Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Nejlepší chléb je ten domácí

Tábor – Chléb patří již od pradávna k základním surovinám k jídlu. Recept na první kvašený chléb připravili už staří Egypťané. Jsou to tedy tisícovky let, co má chléb své místo v jídelníčku lidí různorodých kultur, náboženství i vzdělání.

U Staré huti v Josefovském údolí tavili železo. A také pekli chleba

Josefovské údolí, Adamov /FOTOGALERIE/ – Ukázková tavba železa v replice historické pece. Uhlí vyrobené v milíři. Zpracování železa, mletí mouky, pečení chleba nebo výroba dehtu. Odlévání barevných kovů tradiční metodou, řezbářství a technologie raného středověku. Ukázky ze života Slovanů, muzeum železářství. To vše si v sobotu prohlédli turisté, kteří zamířili do Josefovského údolí ke Staré huti nedaleko Adamova.

Užijte si Galerijní a muzejní noc ve Zlíně

Zlín - Ani letos nepřijde Zlín o tradiční Galerijní a muzejní noc. Ta se uskuteční už v pátek 22.5 v celém komplexu 14|15 BAŤOVA INSTITUTU a na dalších 20 místech v krajském městě. Galerie, muzeum i krajská knihovna připravují pestrý program.

Hloubili tunely pro tajnou továrnu

Lipí - Na to, jak prožívali druhou světovou válku, vzpomínají ve vyprávění Jan Kamlach a Stanislav Linhart z Lipí. Byli zatčeni, po výsleších je čekala cesta do koncentračních táborů. Nejprve byli v Terezíně, později i v Osvětimi. Ani tam se však konce války nedočkali. Následovala cesta do Buchenwaldu. Nezapomenutelné zážitky popsal ještě před svou smrtí právě Stanislav Linhart. 

Když bombardovali Drážďany, třásla se v Pecínově okna a drnčely rolety

Nové Strašecí – V Domově seniorů v Novém Strašecí se sešli při vyprávění čtyři pamětníci. Dva z nich prožili válku na Rakovnicku, dva z nich mimo region. Jako druhá svůj příběh vyprávěla Věra Burdová, která válku prožila v Pecínově. Bydlela se svojí rodinou v nájmu v jedné místnosti u pekaře. Dům už je nyní zbouraný. Otec pracoval na dole Anna. Maminka byla doma. V době osvobození jí bylo dvanáct let. V paměti jí zůstalo mnoho zážitků i střípků vzpomínek.

V zaniklé obci dobrovolníci po šedesáti letech upečou chléb

Uhelná – Upéci doma chleba zkouší v poslední době řada lidí. Ale postavit si kvůli tomu vlastní pec? Přesně to chtějí udělat v lokalitě Zastávka u Uhelné na Javornicku dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Chlebová pec má v zaniklé osadě vzniknout během června, první bochníky v ní nadšenci upečou v srpnu.

Chleba z Jihlavy chutná lidem nejen na Vysočině

Jihlava - Pětadvacet aut vyráží každé ráno z brány jihlavských pekáren LAPEK. Rozvážejí chleba, pečivo a také výrobky místní studené kuchyně. Výrobky z Jihlavy přitom mají zákazníky nejen na Vysočině. Pochutnávají si na nich také lidé ve středních Čechách nebo ve Znojmě.

Školáci zaseli obilí na poli kardinála Trochty

Francova Lhota /FOTOGALERIE/ - Jak dlouhá je cesta od setby obilí k hotovému voňavému chlebu, učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Celoroční program nazvaný symbolicky Od zrníčka ke chlebíčku pořádají v letošním roce ve vesnici už potřinácté.

Děti z Francovy Lhoty zasely obilí na poli kardinála Trochty

Francova Lhota – Jak dlouhá je cesta od setby obilí k hotovému voňavému chlebu učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Celoroční program nazvaný symbolicky Od zrníčka ke chlebíčku pořádají v letošním roce ve vesnici už potřinácté.

