Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Komentář Hynka Dlouhého: Špatný termín! Farmářské trhy pro hrstku lidí

Také rádi navštěvujete farmářské trhy? Vezmeme třeba zeleninu do polévky přímo od pěstitele, a taky krásná jablíčka na štrůdl. Co takhle cibulový chléb od pekaře? Nebo klobása, která voní až o tři stánky vedle? Takhle to na farmářských trzích běžně chodí, v poslední době jsou hodně oblíbené. Jenže… Lidé v Žatci, tedy většina, mají často smůlu…

Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

Novinář a fotograf Jiří Krušina z Krnova přes deset let spolupracoval s Karlem Gottem. Doprovázel ho na cestách po Česko-Slovensku, Německu. Se zpěvákem navštívil Rusko a absolvoval s ním turné v USA. Na stránkách Deníku uveřejníme deset krátkých příběhů, které současný mluvčí nemocnic v Krnově a Opavě, po boku slavíka prožil.

Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

Novinář a fotograf Jiří Krušina z Krnova přes deset let spolupracoval s Karlem Gottem. Doprovázel ho na cestách po Česko-Slovensku, Německu. Se zpěvákem navštívil Rusko a absolvoval s ním turné v USA. Na stránkách Deníku uveřejníme deset krátkých příběhů, které současný mluvčí nemocnic v Krnově a Opavě, po boku slavíka prožil.

Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

Novinář a fotograf Jiří Krušina z Krnova přes deset let spolupracoval s Karlem Gottem. Doprovázel ho na cestách po Česko-Slovensku, Německu. Se zpěvákem navštívil Rusko a absolvoval s ním turné v USA. Na stránkách Deníku uveřejníme deset krátkých příběhů, které současný mluvčí nemocnic v Krnově a Opavě, po boku slavíka prožil.

Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

Novinář a fotograf Jiří Krušina z Krnova přes deset let spolupracoval s Karlem Gottem. Doprovázel ho na cestách po Česko-Slovensku, Německu. Se zpěvákem navštívil Rusko a absolvoval s ním turné v USA. Na stránkách Deníku uveřejníme deset krátkých příběhů, které současný mluvčí nemocnic v Krnově a Opavě, po boku slavíka prožil.

Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

Novinář a fotograf Jiří Krušina z Krnova přes deset let spolupracoval s Karlem Gottem. Doprovázel ho na cestách po Česko-Slovensku, Německu. Se zpěvákem navštívil Rusko a absolvoval s ním turné v USA. Na stránkách Deníku uveřejníme deset krátkých příběhů, které současný mluvčí nemocnic v Krnově a Opavě po boku slavíka prožil.

Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

Novinář a fotograf Jiří Krušina z Krnova přes deset let spolupracoval s Karlem Gottem. Doprovázel ho na cestách po Česko-Slovensku, Německu. Se zpěvákem navštívil Rusko a absolvoval s ním turné v USA. Na stránkách Deníku uveřejníme deset krátkých příběhů, které současný mluvčí nemocnic v Krnově a Opavě, po boku slavíka prožil.

S bojovným srdcem, jenže bez bodu

Dva těžké zápasy během tří dnů, spousta poctivé hokejové práce na ledě a to všechno bez kýženého efektu v podobě bodů. Tuhý je extraligový chléb pro litomyšlskou juniorku, body pro ni pořád visí proklatě vysoko.

Veliká pocta. Margita zazpívá na Gottově zádušní mši skladbu Andělský chléb

Pro operního pěvce Štefana Margitu bude vystoupení na zádušní mši za Karla Gotta, kterou bude 12. října v katedrále sv. Víta sloužit arcibiskup Dominik Duka, velkou poctou. Slavný tenorista společně s Evou Urbanovou zazpívá skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka. "Je to veliká zodpovědnost a veliká pocta. Měl jsem Karla Gotta moc rád a velice si ho vážím. Takže samozřejmě udělám vše pro to, abych zazpíval co nejkrásněji," řekl dnes ČTK světově uznávaný pěvec.

Tip na 6. října: Volarské posvícení

Mše svatá k výročí posvěcení kostela, komentovaná prohlídka věže a kostela, výstava historických ornátů a dalších liturgických předmětů pečení tradičních volarských koláčů a chleba. 

Boršovský trh

Vůně domácího chleba a pečiva, boršovské dobroty, živé ryby i květiny. Každý měsíc provoní v Boršově místní trhy. A lákají návštěvníky na různé pochoutky.

