Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Vejří slet

Vejří slet aneb Poučná zkazka Jana Vaněčka

Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.

Golem napekl v Chebu chleba, obecní pec slouží už čtyři roky

OBRAZEM: Golem napekl v Chebu chleba, obecní pec slouží už čtyři roky

Vůně pečeného chleba se v sobotu linula kolem obecní pece Golem v Chebu. Parta nadšenců ze spolku CH(L)EBÁCI opět uspořádala veřejné pečení a tradiční řemeslo přišli obdivovat a pekařské výrobky ochutnali velcí i malí. Pec vypálili v roce 2020, a od té doby se zde koná toto veřejné pečení.

Z pečení chleba ve Štolmíři.

Podívejte se: Ve Štolmíři letos poprvé pekli chleba. K ochutnání byly i koláčky

/FOTOGALERIE/ První letošní veřejné pečení chleba uspořádala společnost M'am'aloca v peci na štolmířské návsi v sobotu 13. dubna. Souběžně s pečením probíhal na návsi také jarmark, na němž si návštěvníci mohli zakoupit bižuterii, šperky, keramické dekorace, med, hořčici, textil, ručně vyráběné nože, ponožky, sazeničky či vejce.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Sokol Dobrovíz - FK Hředle 7 : 1 / I. B. tř.  /15. 10. 2023

Brutální start do jara Hředle nedaly. Lámat chleba se ale začne až teď

Dva ze tří nejtěžších protivníků mají za sebou v jarní části fotbalisté FK Hředle. Po výprasku se Mšecí/N.Strašecím dostal tým také v Libčicích nálož gólů – prohrál 1:4, to zásadní ho ale čeká teď. Přijdou totiž zápasy, kde už budou mít hoši z Poddžbánska přece jen mnohem větší naději uspět. V tabulce I. B třídy klesli a body už potřebují.

Vajíčkový salát je jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracovaní barevných velikonočních vajec.

Čas barevných vajec končí: Jak z nich udělat chutný vajíčkový salát

Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?

Jarní Food Fest aneb zabijačkové hody na Lipně

Na Lipně pořádali první Jarní Food Fest. Podívejte se, co tam měli dobrého

/FOTO, VIDEO/ Sobota 16. března se v Lipně nad Vltavou nesla v duchu dobrého jídla a pití, konal se tam první Jarní Food Fest. Náměstíčko před hotelem Element lemovaly stánky, ze kterých se linula vůně zabijačkových jídel, čerstvého slaného i sladkého pečiva nebo kávy, vyhrávala tam muzika a v ohništích, kde se pekly buřty, praskal oheň. Podívejte se, co na hodech měli dobrého a jaké tam byly ceny.

I včerejší gumové rohlíky můžete zachránit a udělat z nich zase chutné a křupavé.

Venku je nečas a vy máte jen staré rohlíky? Jak z nich udělat křupavou dobrotu

Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.

Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.

Italský chléb chudých: Výbornou focacciu zvládne snadno a rychle i začátečník

Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?

Pečeme chleba! Žáci ze Slavkova u Brna ho připravili tradičním způsobem

Pečeme chleba! Žáci ze Slavkova u Brna ho připravili tradičním způsobem

Přes všechny technické vymoženosti moderní doby zůstává poctivý kváskový chléb připravovaný tradičním řemeslným způsobem nedostižnou delikatesou. Ve spolupráci s firmou Chleba Brno se žáci 1.B oboru hotelnictví z Integrované střední školy Slavkov u Brna učili takový chléb připravit v hodinách praktického vyučování ve středu 17. ledna, a to vše v rámci našeho cyklu „Odborníci do výuky“. 

Silvestr bez chlebíčků? Pro mnohé nepředstavitelné.

VIDEO: Nejlepší chlebíčky na stole. Jak správně ozdobit silvestrovskou klasiku

Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?

Obecní pekárna v Rokycanech – rodinná firma, která šlape

Žena toužila po vlastním pekařském království. Otevřela si ho rovnou i s bistrem

V lednu to budou už dva roky, kdy na gastronomickou scénu v západních Čechách vstoupila nová firma s neotřelým a přitažlivým sortimentem a s názvem Bistro – Obecní pekárna Rokycany. Šestičlennému rodinnému týmu šéfuje Jana Štillipová, kterou místní znají spíš ještě jako Klukavou. Stále usměvavou vedoucí potkávají hosté pravidelně přímo v provozovně nacházející se v budově bývalého kina, kam kdysi mířili milovníci stříbrného plátna.

Michaela Bothová, mluvčí jihomoravské záchranky.

Kost uvíznutá v krku? Pomůže kousek chleba, radí mluvčí záchranky

Skutečně o Štědrém večeru řeší jihomoravští záchranáři kosti z kapra zapíchnuté v krku, nebo je to jen dogma? A jak je to s přejídáním, popáleninami od prskavek či svíček nebo s nehodami a šarvátkami způsobenými přílišným popíjením alkoholu? O tom, co zaměstnává záchranáře v kraji během vánočních svátků a po nich nejvíce, hovořila redakce Deníku s mluvčí jihomoravské záchranky Michaelou Bothovou.

Vánoční trhy nabízejí mnohé pochutiny. Někdy ovšem nejde o levnou záležitost. Ilustrační foto

Veganský chlebík za dvě stovky? Vtipálci bavili Slováky, poslanec to vzal vážně

Řada politiků sahá ve snaze o co nejjednodušší zaujetí pozornosti voličů po různých fotografiích a sděleních masově šířených po internetu, a snaží se je komentovat. Ne vždy jsou ale tito politici schopni rozeznat, kdy jde o skutečný snímek a reálný popis nějaké situace, kdy o manipulaci nebo dezinformaci a kdy o internetovou satiru. Něco takového se nyní stalo slovenskému poslanci Karolu Farkašovskému, který naletěl vtípku o slovenských vánočních trzích.

