Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Pohledem Stanislava Šulce: Revoluce zažehnána

Zaplať pánbůh za Evropskou unii a globalizaci! To by si měl říct každý, koho zajímá cena chleba. A to, přiznejme si, je skoro každý z nás. Statistici začali zveřejňovat první odhady letošní sklizně a k nepříjemným zprávám o pomrzlém ovoci se přidala i nižší úroda základních obilovin. Těch letos  u nás vyroste o desetinu méně než loni.

Vatikán bude kontrolovat kvalitu hostií. Nesmí být bez lepku

Hostie a víno používané během mší musí splňovat stanovené normy. Není tedy povoleno používat chléb bez lepku, může však být vyroben z geneticky modifikovaných organismů. Rozhodl o tom Vatikán, který vyjádřil obavy nad kvalitou výrobků pocházejících volně z obchodů či internetu.

V Dolní Němčí se podesáté uskuteční Pečení chleba

Jubilejní desátý ročník Pečení chleba připraví v sobotu 1. července od čtrnácti hodin Národopisný krúžek Dolněmčan. Na akci pořádané v místním Muzeu Na Mlýně vystoupí folklorní soubor Vlčnovjan, cimbálová muzika Čardáš nebo mužský pěvecký sbor Dolněmčané.

Nákup na farmářském trhu? Pivo, chleba a sekaná

Žďár nad Sázavou - Druhý z letošních šesti žďárských farmářských trhů se v sobotu dopoledne uskutečnil na náměstí Republiky. Od osmé hodiny ranní mohli návštěvníci vybírat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu.

Upečou sousedé rekordní tunový hamburger?

Pasov - Největší hamburger světa chystají v Pilstingu v okrese Dingolfing. Jen maso na něj v surovém stavu má vážit víc než tunu, k tomu přibudou „hory" cibule, sýra, litry šťávy a chléb, který má mít v průměru 180 centimetrů…

V Ideonu soutěžily chleby. I ty bez mouky

Pardubice – Výstaviště Ideon naplnila tento týden libá vůně. Konal se tam totiž 23. ročník dnů chleba, jehož součástí byla i soutěž o nejlepší chléb spojená s ochutnávkou soutěžních vzorků a rozsáhlá prezentace pekárenských technologií. K vidění tak kromě chlebů a rozličných druhů pečiva byl třeba strojek na potisk chleba jedlými potravinářskými etiketami.

Porotci vyberou nejlepší chléb

Pardubice – Ve čtvrtek se v centru Ideon uskuteční Dny chleba a národní soutěž Chléb roku 2017. Zároveň se koná od 10 do 16 hodin výstava dodavatelů pekárenského oboru. Zahajovací ceremoniál, spojený s aktem svěcení chleba, se uskuteční v 11 hodin.

Zoo Chleby prvně vypustí do výběhu vzácné opice

Chleby /FOTOGALERIE/ - V Zoo Chleby vrcholí v těchto dnech přípravy na největší akci, kterou kdy tahle malá zoologická zahrada zažila. O víkendu 3. a 4. června tu oslaví tři významné momenty, 20. výročí založení zahrady, Mezinárodní den dětí a Světový den her. Zlatým hřebem oslavy bude slavnostní první vypuštění převzácných opic langurů duk do venkovního výběhu.

Děti se provařily do finále

Vysočina – Domácím chlebem, svačinkou pro faráře a myslivce zaujaly děti z Vysočiny porotu celostátní kuchařské soutěže Colinaření. Postoupily tak do finále, které se bude konat 3. června v Praze.

Upozornit na závažné téma jde i stravitelnou formou

Jičín - Během sobotního dopoledne se v zámeckém parku sešlo na tři desítky lidí, aby společně posnídali. Deky, bábovka, lívance, placky, domácí chléb i sýr. Přátelská atmosféra. Prostě ideální piknik. Jenže tenhle měl ingredienci navíc.

Bude se v sobotu lámat chleba?

Kladno – Sobotní dopoledne naznačí, s jakým ambicemi půjdou fotbalisté Kladna do závěrečných kol Fortuna divize. Na stadion Františka Kloze, kde se jim na jaře nepodařilo vyhrát za tři body, přijede soupeř z nejméně oblíbených.

Děti si v pekárně vyzkoušely pekařské řemeslo

Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.

Lámat chleba se bude na mistrovství světa

Jablonec n. N. - Biatlonisté SKP Kornspitz Jablonec jsou úspěšní ve všech věkových kategoriích. Na světových kláních jim patří medailové pozice už skoro pravidelně.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Silvestrovsky veselo bylo u pece, na kolejích i na svahu

Volarsko /FOTOGALERIE/ - Poslední den v roce se na Volarsku se vydařil. V Lenoře se pekl, chléb, houstičky zvláště vypečené a česnekové placky. Všechny přivítal Mistr Velké lože pecařské Augustin Sobotovič a povyprávěl něco z historie pece. Potom se peklo nejdříve placičky a housky a poté chléb. K tomu všemu vyhrávali Kůrovci z Kašperských hor a bylo veselo.

Nejkrásnější opičky světa oslaví své první Vánoce v České republice

Chleby - Jeden languří kluk a dvě holky tráví většinu času v horních patrech svého luxusního pavilonu v Zoologické zahradě v Chlebech na Nymbursku. Jejich přirozeným prostředím jsou totiž větve vysoko nad zemí. Odtud shlížejí zářícíma mandlovýma očima na dění pod sebou a myslí si své opičí.

Nejkrásnější primáti světa oslaví v Zoo Chleby první Vánoce

Chleby - Tři vzácné opice, které vlastní od srpna Zoo Chleby, jsou stále velikou atrakcí malé zoologické zahrady na Nymbursku. Také o Vánocích bude mít veřejnost možnost navštívit nejen opičky, ale i další zvířátka a třeba jim přinést i něco dobrého na zub.

Chléb si upečou letos naposledy

Sopotnice /Krátce/– Unikátní obecní pec v Sopotnici letos zažehne naposledy. V sobotu se na místní Farské zahradě chystá poslední pečení chleba v roce 2016, které slibuje spoustu dobrého jídla, pití i zábavy. 

Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne.

Každý den napečeme tři a půl tisíce bochníků chleba, říká vlastník pekárny

Bílovice nad Svitavou /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Koupit si v sedm hodin ráno chleba v obchodě? Většina lidí to vnímá jako samozřejmost. Nad tím, kolik zabere práce, než se oblíbené pečivo dostane až na prodejní pult, už ale přemýšlí málokdo. Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne. Každý den upečou tři a půl tisíce bochníků, z toho více než třetinu vyváží do šestatřiceti prodejen obchodního řetězce Albert v Brně a okolí. Přípravě pečiva se věnuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

Potřeby cestujících jsou pro nás jednoznačně na prvním místě

Strakonice - Cestující vlakem a autobusem se mají dočkat nového odbavovacího terminálu a vytvoření přednádražního prostoru. Na něm pracoval architekt Vladimír Krajíc z projektové kanceláře FACT, s.r.o., Praha provozovna Písek. „Při studii jsme vycházeli z toho, že naší prioritou jsou potřeby člověka," řekl Vladimír Krajíc.

Chlebové novinky se prosazují pomalu. Pekaři sází na tradici

Každý den v Česku asi 700 pekáren vyrobí zhruba jeden milion kusů chleba. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit," tvrdí šéf Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Vědci, pro něž je vývoj nových postupů a technologií pro výrobu pečiva denním chlebem, s ním souhlasí. Jedním dechem ale dodávají, že čeští pekaři jsou velmi konzervativní a nové postupy do výroby pouštějí jen velmi pomalu.