domácí zásluhou Radka Dudy, jenže hostům se ve druhé části podařilo skóre otočit. Pomyslný chléb se lámal ve třetí části hry, kdy Benátečtí neproměnili dvouminutovou přesilovku pět na tři, zatímco Vsetínští v početní převaze zvýšili na 3:1. Snížení Špačka při power play už na faktu, že Vsetín svou výhru uhájil, nic nezměnilo.
V sobotu 28. září v lomu sv. Anna v Táboře - první soukromé přírodní zóně v České republice slavili Mezinárodní den půdy a vítali podzim.
/FOTOGALERIE/ Neodolatelná směsice vůní pečeného i vařeného masa, koláče, domácí chléb a ženy krev a mlíko v historických krojích. Tradiční Svatováclavské vepřové hody v malé obci nedaleko Konice nabízejí vskutku originální zážitek. Do Ochoze se pravidelně o poslední zářijové sobotě sjíždějí lidé z blízkého i širokého okolí.
Potřebujete poradit s péčí o olivovníky nebo s přípravou pravého italského chleba? Neváhejte se obrátit na studenty Vyšší odborná škola a Střední zemědělská školy Tábor, kteří měli možnost se tyto, a mnohé další, dovednosti, naučit přímo v Itálii.
Oslava desátých narozenin gepardice Mzuri se koná v sobotu 28. září od 14 do 14.30 hodin v zoo Chleby.
Ve farní peci z roku 1746 upekl v neděli plzeňský pekař Roman Sebera několik bochníků chleba dle staré receptury. Římskokatolická fara v Touškově na Plzeňsku se návštěvníkům otevřela v rámci akce „Dny evropského dědictví“.
Ve farní peci z roku 1746 upekl v neděli plzeňský pekař Roman Sebera několik bochníků chleba dle staré receptury. Římskokatolická fara ve Městě Touškově se návštěvníkům otevřela v rámci akce „Dny evropského dědictví“.
Na dřevěném stole kynou dvě hromádky těsta, hospodyňky je co chvíli přerovnávají nožem. Další krájí chléb na malé kousky, kladou je na talíře a odnášejí na nedaleký stůl. Ze sálající pece voní nové bochníky, na sporáku šumí základ smaženice s čerstvě nasbíranými hříbky.
FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.
Ve Městě Touškově budou v neděli péci chléb ve staré farní peci podle receptury z roku 1746.
Už jste vyzkoušeli pravákové nohy na plátky nakrájené, osolené a na sádle osmažené s čerstvým chlebem?
Dveře otevře psychiatrická nemocnice v Dobřanech. Chleba podle starého receptu upečou ve Městě Touškově.
FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.
Červená, bílá i nakrájená na chlebu se sádlem. Na Slavnostech cibule Račetičtí opět předvedli svou nejdůležitější komoditu, a to na několik způsobů. Pilo se dokonce i cibulové pivo.
Panská Lhota – Zajímá vás, jak se dříve pekl chleba, jak chutnaly středověké pokrmy, jak se vyráběla keramika nebo co s čím si dříve museli vystačit řemeslníci? To všechno se v sobotu 5. října dozvíte na středověkém festivalu pod zříceninou hradu Rokštejn nedaleko Brtnice na Jihlavsku. Pořádají ho archeologové z vědecko-výzkumné základny v Panské Lhotě, kteří jsou v tomto místě už jako doma. Na Rokštejně provádí výzkum skoro čtyřicet let.
Divadelní sezonu slavnostně zahájí Prodaná nevěsta. V 17 hodin před divadlo přiveze koňský povoz zpívající krojovanou chasu a uvaděčky v krojích budou přítomné hostit chlebem a solí, koláčky, preclíky a čepovaným pivem.
Přečtěte si další poznámku Martina Schulze.
/FOTOGALERIE/ Letos se již po šesté uskuteční tradiční pečení chleba ve štolmířské peci. Přátelská akce plná dobrého jídla se odehraje pod záštitou M‘am‘alocy v sobotu 14. září. Při ochutnávání chutného bochníku se každý může dozvědět i zajímavé informace ze světa kváskového chleba. Pro místní je akce ideální příležitostí sejít se, popovídat si s přáteli a užít si příjemné odpoledne. Do Štolmíře už se vydává i spoustu nových návštěvníků.
Divadelní sezonu slavnostně zahájí Prodaná nevěsta. V 17 hodin před divadlo přiveze koňský povoz zpívající krojovanou chasu a uvaděčky v krojích budou přítomné hostit chlebem a solí, koláčky, preclíky a čepovaným pivem.
Slup - Už po patnácté zvou organizátoři do Slupi, kde se tuto sobotu v okolí barokního vodního mlýna uskuteční tradiční Slavnosti chleba. Na návštěvníky čeká tradiční jarmark i stánky s občerstvením, burčákem a čerstvým pečivem.
Nová Cerekev – Jak si doma upéct kváskový chléb? Odpověď na tuto otázku dostanou všichni, kteří ve čtvrtek odpoledne zavítají do zasedací místnosti úřadu městyse Nová Cerekev.
Vařené zemáky s kyškou, frgály, krajánky, kontrabáš i kyselicu s čerstvým chlebem ochutnali návštěvníci Pátečního podvečera v dřevěnicích, který se konal na konci srpna ve Valašských Kloboukách. Chalupy u Pechanců, u Pivečků, u Janíků i na Kosence se zaplnily vlídnou atmosférou a přiblížily všední život a pohostinnost našich předků.
