O víkendu mohou lidé na Plzeňsku vyrazit na filmový Festival Finále, návštěvu Měšťanské besedy přitom mohou spojit i s Plzeňským festivalem vína, který se koná nedaleko. Veletrh ITEP přináší nabídky aktivní dovolené, za historií lze vyrazit do Touškova, kde bude při otevření upraveného prostranství za kostelem odhalen zrenovovaný pomník obětem I. světové války, nebo do Mariánské Týnice na oživené prohlídky muzea. V Touškově se navíc chystají i Slavnosti chleba, ve Lhotě nedaleko Plzně Benátská noc, v Bezvěrově medový jarmark.
Uplynulou sobotu se ve Slupi konaly Slavnosti chleba. Hlavním programem akce byla přehlídka folklorních souborů z Jižní Moravy. Představily se i národnostní menšiny žijící v kraji.
V sobotu 7. září se na návsi u Vodního mlýna ve Slupi konal další ročník Slavností chleba, v pořadí už devatenáctý. Folklór a tradiční řemesla bylo motto letošního ročníku. Všichni se mohli opět těšit na čerstvě upečený chleba z vojenské polní pekárny, spanilou jízdu zemědělské techniky, řemeslný jarmark a vystoupení celé řady folklorních souborů.
Prázdniny už jsou za námi, ale nabídka víkendových akcí na Znojemsku zůstává stále pestrá. Pozveme například na Slavnosti chleba ve Slupi, kde se návštěníci mohou těšit nejen na čerstvě upečený chleba z vojenské polní pekárny. Do Znojma přijedou známe tváře z televize Nova a Havraníky ovládne akce s názvem Zarážení hory. Koná se Festival znojemských vín u rotundy, Burčákobraní láká do Moravského Krumlova.
/NA VLASTNÍ KŮŽI/ Redaktorka Deníku využila pozvání a zavítala do soukromého domova důchodců Senlife v Tmani na Berounsku. Ochutnala tamní kuchyni, zapojila se do volnočasového programu a pomohla některým klientům. Jak probíhal její den se dozvíte v článku.
Využila jsem pozvání a stala se na jeden den seniorkou v soukromém domově důchodců Senlife v Tmani. Ochutnala jsem zdejší kuchyni, zapojila se do programu a také pomohla některým klientům. Volné pokoje jsou zde stále k mání.
Nejen ministři, hejtman či další signatáři memoranda o zlepšení péče a ochrany Ždánického lesa měli unikátní možnost ochutnat zdejší čerstvý chléb a ještě dostali knihu Ruce v mouce s recepty.
/FOTO/ Dokud peču, žiju, říká známá pekařka Iva Trhoňová z Mouchnic na Hodonínsku. Životní zálibě se věnuje navzdory nevyléčitelné nemoci a upoutání na vozík. K tomu ještě podporuje ochranu blízkého Ždánického lesa. Deník přináší její příběh.
/FOTO, VIDEO/ Vůně dobrot s pálivým nádechem se v sobotu odpoledne rozléhá sokolským areálem v brněnském Ořešíně. Na tamní Sokolský chillifest se přicházejí podívat nejen místní, ale zároveň spousta cyklistů projíždějících okolo. Kolem pódia se hromadí desítky lidí, kuchař z Hospůdky U Bobra tam totiž předvádí své gastronomické umění.
V sobotu 10. srpna se na návsi ve Štolmíři opět nesla lákavá vůně čerstvě upečeného chleba. Tradiční veřejné pečení, které se stalo oblíbenou událostí pro místní i návštěvníky, přilákalo i tentokrát mnoho zájemců o domácí dobroty z pece.
Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Je plná prvotřídní hudby, jídlo a pití je pak k mání doslova za hubičku. Jako římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá.
Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá.
Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá.
Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá.
Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá.
Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá.
Na české pivo a sekanou se chodí v Paříži do Českého domu. A nejen na ně. V budově typického francouzského kabaretu v parku La Villette si můžou fanoušci během olympiády užít sledování přenosů, kulturní program, potkat olympioniky, dát si pivo od českých minipivovarů, zauzenou krkovici, staročeské lokše, krkonošskou klobásu, utopence nebo buchtičky s vanilkovým krémem. „Zaručeně vede sekaná v housce s nakládanou okurkou a cibulí. Hodně zabírá i český chleba. A samozřejmě české pivo,“ vyzdvihla největší hity Daniela Jurion z Českého olympijského výboru.
