Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Pištínští baráčníci mají svého drába, ponocného i slídila účtů

Pištín – Brzy oslaví osmdesát let, nosí tradiční kroje, chlebem a solí vítali režiséra Zdeňka Trošku i delegace ze zahraničí, v poslední době slaví úspěchy s tancem Česká beseda. Zajímavou historii má Obec Baráčníků v Pištíně. V současnosti jí tvoří 41 členů, kteří dbají na dodržování lidových zvyků a pořádají řadu akcí.

Michal Viewegh: Nová kniha? Na lámání chleba teprve dojde

Ústí nad Labem /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Příští kniha bude o sukničkáři se ztrátou paměti, prozradil Michal Viewegh na svém čtení v Ústí nad Labem… Viewegh do Ústí přijel především kvůli své nové knize. Stihl ji vydat ještě dřív než rok od události, kdy mu praskla srdeční aorta. Jeho mozek se tehdy rázem ocitl bez dodávky krve i kyslíku. Jak se s takovým ochromením vyrovnává a jaký další námět na knihu už nosí v hlavě, prozradil na středeční besedě v muzeu.

VIDEO: Na slavnostech husy kejhaly i dobře chutnaly

Velká Bystřice – Pečené husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, čerstvý chléb se sádlem a husími játry nebo sladké martinské rohlíčky. Takové speciality v sobotu ochutnávali návštěvníci Svatomartinských slavností ve Velké Bystřici. Popíjeli k nim mladá moravská vína.

V Zoo Chleby finišuje stavba vzdělávacího centra a hřiště

Chleby - Zoologická zahrada Chleby na Nymbursku dokončuje stavbu vzdělávacího centra s dětským hřištěm za zhruba deset milionů korun. Kolaudace by měla být v první polovině prosince, pro veřejnost bude centrum otevřeno od jara příštího roku.

V muzeu vařili omáčky a pekli chleba

Uherské Hradiště – Už podruhé se ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti vařilo z brambor. Zatímco první díl byl věnovaný plackám a bramborám nasladko, v sobotu přišly na řadu bramborové omáčky.

V newyorské restauraci platí přísný zákaz mluvení

New York – V newyorské restauraci Eat platí přísný zákaz mluvení. Vypnuty musí být i mobilní telefony. Každé zakousnutí do křupavého chleba se pak ale mění v trapně rušivý zvuk, konstatoval německý deník Die Welt.

V senomatské roubence nasází chlapi po volbách chléb do rozžhavené pece

Rakovnicko – Asi nejatraktivnější volební místnost najdete na Rakovnicku v Senomatech. Voliči jsou zváni do roubeného stavení z poloviny 19. století, avšak jeho základy byly součástí objektu ještě staršího. Při zemních pracích zde byly nalezeny renesanční střepy z období kolem roku 1500!

OBRAZEM: Posvícenské koláče mizely pekařkám pod rukama

Vitějovice /FOTOGALERIE/ – Vstávají ve tři hodiny ráno. Zadělají na koláče, pizzu, chléb nebo třeba i vánočky. Okolo páté ráno začínají dávat do pece a pak už jen sledují, jak jejich dobroty mizí z improvizovaného prodejního pultu před vitějovickou obecní pecí.

Nejdelší chléb v Česku měří 11 metrů a váží 72 kilogramů

Praha – Nejdelší chléb v Česku měří více než 11 metrů a váží 72 kilogramů. U příležitosti oslav Světového dne chleba jej dnes představila pekárenská skupina Penam. Pecen vznikl v její českobudějovické pekárně. Byl zapsán do České knihy rekordů.

Chleba sníme čím dál tím více. Skoro 43 kilogramů na osobu

Praha – V Česku loni druhým rokem po sobě mírně vzrostla spotřeba chleba. Zatímco předloni roční spotřeba činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Jedním z důvodu je podle pekařů přesun poptávky spotřebitelů od pečiva dopékaného ze zmrazených polotovarů, které je dražší. Při příležitosti oslav Světového dne chleba to dnes uvedl předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Poezie septimy novopackého gymnázia

Nová Paka - Přinášíme verše studentů novopackého gymnázia. Na tomto webu vše souhrnně, v Jičínském deníku postupně otiskneme po jednotlivých básních.

Chléb provoněl hostinec. Péct v peci se ho musejí naučit.

Záměl – Ještě na jaře se v koutě zámělského Hostince u Karla IV. krčila hromádka úlomků a nálezů pozůstatků staré pece z 16. století. Dnes už na stejném místě stojí zcela nová. Požehnání svěcenou vodou má za sebou, teď ji čeká křest pečením. Přestože se v sobotu konaly první Slavnosti chleba, z tradiční pece ještě nepocházel. „Každá pec je jiná a je potřeba si vyzkoušet, jak dlouho ji vytápět, aby měla potřebnou teplotu, kolik dát dřeva i to, jak dlouho chládne," vysvětluje Robert Müller z občanského sdružení Má vlast – můj domov, které postupně hostinec obnovuje.

Vedoucí farmářské prodejny: Impulsem byl problém nakoupit kvalitní potraviny

Příbram /ROZHOVOR/ – Farmářské trhy jsou fenoménem poslední doby. Zákazníci si na trhy, které jim nabízejí kvalitní potraviny a především ty, které mají třeba i regionální původ, rychle zvykli. Ale co když trhy nejsou v nejbližší době a vy potřebujete kvalitní zeleninu, či skvělý sýr nebo máte chuť na pořádný krajíc chleba? V Příbrami to hospodyňky mají snadné. Mohou zajít nakoupit do kamenného obchodu do Cukrárny V Brance v Příbrami.

