Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
/FOTOGALERIE/ Tradiční pečení chleba ve Štolmíři se uskutečnilo v sobotu 17. července. Pečení opět obohatil bleší trh, na kterém bylo možné koupit mnoho zajímavých věcí, jako například oblečení, knížky, bižuterii, hračky, keramiku a spoustu dalších krásných věcí.
Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.
Jak dlouhá je cesta od prvotního zasetí obilí k hotovému voňavému chlebu, učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Díky projektu nazvaném Chléb náš vezdejší aneb od zrníčka ke chlebíčku, se o tom místní děti dozvídají tím nejlepším možným způsobem samy si všechny potřebné činnosti z blízka prohlédnou i vyzkouší.
/FOTOGALERIE/ Nakládané tvarůžky jsou specialita, na kterou do oblíbené výletní restaurace na pomezí Klimkovic a Vřesiny vyráží davy turistů a výletníků. S cibulkou a máslem si je tam na chlebu pravidelně dává devět z deseti hostů! Od pondělí konečně znovu i na terase.
Na první pohled nenápadná vrata ukrývají unikát. Původní Weberovo pekařství, které v Třebíči fungovalo už od čtyřicátých let dvacátého století. Po krátké přestávce se sem vrátila i tradiční řemeslná výroba. Pekař Tomáš Vyroubal zde začal péct svůj Chléb z Třebíče.
Zaměstnanci Domu dětí a mládeže v Olomouci uspořádali pro zájemce virtuální soutěžní výstavy. Stavěla se také hliněná pec, ve které se bude péct chleba na příměstských táborech v DDM Olomouc. Podívejte se na gelerie v článku.
Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Uvedl to dnes server iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací Evropské unie pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO).
/FOTO, VIDEO/ Prostranství před bytovým domem Olga opět po několikaměsíční pauze ožilo. Uvolnění protiepidemických opatření umožnilo opět pořádat farmářské trhy, kterým ve Skalici říkají Babiččiny trhy.
Pamětnice válečných hrůz Helena Steblová zemřela v třinecké nemocnici ve věku 96 let. Pohřeb bude mít ve středu v Bystřici nad Olší při omezeném počtu pozůstalých. Když vzpomínala na válečné útrapy, říkala, že odpouštět neznamená zapomenout.
Pamětnice válečných hrůz Helena Steblová zemřela v třinecké nemocnici ve věku 96 let. Pohřeb bude mít ve středu v Bystřici nad Olší při omezeném počtu pozůstalých. Když vzpomínala na válečné útrapy, říkala, že odpouštět neznamená zapomenout.
Psal se rok 1999, když Antonín a Marie Malenovi zakládali rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jejich syn Štěpán tam tehdy brigádničil a vůni chleba si zamiloval natolik, že je z něj dnes šéf vyhlášené pekárny. S úsměvem a uznáním vzpomíná, jak jeho táta chodil ve zmíněném roce 1999 po Jaroměřicích a dával lidem ochutnat chleba, aby zjistil, jak jim chutná.
Velikonoce se svou náladou daleko odlišují od radostných Vánoc, spojených s narozením dítěte. K jejich každoročnímu koloritu patříi oslava života, symbolizovaná malovanými vajíčky, kraslicemi, ke které se ale dostáváme přes připomínku pomíjivosti na Popeleční středu, následovanou čtyřicetidenním půstem k připomínce putování starověkého Izraele pouští, přes slavný vjezd do Jeruzaléma na Květnou neděli, abychom se dočkali zrady Zeleného čtvrtka, bití, ponížení, smrti Velkého pátkun a zdání konce u hrobu Bílé soboty. Proč si to vlastně všechno připomínáme?
Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!
Zdounecký chléb z pekárny Martina Vrány je vyhlášený v širokém okolí. Pekárna se na něj specializuje. Tradiční chléb je jejím hlavním a víceméně jediným produktem. „Základem chutného chleba, který se nepřejí, je osvědčená výroba založená na přípravě žitných kvasů. A vliv na chuť má určitě i to, že pečeme v tradiční zděné parní peci zvané parnička, která dlouho drží teplo,“ prozrazuje Martin Vávra.
Na začátku padesátých let se v malé cele v Leopoldově potkali dvaašedesátiletý biskup Pavel Peter Gojdič a osmadvacetiletý Ludvík Šmotek. Oba dostali v různých politických procesech za „velezradu“ doživotí. Povahově se lišili snad ve všem. Vzdělaný, starší biskup sdílel celu s přesvědčeným komunistou a ateistou Šmotkem.
