Zaplať pánbůh za Evropskou unii a globalizaci! To by si měl říct každý, koho zajímá cena chleba. A to, přiznejme si, je skoro každý z nás. Statistici začali zveřejňovat první odhady letošní sklizně a k nepříjemným zprávám o pomrzlém ovoci se přidala i nižší úroda základních obilovin. Těch letos u nás vyroste o desetinu méně než loni.
Hostie a víno používané během mší musí splňovat stanovené normy. Není tedy povoleno používat chléb bez lepku, může však být vyroben z geneticky modifikovaných organismů. Rozhodl o tom Vatikán, který vyjádřil obavy nad kvalitou výrobků pocházejících volně z obchodů či internetu.
Třicet kilo mouky a kilo a čtvrt droždí. Zamísit na osmačtyřicet bochníků domácího chleba tak, aby byly čerstvě vytaženy z pece z osmnáctého století hodinu po poledni se přitom musí už v osm ráno.
Jubilejní desátý ročník Pečení chleba připraví v sobotu 1. července od čtrnácti hodin Národopisný krúžek Dolněmčan. Na akci pořádané v místním Muzeu Na Mlýně vystoupí folklorní soubor Vlčnovjan, cimbálová muzika Čardáš nebo mužský pěvecký sbor Dolněmčané.
Žďár nad Sázavou - Druhý z letošních šesti žďárských farmářských trhů se v sobotu dopoledne uskutečnil na náměstí Republiky. Od osmé hodiny ranní mohli návštěvníci vybírat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu.
Pardubice, Pelhřimov – Hned ve třech kategoriích bodovala na prestižní národní přehlídce Chléb rok, která se uskutečnila v Pardubicích, pelhřimovská pekárna Adélka.
Pasov - Největší hamburger světa chystají v Pilstingu v okrese Dingolfing. Jen maso na něj v surovém stavu má vážit víc než tunu, k tomu přibudou „hory" cibule, sýra, litry šťávy a chléb, který má mít v průměru 180 centimetrů…
Pardubice – Výstaviště Ideon naplnila tento týden libá vůně. Konal se tam totiž 23. ročník dnů chleba, jehož součástí byla i soutěž o nejlepší chléb spojená s ochutnávkou soutěžních vzorků a rozsáhlá prezentace pekárenských technologií. K vidění tak kromě chlebů a rozličných druhů pečiva byl třeba strojek na potisk chleba jedlými potravinářskými etiketami.
Pardubice – Ve čtvrtek se v centru Ideon uskuteční Dny chleba a národní soutěž Chléb roku 2017. Zároveň se koná od 10 do 16 hodin výstava dodavatelů pekárenského oboru. Zahajovací ceremoniál, spojený s aktem svěcení chleba, se uskuteční v 11 hodin.
Chleby /FOTOGALERIE/ - V Zoo Chleby vrcholí v těchto dnech přípravy na největší akci, kterou kdy tahle malá zoologická zahrada zažila. O víkendu 3. a 4. června tu oslaví tři významné momenty, 20. výročí založení zahrady, Mezinárodní den dětí a Světový den her. Zlatým hřebem oslavy bude slavnostní první vypuštění převzácných opic langurů duk do venkovního výběhu.
Sopotnice - V sopotnické obecní peci se chléb peče sedmkrát do roka, a to od roku 2010. K ní brzy přibude i sušička na ovoce. Své premiéry by se mohla dočkat už letos.
Vysočina – Domácím chlebem, svačinkou pro faráře a myslivce zaujaly děti z Vysočiny porotu celostátní kuchařské soutěže Colinaření. Postoupily tak do finále, které se bude konat 3. června v Praze.
Jičín - Během sobotního dopoledne se v zámeckém parku sešlo na tři desítky lidí, aby společně posnídali. Deky, bábovka, lívance, placky, domácí chléb i sýr. Přátelská atmosféra. Prostě ideální piknik. Jenže tenhle měl ingredienci navíc.
Kladno – Sobotní dopoledne naznačí, s jakým ambicemi půjdou fotbalisté Kladna do závěrečných kol Fortuna divize. Na stadion Františka Kloze, kde se jim na jaře nepodařilo vyhrát za tři body, přijede soupeř z nejméně oblíbených.
Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.
Máslovice – Ti největší jedlíci z celé republiky se sešli o víkendu v Máslovicích, aby co nejrychleji spořádali celý bochník chleba a čtvrtkilovou kostku másla.
Oprava havarovaných aut je pro klempíře a automechaniky každodenním chlebem. Vždy ale existuje jistá hranice, kdy se ještě auto opravuje, a kdy je prohlášeno za „totálku" a putuje do šrotu. V některých zemích je ovšem tato hranice značně posunutá.