Bruselský pivovar vaří pivo ze zbytků chleba

Brusel – Jeden malý bruselský pivovar se pustil do projektu výroby piva ze zbytků chleba. Chce tak navázat na starověkou tradici, kdy byl chléb místo ječmene hlavní složkou výroby. Nápad dostal jednatřicetiletý Francouz Sébastien Morvan ve chvíli, kdy mluvil se svým přítelem o plýtvání potravinami, zvláště chlebem.

Sbírání ho zaplavilo lahvemi. Teď brojí proti 'tlamolepům'

Praha /ROZHOVOR/ - Zatímco někdo si med maže na krajíc chleba, někdo se tekutým medem „namaže" až pod obraz. Řeč je o medovině, nápoji starém tisíce let. Ta se stala koníčkem a sběratelským pokladem pro čtyřiatřicetiletého Jiřího Poučka. Jelikož se při svém sbírání sám zaplavil lahvemi medoviny, rozhodl se založit muzeum, ve kterém se snaží lidem při ochutnávkách ukázat, že medovina není jen sladký nápoj lepící ústa.

Zima pro zvířata nekončí: Plesnivý chleba ne, radí hospodář

Velehrad - Pohled na myslivce v zelené kamizole s puškou přes rameno a se psem na vodítku vyvolává u nezasvěcené veřejnosti představu lovce, který jen chodí lesem nebo po poli a uloví, co si zamane. Být myslivcem ale neznamená jenom střílet zajíce, bažanty, zvěř srnčí nebo černou.

Lidé ochutnávali uzené a zabijačku. Fronty byly hlavně na ovarovou polévku

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Přes celé nádvoří brněnského hradu Veveří se táhne dlouhá fronta lidí na ovarovou polévku s kroupami. Nejde o dobročinnou akci, při které se rozdává jídlo zdarma. To jen gotická památka o víkendu ožila Slavnostmi moravského uzeného. Přes tři a půl tisíce návštěvníků kromě hlavního lákadla ochutnalo i zabijačkové speciality.

Co jste chtěli vědět o zdravém pečivu a báli jste se zeptat

Pečivo historicky plnilo funkci rychlého a snadného zdroje sacharidů – běžná byla dlouhá a těžká práce na poli, kdy bylo třeba snadného a dobře skladovatelného zdroje energie. Dnešní člověk kancelářského typu by se ovšem nad výběrem pečiva měl zamyslet, pokud nehodlá trávit polední pauzu oráním či vláčením zemědělské půdy.

Ochutnavačův tvrdý chléb: 65 chodů za sebou

Střední Čechy /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Trochu zmrzliny, zapít vínem a dorazit tlačenkou. Tento týden se sešla hodnotitelská komise, aby podeváté vybrala nejlepší potravinářské výrobky Středočeského kraje. Před sebou měly 65 výrobků. Zpoza nich jsem se krčila i já, redaktorka Deníku, která si měla vyzkoušet, co to obnáší.

Kraj podpoří jedinou středočeskou zoo částkou 1,5 milionu korun

Chleby /FOTOGALERIE/ - Vybudování přednáškových a školících místností s výstavním zázemím. To je hlavní náplň projektu Ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, který ve Chlebích na Nymbursku právě rozjíždí. Kraj na tento projekt odsouhlasil dotaci ve výši 1,5 milionu korun.

Hejtman s náměstkem navštívili jedinou středočeskou ZOO

Chleby – Jak funguje jediná středočeská ZOO v zimě, se na vlastní oči přijeli přesvědčit hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a jeho náměstek pro oblast životního prostředí Marek Semerád. Areálem ZOO Chleby na Nymbursku je provedl ředitel ZOO René Fraňek, se kterým oba zástupci kraje jednali také o prohloubení úspěšné spolupráce.