Prázdniny se přehouply do druhé půlky, a než se nadějeme, je tu zase škola. Už přemýšlíte, jak dětem v nadcházejícím školním roce vylepšíte jejich svačinky?
Havlíčkobrodsko – Až do začátku září probíhá na Vysočině šestý ročník Letní školy seniorů, která slaví rok od roku větší úspěchy. Pro letošek mají i senioři z Havlíčkobrodska možnost navštívit šest různých tematických přednášek.
Válku s přemnoženými hlodavci vedou na všech frontách zahrádkáři v Olomouckém kraji, kterým hraboši a myši likvidují zeleninu i květiny. Pomoc hledají v zahrádkářských potřebách, kde vykupují běžné pasti a testují nejnovější návnady. Obchodníci mají žně. Hlodavců je však na polích a v zahradách tolik, že v souboji s pěstiteli zatím vyhrávají.
Vysočina – Osm lokálních výrobků se nově může pyšnit označením Regionální potravina.
Český Krumlov - Nová medvíďata už jsou v krumlovském medvědáriu jako doma. Jsou plná elánu a vše dost devastují.
Přijela pouť! Masarykovo náměstí v Náchodě zaplnily atrakce, které budou součástí tradiční Vavřinecké pouti. Ta potrvá až do neděle 11. srpna.
Český Krumlov – Dvouletá medvíďata se na krumlovském zámku úspěšně zabydlují. Přesněji řečeno, už se zabydlela. A českokrumlovské medvědárium pěkně oživila.
Příznivci běhu se mohou zúčastnit akce nazvané Noční běh.
Zrušená dovolená, nečekaný příval práce nebo odřeknutá výpomoc prarodičů, a rodiče rázem nevědí, kam se školou povinným dítkem. Ačkoli jsou prázdniny už ve své druhé polovině, místa na příměstských táborech ještě zbývají.
Sbor dobrovolných hasičů ve Vestci byl založen v roce 1888 na základě rozsáhlých požárů hospodářských stavení v předešlých letech. Zastupitelé i statkáři pochopili, že sami nic nezmůžou a na boj s ohněm potřebují hasičskou jednotku.
Deník pokračuje v seriálu o problémových lokalitách na území Ostravy. Po mariánskohorské kolonii Červený kříž a okolí pracovního úřadu v samotném centru, přichází na řadu přívozská oblast západně od Cihelní ulice.
/SERIÁL DENÍKU/ Deník pokračuje v seriálu o problémových lokalitách na území Ostravy. Po mariánskohorské kolonii Červený kříž a okolí pracovního úřadu v samotném centru, přichází na řadu přívozská oblast západně od Cihelní ulice.
Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. Ožilo však na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ V Náchodě začalo fungovat Senior taxi. Už v červenci projevilo na městském úřadě zájem o vydání průkazky k využívání této nové služby přes 300 zájemců. Přepravné za jednu jízdu stojí 25 či 30 korun. (reh)
Jižní Čechy - Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. U nás na jihu Čech ale ožilo na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.
Trocnov - V pátek a v sobotu vypalovali v areálu Jana Žižky z Trocnova keramiku jako ve středověku. Tu vytvořili návštěvníci červencového workshopu Středověké hrnčířství.
FOTOGALERIE/ Vepřové, kuřecí, kuřecí stehenní, kuřecí prsní, kapsa či řízek v láku. S bramborovým salátem, kaší nebo chlebem, takový byl výběr v sobotu odpoledne v plumlovském kempu Žralok na Řízkové sobotě.
Agrohopsárium, pečení chleba a zemědělství
Jižní Morava - Několikahodinová zpoždění a přeplněná parkoviště charakterizují podle řidičů současný stav na dálnici D1. Parkovací místa silničáři doplňují, přibude také plot.
O osadě i skelné huti Zlatá studna nalezneme první záznam v roce 1799. Tehdy tu sklářský mistr Josef Eisner počal s výrobou dutého skla a páteříků.
Linec – Od pátku do neděle bude v Ulrichsbergu šumavský veletrh, opět jako tradičně výkladní skříň regionu tří zemí – Rakouska, Německa a Česka, píší OÖN.
Mažice - Výjev jak z Prodané nevěsty, Babičky nebo Našich furiantů mohli vidět v sobotu 20. července lidé projíždějící mažickou návsí. Rodáky a přátele obce tam u příležitosti 665. výročí jejího založení vítala krojovaná družina jak jinak než tradičně, tedy chlebem a solí.
Lenora – Poslední červencová sobota v Lenoře patřila už tradičním Slavnostem chleba.
Lenora – Poslední červencová sobota bude v Lenoře patřit už tradičním Slavnostem chleba.
FOTOGALERIE/ Žádné výkonové normy ani předepsané receptury. Jen tvarování a sázení běloučkých pecnů na dřevěném lopáři a dychtivé vytahování voňavého chleba s křupavou kůrkou z roztopené kamenné pece v Billově chalupě.
Letos již počtvrté ve Štolmíři nedaleko Českého Brodu proběhlo pečení chleba. Návštěvníci akce, která začínala v sobotních dopoledních hodinách, mohli spatřit, jak pečivo vzniká a samozřejmě být přítomni i jeho pečení.
/FOTOGALERIE/ Přátelské odpoledne s rodinnou atmosférou obohacené o voňavý domácí chleba. To přesně bude tradiční pečení u veřejné pece, které se koná v sobotu 13. července od 10 hodin ve Štolmíři u Českého Brodu. Štolmířské pečení má pod taktovkou obecně prospěšné společnosti M‘am‘aloca čtyřletou tradici a tento rok se koná už počtvrté.