Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

V táborském Jordánu našli 3000 let starou keramiku

Tábor – Tak takový nález 
v Jordánu, který je starý 520 let, ani náhodou nečekali. Archeologové narazili na známky života, které tu po sobě zanechali lidé, jež tu žili před více než třemi tisíci lety.

V Jordánu našli 3000 let starou keramiku

Tábor – Tak takový nález 
v Jordánu, který je starý 520 let, ani náhodou nečekali. Archeologové narazili na známky života, které tu po sobě zanechali lidé, jež tu žili před více než třemi tisíci lety.

Studenti krmili tajemníka chlebem a solí

Stříbro - Tradiční dožínkové slavnosti se konaly ve Stříbře. Studentky Střední odborné školy v krojích doprovázené mladíky v oblecích a pedagogickým sborem, donesly na stříbrskou radnici dožínkový věnec, chléb se solí a koláče.

Na mařatský chleba Regionální potravinu i Perlu Zlínska 2012 se stojí fronty

Uherské Hradiště Je pátek, čtvrt na deset ráno. Vydáte-li se na své pochůzky směrem ke kopci v Mařaticích, budete si možná připadat, jako byste se vrátili o více než dvacet let v čase zpátky. Tady totiž stále platí ono okřídlené pořekadlo „byla tam fronta jako na chleba". Na ten mařatský se tam totiž pravidelně úctyhodná fronta stojí.

Češi se vrací k chlebu. Jeho spotřeba se po několika letech zvýšila

Praha – V Česku loni po několikaletém propadu vzrostla spotřeba chleba. Zatímco v roce 2010 činila 40,9 kilogramu na osobu za rok, loni se zvýšila na 42 kilogramů. Uvedl to dnes při příležitosti oslav Světového dne chleba předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Jedním z důvodů opětovného růstu spotřeby je podle něj přesun preferencí zákazníků od pečiva ze zmrazených polotovarů k chlebu mimo jiné proto, že chléb je v přepočtu výrazně levnější.

Nopek modernizoval hořickou pekárnu

Vysoké Mýto, Hořice – Náročnou modernizaci své pekárny v Hořicích v Podkrkonoší dokončila akciová společnost Nopek  Vysoké Mýto.

Jágr chce zlákat do Kladna hvězdu NHL: Přijde-li Giroux, půjdu na beka

Kladno /ROZHOVOR/ - Nejprve musel sehnat osm korun na zaplacení dvou kusů obyčejného chleba v hospodě na kladenském zimáku. Ten Jaromír Jágr, který shání miliony na pojistky kladenských hvězd. Pak ale ochotně vysvětlil, jak je to s údajnou snahou jeho Rytířů přivábit do svých řad skvělého Kanaďana Clauda Girouxe.

Jágr: Přijde-li Giroux, půjdu na beka!

Kladno – Nejprve musel sehnat osm korun na zaplacení dvou kusů obyčejného chleba v hospodě na kladenském zimáku. Ten Jaromír Jágr, který shání miliony na pojistky kladenských hvězd. Pak ale ochotně vysvětlil, jak je to s údajnou snahou jeho Rytířů přivábit do svých řad skvělého Kanaďana Clauda Girouxe.

Žádná 'éčka', žádný polotovar, v Sopotnici pečou prostě poctivý chléb

Sopotnice –  Z farské zahrady u kostela se bude v sobotu linout vůně domácího chleba,  upečeného ve veřejné chlebové peci. O bochníky lahodné chuti je pokaždé velký zájem. Není divu, na rozdíl od „prefabrikovaných" pekárenských výrobků na pultech supermarketů neobsahují „éčka", nejsou z žádného zmrazeného polotovaru.

Žádná 'éčka', žádný polotovar, pečou prostě poctivý chléb

Sopotnice –  Z farské zahrady u kostela se bude v sobotu linout vůně domácího chleba,  upečeného ve veřejné chlebové peci. O bochníky lahodné chuti je pokaždé velký zájem. Není divu, na rozdíl od „prefabrikovaných" pekárenských výrobků na pultech supermarketů neobsahují „éčka", nejsou z žádného zmrazeného polotovaru.

