Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Ve skanzenu předváděli, co předcházelo pečení chleba

Příkazy – Starší přijeli zavzpomínat, mladší se poučit. V Hanáckém skanzenu v Příkazích na Olomoucku v sobotu folklorní soubory předváděly, jak to chodilo o žních a při dožaté. Získat chleba bylo nesrovnatelně těžší než dnes.

Tradiční pečení doprovodí tóny harmoniky

Sopotnice /Krátce/ – V téměř každé obci se najde nějaká ta tradice. Nejinak je tomu v Sopotnici, kde se v sobotu koná tradiční pečení chleba v místní obecní peci – replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na místní farské zahradě.

Co v béčku stačilo, to v A skupině vůbec nestačí

Cerekvice nad Loučnou – Cerekvičtí fotbalisté okusili, jak tvrdý je „bétřídní" chleba v konkurenci družstev převážně z Pardubicka a Chrudimska. Na něm si vylámali zuby tak, že nakonec musí být rádi, že nesestoupili.

Včelaři na Blanensku hlásí: Medu jsme letos stočili dost

Blanensko – Do čaje, na chleba a rohlíky. Nebo jen tak mlsat lžičkou. Med. Pro mnohé nezbytná součást jídelníčku. Jako například pro Renatu Světlíkovou, která tráví prázdniny v Blansku. „V rodině máme včelaře, takže med bereme od strýce. Domácímu se ten ze supermarketu nemůže vůbec rovnat. Tam jsem ho koupila jenom jednou a s medem to nemělo nic společného. Manžel si ho maže na chléb a já ho používám všude tam, kde se jinak dává cukr. Například do čaje nebo ho přidávám do koláčů," řekla Blanenskému deníku Rovnost žena.

Dobrou chuť! Místo chleba myší trus

Opočno – Copak si dnes dáte dobrého? Je libo myší trus? Takto se mohli ptát svých zákazníků provozovatelé jednoho obchodu s potravinami v Opočně.

Vůně čerstvého pečiva plnila skanzen. Podívejte se

Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Dnes před 150 lety v rakouské uniformě: úmorný hlad a žízeň

Východní Čechy /VÁLEČNÝ DENÍK 1866/ - Nekonečné pochody, zžíravá žízeň a hlad i dotírající nepřítel. Tak vzpomíná na válku 1866 trubač čáslavského 21. pěšího pluku hlinecký rodák Ladislav Prokop, který  v rakouské uniformě sloužil jako trubač. Křest bojovým ohněm prožil v bitvě u České Skalice.

Dnes před 150 lety v rakouské uniformě: úmorný hlad a žízeň

Východní Čechy /VÁLEČNÝ DENÍK 1866/ - Nekonečné pochody, zžíravá žízeň a hlad i dotírající nepřítel. Tak vzpomíná na válku 1866 trubač čáslavského 21. pěšího pluku hlinecký rodák Ladislav Prokop, který  v rakouské uniformě sloužil jako trubač. Křest bojovým ohněm prožil v bitvě u České Skalice.

Neapolská mafie nutila obchodníkům svůj chléb

Neapol – Rozšířit záběr svých aktivit na pekařské řemeslo se podle italské policie rozhodli členové neapolské mafie, kteří za „neodolatelné" ceny nabízeli místním obchodníkům a supermarketům vlastní chléb. Bochníky upečené v Camorrou ovládaných pekárnách nutili pod pohrůžkami násilím prodejcům členové místního klanu Lo Russo. Zadrženo bylo 24 lidí včetně majitele jedné z pekáren, uvedla dnes agentura AP.

Dolněmčan upekl chleba z třiceti kilo mouky. Podívejte se

Dolní Němčí – Brzy ráno museli v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí roztopit pec. V sobotu se tam totiž už podeváté konala akce nazvaná Pečení chleba. Členové národopisného kroužku Dolněmčan připravili těsto z třiceti kilo mouky.

Muzeum praskalo ve švech. Tvrdej chleba přilákal rekordní návštěvu

Prostějov – To, že učitel hodnotí své studenty, je samozřejmostí. Při výstavě Tvrdej chleba, kterou obstarala Střední škola designu a módy, však vše bylo naopak. Studenti tak mohli zkritizovat výtvory svých pedagogů. A jak tedy kantoři obstáli? Vzhledem k návštěvě a ohlasům na jedničku.

Rodáci putovali na slavnosti do Záhoří

Záhoří – Louka, jedno stavení a kaplička je dnes na místě na svahu Vlčí hory u Černošína, kde dříve vzkvétala obec Záhoří. Právě onu kapličku se podařilo zachránit a už deset let se u ní jednou ročně schází obyvatelé nedalekých obcí spolu s rodáky.

K dvanácti druhům voňavého domácího chleba přikusovali zabijačku

Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.

Skanzen voní o Velikonocích chlebem a medem

Vysoký Chlumec - Několik vesnických chalup ve vysokochlumeckém skanzenu ožilo od čtvrtka 24. do neděle 27. března řemesly. Ve světnicích bylo o Velikonocích teplo a útulno, zatímco venku se proháněly chvílemi sněhové vločky.

Příběh chleba, se kterým bychom neměli plýtvat

Jičín - Že chléb je boží dar, se kterým se nemá plýtvat, věděli naši předkové velice dobře. O dějinách výroby chleba a jeho významu vypovídá současná výstava v jičínském muzeum s názvem Zakrojte si u nás aneb Příběh chleba.

Způsob, jakým pečou croissanty, je v kraji jedinečný

Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Třetím rokem funguje v ulici Paní Zdislavy v České Lípě Řemeslná pekárna. Podle vlastních receptur a tradičním způsobem tu Václav Juřica se svým týmem každý den připravuje čerstvé pečivo.

V jičínském muzeu se zakrojili do chleba

Jičín – Ani ne týden po tom, co v libošovické knihovně měli parádní besedu o bramborách, otevřeli v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně výstavu o chlebu. Nazvali ji Zakrojte si u nás a opravdu nakrájeli vzorky rozličných chlebů a každý si mírně osolil a ochutnával. Dokonce i pivem mohl zapít.

OBRAZEM: Buchty nebo mše. V Tasovicích uctili patrona pekařů, svatého Klementa

Tasovice – Krajíce nejrůznějších druhů chleba, buchty, koláče, rohlíčky, koblihy a další čerstvě napečené kusy pečiva zaplnily v sobotu vpodvečer stoly sálu jednoho z domů u tasovického kostela, který stojí v místě rodného domu sv. Klementa Marii Hofbauera. Jako už patnáctkrát předtím se totiž i tento březnový víkend konala v místě pouť svatého Klementa.

Děti se ve Špalíčku učily, jak upéct chleba

Prostějov – O tom, že příprava a pečení chleba není nic jednoduchého, se přišla přesvědčit desítka dětí do prostějovské galerie Špalíček. Pracovníci muzea si pro ně totiž připravili prázdninový program, kde se malí návštěvníci dozvěděli, nejen jak se chleba připravuje, ale jak jej připravovali a pekli naši předkové.

Rohlíky místo chleba. Alergií přibývá

Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.

Zoo Chleby bude mít evropský primát: tři pětibarevné opice

Chleby /FOTOGALERIE/ - Je to ode mě trošku možná až drzost, ale já věřím, že se to podaří. Tak okomentoval jedinečný projekt majitel zoologické zahrady v Chlebích na Nymbursku René Franěk. Pokud vše vyjde podle předpokladů, na začátku léta by se měla ve speciálně upraveném výběhu objevit trojice primátů, o kterých nejen odborníci tvrdí, že jsou jedni 
z nejkrásnějších na světě.