Fronta na drslavskou domácí zabijačku, věčně rozebraný mařacký chleba se sádlem a hektolitry protočeného jarošovského piva. Mimo celodenní zpívání a tančení nabídly mikroregiony Slováckých slavností vína a otevřených památek také ochutnat něco ze svého kulinářského umění.
Většina z nás je připravuje každý týden – pro sebe do práce, dětem do školy, na rodinný výlet nebo na dlouhou cestou v autě. Sendviče a plněné bagety mají dlouhodobě nálepku nudné a chudé svačiny, přitom umí být vynikajícím jídlem.
Chleby – V místní zoo se před několika dny narodilo v pořadí již druhé mládě mimořádně vzácného druhu opice langur duk. Matkou druhého chlebského mláděte se stala šestiletá samice Ding. S největší pravděpodobností se opět jedná o samečka. „Ve skupině vládne klid, mládě je stále se svojí matkou, která, přestože je provodička, o svého potomka vzorně pečuje. Svoje okolí začínají mladí languři prozkoumávat přibližně ve dvou týdnech života,“ uvedla Karolina Dufková z chlebské zoo.
Slup /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Deštivá sobota voní ve Slupi chlebem. Ale také sladkým pečivem, trdelníky a dalšími pekařskými výrobky. Přestože až na několik desítek minut nepřestává pršet, do areálu blízko vodního mlýna si nacházejí cestu stovky návštěvníků. Kolem poledne jich pořadatelé evidují asi tisíc. Na podiu vedle mlýna hraje dechová hudba. Když skončí, promluví konferenciérka.
Ani zakaboněná obloha, z níž tu a tam padaly drobné dešťové kapky, neodradily v neděli odpoledne zlechovskou krojovanou chasu, občany obce a přespolní, od uspořádání 2. ročníku zlechovských dožínek, konce sklizně stříbrného žitka a pšeničky zlaté.
Bylo mu deset let a události srpna roku 1968 bral spíše jako zpestření dětství. Nakonec se ale dokonce podíval do útrob ruského tanku a poté musel s otcem shánět po celém okrese chleba. Toho byl nedostatek a malý Milan Čierny tehdy chléb věnoval za prohlídku tanku sovětským vojákům. Stalo se v Novém Bohumíně.
Hoslovice – Navštívily jsme 18. srpna Hoslovický mlýn na akci ,,Posečeno, sklizeno…´´. Jde o tradiční řemeslnou akci, pečení chleba ve starobylé peci s ochutnávkou a řemeslný jarmark pro návštěvníky.
Český Krumlov – Lákavá vůně čerstvě pečeného chleba se tento pátek nesla, jako nyní každý pátek, z hospody Petráškův Dvůr nedaleko Českého Krumlova. Z pravé, festovní, poctivě vybudované pece, kterou převzal po svém dědečkovi, vytahoval horké pecny Milan Šebesta.
Strážnice /FOTOGALERIE/ – Výroba povřísel, pečení chleba, pasení hus či sečení otavy. To je jen malý výčet z bohatého programu, který si pro návštěvníky připravil strážnický Skanzen. V sobotu se tam uskutečnily tradiční Dožínky.
Štolmíř - V sobotu se ve štolmířské veřejné peci opět pekl chléb. Za dobrovolný příspěvek si každý návštěvník mohl pochutnat na čerstvém chlebu či dalamánku. Bylo zde však také připraveno občerstvení s klobásou, bramborákem, špízem a dalšími pochoutkami, nechyběly ani sladké dobroty.
/VIDEO/ Zajímavý objev učinili vědci na severovýchodě Jordánska. Nalezli zde totiž spálené zbytky chlebových placek, o kterých se domnívají, že jsou 14 500 let staré. Překvapivé podle nich je, že lidé pravděpodobně pekli chleba nejméně pět tisíc let před tím, než se došlo ke vzniku zemědělství a kultivaci obilovin. Informoval o tom server BBC.
Pětadvacátý ročník Pekařské soboty, který se uskutečnil v sobotu 14. července 2018 v areálu Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, zná své vítěze.
