
S prázdninami se rozloučí pečením chleba
Pelechy – V Chodské strážnici v Pelechách ho budou poprvé péct sami.
Pelechy – V Chodské strážnici v Pelechách ho budou poprvé péct sami.
Kroměříž – Místo aut na silnici povozy s koňmi a krojovaný průvod. Už pošesté se v Kroměříži o víkendu konaly tradiční oslavy sklizně obilí, krajské dožínky. Dvoudenní program vrcholil krojovaným průvodem přes město, kterého se zúčastnilo skoro osm stovek lidí nejen z České republiky v krojích.
Kroměříž – Místo aut na silnici povozy s koňmi a krojovaný průvod. Už pošesté se v Kroměříži o víkendu konaly tradiční oslavy sklizně obilí, krajské dožínky. Dvoudenní program vrcholil krojovaným průvodem přes město, kterého se zúčastnilo skoro osm stovek lidí nejen z České republiky v krojích.
Tábor /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Když jsem na vlastní kůži šla podstoupit proceduru výběru do komparsu filmu, který v Táboře natáčí Jiří Menzel, šlo mi o to, abych vám tento zážitek mohla zprostředkovat. Nic víc jsem neočekávala, jenže pak se vše k mému velkému překvapení otočilo.
Tábor – Když jsem na vlastní kůži šla podstoupit proceduru výběru do komparsu filmu, který v Táboře natáčí Jiří Menzel, šlo mi o to, abych vám tento zážitek mohla zprostředkovat. Nic víc jsem neočekávala, jenže pak se vše k mému velkému překvapení otočilo.
Severní čechy - V předposledním díle čtenáře seznámíme s lokalitami Libereckého kraje. Podívejte se!
Břeclav - Bylinky, klobásky, čerstvé pečivo, česnek, med a hlavně sezónní zelenina a ovoce. Bez supermarketových mačkanic a pod širým nebem. To jsou farmářské trhy, které se loni zabydlely před břeclavským kulturním domem a každý letní pátek se těší zájmu nakupujících i stánkařů.
Dobříš - Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.
Dobříš /FOTOGALERIE/– Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.
Krňovice /FOTOGALERIE/ – Na sto padesát turistů se obvykle vystřídá během víkendu ve zdejším Podorlickém skanzenu. „Záleží na počasí," řekli nám tu.
Praha - Rady o zdravém stravování se podle profesora Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy často míjejí účinkem, protože mají mentorský, někdy až výhružný tón. Varují před riziky a přitom nenabídnou vhodnou alternativu. Profesor to řekl k manuálu dietologie, který s názvem 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách vydalo Fórum zdravé výživy.
Krňovice /FOTOGALERIE/ – Na sto padesát turistů se obvykle vystřídá během víkendu ve zdejším Podorlickém skanzenu. „Záleží na počasí," řekli nám tu.
Praha - Rady o zdravém stravování se podle profesora Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy často míjejí účinkem, protože mají mentorský, někdy až výhružný tón. Varují před riziky a přitom nenabídnou vhodnou alternativu.
Ústecko - Na vše úřady zavedly přídělový systém, lidé pěstovali zeleninu i v květináčích místo květin.
Lenora /FOTOGALERIE/ – Jedna pravda platí, a to, že chleba se nepřejí.
Buchlovice /ROZHOVOR/ – Rozdává lidem radost, smích, touhu, vnitřní sílu, pocit štěstí a obrovskou vůli. Škála prožitků, které šestašedesátiletý inženýr Miloslav Hrdý, inspirátor Festivalu česneku v Buchlovicích, ale také nejrůznějších výstav a akcí v tamním Muzeu Podhradí nabízí, by mohla pokračovat do nekonečna.
Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.
Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.
Prachaticko - Lidé v obcích na Prachaticku si užívají léto při slavnostech nebo i pečení chleba.
Ostuda! Tak lze označit „péči", jíž ústecký magistrát věnuje promítání nejpopulárnějšího českého pojízdného biografu, Kinematografu bratří Čadíků, na Lidickém náměstí v centru města. Nepřidal ani kačku, radnice ví, jak vyčadit s Čadíky. Ale Telnici už před pár dny Kinematograf bavil. Oč my jsme horší?!
Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.
Dolní Němčí – „Od pěti sme tu s Kájů byli, v peci sme vám zatopili. Dajte si ten chleba všeci a nacpěte si břuch. Ináč vám přeju dobrů chuť." Tento vzkaz návštěvníkům dominoval v sobotu 21. července kolem poledne v té chvíli ještě nepopsané straně kroniky Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.
Lenora – Již příští sobotu provoní šumavskou obec vůně pečiva při již tradiční Slavnosti chleba.
Valašské Meziříčí - V porovnání s dramaty posledních dnů to byla zdánlivá banalita.
Liberecký kraj - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.
Liberecký kraj /ROZHOVOR/ - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.
Zbečno - Jsou to čtyři neděle, kdy se správci kulturní památky Hamousova statku ve Zbečně Luboši Vokounovi dostalo velké pocty: „Možná nejen starší ročníky tu dámu budou znát. Přes známé jsem byl osloven legendární sportovkyní Ájou Vrzáňovou, zda by nemohla ochutnat náš domácí chléb, který tady na Hamousově statku peču v historické peci. Tak jsem si řekl, proč ne."
Zbečno - Správci kulturní památky Hamousova statku ve Zbečně Luboši Vokounovi se dostalo velké pocty: „Možná nejen starší ročníky tu dámu budou znát. Přes známé jsem byl osloven legendární sportovkyní Ájou Vrzáňovou, zda by nemohla ochutnat náš domácí chléb, který tady na Hamousově statku peču v historické peci. Tak jsem si řekl, proč ne."
