Chleby - Libor Čižek již není starostou obce Chleby. Nečekaně byl odvolán červencovým zastupitelstvem a ve funkci jej nahradil dosavadní místostarosta František Albrecht. Za vším stojí nesplacená půjčka přes dva miliony korun z obecní pokladny pro Petra Kremličku.
Chleby - Libor Čižek již není starostou obce Chleby. Nečekaně byl odvolán červencovým zastupitelstvem a ve funkci jej nahradil dosavadní místostarosta František Albrecht.
Kladensko - V těchto dnech si připomínáme 100 let od vzniku 1. světové války, která změnila mapu Evropy. Ukončila staré časy rakousko-uherského mocnářství a zároveň se stala určující událostí v dějinách 20. století. Válečné události zasáhly výrazně i do života obyvatel Kladenska. A právě o tom vypovídá seriál, který pro čtenáře Kladenského deníku připravil kurátor sbírek Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Karel Drvola.
Hořice - Soukromé čtyřleté gymnázium je na světě. Kantoři uspěli na ministerstvu školství, které přehodnotilo své jarní zamítavé stanovisko. Škola je zapsána v rejstříku, ale zatím je bez studentů i bez sídla. Zakladatele čekají náročná jednání. Hovoří o „lámání chleba".
Hořice – Soukromé čtyřleté gymnázium je na světě. Kantoři uspěli na ministerstvu školství, které přehodnotilo své jarní zamítavé stanovisko. Škola je zapsána v rejstříku, ale zatím je bez studentů i bez sídla. Zakladatele čekají náročná jednání. Hovoří o „lámání chleba".
Jičín – Charakteristickým znakem válečného hospodářství je zavedení potravinových lístků v roce 1915, na nichž bylo vyznačeno, kolik určitých druhů potravin přísluší na osobu a týden.
Uhřínov pod Deštnou - Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Uhřínov pod Deštnou – Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?
Dolní Němčí – Pět hodin v sobotu roztápěli folkloristé pec ve starobylém mlýně v Dolním Němčí, aby v ní mohli tradičním způsobem upéct téměř pět desítek bochníků chleba.
Ústí nad Labem - Upéct pořádný chléb, to je umění. Alespoň je o tom přesvědčen Vladimír Pánek, který vozí domácí pečivo na farmářské trhy k ústeckému Foru, kde ho najdete i tento čtvrtek. Než se to prý naučil, trvalo mu to celé čtyři roky.
Ratibořice /FOTO/ - Říká se, že nebylo v minulosti váženějšího řemesla, než mlynářského. Nebylo a není tolik lidské činnosti, o níž se zpívalo tolik písní. A navíc mlýn je symbol mouky a chleba. Aby si to veřejnost připomenula folklorní soubor Barunka společně se Střediskem volného času Bájo v České Skalici uspořádal v neděli na zahradě Rudrova mlýna Mlynářské slavnosti.
Chrudimsko - Miliony mužů odvedených na bojiště první světové války bylo třeba nějak nasytiti. S problémem zásobování se potýkal každý vojevůdce v historii a nejinak tomu byla i v Rakousko-Uherské armádě.
Sopotnice – V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na místní farské zahradě.
Sopotnice - V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na místní farské zahradě.
Jedním z těch, kdo byli na bojiště povoláni, byl i mladý František Prát (nar. 15. 8. 1882 ve V. Pavlovicích), který se přiženil do Němčiček do domu č. 59 (dnes novostavba Jaroslava Suského ml.). V době narukování měl doma tři malé děti předškolního věku.
Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.
Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.
Východní Čechy – Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně. V rámci hubnutí s Deníkem je však jedna dieta velmi oblíbená a často doporučovaná. Omezuje však veškeré sacharidy a lidé se často ptají: „Co máme a co nemáme jíst?"
Město Bílovec nejspíš založilo novou tradici, a to pečení chleba. Účast na druhém ročníku soutěže Bílovecký bochník potvrdil, že pečení vlastního pečiva je mezi lidmi čím dál tím oblíbenější.
Lidí, kteří si doma pečou chleba, stále přibývá. Důvody jsou různé, ekonomické, zdravotní nebo třeba i chuťové. Tak proč se se svým chlebem nepochlubit, třeba právě na soutěži v Bílovci?
Šumpersko, Jesenicko – Dva výrobky z našeho kraje získaly prestižní ocenění Regionální potravina 2014. Osmičlenná komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, veterinární správy, agrární a potravinářské komory přiznala tuto značku jogurtu Běláček bílý ze Zemědělského družstva v Jeseníku a chlebu speciál z pekárny v Leštině.
