Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Muzeum praskalo ve švech. Tvrdej chleba přilákal rekordní návštěvu

Prostějov – To, že učitel hodnotí své studenty, je samozřejmostí. Při výstavě Tvrdej chleba, kterou obstarala Střední škola designu a módy, však vše bylo naopak. Studenti tak mohli zkritizovat výtvory svých pedagogů. A jak tedy kantoři obstáli? Vzhledem k návštěvě a ohlasům na jedničku.

Rodáci putovali na slavnosti do Záhoří

Záhoří – Louka, jedno stavení a kaplička je dnes na místě na svahu Vlčí hory u Černošína, kde dříve vzkvétala obec Záhoří. Právě onu kapličku se podařilo zachránit a už deset let se u ní jednou ročně schází obyvatelé nedalekých obcí spolu s rodáky.

K dvanácti druhům voňavého domácího chleba přikusovali zabijačku

Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.

Skanzen voní o Velikonocích chlebem a medem

Vysoký Chlumec - Několik vesnických chalup ve vysokochlumeckém skanzenu ožilo od čtvrtka 24. do neděle 27. března řemesly. Ve světnicích bylo o Velikonocích teplo a útulno, zatímco venku se proháněly chvílemi sněhové vločky.

Příběh chleba, se kterým bychom neměli plýtvat

Jičín - Že chléb je boží dar, se kterým se nemá plýtvat, věděli naši předkové velice dobře. O dějinách výroby chleba a jeho významu vypovídá současná výstava v jičínském muzeum s názvem Zakrojte si u nás aneb Příběh chleba.

Způsob, jakým pečou croissanty, je v kraji jedinečný

Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Třetím rokem funguje v ulici Paní Zdislavy v České Lípě Řemeslná pekárna. Podle vlastních receptur a tradičním způsobem tu Václav Juřica se svým týmem každý den připravuje čerstvé pečivo.

V jičínském muzeu se zakrojili do chleba

Jičín – Ani ne týden po tom, co v libošovické knihovně měli parádní besedu o bramborách, otevřeli v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně výstavu o chlebu. Nazvali ji Zakrojte si u nás a opravdu nakrájeli vzorky rozličných chlebů a každý si mírně osolil a ochutnával. Dokonce i pivem mohl zapít.

OBRAZEM: Buchty nebo mše. V Tasovicích uctili patrona pekařů, svatého Klementa

Tasovice – Krajíce nejrůznějších druhů chleba, buchty, koláče, rohlíčky, koblihy a další čerstvě napečené kusy pečiva zaplnily v sobotu vpodvečer stoly sálu jednoho z domů u tasovického kostela, který stojí v místě rodného domu sv. Klementa Marii Hofbauera. Jako už patnáctkrát předtím se totiž i tento březnový víkend konala v místě pouť svatého Klementa.

Děti se ve Špalíčku učily, jak upéct chleba

Prostějov – O tom, že příprava a pečení chleba není nic jednoduchého, se přišla přesvědčit desítka dětí do prostějovské galerie Špalíček. Pracovníci muzea si pro ně totiž připravili prázdninový program, kde se malí návštěvníci dozvěděli, nejen jak se chleba připravuje, ale jak jej připravovali a pekli naši předkové.

Rohlíky místo chleba. Alergií přibývá

Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.

Zoo Chleby bude mít evropský primát: tři pětibarevné opice

Chleby /FOTOGALERIE/ - Je to ode mě trošku možná až drzost, ale já věřím, že se to podaří. Tak okomentoval jedinečný projekt majitel zoologické zahrady v Chlebích na Nymbursku René Franěk. Pokud vše vyjde podle předpokladů, na začátku léta by se měla ve speciálně upraveném výběhu objevit trojice primátů, o kterých nejen odborníci tvrdí, že jsou jedni 
z nejkrásnějších na světě.

Kobliha mi nikdy nechutnala tak dobře

Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.

Pekař, ten tvrdej chleba má

Přerov /ANKETA/– Tradiční přerovské pekárny mají v poslední době více starostí, než radosti z dozlatova upečeného chleba. Nadnárodní řetězce je tlačí s cenami do kouta, a například přerovská pekárna Racek proto od prosince přestala dodávat rohlíky a chléb do některých marketů v Přerově, Hranicích či Kojetíně. Menší pekárny řeší složitou situaci tak, že hledají nová odbytiště.

Malé prodejny drtí velké obchoďáky, zachraňují to Vietnamci

Olomoucko – Mají ho rádi. Vlastně oba. Bratři Nguyenovi provozují prodejny potravin ve Skrbeni a v Olomouci-Chomoutově. Mezi místní obyvatele zapadli velmi dobře. I proto, že jim zkrátili cestu pro chleba či toaletní papír, která se hlavně lidem na venkově spíše prodlužuje.

Zoo ve Chlebech představí nové opice. Výběh je téměř hotový

Chleby /FOTOGALERIE/ - Řadu novinek chystá pro své návštěvníky jedna 
z nejmenších zoologických zahrad v České republice. V nejbližších dnech by měli do nového pavilonu v Chlebech na Nymbursku dorazit „jedni z nejkrásnějších lidoopů na světě". Tak popisuje očekávaný přírůstek majitel zahrady René Franěk.

