
Ve Štolmíři se bude péct
Ve Štolmíři proběhne dnes pravidelné pečení chleba tentokrát spojené s jarmarkem.
Ve Štolmíři proběhne dnes pravidelné pečení chleba tentokrát spojené s jarmarkem.
Jak o konci II. světové války přemýšlí a uvažuje mladá generace? Ve spolupráci s prostějovskou Obchodní akademií vám nabízíme sérii příběhů-úvah a zamyšlení o konci druhé světové války z per studentů převážně prvního ročníku OAPV. Miniseriál záverečným šestým dílem končí, ale ve spolupráci se studenty a pedagogy chystáme další spolupráci.
Pivo je tekutý chléb. Toto rčení vzali doslova v zábřežském pivovaru Welzl. Ve spolupráci s místní pekárnou Vašíček začali vyrábět pivo z kváskového chleba. „Bylo to nejrychleji prodané pivo, které jsme kdy uvařili,“ říká jednatel pivovaru Tomáš Kozák.
Když v roce 1999 Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou, bylo jejich synovi Štěpánovi patnáct let. Z tehdejšího brigádníka je dnes šéf pekárny se čtyřiceti zaměstnanci, kde se peče chleba, o kterém zejména na Vysočině slyšel každý. Jaké je jeho tajemství?
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
/LIDÉ ODVEDLE/ Když ji potkáte, je vždycky jako sluníčko. I ve svých, bez několika týdnů sta let, chodí elegantně oblečená do úplných detailů, jako jsou třeba korálky nebo hedvábný šátek na krku. Taková je Natálka Sazimová, obyvatelka Domu pro seniory v Jablonci nad Nisou. Přečtěte si její zajímavý příběh ze seriálu Lidé odvedle.
Tradiční pečení chleba, které bylo tentokrát spojeno s bleším trhem, se konalo v sobotu 13. června ve Štolmíři. Kvůli omezení se pekly jen dalamánky a chleby, jenž však nebyly na prodej, ale pouze k ochutnávkám. Návštěvníci si mohli také dopřát housky, koláče a další sladkosti.
Organizace M'am'aloca o.p.s. zve dnes od 10 hodin na první letní pravidelné pečení chleba, které bude tentorkát spojené s bleším trhem.
/FOTOGALERIE/ Blížící se víkend láká na zajímavé akce. Dostali jste chuť na čerstvé pečivo ze Štolmíře, půjdete si raději zasportovat, povznést ducha do černokostelecké galerie nebo nasát zbožnou atmosféru na Noc kostelů?
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vrhnou vstříc dálavám a cestování k sousedům nebo i na druhý konec světa. Proto přinášíme další z nádherných cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář, pan Václav Adam.
Baví ho máchat si ruce v mouce a z těsta udělat vlastní bochník, kvásek si pěstuje jako domácího mazlíčka. „Na pečení s kváskem je potřeba trpělivost, důslednost a čas. O kvásek se lidé musí starat, je to živý organismus. Potřebuje nakrmit a na to lidé občas zapomenou. Chci jim dát možnost upéct si dobrý chleba a porovnat jej s tím, který kupují," říká pětačtyřicetiletý Lubomír Kobéda. Ve čtvrtek se stal díky svému projektu KváseCzech vítězem letošního ročníku soutěže pro začínající podnikatele T-mobile Rozjezdy, ve které jej odborná porota vybrala jako nejlepšího z desítek podnikatelů z celé České republiky.
To pro Hornoplánské, ale i pro všechny ty, kdo měli rádi jejich pečivo, není dobrá zpráva. Pekárna v Horní Plané končí. Nejsou pekaři.
Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.
Tipy na zajímavé víkendové akce na Olomoucku.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
/FOTOGALERIE/ Unikátní projekt, který vlastně předběhl dobu, je zpět. „Hladové okno“ dvou sympatických chlapíků na Zámecké ulici mohou Ostravané opět využít, stejně jako loni je však jeho provoz limitovaný.
/FOTOGALERIE/ Unikátní projekt, který vlastně předběhl dobu, je zpět. „Hladové okno“ dvou sympatických chlapíků na Zámecké ulici mohou Ostravané opět využít, stejně jako loni je však jeho provoz limitovaný.
