Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Soběslavská „jedenáctka“ voněla chlebem, kávou i dřevem

Soběslav – Bledne nápis Opravna vozů a bryček nad vstupní, rozpadlou dřevěnou branou do dvora statku, a střípky zbývají také z nápisu ve dřevěném frézovaném rámu Pekařství, obchod se smíšeným zbožím Stanislav Beneš, který se nachází v pravé části stavení a je zřejmě z poslední doby.

Soběslavská „jedenáctka“ voněla chlebem, kávou i dřevem

Soběslav – Bledne nápis Opravna vozů a bryček nad vstupní, rozpadlou dřevěnou branou do dvora statku, a střípky zbývají také z nápisu ve dřevěném frézovaném rámu Pekařství, obchod se smíšeným zbožím Stanislav Beneš, který se nachází v pravé části stavení a je zřejmě z poslední doby.

Mikroregion Východní Slovácko: po chlebu s cibulí se jen zaprášilo

Uherské Hradiště - Tradiční pozici na nádvoří střední uměleckoprůmyslové školy a u vchodu do něj zaujali v sobotu po poledni zástupci vesnic mikroregionu Východní Slovácko. A přijeli tradičně v silné sestavě. Podle starosty Bánova Zbyňka Krále jich bylo kolem dvou set, a tedy víc než minulý rok. Každá z obcí s sebou navíc přivezla nějaké pochutiny.

Svačinu od maminky nahradí školákovi i bufet

Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.

Slavnosti chleba mají po roce opět rekord

Slup - Z autobusu, který výjimečně opustil expozici brněnského Technického muzea, vystupuje skupina děvčat v krojích s jasně modrými zástěrami. Z jejich hloučku se ozývá rozverné výskání, zřejmě se už chystají na své vystoupení na podiu. Naproti přes ulici se svým zvučným hláskem přidává malý chlapec. Sedí spokojeně mamince na klíně, nepláče, ale když je tu tak veselo, tak si s chutí zakřičí také. Osmé Slavnosti chleba ve Slupi provází příjemná a uvolněná atmosféra.

V mikroregionech ochutnali zájemci lopenickou bylinnou i česnekové osúchy

Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO O VIDEA NA KONCI FOTOGALERIE/ – Kroupy s fazolí, chleba se sádlem, česnekové osúchy, slivovici a samozřejmě víno a burčák. To je pouze zlomek toho, co mohli ochutnat návštěvníci desátého ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek na stanovištích jednotlivých mikroregionů. Bylo jich celkem devět a každá obec dané oblasti si připravila program nebo nějakou místní specialitu.

OBRAZEM: Slup ožila Slavnostmi chleba

Slup – Folklorní vystoupení, ukázky řemeslného fortele kovářů či sklářů a v neposlední řadě několik druhů chleba ještě teplého z pece vojenské polní kuchyně nabídly v sobotu návštěvníkům ve Slupi osmé Slavnosti chleba pořádané obcí a brněnským Technickým muzeem, které spravuje tamní národní technickou památku, barokní vodní mlýn.

Víkend: Slavnosti chleba i Zarážení hory

Znojmo - Procházky Podyjím, Slavnosti chleba, ochutnávky vín, závody dračích lodí nebo tradiční hody s lidovou muzikou mohou lidé přes víkend vidět na Znojemsku. Nebude chybět ani vinařské zarážení hory.

Dožínky: Oslavoval se i český chléb

Kroměříž – Místo aut na silnici povozy s koňmi a krojovaný průvod. Už pošesté se v Kroměříži o víkendu konaly tradiční oslavy sklizně obilí, krajské dožínky. Dvoudenní program vrcholil krojovaným průvodem přes město, kterého se zúčastnilo skoro osm stovek lidí nejen z České republiky v krojích.

Dožínky: oslavoval se i český chléb

Kroměříž – Místo aut na silnici povozy s koňmi a krojovaný průvod. Už pošesté se v Kroměříži o víkendu konaly tradiční oslavy sklizně obilí, krajské dožínky. Dvoudenní program vrcholil krojovaným průvodem přes město, kterého se zúčastnilo skoro osm stovek lidí nejen z České republiky v krojích.

Tvrdý chleba herce aneb Šest hodin čekání na filmovou slávu

Tábor /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Když jsem na vlastní kůži šla podstoupit proceduru výběru do komparsu filmu, který v Táboře natáčí Jiří Menzel, šlo mi o to, abych vám tento zážitek mohla zprostředkovat. Nic víc jsem neočekávala, jenže pak se vše k mému velkému překvapení otočilo.

Tvrdý chleba herce aneb Šest hodin čekání na slávu

Tábor – Když jsem na vlastní kůži šla podstoupit proceduru výběru do komparsu filmu, který v Táboře natáčí Jiří Menzel, šlo mi o to, abych vám tento zážitek mohla zprostředkovat. Nic víc jsem neočekávala, jenže pak se vše k mému velkému překvapení otočilo.

Farmářské trhy: čerstvé ovoce i ořechový chleba

Břeclav - Bylinky, klobásky, čerstvé pečivo, česnek, med a hlavně sezónní zelenina a ovoce. Bez supermarketových mačkanic a pod širým nebem. To jsou farmářské trhy, které se loni zabydlely před břeclavským kulturním domem a každý letní pátek se těší zájmu nakupujících i stánkařů.

Kdo si na jarmarku v Dobříši koupil chléb, pomohl dětskému domovu

Dobříš - Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.

Kdo si na jarmarku v Dobříši koupil chléb, pomohl dětskému domovu

Dobříš /FOTOGALERIE/– Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.

