Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.
Vůně pečeného chleba se v sobotu linula kolem obecní pece Golem v Chebu. Parta nadšenců ze spolku CH(L)EBÁCI opět uspořádala veřejné pečení a tradiční řemeslo přišli obdivovat a pekařské výrobky ochutnali velcí i malí. Pec vypálili v roce 2020, a od té doby se zde koná toto veřejné pečení.
/FOTOGALERIE/ První letošní veřejné pečení chleba uspořádala společnost M'am'aloca v peci na štolmířské návsi v sobotu 13. dubna. Souběžně s pečením probíhal na návsi také jarmark, na němž si návštěvníci mohli zakoupit bižuterii, šperky, keramické dekorace, med, hořčici, textil, ručně vyráběné nože, ponožky, sazeničky či vejce.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Dva ze tří nejtěžších protivníků mají za sebou v jarní části fotbalisté FK Hředle. Po výprasku se Mšecí/N.Strašecím dostal tým také v Libčicích nálož gólů – prohrál 1:4, to zásadní ho ale čeká teď. Přijdou totiž zápasy, kde už budou mít hoši z Poddžbánska přece jen mnohem větší naději uspět. V tabulce I. B třídy klesli a body už potřebují.
Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?
Pečení chleba, inspirace na velikonoční dekorace, pletení pomlázek a samozřejmě prohlídka Podorlického skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Velikonoce ve skanzenu si užívali stovky lidí celý víkend.
Tváří projektu Chlebový someliér se stal liberecký pekař Stanislav Janíček, začínal u staré parní pece na učilišti a vypravoval se až na technologa v rakouských firmách. Nyní ve videích odhaluje tajemství pekařiny a probouzí v lidech zájem o svoje řemeslo.
/FOTO, VIDEO/ Čerstvý chléb, celozrnné housky, vánočky s rozinkami nebo koláče s mangem. V Litomyšli se uskutečnil 26. ročník soutěže Pekař junior. Desítka nejlepších studentů pekařských škol z celé republiky se utkala v přípravě chlebů nebo tradičních vánoček.
/FOTO, VIDEO/ Sobota 16. března se v Lipně nad Vltavou nesla v duchu dobrého jídla a pití, konal se tam první Jarní Food Fest. Náměstíčko před hotelem Element lemovaly stánky, ze kterých se linula vůně zabijačkových jídel, čerstvého slaného i sladkého pečiva nebo kávy, vyhrávala tam muzika a v ohništích, kde se pekly buřty, praskal oheň. Podívejte se, co na hodech měli dobrého a jaké tam byly ceny.
Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.
Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?
Přes všechny technické vymoženosti moderní doby zůstává poctivý kváskový chléb připravovaný tradičním řemeslným způsobem nedostižnou delikatesou. Ve spolupráci s firmou Chleba Brno se žáci 1.B oboru hotelnictví z Integrované střední školy Slavkov u Brna učili takový chléb připravit v hodinách praktického vyučování ve středu 17. ledna, a to vše v rámci našeho cyklu „Odborníci do výuky“.
Na máslo nejsou peníze? Tak ho nahradíme nečím jiným. Tak uvažoval jeden z Napoleonů ve Francii během 19. století. A vznikl margarín. Cesta k tomu, jak tuto máslovou náhražku známe dnes byla zajímavá a dlouhá. Ponořme se společně do tajemství margarínu coby "másla pro chudé".
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
V lednu to budou už dva roky, kdy na gastronomickou scénu v západních Čechách vstoupila nová firma s neotřelým a přitažlivým sortimentem a s názvem Bistro – Obecní pekárna Rokycany. Šestičlennému rodinnému týmu šéfuje Jana Štillipová, kterou místní znají spíš ještě jako Klukavou. Stále usměvavou vedoucí potkávají hosté pravidelně přímo v provozovně nacházející se v budově bývalého kina, kam kdysi mířili milovníci stříbrného plátna.
