Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Zoo Chleby otevřelo nový 'velbloudinec' a obří hřiště

Chleby - Výběh pro velbloudy, rozsáhlé přírodní dětské hřiště a environmentální centrum v sobotu v chlebské zoo na Nymbursku otvíral Zdeněk Izer. Časem nový areál za 13 milionů korun doplní ještě daňci a medvědi. Zvířata, která zvládnou mrazy i horka.

Testováno na lidech. Tak zní slogan křepenické pekárny

Křepenice – Alena a David Kramešovi z Křepenic jsou jedni z prvních podnikatelů, kterým bude v sobotu 19. dubna při Farmářských trzích v Sedlčanech slavnostně předán certifikát Toulava, regionální produkt.Jak Alena podotkla, ze stejné obce obdobnou značku kvality dostane ještě řezbář Václav Křížek. Oba se účastní také v Městském muzeu v Sedlčanech v pátek 11. dubna a v sobotu 12. dubna Dnů řemesel v čase předvelikonočním.

Ceny v obchodech v březnu nevzrostly. Meziroční inflace zůstala 0,2 procenta

Praha – Meziroční inflace zůstala v březnu stejná jako v lednu a únoru, tedy 0,2 procenta. Proti únoru nevzrostly v březnu ceny vůbec, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziročně zdražily například oděvy, obuv a alkohol, naopak zlevnily chleba, nealkoholické nápoje a pohonné hmoty. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků, výrazněji by podle nich ceny neměly růst ani v nejbližších měsících.

Hubneme s Deníkem: Bez cvičení už nevydržím, říká o téměř 12 kilo lehčí Martina

Prostějov /KONEČNÉ VÝSLEDKY/ – Dřina, litry potu, odříkání a silná vůle. Čtyři stateční se přihlásili před třemi měsíci do redukčního programu, který si připravilo Agel Sport Clinic ve spolupráci s Prostějovským deníkem. Cíl? Chtěli dát životu řád, přestat se zadýchávat, a hlavně se naučit, jak dostat dolů přebytečná kila. Dnes se do jednoho shodují, že se to naučili. V pátek trenérka Ilona Pánková spočítala shozená kila. Šťastnou vítězkou se stala soutěžící Martina, které se podařilo zhubnout téměř dvanáct kilo.

Plecovník

Recept nám poslal Václav Michalski, Pletený Újezd.

Studentům v zahraničí nejvíc chybí český chléb a pivo

Praha – Na někoho studijní pobyt v zahraničí působí jako půl roku nebo rok zahozeného života, který se musí složitě dohánět. Čeští vysokoškoláci, kteří jsou v zahraničí, se ale do jednoho shodují, že odjet na Erasmus byla správná volba.

Na Salimě se mladí kuchaři utkají v pečení chleba a koláčů

Brno – Kromě přehlídky potravinářských lahůdek a specialit mohou lidé od úterka na brněnském výstavišti obdivovat i šikovné ruce, které je umí vytvořit. Součástí programu veletrhu Salima je kromě kuchařských show také devatenáctý ročník soutěže Pekař roku.

Lidé ze Žít Brno nadělovali na radnici: chleba i fernet

Brno /REPORTÁŽ/ – Úředníci brněnského magistrátu procházející nádvořím Nové radnice vrhají nechápavé pohledy. U kašny uprostřed stojí několik lidí držících velký transparent s nápisem DĚKUJEME. Je úterý jedenáct hodin dopoledne a aktivisté kolem satirického portálu Žít Brno oznamují svoji reakci na to, že jim společnost Facebook na podnět magistrátu zrušila účet.

Sherlock Holmes bude v nové hře řešit napínavé případy

Comgad v České republice vydá nové počítačové dobrodružství slavného detektiva Sherlocka Holmese. Novinka ponese podtitul Zločin a trest a bude lokalizovaná do českého jazyka. Autoři slibují také skvělou grafickou stránku díky použití technologií od firmy Epic Games.

Zkrocení zlé ženy bylo jako suchý, nenamazaný chléb

Pardubice – Pražské divadlo Ty-já-tr v nesoutěžní části letošního Grand Festivalu smíchu představilo Shakespearovu hru Zkrocení zlé ženy, a to ve středu vpodvečer na Malé scéně ve dvoře Východočeského divadla.

