Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Tvaroh představuje důležitou součást lidské potravy. Je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Je proto skvělým základem pro zdravou pomazánku.

I slavnostní chlebíček může dát tělu zdravé látky. Základem je správná pomazánka

Blíží se čas svátků, návštěv a posezení s rodinou i přáteli. Jedna z oblíbených pochoutek, které rádi nabízíme jako pohoštění, jsou jednohubky a chlebíčky. Jejich chuť závisí hlavně na tom, jakou pomazánku použijeme jako základ. A nezdravým majonézovým variantám se většina z nás snaží vyhnout. Vsaďte raději na zdravý tvaroh, který stačí jen trochu dochutit.

Pórek je velmi zdravá zelenina. Oceníte ji i v pomazánce na svátečních chlebíčcích.

Skvělá pomazánka na jednohubky i chlebíčky. Má svěží chuť i barvu

Vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Chcete je pohostit a přitom netrávit spoustu času v kuchyni složitými přípravami občerstvení? Chlebíčky jsou ideální volba. Připravíte je snadno a rychle, a určitě budou mít úspěch. Stačí jen jako podklad použít pomazánku, která bude chutnat a nebude tak úplně tradiční. A když do ní přidáte zdravou zeleninu, hosté to jistě ocení.

Kapr k vánočním svátkům a Štědrému dni neodmyslitelně patří

Postrach Vánoc: rybí kost v krku. Rybáři radí, jak konzumovat kapra bez rizika

Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.

Necelých sto kilometrů od českých hranic tak můžete zažít neopakovatelnou atmosféru, která bez přehánění řadí zdejší jarmark k nejkrásnějším v Evropě.

Adventní Wrocław: Jedny z nejhezčích trhů v Evropě máme skoro za humny

„Hledáte vánoční dárek? Není možné, že byste ho nenašli na vánočním trhu ve Vratislavi!" Tímto sloganem organizátoři „wrocławskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego", jak se tamnímu adventnímu trhu říká, lákají návštěvníky do centra města, kde Rynek a Solné náměstí a přilehlé ulice patří dvěma stovkám stánkařů s nejrůznějším sortimentem, kterému vévodí dobroty domácí i zahraniční kuchyně. Pojďte se s Náchodským deníkem mezi nimi projít a ochutnat.

Necelých sto kilometrů od českých hranic tak můžete zažít neopakovatelnou atmosféru, která bez přehánění řadí zdejší jarmark k nejkrásnějším v Evropě.

Adventní Wrocław: Jedny z nejhezčích trhů v Evropě máme skoro za humny

„Hledáte vánoční dárek? Není možné, že byste ho nenašli na vánočním trhu ve Vratislavi!" Tímto sloganem organizátoři „wrocławskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego", jak se tamnímu adventnímu trhu říká, lákají návštěvníky do centra města, kde Rynek a Solné náměstí a přilehlé ulice patří dvěma stovkám stánkařů s nejrůznějším sortimentem, kterému vévodí dobroty domácí i zahraniční kuchyně. Pojďte se s Opavským deníkem mezi nimi projít a ochutnat.

Žitný chléb obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků než chleba pšeničný.

Ten nejzdravější chléb je běžně dostupný, Češi ale většinou sáhnou vedle

Chleba patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Pokud si na něm chceme nejen pochutnat, ale udělat přitom něco i pro své zdraví, zvolíme místo pšeničného žitný chléb. Pšeničný chleba, který Češi kupují nejčastěji, je sice měkčí a nadýchanější, ten žitný má ale řadu nesporných výhod. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních prvků. Je lépe stravitelný, zajistí vám dostatek energie a nebudete mít po něm tak brzy hlad. Vydrží vám také déle čerstvý a je odolnější vůči plísni. Ale pozor, ne každý chléb, označený v obchodě jako žitný, je kvalitní.

Měkké perníčky na Vánoce? Zkuste trik babičky Ivety – plátek chleba.

Krásně měkké perníčky i linecké? Zkuste geniální trik našich babiček s chlebem

První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.

Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart.

Mladý pekař zachránil dědův podnik. Na jeho kvasový chleba se stojí fronty

V příběhu Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart v Hranicích v Olomouckém kraji se prolíná letitá rodinná tradice s moderní současností. Majitel Martin John převzal v roce 2018 podnik po svém dědovi, který pekárnu Wellart založil v roce 1991. Vsadil na výjimečnost regionálních surovin a lásku k práci.