Brusel - Každodenní práce po roce, který utekl od teroristického úroku v Bruselu, pomalu vytěsnila Janu Zedníkovi z Deštné, který zde pracuje jako akreditovaný parlamentní asistent poslance Jiřího Pospíšila, nepříjemné vzpomínky z loňského roku z hlavy.
Olomouc – Víte, kde vás hned u vstupu pohostí domácím chlebem a uzeným masem? Pokud vaše chuťové buňky pookřály, vydejte se o nadcházejícím víkendu do areálu Letního kina v centru Olomouce.
Jablonec n. N. - Biatlonisté SKP Kornspitz Jablonec jsou úspěšní ve všech věkových kategoriích. Na světových kláních jim patří medailové pozice už skoro pravidelně.
Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.
Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.
Buchlovice – Vánoční bonus, tak by se dal nazvat velkorysý pořad s názvem Zavírání koledníčku, který v Muzeu Podhradí Buchlovice připravila autorská dvojice Miloslav Hrdý s Františkem Hrňou.
Pokud jste se rozhodli přilepšit ptákům, kteří u nás zůstávají přes zimu, máte nejvyšší čas pro ně připravit krmítko. Podle odborníků z Moravského ornitologického spolku (MOS) můžete na krmítku pozorovat až 30 druhů ptáků.
Volarsko /FOTOGALERIE/ - Poslední den v roce se na Volarsku se vydařil. V Lenoře se pekl, chléb, houstičky zvláště vypečené a česnekové placky. Všechny přivítal Mistr Velké lože pecařské Augustin Sobotovič a povyprávěl něco z historie pece. Potom se peklo nejdříve placičky a housky a poté chléb. K tomu všemu vyhrávali Kůrovci z Kašperských hor a bylo veselo.
Chleby - Jeden languří kluk a dvě holky tráví většinu času v horních patrech svého luxusního pavilonu v Zoologické zahradě v Chlebech na Nymbursku. Jejich přirozeným prostředím jsou totiž větve vysoko nad zemí. Odtud shlížejí zářícíma mandlovýma očima na dění pod sebou a myslí si své opičí.
Chleby - V Zoo Chleby se chystají na své první Vánoce v Čechách tři vzácní primáti langur duk. Zoo je získala po několikaletém vyjednávání a přípravách letos v létě.
Chleby - Tři vzácné opice, které vlastní od srpna Zoo Chleby, jsou stále velikou atrakcí malé zoologické zahrady na Nymbursku. Také o Vánocích bude mít veřejnost možnost navštívit nejen opičky, ale i další zvířátka a třeba jim přinést i něco dobrého na zub.
Chleby - Tři vzácné opice, které vlastní od srpna Zoo Chleby, jsou stále velikou atrakcí malé zoo. Také o Vánocích bude mít veřejnost možnost navštívit nejen opičky, ale i další zvířátka a třeba jim přinést i něco dobrého na zub.
Havlíčkův Brod - PETRA MOLDAVČUKOVÁ se s celiakií začala potýkat poté, co se choroba objevila u jejího syna. Aby pomohla jiným rodičům, otevřela specializovaný obchod.
Sopotnice /Krátce/– Unikátní obecní pec v Sopotnici letos zažehne naposledy. V sobotu se na místní Farské zahradě chystá poslední pečení chleba v roce 2016, které slibuje spoustu dobrého jídla, pití i zábavy.
Bílovice nad Svitavou /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Koupit si v sedm hodin ráno chleba v obchodě? Většina lidí to vnímá jako samozřejmost. Nad tím, kolik zabere práce, než se oblíbené pečivo dostane až na prodejní pult, už ale přemýšlí málokdo. Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne. Každý den upečou tři a půl tisíce bochníků, z toho více než třetinu vyváží do šestatřiceti prodejen obchodního řetězce Albert v Brně a okolí. Přípravě pečiva se věnuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.
Strakonice - Cestující vlakem a autobusem se mají dočkat nového odbavovacího terminálu a vytvoření přednádražního prostoru. Na něm pracoval architekt Vladimír Krajíc z projektové kanceláře FACT, s.r.o., Praha provozovna Písek. „Při studii jsme vycházeli z toho, že naší prioritou jsou potřeby člověka," řekl Vladimír Krajíc.
Každý den v Česku asi 700 pekáren vyrobí zhruba jeden milion kusů chleba. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit," tvrdí šéf Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Vědci, pro něž je vývoj nových postupů a technologií pro výrobu pečiva denním chlebem, s ním souhlasí. Jedním dechem ale dodávají, že čeští pekaři jsou velmi konzervativní a nové postupy do výroby pouštějí jen velmi pomalu.