Kunštát – Sedmý ročník Svátků řemesel ovládl tento víkend Kunštát. Jejich hlavním letošním tématem je kůže, nouze však není ani o další materiály a výrobky z nich. Předvést umění svého řemesla totiž do Kunštátu přijeli hrnčíři, pekaři, tesaři, kováři, ale například i skláři.
Zahoří – Chléb makový, cibulový, škvarkový, slunečnicový, ořechový, s olivami, s libečkem a špekem, k tomu máslo koupené i domácí, sádlo, pomazánku ze sádla, škvarků a zeleniny, či domácí husí paštiku.
Roztoky u Prahy /ROZHOVOR/ - Z koníčka se stala živnost, a práce, u níž spousta lidí relaxuje, se stala jejím denním chlebem. Ivana Domanjová se k paličkování dostala už ve 14 letech. Celý život se věnuje paličkovaným krajkám a ráda experimentuje se zajímavými materiály. Dokonce vydala už tři knihy o tomto zajímavém řemesle.
Vlčnov, Uherský Brod - Bez dvou let tomu je dvacet roků, co na Slovácku funguje pekárna Javor. Ve Vlčnově je známá především pečením vdolečků a v Drslavicích pak její pekaři připravují chleba a rohlíky. A právě druhý jmenovaný provoz se brzy přestěhuje do Uherského Brodu.
Stod – V rozhodující fázi sezony, kdy se láme chléb, bodují. Fotbalisté Stodu potvrdili kořist z Nepomuku a před zraky svých fanoušků přetlačili v souboji 28. kola krajského přeboru Přeštice 2:0.
Soběslav - Historické fotografie, tradiční jídlo a kroje. Tak vypadala úterní vernisáž v soběslavské knihovně k 85. výročí založení obce baráčníků v Soběslavi. Každého návštěvníka, který si přišel začínající výstavu prohlédnout, uvítali u vstupu tradičně – chlebem a solí. Ochutnal i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek
Karlovarský kraj – Ve 22. kole krajského přeboru, které bude na programu tento víkend, se možná bude lámat fotbalový chléb. Půjde totiž o hodně důležité body.
Rohatec – Je to už pět let, co se dostal jako třítýdenní mládě srnec Ferda k člověčí máme. Ta opravdová ho musela opustit na jedné z luk v okolí Rohatce, když při povodních v roce 2010 začala stoupat voda. Ferdu zachránil jeden z místních a mládě se dostalo k rodině Štefánkových. Dnes je právoplatným členem rodiny.
Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne- umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.
Ječmen obsahuje 10x více betaglukanů než pšenice a jeho zdravotní benefity jsou nesporné. EFSA stanovil dávku potřebnou pro dosažení pozitivních účinků betaglukanů na 3 gramy denně.
Uherské Hradiště – S duchovní tématikou od Bohuslava Martinů se mohli v těchto dnech seznámit návštěvníci v Uherském Hradišti. Premiérové vystoupení Tanečního souboru Hradišťan pod názvem Chléb náš vezdejší měli diváci možnost shlédnout ve čtvrtek 1. května v 19.30 hodin v hradišťském Klubu kultury.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Za necelý týden se může publikum v Uherském Hradišti těšit na premiérový pořad Tanečního souboru Hradišťan Chléb náš vezdejší. Na Prvního máje si pozval soubor hosty Slovanský komorní ansámbl a mužský pěvecký sbor Láska opravdivá.
Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.
Řidič, ten tvrdej chleba má… Kdo by neznal tento letitý evergreen country formace Greenhorn. Jenomže v dnešní době si tak může postesknout kdekterý řidič, který zrovna nekroutí volantem náklaďáku. V hlavní roli jsou totiž děravé silnice a ne tisíce kilometrů za výdělkem.
Kladno - Před dvaceti lety v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.
Kladno - Před dvaceti lety v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.
Benešovsko – Díky projektu Řemeslo má zlaté dno mělo více než 2400 žáků z pětatřiceti základních škol z celého Středočeského kraje příležitost si vyzkoušet tradiční řemeslné techniky, jako například tkaní a šití, pečení chleba, umělecké truhlářství nebo navrhování domů.
Výběh pro velbloudy, rozsáhlé přírodní dětské hřiště a environmentální centrum v sobotu v zoo otvíral Zdeněk Izer. Časem nový areál za 13 milionů doplní ještě daňci a medvědi. Zvířata, která zvládnou mrazy i horka.
Krnov - Židovské Velikonoce je archaické označení pro svátek Pesach, který je ve skutečnosti svátek nekvašených chlebů. V pondělí si na začátek tohoto osmidenního svátku připili příznivci krnovské synagogy speciální košer slivovicí schválenou pro Pesach.