Chleba se sádlem, to je základ, směje se osmdesátiletý atlet Květoslav Vykydal

Prostějov/Šumperk – Brzy oslaví osmdesáté narozeniny, ale na rozdíl od svých vrstevníků tráví většinu svého času sportem. Připravuje mladé atlety na závody, sám však také nezahálí a sbírá medaile s evropských i světových soutěží. Řeč je o Květoslavovi Vykydalovi, dnes již bývalém učiteli tělocviku ze šumperského gymnázia. Muže, který celý život zasvětil sportu, ocenil také Olomoucký kraj, když u příležitosti vyhlašování cen pro nejlepší Sportovce roku 2015 mu udělil Čestnou cenu.

Mladých chovatelů je málo, drží se hlavně ve Švábenicích

Vyškovsko – Granule, seno, pampelišky, tvrdý chléb nebo třeba mrkev, doplňovat vodu a vyměňovat podestýlku. Mít na dvorku králíky není až tak náročné. Chovatelé z regionu mají přesto problém: nedaří se jim do svého kolektivu přitáhnout mladé kolegy. Nové členy zkouší oslovovat na pořádaných výstavách, dětském dnu i soutěžích. Pro děti z města není chovatelství zdaleka na prvním místě. Zájem byl slabší vždycky. Jenže v posledních letech se začíná situace výrazně zhoršovat i na venkově.

Pákistán je časovanou klimatickou bombou

Karáčí (Pákistán) - Karáčí v roce 2050. Ve městě je nedostatek vody, chléb je nesmírně drahý a obyvatele stále častěji sužují vlny smrtících veder. Je to fikce, nebo skutečnost? Počínaje rychlým táním místních ledovců a konče prudkým růstem počtu obyvatel má již nyní Pákistán všechny ingredience časované klimatické bomby. Píše o tom agentura AFP.

Sledge hokej: Ve Zlíně dojde na lámání chleba

Karlovy Vary – Po malém oddychu se opět o víkendu roztočí na plné obrátky základní část České sledge hokejové ligy. Z pozice lídra do ní vstoupí i vedoucí tým tabulky SKV Sharks Karlovy Vary. Tentokrát je však čeká nejen náročný výjezd v podobě stovek kilometrů, ale také souboj o udržení na sledge hokejovém trůnu.

Zbečno: V Hamousově statku opět voní chléb. Pec je opravena

Zbečno – Správce Hamousova statku ve Zbečně Luboše Vokouna jste v sobotu opět mohli vidět pobíhat s náručí dřeva. Udržoval oheň v nově opravené chlebové peci, aby si návštěvníci druhého Adventu mohli dokonale vychutnat ukázku pečení chleba. „Je to opravdu jen ukázka. Žádné pečení ve velkém. Pro hosty našeho Adventu na statku jen v sobotu," zdůraznil Luboš Vokoun s tím, že pro školy a školky ale stále platí, že mohou přijít i v týdnu.

Adventní čas připomene také Šrámkův statek, přijdou i čerti

Hradec Králové - O letošní druhé adventní sobotě 5. prosince ožije Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové tradiční předvánoční akcí Vánoční těšení aneb Malý advent. Ta je spojena s představením vánočních zvyků, obyčejů a tradic na Hradecku.

Češi jedí zdravěji. Spořádají více rýže, méně chleba

Praha /INFOGRAFIKA/ – Češi se zřejmě začínají zdravěji stravovat. Zhruba tak by se dala přeložit nejnovější čísla, která včera zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Někteří odborníci jsou ale zatím v interpretacích opatrní, protože se jedná právě o statistiku. Nicméně připouštějí, že se třeba zastavil růst počtu lidí, kteří trpí obezitou, což by znamenalo, že stravovací zvyklosti se opravdu mění.

Jarmek vyhlašuje novou soutěž O najlepší chleba

Valašské Klobouky – Pokud bychom měli některou ze součástí Valašského mikulášského jarmeku označit za jeho ozdobu, pak jsou to jistojistě jarmekové soutěže. Taková koncentrace krásných darů přírody jako na výstavě jablíček, taková pečlivost cukrářského zdobení jako u ukázek mikulášských perníků a taková fantazie jako u pečených čertovských pánů a paniček, to se jen tak někde nevidí.

Quick láká na ptáčky a dršťkovku. Od úterý

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtvrtka mraženého dortu, kakao, vaječný chléb. Na těchto jídlech si v minulosti pochutnávali lidé ve vyhlášeném mléčném baru v Nádražní ulici. V posledních letech tam mohli zajít na vietnamské pokrmy. V úterý se na rušné místo po dlouhé době tradiční česká kuchyně zase vrací. Podnikatel Martin Čada tam otevírá Quick bistro. Návštěvníci si v podniku minulost připomenou jahodovým koktejlem.

V Galerie M+M najdou návštěvníci i betlém z chleba

Hranice – Beltémy, betlémy, všude samé betlémy. Velké, malé, stoleté, kamenné, dřevěné, papírové, perníkové, z chleba, slámy, kovu i keramiky. Již po jednadvacáté byli návštěvníci Galerie M+M svědky vernisáže Tradiční výstavy betlémů.