Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Pečení chleba v Dolním Němčí bylo letos bez kulturního programu

Dolní Němčí – „Od pěti sme tu s Kájů byli, v peci sme vám zatopili. Dajte si ten chleba všeci a nacpěte si břuch. Ináč vám přeju dobrů chuť." Tento vzkaz návštěvníkům dominoval v sobotu 21. července kolem poledne v té chvíli ještě nepopsané straně kroniky Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.

Zeman: Dva chleby nejíte, dva kabáty nenosíte

Liberecký kraj - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.

Podnikatel Zeman: Dva chleby nejíte, dva kabáty nenosíte

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.

Slavná Ája Vrzáňová pochválila zbečenský chléb

Zbečno - Jsou to čtyři neděle, kdy se správci kulturní památky Hamousova statku ve Zbečně Luboši Vokounovi dostalo velké pocty: „Možná nejen starší ročníky tu dámu budou znát. Přes známé jsem byl osloven legendární sportovkyní Ájou Vrzáňovou, zda by nemohla ochutnat náš domácí chléb, který tady na Hamousově statku peču v historické peci. Tak jsem si řekl, proč ne."

Slavná Ája Vrzáňová pochválila zbečenský chléb

Zbečno - Správci kulturní památky Hamousova statku ve Zbečně Luboši Vokounovi se dostalo velké pocty: „Možná nejen starší ročníky tu dámu budou znát. Přes známé jsem byl osloven legendární sportovkyní Ájou Vrzáňovou, zda by nemohla ochutnat náš domácí chléb, který tady na Hamousově statku peču v historické peci. Tak jsem si řekl, proč ne."

Zeman: Dva chleby nejíte, dva kabáty nenosíte

Liberecký kraj - Budoucnost podnikání Jaroslav Zeman vidí kromě továrny DETOA, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. Na jaře získal titul Podnikatel roku 2011.

Šampióni ze soutěže o chléb roku míří do prodejen v celé republice

ČR - V České republice se ročně upeče zhruba 650 tisíc tun pekárenských výrobků v hodnotě kolem 25 miliard korun. Produkuje je na 750 pekáren, z nichž asi šedesát je průmyslových. Ostatní jsou střední či řemeslné. Část z tohoto množství pak dodávají do regálů přímo velké samoobsluhy. Ještě před padesáti lety bylo přitom v Československu asi deset tisíc pekáren.

Vít Obenrauch: V chlebu už jsme našli i zapečený teploměr

Brno / ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ - Inspektor, který kontroluje výrobu a prodej potravin, je vlastně takový objevitel. „Lidé by si měli dávat pozor a nakupovat nejen očima, ale i rozumem," říká vedoucí odboru kontroly z brněnského inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Vít Obenrauch.

Rakušané chtějí do Mikulova za chlebem a vínem

Mikulov – V dolnorakouské příhraniční oblasti Weinviertel se připravuje projekt Zemské výstavy Chléb a víno. Mikulovského starostu Rostislava Koštiala o něm informovali rakouští partneři z měst Poysdorf a Asparn an der Zaya. A zároveň požádali Mikulov o spolupráci v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Potvrdila to Jitka Chromá z Mikulovské rozvojové.

Rakušané chtějí do Mikulova za chlebem a vínem

Mikulov – V dolnorakouské příhraniční oblasti Weinviertel se připravuje projekt Zemské výstavy Chléb a víno. Mikulovského starostu Rostislava Koštiala o něm informovali rakouští partneři z měst Poysdorf a Asparn an der Zaya. A zároveň požádali Mikulov o spolupráci v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Potvrdila to Jitka Chromá z Mikulovské rozvojové.

Vybrané potraviny se mohou pyšnit kvalitní značkou regionu

Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.

Chleba 'jak má být' umí v Sopotnici

Sopotnice – Naše babičky a prababičky říkaly chlebu „Boží dar" a než nakrojily nový bochník, nožem ho „pokřižovaly" a žehnaly mu. Chléb se na vsích pekl zpravidla jednou týdně, doma bylo zaděláno těsto, v ošatkách se pak „bochníky" vezly k mistru pekaři.