Jak navnadit ke zdravému jídlu? Nestrašit, radí odborník

Praha - Rady o zdravém stravování se podle profesora Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy často míjejí účinkem, protože mají mentorský, někdy až výhružný tón. Varují před riziky a přitom nenabídnou vhodnou alternativu. Profesor to řekl k manuálu dietologie, který s názvem 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách vydalo Fórum zdravé výživy.

Miloslav Hrdý: Voňavou zeleninu si mohu dát ke špeku, na chleba i na veku

Buchlovice /ROZHOVOR/ – Rozdává lidem radost, smích, touhu, vnitřní sílu, pocit štěstí a obrovskou vůli. Škála prožitků, které šestašedesátiletý inženýr Miloslav Hrdý, inspirátor Festivalu česneku v Buchlovicích, ale také nejrůznějších výstav a akcí v tamním Muzeu Podhradí nabízí, by mohla pokračovat do nekonečna.

Na Zeleném trhu si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

Na Zeleném trhu v Hradci si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

POZNÁMKA Radka Strnada: Chléb a hry? V Ústí suchý a ticho v deset

Ostuda! Tak lze označit „péči", jíž ústecký magistrát věnuje promítání nejpopulárnějšího českého pojízdného biografu, Kinematografu bratří Čadíků, na Lidickém náměstí v centru města. Nepřidal ani kačku, radnice ví, jak vyčadit s Čadíky. Ale Telnici už před pár dny Kinematograf bavil. Oč my jsme horší?!

Petr Stupka má nejraději čerstvý chleba s medem

Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.

Pečení chleba v Dolním Němčí bylo letos bez kulturního programu

Dolní Němčí – „Od pěti sme tu s Kájů byli, v peci sme vám zatopili. Dajte si ten chleba všeci a nacpěte si břuch. Ináč vám přeju dobrů chuť." Tento vzkaz návštěvníkům dominoval v sobotu 21. července kolem poledne v té chvíli ještě nepopsané straně kroniky Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.

Zeman: Dva chleby nejíte, dva kabáty nenosíte

Liberecký kraj - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.

Podnikatel Zeman: Dva chleby nejíte, dva kabáty nenosíte

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.

Slavná Ája Vrzáňová pochválila zbečenský chléb

Zbečno - Jsou to čtyři neděle, kdy se správci kulturní památky Hamousova statku ve Zbečně Luboši Vokounovi dostalo velké pocty: „Možná nejen starší ročníky tu dámu budou znát. Přes známé jsem byl osloven legendární sportovkyní Ájou Vrzáňovou, zda by nemohla ochutnat náš domácí chléb, který tady na Hamousově statku peču v historické peci. Tak jsem si řekl, proč ne."

Slavná Ája Vrzáňová pochválila zbečenský chléb

Zbečno - Správci kulturní památky Hamousova statku ve Zbečně Luboši Vokounovi se dostalo velké pocty: „Možná nejen starší ročníky tu dámu budou znát. Přes známé jsem byl osloven legendární sportovkyní Ájou Vrzáňovou, zda by nemohla ochutnat náš domácí chléb, který tady na Hamousově statku peču v historické peci. Tak jsem si řekl, proč ne."

Zeman: Dva chleby nejíte, dva kabáty nenosíte

Liberecký kraj - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.

Šampióni ze soutěže o chléb roku míří do prodejen v celé republice

ČR - V České republice se ročně upeče zhruba 650 tisíc tun pekárenských výrobků v hodnotě kolem 25 miliard korun. Produkuje je na 750 pekáren, z nichž asi šedesát je průmyslových. Ostatní jsou střední či řemeslné. Část z tohoto množství pak dodávají do regálů přímo velké samoobsluhy. Ještě před padesáti lety bylo přitom v Československu asi deset tisíc pekáren.

Vít Obenrauch: V chlebu už jsme našli i zapečený teploměr

Brno / ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ - Inspektor, který kontroluje výrobu a prodej potravin, je vlastně takový objevitel. „Lidé by si měli dávat pozor a nakupovat nejen očima, ale i rozumem," říká vedoucí odboru kontroly z brněnského inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Vít Obenrauch.

Rakušané chtějí do Mikulova za chlebem a vínem

Mikulov – V dolnorakouské příhraniční oblasti Weinviertel se připravuje projekt Zemské výstavy Chléb a víno. Mikulovského starostu Rostislava Koštiala o něm informovali rakouští partneři z měst Poysdorf a Asparn an der Zaya. A zároveň požádali Mikulov o spolupráci v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Potvrdila to Jitka Chromá z Mikulovské rozvojové.

Rakušané chtějí do Mikulova za chlebem a vínem

Mikulov – V dolnorakouské příhraniční oblasti Weinviertel se připravuje projekt Zemské výstavy Chléb a víno. Mikulovského starostu Rostislava Koštiala o něm informovali rakouští partneři z měst Poysdorf a Asparn an der Zaya. A zároveň požádali Mikulov o spolupráci v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Potvrdila to Jitka Chromá z Mikulovské rozvojové.

Vybrané potraviny se mohou pyšnit kvalitní značkou regionu

Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.

Chleba 'jak má být' umí v Sopotnici

Sopotnice – Naše babičky a prababičky říkaly chlebu „Boží dar" a než nakrojily nový bochník, nožem ho „pokřižovaly" a žehnaly mu. Chléb se na vsích pekl zpravidla jednou týdně, doma bylo zaděláno těsto, v ošatkách se pak „bochníky" vezly k mistru pekaři.

V Kauflandu objevili plesnivé potraviny

Litoměřice - Polotovary chlebů z Polska obalené plísní taková podívaná se naskytla zaměstnancům Státní zemědělské a potravinářské inspekce v litoměřickém Kauflandu. Za tento „objev" může obchodní řetězec dostat pokutu až do výše 50 milionů korun.