Sopotnice – Letošní již šesté pečení chleba se konalo v sobotu v sopotnické veřejné peci. Nešlo však zdaleka jen o pouhé pečení. Návštěvníci, kterých přišlo opět hodně, mohli vidět práci dvou kovářů: pánů Cabalky ze Sopotnice a Celera z Kunvaldu, dále práce sochaře Josefa Filipa z Potštejna, kterému z kusu kamene pod rukama vznikla krásná socha, Šárka Martincová předvedla, jak se šijí z korálků krásné šperky, a nemohla chybět ani ochutnávka vín, které se zhostila rodina Bednářových z vinotéky z Černé za Bory.
Rychnovsko – Součástí oslav na letošních krajských dožínkách v Hradci Králové bylo také udělování značky Regionální potravina Královéhradeckého kraje a ocenění těch nejlepších zemědělců a potravinářů regionu.
Byl víkend, blíží se volby a já si říkal, že se pustím do předvolebního sloupku. Něco o korupci, možná nesnášenlivosti či nenávisti. Všude po městech i obcích na voliče útočí plakáty různých kandidátů slibující hory či doly, bezpečnost, jistoty a všechny ty ostatní věci, které nám stejně dát nemohou.
Nové Strašecí – Prezident zemského sněmu spolkové republiky Porýní–Falcko Joachim Mertes oplatil vedení Domova seniorů a Alzheimercentra Pohoda v Novém Strašecí návštěvu.
Senetářov /REPORTÁŽ/ – Na prostranství za Muzeem tradičního bydlení a perleťářství v Senetářově se rozléhá vůně čerstvého chleba, koláčů, langošů, pečeného masa i kotlíkových gulášů. Akci, která dosud neměla v obci obdoby, si nenechali ujít desítky návštěvníků. Koná se tam Den venkovských pícek a šneka Krasíka.
Kroměříž – Chcete čerstvé pečivo nebo nějaký ten koláč? Pak je velice jednoduché a hlavně pohodlné zajít si do pekárny či obchodu, naskládat kýžené potraviny do košíku, zaplatit a doma je bez vší práce s klidem a chutí sníst.
Držková – „Kraj, kde končí chleba a začíná kameň," i takto dříve lidé charakterizovali Držkovou. Obyvatelé obce ukryté v Hostýnských vrších se na obživu z kamenitých políček nikdy nemohli spolehnout.
Znojemsko – Na jubilejní slavnosti chleba, Rozmarýnové hody, do nitra vranovské přehrady nebo za netopýry se mohou o prvním zářijovém víkendu vypravit zájemci na Znojemsku. Přátelé Hroznové kozy chystají Zarážení hory, tentokrát v Hnanicích. V Petrovicích otevřou doškovici.
Hodonínsko - Slavnosti vína nebo chleba. Akce posledního prázdninového víkendu na ně lákají podobně jako milovníky historie a fanoušky závodních traktorů. Můžete se pobavit v Kyjově, Šardicích, Lužicích nebo Vlkoši.
Vlašim – Dorostenci zpod Blaníka rozjeli velmi dobře fotbalový krajský přebor. Starší po domácí remíze s Čáslaví třikrát rozvlnili síť Kunic, aniž by inkasovali. Mladší Vlašimští se vzbouřili proti pravidlu, že vyhrát dvakrát za sebou v domácím prostředí je těžké a po výhře nad Čáslaví nasázeli do sítě Kunic devět kousků.
Brno – Upéct si vlastní chléb nebo domácí pizzu. Takový sen mají lidé, kteří o víkendu pomáhali se stavbou hliněné pece v areálu lesní mateřské školy V Závětří v brněnském Žebětíně.
Chleby - V pokladně obce Chleby nyní chybí přibližně čtyři miliony korun. Ty byly postupně půjčovány jedné a té samé osobě, podnikateli Petru Kremličkovi. První půjčku ve výši dva miliony poskytl bývalý starosta Libor Čížek za zády zastupitelů.
Chleby - Libor Čižek již není starostou obce Chleby. Nečekaně byl odvolán červencovým zastupitelstvem a ve funkci jej nahradil dosavadní místostarosta František Albrecht. Za vším stojí nesplacená půjčka přes dva miliony korun z obecní pokladny pro Petra Kremličku.
Chleby - Libor Čižek již není starostou obce Chleby. Nečekaně byl odvolán červencovým zastupitelstvem a ve funkci jej nahradil dosavadní místostarosta František Albrecht.
Kladensko - V těchto dnech si připomínáme 100 let od vzniku 1. světové války, která změnila mapu Evropy. Ukončila staré časy rakousko-uherského mocnářství a zároveň se stala určující událostí v dějinách 20. století. Válečné události zasáhly výrazně i do života obyvatel Kladenska. A právě o tom vypovídá seriál, který pro čtenáře Kladenského deníku připravil kurátor sbírek Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Karel Drvola.
