Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Ilustrační foto

Nejmagičtější den v roce je tady. Nastává slunovrat, čas kouzel a tradic

Letní slunovrat, od nepaměti považován za nejmagičtější den v roce, je tady. Letos připadl na dnešek, na středu 21. června. Nastává nejdelší den a nejkratší noc. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i celá řada tradic a pověr. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Cvilínští schodaři vyrazili ze Sněžky v sobotu 27. května ráno na štafetový běh dlouhý 300 kilometrů. O den později je ve 23 hodin starosta Krnova před radnicí přivítal chlebem, solí a bábovkou.

Ze Sněžky běželi až do Krnova. Starosta schodaře vítal chlebem a solí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ "Vyrážíme na běžeckou pouť spojující dvě nejdůležitější české hory - Sněžku a Cvilín!" oznámili svým fanouškům cvilínští schodaři svůj šílený plán. Starosta Krnova Tomáš Hradil žertem nadhodil, že je přivítá na radnici chlebem a solí. To ještě netušil, že bude na běžce čekat před radnicí až do 23 hodin.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Z ekovýchovného programu štolmířské obecně prospěšné společnosti M'am'aloca: Cesta za chlebem.

Ekovýchovné programy ve Štolmíři zpestří školákům cestu za vzděláním

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ke dvěma ekovýchovným programům štolmířské obecně prospěšné společnosti M´am´aloca přibude třetí. Jedním z nich je Cesta za chlebem, jenž navazuje na dlouholetou tradici a lásku k pečení. Účastníci tohoto programu si vyzkouší všechny činnosti spojené s výrobou chleba - od zpracování obilí, přes přípravu těsta až k pečení v cihlové peci na návsi. Tam se veřejné pečení chleba koná již devět let.

V Blansku snídali férově. Zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty. Se souhlasem Stanislava Komínka

VIDEO: V Blansku snídali férově, zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty

/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.

Pekařství Pecka v DOV a jeho chleba, 30. března 2023, Ostrava.

Kde se peče nejlepší chleba v Ostravě? Deník vybral TOP 5 pekáren, podívejte se

Každý Čech sní za rok zhruba 40 kilových bochníků chleba. Během pandemie se hlavně ve velkých městech stalo pečení obrovským fenoménem, který podnikům snížil ztráty z lockdownů. Domácí chleba se prodával nejen v tradičních pekárnách, ale také kavárnách a dalších podnicích. I v Ostravě vznikly řemeslné pekárny, kde lidé logicky nehledí na cenu, ale na kvalitu. Deník pro čtenáře zmapoval trh a vybral svých TOP 5 pekáren, kde Ostraváci nejraději kvalitní chleby kupují.

Pekárna Radvanický chléb, 8. března 2023, Radvanice.

Radvanická pekárna má svou tradici už od 20. let minulého století

Pšenično-žitný kváskový chléb z Radvanické pekárny má svou tradici už od 20. let minulého století. Její majitelka, Milena Šotová, obnovila provoz pekárny v roce 1991 a od té doby pekárnou prošlo stovky tisíc chlebů. Týdně se zde upeče kolem dvou tisíc chlebů.

Pekařství Stračena a jeho chleba, 3. dubna 2023, Ostrava.

Ostravská pekárna Stračena Bakery nabízí kromě chleba i zákusky

Nejdříve zde byl fast-food, poté veganská restaurace a teď je z provozovny vedle Masarykova náměstí řemeslná pekárna. Stračena Bakery je součástí konceptu Stračena City, kde se nachází jak restaurace, tak i pekárna. Ta nabízí kromě zákusků a sladkého pečiva i několik druhů chlebů.

Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna.

Obrazem: Ve Štolmíři opět zavoněl chleba. Nechyběl ani jarmark

Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna. S pečením proběhl zároveň i jarmark, na kterém návštěvníci mohli nalézt například ponožky, bižuterii, keramiku, květiny, marmelády a povidla, nože nebo výrobky z kůže.

Kamila Špráchalová si zásadně vybírá mouky v bio kvalitě, protože, jak sama říká, je ekoteroristka. Drancování přírody a konzum bez hranic ji dost rozčiluje.

Herečka Kamila Špráchalová: Domácí chleba peču, aby byl zdravější

Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.

Pekaři se utkali Kladně.

Kladno hostilo mistrovství mladých pekařů. Voněly tam chleby i vánočky a koláče

/FOTO, VIDEO/ V Kladně se uskutečnil 25. ročník soutěže Pekař roku v kategorii junior. Finále se zúčastnilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky. Vyhrála dívka z Brna. Kladeňáci letos nesoutěžili, přišli jen jako diváci, za rok by ale rádi reprezentovali v Litomyšli.

Marsell Bendig

Marsell Bendig pro sobotní magazín Víkend: Od malička jsem chtěl vyhrávat

Marsell Bendig nedávno získal Českého lva za vedlejší roli ve filmu Banger. Rozhovor s mladým talentem nabídne nové vydání magazínu Víkend, které vychází v sobotu 25. března. Příloha Deníku se bude věnovat i změně času ze zimního na letní, k níž dojde už v noci na neděli. Jaro je tu, a tak nesmí chybět tip na výlet. Na ten si turisté mohou vzít mimo jiné třeba i vlastnoručně upečený chléb. Jak na to? Také s tím poradí magazín Víkend.   

Jan Chramosta

Chramosta: Se Zlínem se doma bude lámat chleba. Na Slavii můžeme překvapit

Jak vidí výchozí pozici Jablonce pro jarní část FORTUNA LIGY Jan Chramosta? Dá se na něco dobrého z podzimu navázat? Věří, že určitě. Podle něho tým sehrál i zápasy, ve kterých předvedl dobrý výkon. " Věřím, že je v našich silách tuto situaci zlepšit," říká před startem sezóny.

Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskomin.

Čas svátečních návštěv: Překvapte je novými chutěmi v malých miskách

Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.