Ještě před pár lety trávil celé dny před monitorem, řešil databáze, oběžníky a papírování. Dnes bere každé ráno místo počítačové myši do ruky ošatku s těstem. Petr Klimovič, bývalý IT specialista, vyměnil život v korporátu za vlastní pekárnu. A právě díky tomu dnes ve Vřesině voní každý den od pondělí do pátku čerstvý chléb.
V místě zaniklé obce Záhoří u Černošína voněl o víkendu chléb. V sobotu 14. června vyrazili poutníci ze tří stanovišť- Svojšína, Černošína a Ošelína, aby se sešli u kapličky, kde se konala mše.
V Pardubicích se konal 31. ročník prestižní pekařské události Dny chleba. Odborná porota hodnotila 100 chlebů z celé republiky. Soutěžilo se v pěti kategoriích a vítězné pekárny si odvezly právo označovat svůj výrobek známkou Chléb roku 2025.
FOTOGALERIE: Vitaj, dáš si štamprlu? Dúho sme sa neviděli. To byly snad nejčastější věty, které zaznívaly poslední květnovou sobotu do éteru na státní hranici mezi Českou a Slovenskou republikou. Na historickém, památném místě z 18. století, pojmenovaném U Tří kamenů, na hranici katastrů horňácké Hrubé Vrbky, Kuželova a slovenských Vrbovců. Obec Chvojnica doplnila organizátorskou čtveřici akce.
Na ulici Nejedlého nedaleko Penny Marketu ve Slezské Ostravě se v sobotu 7. června uskutečnil další z oblíbených Trhů Slezská. Přivítaly davy návštěvníků a nabídly květiny, chleba nebo třeba prosecco.
Před patnácti lety požádal David Španbauer v zapadlé uličce městečka ve francouzských Pyrenejích tamního pekaře, zda mu může pomoci péct chleba. Ten nebyl proti a díky tomu vznikla v Tisé na Ústecku oblíbená a úspěšná pekárna. Peče se v ní s láskou k řemeslu žitný a pšenično-žitný chléb, které si získaly oblibu nejen v Česku, ale i v sousedním Německu.
Pardubice se stanou dějištěm prestižního pekařského klání. V soutěži Chléb roku 2025 se zde ve středu 28. května utkají ti nejlepší pekaři z celé země. Výsledky budou oznámeny 12. června na galavečeru Dnů chleba v centru Ideon.
Po výhře Loun v Neštěmicích je jasné, že parta trenéra Martina Vrtišky míří zpátky do divize. Lounští po bezbrankové devadesátiminutovce vyhráli 3:1 na penalty, slavit postup budou moct už v neděli, kdy doma od 15 hodin hostí Kadaň.
Banán je ovoce, které umí rychle měnit svou podobu. Z obchodu si přinesete zelené plody, ale brzy začnou žloutnout, později se na nich objeví hnědé skvrnky, takže vypadají jako pihovaté, a pak začnou hnědnout. Neošklíbejte se nad žádným stupněm zralosti banánu, protože každý z nich má různé zdravotní přínosy. A některé jsou pro naše zdraví opravdu důležité. Věděli jste, že odborníci na výživu si obzvláště považují zelených banánů?
Ani nepříznivé počasí neodradilo v sobotu návštěvníky tradičních farmářských trhů u nákupního centra Futurum v Moravské Ostravě. Lidé nakupovali uzeniny, sazeničky, bylinky, zeleninu, ovoce, koření i med.
Ruska Nina Lifar se přestěhovala s rodinou do České republiky. Prodala v Moskvě byt, aby si mohla v Holandské ulici v Berouně otevřít řemeslnou pekárnu. A zaměstnala Ukrajinku. Společně pečou několik druhů chleba, pečiva a sladkostí, které mají u zákazníků velký úspěch.
Na pomyslné hranici Hané a Slovácka, uprostřed severovýchodního hřebene Chřibů, ve výšce 544 metrů nad mořem, se na důležité křižovatce turistických tras nachází kdysi turistické a rekreační středisko, nyní Lesní penzion Bunč. Je vzdálený čtyři kilometry jihozápadně od Kostelan, na silnici od 17 kilometrů vzdáleného Uherského Hradiště do Zdounek, nacházejících se od lesního penzionu sedm kilometrů. Bunč leží na křižovatce velmi starých cest.
/ 4. DÍL SERIÁLU S DENÍKEM ZA TAJEMSTVÍM BOŘÍHO LESA / - Někteří vězni, dozorci a místní obyvatelé si i v obtížných podmínkách dokázali najít k sobě cestu. Důležitou roli v tom sehrál místní rodák a dozorce koncentráku Jan Budík. Jemu pomáhal a spolupracoval s ním místní obchodník Bohumil Polanský, vězni zvaný „Táta Theimwaldu“ nebo prostě jen Božek. Majitel obchodu, případně jeho dvě děti, vždy našli způsob, jak do blízkosti tábora dopravit nějaký ten bochník chleba či zprávu pro vězně. To ale nevydrželo do konce války, v únoru 1942 byla činnost Táty Theimwaldu odhalena a podle rozhodnutí soudu Němci jeho obchod z důvodu „protiněmecké činnosti“ zavřeli.