Skutečně o Štědrém večeru řeší jihomoravští záchranáři kosti z kapra zapíchnuté v krku, nebo je to jen dogma? A jak je to s přejídáním, popáleninami od prskavek či svíček nebo s nehodami a šarvátkami způsobenými přílišným popíjením alkoholu? O tom, co zaměstnává záchranáře v kraji během vánočních svátků a po nich nejvíce, hovořila redakce Deníku s mluvčí jihomoravské záchranky Michaelou Bothovou.
Už pouze v sobotu 15. a neděli 16. prosince si návštěvníci centra Benešova mohou vychutnat atmosféru předvánočního trhu na Masarykově náměstí. Ale nejen ji. V permanenci mohou mít i své chuťové pohárky.
Řada politiků sahá ve snaze o co nejjednodušší zaujetí pozornosti voličů po různých fotografiích a sděleních masově šířených po internetu, a snaží se je komentovat. Ne vždy jsou ale tito politici schopni rozeznat, kdy jde o skutečný snímek a reálný popis nějaké situace, kdy o manipulaci nebo dezinformaci a kdy o internetovou satiru. Něco takového se nyní stalo slovenskému poslanci Karolu Farkašovskému, který naletěl vtípku o slovenských vánočních trzích.
Již 13 let se začátkem listopadu v nedělní odpoledne sejdou v Hostinci U Čendy milovníci dobrého jídla, aby mohli vzájemně porovnat své kulinářské dovednosti. Každým rokem má tato soutěž své téma, kterému je věnována. V letošním roce se tak stalo 5. listopadu a téma bylo nádherně voňavé - chléb a pomazánky, což přilákalo ohromné množství lidí.
Přestože ve Stříbře nabízí pečivo hned tři velké obchodní řetězce a několik menších obchodů, soukromé Pekařství Kuri Stříbro o své klienty nepřichází, naopak pro slané a sladké pečivo přichází stále více nových zákazníků.
V lázeňském městě Kudowa Zdrój, jen několik kilometrů od Náchoda, se můžete vrátit v čase. V muzeu pod širým nebem si připomenete dnes už mizející řemesla, mezi která patří hrnčířství, kovářství, tkalcovství, výroba másla či pečení chleba. Dominantou areálu je nepřehlédnutelný starodávný větrný mlýn. Bydlí tady i velké množství různých zvířat - od těch ze statku až po cizokrajná.
Zemřu dnes, nebo budu mít štěstí? Jak seženu jídlo a vodu? Kam mám jít, aby mě nezasáhlo bombardování? Takové otázky si podle španělského deníku El País kladou obyvatelé Pásma Gazy, na severu, kde zuří největší boje, ale i na jihu, kam je poslala izraelské armáda, že tam budou v bezpečí. Je to jako loterie - Izrael řekl, ať odejdou, ale kam? Bombarduje i jih.
Jednokolový vodní mlýn v Hoslovicích hostil v sobotu 21. října letošní poslední řemeslnou akci Muzea středního Pootaví Strakonice. Měla název Barvy podzimu a opět nabídla přehlídku řemesel, kapelu Mečíchovští Šumaři, ochutnávku domácího chleba, zelňáků, a buchet nebo dílničky pro děti. „Nebyl to špatná sezona,“ říká správce a „pan otec“ Jaroslav Janout.
Daří se na všech frontách. Obrozený hokejový AZ Havířov vládne dosavadní sezoně druhé ligy. V sobotu doma v souboji vedoucích celků smetl druhý Vyškov 7:3 a vládne soutěži. Fanoušci to kvitují, začínají zase chodit ve větším počtu. A dopřávají si i občerstvení na stadionu.
