Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Petr Klimovič, bývalý IT specialista, vyměnil život v korporátu za vlastní pekárnu. Nyní ve Vřesině peče každý den od pondělí do pátku čerstvý chléb.

Z ajťáka se stal pekař. Ve Vřesině teď peče vlastní chleba

Ještě před pár lety trávil celé dny před monitorem, řešil databáze, oběžníky a papírování. Dnes bere každé ráno místo počítačové myši do ruky ošatku s těstem. Petr Klimovič, bývalý IT specialista, vyměnil život v korporátu za vlastní pekárnu. A právě díky tomu dnes ve Vřesině voní každý den od pondělí do pátku čerstvý chléb.

Setkání na hranici U Tří kamenů v Bílých Karpatech.

Setkání U Tří kamenů v Karpatech přivítalo tisíc lidí, ochutnali čerstvé chleby

FOTOGALERIE: Vitaj, dáš si štamprlu? Dúho sme sa neviděli. To byly snad nejčastější věty, které zaznívaly poslední květnovou sobotu do éteru na státní hranici mezi Českou a Slovenskou republikou. Na historickém, památném místě z 18. století, pojmenovaném U Tří kamenů, na hranici katastrů horňácké Hrubé Vrbky, Kuželova a slovenských Vrbovců. Obec Chvojnica doplnila organizátorskou čtveřici akce.

David Španbauer v pekárně v Tisé na Ústecku peče žitný a pšenično-žitný chléb.

Pekař vyrábí chleba z kvásku a bez chemie. Inspiraci našel v horách ve Francii

Před patnácti lety požádal David Španbauer v zapadlé uličce městečka ve francouzských Pyrenejích tamního pekaře, zda mu může pomoci péct chleba. Ten nebyl proti a díky tomu vznikla v Tisé na Ústecku oblíbená a úspěšná pekárna. Peče se v ní s láskou k řemeslu žitný a pšenično-žitný chléb, které si získaly oblibu nejen v Česku, ale i v sousedním Německu.

Radost fotbalistů Loun (ilustrační foto)

Švejda: Pokorný si namazal při penaltách soupeře na chleba

Po výhře Loun v Neštěmicích je jasné, že parta trenéra Martina Vrtišky míří zpátky do divize. Lounští po bezbrankové devadesátiminutovce vyhráli 3:1 na penalty, slavit postup budou moct už v neděli, kdy doma od 15 hodin hostí Kadaň. 

Každý stupeň zralosti banánu má jiné zdravotní přínosy.

Jaká barva banánu je nejzdravější? Jedna je na imunitu, druhá zase proti mrtvici

Banán je ovoce, které umí rychle měnit svou podobu. Z obchodu si přinesete zelené plody, ale brzy začnou žloutnout, později se na nich objeví hnědé skvrnky, takže vypadají jako pihovaté, a pak začnou hnědnout. Neošklíbejte se nad žádným stupněm zralosti banánu, protože každý z nich má různé zdravotní přínosy. A některé jsou pro naše zdraví opravdu důležité. Věděli jste, že odborníci na výživu si obzvláště považují zelených banánů?

Lesní penzion Bunč. Restaurace, ubytování, venkovní terasa i lázně.

Bunč v Chřibech láká na svíčkovou i lesní lázně. Za kolik se tam najíte?

Na pomyslné hranici Hané a Slovácka, uprostřed severovýchodního hřebene Chřibů, ve výšce 544 metrů nad mořem, se na důležité křižovatce turistických tras nachází kdysi turistické a rekreační středisko, nyní Lesní penzion Bunč. Je vzdálený čtyři kilometry jihozápadně od Kostelan, na silnici od 17 kilometrů vzdáleného Uherského Hradiště do Zdounek, nacházejících se od lesního penzionu sedm kilometrů. Bunč leží na křižovatce velmi starých cest.  

Pozůstatky budov bývalé muniční továrny.