Do Žiliny bez pasu vyrazili pochodníci už podesáté

Žilina – Tradiční turistický pochod s názvem Do Žiliny bez pasu má již desetiletou tradici. U jeho zrodu stál trochu překvapivě Klub Českých turistů Lokomotiva Plzeň, který zjistil, že kromě města Žiliny na Slovensku, existuje i stejnojmenná obec na Kladensku. Plzeňáci proto koncem roku 2001 oslovili obec Žilinu o poskytnutí organizačního zázemí pro nový pochod.

Soběslavská „jedenáctka“ voněla chlebem, kávou i dřevem

Soběslav – Bledne nápis Opravna vozů a bryček nad vstupní, rozpadlou dřevěnou branou do dvora statku, a střípky zbývají také z nápisu ve dřevěném frézovaném rámu Pekařství, obchod se smíšeným zbožím Stanislav Beneš, který se nachází v pravé části stavení a je zřejmě z poslední doby.

Soběslavská „jedenáctka“ voněla chlebem, kávou i dřevem

Soběslav – Bledne nápis Opravna vozů a bryček nad vstupní, rozpadlou dřevěnou branou do dvora statku, a střípky zbývají také z nápisu ve dřevěném frézovaném rámu Pekařství, obchod se smíšeným zbožím Stanislav Beneš, který se nachází v pravé části stavení a je zřejmě z poslední doby.

Mikroregion Východní Slovácko: po chlebu s cibulí se jen zaprášilo

Uherské Hradiště - Tradiční pozici na nádvoří střední uměleckoprůmyslové školy a u vchodu do něj zaujali v sobotu po poledni zástupci vesnic mikroregionu Východní Slovácko. A přijeli tradičně v silné sestavě. Podle starosty Bánova Zbyňka Krále jich bylo kolem dvou set, a tedy víc než minulý rok. Každá z obcí s sebou navíc přivezla nějaké pochutiny.

Svačinu od maminky nahradí školákovi i bufet

Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.

Slavnosti chleba mají po roce opět rekord

Slup - Z autobusu, který výjimečně opustil expozici brněnského Technického muzea, vystupuje skupina děvčat v krojích s jasně modrými zástěrami. Z jejich hloučku se ozývá rozverné výskání, zřejmě se už chystají na své vystoupení na podiu. Naproti přes ulici se svým zvučným hláskem přidává malý chlapec. Sedí spokojeně mamince na klíně, nepláče, ale když je tu tak veselo, tak si s chutí zakřičí také. Osmé Slavnosti chleba ve Slupi provází příjemná a uvolněná atmosféra.

V mikroregionech ochutnali zájemci lopenickou bylinnou i česnekové osúchy

Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO O VIDEA NA KONCI FOTOGALERIE/ – Kroupy s fazolí, chleba se sádlem, česnekové osúchy, slivovici a samozřejmě víno a burčák. To je pouze zlomek toho, co mohli ochutnat návštěvníci desátého ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek na stanovištích jednotlivých mikroregionů. Bylo jich celkem devět a každá obec dané oblasti si připravila program nebo nějakou místní specialitu.

OBRAZEM: Slup ožila Slavnostmi chleba

Slup – Folklorní vystoupení, ukázky řemeslného fortele kovářů či sklářů a v neposlední řadě několik druhů chleba ještě teplého z pece vojenské polní kuchyně nabídly v sobotu návštěvníkům ve Slupi osmé Slavnosti chleba pořádané obcí a brněnským Technickým muzeem, které spravuje tamní národní technickou památku, barokní vodní mlýn.

Víkend: Slavnosti chleba i Zarážení hory

Znojmo - Procházky Podyjím, Slavnosti chleba, ochutnávky vín, závody dračích lodí nebo tradiční hody s lidovou muzikou mohou lidé přes víkend vidět na Znojemsku. Nebude chybět ani vinařské zarážení hory.

