
Hvězdou trhu u Fora je podmáslový chléb
Ústí nad Labem - Voňavý stánek s chlebem, sladkým a slaným pečivem z Pekárny Dubí je trvalou součástí farmářského trhu u OC Forum.
Ústí nad Labem - Voňavý stánek s chlebem, sladkým a slaným pečivem z Pekárny Dubí je trvalou součástí farmářského trhu u OC Forum.
Praha /INFOGRAFIKA/– Čtyři bílé tukové rohlíky a k tomu dvacet deka vlašského salátu. Pro někoho jen svačina, pro část lidí bohužel zdánlivě plnohodnotný oběd.
Míkovice – Vyvrcholením zdárné sklizně a také zpracování sklizených plodin jsou v Uherském Hradišti- Míkovicích slavnosti dožínek. Jejich tradici tu před dvanácti lety obnovil folklorní soubor Míkovjan a v sobotu odpoledne místním i přespolním ukázal, že dožínkové slavnosti stále patří k životu lidí v městské části metropole Slovácka, byť se konají jednou za dva roky.
Zlín – Pečení chleba dříve bývalo obřadem, při kterém hospodyni nikdo nesměl vyrušovat. Používaly tehdy jen základní suroviny jako mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Dnes se k tradici domácího pečení chleba vrací řada rodin a mnozí zkouší tento starý recept vylepšovat o nové ingredience.
Lenora /FOTOGALLERIE/ - Slavnosti chleba patří neodmyslitelně k závěru července v Lenoře.
Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.
Východní Čechy - Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin.
Východní Čechy - Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin.
Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.
Chleby - Vážná dopravní nehoda se stala v úterý před polednem na křižovatce ve Chlebech. Výsledkem je jedno vážné zranění s podezřením na poškození páteře.
Zahrádky - Certifikovanou značku Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj mohou používat nové výrobky, pocházející z Českolipska.
Velké Pavlovice – Přístavba Ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích je téměř hotová. Starosta doufá, že její využití odlehčí městské pokladně. Přibudou lůžka i venkovní pec na chleba.
Chleba. Prosté slovo, ale také věc ceny zlata. Ne nadarmo jej Slované nabízejí k uctění návštěvy, které si váží. Jen škoda, že tento nádherný zvyk, podle mého názoru, mizí.
Dolní Němčí – Pětačtyřicet bochníků padlo v sobotu 11. července za oběť strávníkům, kteří dorazili na osmý ročník tradičního pečení chleba. Oblíbenou akci vonící nejen po čerstvém pečivu, ale také sádle, škvarcích a cibuli, uspořádali členové Národopisného krúžku Dolněmčan v muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Francova Lhota /FOTOGALERIE/ – Premiérové pečení chleba v tradiční peci připravili na páteční podvečer ve Francově Lhotě. Akci v nedávno otevřeném Muzeu kardinála Štěpána Trochty, který má svoje zázemí v kardinálově rodném domě, uspořádala Valašská nadace. Ta má za sebou patnáct let úspěšné činnosti zejména v práci s dětmi a mladými lidmi.
Chlumany /FOTOGALERIE/ - Na trh se po desítkách let vrací i vyhlášený husinecký chléb.
Humpolec – Košíkář vysvětluje chlapci, jak proplétat proutky, aby z nich vyrobil ošatku, v hradní peci se už dozlatova vybarvuje chléb, žebrák provokuje ženu, která kolemjdoucí láká na křupavé a čerstvé placky, kat vyhledává zlobivé poddané a na scéně se už připravují rytíři, aby Malovcovi překazili jeho lest a uchránili před ním hrad.
/FOTOGALERIE/ Do soutěže Bílovecký bochník 2015 bylo přihlášeno celkem 15 chlebů. Vybrat ten nejlepší musela o víkendu čtyřčlenná, odborná porota, která měla velmi těžký úkol.
Hostouň – Voňavé vánočky, záviny a chléb byly zřejmě tak silným lákadlem, že zloděj nevydržel a do pekárny v Hostouni si vyrazil mimo pracovní dobu.
Česká Lípa - Královský chléb Jizerských pekáren v České Lípě je absolutní jedničkou.
Velké Pavlovice, Pardubice – Hned dvě ocenění si ze zavedené soutěže s všeříkajícím názvem Chléb roku 2015 přivezlo velkopavlovické Pekařství Pešák. V Pardubicích ji na počátku června organizoval republikový Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů.