Když ukázal, co nese, pustili ho. Táta pak pomáhal vězňům v Bořím lese dál

/ 4. DÍL SERIÁLU S DENÍKEM ZA TAJEMSTVÍM BOŘÍHO LESA / - Někteří vězni, dozorci a místní obyvatelé si i v obtížných podmínkách dokázali najít k sobě cestu. Důležitou roli v tom sehrál místní rodák a dozorce koncentráku Jan Budík. Jemu pomáhal a spolupracoval s ním místní obchodník Bohumil Polanský, vězni zvaný „Táta Theimwaldu“ nebo prostě jen Božek. Majitel obchodu, případně jeho dvě děti, vždy našli způsob, jak do blízkosti tábora dopravit nějaký ten bochník chleba či zprávu pro vězně. To ale nevydrželo do konce války, v únoru 1942 byla činnost Táty Theimwaldu odhalena a podle rozhodnutí soudu Němci jeho obchod z důvodu „protiněmecké činnosti“ zavřeli.

Na obědy lidé rádi chodí také do Smíchovské restaurace, která má bohatou nabídku.

Oběd v Jihlavě pod 150 korun? Peněženku lidem nezruinují ani vyhlášené podniky

Dle nejnovějších dat společnosti Edenred byla v lednu cena obědů v průměru 193 korun, Jihlava se zhruba 176 korunami je čtvrtá nejlevnější, předloni přitom tomuto žebříčku kralovala. I tři padesátikoruny v kapse přesto stačí člověku, který si chce dát oběd v horácké metropoli. A má ještě slušně na výběr.

Desátý ročník akce se uskutečnil v sobotu 8. března.

Slivovice a dobroty. V Horních Těšicích se konal 10. ročník oblíbeného koštu

Košt slivovice a slaných chuťovek vyhlásil sbor dobrovolných hasičů Horní Těšice na sobotu 8. března 2025. Byl to jubielní 10. ročník. A protože v tento den mají všechny ženy svátek na celém světě - místní hasiči obdarovali všechny příchozí ženy karafiátem. A pro některé to byla možná jediná kytka, kterou v tento významný den dostaly. Díky za tento počin. A aby si mohly ženy bezpečně odložit darovaný karafiát, tak na každém stole byla připravená vázička s vodou a tam si květinu odložily.

Dvorek v Litomyšli se dostal do prestižního francouzského gastroprůvodce Gault & Millau.

Dvorek v Litomyšli peče domácí dobroty. Dostal se do slavného Gault & Millau

Domácí buchty, kváskový chleba a koláče z poctivého másla. To je Dvorek v centru Litomyšle. Malá kavárna s domácí pekárnou se dostala do prestižního francouzského gastroprůvodce Gault & Millau. „Ocenění nás potěšilo. Náš kamarád Jan Knedla je nejlíp ohodnocený kuchař a když vím, na jaké úrovni vaří, co je to za gastrozážitek a my jsme teď ve stejné knížce. Obstáli jsme a vau, muselo jim u nás opravdu chutnat,“ komentovala ocenění francouzského gastroprůvodce Lenka Škeříková. V covidu opustila práci v marketingu a oprášila recepty babičky. Zakládá si na poctivém pečení a kvalitních surovinách. Chleba s avokádem si tady nedáte, ale zato má výborná česká vajíčka z volného chovu nebo bylinky z mikrofarmy v Chocni.

Sádlo z prasat chovaných na pastvě obsahuje 27,5 mikrogramů vitaminu D na polévkovou lžíci.

Vitaminu D máme po zimě málo. A přitom ho můžeme doplnit namazaným chlebem

Vitamin D hraje podstatnou roli při udržování celkového zdraví. Jeho základním přírodním zdrojem je sluníčko, kterého ale v zimním období nemusí být dostatek. Jak tedy doplnit vitamin D v chladných měsících? Třeba tak, že si ke svačině dáme chleba se sádlem. Sádlo je totiž jedním z nejlepších zdrojů vitaminu D.

Sobotní Trhy na Kulaťáku, které s počátkem března vstoupily do již 16. sezony.

