Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021

Mazánek s cibulí: Regionálních dobrot přibývá, ocenění pro dalších osm produktů

Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.

Za každým chlebem je spousta práce, učí děti ve Francově Lhotě.

Za každým chlebem je spousta práce, učí děti ve Francově Lhotě

Jak dlouhá je cesta od prvotního zasetí obilí k hotovému voňavému chlebu, učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Díky projektu nazvaném Chléb náš vezdejší aneb od zrníčka ke chlebíčku, se o tom místní děti dozvídají tím nejlepším možným způsobem samy si všechny potřebné činnosti z blízka prohlédnou i vyzkouší.

Tomáš Weber obnovil výrobu v pekárně v Třebíči. Svoje pečivo peče v parní peci z roku 1933.  V té době tam totiž fungovala Weberova pekárna.

V parní peci z roku 1933 dodnes v Třebíči pečou chleba. Podívejte se

Na první pohled nenápadná vrata ukrývají unikát. Původní Weberovo pekařství, které v Třebíči fungovalo už od čtyřicátých let dvacátého století. Po krátké přestávce se sem vrátila i tradiční řemeslná výroba. Pekař Tomáš Vyroubal zde začal péct svůj Chléb z Třebíče.

Sídlo společnosti Agrofert

Česko prý vyplatilo neoprávněně 155 milionů. Agrofert: Nic vracet nemusíme

Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Uvedl to dnes server iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací Evropské unie pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO).

Štěpán Malena. Z brigádníka se stal šéf vyhlášené rodinné pekárny.

Lidská ruka vyválí těsto na chleba lépe než stroj, říká majitel rodinné pekárny

Psal se rok 1999, když Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jejich syn Štěpán tam tehdy brigádničil a vůni chleba si zamiloval natolik, že je z něj dnes šéf vyhlášené pekárny. S úsměvem a uznáním vzpomíná, jak jeho táta chodil ve zmíněném roce 1999 po Jaroměřicích a dával lidem ochutnat chleba, aby zjistil, jak jim chutná. 

Kardinál Dominik Duka při bohoslužbě.

Dominik Duka pro Deník: Tajemství Velikonoc je prastaré

Velikonoce se svou náladou daleko odlišují od radostných Vánoc, spojených s narozením dítěte. K jejich každoročnímu koloritu patříi oslava života, symbolizovaná malovanými vajíčky, kraslicemi, ke které se ale dostáváme přes připomínku pomíjivosti na Popeleční středu, následovanou čtyřicetidenním půstem k připomínce putování starověkého Izraele pouští, přes slavný vjezd do Jeruzaléma na Květnou neděli, abychom se dočkali zrady Zeleného čtvrtka, bití, ponížení, smrti Velkého pátkun a zdání konce u hrobu Bílé soboty. Proč si to vlastně všechno připomínáme?

Grilovaný sýr a pohankový chléb

Objevte zdravou chuť pohanky

Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!

Pekařství Martina Vávry ve Zdounkách.

Chleba ze Zdounek? To je lahoda. "Pekařina ale není pro každého," říká šéf firmy

Zdounecký chléb z pekárny Martina Vrány je vyhlášený v širokém okolí. Pekárna se na něj specializuje. Tradiční chléb je jejím hlavním a víceméně jediným produktem. „Základem chutného chleba, který se nepřejí, je osvědčená výroba založená na přípravě žitných kvasů. A vliv na chuť má určitě i to, že pečeme v tradiční zděné parní peci zvané parnička, která dlouho drží teplo,“ prozrazuje Martin Vávra.

Svatební foto Alice a Ludvíka.

Na muže čekala kvůli StB roky, trpěl ve vězení. Život mu zachránil kousek chleba

Na začátku padesátých let se v malé cele v Leopoldově potkali dvaašedesátiletý biskup Pavel Peter Gojdič a osmadvacetiletý Ludvík Šmotek. Oba dostali v různých politických procesech za „velezradu“ doživotí. Povahově se lišili snad ve všem. Vzdělaný, starší biskup sdílel celu s přesvědčeným komunistou a ateistou Šmotkem. 

Inflační bankovka v hodnotě 100 miliónů marek německé Výmarské republiky vydaná 22. 8. 1923.

Muzejní kukátko: Půlka chleba za miliardu?

Ne, zatím není nutné obávat se cen tak vysokých, jako je ta z názvu našeho článku. Samozřejmě to, že ceny všeho průběžně stoupají, je běžný jev a my to pokládáme takřka za každodenní záležitost. 

Pečení chleba v senomatské roubence

PŘED 10 LETY: V Senomatech bylo pečení chleba jen pánskou záležitostí

/FOTOGALERIE/ Senomatská roubenka první páteční večer v březnu roku 2011 měla pod svou střechou pouze pánskou společnost. V síni právě přikládal Josef Bouda do chlebové pece. Ve velké světnici v tuto chvíli vládl klid. Pánové u stolu cosi probírali. A všichni čekali. Připomenout si tuto akci můžete díky archivu Deníku.

Pekař na hranici okresů: naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj.

Pekař na hranici okresů: Naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj

/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.

Pekař na hranici okresů: naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj.

Pekař na hranici okresů: naši pekárnu hodláme udržet stůj co stůj

/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.

Doubrava. Petra Komendirová.

Doubravský Komendir je zavedená značka. V pekařské tradici pokračuje Petra

Když v Karviné, Orlové a samozřejmě v Doubravě řeknete, že máte chleba od Komendira, jen málokdo neví, kde se peče. Do legendární pekárny v Doubravě chodí lidé pro chleba a pečivo už přes sto let. Voňavou dobrotu tam peče už třetí generace pekařů jména Komendir. Ta současná je pekařka, jmenuje se Petra Komendirová a je vnučkou zakladatele podniku.

Libor Kožnar (na snímku) hospodaří na 11 hektarech v Šanově na Znojemsku. Pěstuje bio zeleninu, vysazuje větrolamy a dělá i kurzy pečení chleba.

Ve škole vás farmařit nenaučí, říká biohospodář ze Šanova

Jen obrovské nadšení pro krajinu a bio zemědělství drží Libora Kožnara z Šanova na Znojemsku v odhodlání pokračovat ve farmaření. „Jak podnikat v zemědělství vás ve škole nenaučí a pro malé farmáře u nás žádná podpora neexistuje,“ říká.  

Kniha Pečeme chleba z kvásku bude hospodyňkám užitečná po celý rok.

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Kniha Pečeme chleba z kvásku bude hospodyňkám užitečná po celý rok.

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Kniha Pečeme chleba z kvásku bude hospodyňkám užitečná po celý rok.

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Kniha Pečeme chleba z kvásku bude hospodyňkám užitečná po celý rok.

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Neoprávněná dotace pro Penam? Vláda bude požadovat její vrácení, uvedl Havlíček

Pokud se definitivně ukáže, že evropská dotace 100 milionů korun na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam byla neoprávněná, vláda bude požadovat její vrácení do státního rozpočtu. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Penam patří do holdingu Agrofert.