Liberecký kraj - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.
ČR - V České republice se ročně upeče zhruba 650 tisíc tun pekárenských výrobků v hodnotě kolem 25 miliard korun. Produkuje je na 750 pekáren, z nichž asi šedesát je průmyslových. Ostatní jsou střední či řemeslné. Část z tohoto množství pak dodávají do regálů přímo velké samoobsluhy. Ještě před padesáti lety bylo přitom v Československu asi deset tisíc pekáren.
Zlínsko - Na čtvrtek 10. července 1997 by mnozí v Tlumačově nejraději jednou provždy zapomněli. Vlivem povodní se tam v ten den řítí k zemi první domky.
Brno / ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ - Inspektor, který kontroluje výrobu a prodej potravin, je vlastně takový objevitel. „Lidé by si měli dávat pozor a nakupovat nejen očima, ale i rozumem," říká vedoucí odboru kontroly z brněnského inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Vít Obenrauch.
Mikulov – V dolnorakouské příhraniční oblasti Weinviertel se připravuje projekt Zemské výstavy Chléb a víno. Mikulovského starostu Rostislava Koštiala o něm informovali rakouští partneři z měst Poysdorf a Asparn an der Zaya. A zároveň požádali Mikulov o spolupráci v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Potvrdila to Jitka Chromá z Mikulovské rozvojové.
Mikulov – V dolnorakouské příhraniční oblasti Weinviertel se připravuje projekt Zemské výstavy Chléb a víno. Mikulovského starostu Rostislava Koštiala o něm informovali rakouští partneři z měst Poysdorf a Asparn an der Zaya. A zároveň požádali Mikulov o spolupráci v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Potvrdila to Jitka Chromá z Mikulovské rozvojové.
Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.
Sopotnice – Naše babičky a prababičky říkaly chlebu „Boží dar" a než nakrojily nový bochník, nožem ho „pokřižovaly" a žehnaly mu. Chléb se na vsích pekl zpravidla jednou týdně, doma bylo zaděláno těsto, v ošatkách se pak „bochníky" vezly k mistru pekaři.
Karlovarský kraj – Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova. Ty všechny mohou na příští čtyři roky používat označení Regionální potravina, které zaručuje jejich kvalitu.
Chrudim – Asociace inline hokejových klubů extraligy České republiky uzavřela tabulky základní části, po které z divize Západ a Východ první čtyři mužstva hrají play off a naopak dva poslední z každé skupiny bojují v rámci play out o udržení v nejvyšší soutěži.
Plzeň – Kdy už pojedeme nakoupit? Dnes ne, necháme to na zítra, teď nemám čas. Podobné rozhovory je možné zaslechnout v mnoha domácnostech. Teď by mohly skončit.
Litoměřice - Polotovary chlebů z Polska obalené plísní taková podívaná se naskytla zaměstnancům Státní zemědělské a potravinářské inspekce v litoměřickém Kauflandu. Za tento „objev" může obchodní řetězec dostat pokutu až do výše 50 milionů korun.
Brno - Obchod řetězce Kaufland v Litoměřicích připravoval a prodával plesnivé pečivo. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tam našla 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly napadeny plísní. SZPI kontrolu provedla na základě podnětu spotřebitele, který si pekařský výrobek koupil.
Plzeň – Kdy už pojedeme nakoupit? Dnes ne, necháme to na zítra, teď nemám čas. Podobné rozhovory je možné zaslechnout v mnoha domácnostech. Teď by mohly skončit.
Tento nově oznámený titul pro Wii U jsme mohli všichni zhlédnout na konferenci Nintenda na E3, ale neměl jsem představu, jak přesně se bude Pikmin 3 hrát. Nintendo, věrné tradici, nechce zbytečně komplikovat a základní premisa je jednoduchá.
Hulín – Na pódiu hulínského Letního kina se v sobotu předvedlo deset rockových kapel v rámci osmého ročníku hulínského OpenFestu.
Brno /SOUTĚŽ UVNITŘ/ – Chleba viděl poprvé v letadle do České republiky. To mu bylo dvaadvacet. „Díval jsem se na něho a moc jsem mu nedůvěřoval," usmívá se Titus Ablorh z Ghany, který v Brně žije pětadvacet let. Přesto byl chleba první slovo, které se naučil.
Pardubice – Tradiční Dny chleba pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů České republiky. Již osmnáctý ročník se uskuteční zítra v pardubickém Ideonu.
Domažlice - S pocitem zostuzení, ponížení a zesměšnění odcházel pan Milan z domažlického Kauflandu. Všeho se mu před zraky desítek dalších zákazníků v dostatečné míře dostalo od pokladní a její nadřízené za to, že upozornil na špatně účtovanou položku za chléb.
Potštát – Nedávno skončené Třetí farmářské trhy v Hranicích neměly jen upozornit na nabízené regionální zemědělské či řemeslné produkty, ale také zviditelnit vůbec první držitele certifikační známky „Moravská brána regionální produkt".
Zahoří, Třebel – Na úpatí Vlčí hory, v místě zaniklé vísky Zahoří se v sobotu linula vůně čerstvých chlebů a pomazánek rozmanitých chutí. Opět se zde totiž konaly Chlebovomáslové slavnosti.
Potštát – Nedávno skončené Třetí farmářské trhy v Hranicích neměly jen upozornit na nabízené regionální zemědělské či řemeslné produkty, ale také zviditelnit vůbec první držitele certifikační známky „Moravská brána regionální produkt".