V novém roce si spousta lidí dala předsevzetí, typu: letos už skutečně budu žít zdravě. A o zdravé stravě a alternativách ve výživě jsme hovořili s makrobiotikem Václavem Ksandrem, jenž provozuje „zdravou jídelnu" v centru Příbrami.
Veselí nad Moravou - Vstala jako vždy. Místo chleba s máslem a kávy ale na snídani vypila pouze vodu. Sklenici té kohoutkové si pak přes den dávala každou hodinu. Šestasedmdesátiletá Věra Heidlerová z Veselí nad Moravou splnila, co dříve slíbila. Zapojila se do štafetové hladovky.
Náchod /RADY VETERINÁŘE/ - Tentokrát dotaz čtenářky Náchodského deníku zní: Děti mají od Vánoc zakrslého králíčka a nedávno jsem si všimla, že má hodně dlouhé drápky. Můžeme mu je ostříhat? Nebo musíme k veterináři? A je nutné ho dát očkovat? Zajímalo by mě také, zde mu můžeme občas dopřát suchý chléb? Nebo po něm zbytečně ztloustne? Děkuji.
Příbram/ROZHOVOR/– V novém roce si spousta lidí dala předsevzetí, typu: letos už skutečně budu žít zdravě. A o zdravé stravě a alternativách ve výživě jsme hovořili s makrobiotikem Václavem Ksandrem, jenž provozuje „zdravou jídelnu" v centru Příbrami.
Ústecký kraj - Solární panely v Ústeckém kraji zabírají 240 hektarů půdy. Kdyby tam rostla pšenice, roční výnos by podle Agrární komory stačil na upečení 2,4 milionu chlebů.
Teplicko - Solární panely v Ústeckém kraji zabírají 240 hektarů půdy. Kdyby tam rostla pšenice, roční výnos by podle Agrární komory stačil na upečení 2,4 milionu chlebů. Podle jejího předsedy Jana Veleby je potřeba zajistit, aby po skončení činnosti solární elektrárny byla půda nepoškozená. Komora to uvedla v tiskové zprávě.
Teplicko - Solární panely v Ústeckém kraji zabírají 240 hektarů půdy. Kdyby tam rostla pšenice, roční výnos by podle Agrární komory stačil na upečení 2,4 milionu chlebů. Podle jejího předsedy Jana Veleby je potřeba zajistit, aby po skončení činnosti solární elektrárny byla půda nepoškozená. Komora to uvedla v tiskové zprávě.
Veselí nad Moravou – Vstala jako vždy. Místo chleba s máslem a kávy ale na snídani vypila pouze vodu. Sklenici té kohoutkové si pak přes den dávala každou hodinu. Šestasedmdesátiletá Věra Heidlerová z Veselí nad Moravou včera splnila, co dříve slíbila. Zapojila se do štafetové hladovky.
Peršíkov – V zimě na přelomu válečných let 1944/45 i do prostoru v okolí Havlíčkovy Borové dorazili partyzáni. Jak to vypadalo v hájence u Peršíkova, kde nalezli členové skupiny Zarevo útočiště v tuhém prosincovém počasí?
Peršíkov - V zimě na přelomu válečných let 1944 až 1945 i do prostoru v okolí Havlíčkovy Borové dorazili partyzáni. Jak to vypadalo v hájence u Peršíkova na Havlíčkobrodsku, kde nalezli členové skupiny Zarevo útočiště v tuhém prosincovém počasí?
Kyjov – Pohled zblízka do jejích hnědých očí je zvláštní. Ty oči už toho v životě hodně viděly. Bohužel hodně zlého. Ještě jí nebylo ani deset let, když Věře Weberové, rozené Baderové, přiřadili nacisté číslo CN 506 a transportovali ji s celou rodinou do Terezína. I když nebyli, jak Věra Weberová říká, ortodoxní Židé, museli stejně jako řada dalších lidí židovského vyznání opustit domovy. Ona s maminkou se do rodného Kyjova po válce vrátily, její otec a bratr to štěstí neměli.