Necelé čtyři porce bezlepkového vepřového guláše a stejný počet krajíců chleba spořádal během pěti minut král jedlíků Gulášfestu, který v sobotu skončil na letním stadionu ve Valašském Meziříčí.
O téměř devadesát let zpátky v čase se v neděli vrátili v Bohumíně. Po 88 letech přivítali vzácnou návštěvu – prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který v roce 1930 podnikl cestu do Slezska, a z Bohumína pak vlakem odjížděl zpět do Prahy.
Chleby /VIDEO/ – V zoologické zahradě Chleby na Nymbursku přišlo na svět mládě opice langur duk, nejvzácnějšího zvířete, které se v současné době nachází v Česku.
Ústí nad Labem - Co by měly knihovny nabízet, co změnit? Na tyto i další otázky budou ve středu 27. června v konferenčním sále krajského úřadu hledat odpovědi účastníci veřejné panelové diskuze Knihovna, věc veřejná.
Nové Město na Moravě – Téměř na den přesně se do Nového Města na Moravě vrátil po devadesáti letech první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Novoměští ho v sobotu při městských slavnostech Nova Civitas přivítali stejně jako 17. června 1928 – chlebem a solí.
Silničáři se pustili do rekonstrukce silnice v Ratiboři. Při opravách chodníků a cesty v délce skoro čtyři kilometry asistují zaměstnanci obce, ruku k dílu přiloží i místní obyvatelé.
Nové Město na Moravě – Dlouho očekávané dvoudenní slavnosti Nového Města na Moravě Nova Civitas jsou tu. Přinášejí s sebou koncerty, výstavy, prezentace, sport i trochu historie. Do města totiž v sobotu po devadesáti letech znovu zavítá první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.
Po deseti letech pořádá obec druhý ročník dne, kterým oslaví několik výročí spolků. Hlavní program akce se uskuteční v sobotu 9. června. Podle starosty obce Františka Hajdůcha budou pro návštěvníky největším lákadlem hasiči, kteří oslaví 110. výročí od svého založení.
Obávaná látka akrylamid, která vzniká při pečení potravin a jež podle vědců může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, je v českých potravinách zastoupena v zanedbatelném množství. Prokázaly to testy Potravinářské komory. Podle nařízení Evropské komise platného od 11. dubna mají pekaři péct své výrobky tak, aby minimalizovali nebezpečí jeho vzniku. Třeba tím, že nebudou připalovat chlebovou kůrku.
Brno - Jak vypadá více než sto let starý chléb, keltská šatní spona či původní linoleum z vily Tugendhat pohledem elektronového mikroskopu? Odpověď na tuto otázku se dozvědí lidé na brněnském Špilberku. Na dělovém bastionu tam v pondělí začíná výstava snímků významných exponátů ze sbírek Muzea města Brna.
Jižní Morava – Koupit mléko, chleba a rohlíky znamená pro lidi z malých obcí, jako je Karlín na Hodonínsku nebo Kurdějov na Břeclavsku, cestu do nejbližšího města nebo větší vesnice. Žádnou prodejnu ve vsi nemají. Změnit to může nová dotace z kraje. Malé venkovské obchody si rozdělí až dva miliony korun.
Střední Čechy – Chleba, něco na namazání, výrobky mlékárny i z řeznictví – a k tomu ještě pivko a dezert. Vypadá to jako nákupní seznam – a vlastně ano: skutečně může posloužit jako doporučení, co nakoupit. I to je cílem potravinářských soutěží: ukázat, které pokrmy stojí za pozornost spotřebitelů.
Už šestnáctý ročník akce Od zrníčka ke chlebíčku pořádají letos ve Francově Lhotě. Jejím cílem je připomenout a přiblížit dětem činnosti, které je potřeba vykonat, než se jim na stůl dostane hotový chléb.
Benešov – Chléb a hry. Tohle heslo jakoby neztrácelo nic na své platnosti. Přitom je staré tisíce let. Důkazem může být i Benešovský jarmark. Ten se v centru města koná první májový den.
Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.
Jihočeský kraj - Dobře placená práce, nebo ta, která vás baví? Nebo ani nebaví. Že nebudeme princeznou, už víme v šesti letech. Dětské profesní sny bývají někdy nereálné.
Domažlice – V sobotu 7. dubna zahájili policisté Obvodního oddělení Domažlice úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež, ke které mělo dojít v pátek odpoledne.
/AUDIO, VIDEO/ Již brzy ocení Akademie populární hudby ty nejlepší hudební výkony a nové nahrávky, které vznikly během loňského roku. Stát se pěveckou hvězdou a natočit si vlastní píseň či celé cédéčko má nyní možnost kdokoliv. Vítězství v Andělech vám garantovat nemůžeme, ale že si to užijete, je jisté. Dárkový portál Zážitky.cz vám nahrávání zprostředkuje v malém útulném domácím nahrávacím studiu v Praze 4.
Brno - Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.
Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Sušice – Napřed si mysleli, že umrznou, pak se ale pořádně zapotili. Takový byl pobyt sušického pekaře Karla Rendla a jeho kolegů na zimní olympiádě v Pchjongčchangu, kde pekl 70 až 80 chlebů denně.
Ústí nad Orlicí - Nikdo neusnul na vavřínech. Daleko více se bude na jaře lámat chleba. Každý bod může hrát svou roli. Proto týmy logicky zkvalitňují kádry. Ani v Ústí nechtěli nic ponechat náhodě. Posílili, aby vzrostla nejen konkurence, ale především fotbalová kvalita.
„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.
Téměř 32 tisíc načepovaných piv, dva tisíce napečených bochníků českého chleba, oslavy medailí, návštěvy českých a zahraničních sportovních hvězd a zisk „zlaté medaile“ mezi olympijskými domy jednotlivých národů. To vše patřilo k chodu Českého domu na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, který během sedmnácti dnů navštívilo přibližně 35 tisíc lidí.
Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě minulý týden se rvali o co nejlepší umístění na olympijských hrách v Jižní Koreji, ve středu už rozdávali úsměvy na Olympijském festivale v Brně. Sáňkaři Lukáš Brož a Matěj Kvíčala se na brněnském výstavišti dokonce potkali s bronzovou snowboardkrosařkou Evou Samkovou.
Kostelec nad Orlicí - Alchymie. To je podle některých kuchařských odborníků um upéct kváskový chléb. Je totiž třeba správně namíchat přesné poměry mouky, vody, soli i dalších ingrediencí. S láskou je dohromady vypracovat do těsta, vědět na kolik stupňů péct a jak dlouho.
Zima o sobě dala v těchto dnech vědět. Nejen ornitologové, ale i široká veřejnost tak začali připravovat za okna, na balkony, ale i do zahrad či parků krmítka pro drobné opeřence. Začíná totiž období přikrmování a pozorování ptáků v krmítkách. Ne každý ale ví, čím návštěvníky krmítek přikrmovat tak, aby jim neublížili.
Bystřice nad Pernštejnem – Další úspěch si v sobotu 17. února připsal na své konto Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky. Na takzvaných uzených slavnostech, které se konaly v bystřickém centru Eden, zvítězil v soutěži jedlíků.
Vyškov /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Z čeho se dělá chléb? „Z mouky, vajíček,“ odpovídá jeden z chlapců, který se co nevidět pustí do pečení, na otázku pracovnice vyškovského zooparku Marcely Kopřivové. Ta v sobotu provází akcí Upeč třeba chleba…, která se odehrává v kuchyni tamního Hanáckého statku. Skupinku dětí, kterou má právě na starosti, překvapivě tvoří samí hoši.
FOTOGALERIE / Jak chutná domácí chleba z pece, jak vykřesat oheň nebo se šípem trefit do středu terče? K čemu se dříve využívaly přírodní živly učil Živelný den v Domě přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou, kam v sobotu dorazily desítky rodin s dětmi.