Příkazy – Starší přijeli zavzpomínat, mladší se poučit. V Hanáckém skanzenu v Příkazích na Olomoucku v sobotu folklorní soubory předváděly, jak to chodilo o žních a při dožaté. Získat chleba bylo nesrovnatelně těžší než dnes.
Poděbrady - Přímo u štolmířské pece jsme si povídali s pekařem Františkem Čáslavským, který na pečení chleba dojíždí z Poděbrad, kde žije. Při našem rozhovoru hlídal chleba, který byl právě v peci.
Sopotnice /Krátce/ – V téměř každé obci se najde nějaká ta tradice. Nejinak je tomu v Sopotnici, kde se v sobotu koná tradiční pečení chleba v místní obecní peci – replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na místní farské zahradě.
Štolmíř /VIDEO, FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Ochutnat právě vyndaný bochník chleba z pece, ve které se topí dřevem, přišlo do Štolmíře u Českého Brodu na Kolínsku mnoho návštěvníků. Jedním z pekařů byl František Čáslavský z Poděbrad.
Štolmíř – Přímo u štolmířské pece jsme si povídali s pekařem Františkem Čáslavským, který na pečení chleba dojíždí z Poděbrad, kde žije. Při našem rozhovoru hlídal chleba, který byl právě v peci.
Cerekvice nad Loučnou – Cerekvičtí fotbalisté okusili, jak tvrdý je „bétřídní" chleba v konkurenci družstev převážně z Pardubicka a Chrudimska. Na něm si vylámali zuby tak, že nakonec musí být rádi, že nesestoupili.
Blanensko – Do čaje, na chleba a rohlíky. Nebo jen tak mlsat lžičkou. Med. Pro mnohé nezbytná součást jídelníčku. Jako například pro Renatu Světlíkovou, která tráví prázdniny v Blansku. „V rodině máme včelaře, takže med bereme od strýce. Domácímu se ten ze supermarketu nemůže vůbec rovnat. Tam jsem ho koupila jenom jednou a s medem to nemělo nic společného. Manžel si ho maže na chléb a já ho používám všude tam, kde se jinak dává cukr. Například do čaje nebo ho přidávám do koláčů," řekla Blanenskému deníku Rovnost žena.
Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Východní Čechy /VÁLEČNÝ DENÍK 1866/ - Nekonečné pochody, zžíravá žízeň a hlad i dotírající nepřítel. Tak vzpomíná na válku 1866 trubač čáslavského 21. pěšího pluku hlinecký rodák Ladislav Prokop, který v rakouské uniformě sloužil jako trubač. Křest bojovým ohněm prožil v bitvě u České Skalice.
Východní Čechy /VÁLEČNÝ DENÍK 1866/ - Nekonečné pochody, zžíravá žízeň a hlad i dotírající nepřítel. Tak vzpomíná na válku 1866 trubač čáslavského 21. pěšího pluku hlinecký rodák Ladislav Prokop, který v rakouské uniformě sloužil jako trubač. Křest bojovým ohněm prožil v bitvě u České Skalice.
Neapol – Rozšířit záběr svých aktivit na pekařské řemeslo se podle italské policie rozhodli členové neapolské mafie, kteří za „neodolatelné" ceny nabízeli místním obchodníkům a supermarketům vlastní chléb. Bochníky upečené v Camorrou ovládaných pekárnách nutili pod pohrůžkami násilím prodejcům členové místního klanu Lo Russo. Zadrženo bylo 24 lidí včetně majitele jedné z pekáren, uvedla dnes agentura AP.
Dolní Němčí – Brzy ráno museli v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí roztopit pec. V sobotu se tam totiž už podeváté konala akce nazvaná Pečení chleba. Členové národopisného kroužku Dolněmčan připravili těsto z třiceti kilo mouky.
Prostějov – To, že učitel hodnotí své studenty, je samozřejmostí. Při výstavě Tvrdej chleba, kterou obstarala Střední škola designu a módy, však vše bylo naopak. Studenti tak mohli zkritizovat výtvory svých pedagogů. A jak tedy kantoři obstáli? Vzhledem k návštěvě a ohlasům na jedničku.
Záhoří – Louka, jedno stavení a kaplička je dnes na místě na svahu Vlčí hory u Černošína, kde dříve vzkvétala obec Záhoří. Právě onu kapličku se podařilo zachránit a už deset let se u ní jednou ročně schází obyvatelé nedalekých obcí spolu s rodáky.
Hradec Králové /TÉMA DENÍKU/ - Najít si ve vyšším věku práci bývá obtížné. Záchranou můžou být městské firmy. Jenže řidiči už nechtějí sedět 300 hodin za volantem za pár korun.
