Prostějov – To, že učitel hodnotí své studenty, je samozřejmostí. Při výstavě Tvrdej chleba, kterou obstarala Střední škola designu a módy, však vše bylo naopak. Studenti tak mohli zkritizovat výtvory svých pedagogů. A jak tedy kantoři obstáli? Vzhledem k návštěvě a ohlasům na jedničku.
Záhoří – Louka, jedno stavení a kaplička je dnes na místě na svahu Vlčí hory u Černošína, kde dříve vzkvétala obec Záhoří. Právě onu kapličku se podařilo zachránit a už deset let se u ní jednou ročně schází obyvatelé nedalekých obcí spolu s rodáky.
Hradec Králové /TÉMA DENÍKU/ - Najít si ve vyšším věku práci bývá obtížné. Záchranou můžou být městské firmy. Jenže řidiči už nechtějí sedět 300 hodin za volantem za pár korun.
Chleby - Příběh letos sedmileté gepardice Mzuri, která se stala součástí rodiny Fraňkových provozujících Zoo v Chlebích na Nymbursku, mohl mít nešťastný konec. Už několikrát u ní byl lékař s uspávací injekcí. Mzuri však o život bojovala. A snad vyhrála.
Nymburk /ROZHOVOR/ - Hlavním hybatelem dění v kuchyni Základní školy Leců RAF v Nymburce je kuchařka Alena Jeníková. Této kuchyni vládne už čtyři roky, ale její celková kuchařská praxe už čítá úctyhodných 35 let. Nedávno pro děti připravila speciální thajský oběd.
Nymburk /ROZHOVOR/ - Hlavním hybatelem dění v kuchyni Základní školy Leců RAF v Nymburce je kuchařka Alena Jeníková. Této kuchyni vládne už čtyři roky, ale její celková kuchařská praxe už čítá úctyhodných 35 let. Nedávno pro děti připravila speciální thajský oběd.
Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.
Vysoký Chlumec - Několik vesnických chalup ve vysokochlumeckém skanzenu ožilo od čtvrtka 24. do neděle 27. března řemesly. Ve světnicích bylo o Velikonocích teplo a útulno, zatímco venku se proháněly chvílemi sněhové vločky.
Jičín - Že chléb je boží dar, se kterým se nemá plýtvat, věděli naši předkové velice dobře. O dějinách výroby chleba a jeho významu vypovídá současná výstava v jičínském muzeum s názvem Zakrojte si u nás aneb Příběh chleba.
Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Třetím rokem funguje v ulici Paní Zdislavy v České Lípě Řemeslná pekárna. Podle vlastních receptur a tradičním způsobem tu Václav Juřica se svým týmem každý den připravuje čerstvé pečivo.
Jičín – Ani ne týden po tom, co v libošovické knihovně měli parádní besedu o bramborách, otevřeli v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně výstavu o chlebu. Nazvali ji Zakrojte si u nás a opravdu nakrájeli vzorky rozličných chlebů a každý si mírně osolil a ochutnával. Dokonce i pivem mohl zapít.
Jičín – Chleba patří k základním a nejběžnějším potravinám našeho domova. Kdy se však objevil poprvé a kolik druhů chleba se vyrábělo například v 15. století, odkryje nová velikonoční výstava jičínského muzea.
Praha /ROZHOVOR/ – Seriál s vůní jídla a chutí života, to je Ohnivý kuře na TV Prima (dnes večer ve 20.15). Leoš Trébl (herec Josef Polášek) je v područí své ženy Renaty.
Tasovice – Krajíce nejrůznějších druhů chleba, buchty, koláče, rohlíčky, koblihy a další čerstvě napečené kusy pečiva zaplnily v sobotu vpodvečer stoly sálu jednoho z domů u tasovického kostela, který stojí v místě rodného domu sv. Klementa Marii Hofbauera. Jako už patnáctkrát předtím se totiž i tento březnový víkend konala v místě pouť svatého Klementa.
Minule jsem vám v rychlosti popisoval svůj „výstup" do vulkánového sedla Uturunga, které je ve výšce téměř šesti tisíc metrů a které je považováno na nejvyšší místo na světě, kam se dá dostat na nejjednodušším dopravním prostředku.
/SERIÁL DENÍKU/ - Minule jsem vám v rychlosti popisoval svůj „výstup" do vulkánového sedla Uturunga, které je ve výšce téměř šesti tisíc metrů a které je považováno na nejvyšší místo na světě, kam se dá dostat na nejjednodušším dopravním prostředku.
Prostějov – O tom, že příprava a pečení chleba není nic jednoduchého, se přišla přesvědčit desítka dětí do prostějovské galerie Špalíček. Pracovníci muzea si pro ně totiž připravili prázdninový program, kde se malí návštěvníci dozvěděli, nejen jak se chleba připravuje, ale jak jej připravovali a pekli naši předkové.
Štolmíř – Malá vesnička, ale světová akce. Tedy ve smyslu toho, že restaurant day, který se tu uskutečnil již po čtvrté je podle Jiřího Stuchla, jednoho z pořadatelů, mezinárodním dnem.
Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.
Chleby /FOTOGALERIE/ - Je to ode mě trošku možná až drzost, ale já věřím, že se to podaří. Tak okomentoval jedinečný projekt majitel zoologické zahrady v Chlebích na Nymbursku René Franěk. Pokud vše vyjde podle předpokladů, na začátku léta by se měla ve speciálně upraveném výběhu objevit trojice primátů, o kterých nejen odborníci tvrdí, že jsou jedni z nejkrásnějších na světě.
Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.