Vsetín v Benátkách rozhodl v přesilovkách

Sedmé kolo Chance ligy mezi sebe kromě jiných duelů svedlo také celky Benátek a Vsetína. V první třetině udeřili domácí zásluhou Radka Dudy, jenže hostům se ve druhé části podařilo skóre otočit. Pomyslný chléb se lámal ve třetí části hry, kdy Benátečtí neproměnili dvouminutovou přesilovku pět na tři, zatímco Vsetínští v početní převaze zvýšili na 3:1. Snížení Špačka při power play už na faktu, že Vsetín svou výhru uhájil, nic nezměnilo.

VIDEO: Lidé v Ochozi se vrátili do středověku. A dali si u toho pěkně do nosu

/FOTOGALERIE/ Neodolatelná směsice vůní pečeného i vařeného masa, koláče, domácí chléb a ženy krev a mlíko v historických krojích. Tradiční Svatováclavské vepřové hody v malé obci nedaleko Konice nabízejí vskutku originální zážitek. Do Ochoze se pravidelně o poslední zářijové sobotě sjíždějí lidé z blízkého i širokého okolí.

Táborští zemědělci sbírali nové zkušenosti v Itálii

Potřebujete poradit s péčí o olivovníky nebo s přípravou pravého italského chleba? Neváhejte se obrátit na studenty Vyšší odborná škola a Střední zemědělská školy Tábor, kteří měli možnost se tyto, a mnohé další, dovednosti, naučit přímo v Itálii.

Farní chleba ze staré pece? Voní a je vláčný

Ve farní peci z roku 1746 upekl v neděli plzeňský pekař Roman Sebera několik bochníků chleba dle staré receptury. Římskokatolická fara ve Městě Touškově se návštěvníkům otevřela v rámci akce „Dny evropského dědictví“.

Zlínský Den kraje nabídl i regionální dobroty. Kdo vyrobil Perlu Zlínska?

FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Na festivalu pod Rokštejnem si lidé vyzkoušejí, jak se žilo ve středověku

Panská Lhota – Zajímá vás, jak se dříve pekl chleba, jak chutnaly středověké pokrmy, jak se vyráběla keramika nebo co s čím si dříve museli vystačit řemeslníci? To všechno se v sobotu 5. října dozvíte na středověkém festivalu pod zříceninou hradu Rokštejn nedaleko Brtnice na Jihlavsku. Pořádají ho archeologové z vědecko-výzkumné základny v Panské Lhotě, kteří jsou v tomto místě už jako doma. Na Rokštejně provádí výzkum skoro čtyřicet let.  

Tip Deníku: Pečení chleba ve Štolmíři doplní gastronomický zážitek

/FOTOGALERIE/ Letos se již po šesté uskuteční tradiční pečení chleba ve štolmířské peci. Přátelská akce plná dobrého jídla se odehraje pod záštitou M‘am‘alocy v sobotu 14. září. Při ochutnávání chutného bochníku se každý může dozvědět i zajímavé informace ze světa kváskového chleba. Pro místní je akce ideální příležitostí sejít se, popovídat si s přáteli a užít si příjemné odpoledne. Do Štolmíře už se vydává i spoustu nových návštěvníků.

Sezonu slavnostně zahájí Prodanka

Divadelní sezonu slavnostně zahájí Prodaná nevěsta. V 17 hodin před divadlo přiveze koňský povoz zpívající krojovanou chasu a uvaděčky v krojích budou přítomné hostit chlebem a solí, koláčky, preclíky a čepovaným pivem. 

Senioři se dnes naučí péct chléb

Nová Cerekev – Jak si doma upéct kváskový chléb? Odpověď na tuto otázku dostanou všichni, kteří ve čtvrtek odpoledne zavítají do zasedací místnosti úřadu městyse Nová Cerekev.

Jak se žilo v dřevěnicích si připomněli návštěvníci netradiční akce

Vařené zemáky s kyškou, frgály, krajánky, kontrabáš i kyselicu s čerstvým chlebem ochutnali návštěvníci Pátečního podvečera v dřevěnicích, který se konal na konci srpna ve Valašských Kloboukách. Chalupy u Pechanců, u Pivečků, u Janíků i na Kosence se zaplnily vlídnou atmosférou a přiblížily všední život a pohostinnost našich předků.  

Prodejci pastí a návnad mají žně, hraboši zatím vyhrávají

Válku s přemnoženými hlodavci vedou na všech frontách zahrádkáři v Olomouckém kraji, kterým hraboši a myši likvidují zeleninu i květiny. Pomoc hledají v zahrádkářských potřebách, kde vykupují běžné pasti a testují nejnovější návnady. Obchodníci mají žně. Hlodavců je však na polích a v zahradách tolik, že v souboji s pěstiteli zatím vyhrávají.