Svačiny pro děti? Ve školách frčí čerstvé bagety

Frýdek-Místek - Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Chléb a kšiltovky

Východní Čechy /NÁZOR/ - V Americe je sport dominantní formou zábavy a také zdroj monumentální rivality mezi fanoušky jednotlivých týmů. Američané jsou posedlí svými týmy do té míry, že vydrží hodiny diskutovat o posledním zápasu, hráčích, postavení v tabulce a nejrůznějších statistikách.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Chléb a kšiltovky

Východní Čechy /NÁZOR/ - V Americe je sport dominantní formou zábavy a také zdroj monumentální rivality mezi fanoušky jednotlivých týmů. Američané jsou posedlí svými týmy do té míry, že vydrží hodiny diskutovat o posledním zápasu, hráčích, postavení v tabulce a nejrůznějších statistikách.

OBRAZEM: S jídlem si nehrajem ve Sladovně

Písek - Chlebem a solí vítala  návštěvníky hned u vchodu do Sladovny v Písku její ředitelka Tereza Dobiášová. O tom, jak se dříve chleba pekl, si malí i velcí návštěvníci mohli udělat představu ve Vysokých trámech Sladovny, kde je část výstavy S jídlem si nehrajem.

Jak jsem zkoušela péct chleba...

Poslali mě udělat rozhovor o kvásku. „Tak dobře," řekla jsem si, „to se zas něco nového dovím." A to jsem ještě ani nevěděla, jaké proroctví jsem pronesla. Pečení chleba není jen tak! To není jenom mouka, voda a pec.

Ve školách frčí čerstvé bagety

Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.

Trendy v pekárnách: lidé chtějí menší balení

Praha – Místo velkého bochníku spíše půlka či čtvrtka chleba. Kromě toho nárůst jemného pečiva, jako jsou koblihy či koláče, a také rostoucí obliba různých celozrnných rohlíků, které však stále nemohou konkurovat jasné stálici: bílému tukovému rohlíku 
a housce.

Záchranáři měli svátky klidné

Tachovsko – Letošní vánoční svátky byly nebývale klidné. Žádné hysterické zachraňování krků od zapíchaných rybích kostí se nekonalo a starý chleba nebyl třeba.

Jak vypadal vánoční čas na Chodsku

Domažlicko – Rozkrajování jablka, házení střevíce, lití olova. Tyto tradiční vánoční zvyklosti každý jistě dobře zná. Připomeňte si ale také některé z tradic, které se dříve dodržovaly ve vánočním čase na Chodsku.

Jak vypadal vánoční čas na Chodsku

Domažlicko – Rozkrajování jablka, házení střevíce, lití olova. Tyto tradiční vánoční zvyklosti každý jistě dobře zná. Připomeňte si ale také některé z tradic, které se dříve dodržovaly ve vánočním čase na Chodsku.

Jak se peče pravá vánočka aneb poctivou cukrařinu stroj nenahradí

Přerov /REPORTÁŽ/  – Když vstupujete do tradiční přerovské pekárny Tiefenbach, cítíte pestrou směsici příjemných vůní. Linecké, koláčky, chleba a – vánočka. U dveří na mě čeká „duše" této sladké továrny, kde se vám splní každý sen, Jarmila Tiefenbachová. I ve svých sedmašedesáti je už od rána na nohou. Rázem chápete, proč získal chléb Zubr z této pekárny ocenění.

Domažlická pekárna začne péct arabský pita chléb

Domažlice – Před téměř třemi lety byl uzavřen provoz domažlické pekárny na Milotově. V dohledné době by se měla výroba v tomto areálu opět rozjet. Místo rohlíků a konzumního chleba však prostory tradičního podniku provoní arabský pita chléb.

Rozzářily se stromy, začal advent

Orlickoústecko – Jarmarky, výstavy, rozsvěcení vánočních stromů, Mikulášská jízda vlakem taženým „párou" nebo pečení chleba ve veřejné chlebové peci, takový byl uplynulý víkend v našem regionu. Adventní čas začal…

Chleba se naučili budoucí pekaři péct na jedničku

Nová Paka – Jak získat osvědčení o nabytých teoretických a praktických zkušenostech, to si mohli v úterý vyzkoušet frekventanti pilotního projektu Vzdělávání dospělých UNIF 3, zaměřeného na výrobu chleba a běžného pečiva.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska? Podívejte se!

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

V koulení chleba závodilo s Bábou skoro dvě stě lid

Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.

Kravaře budou uklízet tři zbrusu nové stroje

Kravaře - Dětský pěvecký sbor, hostesky v krojích nabízející chléb se solí, starostové z jiných obcí, úředníci z kraje, zástupci firem, šampaňské, dva kněží s požehnáním.