Rozhodovat budou maličkosti a přípravy na velký fotbal, říká Král

Neveklov – V okresním přeboru se boří mýty, sedminásobný vítěz okresního futsalového přeboru za sebou, Žejdlík Benešov, je po devíti kolech na druhém místě nikoli na prvním. Tam jsou Tenisáci Benešov, jenž prozatím všechny zápasy vyhráli, a tak Žejdlík, jenž ztratil dva body za remízu se Sídlištěm, je prozatím stříbrný, na což není zvyklý. To ale prezidenta klubu Mariana Krále, jenž je opět po krátké chvíli zase i trenérem, zatím netrápí. „Rozhodne se ve druhé polovině soutěže až začnou přípravy na velký fotbal," má jasno Král, kde se bude lámat chleba.

Drválovickým zavřeli obchod. Ale poprvé tam přijela pojízdná prodejna

Drválovice – Chleba, rohlíky, celozrnné pečivo, koláče i zákusky. Pro takové zboží v pondělí poprvé zamířili lidé v Drválovicích do pojízdné prodejny. Tamní obchod se smíšeným zbožím totiž se závěrem roku 2014 ukončil svůj provoz. Pojízdná prodejna ho tak částečně nahradí. Do Drválovic, které jsou částí Vanovic, bude jezdit dvakrát týdně.

Drválovickým zavřeli obchod. Ale poprvé tam přijela pojízdná prodejna

Drválovice – Chleba, rohlíky, celozrnné pečivo, koláče i zákusky. Pro takové zboží v pondělí poprvé zamířili lidé v Drválovicích do pojízdné prodejny. Tamní obchod se smíšeným zbožím totiž se závěrem roku 2014 ukončil svůj provoz. Pojízdná prodejna ho tak částečně nahradí. Do Drválovic, které jsou částí Vanovic, bude jezdit dvakrát týdně.

Limberský o zimě v Plzni: Dobré posily. Lámat chleba se bude na Spartě

Plzeň - Už byli na dovolené, když se to doslechli. A překvapilo je to. Ani samotní fotbalisté Plzně netušili, že vedení klubu bude v zimě na přestupovém trhu tak aktivní. Reprezentační obránce David Limberský si ovšem pochvaluje, že funkcionáři pro Viktorii dokázali získat Aidina Mahmutoviče a Jana Baránka.

Chodský chléb z náměstí v Dílech

Regionální fond rozvoje Poštovní spořitelny ukončil podzimní kolo grantů. Definitivní bilance zní: 2 711 413 korun. Není to sice okrouhlé číslo a není ani snadno zapamatovatelné, ale v každém případě je impozantní. Tolik finančních prostředkůdostali totiž letos z Regionálního fondu rozvoje Poštovní spořitelny ti, kteří takovou pomoc potřebují, tedy nejrůznější neziskové organizace.V letošním roce bylo rozdělování peněz na dobrou věc rozvrženo na dvě grantová kola, jarní a podzimní, které neslo podtitul „souSedíme si". Zatímco v jarním kolezískalo podporu dvaadvacet projektu, v podzimním jich bylo šestnáct, když v něm porota rozdělila 1 194 033 korun.

Spotřeba pečiva a masa loni klesla. Ovoce a zeleniny snědli Češi více

Praha - Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli méně také chleba, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce, zeleniny a tuků. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Češi loni pili méně alkoholu a méně kouřili, než v roce 2012.

Příchozí vítali koláčky a chlebem se škvarky

Sopotnice /Píšete nám/ – Vánoční strom rozsvítili také v Sopotnici. Úvodního slova se ujal starosta obce, příchozím byly nabízeny koláčky a chléb se škvarkovou pomazánkou. V připraveném programu zahrála Sopotnická dechovka a vystoupily děti z mateřské školy, adventní věnce zde žehnal páter Vít Horák.

Maminčinu panenku za války vyměnila babička za mouku

Kamenný Újezd - Vzpomínky našich předků jsou bohatstvím, jehož hodnota se každou další generaci zvyšuje. A ten, kdo nenechá zdánlivě obyčejné události týkající se vlastní rodiny jen tak zapadnout v moři času, učiní bohatým sebe i druhé.