Současným majitelem rodinného podniku Chlebárna Hranice je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi.

Chlebárna Hranice: vnuk zachránil dědovu pekárnu, teď sbírá chválu a ocenění

Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje.

Spolumajitel pekárenské kavárny Zrno zrnko Ondřej Kuchař.

Z jazykové školy ke kávě a chlebu. Ondřej a Jakub denně upečou 1500 bochníků

Ondřej Kuchař (46 let) chtěl být kosmonautem, popelářem, lékařem i právníkem, práva ale nedostudoval. Jeho kamarád Jakub Štefeček (47 let) zase toužil být fotbalistou. Jenže vše bylo a je jinak. Ještě nedávno provozovali velkou a úspěšnou jazykovou školu, ale pak jejich podnikání nabralo úplně jiný a nový směr. V současné době je totiž jejich život provoněn kávou a chlebem.

Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi.

Chlebárna Hranice: Vnuk zachránil pekárnu po dědovi. Teď sbírá ocenění

Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje. Stánek Chlebárny najdete také v Přerově, a to v obchodní Galerii.

Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi.

Chlebárna Hranice: Vnuk zachránil pekárnu po dědovi. Teď sbírá ocenění

Chlebárna Hranice spojuje dlouholetou rodinnou tradici s moderním přístupem. Současným majitelem rodinného podniku je Martin John, který pekárnu převzal v roce 2018 po svém dědovi. Zaměřil se na využívání regionálních surovin a pečlivé řemeslné zpracování. Díky této filozofii si jeho chléb získal takovou oblibu, že na něj lidé stojí fronty. Jeho práce byla oceněna již podruhé prestižním titulem Regionální potravina Olomouckého kraje.

Dobře naložená a okořeněná krkovička, cibule, krajíc chleba nebo domácí žemle. Cigánska je hvězdou slovenských stánků s občerstvením.

Cigánska není cikánská: Recept na nejlepší slovenský street food

Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.

Krmivem přitahujeme labutě k břehům, což může vést k tomu, že se stanou závislými na lidské pomoci.

Házení chleba labutím? Dobře míněná pomoc je ve skutečnosti ubližováním

Váha zhruba třináct kilo, délka 150 centimetrů, rozpětí křídel téměř dva a půl metru a ladné držení těla. Labutě velké patří k těm nejkrásnějším vodním ptákům, které lze na českých rybnících a jezerech spatřit. Hnízdí převážně na stojatých vodách, kde po vyvedení potomstva zůstávají do zámrazu. Labutě si často získávají sympatie lidí, kteří je rádi přikrmují pečivem. Taková svačinka jim však může velmi ublížit.

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita

Měkké pečivo i po týdnu? Čerstvý pytlík je unikát, zachrání rohlíky či chleba

Není výjimkou, že rohlíky už po dvou dnech nelákají k zakousnutí. Pečivo totiž podléhá rychlé zkáze. Nový pytlík s nanotechnologií ale slibuje konec plýtvání jídlem. Rohlíky i chleba v něm totiž vydrží čerstvé i devět dní. Novinka, kterou vyvinula univerzita v Liberci ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala, bude k dostání už letos. 

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík z Liberce zachrání vaše rohlíky

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík se vyrábí také v České Lípě

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

Generál La Fayette líbá ráno 6. října 1789 na balkoně ve Versailles před shromážděným davem ruku francouzské královny Marie Antoinetty, aby jí získal sympatie lidu a zabránil fanatikům v jejím lynčování

Pochod rozzlobených žen z Paříže do Versailles zničil moc francouzského krále

Právě tehdy přestal být palác ve Versailles královskou rezidencí, poznamenává kronika francouzského zámku Versailles k legendárnímu pochodu žen 5. října 1789. Ten den se chudé Pařížanky, znepokojené nedostatkem a vysokou cenou chleba, vydaly z tržišť do Versailles, aby svou nespokojenost tlumočily přímo králi. Ačkoli tak nebyl zamýšlen, stal se tento pochod možná nejvýznamnější událostí francouzské revoluce.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.