Počasí jak malované, vůně čerstvých koláčů, domácího chleba, uzeniny nebo keramika, dlabání dýní a živá hudba. Na náměstí v Hranicích to v sobotu žilo. Podzimní farmářské trhy přilákaly stovky návštěvníků.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Fungoval v pravěku, fungoval před sto lety, funguje dnes. Směnný obchod je nádherná kategorie vzájemné výpomoci a kdo jeho půvab jednou okusil, chce opět. Na sociálních sítích se mu říká swapování (výměna), ale frčí i bez pomoci sociálních sítí. Jak funguje swap oblečení a dalšího zboží?
Už páté vítězství si v devátém kole divize B připsali fotbalisté SK Slaný, když po bitvě porazili na domácím stadionu Brandýs nad Labem 2:1. Dotáhli se na Kladno a jen o skóre jsou pátí, to je nad plán předsezonních predikcí. Přitom nastoupili bez opor Nádeníčka a Bíby, hostům zase schází potrestaný Folwarczny.
Nejenom festivalem folkloru, ale také záplavou vína, burčáku, piva a domácích pochutin se staly Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Zejména v sobotu 9. září byl tlak na jejich konzumaci v ulicích města enormní.
Vůně čerstvě upečeného chleba se o prvním zářijovém víkendu linula obcí Slup. Konaly se tam totiž už po osmnácté Slavnosti chleba. Pěkné počasí přilákalo velké množství lidí, kteří si vystáli fronty na čerstvě pečenou dobrotu ve vojenské polní pekárně. Návštěvníci se těšili nejen na živou prezentaci mlynářského řemesla, ale i na řadu dalších tradičních řemesel, jež akce návštěvníkům nabízela formou jarmarku. Součastí dne byly také jízdy historických autobusů a výstava zemědělské techniky.
/VIDEO/ Že má téměř bezedný žaludek, znovu dokázal maxijedlík Jaroslav Němec ve Velké Bíteši na Gulášfestu. V sobotu porazil ve městě na Žďársku tři vyzyvatele v pojídání gulášů. Sám jich za pět minut snědl dvanáct porcí a k tomu přidal krajíc chleba a načepované pivo.
Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti.
Říkají si Čeládka řemeslná a už sedm let jezdí po celé zemi na akce a festivaly na hradech a zámcích, zaměřené na ztvárňování středověkých řemesel. Sdružení má i s dětmi pět desítek členů z celého Zlínského kraje, vede je 51letá Jana Gazdošová ze Spytihněvi.
Doktor přírodních věd a nezávislý specialista na výživu Petr Fořt se netají skepsí ohledně toho, co a proč Češi jedí. Přitom právě to, co prochází našimi žaludky, zásadně ovlivňuje zdraví, délku života i psychickou pohodu.
Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.
Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.
Péct kváskový křupavý chléb tak, jak se to dělávalo před stovkami let, a setkávat se u toho s lidmi z širokého okolí. S touto představou postavili mladí turisté venkovní pec na chleba. Ačkoli stojí na okraji sídliště v Jirkově, nejde o žádnou moderní záležitost.
K období prázdnin patří v Lenoře tradičně i vůně čerstvého chleba z místní pece. Právě ten tu voněl v sobotu 22. července, kdy se v Lenoře konaly Slavnosti chleba 2023. Nechyběla ani soutěž o nejlepší chléb a guláš, ale připravený byl i bohatý kulturní a zábavný program.
Říká se, že střepy znamenají štěstí. Pokud jste tedy zrovna nerozbili zrcadlo. Stačí pár neobratných pohybů, chvilka nesoustředění, dítě bez dozoru a sklenice či váza leží na zemi roztříštěná na tisíc kousků. Jak rozbité sklo uklidit a jak se střepů zbavit, když zrovna nemáte po ruce vysavač? A víte, proč lux na střepy raději vůbec nepoužívat a co dalšího nikdy nevysávat?
Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.
S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
Nejdelší den a nejkratší noc nastává v letošním roce ve středu 21. června. Délka dne se na své maximum prodlouží v 16:58 hodin a začne astromické léto. K letnímu slunovratu se váže i dlouhá řada tradic a pověr, a to i těch západočeských. Pojďte si s námi některé z nich připomenout.