Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Pečení chleba v Sopotnici: Chléb, řemesla, hudba, pálenka

Sopotnice – Letošní již šesté pečení chleba se konalo v sobotu v sopotnické veřejné peci. Nešlo však zdaleka jen o pouhé pečení. Návštěvníci, kterých přišlo opět hodně, mohli vidět práci dvou kovářů: pánů Cabalky ze Sopotnice a Celera z Kunvaldu, dále práce sochaře Josefa Filipa z Potštejna, kterému z kusu kamene pod rukama vznikla krásná socha, Šárka Martincová předvedla, jak se šijí z korálků krásné šperky, a nemohla chybět ani ochutnávka vín, které se zhostila rodina Bednářových z vinotéky z Černé za Bory.

Vyměním volby za chleba se sádlem

Byl víkend, blíží se volby a já si říkal, že se pustím do předvolebního sloupku. Něco o korupci, možná nesnášenlivosti či nenávisti. Všude po městech i obcích na voliče útočí plakáty různých kandidátů slibující hory či doly, bezpečnost, jistoty a všechny ty ostatní věci, které nám stejně dát nemohou.

V Senetářově pekli koláče a maso. V nové venkovské pícce

Senetářov /REPORTÁŽ/ – Na prostranství za Muzeem tradičního bydlení a perleťářství v Senetářově se rozléhá vůně čerstvého chleba, koláčů, langošů, pečeného masa i kotlíkových gulášů. Akci, která dosud neměla v obci obdoby, si nenechali ujít desítky návštěvníků. Koná se tam Den venkovských pícek a šneka Krasíka.

Tipy na víkend: Otevřená hráz, zaražená hora a hody

Znojemsko – Na jubilejní slavnosti chleba, Rozmarýnové hody, do nitra vranovské přehrady nebo za netopýry se mohou o prvním zářijovém víkendu vypravit zájemci na Znojemsku. Přátelé Hroznové kozy chystají Zarážení hory, tentokrát v Hnanicích. V Petrovicích otevřou doškovici.

Kyjov provoní chléb, Lužice nafta z traktorů

Hodonínsko - Slavnosti vína nebo chleba. Akce posledního prázdninového víkendu na ně lákají podobně jako milovníky historie a fanoušky závodních traktorů. Můžete se pobavit v Kyjově, Šardicích, Lužicích nebo Vlkoši.

Útočník Dušek si Kunice namazal na chleba

Vlašim – Dorostenci zpod Blaníka rozjeli velmi dobře fotbalový krajský přebor. Starší po domácí remíze s Čáslaví třikrát rozvlnili síť Kunic, aniž by inkasovali. Mladší Vlašimští se vzbouřili proti pravidlu, že vyhrát dvakrát za sebou v domácím prostředí je těžké a po výhře nad Čáslaví nasázeli do sítě Kunic devět kousků.

Starosta Chleb byl odvolán. Půjčoval peníze z obecního?

Chleby - Libor Čižek již není starostou obce Chleby. Nečekaně byl odvolán červencovým zastupitelstvem a ve funkci jej nahradil dosavadní místostarosta František Albrecht. Za vším stojí nesplacená půjčka přes dva miliony korun z obecní pokladny pro Petra Kremličku.

SERIÁL: První světová válka na Kladensku, díl 6.

Kladensko - V těchto dnech si připomínáme 100 let od vzniku 1. světové války, která změnila mapu Evropy. Ukončila staré časy rakousko-uherského mocnářství a zároveň se stala určující událostí v dějinách 20. století. Válečné události zasáhly výrazně i do života obyvatel Kladenska. A právě o tom vypovídá seriál, který pro čtenáře Kladenského deníku připravil kurátor sbírek Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Karel Drvola.

Hořické soukromé gymnázium vyhlíží studenty

Hořice - Soukromé čtyřleté gymnázium je na světě. Kantoři uspěli na ministerstvu školství, které přehodnotilo své jarní zamítavé stanovisko. Škola je zapsána v rejstříku, ale zatím je bez studentů i bez sídla. Zakladatele čekají náročná jednání. Hovoří o „lámání chleba".

Hořické soukromé gymnázium vyhlíží studenty

Hořice – Soukromé čtyřleté gymnázium je na světě. Kantoři uspěli na ministerstvu školství, které přehodnotilo své jarní zamítavé stanovisko. Škola je zapsána v rejstříku, ale zatím je bez studentů i bez sídla. Zakladatele čekají náročná jednání. Hovoří o „lámání chleba".

Villa Nova: Když byl chléb darem božím

Uhřínov pod Deštnou - Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?