Chleby - Po měsících nejistoty vyplněných správcovskou prací obecního protektora má obec nedaleko Týnce nad Sázavou znovu svůj zákonodárný sbor. Rozhodli o tom voliči při nových volbách v sobotu 13. června.
Chleby – O pětici nových zastupitelů rozhodují dnes, v sobotu 13. června voliči v obci Chleby nedaleko Týnce nad Sázavou. Nové volby začaly v sedm hodin ráno a poslední volební lístek komisaři přijmou ve 22 hodin. V 18.30 odvolilo ze sedmačtyřiceti zapsaných voličů 34.
Chleby – Už pozítří se znovu otevře chlebská volební místnost. V obci vzdálené od Týnce nad Sázavou zhruba pět kilometrů sice řádné volby dopadly na podzim loňského roku běžně, tedy zvolením pěti nových místních politiků, ale situace nakonec neskončila happyendem.
Po bruntálských domácnostech obchází žena, která tvrdí, že coby dobrovolnice sbírá tvrdý chleba a pečivo pro zvířata ve Stanici přírodovědců Střediska volného času v Bruntále. Podle vyjádření bruntálské radnice takto navštívila již několik bruntálských obyvatel.
Záhoří - Chlebomáslové slavnosti se konaly v zaniklé obci Záhoří už podeváté, organizátoři navazují na starobylou tradici.
Pardubice – Ve Výstavním a společenském centru Ideon se včera konal 21. ročník největší pekařské slavnosti v České republice – Dnů chleba.
Rousínov – Skoč koupit půlku chleba a deset rohlíků. Podobná věta zaznívá každé druhé ráno v nespočtu domácností. Obvykle splnění příkazu vyžaduje pár minut cesty do obchodu. V rousínovské místní části Vítovice jsou však zvyklí na něco jiného: obchod podle místních nefunguje skoro dvacet let. Když před půl rokem přišlo pekařství ze sousední obce s tím, že každé ráno se ve Vítovicích zastaví jeho dodávka a obsluha nabídne ke koupi čerstvé pečivo, mnozí to vítali s povděkem. V polovině května se ale vše vrátilo do starých kolejí: dovoz pečiva náhle skončil.
Rousínov – Skoč koupit půlku chleba a deset rohlíků. Podobná věta zaznívá každé druhé ráno v nespočtu domácností. Obvykle splnění příkazu vyžaduje pár minut cesty do obchodu. V rousínovské místní části Vítovice jsou však zvyklí na něco jiného: obchod podle místních nefunguje skoro dvacet let. Když před půl rokem přišlo pekařství ze sousední obce s tím, že každé ráno se ve Vítovicích zastaví jeho dodávka a obsluha nabídne ke koupi čerstvé pečivo, mnozí to vítali s povděkem. V polovině května se ale vše vrátilo do starých kolejí: dovoz pečiva náhle skončil.
Otvice - Pocta chlebem. Každého, kdo v sobotu odpoledne vstoupil do kulturního sálu v Otvicích, poctily ženy v krojích chlebem a solí.
Tábor – Chléb patří již od pradávna k základním surovinám k jídlu. Recept na první kvašený chléb připravili už staří Egypťané. Jsou to tedy tisícovky let, co má chléb své místo v jídelníčku lidí různorodých kultur, náboženství i vzdělání.
Josefovské údolí, Adamov /FOTOGALERIE/ – Ukázková tavba železa v replice historické pece. Uhlí vyrobené v milíři. Zpracování železa, mletí mouky, pečení chleba nebo výroba dehtu. Odlévání barevných kovů tradiční metodou, řezbářství a technologie raného středověku. Ukázky ze života Slovanů, muzeum železářství. To vše si v sobotu prohlédli turisté, kteří zamířili do Josefovského údolí ke Staré huti nedaleko Adamova.
Kamenice nad Lipou – Letošní Vikariátní dětskou pouť, která připadá na sobotu, hostí Kamenice nad Lipou.
Zlín - Ani letos nepřijde Zlín o tradiční Galerijní a muzejní noc. Ta se uskuteční už v pátek 22.5 v celém komplexu 14|15 BAŤOVA INSTITUTU a na dalších 20 místech v krajském městě. Galerie, muzeum i krajská knihovna připravují pestrý program.