V úterý budou prvoligové a druholigové fotbalové kluby hlasovat o tom, jestli se budou obě nejvyšší tuzemské soutěže dohrávat. Ředitel FK Teplice Petr Hynek říká, že “žlutomodří” chtějí po více než dvouměsíční pauze hrát, jejich ano je ale podmíněné jasně danými pravidly. “Musí to mít hlavu a patu. Zatím je celá řada otázek, na které neznáme odpověď.”
Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?
Žitný kvas, mouka, voda, sůl, kmín. Ingredience, ze kterých se v Česku ještě před třemi desítkami let téměř všude pekl chleba. Dnes by se daly pekárny, které pečou chléb tradičním způsobem z žitného kvasu, spočítat na prstech rukou. Jednou z nich je zábřežská pekárna Vašíček. Před pár týdny zde rozběhli projekt Potravinyodsouseda.cz.
Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?
/Z ARCHIVU DENÍKU/ Jak to vypadalo před desítkami let v Březnici? Podívejte se na historické fotky. Uvidíte nejen práci na poli, ale nahlédnete třeba i na pečení chleba…
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí.
V době, kdy se člověku kvůli hrozbě koronaviru na žádné nákupy příliš nechce, je dobré si připravovat vlastní pečivo. Inspirujte se!
Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal Tomáš Míka z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Na trůnu vystřídal Pavlínu Kopáčikovou ze Základní školy Vacov na Prachaticku.
/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Před několika dny mě při pohledu na seschlý chléb v supermarketu napadlo, že bychom si mohly s Ellou upéct domácí. Rozumějte, když neustále topíte v kamnech, máte i snahu do nich něco sázet, aby to pracně vyrobené teplo nepřišlo nazmar. Navíc jste u nich uvázaní od rána do večera. Takže letos už zažila dvojí pečení štrůdlu i dvoje pečení povidlových a tvarohových buchet. Ale chleba, to měla být pro ně premiéra. A pro mě taky.
/FOTOGALERIE/ Tak jako k Itálii patří neodmyslitelně špagety a k Francii bagety, tak pivo je základem české kultury. A jelikož se o pivu povídá, že je tekutým chlebem, rozhodli se v mžanském pivovaru dát tomuto spojení rovnítko a pro místní pečou speciální chleba, jehož základem je právě zlatavý mok. Konečný voňavý a křupavý produkt pak denně rozdávají místním.
Systém doručování objednaných balíčků pečiva na kliku bez nutnosti za něj hned zaplatit zahájilo žďárské Pekařství Řečice. „Systém je postavený na důvěře – věříme, že zákazníci nám dodávky uhradí bezhotovostně na účet, anebo pak v prodejně, až tato situace bude za námi,“ konstatoval majitel Pekařství Řečice Josef Částka.
Pondělí dopoledne, v centru Jičína není ani skýva chleba a prý ani dlouho nebude. „Potom, co prý vláda zakázala prodávat nebalený chleba, váznou dodávky,“ volá nám naštvaná zákaznice. Maloobchodní prodejna JIP na Valdštejnově problémy přiznává.
Pečení domácího chleba se stalo pro obyvatele Lažánek na Blatensku už tradicí. Také letos se skupinka s názvem SPaDLa vydala do nedalekého Vrbna k manželům Trhlíkovým, kteří je na pečení chleba pozvali. Pečení je tentokrát čekalo 15. února.
Nevzhledné křečové žíly na nohou trápí nejednu ženu, v mnoha případech i muže. Nejen že si jich každý všimne, daleko horší je, že zatěžují vaše zdraví a omezují v pohybu. Jejich operaci zažila i 61letá Dana.
V příjemném prostředí bistra Pecka v Náchodě se v sobotu 8. února uskuteční jednodenní kurz pečení kvasového chleba, a to pod vedením Kláry Hadašové, autorky knihy Domácí pekař.
Kávové kapsle a chleba si chtěl z obchodního domu na Havlíčkově ulici ve čtvrtek odnést třicetiletý zloděj z Pelhřimovska. Při krádeži byl ale přistižen. Nyní je podezřelý ze spáchání trestného činu.
Dny dětem vyplní sférické kino, lyžování a trampolíny. Naučí se také péct chleba a zpracovávat len jako pohádkový krteček.
Nikdy není na škodu připomenout si zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.