Olympijský festival u jezera Most - to není jen sport, ale i jídlo a pití. Zóny s občerstvením jsou na několika místech. Ta hlavní je poblíž fanzóny, kde jsou kromě dřevěných stánků i přístřešky se stínem a plac se stolky a lavičkami. Najdete tu českou klasiku i exotičtější pokrmy, například s krevetami, zázvorem i koriandrem. Kdo nemá rád maso, může si koupit verzi s tofu. Zvláštní sektor má kavárna, kde lze relaxovat na lehátkách.
Na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 frčela v Českém domě kulajda a bůčková pomazánka. Letos v Paříži vsadili kuchaři na trochu jiné české dobroty. „Francouzská bageta se má čeho bát,“ usmívá se před pátečním otevřením Českého domu v Paříži Michal Taufman z trutnovské firmy Gast-Pro, dlouholetý šéfkuchař vyhlášených restaurací v Hradci Králové.
Na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 frčela v Českém domě kulajda a bůčková pomazánka. Letos v Paříži vsadili kuchaři na trochu jiné české dobroty. „Francouzská bageta se má čeho bát,“ usmívá se před pátečním otevřením Českého domu v Paříži Michal Taufman, dlouholetý šéfkuchař vyhlášených restaurací v Hradci Králové.
V Aši je v současné době bez svého pediatra zhruba 740 dětí. Nejen jim, ale i jejich rodičům nyní svitla naděje. Od září tohoto roku by zde měla otevřít svou praxi nová pediatrička Martina Feninová. Ta se již byla v Aši podívat a s vedením radnice proběhla úvodní jednání. Město ji přivítalo stylově, chlebem a solí.
Obětí kliknutí na podvodný odkaz se stala žena ze Zlínska, když se snažila prodat kráječ na chleba. Podvodník obral nejen ji, ale také jejího zaměstnavatele. Celkem z jejich účtů odešlo přes 400 tisíc korun.
Petru Vysušilovou z Liberce postavila alergie druhého potomka na kravskou bílkovinu před velkou výzvu, díky které se pustila do pro ni dosud neznámého světa. Ponořila se do něj a výsledkem dvouletého intenzivního pečení se stal mimo jiné instragramový profil, kde sdílí své tipy a triky. Zve sledující do své kuchyně, kde peče dobroty z poctivých surovina a věnuje péči celému procesu. Odtud to byl už jen krok k projektu Echt.
Ačkoliv zástupkyně zimních sportů, bude snowboardcrossařka Eva Adamczyková u slavnostního otevření Českého domu na letních olympijských hrách v Paříži. Český dům otevře své brány 26. července v 16 hodin.
Ve Štolmíři se v sobotu 13. července opět sešli milovníci tradičních řemesel, aby si užili Veřejné pečení chleba. Akce přilákala desítky návštěvníků, kteří si mohli vyzkoušet pečení chleba podle starých receptur a ochutnat čerstvé pečivo.
Chleba s tvarůžkovou pomazánkou snědli návštěvníci Masters of Rock ve Vizovicích už v pátek, druhou nejoblíbenější je škvarková. Obří krajíce krájí prodejce ve stánku Mariana Bartoně z Ostravy z tříkilových bochníků chleba a mazat je stíhá jen tak tak.
Dva minipivovary ze Sokolovska mají tu čest reprezentovat náš region na olympiádě v Paříži. Český dům totiž nabídne světu pivní speciality z celého Česka a mezi nimi nebudou chybět ani kraslický Krušnohor a sokolovský Permon. Celkem půjde o dvaatřicet řemeslných piv z dvanácti krajů Česka a k tomu šestnáct příběhů českých minipivovarů. To vše poznají návštěvníci Českého domu v Paříži. Na čepu budou kromě ležáků také pivní speciály. Střídat se budou po čtyřech dnech a na čepu bude současně vždy osm druhů piv. Nebude chybět ani čerstvý chleba a vybrané české pochutiny. Dveře do Českého domu v Paříži se slavnostně otevřou 26. července. Vstupenky jsou k dispozici už nyní na webu.
Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.
/FOTO/ V letošním ročníku soutěže Chléb roku zabodovalo Břeclavsko. Pekařství Křivka z Velkých Pavlovic se podařilo získat ocenění v kategorii Chléb mladých. „První emoci, co jsem cítil, byla hrdost. Nepopsatelná hrdost na celý tým pekařství,“ popsal výhru Petr Křivka.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Barcelonskou katedrálu Sagrada Família čili Svatá rodina známe asi všichni, nebo jsme o ní alespoň slyšeli. Ale skutečnost, že slavný architekt Antoni Gaudí v chrámu zanechal český text, tak to už ví málokdo.