Přerov /ANKETA/– Tradiční přerovské pekárny mají v poslední době více starostí, než radosti z dozlatova upečeného chleba. Nadnárodní řetězce je tlačí s cenami do kouta, a například přerovská pekárna Racek proto od prosince přestala dodávat rohlíky a chléb do některých marketů v Přerově, Hranicích či Kojetíně. Menší pekárny řeší složitou situaci tak, že hledají nová odbytiště.
Olomoucko – Mají ho rádi. Vlastně oba. Bratři Nguyenovi provozují prodejny potravin ve Skrbeni a v Olomouci-Chomoutově. Mezi místní obyvatele zapadli velmi dobře. I proto, že jim zkrátili cestu pro chleba či toaletní papír, která se hlavně lidem na venkově spíše prodlužuje.
Chleby /FOTOGALERIE/ - Řadu novinek chystá pro své návštěvníky jedna z nejmenších zoologických zahrad v České republice. V nejbližších dnech by měli do nového pavilonu v Chlebech na Nymbursku dorazit „jedni z nejkrásnějších lidoopů na světě". Tak popisuje očekávaný přírůstek majitel zahrady René Franěk.
Prostějov/Šumperk – Brzy oslaví osmdesáté narozeniny, ale na rozdíl od svých vrstevníků tráví většinu svého času sportem. Připravuje mladé atlety na závody, sám však také nezahálí a sbírá medaile s evropských i světových soutěží. Řeč je o Květoslavovi Vykydalovi, dnes již bývalém učiteli tělocviku ze šumperského gymnázia. Muže, který celý život zasvětil sportu, ocenil také Olomoucký kraj, když u příležitosti vyhlašování cen pro nejlepší Sportovce roku 2015 mu udělil Čestnou cenu.
Prostějovsko – Ačkoliv sníh ještě definitivně nezasypal krajinu, potravy pro divoká zvířata v zimních měsících ubývá. O největší část dokrmování se starají myslivci. Ale velký podíl mají i lidé, kteří myslí na menší zvířata a pořídí si například krmítko pro ptáky.
Vyškovsko – Granule, seno, pampelišky, tvrdý chléb nebo třeba mrkev, doplňovat vodu a vyměňovat podestýlku. Mít na dvorku králíky není až tak náročné. Chovatelé z regionu mají přesto problém: nedaří se jim do svého kolektivu přitáhnout mladé kolegy. Nové členy zkouší oslovovat na pořádaných výstavách, dětském dnu i soutěžích. Pro děti z města není chovatelství zdaleka na prvním místě. Zájem byl slabší vždycky. Jenže v posledních letech se začíná situace výrazně zhoršovat i na venkově.
Karáčí (Pákistán) - Karáčí v roce 2050. Ve městě je nedostatek vody, chléb je nesmírně drahý a obyvatele stále častěji sužují vlny smrtících veder. Je to fikce, nebo skutečnost? Počínaje rychlým táním místních ledovců a konče prudkým růstem počtu obyvatel má již nyní Pákistán všechny ingredience časované klimatické bomby. Píše o tom agentura AFP.
Karlovy Vary – Po malém oddychu se opět o víkendu roztočí na plné obrátky základní část České sledge hokejové ligy. Z pozice lídra do ní vstoupí i vedoucí tým tabulky SKV Sharks Karlovy Vary. Tentokrát je však čeká nejen náročný výjezd v podobě stovek kilometrů, ale také souboj o udržení na sledge hokejovém trůnu.
Zbečno – Správce Hamousova statku ve Zbečně Luboše Vokouna jste v sobotu opět mohli vidět pobíhat s náručí dřeva. Udržoval oheň v nově opravené chlebové peci, aby si návštěvníci druhého Adventu mohli dokonale vychutnat ukázku pečení chleba. „Je to opravdu jen ukázka. Žádné pečení ve velkém. Pro hosty našeho Adventu na statku jen v sobotu," zdůraznil Luboš Vokoun s tím, že pro školy a školky ale stále platí, že mohou přijít i v týdnu.
Hradec Králové - O letošní druhé adventní sobotě 5. prosince ožije Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové tradiční předvánoční akcí Vánoční těšení aneb Malý advent. Ta je spojena s představením vánočních zvyků, obyčejů a tradic na Hradecku.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Češi se zřejmě začínají zdravěji stravovat. Zhruba tak by se dala přeložit nejnovější čísla, která včera zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Někteří odborníci jsou ale zatím v interpretacích opatrní, protože se jedná právě o statistiku. Nicméně připouštějí, že se třeba zastavil růst počtu lidí, kteří trpí obezitou, což by znamenalo, že stravovací zvyklosti se opravdu mění.
Valašské Klobouky – Pokud bychom měli některou ze součástí Valašského mikulášského jarmeku označit za jeho ozdobu, pak jsou to jistojistě jarmekové soutěže. Taková koncentrace krásných darů přírody jako na výstavě jablíček, taková pečlivost cukrářského zdobení jako u ukázek mikulášských perníků a taková fantazie jako u pečených čertovských pánů a paniček, to se jen tak někde nevidí.
Brno /FOTOGALERIE/ - Čtvrtka mraženého dortu, kakao, vaječný chléb. Na těchto jídlech si v minulosti pochutnávali lidé ve vyhlášeném mléčném baru v Nádražní ulici. V posledních letech tam mohli zajít na vietnamské pokrmy. V úterý se na rušné místo po dlouhé době tradiční česká kuchyně zase vrací. Podnikatel Martin Čada tam otevírá Quick bistro. Návštěvníci si v podniku minulost připomenou jahodovým koktejlem.
Hranice – Beltémy, betlémy, všude samé betlémy. Velké, malé, stoleté, kamenné, dřevěné, papírové, perníkové, z chleba, slámy, kovu i keramiky. Již po jednadvacáté byli návštěvníci Galerie M+M svědky vernisáže Tradiční výstavy betlémů.