Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Chleba z domácí pekárny? Proč ne

Jičín – Pro někoho je pohodlnější koupit si chleba v obchodech. Některé hospodyňky ale nedají dopustit na domácí výrobu. Upřednostňují chleba podle své chutě a kvality.

Kde se mohla dostat myš do těsta inspekce zatím neví

Tachovsko – Už několik dní kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pekárny v západočeském regionu, aby zjistili, kde mohl být upečen chléb, v němž zákazníci ze Starého Sedliště našli zapečenou myš. Zatím bezvýsledně.

Koupili si chleba ve večerce, našli v něm zapečenou myš

Bor - Prakticky o ničem jiném, než o myši zapečené v chlebu, se v pondělí nemluvilo v jedné z večerek v Boru na Tachovsku. Zákazníci si tam totiž koupili bochník chleba, ve kterém po rozkrojení objevili celou zapečenou myš.

Korýši v chlebu? Jde o chybu na etiketě, omlouvá se pekárna

Brno – Na etiketu chlebu Šumava, který prodává supermarket Albert, se varování před možným výskytem stopového množství korýšů, měkkýšů, oxidu siřičitého či vlčího bobu dostalo dle vyjádření jednatele pekárny Mader a synové Václava Vrány administrativním nedopatřením. Přerovská pekárna se za to v tiskové zprávě omluvila, její jednatel zdůraznil, že tyto alergeny chléb v žádném případě obsahovat nemůže. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pekárně dnes provádí kontrolu, uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

V chlebu málem snědli myš

Bor – Prakticky o ničem jiném, než o myši zapečené v chlebu, se v pondělí nemluvilo v jedné z večerek v Boru. Zákazníci si zde totiž koupili bochník chleba, ve kterém po rozkrojení objevili celou zapečenou myš.

Největší chléb v zemi upekli tři bratři z Kyjova

Kyjov – Ten příběh začíná jako pohádka: Žili, byli tři bratři. Jen jejich otec nebyl král, ale pekař. Všichni synové se „potatili". O víkendu se jim podařil husarský kousek. Jiří, Libor a Josef upekli největší chleba v České republice a pokořili tak dosavadní rekord.

Jen něco málo slov o reklamě a propagaci

Zlín - /ČTENÁŘ REPORTÉR/ V dnešních médiích tisku, rozhlase a televizi zaujímá podstatnou část jejich obsahu reklama a propagace všeho, co nemá valnou hodnotu a co není žádáno. Jsou to obvykle zmetky lidského myšlení a různé nadprodukční zbytečnosti, bez kterých by se lidský život obešel.

Syrská válka bez vítěze. O míru se jen uvažuje

Damašek – „Nemáme chléb, nemáme vodu, elektřinu, práci. Dostat chleba trvá i 24 hodin a je to pět dnů, co se mi podařilo osprchovat se," stěžuje si BBC Syřan Abu Fadi, když čeká v syrském Allepu u pekárny, až se začne prodávat chléb. Je jedním z milionů Syřanů, do jejichž životů zasáhla občanská válka. Mnozí v podobných podmínkách prožívají už druhou zimu.

Tři vězni z Mírova budou moci strávit svátky doma

Mírov – Jen tři odsouzení z více než čtyř set, kteří tráví nedobrovolně své dny za zdmi věznice na Mírově, jednoho ze tří nejtěžších žalářů v České republice, dostanou šanci strávit vánoční svátky mezi svými blízkými.

Češi vloni spotřebovali o desetinu více bílého pečiva, masa snědli méně

Praha – Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu, lidé jedli také více chleba a dalších výrobků z obilí. Zvýšila se rovněž spotřeba zeleniny, brambor a výrobků obsahujících cukr. Češi naopak konzumovali méně masa, ryb a ovoce než v roce 2010. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Podle Potravinářské komory je důvodem změny nákupních zvyklostí Čechů ekonomická situace a zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH).