Lipí - Na to, jak prožívali druhou světovou válku, vzpomínají ve vyprávění Jan Kamlach a Stanislav Linhart z Lipí. Byli zatčeni, po výsleších je čekala cesta do koncentračních táborů. Nejprve byli v Terezíně, později i v Osvětimi. Ani tam se však konce války nedočkali. Následovala cesta do Buchenwaldu. Nezapomenutelné zážitky popsal ještě před svou smrtí právě Stanislav Linhart.
„Mě láká velice, Pochod Praha – Prčice, zakoupím si střevíce a hbitě vyrazím. Jsou plné pohody, ty dálkové pochody, bez chleba a bez vody já k cíli dorazím."
Valtice /REPORTÁŽ/ - Slovenský premiér ve Valticích pochválil česko-moravskou pohostinnost. Zámek okupovali ministři a novináři.
Nové Strašecí – V Domově seniorů v Novém Strašecí se sešli při vyprávění čtyři pamětníci. Dva z nich prožili válku na Rakovnicku, dva z nich mimo region. Jako druhá svůj příběh vyprávěla Věra Burdová, která válku prožila v Pecínově. Bydlela se svojí rodinou v nájmu v jedné místnosti u pekaře. Dům už je nyní zbouraný. Otec pracoval na dole Anna. Maminka byla doma. V době osvobození jí bylo dvanáct let. V paměti jí zůstalo mnoho zážitků i střípků vzpomínek.
Uhelná – Upéci doma chleba zkouší v poslední době řada lidí. Ale postavit si kvůli tomu vlastní pec? Přesně to chtějí udělat v lokalitě Zastávka u Uhelné na Javornicku dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Chlebová pec má v zaniklé osadě vzniknout během června, první bochníky v ní nadšenci upečou v srpnu.
Brnířov - Odvážní obyvatelé Brnířova a Podzámčí ukrývali partyzány i židy.Tajně nosili chleba vězňům k transportům smrti.
Katovice - Karel Cvrk pamatuje události z dubna 1945
Jihlava - Pětadvacet aut vyráží každé ráno z brány jihlavských pekáren LAPEK. Rozvážejí chleba, pečivo a také výrobky místní studené kuchyně. Výrobky z Jihlavy přitom mají zákazníky nejen na Vysočině. Pochutnávají si na nich také lidé ve středních Čechách nebo ve Znojmě.
Francova Lhota /FOTOGALERIE/ - Jak dlouhá je cesta od setby obilí k hotovému voňavému chlebu, učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Celoroční program nazvaný symbolicky Od zrníčka ke chlebíčku pořádají v letošním roce ve vesnici už potřinácté.
Francova Lhota – Jak dlouhá je cesta od setby obilí k hotovému voňavému chlebu učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Celoroční program nazvaný symbolicky Od zrníčka ke chlebíčku pořádají v letošním roce ve vesnici už potřinácté.
Brusel – Jeden malý bruselský pivovar se pustil do projektu výroby piva ze zbytků chleba. Chce tak navázat na starověkou tradici, kdy byl chléb místo ječmene hlavní složkou výroby. Nápad dostal jednatřicetiletý Francouz Sébastien Morvan ve chvíli, kdy mluvil se svým přítelem o plýtvání potravinami, zvláště chlebem.
Plzeň – Seriál kritérií pod vlajkou Giantu pokračoval v Plzni druhým dílem.
Střední Morava /ROZHOVOR/ - Dokument Tajemství chleba aneb Jde to i bez chemie se setkal s velkým zájmem. Na YouTube ho vidělo téměř třináct tisíc lidí. O tom, jak vznikal dokument, promluvil jeho spoluautor Michal Mikulenka.
Vlašim – Celkem sedm řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek zajistili v uplynulém roce strážníci městské policie ve Vlašimi a dva opilce převezli na protialkoholní záchytnou stanici.
Zlín – Malenovický hrad se v sobotu přesně v deset hodin dopoledne probudil ze zimního spánku a přivítal tisícovku návštěvníků. A že to bylo krásné přivítání, nenechalo nikoho z přítomných na pochybách. Doslova chlebem a solí.
Zlín - Pohled zpátky do dob našich prarodičů a praprarodičů, k našim kořenům, půdě, chlebu nabízí výstava Příběh chleba.