Tábor - Cihlářská pec a středověká cihelna. To jsou nejnovější objevy, které se podařily nalézt archeologům z Husitského muzea v odbahňovaném Jordánu v místech, kde je Sokolská plovárna. Cihelna se podle vedoucího archeologického výzkumu Rudolfa Krajíce rozkládala na ploše tisíc metrů čtverečních.
Opava /2 x VIDEO, FOTOGALERIE/ – Smůla, zbytečné chyby a také „výborný" výkon rozhodčích stály za devátou porážkou opavských basketbalistů v řadě. Slezané proti poslednímu týmu tabulky bojovali, ale bylo to málo. Chleba se lámal v nervózním závěru zápasu, kdy dostal Ladislav Sokolovský přísnou technickou chybu a Krakovič čtyřmi proměněnými šestkami nasměroval svůj tým k vítězství.
Klatovy - Mladá rodina z Klatov si chtěla doma pochutnat na čerstvém pečivu, které zakoupila v tamním supermarketu Tesco. Svůj krajíček ze zakoupené poloviny bochníku měl dostat i nejmladší člen rodiny, teprve osmiměsíční Vašík. Namísto chuti a vůně pečiva však po rozbalení následoval hnus a odpor. V chlebu se ukrývalo nepříjemné překvapení v podobě brouka zapečeného do těsta, a tak skončil v popelnici.
Ostrava - Když čtenář Deníku přišel v porubské prodejně Hruška na Hlavní třídě k pultu s pečivem a chtěl si koupit půlku svého oblíbeného chleba, byl nepříjemně překvapen. Bochníky, které prodavačky dělily a poté je balily do mikrotenových sáčků, z regálu zmizely.
Ostrava /ČTENÁŘE ZAJÍMALO/ - Když čtenář Deníku přišel v porubské prodejně Hruška na Hlavní třídě k pultu s pečivem a chtěl si koupit půlku svého oblíbeného chleba, byl nepříjemně překvapen. Bochníky, které prodavačky dělily a poté je balily do mikrotenových sáčků, z regálu zmizely.
Příbram – Vyzkoušet si roli nevidomých není složité. Stačí zakrýt si oči šátkem. Otázkou je, zda si ukrojíte krajíc chleba i s prstem nebo si při zalévání kávy opaříte ruku. Okusit roli člověka s mentálním postižením či mozkovou obrnou? Ať věříte nebo ne, to už zkrátka nejde. Naštěstí.
Panenský Týnec, Praha /ROZHOVOR/ – Známá rocková parta oslaví na letních festivalech 25 let vzniku. Loni vydala DVD „Ležatá Letná" a v neděli živě podpořila Karla Schwarzenberga.
Ostrava - Chtějí si doma upéct kvalitní chléb z kvásku. Ale vyrobit ho není jednoduché. Proto vznikla nová iniciativa. Lidé si mezi sebou kvásek vyměňují. Zapojili se i Ostravané.
Praha – Naprostá většina potravin na pultech tuzemských obchodů za uplynulý rok zdražila, některé až o desítky procent. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Například brambory jsou o 40 procent dražší než loni v lednu, vejce zhruba o třetinu. V průměru o desetinu zdražilo maso a uzeniny. Naopak cena mléka, pečiva či chleba stagnuje.
Čerstvý bochník vytažený z trouby pořídíte za patnáct korun. V obchodě většinou za třicet. Upéct si chleba doma, nebo pro něj raději zajít do obchodu? Taková otázka jistě napadla nejednu hospodyni.
Rychnovsko - Čerstvý bochník vytažený z trouby pořídíte za patnáct korun. V obchodě většinou za třicet. Upéct si chleba doma, nebo pro něj raději zajít do obchodu? Taková otázka jistě napadla nejednu hospodyni.
Rychnovsko - Čerstvý bochník vytažený z trouby pořídíte za patnáct korun. V obchodě většinou za třicet. Upéct si chleba doma, nebo pro něj raději zajít do obchodu? Taková otázka jistě napadla nejednu hospodyni.
Ostrava - Chtějí si doma upéct kvalitní chléb z kvásku. Ale vyrobit ho není jednoduché. Proto vznikla nová iniciativa. Lidé si mezi sebou kvásek vyměňují. Zapojili se i Ostravané.
