Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Nejtěžší je upéct pořádný chléb

Ústí nad Labem - Upéct pořádný chléb, to je umění. Alespoň je o tom přesvědčen Vladimír Pánek, který vozí domácí pečivo na farmářské trhy k ústeckému Foru, kde ho najdete i tento čtvrtek. Než se to prý naučil, trvalo mu to celé čtyři roky.

Na Mlynářských slavnostech chutnal nejvíce cibulový chleba

Ratibořice /FOTO/ - Říká se, že nebylo v minulosti váženějšího řemesla, než mlynářského. Nebylo a není tolik lidské činnosti, o níž se zpívalo tolik písní. A navíc mlýn je symbol mouky a chleba. Aby si to veřejnost připomenula folklorní soubor Barunka společně se Střediskem volného času Bájo v České Skalici uspořádal v neděli na zahradě Rudrova mlýna Mlynářské slavnosti.

V sopotnické peci pečou chleba, jak ho znali naši předkové

Sopotnice – V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na  místní farské zahradě.

V sopotnické peci pečou chleba, jak ho znali naši předkové

Sopotnice - V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na  místní farské zahradě.

Poslali si přes 150 dopisnic

Jedním z těch, kdo byli na bojiště povoláni, byl i mladý František Prát (nar. 15. 8. 1882 ve V. Pavlovicích), který se přiženil do Němčiček do domu č. 59 (dnes novostavba Jaroslava Suského ml.). V době narukování měl doma tři malé děti předškolního věku.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.

Středy doktora Středy: Dietní chléb z žitné vlákniny

Východní Čechy – Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně. V rámci hubnutí s Deníkem je však jedna dieta velmi oblíbená a často doporučovaná. Omezuje však veškeré sacharidy a lidé se často ptají: „Co máme a co nemáme jíst?"

Nová tradice v Bílovci: pečení domácího chleba

Město Bílovec nejspíš založilo novou tradici, a to pečení chleba. Účast na druhém ročníku soutěže Bílovecký bochník potvrdil, že pečení vlastního pečiva je mezi lidmi čím dál tím oblíbenější.

Chlebová soutěž v Bílovci se blíží

Lidí, kteří si doma pečou chleba, stále přibývá. Důvody jsou různé, ekonomické, zdravotní nebo třeba i chuťové. Tak proč se se svým chlebem nepochlubit, třeba právě na soutěži v Bílovci?

Prestižní ocenění získal jesenický jogurt i leštinský chléb

Šumpersko, Jesenicko – Dva výrobky z našeho kraje získaly prestižní ocenění Regionální potravina 2014. Osmičlenná komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, veterinární správy, agrární a potravinářské komory přiznala tuto značku jogurtu Běláček bílý ze Zemědělského družstva v Jeseníku a chlebu speciál z pekárny v Leštině.

Na Svátcích řemesel v Kunštátě pekli chleba i otesávali trámy

Kunštát – Sedmý ročník Svátků řemesel ovládl tento víkend Kunštát. Jejich hlavním letošním tématem je kůže, nouze však není ani o další materiály a výrobky z nich. Předvést umění svého řemesla totiž do Kunštátu přijeli hrnčíři, pekaři, tesaři, kováři, ale například i skláři.

Poutníci mohli ochutnat čtrnáct druhů chleba

Zahoří – Chléb makový, cibulový, škvarkový, slunečnicový, ořechový, s olivami, s libečkem a špekem, k tomu máslo koupené i domácí, sádlo, pomazánku ze sádla, škvarků a zeleniny, či domácí husí paštiku.

Zvuk paliček aneb když se z koníčku stane denní chléb

Roztoky u Prahy /ROZHOVOR/ - Z koníčka se stala živnost, a práce, u níž spousta lidí relaxuje, se stala jejím denním chlebem. Ivana Domanjová se k paličkování dostala už ve 14 letech. Celý život se věnuje paličkovaným krajkám a ráda experimentuje se zajímavými materiály. Dokonce vydala už tři knihy o tomto zajímavém řemesle.

Vdolečky z Vlčnova posílají balíkem po celé republice

Vlčnov, Uherský Brod - Bez dvou let tomu je dvacet roků, co na Slovácku funguje pekárna Javor. Ve Vlčnově je známá především pečením vdolečků a v Drslavicích pak její pekaři připravují chleba a rohlíky. A právě druhý jmenovaný provoz se brzy přestěhuje do Uherského Brodu.

Baráži se zřejmě nevyhneme, tuší Kamarýt

Stod – V rozhodující fázi sezony, kdy se láme chléb, bodují. Fotbalisté Stodu potvrdili kořist z Nepomuku a před zraky svých fanoušků přetlačili v souboji 28. kola krajského přeboru Přeštice 2:0.

