Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Baráži se zřejmě nevyhneme, tuší Kamarýt

Stod – V rozhodující fázi sezony, kdy se láme chléb, bodují. Fotbalisté Stodu potvrdili kořist z Nepomuku a před zraky svých fanoušků přetlačili v souboji 28. kola krajského přeboru Přeštice 2:0.

Návštěvníky na expozici vítali chlebem a solí

Soběslav - Historické fotografie, tradiční jídlo a kroje. Tak vypadala úterní vernisáž v soběslavské knihovně k 85. výročí založení obce baráčníků v Soběslavi. Každého návštěvníka, který si přišel začínající výstavu prohlédnout, uvítali u vstupu tradičně – chlebem a solí. Ochutnal i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek 

Ferda si na zahrádce pochutnává na chlebu i mrkvi

Rohatec – Je to už pět let, co se dostal jako třítýdenní mládě srnec Ferda k člověčí máme. Ta opravdová ho musela opustit na jedné z luk v okolí Rohatce, když při povodních v roce 2010 začala stoupat voda. Ferdu zachránil jeden z místních a mládě se dostalo k rodině Štefánkových. Dnes je právoplatným členem rodiny.

Chlebový kvásek mají Středočeši online

Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne-
umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.

Soubor Hradišťan předvedl Chléb náš vezdejší

Uherské Hradiště – S duchovní tématikou od Bohuslava Martinů se mohli v těchto dnech seznámit návštěvníci v Uherském Hradišti. Premiérové vystoupení Tanečního souboru Hradišťan pod názvem Chléb náš vezdejší měli diváci možnost shlédnout ve čtvrtek 1. května v 19.30 hodin v hradišťském Klubu kultury.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

GLOSA: Řidič, ten tvrdej chleba má

Řidič, ten tvrdej chleba má… Kdo by neznal tento letitý evergreen country formace Greenhorn. Jenomže v dnešní době si tak může postesknout kdekterý řidič, který zrovna nekroutí volantem náklaďáku. V hlavní roli jsou totiž děravé silnice a ne tisíce kilometrů za výdělkem.

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Žáci ze základních škol si mohli vyzkoušet celou řadu řemesel

Benešovsko – Díky projektu Řemeslo má zlaté dno mělo více než 2400 žáků z pětatřiceti základních škol z celého Středočeského kraje příležitost si vyzkoušet tradiční řemeslné techniky, jako například tkaní a šití, pečení chleba, umělecké truhlářství nebo navrhování domů.

Začal Pesach, lidé si na něj připili košer slivovicí

Krnov - Židovské Velikonoce je archaické označení pro svátek Pesach, který je ve skutečnosti svátek nekvašených chlebů. V pondělí si na začátek tohoto osmidenního svátku připili příznivci krnovské synagogy speciální košer slivovicí schválenou pro Pesach.

Zoo Chleby otevřelo nový 'velbloudinec' a obří hřiště

Chleby - Výběh pro velbloudy, rozsáhlé přírodní dětské hřiště a environmentální centrum v sobotu v chlebské zoo na Nymbursku otvíral Zdeněk Izer. Časem nový areál za 13 milionů korun doplní ještě daňci a medvědi. Zvířata, která zvládnou mrazy i horka.

Testováno na lidech. Tak zní slogan křepenické pekárny

Křepenice – Alena a David Kramešovi z Křepenic jsou jedni z prvních podnikatelů, kterým bude v sobotu 19. dubna při Farmářských trzích v Sedlčanech slavnostně předán certifikát Toulava, regionální produkt.Jak Alena podotkla, ze stejné obce obdobnou značku kvality dostane ještě řezbář Václav Křížek. Oba se účastní také v Městském muzeu v Sedlčanech v pátek 11. dubna a v sobotu 12. dubna Dnů řemesel v čase předvelikonočním.

Ceny v obchodech v březnu nevzrostly. Meziroční inflace zůstala 0,2 procenta

Praha – Meziroční inflace zůstala v březnu stejná jako v lednu a únoru, tedy 0,2 procenta. Proti únoru nevzrostly v březnu ceny vůbec, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziročně zdražily například oděvy, obuv a alkohol, naopak zlevnily chleba, nealkoholické nápoje a pohonné hmoty. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků, výrazněji by podle nich ceny neměly růst ani v nejbližších měsících.

Hubneme s Deníkem: Bez cvičení už nevydržím, říká o téměř 12 kilo lehčí Martina

Prostějov /KONEČNÉ VÝSLEDKY/ – Dřina, litry potu, odříkání a silná vůle. Čtyři stateční se přihlásili před třemi měsíci do redukčního programu, který si připravilo Agel Sport Clinic ve spolupráci s Prostějovským deníkem. Cíl? Chtěli dát životu řád, přestat se zadýchávat, a hlavně se naučit, jak dostat dolů přebytečná kila. Dnes se do jednoho shodují, že se to naučili. V pátek trenérka Ilona Pánková spočítala shozená kila. Šťastnou vítězkou se stala soutěžící Martina, které se podařilo zhubnout téměř dvanáct kilo.

Plecovník

Recept nám poslal Václav Michalski, Pletený Újezd.

Studentům v zahraničí nejvíc chybí český chléb a pivo

Praha – Na někoho studijní pobyt v zahraničí působí jako půl roku nebo rok zahozeného života, který se musí složitě dohánět. Čeští vysokoškoláci, kteří jsou v zahraničí, se ale do jednoho shodují, že odjet na Erasmus byla správná volba.

Na Salimě se mladí kuchaři utkají v pečení chleba a koláčů

Brno – Kromě přehlídky potravinářských lahůdek a specialit mohou lidé od úterka na brněnském výstavišti obdivovat i šikovné ruce, které je umí vytvořit. Součástí programu veletrhu Salima je kromě kuchařských show také devatenáctý ročník soutěže Pekař roku.

Lidé ze Žít Brno nadělovali na radnici: chleba i fernet

Brno /REPORTÁŽ/ – Úředníci brněnského magistrátu procházející nádvořím Nové radnice vrhají nechápavé pohledy. U kašny uprostřed stojí několik lidí držících velký transparent s nápisem DĚKUJEME. Je úterý jedenáct hodin dopoledne a aktivisté kolem satirického portálu Žít Brno oznamují svoji reakci na to, že jim společnost Facebook na podnět magistrátu zrušila účet.

Sherlock Holmes bude v nové hře řešit napínavé případy

Comgad v České republice vydá nové počítačové dobrodružství slavného detektiva Sherlocka Holmese. Novinka ponese podtitul Zločin a trest a bude lokalizovaná do českého jazyka. Autoři slibují také skvělou grafickou stránku díky použití technologií od firmy Epic Games.

Zkrocení zlé ženy bylo jako suchý, nenamazaný chléb

Pardubice – Pražské divadlo Ty-já-tr v nesoutěžní části letošního Grand Festivalu smíchu představilo Shakespearovu hru Zkrocení zlé ženy, a to ve středu vpodvečer na Malé scéně ve dvoře Východočeského divadla.

Svačiny pro děti? Ve školách frčí čerstvé bagety

Frýdek-Místek - Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Chléb a kšiltovky

Východní Čechy /NÁZOR/ - V Americe je sport dominantní formou zábavy a také zdroj monumentální rivality mezi fanoušky jednotlivých týmů. Američané jsou posedlí svými týmy do té míry, že vydrží hodiny diskutovat o posledním zápasu, hráčích, postavení v tabulce a nejrůznějších statistikách.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Chléb a kšiltovky

Východní Čechy /NÁZOR/ - V Americe je sport dominantní formou zábavy a také zdroj monumentální rivality mezi fanoušky jednotlivých týmů. Američané jsou posedlí svými týmy do té míry, že vydrží hodiny diskutovat o posledním zápasu, hráčích, postavení v tabulce a nejrůznějších statistikách.

OBRAZEM: S jídlem si nehrajem ve Sladovně

Písek - Chlebem a solí vítala  návštěvníky hned u vchodu do Sladovny v Písku její ředitelka Tereza Dobiášová. O tom, jak se dříve chleba pekl, si malí i velcí návštěvníci mohli udělat představu ve Vysokých trámech Sladovny, kde je část výstavy S jídlem si nehrajem.

Jak jsem zkoušela péct chleba...

Poslali mě udělat rozhovor o kvásku. „Tak dobře," řekla jsem si, „to se zas něco nového dovím." A to jsem ještě ani nevěděla, jaké proroctví jsem pronesla. Pečení chleba není jen tak! To není jenom mouka, voda a pec.

Ve školách frčí čerstvé bagety

Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.