
Václava oslaví pečením chleba
Velešín – V černé kuchyni bude první veřejné pečení.
Velešín – V černé kuchyni bude první veřejné pečení.
Prachaticko - Pekařský mistr Augustin Sobotovič vyhrál pivo na rok zdarma. O vítězi rozhodli svými hlasy naši čtenáři.
Jihlava – Těsně před cílem v Praze se sedmnáctičlenná kolona elektromobilů zastavila v sobotu na jihlavském Masarykově náměstí.
Hoslovice - Domácnost paní mlynářky – tak se jmenuje víkendová akce, kterou od pátku 23. do neděle 25. září pořádalo Muzeum středního Pootaví ve středověkém vodním mlýně v Hoslovicích.
Dánsko, země Legolandu, designu, cykloturistiky a sudů piva je pramálo známé svou kuchyní, avšak světoznámé díky svým restauracím. V Dánsku se nachází vysoký počet restaurací oceněných Michelinskou hvězdou a v Kodani je dokonce nejlepší restaurace na světě.
Hlinecko/NA KOLE S CRAZYBIKERKOU/ - Snažím se utéct do zdejších hlubokých, čistých, hřibonosných lesů s rozsáhlou sítí cyklotras, po kterých můžete jezdit celé hodiny v tichu a ve stínu s občasnými výhledy na louky, bažiny i na chaloupky samot. Není lepšího balzámu na duši.
Motto – ,,Spokojený účastník je můj cíl. A ještě jeden vypůjčený: Chléb je práce, práce je chléb a chléb je život.“
Jevišovice - Ve dne spí, v noci peče chléb. Mezi pátou a sedmou hodinou ranní ho veze do Znojma a pak otevírá prodejnu v Jevišovicích.
Slup - Stovky návštěvníků přilákaly v sobotu do Slupi sedmé Slavnosti chleba. Tradiční obecní hody zástupci radnice, spolků a brněnského Technického muzea postupně přetvořili ve svátek folkloru, technických památek a řemesel.
Znojemsko - Miroslav nabízí krojované hody, fanoušci letošních Superstar zamíří do Moravského Krumlova, ve Slupi se sejdou všichni, kterým voní čerstvý pečený chléb a buchty a milovníci a ochránci vína zarazí horu.
Slup – Slavnosti chleba ve Slupi, které se budou v sobotu konat posedmé, se již stávají tradicí obce. Cestu na společenskou událost si každoročně najde tři až čtyři tisíce návštěvníků.
České Budějovice - Čeští zemědělci mají sklizeno už téměř veškerou úrodu. Letos bude nedostatek kvalitního potravinářského obilí, což se podepíše na vyšší ceně chleba.
Blanensko /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ - Podnik úspěšně překonal celosvětové krize i obě světové války. V roce 1945 se v továrně místo šamotu dokonce vyráběl i chleba.
Chleby /ROZHOVOR/ -V Zoo Chleby jsme si za zvuků zvířat i africké hudby povídali s velkým milovníkem zvířat a čerstvým absolventem expedice do Konga Janem Pánkem z Poděbrad.
Chleby - LAMÁČEK už se batolí ve chlívě Zoo Chleby třetí den.
Praha - Sezonní zeleninu, jako jsou papriky nebo rajčata, mohou lidí v těchto dnech nakoupit i o několik korun levněji. Nejdražší je na Vysočině.
Mladá Vožice - Na přátele Peterka ve své závěti nemyslel. Nedostal prý za života od nich ani kus chleba.
Ledeč nad Sázavou - Za gotickými dveřmi v historickém domě u bývalé mostecké brány v Ledči nad Sázavou po válce pekl chleba Karel Dymák, otec Jarmily Kohlmayerové (na snímku).
Šípy – Místní obyvatelé se dočkali velkého překvapení.
Brno – Tři litry domácí slivovice, pekárnu na chleba a blahopřání od prezidenta. To jsou jen některé z dárků, které ke svým čtvrtečním 75. narozeninám dostal spisovatel, dramatik a někdejší politik Milan Uhde.
Karlovy Vary - Kompletní vydání vzpomínek Magdaleny Horetzké
Lenora – Už dnes si můžete do kalendáře poznamenat datum 30. července s vykřičníkem.
Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO ve 20.12/ – Po domácím chlebu, frgálech i vdolečcích se na osmnáctém ročníku Pekařské soboty jen zaprášilo. Do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě proudily po celou uplynulou sobotu tisíce lidí.
Nedachlebice – Slavný fotbalový tým z televizního seriálu „Okresní přebor“ bude k vidění v Nedachlebicích. S tamní jedenáctkou „staří páni“ se utká na tamním pažitu v sobotu 9. července od 13. hodin. Účast přislíbilo celkem sedmnáct herců.
Plzeň – Velká konkurence přibyla v posledních několika měsících plzeňským restauratérům. V centru města totiž vzniklo hned pět nových podniků.
Pardubice/Brusel – Velký zájem byl též o český cibulový a škvarkový chléb, který upekli studenti potravinářské školy. V prezentaci kraje upoutali také koně
Damašek/Ankara/Ženeva - Vojáci podle agentur zapalují domy a vypálili údajně i jedinou pekárnu, která zásobovala chlebem tisíce civilistů.
