Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Tradiční pečení chleba i masa v peci.

Tradiční pečení chleba

Kovářov - Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových prezentuje nejenom lidový tanec, zpěv, zvykoslovné obchůzky či podporuje činnost národopisného souboru Kovářovánek na základní škole v Kovářově.

Švandovo divadlo.

Švandovo divadlo uvede Holcmanův debut Lámání chleba

O třech kamarádech, proměnách moravského venkova a šedesáti letech české historie pojednává hra o přátelství v dobách nesvobody Lámání chleba, jejíž premiéru uvede dnes večer Švandovo divadlo v Praze. Jejím autorem je spisovatel a zlínský soudce Josef Holcman, který debutuje jako dramatik.

Ve Štolmíři opět pekli chleba.

OBRAZEM: Ve Štolmíři opět pekli chleba

Štolmíř - Již po několikáté tento rok se ve Štolmíři nedaleko Českého Brodu uskutečnilo tradiční pečení chleba. Návštěvníci této akce, která začínala v sobotních dopoledních hodinách, mohli vidět, jak chléb vzniká a samozřejmě až byl chleba upečený, nechyběla ochutnávka. 

Pečení chleba a soutěž o nejlepší domácí destilát v Sopotnici.

Porotu nejvíce zaujala pálenka ze švestek

Sopotnice - Když se řekne pečení chleba, na Orlickoústecku je jasné, že jde o Sopotnici. V sobotu se tu konalo další pečení a tentokrát bylo spojené s šestým ročníkem soutěže o nejlepší domácí destilát. Do ní bylo přihlášeno dvanáct vzorků. 

Tortilla

Kde si dáte gyros, kebab a kde tortillu?

Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.

Historie všemi smysly na Kašperku

PODÍVEJTE SE: Na Kašperku pekli středověký chléb

Kašperk – Středověk zrakem, hmatem, čichem i chutí mohli o víkendu zažít návštěvníci hradu Kašperk. Konala se tam další akce z cyklu oživené historie, tentokrát nazvaná „Historie všemi smysly“.

Třetí ročník akce s názvem Chleba z pece v infocentru Zvonice Soláň

Zvonice na Soláni voněla o víkendu chlebem

Na sto padesát návštěvníků si uplynulé sobotní odpoledne nenechalo ujít třetí ročník akce s názvem Chleba z pece, která se konala v Informačním centru Zvonice Soláň.

Ve Stonavě slavili v neděli tradiční dožínky. Obcí projel průvod alegorických vozů, světil se chléb, lidé mohli ochutnat koláčky nebo prejt.

OBRAZEM: Ve Stonavě oslavili dožínky

Poslední srpnová neděle patřila ve Stonavě oslavám letošní úrody. Oslavy začaly posvěcením chleba a následným odjezdem průvodu kočárů od radnice.

Městské muzeum Žamberk

Kilogram chleba na týden, čtvrt kila kávy na dva měsíce

Žamberk /Píšete nám/ - Letošní rok si připomínáme 100. výročí od zavedení mimořádných opatření v zásobování obyvatelstva za 1. světové války. Rakousko-uherská monarchie mimo zabavování železného šrotu, kostelních zvonů, kožešin, vlny a dalšího, byla nucena již na počátku války zavést přídělový systém na potraviny a často i násilně zabavit veškerou zemědělskou úrodu. Těmito, ale i dalšími tématy se zabývá výstava Městského muzea Žamberk.

Ilustrační foto

V bystřickém Edenu oslaví ukončení žní

Bystřice nad Pernštejnem – Na oslavách sklizně obilí přivítají o víkendu návštěvníky v bystřickém centru Eden. Návštěvníky dožínek tam čekají v sobotu 26. srpna od 9.30 do 18 hodin, bude se pít ovesné pivo i soutěžit v pečení domácího chleba.