V táborském Jordánu našli 3000 let starou keramiku

Tábor – Tak takový nález 
v Jordánu, který je starý 520 let, ani náhodou nečekali. Archeologové narazili na známky života, které tu po sobě zanechali lidé, jež tu žili před více než třemi tisíci lety.

V Jordánu našli 3000 let starou keramiku

Tábor – Tak takový nález 
v Jordánu, který je starý 520 let, ani náhodou nečekali. Archeologové narazili na známky života, které tu po sobě zanechali lidé, jež tu žili před více než třemi tisíci lety.

Studenti krmili tajemníka chlebem a solí

Stříbro - Tradiční dožínkové slavnosti se konaly ve Stříbře. Studentky Střední odborné školy v krojích doprovázené mladíky v oblecích a pedagogickým sborem, donesly na stříbrskou radnici dožínkový věnec, chléb se solí a koláče.

Na mařatský chleba Regionální potravinu i Perlu Zlínska 2012 se stojí fronty

Uherské Hradiště Je pátek, čtvrt na deset ráno. Vydáte-li se na své pochůzky směrem ke kopci v Mařaticích, budete si možná připadat, jako byste se vrátili o více než dvacet let v čase zpátky. Tady totiž stále platí ono okřídlené pořekadlo „byla tam fronta jako na chleba". Na ten mařatský se tam totiž pravidelně úctyhodná fronta stojí.

Češi se vrací k chlebu. Jeho spotřeba se po několika letech zvýšila

Praha – V Česku loni po několikaletém propadu vzrostla spotřeba chleba. Zatímco v roce 2010 činila 40,9 kilogramu na osobu za rok, loni se zvýšila na 42 kilogramů. Uvedl to dnes při příležitosti oslav Světového dne chleba předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Jedním z důvodů opětovného růstu spotřeby je podle něj přesun preferencí zákazníků od pečiva ze zmrazených polotovarů k chlebu mimo jiné proto, že chléb je v přepočtu výrazně levnější.

Nopek modernizoval hořickou pekárnu

Vysoké Mýto, Hořice – Náročnou modernizaci své pekárny v Hořicích v Podkrkonoší dokončila akciová společnost Nopek  Vysoké Mýto.

Jágr chce zlákat do Kladna hvězdu NHL: Přijde-li Giroux, půjdu na beka

Kladno /ROZHOVOR/ - Nejprve musel sehnat osm korun na zaplacení dvou kusů obyčejného chleba v hospodě na kladenském zimáku. Ten Jaromír Jágr, který shání miliony na pojistky kladenských hvězd. Pak ale ochotně vysvětlil, jak je to s údajnou snahou jeho Rytířů přivábit do svých řad skvělého Kanaďana Clauda Girouxe.

Jágr: Přijde-li Giroux, půjdu na beka!

Kladno – Nejprve musel sehnat osm korun na zaplacení dvou kusů obyčejného chleba v hospodě na kladenském zimáku. Ten Jaromír Jágr, který shání miliony na pojistky kladenských hvězd. Pak ale ochotně vysvětlil, jak je to s údajnou snahou jeho Rytířů přivábit do svých řad skvělého Kanaďana Clauda Girouxe.

Žádná 'éčka', žádný polotovar, v Sopotnici pečou prostě poctivý chléb

Sopotnice –  Z farské zahrady u kostela se bude v sobotu linout vůně domácího chleba,  upečeného ve veřejné chlebové peci. O bochníky lahodné chuti je pokaždé velký zájem. Není divu, na rozdíl od „prefabrikovaných" pekárenských výrobků na pultech supermarketů neobsahují „éčka", nejsou z žádného zmrazeného polotovaru.

Žádná 'éčka', žádný polotovar, pečou prostě poctivý chléb

Sopotnice –  Z farské zahrady u kostela se bude v sobotu linout vůně domácího chleba,  upečeného ve veřejné chlebové peci. O bochníky lahodné chuti je pokaždé velký zájem. Není divu, na rozdíl od „prefabrikovaných" pekárenských výrobků na pultech supermarketů neobsahují „éčka", nejsou z žádného zmrazeného polotovaru.

