Praha – Místo velkého bochníku spíše půlka či čtvrtka chleba. Kromě toho nárůst jemného pečiva, jako jsou koblihy či koláče, a také rostoucí obliba různých celozrnných rohlíků, které však stále nemohou konkurovat jasné stálici: bílému tukovému rohlíku a housce.
Tachovsko – Letošní vánoční svátky byly nebývale klidné. Žádné hysterické zachraňování krků od zapíchaných rybích kostí se nekonalo a starý chleba nebyl třeba.
Domažlicko – Rozkrajování jablka, házení střevíce, lití olova. Tyto tradiční vánoční zvyklosti každý jistě dobře zná. Připomeňte si ale také některé z tradic, které se dříve dodržovaly ve vánočním čase na Chodsku.
Domažlicko – Rozkrajování jablka, házení střevíce, lití olova. Tyto tradiční vánoční zvyklosti každý jistě dobře zná. Připomeňte si ale také některé z tradic, které se dříve dodržovaly ve vánočním čase na Chodsku.
Praha - Za pár dní to bude přesně půl roku, co novinář a dobrodruh Pavel Suchý vyrazil na stařičké Jawě 350/634 na cestu kolem světa. Aktuálně má za sebou asi tři čtvrtiny z plánovaných čtyřiceti tisíc kilometrů.
Přerov /REPORTÁŽ/ – Když vstupujete do tradiční přerovské pekárny Tiefenbach, cítíte pestrou směsici příjemných vůní. Linecké, koláčky, chleba a – vánočka. U dveří na mě čeká „duše" této sladké továrny, kde se vám splní každý sen, Jarmila Tiefenbachová. I ve svých sedmašedesáti je už od rána na nohou. Rázem chápete, proč získal chléb Zubr z této pekárny ocenění.
Domažlice – Před téměř třemi lety byl uzavřen provoz domažlické pekárny na Milotově. V dohledné době by se měla výroba v tomto areálu opět rozjet. Místo rohlíků a konzumního chleba však prostory tradičního podniku provoní arabský pita chléb.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Vůně čerstvě upečeného chleba v peci, sladká medovina, příjemně vytopená roubenka i divadlo pro děti. To byl sobotní Malý advent na Šrámkově statku v Pileticích na Hradecku.
Jihlava /ROZHOVOR/ - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.
Orlickoústecko – Jarmarky, výstavy, rozsvěcení vánočních stromů, Mikulášská jízda vlakem taženým „párou" nebo pečení chleba ve veřejné chlebové peci, takový byl uplynulý víkend v našem regionu. Adventní čas začal…
Nová Paka – Jak získat osvědčení o nabytých teoretických a praktických zkušenostech, to si mohli v úterý vyzkoušet frekventanti pilotního projektu Vzdělávání dospělých UNIF 3, zaměřeného na výrobu chleba a běžného pečiva.
Nová Paka – Jak získat osvědčení o nabytých teoretických a praktických zkušenostech, to si mohli v úterý vyzkoušet frekventanti pilotního projektu Vzdělávání dospělých UNIF 3, zaměřeného na výrobu chleba a běžného pečiva.
Slovácko - Když si chcete upéct doma chleba, nejdůležitější je trpělivost a výdrž. Tak to aspoň říká čtyřiačtyřicetiletý Ivo Nožička (na snímku), který si doma peče chleba už sedm let.
Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.
Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.
Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.
Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.
Kravaře - Dětský pěvecký sbor, hostesky v krojích nabízející chléb se solí, starostové z jiných obcí, úředníci z kraje, zástupci firem, šampaňské, dva kněží s požehnáním.
Pištín – Brzy oslaví osmdesát let, nosí tradiční kroje, chlebem a solí vítali režiséra Zdeňka Trošku i delegace ze zahraničí, v poslední době slaví úspěchy s tancem Česká beseda. Zajímavou historii má Obec Baráčníků v Pištíně. V současnosti jí tvoří 41 členů, kteří dbají na dodržování lidových zvyků a pořádají řadu akcí.
Štolmíř – Stavba veřejné pece na chleba je na spadnutí. Chystá ji občanské sdružení M'am'aloca, které má už i smlouvu na dotaci, jež pokryje 90% dvousetosmdesátitisícových nákladů.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Příští kniha bude o sukničkáři se ztrátou paměti, prozradil Michal Viewegh na svém čtení v Ústí nad Labem… Viewegh do Ústí přijel především kvůli své nové knize. Stihl ji vydat ještě dřív než rok od události, kdy mu praskla srdeční aorta. Jeho mozek se tehdy rázem ocitl bez dodávky krve i kyslíku. Jak se s takovým ochromením vyrovnává a jaký další námět na knihu už nosí v hlavě, prozradil na středeční besedě v muzeu.
Velká Bystřice – Pečené husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, čerstvý chléb se sádlem a husími játry nebo sladké martinské rohlíčky. Takové speciality v sobotu ochutnávali návštěvníci Svatomartinských slavností ve Velké Bystřici. Popíjeli k nim mladá moravská vína.
