Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Hoslovickým mlýnem opět voněl chléb

Hoslovice - Domácnost paní mlynářky – tak se jmenuje víkendová akce, kterou od pátku 23. do neděle 25. září pořádalo Muzeum středního Pootaví ve středověkém vodním mlýně v Hoslovicích.

Dánská kuchyně? Sleď, obložený chlebíček a lékořice

Dánsko, země Legolandu, designu, cykloturistiky a sudů piva je pramálo známé svou kuchyní, avšak světoznámé díky svým restauracím. V Dánsku se nachází vysoký počet restaurací oceněných Michelinskou hvězdou a v Kodani je dokonce nejlepší restaurace na světě.

FOTO/VIDEO: Kraj, kde končil chleba a začínalo kamení

Hlinecko/NA KOLE S CRAZYBIKERKOU/ - Snažím se utéct do zdejších hlubokých, čistých, hřibonosných lesů s rozsáhlou sítí cyklotras, po kterých můžete jezdit celé hodiny v tichu a ve stínu s občasnými výhledy na louky, bažiny i na chaloupky samot. Není lepšího balzámu na duši.

VIDEO: Slup slavil sedmé Slavnosti chleba

Slup - Stovky návštěvníků přilákaly v sobotu do Slupi sedmé Slavnosti chleba. Tradiční obecní hody zástupci radnice, spolků a brněnského Technického muzea postupně přetvořili ve svátek folkloru, technických památek a řemesel.

Na Slavnosti chleba přijede traktor Porsche

Slup – Slavnosti chleba ve Slupi, které se budou v sobotu konat posedmé, se již stávají tradicí obce. Cestu na společenskou událost si každoročně najde tři až čtyři tisíce návštěvníků.

Chléb pro vojáky nesměl být čerstvý

Ledeč nad Sázavou - Za gotickými dveřmi v historickém domě u bývalé mostecké brány v Ledči nad Sázavou po válce pekl chleba Karel Dymák, otec Jarmily Kohlmayerové (na snímku).

Uhde oslavil 75 let, dostal slivovici i přání od Klause

Brno – Tři litry domácí slivovice, pekárnu na chleba a blahopřání od prezidenta. To jsou jen některé z dárků, které ke svým čtvrtečním 75. narozeninám dostal spisovatel, dramatik a někdejší politik Milan Uhde.

Pekařská sobota ovoněla celý skanzen

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO ve 20.12/ – Po domácím chlebu, frgálech i vdolečcích se na osmnáctém ročníku Pekařské soboty jen zaprášilo. Do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě proudily po celou uplynulou sobotu tisíce lidí.

Okresní přebor přivítají děvčice chlebem a solí

Nedachlebice – Slavný fotbalový tým z televizního seriálu „Okresní přebor“ bude k vidění v Nedachlebicích. S tamní jedenáctkou „staří páni“ se utká na tamním pažitu v sobotu 9. července od 13. hodin. Účast přislíbilo celkem sedmnáct herců.

Nejlepší chléb peče plzeňská strojařka

Plzeň – Před dvaceti lety začínala Plzeňanka Věra Němečková sama jen se dvěma prodavačkami. Teď má její pekařství padesát zaměstnanců a včera dokonce její víkendový chléb získal ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje.

Folkloristé pekli chleba ve starobylém mlýně

Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Pečení chleba jako za časů našich prababiček si v sobotu 11. června opět vyzkoušeli folkloristé z Dolního Němčí. Výsledkem jejich už tradičního pekařského snažení bylo 42 kilových bochníků, které upekli v peci tamního starobylého mlýna.

Nuda v Brně? O víkendu nehrozí

Brno /TIP NA VÍKEND/ – Projet se naposledy před stávkou tramvají a ještě k tomu taženou koni. Nebo ochutnat vojenský chléb komisárek z historické pekárny. Nejen tyto atrakce čekají zájemce v Brně o víkendu.

V okrese hrají o záchranu tři týmy

Havlíčkobrodsko – Do konce okresního fotbalového přeboru zbývají tři kola a začíná se tedy pomalu lámat chleba na postupových a sestupových místech.

Pekař musí do práce denně, chléb se jí pořád

Rychvald /FOTOGALERIE/ - Pekař peče housky, uždibuje kousky. Takhle začíná známá dětská říkanka. „U nás ale housky, rohlíky, ani nic podobného nepečeme. Specializujeme se na chléb, kterého tady pečeme osm druhů,“ říká majitel rychvaldské pekárny František Legerski.

VIDEO: Výrobna hostií rozšířila provoz

Bílá Voda /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Šest nových kolegů mezi sebou brzy přivítá čtrnáct zaměstnanců společnosti Unita. Ta jako jediná v České republice vyrábí bohoslužebné oplatky, takzvané hostie.

Nekonečný pás plný zlatavého potěšení

Český poutník: Vizovice, kraj slivovice

Motoráček zastavuje se skřípěním na konečné stanici. Přestože první jarní den je už dávno za námi, zrovna dnes je počasí, že by člověk ven ani psa nevyhnal. Naštestí je přímo naproti nádraží hospůdka, kde mi téměř bez ptaní nalévají velkého panáka slivovice. Vítejte ve Vizovicích.

Víte, jak se dříve ve Slezsku měřilo obilí a mouka?

Hlučín – Víte, co je to šelf neboli korec a kolik to bylo? Nebo jak velká je malá mírka či vídeňská měřice? Pokud ne, pak přijměte pozvání do historie pekařství a chleba, které připravilo Muzeum Hlučínska společně se Společností přátel Muzea Hlučínska.

Došlo na naši adresu: Co dokáže rozhodčí v 69 letech

V sobotu 30. dubna jsem měl možnost sledovat fotbalové utkání mezi TJ Košík a TJ Chleby (Košík vyhrál 4:2). Při příjezdu na fotbalové hřiště jsem zjistil, že utkání bude řídit pan Zajíček, což je také funkcionář fotbalového klubu Košík. Nepochopím, jak může pan Voborník delegovat rozhodčího ze stejného klubu, to mi nikdo nedokázal vysvětlit, ani sám rozhodčí. I když je to IV. třída a klub nemá kam spadnout, snaží se hrát o co nejlepší umístění.

Trh ve Štípě: lákal křupavý chléb i čerství kapří

Zlín – Kdo má rád křupavý a čerstvý chléb, domácí uzeniny nebo ovčí sýry, ten možná v sobotu 16. dubna nechyběl na farmářském trhu ve zlínské části Štípa. U místní základní školy se tam konal již třetí ročník farmářského trhu, Na něm se představilo se svými výrobky čtyřicet místních i přespolní farmářů.