Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Brrrr. Bršlice. Polévka z ní je ale výborná a navíc léčí

Brrrr, bršlice? Polévka ze známého plevele je výborná a navíc léčí

Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle. 

První pečení chleba v Úsilném

Tady se pekl chléb pro veřejnost. Víte, kde stály obecní pece v minulosti?

Mnoho obcí mělo dříve pece na chleba, kde se připravovalo pečivo pro veřejnost. Vůně chleba se nesla širokým okolím. A někde ji můžete cítit ještě dnes, protože tradice pečení chleba se do obcí vrací. Příspěvek o tom, kde se v minulosti všude na jihu Čech chleba pekl, zaslal redakci Pavel Mörtl. Děkujeme. O prvním pečení chleba v Úsilném, ke kterému došlo nedávno a které Pavla Mörtla k příspěvku inspirovalo, informoval zase starosta Pavel Kašpárek. Jak nápad na pečení vznikl a co všechno místní upekli? Čtěte. Děkujeme za příspěvek také Pavlu Kašpárkovi. 

Recept Martina Škody

Topinky s grilovaným kuřecím a křenovo-brusinkovým dipem podle Martina Škody

Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytl Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Zkuste si uvařit podle něj. Děkujeme Martinu Škodovi za tip a recept.

Jak v obchodě poznat dobře upečený chleba

VIDEO: Jak v obchodě poznat dobře upečený chleba

Každý člověk v České republice sní ročně asi 40 kilogramů chleba. Jeho kvalita se však liší výrobce od výrobce. Jak poznat ten nejkvalitnější, Deníku při příležitosti nedávného klání mladých pekařů osvětlil i porotce Světového dne chleba Stanislav Jeníček. „Hlavním znakem dobrého chleba je nejen vůně, ale i barva. Ta by měla mít nádech kaštanově hnědé,“ vysvětlil.

Roman Martínek.

Maličkosti světa: krajíc chleba a posel jara

Co má společného krajíc chleba s poslem jara? Tyto dvě maličkosti (zdánlivé samozřejmosti) spojily můj nedávný zážitek při čtení novin a popíjení ranní kávy na terase mého domova.

Pšenice, obilí, sklizeň, zemědělství - ilustrační foto.

Svaz pekařů: Česko by mělo omezit vývoz pšenice, jinak chléb může stát 60 korun

Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz.

Kataryna Hryhorivna Dacjuk v roce 2021.

Ukrajina mezi Hitlerem a Stalinem

Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.

Kataryna Hryhorivna Dacjuk v roce 2021.

Ukrajina mezi Hitlerem a Stalinem

Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.

Kataryna Hryhorivna Dacjuk v roce 2021.

Ukrajina mezi Hitlerem a Stalinem

Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.

Kataryna Hryhorivna Dacjuk v roce 2021.

Ukrajina mezi Hitlerem a Stalinem

Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.

Kataryna Hryhorivna Dacjuk v roce 2021.

Ukrajina mezi Hitlerem a Stalinem

Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.

Ještě před deseti lety bylo vepřové sádlo téměř na indexu.

Zabijačkové recepty moc zdravé nejsou, o to lépe ale chutnají

Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.

Co je uvnitř? Přece plejáda vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších prospěšných látek.

Povzbuzuje libido. Vedli válku o jeho původ. Šest faktů o hummusu

Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.

Ivana Stuchlíková z mařatické pekárny.

Nehledejte muže v bílé kápi. Tajemství chleba je jiné

Pokud mám svým přátelům, kteří nežijí v našem kraji, přivézt dárek, který jim vyrazí dech, tak vždycky zvolím mařatický chleba a ještě nikdy jsem se nespletl. V čem je jeho kouzlo a jaká je ta tajná receptura, která roztančí chuťové buňky natolik, že se pak o něm dlouho mluví? Tajemství v rozhovoru Na pohovce Jožky Kubáníka pro Český rozhlas podhalila manažerka mařatické pekárny Ivana Stuchlíková.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Jiří Ondečko a jeho pekařství

Za oblibou našeho pečiva stojí kvalitní suroviny, říká oceňovaný pekař

Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.

Z hokejového utkání Chance ligy Kolín - Prostějov (4:2)

Prosincové menu kozlů je chudší, o to důležitější. Bude se lámat chleba

Prosinec bude přece jen o něco volnější a hokejisté Kolína si tak užijí i více klidu. V posledním měsíci roku sehrají jen šest mistrovských utkání v Chance lize. Bude reprezentační přestávka a Kolín bude mít volno i díky kontumovanému střetnutí s Kadaní, která odstoupila ze soutěže. Třikrát se představí kozlové před zraky svých příznivců, třikrát vyjedou na led soupeřů.

Drhání peří v Horních Těšicích.

OBRAZEM: Nádherná tradice. V Horních Těšicích drhly ženy peří z landerských hus

Úterní, krásně prosluněný listopadový, den lákal na procházku podzimní krajinou. Ale členky Českého červeného kříže Horních Těšic pozvaly občany na tradiční drhnutí peří. Tentokrát se drhlo z landerských husí, které mají barevné peří. Za fotoreportáž z udržování tradic v obci na Hranicku děkujeme Mileně Rušarové.

Drhání peří v Horních Těšicích.

FOTO: Nádherná tradice. V Horních Těšicích drhly ženy peří z landerských hus

Úterní, krásně prosluněný listopadový, den lákal na procházku podzimní krajinou. Ale členky Českého červeného kříže Horních Těšic pozvaly občany na tradiční drhnutí peří. Tentokrát se drhlo z landerských husí, které mají barevné peří. Za fotoreportáž z udržování tradic v obci na Hranicku děkujeme Mileně Rušarové.