V Kauflandu objevili plesnivé potraviny

Litoměřice - Polotovary chlebů z Polska obalené plísní taková podívaná se naskytla zaměstnancům Státní zemědělské a potravinářské inspekce v litoměřickém Kauflandu. Za tento „objev" může obchodní řetězec dostat pokutu až do výše 50 milionů korun.  

Kaufland v Litoměřicích prodával plesnivé pečivo, zjistila inspekce

Brno - Obchod řetězce Kaufland v Litoměřicích připravoval a prodával plesnivé pečivo. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tam našla 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly napadeny plísní. SZPI kontrolu provedla na základě podnětu spotřebitele, který si pekařský výrobek koupil.

Sametová revoluce? To jsem asi zrovna někde pil

Brno /SOUTĚŽ UVNITŘ/ – Chleba viděl poprvé v letadle do České republiky. To mu bylo dvaadvacet. „Díval jsem se na něho a moc jsem mu nedůvěřoval," usmívá se Titus Ablorh z Ghany, který v Brně žije pětadvacet let. Přesto byl chleba první slovo, které se naučil.

Dny chleba v Pardubicích již po osmnácté

Pardubice – Tradiční Dny chleba pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů České republiky. Již osmnáctý ročník se uskuteční zítra v pardubickém Ideonu.

Z Kauflandu jsem odešel ponížen, říká nespokojený zákazník

Domažlice - S pocitem zostuzení, ponížení a zesměšnění odcházel pan Milan z domažlického Kauflandu. Všeho se mu před zraky desítek dalších zákazníků v dostatečné míře dostalo od pokladní a její nadřízené za to, že upozornil na špatně účtovanou položku za chléb.

Bochník chleba skrýval ocásek

Ústí nad Labem  – Nemilé překvapení čekalo na rodinu Bílkových, když si chtěli ve čtvrtek k večeři namazat chleba s máslem.

Muzejní noc bude o chlebu

Bruntál - Muzejní noc je akce, při níž jsou muzea, galerie a památkové objekty otevřeny déle než obvykle. Provozovatelé připravují navíc speciální program, v Bruntále jej letos věnovali chlebu a návštěvníky zvou v pátek 18. května od 17 hodin na zámek. Krnov čeká svátek muzea v červnu.

Do Lenory láká vůně čerstvého chleba

Lenora - Zima už definitivně skončila, a tak se Lenorští mohli vrátit k oblíbenému seriálu, kterým je pečení pro veřejnost. Vůně čerstvého pečiva se od hliněné pece nesla poslední dubnovou sobotu.

Středověký chléb tahali z dobové pece

Frýdlant /FOTOGALERIE/ - Domácí chleba o víkendu provoněl okolí frýdlantského Špitálku. Městské muzeum se může pochlubit naprostým unikátem. Do nově vznikající expozice přibyla replika zhruba 500 let staré chlebové pece, kterou si o víkendu postavili místní žáci základních škol.

Středověký chléb tahali z dobové pece

Frýdlant - Domácí chleba o víkendu provoněl okolí frýdlantského Špitálku. Městské muzeum se může pochlubit naprostým unikátem. Do nově vznikající expozice přibyla replika zhruba 500 let staré chlebové pece, kterou si o víkendu postavili místní žáci základních škol.

Ve Frýdlantě postaví repliku pět set let staré pece

Frýdlant – Stejně vypečený chléb, jaký jedli lidé před pěti sty lety, možná ochutnají na konci týdne ve Frýdlantě. Archeologové tam budou v objektu tzv. Špitálku po dobu dvou dnů stavět repliku staré chlebové pece. Přesně takové, jejíž pozůstatky našli při průzkumu. Dobroty z pece by měli lidé ochutnávat nejen tento víkend, ale používat je budou  i v budoucnu při akcích.