Plzeňský festival vína navštěvují tisíce lidí

Víkend potěší fanoušky filmu, cestování, hudby i historie

O víkendu mohou lidé na Plzeňsku vyrazit na filmový Festival Finále, návštěvu Měšťanské besedy přitom mohou spojit i s Plzeňským festivalem vína, který se koná nedaleko. Veletrh ITEP přináší nabídky aktivní dovolené, za historií lze vyrazit do Touškova, kde bude při otevření upraveného prostranství za kostelem odhalen zrenovovaný pomník obětem I. světové války, nebo do Mariánské Týnice na oživené prohlídky muzea. V Touškově se navíc chystají i Slavnosti chleba, ve Lhotě nedaleko Plzně Benátská noc, v Bezvěrově medový jarmark.

Slavnosti chleba lákaly do Slupi. Vodní mlýn a jeho okolí se v sobotu zaplnily návštěvníky.

VIDEO: Slavnosti chleba u mlýna ve Slupi. Slunečná sobota přilákala spoustu lidí

V sobotu 7. září se na návsi u Vodního mlýna ve Slupi konal další ročník Slavností chleba, v pořadí už devatenáctý. Folklór a tradiční řemesla bylo motto letošního ročníku. Všichni se mohli opět těšit na čerstvě upečený chleba z vojenské polní pekárny, spanilou jízdu zemědělské techniky, řemeslný jarmark a vystoupení celé řady folklorních souborů.

Slavnosti chleba.

Tipy na víkend. Slavnosti chleba zvou do Slupi, k rotundě láká znojemské víno

Prázdniny už jsou za námi, ale nabídka víkendových akcí na Znojemsku zůstává stále pestrá. Pozveme například na Slavnosti chleba ve Slupi, kde se návštěníci mohou těšit nejen na čerstvě upečený chleba z vojenské polní pekárny. Do Znojma přijedou známe tváře z televize Nova a Havraníky ovládne akce s názvem Zarážení hory. Koná se Festival znojemských vín u rotundy, Burčákobraní láká do Moravského Krumlova.

Výběr nejpálivějších chilli papriček světa ochutnávali soutěžící se Sokolském chillifestu v Brně.

Extra ostrý chillifest v Brně. Bude to bolet, slyšeli soutěžící. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Vůně dobrot s pálivým nádechem se v sobotu odpoledne rozléhá sokolským areálem v brněnském Ořešíně. Na tamní Sokolský chillifest se přicházejí podívat nejen místní, ale zároveň spousta cyklistů projíždějících okolo. Kolem pódia se hromadí desítky lidí, kuchař z Hospůdky U Bobra tam totiž předvádí své gastronomické umění.

Další ročník lidové veselice přilákal do Ptenského Dvorku tisíce lidí

OBRAZEM: Pivo za deset, řízky za hubičku. Lidé vzali Dvoreček útokem

Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Je plná prvotřídní hudby, jídlo a pití je pak k mání doslova za hubičku. Jako římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá. 

Další ročník lidové veselice přilákal do Ptenského Dvorku tisíce lidí. 3.8. 2024

Dvoreček vzali lidé útokem. Pivo za deset, řízky za hubičku. Podívejte se

Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá. 

Další ročník lidové veselice přilákal do Ptenského Dvorku tisíce lidí. 3.8. 2024

Dvoreček vzali lidé útokem. Pivo za deset, řízky za hubičku. Podívejte se

Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá. 

Další ročník lidové veselice přilákal do Ptenského Dvorku tisíce lidí. 3.8. 2024

Dvoreček vzali lidé útokem. Pivo za deset, řízky za hubičku. Podívejte se

Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá. 

Další ročník lidové veselice přilákal do Ptenského Dvorku tisíce lidí. 3.8. 2024

Dvoreček vzali lidé útokem. Pivo za deset, řízky za hubičku. Podívejte se

Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá. 

Další ročník lidové veselice přilákal do Ptenského Dvorku tisíce lidí. 3.8. 2024

Dvoreček vzali lidé útokem. Pivo za deset, řízky za hubičku. Podívejte se

Chléb a hry. Notoricky známé římské úsloví funguje při hojně navštěvované akci Dvoreček radosti na sto procent. Prvotřídní hudba, ohňostroj, jídlo a pití za hubičku. Na Hané se vrátili v čase o 50 let. Jakoby římský císař vystupuje Jan Vařeka, šéf Pily Javořice, která celou akci v Ptenském Dvorku na Prostějovsku pořádá. 

