Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Uvedl to dnes server iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací Evropské unie pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO).
/FOTO, VIDEO/ Prostranství před bytovým domem Olga opět po několikaměsíční pauze ožilo. Uvolnění protiepidemických opatření umožnilo opět pořádat farmářské trhy, kterým ve Skalici říkají Babiččiny trhy.
Pamětnice válečných hrůz Helena Steblová zemřela v třinecké nemocnici ve věku 96 let. Pohřeb bude mít ve středu v Bystřici nad Olší při omezeném počtu pozůstalých. Když vzpomínala na válečné útrapy, říkala, že odpouštět neznamená zapomenout.
Pamětnice válečných hrůz Helena Steblová zemřela v třinecké nemocnici ve věku 96 let. Pohřeb bude mít ve středu v Bystřici nad Olší při omezeném počtu pozůstalých. Když vzpomínala na válečné útrapy, říkala, že odpouštět neznamená zapomenout.
Psal se rok 1999, když Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jejich syn Štěpán tam tehdy brigádničil a vůni chleba si zamiloval natolik, že je z něj dnes šéf vyhlášené pekárny. S úsměvem a uznáním vzpomíná, jak jeho táta chodil ve zmíněném roce 1999 po Jaroměřicích a dával lidem ochutnat chleba, aby zjistil, jak jim chutná.
Velikonoce se svou náladou daleko odlišují od radostných Vánoc, spojených s narozením dítěte. K jejich každoročnímu koloritu patříi oslava života, symbolizovaná malovanými vajíčky, kraslicemi, ke které se ale dostáváme přes připomínku pomíjivosti na Popeleční středu, následovanou čtyřicetidenním půstem k připomínce putování starověkého Izraele pouští, přes slavný vjezd do Jeruzaléma na Květnou neděli, abychom se dočkali zrady Zeleného čtvrtka, bití, ponížení, smrti Velkého pátkun a zdání konce u hrobu Bílé soboty. Proč si to vlastně všechno připomínáme?
Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!
Zdounecký chléb z pekárny Martina Vrány je vyhlášený v širokém okolí. Pekárna se na něj specializuje. Tradiční chléb je jejím hlavním a víceméně jediným produktem. „Základem chutného chleba, který se nepřejí, je osvědčená výroba založená na přípravě žitných kvasů. A vliv na chuť má určitě i to, že pečeme v tradiční zděné parní peci zvané parnička, která dlouho drží teplo,“ prozrazuje Martin Vávra.
Na začátku padesátých let se v malé cele v Leopoldově potkali dvaašedesátiletý biskup Pavel Peter Gojdič a osmadvacetiletý Ludvík Šmotek. Oba dostali v různých politických procesech za „velezradu“ doživotí. Povahově se lišili snad ve všem. Vzdělaný, starší biskup sdílel celu s přesvědčeným komunistou a ateistou Šmotkem.
Ne, zatím není nutné obávat se cen tak vysokých, jako je ta z názvu našeho článku. Samozřejmě to, že ceny všeho průběžně stoupají, je běžný jev a my to pokládáme takřka za každodenní záležitost.
/FOTOGALERIE/ Senomatská roubenka první páteční večer v březnu roku 2011 měla pod svou střechou pouze pánskou společnost. V síni právě přikládal Josef Bouda do chlebové pece. Ve velké světnici v tuto chvíli vládl klid. Pánové u stolu cosi probírali. A všichni čekali. Připomenout si tuto akci můžete díky archivu Deníku.
/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.
/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.
Když v Karviné, Orlové a samozřejmě v Doubravě řeknete, že máte chleba od Komendira, jen málokdo neví, kde se peče. Do legendární pekárny v Doubravě chodí lidé pro chleba a pečivo už přes sto let. Voňavou dobrotu tam peče už třetí generace pekařů jména Komendir. Ta současná je pekařka, jmenuje se Petra Komendirová a je vnučkou zakladatele podniku.
Jak přežít týdny a týdny „nudy“ na soustředění? Lyžařka Kateřina Razýmová má dobrý recept. Místo toho, aby chodila do hotelové jídelny, začala si sama vařit.
Ve dveřích mě vítá v bílé haleně a zástěře. Tomáš Hanák pochází z jižní Moravy, dům svých snů našli se ženou Alenou ve Zlatých Horách. Před dvěma měsíci v něm otevřeli kváskovou pekárnu.
Až 28 druhů chleba od regionálních pekařů a nespočet uzenin od řezníků z okolí. Radek Perdykula si zakládá na kvalitě. Je přesvědčen, že si lidé za kvalitu rádi připlatí.
Už jste si někdy na zimní procházce nasbírali suroviny na pečení chleba? Botanik Radomír Němec sáhl do své bohaté sbírky zkušeností s jedlými rostlinami a podělil se o radu, jak připravit žaludový chleba.
Už jste si někdy na zimní procházce nasbírali suroviny na pečení chleba? Znojemský botanik Radomír Němec sáhl do své bohaté sbírky zkušeností s jedlými rostlinami a podělil se o radu, jak připravit žaludový chleba.
Potravinová inspekce odhalila v jednom z obchodů v Hovoranech celozrnný toustový chleba z Polska, který obsahuje kovové střepy. Lidé by ho v žádném případě neměli jíst.
Jen obrovské nadšení pro krajinu a bio zemědělství drží Libora Kožnara z Šanova na Znojemsku v odhodlání pokračovat ve farmaření. „Jak podnikat v zemědělství vás ve škole nenaučí a pro malé farmáře u nás žádná podpora neexistuje,“ říká.
Jen obrovské nadšení pro krajinu a bio zemědělství drží Libora Kožnara z Šanova na Znojemsku v odhodlání pokračovat ve farmaření. „Jak podnikat v zemědělství vás ve škole nenaučí a pro malé farmáře u nás žádná podpora neexistuje,“ říká.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Vládou vyhlašený nouzový stav a různá opatření proti šíření nového typu koronaviru stoply kulturní akce na Žatecku a Lounsku. I přes všechny zákazy lze podnikat výlety, běhat v přírodě či se začíst do nějaké knihy.
Upečte si chleba z kvásku. Kniha Pečeme chleba z kvásku je plná křupavých a voňavých receptů. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. Autorkou je Alena Gajdušková.
Upečte si chleba z kvásku. Kniha Pečeme chleba z kvásku je plná křupavých a voňavých receptů. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. Autorkou je Alena Gajdušková.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Štědrým dnem v církevním kalendáři vrcholí advent. V lidovém prostředí byl tento den štědrý hlavně na práci vztahující se k přípravám na nastávající vánoční svátky. V tomto magickém čase přitom byly i praktické úkony obdařeny čarovnou mocí.
Pokud se definitivně ukáže, že evropská dotace 100 milionů korun na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam byla neoprávněná, vláda bude požadovat její vrácení do státního rozpočtu. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Penam patří do holdingu Agrofert.
Evropská komise pravomocně rozhodla, že České republice nebude proplacena dotace sto milionů pro pekárny Penam koncernu Agrofert na toastový chléb. Česko musí vrácení dotace vymáhat na Agrofertu. Tomu neoprávněná dotace už z českého rozpočtu byla zaplacena.
Evropská komise s konečnou platností neproplatí evropskou dotaci 100 milionů korun, kterou Česko již dalo na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam, který patří do holdingu Agrofert. Podle Bruselu nebyl projekt inovativní. Informoval o tom server iROZHLAS.cz.
Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.
Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových se věnuje nejen udržování lidových písní, tanců, zvyků, lidovým řemeslům, ale také staročeské regionální kuchyni.
Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.