Ve Frýdlantě postaví repliku pět set let staré pece a upečou v ní chleba

Frýdlant – Stejně vypečený chléb, jaký jedli lidé před pěti sty lety, možná ochutnají na konci týdne ve Frýdlantě. Archeologové tam budou v objektu tzv. Špitálku po dobu dvou dnů stavět repliku staré chlebové pece. Přesně takové, jejíž pozůstatky našli při průzkumu. Dobroty z pece by měli lidé ochutnávat nejen tento víkend, ale používat je budou  i v budoucnu při akcích.

Risen 2: gothický Karibik se vším všudy, v dobrém i zlém

Delší vlasy, klapka přes oko, oděv Inkvizice a stabilně udržovaná hladinka alkoholu. Bezejmenný geroj původního Risen se na první pohled změnil. Při letmém pohledu na pirátské zasazení, střelné zbraně nebo přátelské gnomy lze to samé deklarovat o Risen 2: Dark Waters.

Nadávky? Můj denní chleba

Zlín - Jejich kanceláří jsou ulice, parky a nádraží. Místa, která představují přirozené prostředí jejich „klientů“. Říká se jim streetworkeři. I když si většina lidí představí pod tímto pojmem sbírání použitých injekčních stříkaček po narkomanech a zásobování je čistými, není to pravidlem.

Ján Moravčík si na fotbalový chleba vydělává v Rakousku

Ostrava, Opava - Erich Cviertna dal Jánu Moravčíkovi poprvé čuchnout k druhé lize, v Hlučíně na něj sázel i Petr Samec. Nyní se ofenzivně laděný záložník baví fotbalem v rakouské Landeslize, společně s dalším Čechem Michalem Drábkem se v ní snaží zachránit tým Union Pregarten.

Legend of Grimrock: splněný sen domova důchodců

Prvotina finského nezávislého týmu Almost Human, vzhlížející se v klasických dungeon crawlerech jako Dungeon Master nebo Eye of the Beholder, měla už od začátku ambice uctít a vrátit na monitor zašlé kouzlo přelomu 80. a 90. let, a zároveň citlivě upravit dnes už přežité hratelnostní prvky.

První značku Moravská brána získal chléb, mošty i pecáky

 Hranicko – Celkem jedenáct výrobků z Hranicka a Lipnicka získaly ocenění značky Moravská brána regionální produkt. Toto nové označení místním výrobcům udělila certifikační komise, která zhodnotila vůbec první žádosti o symbol značící produkt vyrobený v tomto regionu.

Regionální sýr či chleba. Ústecký kraj chce zavádět místní značku

Ústecký kraj - Na Mostecku se budou možná certifikovat místní výrobky a služby. Značka Regionální produkt se v Ústeckém kraji zatím uděluje jen v Českém Švýcarsku. Krajská samospráva teď chce, aby v každém regionu Ústeckého kraje, který se pro návštěvníky a turisty prezentuje jako Brána do Čech, mohly firmy po splnění kritérií také certifikovat své výrobky nebo služby.

Opilí mladíci ukradli z pekárny chleby a rohlíky

Uherské Hradiště – Jen chvíli se ze svého lupu – čtyř bochníků chleba a dvanácti rohlíků – radovala trojice opilých mladíků. „Před půl čtvrtou v noci na pátek 6. dubna rozrazili vrata pekárny v centru Uherského Hradiště.

Regionální sýr či chleba. Ústecký kraj chce zavádět místní značku

Ústecký kraj - Na Mostecku se budou možná certifikovat místní výrobky a služby. Značka Regionální produkt se v Ústeckém kraji zatím uděluje jen v Českém Švýcarsku. Krajská samospráva teď chce, aby v každém regionu Ústeckého kraje, který se pro návštěvníky a turisty prezentuje jako Brána do Čech, mohly firmy po splnění kritérií také certifikovat své výrobky nebo služby.