Návštěvníky na expozici vítali chlebem a solí

Soběslav - Historické fotografie, tradiční jídlo a kroje. Tak vypadala úterní vernisáž v soběslavské knihovně k 85. výročí založení obce baráčníků v Soběslavi. Každého návštěvníka, který si přišel začínající výstavu prohlédnout, uvítali u vstupu tradičně – chlebem a solí. Ochutnal i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek 

Ferda si na zahrádce pochutnává na chlebu i mrkvi

Rohatec – Je to už pět let, co se dostal jako třítýdenní mládě srnec Ferda k člověčí máme. Ta opravdová ho musela opustit na jedné z luk v okolí Rohatce, když při povodních v roce 2010 začala stoupat voda. Ferdu zachránil jeden z místních a mládě se dostalo k rodině Štefánkových. Dnes je právoplatným členem rodiny.

Chlebový kvásek mají Středočeši online

Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne-
umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.

Soubor Hradišťan předvedl Chléb náš vezdejší

Uherské Hradiště – S duchovní tématikou od Bohuslava Martinů se mohli v těchto dnech seznámit návštěvníci v Uherském Hradišti. Premiérové vystoupení Tanečního souboru Hradišťan pod názvem Chléb náš vezdejší měli diváci možnost shlédnout ve čtvrtek 1. května v 19.30 hodin v hradišťském Klubu kultury.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

GLOSA: Řidič, ten tvrdej chleba má

Řidič, ten tvrdej chleba má… Kdo by neznal tento letitý evergreen country formace Greenhorn. Jenomže v dnešní době si tak může postesknout kdekterý řidič, který zrovna nekroutí volantem náklaďáku. V hlavní roli jsou totiž děravé silnice a ne tisíce kilometrů za výdělkem.

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Žáci ze základních škol si mohli vyzkoušet celou řadu řemesel

Benešovsko – Díky projektu Řemeslo má zlaté dno mělo více než 2400 žáků z pětatřiceti základních škol z celého Středočeského kraje příležitost si vyzkoušet tradiční řemeslné techniky, jako například tkaní a šití, pečení chleba, umělecké truhlářství nebo navrhování domů.

Začal Pesach, lidé si na něj připili košer slivovicí

Krnov - Židovské Velikonoce je archaické označení pro svátek Pesach, který je ve skutečnosti svátek nekvašených chlebů. V pondělí si na začátek tohoto osmidenního svátku připili příznivci krnovské synagogy speciální košer slivovicí schválenou pro Pesach.

Zoo Chleby otevřelo nový 'velbloudinec' a obří hřiště

Chleby - Výběh pro velbloudy, rozsáhlé přírodní dětské hřiště a environmentální centrum v sobotu v chlebské zoo na Nymbursku otvíral Zdeněk Izer. Časem nový areál za 13 milionů korun doplní ještě daňci a medvědi. Zvířata, která zvládnou mrazy i horka.

Testováno na lidech. Tak zní slogan křepenické pekárny

Křepenice – Alena a David Kramešovi z Křepenic jsou jedni z prvních podnikatelů, kterým bude v sobotu 19. dubna při Farmářských trzích v Sedlčanech slavnostně předán certifikát Toulava, regionální produkt.Jak Alena podotkla, ze stejné obce obdobnou značku kvality dostane ještě řezbář Václav Křížek. Oba se účastní také v Městském muzeu v Sedlčanech v pátek 11. dubna a v sobotu 12. dubna Dnů řemesel v čase předvelikonočním.

Ceny v obchodech v březnu nevzrostly. Meziroční inflace zůstala 0,2 procenta

Praha – Meziroční inflace zůstala v březnu stejná jako v lednu a únoru, tedy 0,2 procenta. Proti únoru nevzrostly v březnu ceny vůbec, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziročně zdražily například oděvy, obuv a alkohol, naopak zlevnily chleba, nealkoholické nápoje a pohonné hmoty. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků, výrazněji by podle nich ceny neměly růst ani v nejbližších měsících.

Hubneme s Deníkem: Bez cvičení už nevydržím, říká o téměř 12 kilo lehčí Martina

Prostějov /KONEČNÉ VÝSLEDKY/ – Dřina, litry potu, odříkání a silná vůle. Čtyři stateční se přihlásili před třemi měsíci do redukčního programu, který si připravilo Agel Sport Clinic ve spolupráci s Prostějovským deníkem. Cíl? Chtěli dát životu řád, přestat se zadýchávat, a hlavně se naučit, jak dostat dolů přebytečná kila. Dnes se do jednoho shodují, že se to naučili. V pátek trenérka Ilona Pánková spočítala shozená kila. Šťastnou vítězkou se stala soutěžící Martina, které se podařilo zhubnout téměř dvanáct kilo.

Plecovník

Recept nám poslal Václav Michalski, Pletený Újezd.