
Upečte si domácí chleba podle Maxijedlíkova receptu
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Vyzkoušejte další z receptů podle Jaroslava Němce alias Maxijedlíka. Jeho domácí chléb vyhrál první zářijovou sobotu na Gastroslavnostech v Litomyšli celkové 1. místo o nejlepší Domácí chleba.
/ROZHOVOR/ Odešel z rozjeté pekárny, kterou znají lidé napříč Libereckým krajem a začal péct sám. Nemá ambice stát se konkurencí svého bývalého působiště, naopak, peče v malých objemech, zato pořádně a postaru, jak sám říká. Lukáš Mašek otevřel ve Velkých Hamrech na Jablonecku Hamrovskou řemeslnou pekárnu.
Vyzkoušejte další z receptů podle Jaroslava Němce alias Maxijedlíka. Jeho domácí chléb vyhrál první zářijovou sobotu na Gastroslavnostech v Litomyšli celkové 1. místo o nejlepší Domácí chleba.
Vyzkoušejte další z receptů podle Jaroslava Němce alias Maxijedlíka. Jeho domácí chléb vyhrál první zářijovou sobotu na Gastroslavnostech v Litomyšli celkové 1. místo o nejlepší Domácí chleba.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Vyzkoušejte další z receptů podle Jaroslava Němce alias Maxijedlíka. Jeho domácí chléb vyhrál první zářijovou sobotu na Gastroslavnostech v Litomyšli celkové 1. místo o nejlepší Domácí chleba.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
Maxijedlík posílá další recept, s nímž uspěl na gastrosoutěži v Litomyšli. Tentokrát pekl domácí chleba.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech, které se nachází v okresu Jablonec nad Nisou, každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
/VIDEO/ Celkem čtyři místa na zvony jsou v touškovském kostele Narození svatého Jana Křtitele, ale na místě jsou pouze dva.
Předposlední víkend prázdnin měl ve Volarech patřit tradičním Slavnostem dřeva. Ty se kvůli pandemii a hygienickým opatřením letos nekonaly. Volarští pracovníci Kulturně informačního centra ale nevyhlásili prázdniny a našli náhradní program, který se povedl. V sobotu dopoledne se proto ve Volarském muzeu roztopila pec, aby pánové Augustin Sobotovič a Miroslav Kutlák připravili první dobroty. O desáté se tak podávaly česnekové placky a houstičky a zakládal se kvásek na chléb.
Pervitin našli policisté v dutině chlebu. Opakovaně soudně trestaný recidivista z Jihlavska, který v krajském městě Vysočiny distribuoval drogy, je za mřížemi.
/GLOSA/ Také cítíte, jak voní léto a žně? Dálkami, lesem, horami, vodou i lány žlutavého obilí. Větrem čechrané klasy dosud nesklizeného obilí připomínají vlasy princezny Zlatovlásky. Jsou poddajné, vláčné, hebké, dovedou také pobláznit hlavu mládenců. Ti už ale nejsou z pohádky.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ráno posnídal bramborovou polévku, k obědu si dal řízek s kaší a při odpolední soutěži do sebe nasoukal třicet nožiček párků. Takové bylo sobotní menu pětasedmdesátiletého Josefa Vondráčka, který se stal vítězem 10. ročníku Párkyády na koupališti v Petříkovicích u Trutnova.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ráno posnídal bramborovou polévku, k obědu si dal řízek s kaší a při odpolední soutěži do sebe nasoukal třicet nožiček párků. Takové bylo sobotní menu pětasedmdesátiletého Josefa Vondráčka, který se stal vítězem 10. ročníku Párkyády na koupališti v Petříkovicích u Trutnova.
Tradiční Slavnost chleba se koná v sobotu 25. července v Lenoře. Bude se péct chleba, placky, houstičky v obecní historické peci.
Přijměte naše pozvání na nejrůznější kulturní a společenské víkendové akce na jihu Čech.
Ve Štolmíři nedaleko Českého Brodu se v sobotu 18. července na návsi opět rozvoněl chléb. Ten se pekl v místní peci. Oproti minulému pečení se dnes pekly dalamánky, chleby, škvarkové placky, housky a koláčky.