Do Žiliny bez pasu vyrazili pochodníci už podesáté

Žilina – Tradiční turistický pochod s názvem Do Žiliny bez pasu má již desetiletou tradici. U jeho zrodu stál trochu překvapivě Klub Českých turistů Lokomotiva Plzeň, který zjistil, že kromě města Žiliny na Slovensku, existuje i stejnojmenná obec na Kladensku. Plzeňáci proto koncem roku 2001 oslovili obec Žilinu o poskytnutí organizačního zázemí pro nový pochod.

Soběslavská „jedenáctka“ voněla chlebem, kávou i dřevem

Soběslav – Bledne nápis Opravna vozů a bryček nad vstupní, rozpadlou dřevěnou branou do dvora statku, a střípky zbývají také z nápisu ve dřevěném frézovaném rámu Pekařství, obchod se smíšeným zbožím Stanislav Beneš, který se nachází v pravé části stavení a je zřejmě z poslední doby.

Soběslavská „jedenáctka“ voněla chlebem, kávou i dřevem

Soběslav – Bledne nápis Opravna vozů a bryček nad vstupní, rozpadlou dřevěnou branou do dvora statku, a střípky zbývají také z nápisu ve dřevěném frézovaném rámu Pekařství, obchod se smíšeným zbožím Stanislav Beneš, který se nachází v pravé části stavení a je zřejmě z poslední doby.

Mikroregion Východní Slovácko: po chlebu s cibulí se jen zaprášilo

Uherské Hradiště - Tradiční pozici na nádvoří střední uměleckoprůmyslové školy a u vchodu do něj zaujali v sobotu po poledni zástupci vesnic mikroregionu Východní Slovácko. A přijeli tradičně v silné sestavě. Podle starosty Bánova Zbyňka Krále jich bylo kolem dvou set, a tedy víc než minulý rok. Každá z obcí s sebou navíc přivezla nějaké pochutiny.

Svačinu od maminky nahradí školákovi i bufet

Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.

Slavnosti chleba mají po roce opět rekord

Slup - Z autobusu, který výjimečně opustil expozici brněnského Technického muzea, vystupuje skupina děvčat v krojích s jasně modrými zástěrami. Z jejich hloučku se ozývá rozverné výskání, zřejmě se už chystají na své vystoupení na podiu. Naproti přes ulici se svým zvučným hláskem přidává malý chlapec. Sedí spokojeně mamince na klíně, nepláče, ale když je tu tak veselo, tak si s chutí zakřičí také. Osmé Slavnosti chleba ve Slupi provází příjemná a uvolněná atmosféra.

V mikroregionech ochutnali zájemci lopenickou bylinnou i česnekové osúchy

Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO O VIDEA NA KONCI FOTOGALERIE/ – Kroupy s fazolí, chleba se sádlem, česnekové osúchy, slivovici a samozřejmě víno a burčák. To je pouze zlomek toho, co mohli ochutnat návštěvníci desátého ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek na stanovištích jednotlivých mikroregionů. Bylo jich celkem devět a každá obec dané oblasti si připravila program nebo nějakou místní specialitu.

OBRAZEM: Slup ožila Slavnostmi chleba

Slup – Folklorní vystoupení, ukázky řemeslného fortele kovářů či sklářů a v neposlední řadě několik druhů chleba ještě teplého z pece vojenské polní kuchyně nabídly v sobotu návštěvníkům ve Slupi osmé Slavnosti chleba pořádané obcí a brněnským Technickým muzeem, které spravuje tamní národní technickou památku, barokní vodní mlýn.

Víkend: Slavnosti chleba i Zarážení hory

Znojmo - Procházky Podyjím, Slavnosti chleba, ochutnávky vín, závody dračích lodí nebo tradiční hody s lidovou muzikou mohou lidé přes víkend vidět na Znojemsku. Nebude chybět ani vinařské zarážení hory.