Villa Nova: Když byl chléb darem božím

Uhřínov pod Deštnou – Jak se dělal domácí chléb bez použití elektrického proudu – od umletí mouky až po upečení v hliněné chatrči s rákosovou střechou?

Nejtěžší je upéct pořádný chléb

Ústí nad Labem - Upéct pořádný chléb, to je umění. Alespoň je o tom přesvědčen Vladimír Pánek, který vozí domácí pečivo na farmářské trhy k ústeckému Foru, kde ho najdete i tento čtvrtek. Než se to prý naučil, trvalo mu to celé čtyři roky.

Na Mlynářských slavnostech chutnal nejvíce cibulový chleba

Ratibořice /FOTO/ - Říká se, že nebylo v minulosti váženějšího řemesla, než mlynářského. Nebylo a není tolik lidské činnosti, o níž se zpívalo tolik písní. A navíc mlýn je symbol mouky a chleba. Aby si to veřejnost připomenula folklorní soubor Barunka společně se Střediskem volného času Bájo v České Skalici uspořádal v neděli na zahradě Rudrova mlýna Mlynářské slavnosti.

V sopotnické peci pečou chleba, jak ho znali naši předkové

Sopotnice – V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na  místní farské zahradě.

V sopotnické peci pečou chleba, jak ho znali naši předkové

Sopotnice - V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na  místní farské zahradě.

Poslali si přes 150 dopisnic

Jedním z těch, kdo byli na bojiště povoláni, byl i mladý František Prát (nar. 15. 8. 1882 ve V. Pavlovicích), který se přiženil do Němčiček do domu č. 59 (dnes novostavba Jaroslava Suského ml.). V době narukování měl doma tři malé děti předškolního věku.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy – Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně. V rámci hubnutí s Deníkem je však jedna dieta velmi oblíbená a často doporučovaná. Omezuje však veškeré sacharidy a lidé se často ptají: „Co máme a co nemáme jíst?"

Nová tradice v Bílovci: pečení domácího chleba

Město Bílovec nejspíš založilo novou tradici, a to pečení chleba. Účast na druhém ročníku soutěže Bílovecký bochník potvrdil, že pečení vlastního pečiva je mezi lidmi čím dál tím oblíbenější.

Chlebová soutěž v Bílovci se blíží

Lidí, kteří si doma pečou chleba, stále přibývá. Důvody jsou různé, ekonomické, zdravotní nebo třeba i chuťové. Tak proč se se svým chlebem nepochlubit, třeba právě na soutěži v Bílovci?

Prestižní ocenění získal jesenický jogurt i leštinský chléb

Šumpersko, Jesenicko – Dva výrobky z našeho kraje získaly prestižní ocenění Regionální potravina 2014. Osmičlenná komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, veterinární správy, agrární a potravinářské komory přiznala tuto značku jogurtu Běláček bílý ze Zemědělského družstva v Jeseníku a chlebu speciál z pekárny v Leštině.

Na Svátcích řemesel v Kunštátě pekli chleba i otesávali trámy

Kunštát – Sedmý ročník Svátků řemesel ovládl tento víkend Kunštát. Jejich hlavním letošním tématem je kůže, nouze však není ani o další materiály a výrobky z nich. Předvést umění svého řemesla totiž do Kunštátu přijeli hrnčíři, pekaři, tesaři, kováři, ale například i skláři.

Poutníci mohli ochutnat čtrnáct druhů chleba

Zahoří – Chléb makový, cibulový, škvarkový, slunečnicový, ořechový, s olivami, s libečkem a špekem, k tomu máslo koupené i domácí, sádlo, pomazánku ze sádla, škvarků a zeleniny, či domácí husí paštiku.

Zvuk paliček aneb když se z koníčku stane denní chléb

Roztoky u Prahy /ROZHOVOR/ - Z koníčka se stala živnost, a práce, u níž spousta lidí relaxuje, se stala jejím denním chlebem. Ivana Domanjová se k paličkování dostala už ve 14 letech. Celý život se věnuje paličkovaným krajkám a ráda experimentuje se zajímavými materiály. Dokonce vydala už tři knihy o tomto zajímavém řemesle.

Vdolečky z Vlčnova posílají balíkem po celé republice

Vlčnov, Uherský Brod - Bez dvou let tomu je dvacet roků, co na Slovácku funguje pekárna Javor. Ve Vlčnově je známá především pečením vdolečků a v Drslavicích pak její pekaři připravují chleba a rohlíky. A právě druhý jmenovaný provoz se brzy přestěhuje do Uherského Brodu.