Polévka pod padesát korun, ale i přes dvě stovky. Vítejte na trzích na Kulaťáku

/VIDEO, FOTO/ S příchodem března opět na Vítězném náměstí v Dejvicích ožívají Trhy na Kulaťáku. Každou sobotu dopoledne si zde návštěvníci mohou nakoupit čerstvou zeleninu, ovoce, farmářské produkty a řemeslné výrobky. Právě zahájená 16. sezona, která potrvá do prosince, přináší nejen tradiční sortiment, ale i nové prodejce z regionů od Aše po Ostravu; nechybí ani pochoutky z ciziny. Oblíbená akce na Kulaťáku je i vítaným místem setkávání místních obyvatel a prodejců z celé republiky.

Tahini má poměrně nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, bílkovin a několika důležitých vitaminů a minerálů.

Přidejte jednu čajovou lžičku do kávy a zhubnete. Dělají to tak řecké ženy

Jak zlepšit chuť kávy bez použití cukru nebo mléka? Řekyně si do svého kofeinového nápoje rády přidávají tahini, tedy pastu z pražených sezamových semínek. Má nejen jedinečnou chuť, ale nabízí také řadu zdravotních výhod. Funguje například jako prevence rakoviny a pomůže přibrzdit stárnutí, což potvrdila i řecká studie. Tahini si lze snadno koupit i v Česku.

Tvaroh představuje důležitou součást lidské potravy. Je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Je proto skvělým základem pro zdravou pomazánku.

I slavnostní chlebíček může dát tělu zdravé látky. Základem je správná pomazánka

Blíží se čas svátků, návštěv a posezení s rodinou i přáteli. Jedna z oblíbených pochoutek, které rádi nabízíme jako pohoštění, jsou jednohubky a chlebíčky. Jejich chuť závisí hlavně na tom, jakou pomazánku použijeme jako základ. A nezdravým majonézovým variantám se většina z nás snaží vyhnout. Vsaďte raději na zdravý tvaroh, který stačí jen trochu dochutit.

Pórek je velmi zdravá zelenina. Oceníte ji i v pomazánce na svátečních chlebíčcích.

Skvělá pomazánka na jednohubky i chlebíčky. Má svěží chuť i barvu

Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.

Kapr k vánočním svátkům a Štědrému dni neodmyslitelně patří

Postrach Vánoc: rybí kost v krku. Rybáři radí, jak konzumovat kapra bez rizika

Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.

Necelých sto kilometrů od českých hranic tak můžete zažít neopakovatelnou atmosféru, která bez přehánění řadí zdejší jarmark k nejkrásnějším v Evropě.

Adventní Wrocław: Jedny z nejhezčích trhů v Evropě máme skoro za humny

„Hledáte vánoční dárek? Není možné, že byste ho nenašli na vánočním trhu ve Vratislavi!" Tímto sloganem organizátoři „wrocławskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego", jak se tamnímu adventnímu trhu říká, lákají návštěvníky do centra města, kde Rynek a Solné náměstí a přilehlé ulice patří dvěma stovkám stánkařů s nejrůznějším sortimentem, kterému vévodí dobroty domácí i zahraniční kuchyně. Pojďte se s Náchodským deníkem mezi nimi projít a ochutnat.

Necelých sto kilometrů od českých hranic tak můžete zažít neopakovatelnou atmosféru, která bez přehánění řadí zdejší jarmark k nejkrásnějším v Evropě.

Adventní Wrocław: Jedny z nejhezčích trhů v Evropě máme skoro za humny

„Hledáte vánoční dárek? Není možné, že byste ho nenašli na vánočním trhu ve Vratislavi!" Tímto sloganem organizátoři „wrocławskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego", jak se tamnímu adventnímu trhu říká, lákají návštěvníky do centra města, kde Rynek a Solné náměstí a přilehlé ulice patří dvěma stovkám stánkařů s nejrůznějším sortimentem, kterému vévodí dobroty domácí i zahraniční kuchyně. Pojďte se s Opavským deníkem mezi nimi projít a ochutnat.

Žitný chléb obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků než chleba pšeničný.

Ten nejzdravější chléb je běžně dostupný, Češi ale většinou sáhnou vedle

Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.

Měkké perníčky na Vánoce? Zkuste trik babičky Ivety – plátek chleba.

Krásně měkké perníčky i linecké? Zkuste geniální trik našich babiček s chlebem

První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.

Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart.

Mladý pekař zachránil dědův podnik. Na jeho kvasový chleba se stojí fronty

V příběhu Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart v Hranicích v Olomouckém kraji se prolíná letitá rodinná tradice s moderní současností. Majitel Martin John převzal v roce 2018 podnik po svém dědovi, který pekárnu Wellart založil v roce 1991. Vsadil na výjimečnost regionálních surovin a lásku k práci.

Současným majitelem rodinného podniku Chlebárna Hranice je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi.

Chlebárna Hranice: vnuk zachránil dědovu pekárnu, teď sbírá chválu a ocenění

Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje.

Spolumajitel pekárenské kavárny Zrno zrnko Ondřej Kuchař.

Z jazykové školy ke kávě a chlebu. Ondřej a Jakub denně upečou 1500 bochníků

Ondřej Kuchař (46 let) chtěl být kosmonautem, popelářem, lékařem i právníkem, práva ale nedostudoval. Jeho kamarád Jakub Štefeček (47 let) zase toužil být fotbalistou. Jenže vše bylo a je jinak. Ještě nedávno provozovali velkou a úspěšnou jazykovou školu, ale pak jejich podnikání nabralo úplně jiný a nový směr. V současné době je totiž jejich život provoněn kávou a chlebem.

Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi.

Chlebárna Hranice: Vnuk zachránil pekárnu po dědovi. Teď sbírá ocenění

Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje. Stánek Chlebárny najdete také v Přerově, a to v obchodní Galerii.

Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi.

Chlebárna Hranice: Vnuk zachránil pekárnu po dědovi. Teď sbírá ocenění

Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje.

Dobře naložená a okořeněná krkovička, cibule, krajíc chleba nebo domácí žemle. Cigánska je hvězdou slovenských stánků s občerstvením.

Cigánska není cikánská: Recept na nejlepší slovenský street food

Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.

Krmivem přitahujeme labutě k břehům, což může vést k tomu, že se stanou závislými na lidské pomoci.

Házení chleba labutím? Dobře míněná pomoc je ve skutečnosti ubližováním

Váha zhruba třináct kilo, délka 150 centimetrů, rozpětí křídel téměř dva a půl metru a ladné držení těla. Labutě velké patří k těm nejkrásnějším vodním ptákům, které lze na českých rybnících a jezerech spatřit. Hnízdí převážně na stojatých vodách, kde po vyvedení potomstva zůstávají do zámrazu. Labutě si často získávají sympatie lidí, kteří je rádi přikrmují pečivem. Taková svačinka jim však může velmi ublížit.

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita

Měkké pečivo i po týdnu? Čerstvý pytlík je unikát, zachrání rohlíky či chleba

Není výjimkou, že rohlíky už po dvou dnech nelákají k zakousnutí. Pečivo totiž podléhá rychlé zkáze. Nový pytlík s nanotechnologií ale slibuje konec plýtvání jídlem. Rohlíky i chleba v něm totiž vydrží čerstvé i devět dní. Novinka, kterou vyvinula univerzita v Liberci ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala, bude k dostání už letos. 

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík z Liberce zachrání vaše rohlíky

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík se vyrábí také v České Lípě

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

Generál La Fayette líbá ráno 6. října 1789 na balkoně ve Versailles před shromážděným davem ruku francouzské královny Marie Antoinetty, aby jí získal sympatie lidu a zabránil fanatikům v jejím lynčování

Pochod rozzlobených žen z Paříže do Versailles zničil moc francouzského krále

Právě tehdy přestal být palác ve Versailles královskou rezidencí, poznamenává kronika francouzského zámku Versailles k legendárnímu pochodu žen 5. října 1789. Ten den se chudé Pařížanky, znepokojené nedostatkem a vysokou cenou chleba, vydaly z tržišť do Versailles, aby svou nespokojenost tlumočily přímo králi. Ačkoli tak nebyl zamýšlen, stal se tento pochod možná nejvýznamnější událostí francouzské revoluce.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.