Ne, zatím není nutné obávat se cen tak vysokých, jako je ta z názvu našeho článku. Samozřejmě to, že ceny všeho průběžně stoupají, je běžný jev a my to pokládáme takřka za každodenní záležitost.
/FOTOGALERIE/ Senomatská roubenka první páteční večer v březnu roku 2011 měla pod svou střechou pouze pánskou společnost. V síni právě přikládal Josef Bouda do chlebové pece. Ve velké světnici v tuto chvíli vládl klid. Pánové u stolu cosi probírali. A všichni čekali. Připomenout si tuto akci můžete díky archivu Deníku.
/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.
/FOTOGALERIE/ Ač už je jejich pekárna na kolínském okresu, nakupovat k nim ve velkém jezdí lidé ze širokého okolí, včetně Kutnohorska. „Akční rádius zákazníků máme kolem třiceti kilometrů,“ říkají na úvod manželé Veronika a Stanislav Matějkovi, kteří jsou majiteli Pekárny Nebovidy.
Když v Karviné, Orlové a samozřejmě v Doubravě řeknete, že máte chleba od Komendira, jen málokdo neví, kde se peče. Do legendární pekárny v Doubravě chodí lidé pro chleba a pečivo už přes sto let. Voňavou dobrotu tam peče už třetí generace pekařů jména Komendir. Ta současná je pekařka, jmenuje se Petra Komendirová a je vnučkou zakladatele podniku.
Jak přežít týdny a týdny „nudy“ na soustředění? Lyžařka Kateřina Razýmová má dobrý recept. Místo toho, aby chodila do hotelové jídelny, začala si sama vařit.
Ve dveřích mě vítá v bílé haleně a zástěře. Tomáš Hanák pochází z jižní Moravy, dům svých snů našli se ženou Alenou ve Zlatých Horách. Před dvěma měsíci v něm otevřeli kváskovou pekárnu.
Až 28 druhů chleba od regionálních pekařů a nespočet uzenin od řezníků z okolí. Radek Perdykula si zakládá na kvalitě. Je přesvědčen, že si lidé za kvalitu rádi připlatí.
Už jste si někdy na zimní procházce nasbírali suroviny na pečení chleba? Botanik Radomír Němec sáhl do své bohaté sbírky zkušeností s jedlými rostlinami a podělil se o radu, jak připravit žaludový chleba.
Už jste si někdy na zimní procházce nasbírali suroviny na pečení chleba? Znojemský botanik Radomír Němec sáhl do své bohaté sbírky zkušeností s jedlými rostlinami a podělil se o radu, jak připravit žaludový chleba.
Potravinová inspekce odhalila v jednom z obchodů v Hovoranech celozrnný toustový chleba z Polska, který obsahuje kovové střepy. Lidé by ho v žádném případě neměli jíst.
Jen obrovské nadšení pro krajinu a bio zemědělství drží Libora Kožnara z Šanova na Znojemsku v odhodlání pokračovat ve farmaření. „Jak podnikat v zemědělství vás ve škole nenaučí a pro malé farmáře u nás žádná podpora neexistuje,“ říká.
Jen obrovské nadšení pro krajinu a bio zemědělství drží Libora Kožnara z Šanova na Znojemsku v odhodlání pokračovat ve farmaření. „Jak podnikat v zemědělství vás ve škole nenaučí a pro malé farmáře u nás žádná podpora neexistuje,“ říká.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Vládou vyhlašený nouzový stav a různá opatření proti šíření nového typu koronaviru stoply kulturní akce na Žatecku a Lounsku. I přes všechny zákazy lze podnikat výlety, běhat v přírodě či se začíst do nějaké knihy.
Upečte si chleba z kvásku. Kniha Pečeme chleba z kvásku je plná křupavých a voňavých receptů. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. Autorkou je Alena Gajdušková.
Upečte si chleba z kvásku. Kniha Pečeme chleba z kvásku je plná křupavých a voňavých receptů. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. Autorkou je Alena Gajdušková.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.
Štědrým dnem v církevním kalendáři vrcholí advent. V lidovém prostředí byl tento den štědrý hlavně na práci vztahující se k přípravám na nastávající vánoční svátky. V tomto magickém čase přitom byly i praktické úkony obdařeny čarovnou mocí.
Pokud se definitivně ukáže, že evropská dotace 100 milionů korun na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam byla neoprávněná, vláda bude požadovat její vrácení do státního rozpočtu. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Penam patří do holdingu Agrofert.