Plzeň – Před dvaceti lety začínala Plzeňanka Věra Němečková sama jen se dvěma prodavačkami. Teď má její pekařství padesát zaměstnanců a včera dokonce její víkendový chléb získal ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje.
Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Pečení chleba jako za časů našich prababiček si v sobotu 11. června opět vyzkoušeli folkloristé z Dolního Němčí. Výsledkem jejich už tradičního pekařského snažení bylo 42 kilových bochníků, které upekli v peci tamního starobylého mlýna.
Brno /TIP NA VÍKEND/ – Projet se naposledy před stávkou tramvají a ještě k tomu taženou koni. Nebo ochutnat vojenský chléb komisárek z historické pekárny. Nejen tyto atrakce čekají zájemce v Brně o víkendu.
Pelhřimov – Jestliže je chléb pro každého správného pekaře otázkou osobní cti, ti v pelhřimovské Adélce mohou být od čtvrtečního večera neskonale hrdí. Mají na co.
Prostějov /ROZHOVOR/ - Bývalý slavný tenista Miloš Mečíř se představil po boku Jany Novotné na exhibici v Prostějově.
Záhoří – Chléb a na něm namazané máslo nebo pomazánka. To vše a ještě více se dalo v sobotu odpoledne ochutnat u kapličky v dnes již zaniklé osadě Záhoří na úpatí Vlčí hory.
Přerov – Jeden titul, jedno druhé místo i zvláštní ocenění si z celorepublikové soutěže přivezla přerovská pekárna Racek. Už potřetí v historii se tak může chlubit titulem Nejlepší chleba roku.
Havlíčkobrodsko – Do konce okresního fotbalového přeboru zbývají tři kola a začíná se tedy pomalu lámat chleba na postupových a sestupových místech.
Bechyně - Rekonstrukce náměstí odkryla historické skvosty.
Uničov – S velkou úlevou opouštěli uničovský trávník v neděli opavští fotbalisté. Zvládli těžký zápas a k povinnému návratu do druhé ligy jim chybí uhrát čtyři body z posledních tří utkání.
Rychvald /FOTOGALERIE/ - Pekař peče housky, uždibuje kousky. Takhle začíná známá dětská říkanka. „U nás ale housky, rohlíky, ani nic podobného nepečeme. Specializujeme se na chléb, kterého tady pečeme osm druhů,“ říká majitel rychvaldské pekárny František Legerski.
Rychvald /REPORTÁŽ/ – Pekař peče housky, uždibuje kousky. Takhle začíná známá dětská říkanka. „U nás ale housky, rohlíky, ani nic podobného nepečeme.
Prostějovsko – Pochutnání si na vaječném likéru, režné, nebo třeba i nákup chleba se ještě do žní zřejmě prodraží. Ceny obilí totiž od minulé sklizně strmě vzrostly.
Praha - Ceny potravin se liší kraj od kraje. Například hovězí maso lidé na Olomoucku nakoupí za 170 korun, na Hradecku za více než 190 korun za kilo.
Poděbrady -Marocká pohoda prochází také žaludkem, třeba v podobě tažinu, který nikdy nejíš sám.
Bílá Voda /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Šest nových kolegů mezi sebou brzy přivítá čtrnáct zaměstnanců společnosti Unita. Ta jako jediná v České republice vyrábí bohoslužebné oplatky, takzvané hostie.
Motoráček zastavuje se skřípěním na konečné stanici. Přestože první jarní den je už dávno za námi, zrovna dnes je počasí, že by člověk ven ani psa nevyhnal. Naštestí je přímo naproti nádraží hospůdka, kde mi téměř bez ptaní nalévají velkého panáka slivovice. Vítejte ve Vizovicích.
Hlučín – Víte, co je to šelf neboli korec a kolik to bylo? Nebo jak velká je malá mírka či vídeňská měřice? Pokud ne, pak přijměte pozvání do historie pekařství a chleba, které připravilo Muzeum Hlučínska společně se Společností přátel Muzea Hlučínska.
V sobotu 30. dubna jsem měl možnost sledovat fotbalové utkání mezi TJ Košík a TJ Chleby (Košík vyhrál 4:2). Při příjezdu na fotbalové hřiště jsem zjistil, že utkání bude řídit pan Zajíček, což je také funkcionář fotbalového klubu Košík. Nepochopím, jak může pan Voborník delegovat rozhodčího ze stejného klubu, to mi nikdo nedokázal vysvětlit, ani sám rozhodčí. I když je to IV. třída a klub nemá kam spadnout, snaží se hrát o co nejlepší umístění.
Prachatice – Každý týden se na této straně setkáte se zajímavými lidmi z Prachaticka, kteří hledají odpovědi na otázky a vybrali si, kdo jim na ně odpoví.
Zlín – Kdo má rád křupavý a čerstvý chléb, domácí uzeniny nebo ovčí sýry, ten možná v sobotu 16. dubna nechyběl na farmářském trhu ve zlínské části Štípa. U místní základní školy se tam konal již třetí ročník farmářského trhu, Na něm se představilo se svými výrobky čtyřicet místních i přespolní farmářů.
Tábor – V sobotu vzniklo nové partnerství dvou Měšic v republice.
Turnov /FOTO/ - Nová expozice přiblíží život v kuchyni našich babiček a prababiček. Název „Chléb se peče, polévka se vaří“ napoví.