Dožínky: Oslavoval se i český chléb

Kroměříž – Místo aut na silnici povozy s koňmi a krojovaný průvod. Už pošesté se v Kroměříži o víkendu konaly tradiční oslavy sklizně obilí, krajské dožínky. Dvoudenní program vrcholil krojovaným průvodem přes město, kterého se zúčastnilo skoro osm stovek lidí nejen z České republiky v krojích.

Dožínky: oslavoval se i český chléb

Kroměříž – Místo aut na silnici povozy s koňmi a krojovaný průvod. Už pošesté se v Kroměříži o víkendu konaly tradiční oslavy sklizně obilí, krajské dožínky. Dvoudenní program vrcholil krojovaným průvodem přes město, kterého se zúčastnilo skoro osm stovek lidí nejen z České republiky v krojích.

Tvrdý chleba herce aneb Šest hodin čekání na filmovou slávu

Tábor /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Když jsem na vlastní kůži šla podstoupit proceduru výběru do komparsu filmu, který v Táboře natáčí Jiří Menzel, šlo mi o to, abych vám tento zážitek mohla zprostředkovat. Nic víc jsem neočekávala, jenže pak se vše k mému velkému překvapení otočilo.

Tvrdý chleba herce aneb Šest hodin čekání na slávu

Tábor – Když jsem na vlastní kůži šla podstoupit proceduru výběru do komparsu filmu, který v Táboře natáčí Jiří Menzel, šlo mi o to, abych vám tento zážitek mohla zprostředkovat. Nic víc jsem neočekávala, jenže pak se vše k mému velkému překvapení otočilo.

Farmářské trhy: čerstvé ovoce i ořechový chleba

Břeclav - Bylinky, klobásky, čerstvé pečivo, česnek, med a hlavně sezónní zelenina a ovoce. Bez supermarketových mačkanic a pod širým nebem. To jsou farmářské trhy, které se loni zabydlely před břeclavským kulturním domem a každý letní pátek se těší zájmu nakupujících i stánkařů.

Kdo si na jarmarku v Dobříši koupil chléb, pomohl dětskému domovu

Dobříš - Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.

Kdo si na jarmarku v Dobříši koupil chléb, pomohl dětskému domovu

Dobříš /FOTOGALERIE/– Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.

Jak navnadit ke zdravému jídlu? Nestrašit, radí odborník

Praha - Rady o zdravém stravování se podle profesora Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy často míjejí účinkem, protože mají mentorský, někdy až výhružný tón. Varují před riziky a přitom nenabídnou vhodnou alternativu. Profesor to řekl k manuálu dietologie, který s názvem 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách vydalo Fórum zdravé výživy.

Miloslav Hrdý: Voňavou zeleninu si mohu dát ke špeku, na chleba i na veku

Buchlovice /ROZHOVOR/ – Rozdává lidem radost, smích, touhu, vnitřní sílu, pocit štěstí a obrovskou vůli. Škála prožitků, které šestašedesátiletý inženýr Miloslav Hrdý, inspirátor Festivalu česneku v Buchlovicích, ale také nejrůznějších výstav a akcí v tamním Muzeu Podhradí nabízí, by mohla pokračovat do nekonečna.

Na Zeleném trhu si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

Na Zeleném trhu v Hradci si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

POZNÁMKA Radka Strnada: Chléb a hry? V Ústí suchý a ticho v deset

Ostuda! Tak lze označit „péči", jíž ústecký magistrát věnuje promítání nejpopulárnějšího českého pojízdného biografu, Kinematografu bratří Čadíků, na Lidickém náměstí v centru města. Nepřidal ani kačku, radnice ví, jak vyčadit s Čadíky. Ale Telnici už před pár dny Kinematograf bavil. Oč my jsme horší?!

Petr Stupka má nejraději čerstvý chleba s medem

Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.