V Českém domě na olympiádě v Paříži si můžou dát fanoušci sekanou, maso z udírny nebo buchtičky s vanilkovým krémem.

V Českém domě v Paříži frčí pivo a diskotéky, paří tam Brazilci i Francouzi

Na české pivo a sekanou se chodí v Paříži do Českého domu. A nejen na ně. V budově typického francouzského kabaretu v parku La Villette si můžou fanoušci během olympiády užít sledování přenosů, kulturní program, potkat olympioniky, dát si pivo od českých minipivovarů, zauzenou krkovici, staročeské lokše, krkonošskou klobásu, utopence nebo buchtičky s vanilkovým krémem. „Zaručeně vede sekaná v housce s nakládanou okurkou a cibulí. Hodně zabírá i český chleba. A samozřejmě české pivo,“ vyzdvihla největší hity Daniela Jurion z Českého olympijského výboru.

Občerstvení na Olympijském festivalu u jezera Most.

Kolik stojí jídlo a pití na Olympijském festivalu? Vitamínová voda je zdarma

Olympijský festival u jezera Most - to není jen sport, ale i jídlo a pití. Zóny s občerstvením jsou na několika místech. Ta hlavní je poblíž fanzóny, kde jsou kromě dřevěných stánků i přístřešky se stínem a plac se stolky a lavičkami. Najdete tu českou klasiku i exotičtější pokrmy, například s krevetami, zázvorem i koriandrem. Kdo nemá rád maso, může si koupit verzi s tofu. Zvláštní sektor má kavárna, kde lze relaxovat na lehátkách.

Šéfkuchař Michal Taufman z Hradce Králové vařil v Českém domě na zimní olympiádě v Pchjongčchangu 2018. Na snímku vpravo vedle Martiny Sáblíkové a kouče Petra Nováka

Bageto, třes se! Kuchař z Trutnova jede do Paříže, menu může dobýt olympiádu

Na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 frčela v Českém domě kulajda a bůčková pomazánka. Letos v Paříži vsadili kuchaři na trochu jiné české dobroty. „Francouzská bageta se má čeho bát,“ usmívá se před pátečním otevřením Českého domu v Paříži Michal Taufman z trutnovské firmy Gast-Pro, dlouholetý šéfkuchař vyhlášených restaurací v Hradci Králové.

Šéfkuchař Michal Taufman z Hradce Králové vařil v Českém domě na zimní olympiádě v Pchjongčchangu 2018. Na snímku vpravo vedle Martiny Sáblíkové a kouče Petra Nováka

Bageto, třes se! Kuchař jede do Paříže, menu může dobýt olympiádu

Na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 frčela v Českém domě kulajda a bůčková pomazánka. Letos v Paříži vsadili kuchaři na trochu jiné české dobroty. „Francouzská bageta se má čeho bát,“ usmívá se před pátečním otevřením Českého domu v Paříži Michal Taufman, dlouholetý šéfkuchař vyhlášených restaurací v Hradci Králové.

Ilustrační foto

Lékařka z Bíliny je nadějí pro 740 dětí v Aši. Město ji vítalo chlebem a solí

V Aši je v současné době bez svého pediatra zhruba 740 dětí. Nejen jim, ale i jejich rodičům nyní svitla naděje. Od září tohoto roku by zde měla otevřít svou praxi nová pediatrička Martina Feninová. Ta se již byla v Aši podívat a s vedením radnice proběhla úvodní jednání. Město ji přivítalo stylově, chlebem a solí.

Petra Vysušilová a její projekt Echt.

Alergie spustila pekařskou vášeň. Liberečanka motivuje tisíce lidí na Instagramu

Petru Vysušilovou z Liberce postavila alergie druhého potomka na kravskou bílkovinu před velkou výzvu, díky které se pustila do pro ni dosud neznámého světa. Ponořila se do něj a výsledkem dvouletého intenzivního pečení se stal mimo jiné instragramový profil, kde sdílí své tipy a triky. Zve sledující do své kuchyně, kde peče dobroty z poctivých surovina a věnuje péči celému procesu. Odtud to byl už jen krok k projektu Echt.