Hořice - Soukromé čtyřleté gymnázium je na světě. Kantoři uspěli na ministerstvu školství, které přehodnotilo své jarní zamítavé stanovisko. Škola je zapsána v rejstříku, ale zatím je bez studentů i bez sídla. Zakladatele čekají náročná jednání. Hovoří o „lámání chleba".
Hořice – Soukromé čtyřleté gymnázium je na světě. Kantoři uspěli na ministerstvu školství, které přehodnotilo své jarní zamítavé stanovisko. Škola je zapsána v rejstříku, ale zatím je bez studentů i bez sídla. Zakladatele čekají náročná jednání. Hovoří o „lámání chleba".
Jičín – Charakteristickým znakem válečného hospodářství je zavedení potravinových lístků v roce 1915, na nichž bylo vyznačeno, kolik určitých druhů potravin přísluší na osobu a týden.
Uhřínov pod Deštnou - Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Uhřínov pod Deštnou – Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Dolní Němčí – Pět hodin v sobotu roztápěli folkloristé pec ve starobylém mlýně v Dolním Němčí, aby v ní mohli tradičním způsobem upéct téměř pět desítek bochníků chleba.
Ústí nad Labem - Upéct pořádný chléb, to je umění. Alespoň je o tom přesvědčen Vladimír Pánek, který vozí domácí pečivo na farmářské trhy k ústeckému Foru, kde ho najdete i tento čtvrtek. Než se to prý naučil, trvalo mu to celé čtyři roky.
Ratibořice /FOTO/ - Říká se, že nebylo v minulosti váženějšího řemesla, než mlynářského. Nebylo a není tolik lidské činnosti, o níž se zpívalo tolik písní. A navíc mlýn je symbol mouky a chleba. Aby si to veřejnost připomenula folklorní soubor Barunka společně se Střediskem volného času Bájo v České Skalici uspořádal v neděli na zahradě Rudrova mlýna Mlynářské slavnosti.
Chrudimsko - Miliony mužů odvedených na bojiště první světové války bylo třeba nějak nasytiti. S problémem zásobování se potýkal každý vojevůdce v historii a nejinak tomu byla i v Rakousko-Uherské armádě.
Sopotnice – V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na místní farské zahradě.
Sopotnice - V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na místní farské zahradě.
Jedním z těch, kdo byli na bojiště povoláni, byl i mladý František Prát (nar. 15. 8. 1882 ve V. Pavlovicích), který se přiženil do Němčiček do domu č. 59 (dnes novostavba Jaroslava Suského ml.). V době narukování měl doma tři malé děti předškolního věku.
Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.
Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.
Východní Čechy – Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně. V rámci hubnutí s Deníkem je však jedna dieta velmi oblíbená a často doporučovaná. Omezuje však veškeré sacharidy a lidé se často ptají: „Co máme a co nemáme jíst?"
Město Bílovec nejspíš založilo novou tradici, a to pečení chleba. Účast na druhém ročníku soutěže Bílovecký bochník potvrdil, že pečení vlastního pečiva je mezi lidmi čím dál tím oblíbenější.
Lidí, kteří si doma pečou chleba, stále přibývá. Důvody jsou různé, ekonomické, zdravotní nebo třeba i chuťové. Tak proč se se svým chlebem nepochlubit, třeba právě na soutěži v Bílovci?
Šumpersko, Jesenicko – Dva výrobky z našeho kraje získaly prestižní ocenění Regionální potravina 2014. Osmičlenná komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, veterinární správy, agrární a potravinářské komory přiznala tuto značku jogurtu Běláček bílý ze Zemědělského družstva v Jeseníku a chlebu speciál z pekárny v Leštině.
Kunštát – Sedmý ročník Svátků řemesel ovládl tento víkend Kunštát. Jejich hlavním letošním tématem je kůže, nouze však není ani o další materiály a výrobky z nich. Předvést umění svého řemesla totiž do Kunštátu přijeli hrnčíři, pekaři, tesaři, kováři, ale například i skláři.
Zahoří – Chléb makový, cibulový, škvarkový, slunečnicový, ořechový, s olivami, s libečkem a špekem, k tomu máslo koupené i domácí, sádlo, pomazánku ze sádla, škvarků a zeleniny, či domácí husí paštiku.
Roztoky u Prahy /ROZHOVOR/ - Z koníčka se stala živnost, a práce, u níž spousta lidí relaxuje, se stala jejím denním chlebem. Ivana Domanjová se k paličkování dostala už ve 14 letech. Celý život se věnuje paličkovaným krajkám a ráda experimentuje se zajímavými materiály. Dokonce vydala už tři knihy o tomto zajímavém řemesle.
Vlčnov, Uherský Brod - Bez dvou let tomu je dvacet roků, co na Slovácku funguje pekárna Javor. Ve Vlčnově je známá především pečením vdolečků a v Drslavicích pak její pekaři připravují chleba a rohlíky. A právě druhý jmenovaný provoz se brzy přestěhuje do Uherského Brodu.