Kulinářská soutěž v Hodoňovicích. Dostali jste chuť?

Rekordní účast na kulinářské soutěži v Hodoňovicích

Již 13 let se začátkem listopadu v nedělní odpoledne sejdou v Hostinci U Čendy milovníci dobrého jídla, aby mohli vzájemně porovnat své kulinářské dovednosti. Každým rokem má tato soutěž své téma, kterému je věnována. V letošním roce se tak stalo 5. listopadu a téma bylo nádherně voňavé - chléb a pomazánky, což přilákalo ohromné množství lidí.

V lázeňském městě Kudowa Zdrój můžete navštívit muzeum pod širým nebem, které připomíná stará a mizející řemesla. Součástí farmy je i mini zoo.

V Kudowě Zdrój si připomenete stará řemesla. Překvapí vás alpaky, emu i velbloud

V lázeňském městě Kudowa Zdrój, jen několik kilometrů od Náchoda, se můžete vrátit v čase. V muzeu pod širým nebem si připomenete dnes už mizející řemesla, mezi která patří hrnčířství, kovářství, tkalcovství, výroba másla či pečení chleba. Dominantou areálu je nepřehlédnutelný starodávný větrný mlýn. Bydlí tady i velké množství různých zvířat - od těch ze statku až po cizokrajná.

Uprchlíci v zařízení UNRWA jižně od Gazy

Svědectví z Pásma Gazy: Všechno tady ovládá strach. Žijeme jako zvířata

Zemřu dnes, nebo budu mít štěstí? Jak seženu jídlo a vodu? Kam mám jít, aby mě nezasáhlo bombardování? Takové otázky si podle španělského deníku El País kladou obyvatelé Pásma Gazy, na severu, kde zuří největší boje, ale i na jihu, kam je poslala izraelské armáda, že tam budou v bezpečí. Je to jako loterie - Izrael řekl, ať odejdou, ale kam? Bombarduje i jih.

Barvy podzimu v areálu vodního mlýna v Hoslovicích.

VIDEO: Zelňáky i chléb. Barvy podzimu ukončily letošní program řemeslných akcí

Jednokolový vodní mlýn v Hoslovicích hostil v sobotu 21. října letošní poslední řemeslnou akci Muzea středního Pootaví Strakonice. Měla název Barvy podzimu a opět nabídla přehlídku řemesel, kapelu Mečíchovští Šumaři, ochutnávku domácího chleba, zelňáků, a buchet nebo dílničky pro děti. „Nebyl to špatná sezona,“ říká správce a „pan otec“ Jaroslav Janout.

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Fotbalisté SK Slaný (v bílém) porazili Brandýs 2:1.

Obrat s Brandýsem katapultoval Slaný k divizní elitě, teď se bude lámat chleba

Už páté vítězství si v devátém kole divize B připsali fotbalisté SK Slaný, když po bitvě porazili na domácím stadionu Brandýs nad Labem 2:1. Dotáhli se na Kladno a jen o skóre jsou pátí, to je nad plán předsezonních predikcí. Přitom nastoupili bez opor Nádeníčka a Bíby, hostům zase schází potrestaný Folwarczny.

Vůně čerstvého chleba se linula vzduchem. Obec na Znojemsku lákala na slavnosti

Vůně čerstvého chleba se linula vzduchem. Obec na Znojemsku lákala na slavnosti

Vůně čerstvě upečeného chleba se o prvním zářijovém víkendu linula obcí Slup. Konaly se tam totiž už po osmnácté Slavnosti chleba. Pěkné počasí přilákalo velké množství lidí, kteří si vystáli fronty na čerstvě pečenou dobrotu ve vojenské polní pekárně. Návštěvníci se těšili nejen na živou prezentaci mlynářského řemesla, ale i na řadu dalších tradičních řemesel, jež akce návštěvníkům nabízela formou jarmarku. Součastí dne byly také jízdy historických autobusů a výstava zemědělské techniky. 

Každá úspora se počítá

Šetříme podle babiček: 5 tipů, jak začít šetřit ve své domácnosti

Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti. 

Vegetariánské bistro v Green Table pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó

Green Table: Jak kuchařka z Olomouce v Praze vaří lahůdky z bramborových slupek

Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.

Pekárna U Papíráku v Liberci

Liberecká pekárna dbá tradic a řemesla. Zaměstnává i uprchlíky z Ukrajiny

Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.

Největších střepů je dobré se zbavit smetáčkem a lopatkou.

Střepy vysavačem neluxujte. Co hrozí a jak sklo snadno a bezpečně uklidit

Říká se, že střepy znamenají štěstí. Pokud jste tedy zrovna nerozbili zrcadlo. Stačí pár neobratných pohybů, chvilka nesoustředění, dítě bez dozoru a sklenice či váza leží na zemi roztříštěná na tisíc kousků. Jak rozbité sklo uklidit a jak se střepů zbavit, když zrovna nemáte po ruce vysavač? A víte, proč lux na střepy raději vůbec nepoužívat a co dalšího nikdy nevysávat?

Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.

Hotová jílová pec

Pekařka si sama postavila jílovou pec. Budou z ní vonět buchty i domácí chleba

S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.