Restaurant Day a pečení chleba ve Štolmíři

Domácí chléb a jiné dobroty bylo možné ochutnat ve Štolmíři

Český Brod /FOTOGALERIE/ - Ve Štolmíři proběhl již tradiční Restaurant day, který byl spojený s veřejným pečením. Akci pořádalo Občanské sdružení M’AM’ALOCA, které svůj vznik datuje od roku 2004. Restaurant day je celosvětová akce, která se koná čtyřikrát do roka a to v únoru, květnu, srpnu a listopadu.

Autobus MHD v německém Essenu

Nejezte v autobuse MHD, nebo na vás zavolají ochranku jako v Essenu

Jste občas svědky toho, jak se lidé v prostředcích hromadné dopravy krmí a napájejí, mlaskají a trousí kolem sebe kusy jídla? Že to většinou předpisy dopravních podniků zakazují, nemluvě o způsobech dobrých mravů pochycených v tanečních kursech. V německém Essenu vyvedla ochranka z autobusu MHD 59letou cestující, která jedla chleba.

Řemeslné pohádkové léto ve skanzenu - pekařka.

OBRAZEM: V kouřimském skanzenu roztopili pec

Kouřim - Letošní prázdniny si v kouřimském skanzenu připravily pro návštěvníky program zvaný Řemeslné pohádkové léto, a to znamená, že každou sobotu od 1. 7. do 12. 8. se zde něco děje. Výjimkou nebyla ani sobota 5. srpna, kdy se každý návštěvník mohl seznámit s pečením chleba v peci, sám si vyzkoušet uplést uzlíky z chlebového těsta a následně i již hotový chléb ochutnat. Díky zkušené pekařce Ivě Válkové to ve skanzenu v Kouřimi opravdu lákavě vonělo.

Lenorští si v sobotu užívali jedenáctých Slavností chleba.

Slavnosti chleba měly jedenácté pokračování

Lenora - Dar od dřevosochařky Edity Hrbkové z Husince v podobě srdíček se slovy pečeme s láskou a předáním fotografie od Ladislava Berana začal slavnostní den u historické pece v Lenoře.

Pečení chleba v Sopotnici.

V Sopotnici budou opět péct chleba

Sopotnice - Farskou zahradou se v sobotu bude linout vůně sopotnického chleba, připraveno je další z pravidelných pečení v replice gotické dřevem vytápěné chlebové peci.

Štolmíř opět ožila pečením chleba.

OBRAZEM: Štolmíř ožila pečením chleba

Štolmíř - Tradiční pečení chleba opět do malé vsi nedaleko Českého Brodu přilákalo spoustu návštěvníků. Kromě výborného chleba mohli příchozí ochutnat také dalamánky a nechyběla výborná pomazánka z červené řepy, která chuť vynikajícího pečiva výborně podtrhla.

Stanislav Šulc.

Pohledem Stanislava Šulce: Revoluce zažehnána

Zaplať pánbůh za Evropskou unii a globalizaci! To by si měl říct každý, koho zajímá cena chleba. A to, přiznejme si, je skoro každý z nás. Statistici začali zveřejňovat první odhady letošní sklizně a k nepříjemným zprávám o pomrzlém ovoci se přidala i nižší úroda základních obilovin. Těch letos  u nás vyroste o desetinu méně než loni.

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu.

Vatikán bude kontrolovat kvalitu hostií. Nesmí být bez lepku

Hostie a víno používané během mší musí splňovat stanovené normy. Není tedy povoleno používat chléb bez lepku, může však být vyroben z geneticky modifikovaných organismů. Rozhodl o tom Vatikán, který vyjádřil obavy nad kvalitou výrobků pocházejících volně z obchodů či internetu.

Pečení chleba v Dolním Němčí

V Dolní Němčí se podesáté uskuteční Pečení chleba

Jubilejní desátý ročník Pečení chleba připraví v sobotu 1. července od čtrnácti hodin Národopisný krúžek Dolněmčan. Na akci pořádané v místním Muzeu Na Mlýně vystoupí folklorní soubor Vlčnovjan, cimbálová muzika Čardáš nebo mužský pěvecký sbor Dolněmčané.