Lívance potřou náplní z pistácií a nudliček kadayif a postupně navrší tři na sebe, než je zalijí rozpuštěnou čokoládou. Nahoru ještě patří mleté pistácie a čerstvé maliny. Snídani ve stylu dubajské čokolády na tento víkend připravila Bistrotéka Valachy.
Dle nejnovějších dat společnosti Edenred byla v lednu cena obědů v průměru 193 korun, Jihlava se zhruba 176 korunami je čtvrtá nejlevnější, předloni přitom tomuto žebříčku kralovala. I tři padesátikoruny v kapse přesto stačí člověku, který si chce dát oběd v horácké metropoli. A má ještě slušně na výběr.
V Berouně otevřela v ulici Česká nová pekárna, která nabízí mimo jiné až 17 druhů chleba. Spodní prádlo, které sídlilo v ulici Kostelní, změnilo adresu. Nyní ho zákazníci najdou v ulici Havlíčkova.
Útulná kavárna v srdci Valašska nabízí kváskové pečivo a výbornou kávu. A přitom všechno mohlo být úplně jinak. Majitelka kavárny a pekárny Darina Bakery, Darina Rudněvová vystudovala mezinárodní obchod a diplomacii a snila o životě v zahraničí. Do toho ale přišel před pěti lety covid.
Košt slivovice a slaných chuťovek vyhlásil sbor dobrovolných hasičů Horní Těšice na sobotu 8. března 2025. Byl to jubielní 10. ročník. A protože v tento den mají všechny ženy svátek na celém světě - místní hasiči obdarovali všechny příchozí ženy karafiátem. A pro některé to byla možná jediná kytka, kterou v tento významný den dostaly. Díky za tento počin. A aby si mohly ženy bezpečně odložit darovaný karafiát, tak na každém stole byla připravená vázička s vodou a tam si květinu odložily.
Domácí buchty, kváskový chleba a koláče z poctivého másla. To je Dvorek v centru Litomyšle. Malá kavárna s domácí pekárnou se dostala do prestižního francouzského gastroprůvodce Gault & Millau. „Ocenění nás potěšilo. Náš kamarád Jan Knedla je nejlíp ohodnocený kuchař a když vím, na jaké úrovni vaří, co je to za gastrozážitek a my jsme teď ve stejné knížce. Obstáli jsme a vau, muselo jim u nás opravdu chutnat,“ komentovala ocenění francouzského gastroprůvodce Lenka Škeříková. V covidu opustila práci v marketingu a oprášila recepty babičky. Zakládá si na poctivém pečení a kvalitních surovinách. Chleba s avokádem si tady nedáte, ale zato má výborná česká vajíčka z volného chovu nebo bylinky z mikrofarmy v Chocni.
Vitamin D hraje podstatnou roli při udržování celkového zdraví. Jeho základním přírodním zdrojem je sluníčko, kterého ale v zimním období nemusí být dostatek. Jak tedy doplnit vitamin D v chladných měsících? Třeba tak, že si ke svačině dáme chleba se sádlem. Sádlo je totiž jedním z nejlepších zdrojů vitaminu D.
V obchodní zóně v Cieszyně, jen několik minut autem od česko-polské hranice, se objevila novinka, která si rychle získává pozornost místních i návštěvníků z Těšínska, kteří sem míří za nákupy. Jedna z lokálních pekáren tam zprovoznila nonstop automat na chleba.
/VIDEO, FOTO/ S příchodem března opět na Vítězném náměstí v Dejvicích ožívají Trhy na Kulaťáku. Každou sobotu dopoledne si zde návštěvníci mohou nakoupit čerstvou zeleninu, ovoce, farmářské produkty a řemeslné výrobky. Právě zahájená 16. sezona, která potrvá do prosince, přináší nejen tradiční sortiment, ale i nové prodejce z regionů od Aše po Ostravu; nechybí ani pochoutky z ciziny. Oblíbená akce na Kulaťáku je i vítaným místem setkávání místních obyvatel a prodejců z celé republiky.
Jak zlepšit chuť kávy bez použití cukru nebo mléka? Řekyně si do svého kofeinového nápoje rády přidávají tahini, tedy pastu z pražených sezamových semínek. Má nejen jedinečnou chuť, ale nabízí také řadu zdravotních výhod. Funguje například jako prevence rakoviny a pomůže přibrzdit stárnutí, což potvrdila i řecká studie. Tahini si lze snadno koupit i v Česku.
