Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Sídlo společnosti Agrofert

Česko prý vyplatilo neoprávněně 155 milionů. Agrofert: Nic vracet nemusíme

Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Uvedl to dnes server iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací Evropské unie pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO).

Štěpán Malena. Z brigádníka se stal šéf vyhlášené rodinné pekárny.

Lidská ruka vyválí těsto na chleba lépe než stroj, říká majitel rodinné pekárny

Psal se rok 1999, když Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jejich syn Štěpán tam tehdy brigádničil a vůni chleba si zamiloval natolik, že je z něj dnes šéf vyhlášené pekárny. S úsměvem a uznáním vzpomíná, jak jeho táta chodil ve zmíněném roce 1999 po Jaroměřicích a dával lidem ochutnat chleba, aby zjistil, jak jim chutná. 

Kardinál Dominik Duka při bohoslužbě.

Dominik Duka pro Deník: Tajemství Velikonoc je prastaré

Velikonoce se svou náladou daleko odlišují od radostných Vánoc, spojených s narozením dítěte. K jejich každoročnímu koloritu patříi oslava života, symbolizovaná malovanými vajíčky, kraslicemi, ke které se ale dostáváme přes připomínku pomíjivosti na Popeleční středu, následovanou čtyřicetidenním půstem k připomínce putování starověkého Izraele pouští, přes slavný vjezd do Jeruzaléma na Květnou neděli, abychom se dočkali zrady Zeleného čtvrtka, bití, ponížení, smrti Velkého pátkun a zdání konce u hrobu Bílé soboty. Proč si to vlastně všechno připomínáme?

Grilovaný sýr a pohankový chléb

Objevte zdravou chuť pohanky

Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!

Pekařství Martina Vávry ve Zdounkách.

Chleba ze Zdounek? To je lahoda. "Pekařina ale není pro každého," říká šéf firmy

Zdounecký chléb z pekárny Martina Vrány je vyhlášený v širokém okolí. Pekárna se na něj specializuje. Tradiční chléb je jejím hlavním a víceméně jediným produktem. „Základem chutného chleba, který se nepřejí, je osvědčená výroba založená na přípravě žitných kvasů. A vliv na chuť má určitě i to, že pečeme v tradiční zděné parní peci zvané parnička, která dlouho drží teplo,“ prozrazuje Martin Vávra.

Svatební foto Alice a Ludvíka.

Na muže čekala kvůli StB roky, trpěl ve vězení. Život mu zachránil kousek chleba

Na začátku padesátých let se v malé cele v Leopoldově potkali dvaašedesátiletý biskup Pavel Peter Gojdič a osmadvacetiletý Ludvík Šmotek. Oba dostali v různých politických procesech za „velezradu“ doživotí. Povahově se lišili snad ve všem. Vzdělaný, starší biskup sdílel celu s přesvědčeným komunistou a ateistou Šmotkem. 

Inflační bankovka v hodnotě 100 miliónů marek německé Výmarské republiky vydaná 22. 8. 1923.

Muzejní kukátko: Půlka chleba za miliardu?

Ne, zatím není nutné obávat se cen tak vysokých, jako je ta z názvu našeho článku. Samozřejmě to, že ceny všeho průběžně stoupají, je běžný jev a my to pokládáme takřka za každodenní záležitost. 

Pečení chleba v senomatské roubence

PŘED 10 LETY: V Senomatech bylo pečení chleba jen pánskou záležitostí

/FOTOGALERIE/ Senomatská roubenka první páteční večer v březnu roku 2011 měla pod svou střechou pouze pánskou společnost. V síni právě přikládal Josef Bouda do chlebové pece. Ve velké světnici v tuto chvíli vládl klid. Pánové u stolu cosi probírali. A všichni čekali. Připomenout si tuto akci můžete díky archivu Deníku.

Pekař na hranici okresů: naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj.

Pekař na hranici okresů: Naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj

/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.

Pekař na hranici okresů: naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj.

Pekař na hranici okresů: naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj

/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.

Doubrava. Petra Komendirová.

Doubravský Komendir je zavedená značka. V pekařské tradici pokračuje Petra

Když v Karviné, Orlové a samozřejmě v Doubravě řeknete, že máte chleba od Komendira, jen málokdo neví, kde se peče. Do legendární pekárny v Doubravě chodí lidé pro chleba a pečivo už přes sto let. Voňavou dobrotu tam peče už třetí generace pekařů jména Komendir. Ta současná je pekařka, jmenuje se Petra Komendirová a je vnučkou zakladatele podniku.

Ve škole vás farmařit nenaučí, říká biohospodář ze Šanova

Jen obrovské nadšení pro krajinu a bio zemědělství drží Libora Kožnara z Šanova na Znojemsku v odhodlání pokračovat ve farmaření. „Jak podnikat v zemědělství vás ve škole nenaučí a pro malé farmáře u nás žádná podpora neexistuje,“ říká.  

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Neoprávněná dotace pro Penam? Vláda bude požadovat její vrácení, uvedl Havlíček

Pokud se definitivně ukáže, že evropská dotace 100 milionů korun na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam byla neoprávněná, vláda bude požadovat její vrácení do státního rozpočtu. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Penam patří do holdingu Agrofert.

Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.

Manželé Milan a Pavla Škochovi pekli chleba

Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových se věnuje nejen udržování lidových písní, tanců, zvyků, lidovým řemeslům, ale také staročeské regionální kuchyni.

Více, než je doporučeno. Pekaři solí nešetří, může to být zdraví nebezpečné

Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Domácí chléb podle Maxijedlíka.

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte jej

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Domácí chléb podle Maxijedlíka zvolen nejlepším domácím chlebem

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.