Žďár nad Sázavou - Druhý z letošních šesti žďárských farmářských trhů se v sobotu dopoledne uskutečnil na náměstí Republiky. Od osmé hodiny ranní mohli návštěvníci vybírat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu. "Koupil jsem si p

Nákup na farmářském trhu? Pivo, chleba a sekaná

Žďár nad Sázavou - Druhý z letošních šesti žďárských farmářských trhů se v sobotu dopoledne uskutečnil na náměstí Republiky. Od osmé hodiny ranní mohli návštěvníci vybírat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu.

Upečou rekord a sníme to?!

Upečou sousedé rekordní tunový hamburger?

Pasov - Největší hamburger světa chystají v Pilstingu v okrese Dingolfing. Jen maso na něj v surovém stavu má vážit víc než tunu, k tomu přibudou „hory" cibule, sýra, litry šťávy a chléb, který má mít v průměru 180 centimetrů…

Dny chleba v Pardubicích.

V Ideonu soutěžily chleby. I ty bez mouky

Pardubice – Výstaviště Ideon naplnila tento týden libá vůně. Konal se tam totiž 23. ročník dnů chleba, jehož součástí byla i soutěž o nejlepší chléb spojená s ochutnávkou soutěžních vzorků a rozsáhlá prezentace pekárenských technologií. K vidění tak kromě chlebů a rozličných druhů pečiva byl třeba strojek na potisk chleba jedlými potravinářskými etiketami.

Porotci vyberou nejlepší chléb.

Porotci vyberou nejlepší chléb

Pardubice – Ve čtvrtek se v centru Ideon uskuteční Dny chleba a národní soutěž Chléb roku 2017. Zároveň se koná od 10 do 16 hodin výstava dodavatelů pekárenského oboru. Zahajovací ceremoniál, spojený s aktem svěcení chleba, se uskuteční v 11 hodin.

Zoo Chleby slaví o víkendu 20. výročí založení, Mezinárodní den dětí a Mezinárodní den her.

Zoo Chleby prvně vypustí do výběhu vzácné opice

Chleby /FOTOGALERIE/ - V Zoo Chleby vrcholí v těchto dnech přípravy na největší akci, kterou kdy tahle malá zoologická zahrada zažila. O víkendu 3. a 4. června tu oslaví tři významné momenty, 20. výročí založení zahrady, Mezinárodní den dětí a Světový den her. Zlatým hřebem oslavy bude slavnostní první vypuštění převzácných opic langurů duk do venkovního výběhu.

Děti z Ořechova připravily svačinu pro místního myslivce. Ten za nimi pravidelně chodí do školy s předčítá jim příběhy o myslivosti. Často je také vodí do lesa za zvířátky ke krmelci.

Děti se provařily do finále

Vysočina – Domácím chlebem, svačinkou pro faráře a myslivce zaujaly děti z Vysočiny porotu celostátní kuchařské soutěže Colinaření. Postoupily tak do finále, které se bude konat 3. června v Praze.

Piknik s férovými pravidly

Upozornit na závažné téma jde i stravitelnou formou

Jičín - Během sobotního dopoledne se v zámeckém parku sešlo na tři desítky lidí, aby společně posnídali. Deky, bábovka, lívance, placky, domácí chléb i sýr. Přátelská atmosféra. Prostě ideální piknik. Jenže tenhle měl ingredienci navíc.

Ilustrační foto

Bude se v sobotu lámat chleba?

Kladno – Sobotní dopoledne naznačí, s jakým ambicemi půjdou fotbalisté Kladna do závěrečných kol Fortuna divize. Na stadion Františka Kloze, kde se jim na jaře nepodařilo vyhrát za tři body, přijede soupeř z nejméně oblíbených.