Sebranice – Návrat ke kořenům byl úspěšný. Projekt sebranického Spolku archaických nadšenců jde do finále. V neděli odpoledne předvedli, jak se vyrábí došky, peče chleba nebo pletou bačkory ze slámy.
Neděliště – Na fotbalovém hřišti v Nedělištích se konal 12. ročník turnaje v malé kopané Neděliště Cup 2010, kterého se zúčastnilo osmnáct týmů. Z prvenství se radovali hráči Plačic, kteří ve finálovém souboji porazili Hespro. Třetí příčku vybojoval celek Flamenga.
Plumlov /PROGRAM FESTIVALU/ – Mezinárodní hudební festival Keltská noc, který v pátek začíná v plumlovském kempu Žralok na Prostějovsku, bude opět oslavou keltské hudby a života. Své brány hostům otvírá v šestnáct hodin.
Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Mistrům pekařského řemesla patřilo v sobotu Dřevěné městečko Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Už po sedmnácté se zde uskutečnila tradiční Pekařská sobota. Své zboží jim na stáncích nabízelo osmnáct prodejců.
Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.
Vitějovice – V neděli Vitějovičtí slaví tradiční pouť. Místní si ale na tuto příležitost připravili novinku, která snad bude i výborně chutnat.
Během několika málo měsíců totiž na návsi hned vedle kostela, v památkové zóně, vyrostla obecní pec, v níž se bude péct chléb. Je to tak trochu obdoba té v Lenoře, ale je o poznání větší.
Opava - Je to opravdový úspěch, úspěch našich pekařů. Takto komentovala umístění v soutěži Chléb roku personalistka Slezských pekáren Zdeňka Víchová. Chléb z této pekárny totiž v soutěži získal druhé místo.
Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.
Kladno - ,,Ahoj, tady Petra, co ti sháněla modafen. Nemáš nějakej chleba, tak za tisíc korun?“ Takovým způsobem volali uživatelé drog dealerům, kteří jim v minulosti prodávali pervitin. Vyplývá to z odposlechů, jež ve čtvrtekčetla soudkyně Jitka Hauptmanová.
Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.
Březová /FOTOGALERIE/ – Upéct si domácí chleba? V rodině Provodovských z Březové běžná praxe. Třiatřicetiletá Veronika Provodovská připravuje voňavý bochník nejen o svátečních příležitostech, ale běžně také doma v kuchyni. Děti jej totiž milují.
ČR - Kvalita nabízených potravin podle spotřebitelů stoupá. Nejspokojenější jsou Češi s nabídkou piva, minerálek, chleba a sýrů. Naopak nejhůře hodnotí kvalitu levných uzenin a brambor. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který loni na podzim pro Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) provedla společnost INCOMA GfK.
Dolní Němčí /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII, VIDEO/ – Čtyři desítky bochníků chleba pekli v sobotu 12. června ve starobylé peci někdejšího mlýna v Dolním Němčí členové národopisného krúžku Dolněmčan.
Pelhřimov, Miroslav /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Sto sedmapadesát centimetrů dlouhá, sedmapadesát centimetrů široká a šest centimetrů silná byla rekordní topinka, kterou v sobotu dopoledne představil na pelhřimovském festivalu rekordů a kuriozit Pavel Kubíček z Miroslavi. S nynějším skoro pětadvacet kilo těžkým kusem speciálně upečeného chleba překonal svůj vlastní pět let starý rekord.
Bystřice pod Hostýnem – Téměř jako práci na plný úvazek měl zlodějinu třiačtyřicetiletý muž z Bystřice pod Hostýnem, který si v pátek od vyšetřovatele kroměřížských kriminalistů vyslechl sdělení podezření z krádeže.
Zahoří – Domácí chléb s cibulí a špekem, s olivami, bylinkami a řadou jiných příchutí mohli ochutnat poutníci při třetím ročníku obnovené tradice, která se koná u kapličky v Zahoří a říká se jí Chlebovomáslové slavnosti.
Pardubice - Nejlepší konzumní chléb se peče v pekárně Merkur v Písku. Rozhodla o tom ve čtvrtek v Pardubicích porota soutěže "O nejlepší chléb roku". V kategorii Nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběn s vyšším podílem ruční práce, zvítězil výrobek firmy Beas Lično z Královéhradecka
Praha - Ceny potravin po roce 1989 i kvůli zrušení záporné daně z obratu výrazně vzrostly, lidé si ale nyní mohou z výplat zpravidla nakoupit více potravin než před rokem 1989. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Třebíč – Studenti z Velké Británie a Španělska zavítají v rámci vzdělávacího programu Comenius zítra do Třebíče. Katolické gymnázium pro ně připravilo třídenní program v Praze s prohlídkou města a dvoudenní program v Třebíči.
Rakovník /FOTOGALERIE/ - V sobotu večer se Muzeum TGM v Rakovníku doslova až po střechu zaplnilo dětmi. Přišly se podívat na muzejní noc, kterou pořádalo rakovnické muzeum, tentokrát na téma „Z pohádky do pohádky.“ Do přípravy pohádek se zapojili už tradičně všichni zaměstnanci muzea, jejich rodinní příslušníci a kamarádi.
Stránské- Chleba odjakživa býval základem stravy. Nejlepší je pak bezesporu ten, který si upečete sami, tvrdí alespoň labužníci. Kdysi se pekl chleba v každé chalupě, pak se postupně od pečení vlastního chleba ustoupilo, a teď se k němu lidé začínají zase vracet.
Klatovy – Tři roky stráví za mřížemi Štefan Cejzlar (19) ze Žichovic na Sušicku, který opilý vnikl do bytu v Horažďovicích. Uvnitř se vrhl na desetileté dítě, které škrtil, poté ho svázal a ucpal mu ústa chlebem. Pak se dal s lupem na útěk a chlapce zanechal jeho osudu.
Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.
Jižní Morava /ŘEMESLA JIŽNÍ MORAVY/ – Základní postupy při pečení chleba se měnily jen minimálně. Velkou část práce přitom dodnes zvládají v malých pekárnách ručně.
Šumavské Hoštice – Jednou takhle zjara, zrovna tály sněhy, takže potůčky a potoky měly vody až až, se jeden dřevař ze samoty od Včelné vypravil do Hoštic ke kováři.
Jičín - Arciděkan Pavel Jandejsek ve středu ráno v blízkosti kostela sv. Jakuba v Jičíně požehnal biblickému chlebu. Netradiční výrobek se zpracovává ručně a k ochutnání a zakoupení je v pekárně u jičínské brány.