Mají doma kuriozitu: šamotovou pekárnu

Mysletín - Rodina Kotlíkových z Mysletína na Pelhřimovsku znovu zprovoznila starý skvost, šamotovou pekárnu. „Rodina ji objednala v Praze na výstavě v roce 1948. Je to cukrářská pekárna, ale nechá se v ní péct chleba, vánočky, mazance i maso," vzpomínal Zdeněk Kotlík starší.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: Není to jako péct buchty.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Dejte si do chleba staročeské olivy

Chrudim - Ahoj. Kdo hledal minulý týden mou glosu a našel na jejím místě placenou předvolební reklamu na Jirku Paroubka má smůlu. Nebo štěstí, neb každému, co jeho jest.

Chleba se sádlem byl nejžádanější lahůdkou

Kristiánov - První návštěvníci Mariánské sklářské pouti na Kristiánově v Jizerských horách si letos přivstali. Krátce po osmé hodině zdolávali pěší turisté posledních pár set metrů po žluté značce, aby po několika minutách stanuli na louce plné stánků. Cyklisté přijížděli ve směru od Nové louky nebo Jizerky také mezi prvními.

Chleba se sádlem byl nejžádanější lahůdkou

Kristiánov - První návštěvníci Mariánské sklářské pouti na Kristiánově si letos přivstali. Krátce po osmé hodině zdolávali pěší turisté posledních pár set metrů po žluté značce, aby po několika minutách stanuli na louce plné stánků.

Víkend: na Znojemsku zarazí horu i oslaví chleba

Znojemsko /KAM O VÍKENDU/ - Dnešek i zítřek potěší milovníky zážitků na Znojemsku. Vyrazit mohou za netopýry, chlebem či za řezbáři. Už dnes čeká tisíce návštěvníků také Národní kulturní památka ve Slupi. Tradiční akce Slavnosti chleba 2013 se u tamního vodního mlýna koná již podeváté.

Prezidenta uvítala mařacká chasa

Uherské Hradiště – Naškrobit rukávce, upravit kordulky i fjertůšek. Všechno muselo být stoprocentní „Ale byly to pořádné fofry," přiznává Zuzana Radová, dívka z krojovaného páru, který měl tu čest přivítat chlebem a solí prezidenta republiky Miloše Zemana.

Prezidenta Zemana uvítala mařacká chasa

Uherské Hradiště – Naškrobit rukávce, upravit kordulky i fjertůšek. Všechno muselo být stoprocentní „Ale byly to pořádné fofry," přiznává Zuzana Radová, dívka z krojovaného páru, který měl tu čest přivítat chlebem a solí prezidenta republiky Miloše Zemana. Zuzana se o své čestné povinnosti dozvěděla jen necelé dva dny předem. Nahradila totiž původně zvolenou jinou dívku, která nakonec místo vítání prezidenta musela jet skládat zkoušky na vysoké škole.

V Uherském Hradišti se ptali lidé i na Sýrii

Uherské Hradiště – Cimbálovka vyhrává, lidé popíjejí burčák a užívají si babího léta. Uherské Hradiště však v pátek ožilo nejen Slováckými slavnostmi vína. Své, v nádsázce řečeno, turné po kraji pan prezident zakončil setkáním s lidmi v Uherském Hradišti.

Slavily se dožínky, úrodě požehnal pan farář

Křinice /FOTOGALERIE/ - Z amplionů vyhrávala stará česká dechová hudba do pochodu a na křižovatce uprostřed obce Křinice se shlukovali místní lidé. V sobotu hodinu po poledni vyrazil průvod napříč obcí na oslavu dožínek. Uspořádali ji zde podruhé, ale účast byla hojná a atmosféra přátelská, jako kdyby se tady tato tradice držela odnepaměti.

Zákazníci mohou mít důvod 
k radosti. Pečivo teď nezdraží

Jihlava - Alena Prachařová z Jihlavy je matkou dvou dospívajících synů. A jak říká, je lepší je šatit než živit. Takřka denně totiž chodí nakupovat. Její nákupní košík čítá vedle běžných potravin pravidelně minimálně deset rohlíků nebo bochník chleba.

Dobro došli: Letohrad uvítá Chorvaty. Uctí je chlebem a solí

Letohrad –  Do města přijede padesátičlenná výprava z chorvatského Daruvaru, budou v ní zástupci města i tamních spolků. Ústředním bodem  návštěvy bude ratifikace partnerské smlouvy  mezi Daruvarem a Letohradem, která byla  uzavřena loni v srpnu.

Dobro došli: Letohrad uvítá Chorvaty. Uctí je chlebem a solí

Letohrad –  Do města přijede padesátičlenná výprava z chorvatského Daruvaru, budou v ní zástupci města i tamních spolků. Ústředním bodem  návštěvy bude ratifikace partnerské smlouvy  mezi Daruvarem a Letohradem, která byla  uzavřena loni v srpnu.

Pečivo by nemělo zlevňovat ani při dobré úrodě obilí, tvrdí pekaři

Pelhřimov – Chléb a pečivo z tuzemských pekáren by neměly zlevňovat, ani pokud bude letos v Česku dobrá úroda obilí a klesne cena mouky. Podle Jaromíra Dřízala, předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, pekárnám v posledních letech stoupaly náklady, které kvůli tlaku na trhu nemohly promítnout do cen. Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Případné snížení cen by zřejmě vedlo ke zhoršení kvality pečiva. Dřízal to řekl novinářům během dnešního Dne otevřených dveří v pelhřimovské pekárně Adélka.