Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Obrazem: Slavnosti chleba poznamenal déšť

Slup - S největší nepřízní počasí v šestileté historii slavnosti se v sobotu museli vypořádat organizátoři i návštěvností Slavností chleba ve Slupi. Společně je pořádá obec a brněnské Technické muzeum, které provozuje zdejší národní technickou památku, barokní vodní mlýn.

Napijí se piva. Na jeřábu

Brno /TIP NA VÍKEND/ - Pozorování netopýrů, pečení chleba, ochutnávání piva. První zářijová sobota nabízí hodně možností, jak si užít den i noc. Příznivci řemeslných jarmarků, historických vozidel nebo vojenské techniky mohou navštívit Vodní mlýn v Slupi na Znojemsku.

Příběhy z konce světa aneb Chleba z Andělky

Andělka /FOTOGALERIE/ – "Moje sousedka schovává vzpomínku na svatební stůl svých rodičů. Chléb starý osmdesát dva let. A jiná paní se už léta stará o opuštěné dětské hroby. Žijí tu mimořádní lidé, přijeďte se podívat…"

Příběhy z konce světa aneb Chleba z Andělky

Moje sousedka schovává vzpomínku na svatební stůl svých rodičů. Chléb starý osmdesát dva let. A jiná paní se už léta stará o opuštěné dětské hroby. Žijí tu mimořádní lidé, přijeďte se podívat…

Václav Klaus mohl ochutnat i Žandovský chléb

Dolní Žandov, Karlovarský kraj, České Budějovice – Hlava státu si mohla pochutnat na dobrotkách z našeho regionu. Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR, předal prezidentovi Václavu Klausovi v Českých Budějovicích na mezinárodním agrosalonu Země živitelka koš s potravinami, které se účastnily soutěže o regionální potravinu. Nechyběl například Žandovský chléb a jiné i speciality z Karlovarského kraje.

Pekaři poradili čtenářce Deníku, jak doma skladovat chléb

Region – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc. V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.

Pekaři radili čtenářce, jak doma skladovat chléb

Kladensko – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Kladenský deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc. V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.

Dožínky, čas chleba

Uherské Hradiště - Hodit srp do žita, to přísluší už od nepaměti Markétě (13. července). Tak to alespoň tvrdí pranostika. Jenomže někdy si paní Příroda obuje boty toulavé, a pak… Pak se stane to, že žně začnou v souladu s pranostikou, ale pak musí lid zemědělský, stejně jako letos, sklízet obilí mezi kapkami deště.

Plaza rok poté: v kancelářích nikdo není

Liberec - Šest pater kanceláří, které nabízí centrum Plaza, dosud nemělo jediného nájemníka. Celá rohová část centra tak zůstává prázdná a nevyužitá. Podle vedení centra zájemcům nevyhovuje chybějící zařízení.

Plačice si podmanily finálovou bitvu

Neděliště – Na fotbalovém hřišti v Nedělištích se konal 12. ročník turnaje v malé kopané Neděliště Cup 2010, kterého se zúčastnilo osmnáct týmů. Z prvenství se radovali hráči Plačic, kteří ve finálovém souboji porazili Hespro. Třetí příčku vybojoval celek Flamenga.

Ve skanzenu si dali dostaveníčko pekaři

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Mistrům pekařského řemesla patřilo v sobotu Dřevěné městečko Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Už po sedmnácté se zde uskutečnila tradiční Pekařská sobota. Své zboží jim na stáncích nabízelo osmnáct prodejců.

Pekárna za den upeče na sto tisíc rohlíků

Vyškov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zatímco venku teploty atakují pětatřicetistupňové hodnoty, stále je to příjemný chládek oproti horku, které mě polilo při vstupu do Rašnerovy pekárny ve Vyškově, která před pěti lety přesídlila do nového provozu na Brněnské ulici.

Vitějovice mají novou pec

Vitějovice – V neděli Vitějovičtí slaví tradiční pouť. Místní si ale na tuto příležitost připravili novinku, která snad bude i výborně chutnat. Během několika málo měsíců totiž na návsi hned vedle kostela, v památkové zóně, vyrostla obecní pec, v níž se bude péct chléb. Je to tak trochu obdoba té v Lenoře, ale je o poznání větší.

Opavští pekaři upečou v Rožnově metrový koláč

Opava - Je to opravdový úspěch, úspěch našich pekařů. Takto komentovala umístění v soutěži Chléb roku personalistka Slezských pekáren Zdeňka Víchová. Chléb z této pekárny totiž v soutěži získal druhé místo.

Vězňům na talíři chybí jen vdolky

Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.

Dealeři prodávali pervitin, jako by to byl chleba

Kladno - ,,Ahoj, tady Petra, co ti sháněla modafen. Nemáš nějakej chleba, tak za tisíc korun?“ Takovým způsobem volali uživatelé drog dealerům, kteří jim v minulosti prodávali pervitin. Vyplývá to z odposlechů, jež ve čtvrtekčetla soudkyně Jitka Hauptmanová.

Folkloristé pekli chleby ve starobylém mlýně

Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.

Jak se peče domácí chleba našich prababiček

Březová /FOTOGALERIE/ – Upéct si domácí chleba? V rodině Provodovských z Březové běžná praxe. Třiatřicetiletá Veronika Provodovská připravuje voňavý bochník nejen o svátečních příležitostech, ale běžně také doma v kuchyni. Děti jej totiž milují.

Kvalita potravin podle spotřebitelů stoupá

ČR - Kvalita nabízených potravin podle spotřebitelů stoupá. Nejspokojenější jsou Češi s nabídkou piva, minerálek, chleba a sýrů. Naopak nejhůře hodnotí kvalitu levných uzenin a brambor. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který loni na podzim pro Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) provedla společnost INCOMA GfK.

Chleby pekli ve starobylé peci

Dolní Němčí /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII, VIDEO/ – Čtyři desítky bochníků chleba pekli v sobotu 12. června ve starobylé peci někdejšího mlýna v Dolním Němčí členové národopisného krúžku Dolněmčan.

Pavel Kubíček předvedl rekordní topinku

Pelhřimov, Miroslav /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Sto sedmapadesát centimetrů dlouhá, sedmapadesát centimetrů široká a šest centimetrů silná byla rekordní topinka, kterou v sobotu dopoledne představil na pelhřimovském festivalu rekordů a kuriozit Pavel Kubíček z Miroslavi. S nynějším skoro pětadvacet kilo těžkým kusem speciálně upečeného chleba překonal svůj vlastní pět let starý rekord.

Recidivista ukradl montérky i chleba

Bystřice pod Hostýnem – Téměř jako práci na plný úvazek měl zlodějinu třiačtyřicetiletý muž z Bystřice pod Hostýnem, který si v pátek od vyšetřovatele kroměřížských kriminalistů vyslechl sdělení podezření z krádeže.

Poutníci ochutnávali chléb

Zahoří – Domácí chléb s cibulí a špekem, s olivami, bylinkami a řadou jiných příchutí mohli ochutnat poutníci při třetím ročníku obnovené tradice, která se koná u kapličky v Zahoří a říká se jí Chlebovomáslové slavnosti.

Nejlepší chleby se letos pečou v Písku a Ličně

Pardubice - Nejlepší konzumní chléb se peče v pekárně Merkur v Písku. Rozhodla o tom ve čtvrtek v Pardubicích porota soutěže "O nejlepší chléb roku". V kategorii Nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběn s vyšším podílem ruční práce, zvítězil výrobek firmy Beas Lično z Královéhradecka