Některé pekárny víc investují do moderních technologií a automatizují výrobu, což minulé roky tolik nedělaly. Situace v oboru se po inflační krizi začala zlepšovat loni a letos trend pokračuje. Automatizace provozu také pomáhá vyřešit nedostatek pekařů. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý, který se ve středu v Pardubicích zúčastnil soutěžní akce Dny chleba.
Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl našim sportovcům svůj chléb a nejen ten. Ale tentokrát jim bude chystat v Paříži i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než do Pchjongčchangu, musel si nechal vyrobit kontejner pro pekárnu.
V červnu bude v Pardubicích zvolen Chléb roku 2024. Pořadatelé národní soutěže budou zároveň usilovat o rekord. Kolik druhů chleba se sejde na jednom místě?
Jak si užít nastávající víkend? Na Frýdecko-Místecku proběhnou 55. Slezské dny, veletrh i akce s pečením chleba. A to samozřejmě není zdaleka vše. Bohatý program proběhne i na dalších místech regionu. Více v tipech Deníku.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
Už jste ochutnali Rumburaka, Bohouše nebo Půlnoční šáteček? Podle odborné poroty jsou to jedny z nejlepších pochoutek, které letos mlsným jazýčkům nabízejí jihočeští zemědělci a producenti potravin. Právem se tak mohou chlubit titulem Chutná hezky. Jihočesky. Všechny mají jihočeský rodokmen, vznikají převážně z místních surovin a na všech je znát poctivá práce jihočeských výrobců. A ti dokazují, že mohou nabídnout velké dobroty. Představujeme je v naší galerii.
Češi si zvykli v regálech obchodů hledat potraviny a zboží ve slevových akcích. Nákupní chování si mnozí přenesli i na dovolenou u moře. Na Jadranu rostou ceny v supermarketech od roku 2022, nyní je navíc chorvatská inflace nejvyšší v eurozóně. Díky výhodným nabídkám tak rodina může ušetřit během dovolené i tisíce korun. Deník nakoukl do aktuálních letáků.
Rozmrazený chléb je trendem na sociální síti TikTok. Influenceři tvrdí, že pečivo je pak pro člověka zdravější. Ačkoliv se internetoví tvůrci obsahu odvolávají na vědecké studie, experti jim oponují. Ve skutečnosti je vše trochu jinak. Důležité také je rozlišovat mezi domácím a kupovaným chlebem.
Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.
Vůně pečeného chleba se v sobotu linula kolem obecní pece Golem v Chebu. Parta nadšenců ze spolku CH(L)EBÁCI opět uspořádala veřejné pečení a tradiční řemeslo přišli obdivovat a pekařské výrobky ochutnali velcí i malí. Pec vypálili v roce 2020, a od té doby se zde koná toto veřejné pečení.
/FOTOGALERIE/ První letošní veřejné pečení chleba uspořádala společnost M'am'aloca v peci na štolmířské návsi v sobotu 13. dubna. Souběžně s pečením probíhal na návsi také jarmark, na němž si návštěvníci mohli zakoupit bižuterii, šperky, keramické dekorace, med, hořčici, textil, ručně vyráběné nože, ponožky, sazeničky či vejce.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Dva ze tří nejtěžších protivníků mají za sebou v jarní části fotbalisté FK Hředle. Po výprasku se Mšecí/N.Strašecím dostal tým také v Libčicích nálož gólů – prohrál 1:4, to zásadní ho ale čeká teď. Přijdou totiž zápasy, kde už budou mít hoši z Poddžbánska přece jen mnohem větší naději uspět. V tabulce I. B třídy klesli a body už potřebují.
Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?
Pečení chleba, inspirace na velikonoční dekorace, pletení pomlázek a samozřejmě prohlídka Podorlického skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Velikonoce ve skanzenu si užívali stovky lidí celý víkend.
Tváří projektu Chlebový someliér se stal liberecký pekař Stanislav Janíček, začínal u staré parní pece na učilišti a vypravoval se až na technologa v rakouských firmách. Nyní ve videích odhaluje tajemství pekařiny a probouzí v lidech zájem o svoje řemeslo.