Ve Štolmíři proběhne dnes pravidelné pečení chleba tentokrát spojené s jarmarkem.
Jak o konci II. světové války přemýšlí a uvažuje mladá generace? Ve spolupráci s prostějovskou Obchodní akademií vám nabízíme sérii příběhů-úvah a zamyšlení o konci druhé světové války z per studentů převážně prvního ročníku OAPV. Miniseriál záverečným šestým dílem končí, ale ve spolupráci se studenty a pedagogy chystáme další spolupráci.
Pivo je tekutý chléb. Toto rčení vzali doslova v zábřežském pivovaru Welzl. Ve spolupráci s místní pekárnou Vašíček začali vyrábět pivo z kváskového chleba. „Bylo to nejrychleji prodané pivo, které jsme kdy uvařili,“ říká jednatel pivovaru Tomáš Kozák.
Když v roce 1999 Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou, bylo jejich synovi Štěpánovi patnáct let. Z tehdejšího brigádníka je dnes šéf pekárny se čtyřiceti zaměstnanci, kde se peče chleba, o kterém zejména na Vysočině slyšel každý. Jaké je jeho tajemství?
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vydají na zahraniční dovolenou. Proto přinášíme další z cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář Václav Adam.
/LIDÉ ODVEDLE/ Když ji potkáte, je vždycky jako sluníčko. I ve svých, bez několika týdnů sta let, chodí elegantně oblečená do úplných detailů, jako jsou třeba korálky nebo hedvábný šátek na krku. Taková je Natálka Sazimová, obyvatelka Domu pro seniory v Jablonci nad Nisou. Přečtěte si její zajímavý příběh ze seriálu Lidé odvedle.
Tradiční pečení chleba, které bylo tentokrát spojeno s bleším trhem, se konalo v sobotu 13. června ve Štolmíři. Kvůli omezení se pekly jen dalamánky a chleby, jenž však nebyly na prodej, ale pouze k ochutnávkám. Návštěvníci si mohli také dopřát housky, koláče a další sladkosti.
Organizace M'am'aloca o.p.s. zve dnes od 10 hodin na první letní pravidelné pečení chleba, které bude tentorkát spojené s bleším trhem.
/FOTOGALERIE/ Blížící se víkend láká na zajímavé akce. Dostali jste chuť na čerstvé pečivo ze Štolmíře, půjdete si raději zasportovat, povznést ducha do černokostelecké galerie nebo nasát zbožnou atmosféru na Noc kostelů?
Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vrhnou vstříc dálavám a cestování k sousedům nebo i na druhý konec světa. Proto přinášíme další z nádherných cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář, pan Václav Adam.
Baví ho máchat si ruce v mouce a z těsta udělat vlastní bochník, kvásek si pěstuje jako domácího mazlíčka. „Na pečení s kváskem je potřeba trpělivost, důslednost a čas. O kvásek se lidé musí starat, je to živý organismus. Potřebuje nakrmit a na to lidé občas zapomenou. Chci jim dát možnost upéct si dobrý chleba a porovnat jej s tím, který kupují," říká pětačtyřicetiletý Lubomír Kobéda. Ve čtvrtek se stal díky svému projektu KváseCzech vítězem letošního ročníku soutěže pro začínající podnikatele T-mobile Rozjezdy, ve které jej odborná porota vybrala jako nejlepšího z desítek podnikatelů z celé České republiky.
To pro Hornoplánské, ale i pro všechny ty, kdo měli rádi jejich pečivo, není dobrá zpráva. Pekárna v Horní Plané končí. Nejsou pekaři.
Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.
Tipy na zajímavé víkendové akce na Olomoucku.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.
Známé je rčení, že všechno na světě se přejí, jen chleba ne, přestože ho jíme každý den. První chléb v dějinách byl velmi jednoduchý, nekvašený. Hrubě mleté nebo nadrcené obilí se smíchalo s vodou, ze vzniklé hmoty se vytvarovaly placky a ty se pekly na rozpáleném kameni nebo ve žhavém popelu. Při jiném způsobu přípravy obilného pokrmu se šrot nebo mouka smíchaly s vodou na hustou kaši, která se lila na rozpálené kameny a opékala.