Uherskohradišťský atlet Jakub Kunt má nový džob. Třiadvacetiletý trojskokan či dálkař začal pracovat v Pekařství Masařík, takže po nocích peče chleba, přes den spí a trénuje. „Úplně ideální na skloubení se sportem,“ říká s úsměvem.
Blíží se čas svátků, návštěv a posezení s rodinou i přáteli. Jedna z oblíbených pochoutek, které rádi nabízíme jako pohoštění, jsou jednohubky a chlebíčky. Jejich chuť závisí hlavně na tom, jakou pomazánku použijeme jako základ. A nezdravým majonézovým variantám se většina z nás snaží vyhnout. Vsaďte raději na zdravý tvaroh, který stačí jen trochu dochutit.
Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.
Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.
„Hledáte vánoční dárek? Není možné, že byste ho nenašli na vánočním trhu ve Vratislavi!" Tímto sloganem organizátoři „wrocławskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego", jak se tamnímu adventnímu trhu říká, lákají návštěvníky do centra města, kde Rynek a Solné náměstí a přilehlé ulice patří dvěma stovkám stánkařů s nejrůznějším sortimentem, kterému vévodí dobroty domácí i zahraniční kuchyně. Pojďte se s Náchodským deníkem mezi nimi projít a ochutnat.
„Hledáte vánoční dárek? Není možné, že byste ho nenašli na vánočním trhu ve Vratislavi!" Tímto sloganem organizátoři „wrocławskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego", jak se tamnímu adventnímu trhu říká, lákají návštěvníky do centra města, kde Rynek a Solné náměstí a přilehlé ulice patří dvěma stovkám stánkařů s nejrůznějším sortimentem, kterému vévodí dobroty domácí i zahraniční kuchyně. Pojďte se s Opavským deníkem mezi nimi projít a ochutnat.
Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.
První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.
V příběhu Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart v Hranicích v Olomouckém kraji se prolíná letitá rodinná tradice s moderní současností. Majitel Martin John převzal v roce 2018 podnik po svém dědovi, který pekárnu Wellart založil v roce 1991. Vsadil na výjimečnost regionálních surovin a lásku k práci.
Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje.
Z jedné z chalup strážnického skanzenu se zhruba před deseti lety stal Koloniál. Dobový obchůdek s historickým interiérem, který vzápětí obsadili manželé Harnošovi. Ti zde během sezony návštěvníkům nabízejí cukrářské výrobky a další domácí produkty.
Ondřej Kuchař (46 let) chtěl být kosmonautem, popelářem, lékařem i právníkem, práva ale nedostudoval. Jeho kamarád Jakub Štefeček (47 let) zase toužil být fotbalistou. Jenže vše bylo a je jinak. Ještě nedávno provozovali velkou a úspěšnou jazykovou školu, ale pak jejich podnikání nabralo úplně jiný a nový směr. V současné době je totiž jejich život provoněn kávou a chlebem.
Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje. Stánek Chlebárny najdete také v Přerově, a to v obchodní Galerii.
Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje.
Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.
Váha zhruba třináct kilo, délka 150 centimetrů, rozpětí křídel téměř dva a půl metru a ladné držení těla. Labutě velké patří k těm nejkrásnějším vodním ptákům, které lze na českých rybnících a jezerech spatřit. Hnízdí převážně na stojatých vodách, kde po vyvedení potomstva zůstávají do zámrazu. Labutě si často získávají sympatie lidí, kteří je rádi přikrmují pečivem. Taková svačinka jim však může velmi ublížit.
Není výjimkou, že rohlíky už po dvou dnech nelákají k zakousnutí. Pečivo totiž podléhá rychlé zkáze. Nový pytlík s nanotechnologií ale slibuje konec plýtvání jídlem. Rohlíky i chleba v něm totiž vydrží čerstvé i devět dní. Novinka, kterou vyvinula univerzita v Liberci ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala, bude k dostání už letos.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Právě tehdy přestal být palác ve Versailles královskou rezidencí, poznamenává kronika francouzského zámku Versailles k legendárnímu pochodu žen 5. října 1789. Ten den se chudé Pařížanky, znepokojené nedostatkem a vysokou cenou chleba, vydaly z tržišť do Versailles, aby svou nespokojenost tlumočily přímo králi. Ačkoli tak nebyl zamýšlen, stal se tento pochod možná nejvýznamnější událostí francouzské revoluce.
Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.
Slavnosti chleba, odhalení památníku, který byla nalezen v červnu při renovaci prostoru za kostelem, a koncert Moniky Absolonové v kostele čeká tuto neděli Město Touškov.
Špalda je obilnina, které se říká „léčivé obilí“. Zlepšuje trávení a pomáhá podporovat zdraví střev tím, že vyživuje střevní mikrobiom. Obsahuje totiž bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy i vlákninu.