Chleby - Příběh letos sedmileté gepardice Mzuri, která se stala součástí rodiny Fraňkových provozujících Zoo v Chlebích na Nymbursku, mohl mít nešťastný konec. Už několikrát u ní byl lékař s uspávací injekcí. Mzuri však o život bojovala. A snad vyhrála.
Nymburk /ROZHOVOR/ - Hlavním hybatelem dění v kuchyni Základní školy Leců RAF v Nymburce je kuchařka Alena Jeníková. Této kuchyni vládne už čtyři roky, ale její celková kuchařská praxe už čítá úctyhodných 35 let. Nedávno pro děti připravila speciální thajský oběd.
Nymburk /ROZHOVOR/ - Hlavním hybatelem dění v kuchyni Základní školy Leců RAF v Nymburce je kuchařka Alena Jeníková. Této kuchyni vládne už čtyři roky, ale její celková kuchařská praxe už čítá úctyhodných 35 let. Nedávno pro děti připravila speciální thajský oběd.
Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.
Vysoký Chlumec - Několik vesnických chalup ve vysokochlumeckém skanzenu ožilo od čtvrtka 24. do neděle 27. března řemesly. Ve světnicích bylo o Velikonocích teplo a útulno, zatímco venku se proháněly chvílemi sněhové vločky.
Jičín - Že chléb je boží dar, se kterým se nemá plýtvat, věděli naši předkové velice dobře. O dějinách výroby chleba a jeho významu vypovídá současná výstava v jičínském muzeum s názvem Zakrojte si u nás aneb Příběh chleba.
Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Třetím rokem funguje v ulici Paní Zdislavy v České Lípě Řemeslná pekárna. Podle vlastních receptur a tradičním způsobem tu Václav Juřica se svým týmem každý den připravuje čerstvé pečivo.
Jičín – Ani ne týden po tom, co v libošovické knihovně měli parádní besedu o bramborách, otevřeli v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně výstavu o chlebu. Nazvali ji Zakrojte si u nás a opravdu nakrájeli vzorky rozličných chlebů a každý si mírně osolil a ochutnával. Dokonce i pivem mohl zapít.
Jičín – Chleba patří k základním a nejběžnějším potravinám našeho domova. Kdy se však objevil poprvé a kolik druhů chleba se vyrábělo například v 15. století, odkryje nová velikonoční výstava jičínského muzea.
Praha /ROZHOVOR/ – Seriál s vůní jídla a chutí života, to je Ohnivý kuře na TV Prima (dnes večer ve 20.15). Leoš Trébl (herec Josef Polášek) je v područí své ženy Renaty.
Tasovice – Krajíce nejrůznějších druhů chleba, buchty, koláče, rohlíčky, koblihy a další čerstvě napečené kusy pečiva zaplnily v sobotu vpodvečer stoly sálu jednoho z domů u tasovického kostela, který stojí v místě rodného domu sv. Klementa Marii Hofbauera. Jako už patnáctkrát předtím se totiž i tento březnový víkend konala v místě pouť svatého Klementa.
Minule jsem vám v rychlosti popisoval svůj „výstup" do vulkánového sedla Uturunga, které je ve výšce téměř šesti tisíc metrů a které je považováno na nejvyšší místo na světě, kam se dá dostat na nejjednodušším dopravním prostředku.
/SERIÁL DENÍKU/ - Minule jsem vám v rychlosti popisoval svůj „výstup" do vulkánového sedla Uturunga, které je ve výšce téměř šesti tisíc metrů a které je považováno na nejvyšší místo na světě, kam se dá dostat na nejjednodušším dopravním prostředku.
Prostějov – O tom, že příprava a pečení chleba není nic jednoduchého, se přišla přesvědčit desítka dětí do prostějovské galerie Špalíček. Pracovníci muzea si pro ně totiž připravili prázdninový program, kde se malí návštěvníci dozvěděli, nejen jak se chleba připravuje, ale jak jej připravovali a pekli naši předkové.
Štolmíř – Malá vesnička, ale světová akce. Tedy ve smyslu toho, že restaurant day, který se tu uskutečnil již po čtvrté je podle Jiřího Stuchla, jednoho z pořadatelů, mezinárodním dnem.
Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.
Chleby /FOTOGALERIE/ - Je to ode mě trošku možná až drzost, ale já věřím, že se to podaří. Tak okomentoval jedinečný projekt majitel zoologické zahrady v Chlebích na Nymbursku René Franěk. Pokud vše vyjde podle předpokladů, na začátku léta by se měla ve speciálně upraveném výběhu objevit trojice primátů, o kterých nejen odborníci tvrdí, že jsou jedni z nejkrásnějších na světě.