Chleby - Zoologická zahrada Chleby na Nymbursku dokončuje stavbu vzdělávacího centra s dětským hřištěm za zhruba deset milionů korun. Kolaudace by měla být v první polovině prosince, pro veřejnost bude centrum otevřeno od jara příštího roku.
Uherské Hradiště – Už podruhé se ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti vařilo z brambor. Zatímco první díl byl věnovaný plackám a bramborám nasladko, v sobotu přišly na řadu bramborové omáčky.
New York – V newyorské restauraci Eat platí přísný zákaz mluvení. Vypnuty musí být i mobilní telefony. Každé zakousnutí do křupavého chleba se pak ale mění v trapně rušivý zvuk, konstatoval německý deník Die Welt.
Rakovnicko – Asi nejatraktivnější volební místnost najdete na Rakovnicku v Senomatech. Voliči jsou zváni do roubeného stavení z poloviny 19. století, avšak jeho základy byly součástí objektu ještě staršího. Při zemních pracích zde byly nalezeny renesanční střepy z období kolem roku 1500!
Vitějovice /FOTOGALERIE/ – Vstávají ve tři hodiny ráno. Zadělají na koláče, pizzu, chléb nebo třeba i vánočky. Okolo páté ráno začínají dávat do pece a pak už jen sledují, jak jejich dobroty mizí z improvizovaného prodejního pultu před vitějovickou obecní pecí.
Praha – Nejdelší chléb v Česku měří více než 11 metrů a váží 72 kilogramů. U příležitosti oslav Světového dne chleba jej dnes představila pekárenská skupina Penam. Pecen vznikl v její českobudějovické pekárně. Byl zapsán do České knihy rekordů.
Praha – V Česku loni druhým rokem po sobě mírně vzrostla spotřeba chleba. Zatímco předloni roční spotřeba činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Jedním z důvodu je podle pekařů přesun poptávky spotřebitelů od pečiva dopékaného ze zmrazených polotovarů, které je dražší. Při příležitosti oslav Světového dne chleba to dnes uvedl předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.
Záměl – Ještě na jaře se v koutě zámělského Hostince u Karla IV. krčila hromádka úlomků a nálezů pozůstatků staré pece z 16. století. Dnes už na stejném místě stojí zcela nová. Požehnání svěcenou vodou má za sebou, teď ji čeká křest pečením. Přestože se v sobotu konaly první Slavnosti chleba, z tradiční pece ještě nepocházel. „Každá pec je jiná a je potřeba si vyzkoušet, jak dlouho ji vytápět, aby měla potřebnou teplotu, kolik dát dřeva i to, jak dlouho chládne," vysvětluje Robert Müller z občanského sdružení Má vlast – můj domov, které postupně hostinec obnovuje.
Příbram /ROZHOVOR/ – Farmářské trhy jsou fenoménem poslední doby. Zákazníci si na trhy, které jim nabízejí kvalitní potraviny a především ty, které mají třeba i regionální původ, rychle zvykli. Ale co když trhy nejsou v nejbližší době a vy potřebujete kvalitní zeleninu, či skvělý sýr nebo máte chuť na pořádný krajíc chleba? V Příbrami to hospodyňky mají snadné. Mohou zajít nakoupit do kamenného obchodu do Cukrárny V Brance v Příbrami.
Mysletín - Rodina Kotlíkových z Mysletína na Pelhřimovsku znovu zprovoznila starý skvost, šamotovou pekárnu. „Rodina ji objednala v Praze na výstavě v roce 1948. Je to cukrářská pekárna, ale nechá se v ní péct chleba, vánočky, mazance i maso," vzpomínal Zdeněk Kotlík starší.
Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: Není to jako péct buchty.
Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty
Břeclav - Jmenuje se Landyša. Má kolem dvaceti let a mezi dvouhrbými velbloudy už je babičkou. Pochází z jižních Čech, ovšem aktuálně žije v břeclavské městské části Charvátská Nová Ves.
Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty
Chrudim - Ahoj. Kdo hledal minulý týden mou glosu a našel na jejím místě placenou předvolební reklamu na Jirku Paroubka má smůlu. Nebo štěstí, neb každému, co jeho jest.
Severní Čechy - „Lidé to dokáží, ale musí počítat s časovou náročností. Od zadělání těsta po upečení uběhnou až dvě hodiny," upozorňuje Jiří Mikula, majitel značky Váš pekař.
Kristiánov - První návštěvníci Mariánské sklářské pouti na Kristiánově v Jizerských horách si letos přivstali. Krátce po osmé hodině zdolávali pěší turisté posledních pár set metrů po žluté značce, aby po několika minutách stanuli na louce plné stánků. Cyklisté přijížděli ve směru od Nové louky nebo Jizerky také mezi prvními.
Vsetín - Nákup čerstvého pečiva je pro většinu lidí samozřejmá věc, ovšem celiaci toto říct nemohou. Sehnat čerstvé bezlepkové pečivo, které vyhovuje jejich stravovacím potřebám, je takřka nadlidský úkol.