Jičín – Pro někoho je pohodlnější koupit si chleba v obchodech. Některé hospodyňky ale nedají dopustit na domácí výrobu. Upřednostňují chleba podle své chutě a kvality.
Tachovsko – Už několik dní kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pekárny v západočeském regionu, aby zjistili, kde mohl být upečen chléb, v němž zákazníci ze Starého Sedliště našli zapečenou myš. Zatím bezvýsledně.
Bor - Prakticky o ničem jiném, než o myši zapečené v chlebu, se v pondělí nemluvilo v jedné z večerek v Boru na Tachovsku. Zákazníci si tam totiž koupili bochník chleba, ve kterém po rozkrojení objevili celou zapečenou myš.
Brno – Na etiketu chlebu Šumava, který prodává supermarket Albert, se varování před možným výskytem stopového množství korýšů, měkkýšů, oxidu siřičitého či vlčího bobu dostalo dle vyjádření jednatele pekárny Mader a synové Václava Vrány administrativním nedopatřením. Přerovská pekárna se za to v tiskové zprávě omluvila, její jednatel zdůraznil, že tyto alergeny chléb v žádném případě obsahovat nemůže. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pekárně dnes provádí kontrolu, uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.
Bor – Prakticky o ničem jiném, než o myši zapečené v chlebu, se v pondělí nemluvilo v jedné z večerek v Boru. Zákazníci si zde totiž koupili bochník chleba, ve kterém po rozkrojení objevili celou zapečenou myš.
Kyjov – Ten příběh začíná jako pohádka: Žili, byli tři bratři. Jen jejich otec nebyl král, ale pekař. Všichni synové se „potatili". O víkendu se jim podařil husarský kousek. Jiří, Libor a Josef upekli největší chleba v České republice a pokořili tak dosavadní rekord.
Zlín - /ČTENÁŘ REPORTÉR/ V dnešních médiích tisku, rozhlase a televizi zaujímá podstatnou část jejich obsahu reklama a propagace všeho, co nemá valnou hodnotu a co není žádáno. Jsou to obvykle zmetky lidského myšlení a různé nadprodukční zbytečnosti, bez kterých by se lidský život obešel.
Kyjov – Největší chléb v České republice upeklo před více než rokem pekařství Adélka z Pelhřimova. Nyní se o překonání rekordu pokusí kyjovské pekařství Hapek. Půjde o pšenično-žitný chléb.
Damašek – „Nemáme chléb, nemáme vodu, elektřinu, práci. Dostat chleba trvá i 24 hodin a je to pět dnů, co se mi podařilo osprchovat se," stěžuje si BBC Syřan Abu Fadi, když čeká v syrském Allepu u pekárny, až se začne prodávat chléb. Je jedním z milionů Syřanů, do jejichž životů zasáhla občanská válka. Mnozí v podobných podmínkách prožívají už druhou zimu.
Zemská výstava na téma Chléb a víno, která bude příští rok lákat turisty do rakouských sklepních uliček, počítá i se sklepy z Břeclavska. Vybranými oblastmi mají hosty provázet domácí vinaři.
Mírov – Jen tři odsouzení z více než čtyř set, kteří tráví nedobrovolně své dny za zdmi věznice na Mírově, jednoho ze tří nejtěžších žalářů v České republice, dostanou šanci strávit vánoční svátky mezi svými blízkými.
Karlovarsko - „K snídani jsme dostali kousek chleba a termix. A to jsme neměli nařízenou žádnou dietu." O nemocniční stravě mezi lidmi kolují různé vtipy a mýty. V poslední době však sílí kritika ne na kvalitu, ale na množství podávaného jídla.
New York - Jistá americká firma vyvinula technologii, která podle ní může zajistit, aby chléb až 60 dní neplesnivěl. Podstatou je jeho ošetření v mikrovlnném zařízení, jež zabíjí spory způsobující tento problém, napsal zpravodajský server BBC News.
Praha – Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu, lidé jedli také více chleba a dalších výrobků z obilí. Zvýšila se rovněž spotřeba zeleniny, brambor a výrobků obsahujících cukr. Češi naopak konzumovali méně masa, ryb a ovoce než v roce 2010. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Podle Potravinářské komory je důvodem změny nákupních zvyklostí Čechů ekonomická situace a zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH).