Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Pekaři v Opatově pečou každý den 1800 bochníků chleba

Opatov - Známé ekonomické pravidlo, podle kterého obal prodává, oko kupuje, neplatí podle majitele opatovského pekařství Miroslava Paulase z opatovského pekařství na Třebíčsku vždy. Chleba by si totiž lidé měli vybírat hlavně podle chuti.

Veselka oslavila dva roky

Litomyšl – Veselici ve Veselce mohli zažít nejen všichni milovníci tekutého chleba. Litomyšlský pivovar totiž v sobotu oslavil dva roky své existence. A jak jinak, než pivem, gulášem a dobrou hudbou.

Pekaři si zoufají nad nízkou cenou chleba. Konkurence ale nedovoluje zdražení

Praha /INFOGRAFIKA/ – Denně se v Česku prodá milion bochníků chleba a ročně se ho v pekárnách upeče 300 tisíc tun. Každý Čech pak za něj ročně utratí tisíc korun a v podstatě se může těšit z toho, že jeho cena v nejbližší době stoupat asi nebude. Ostatně chléb se v obchodech na stejné cenové úrovni drží už posledních osm let. Taková zpráva ke Světovému dni chleba, který se slaví právě dnes, spotřebitele jistě potěší. Těžkou hlavu ale dělá pekařům.

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 294

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.

Hlavní hvězdou jazzového festivalu je americký saxofonista Bob Mintzer

Karlovy Vary - Ještě příští týden bude patřit jednatřicátému karlovarskému Jazzfestu, jehož nejvlivnější tváří a účinkujícím bude americký zakladatel saxofonové hry Bob Mintzer. Diváci se mohou těšit ještě na tři koncertní večery, kde kromě saxofonového mága uslyší také Karlovarský symfonický orchestr, premiéru jazzové mše či regionální spolky.

Ráno slzu slivovice s medem, večer chleba se škvarky

Zlín – Být neustále v pohybu, nestresovat se, usmívat se. S tímto životním krédem se v těchto dnech doslova docvičila a dosportovala dvojice sester ze Zlína Dagmar Opálková a Marie Morávková k věku 84 let. Jednovaječná dvojčata jsou od dětství až doposud nadšenými aktivními členkami zlínského Sokola. Společně s ostatními se scházejí každý čtvrtek, aby si pohybem vlily novou energii do žil.

Jo řidič, ten tvrdý a nezaplacený chleba má

Jičín – Řidič, jó, ten tvrdý chleba má… zpívala už před lety v jedné ze svých písní skupina Greenhorns. A to ještě netušila, že šoférům časem jejich chleba ještě „ ztvrdne".

Při pečení chleba hodnotili pálenku

Sopotnice – Tradiční pečení chleba se v sobotu uskutečnilo u chlebové pece v areálu Farské zahrady v Sopotnici. Součástí akce byl i čtvrtý ročník soutěže o nejlepší domácí ovocný destilát.

Pekárenská firma Penam aktuálně investuje 1,5 miliardy do modernizací

Brno - Brněnská pekárenská společnost Penam, která patří do holdingu Andreje Babiše (ANO) Agrofert, v současnosti investuje 1,5 miliardy korun do tří velkých projektů v Česku. Díky nim se má péct pečivo pomocí nejmodernějších technologií. Jde o stavbu nové páteřní pekárny v Rosicích na Brněnsku, o instalaci nové linky na výrobu chleba v Zelené louce u Prahy a instalaci nové linky na výrobu toustů a sendvičů tamtéž. Na dnešní tiskové konferenci to řekl obchodní ředitel Georgios Koulisianis.

V zaniklé osadě pekli chleba. Jako za starých časů

Uhelná – Z žhavého topeniště sálá žár. Je tak silný, že se k rozpáleným uhlíkům nemůžu přiblížit blíže než na metr. Stojím před pecí v zaniklé osadě Zastávka v Rychlebských horách. Už za pár desítek minut zde budu svědkem pečení chleba. Prvního po desítkách let.

Na Soláni se sešli pekaři z Valašska

Soláň – Kváskový, pšeničný, žitný, ořechový, nebo s cibulkou. Mezi šestadvaceti různými druhy chlebů mohli o víkendu ochutnávat návštěvníci Informačního centra na Soláni. Jeho vůně se nesla po širokém okolí. „Přijeli pekaři z Halenkova, Nového Hrozenkova nebo Francovy Lhoty. Jeden chléb jsme si vyzkoušeli upéct také sami," prozradila Alena Vašutová z Informačního centra Zvonice na Soláni.

OBRAZEM: Takové malé Vinobraní. Slavnosti chleba nalákaly davy

Slup – Nejen čerstvé pečivo, ale i klobásy, různé masové pečínky či sladké palačinky vábily svojí vůní stovky návštěvníků letošních Slavností chleba. Jako každý rok se i tentokrát konaly začátkem září ve Slupi. Hlavním bodem programu byla přehlídka domácích i zahraničních folklorních souborů, na návštěvníky čekala tradiční prohlídka mlýna nebo jarmark s historickými řemesly, výrobou skla ve sklářské peci, stánky s občerstvením nebo burčákem. „Je to jako takové Znojemské historické vinobraní, ale přece jen komornější, a to mi maximálně vyhovuje," popsal Marek Fabík z Brna, který dorazil do Slupi s rodinou. Akci spolupořádalo Technické muzeum v Brně, které se stará o slupský vodní mlýn.

Chléb nejlépe chutná, když se upeče s láskou

Libina – Borůvkový koláč s vanilkou přidanou do drobenky nebo rohlík s různými semínky. To jsou oblíbené kousky pečiva Heleny Kubíkové, která po rodičích s manželem převzala pekárnu Šimbera v Libině na Šumpersku.

Víkend patří jídlu.. Lidé zajdou na pivo a chilli

Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.

Víkend patří jídlu. Lidé zajdou na pivo a chilli

Jižní Morava – Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.

Celozrnné pečivo - každý si může vybrat

Chléb a pečivo jsou bezesporu součástí každodenního jídelníčku většiny z nás. Stále častěji ale přichází otázka ze strany spotřebitelů: „Je konzumace pečiva zdravá?"

V Míkovicích byla jedinečná slavnost žní a chleba

Míkovice – Vyvrcholením zdárné sklizně a také zpracování sklizených plodin jsou v Uherském Hradišti- Míkovicích slavnosti dožínek. Jejich tradici tu před dvanácti lety obnovil folklorní soubor Míkovjan a v sobotu odpoledne místním i přespolním ukázal, že dožínkové slavnosti stále patří k životu lidí v městské části metropole Slovácka, byť se konají jednou za dva roky.

FOTO, VIDEO: Příběh chleba: od každého pekaře jiný a jinak ochucený

Zlín – Pečení chleba dříve bývalo obřadem, při kterém hospodyni nikdo nesměl vyrušovat. Používaly tehdy jen základní suroviny jako mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Dnes se k tradici domácího pečení chleba vrací řada rodin a mnozí zkouší tento starý recept vylepšovat o nové ingredience.

Středy doktora Středy: Žitná vláknina je nejen na hubnutí

Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.

Středy doktora Středy: Žitná vláknina je nejen na hubnutí

Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.

Kdo si váží chleba, má rád bližního

Chleba. Prosté slovo, ale také věc ceny zlata. Ne nadarmo jej Slované nabízejí k uctění návštěvy, které si váží. Jen škoda, že tento nádherný zvyk, podle mého názoru, mizí.

Na desítky bochníků padlo v Dolním Němčí přes třicet kilo mouky

Dolní Němčí – Pětačtyřicet bochníků padlo v sobotu 11. července za oběť strávníkům, kteří dorazili na osmý ročník tradičního pečení chleba. Oblíbenou akci vonící nejen po čerstvém pečivu, ale také sádle, škvarcích a cibuli, uspořádali členové Národopisného krúžku Dolněmčan v muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.

V rodném domě kardinála Trochty pekli chleba

Francova Lhota /FOTOGALERIE/ – Premiérové pečení chleba v tradiční peci připravili na páteční podvečer ve Francově Lhotě. Akci v nedávno otevřeném Muzeu kardinála Štěpána Trochty, který má svoje zázemí v kardinálově rodném domě, uspořádala Valašská nadace. Ta má za sebou patnáct let úspěšné činnosti zejména v práci s dětmi a mladými lidmi.

Nehodným poddaným přistřihl kat křidýlka

Humpolec – Košíkář vysvětluje chlapci, jak proplétat proutky, aby z nich vyrobil ošatku, v hradní peci se už dozlatova vybarvuje chléb, žebrák provokuje ženu, která kolemjdoucí láká na křupavé 
a čerstvé placky, kat vyhledává zlobivé poddané a na scéně se už připravují rytíři, aby Malovcovi překazili jeho lest a uchránili před ním hrad.

Zloděj se vloupal do pekárny v Hostouni

Hostouň – Voňavé vánočky, záviny a chléb byly zřejmě tak silným lákadlem, že zloděj nevydržel a do pekárny v Hostouni si vyrazil mimo pracovní dobu.