Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Téměř na den přesně se do Nového Města na Moravě vrátil po devadesáti letech první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Novoměští ho v sobotu při městských slavnostech Nova Civitas přivítali stejně jako 17. června 1928 – chlebem a solí. FOTO:

Do Nového Města přijel prezident Masaryk. Po devadesáti letech

Nové Město na Moravě – Téměř na den přesně se do Nového Města na Moravě vrátil po devadesáti letech první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Novoměští ho v sobotu při městských slavnostech Nova Civitas přivítali stejně jako 17. června 1928 – chlebem a solí.

Silničáři budou opravovat cestu v Ratiboři o délce 3,7 km za částečné uzavírky po polovinách cesty. Střídavý provoz aut v jednom jízdním pruhu bude ve dvou úsecích o délce do pěti set metrů řízený světelnou signalizací.

O Ratibořský chleba Valaši nepřijdou

Silničáři se pustili do rekonstrukce silnice v Ratiboři. Při opravách chodníků a cesty v délce skoro čtyři kilometry asistují zaměstnanci obce, ruku k dílu přiloží i místní obyvatelé.

V sobotu se lidé mohou mimo jiné těšit i na připomenutí návštěvy prezidenta Masaryka v Novém Městě na Moravě.

Do Města přijede prezident, bude uvítán chlebem a solí

Nové Město na Moravě – Dlouho očekávané dvoudenní slavnosti Nového Města na Moravě Nova Civitas jsou tu. Přinášejí s sebou koncerty, výstavy, prezentace, sport i trochu historie. Do města totiž v sobotu po devadesáti letech znovu zavítá první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Ilustrační foto

Naše pečivo není škodlivé. Potvrdily to testy potravinářů

Obávaná látka akrylamid, která vzniká při pečení potravin a jež podle vědců může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, je v českých potravinách zastoupena v zanedbatelném množství. Prokázaly to testy Potravinářské komory. Podle nařízení Evropské komise platného od 11. dubna mají pekaři péct své výrobky tak, aby minimalizovali nebezpečí jeho vzniku. Třeba tím, že nebudou připalovat chlebovou kůrku.

Brněnský hrad Špilberk. Ilustrační foto.

Nová výstava láká na stoletý chleba zblízka nebo původní linoleum Tugendhatů

Brno - Jak vypadá více než sto let starý chléb, keltská šatní spona či původní linoleum z vily Tugendhat pohledem elektronového mikroskopu? Odpověď na tuto otázku se dozvědí lidé na brněnském Špilberku. Na dělovém bastionu tam v pondělí začíná výstava snímků významných exponátů ze sbírek Muzea města Brna.

Maloobchod. Ilustrační foto.

Dotace z kraje podpoří vesnické prodejny. Žádosti přijímá od konce května

Jižní Morava – Koupit mléko, chleba a rohlíky znamená pro lidi z malých obcí, jako je Karlín na Hodonínsku nebo Kurdějov na Břeclavsku, cestu do nejbližšího města nebo větší vesnice. Žádnou prodejnu ve vsi nemají. Změnit to může nová dotace z kraje. Malé venkovské obchody si rozdělí až dva miliony korun. 

Ve středu, kdy se v Příbrami soutěžilo o Regionální potravinu Středočeského kraje, se v elitní společnosti ocitly další pochoutky s výjimečnou kvalitou i chutí.

Jedna z devíti pečetí kvality potravin zůstala neudělena

Střední Čechy – Chleba, něco na namazání, výrobky mlékárny i z řeznictví – a k tomu ještě pivko a dezert. Vypadá to jako nákupní seznam – a vlastně ano: skutečně může posloužit jako doporučení, co nakoupit. I to je cílem potravinářských soutěží: ukázat, které pokrmy stojí za pozornost spotřebitelů.

Žáci druhé třídy Základní školy Francova Lhota si v pondělí 23. dubna 2018 vyzkoušeli setí obilí na poli rodičů kardinála Trochty. Tím zahájili šestnáctý ročník akce Od zrníčka ke chlebíčku.

Francolhotští školáci oseli pole kardinála Trochty

Už šestnáctý ročník akce Od zrníčka ke chlebíčku pořádají letos ve Francově Lhotě. Jejím cílem je připomenout a přiblížit dětem činnosti, které je potřeba vykonat, než se jim na stůl dostane hotový chléb.

piknik, ilustrační foto

Jde se na první jarní piknik!

Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.  

Ilustrační foto

Místo chleba muž v pekárně ukradl peníze

Domažlice – V sobotu 7. dubna zahájili policisté Obvodního oddělení Domažlice úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež, ke které mělo dojít v pátek odpoledne.

reportáž z nahrávání

REPORTÁŽ: Zpěvák, ten tvrdý chleba má

/AUDIO, VIDEO/ Již brzy ocení Akademie populární hudby ty nejlepší hudební výkony a nové nahrávky, které vznikly během loňského roku. Stát se pěveckou hvězdou a natočit si vlastní píseň či celé cédéčko má nyní možnost kdokoliv. Vítězství v Andělech vám garantovat nemůžeme, ale že si to užijete, je jisté. Dárkový portál Zážitky.cz vám nahrávání zprostředkuje v malém útulném domácím nahrávacím studiu v Praze 4.

Vítězka soutěže Pekař roku 2018 kategorie junior Klára Kalvodová.

Výroba cukroví je o citu pro umění a chleba o intuici, říká oceněná pekařka

Brno - Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.

Vítězka soutěže Pekař roku 2018 kategorie junior Klára Kalvodová.

Výroba cukroví je o umění a chleba o intuici, říká oceněná pekařka

Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.

thajské zelené karí

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Tiskovou konferencí zahájila Jiskra Ústí nad Orlicí jarní část sezony ČFL. Představena byla i nová posila fotbalistů Jakub Chleboun.

Bomba! Na stoperu se objeví zkušený Chleboun

Ústí nad Orlicí - Nikdo neusnul na vavřínech. Daleko více se bude na jaře lámat chleba. Každý bod může hrát svou roli. Proto týmy logicky zkvalitňují kádry. Ani v Ústí nechtěli nic ponechat náhodě. Posílili, aby vzrostla nejen konkurence, ale především fotbalová kvalita.

lepenice

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

Český dům na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Český dům v Pchjongčchangu navštívilo 35 tisíc lidí. Prošla jím i řada hvězd

Téměř 32 tisíc načepovaných piv, dva tisíce napečených bochníků českého chleba, oslavy medailí, návštěvy českých a zahraničních sportovních hvězd a zisk „zlaté medaile“ mezi olympijskými domy jednotlivých národů. To vše patřilo k chodu Českého domu na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, který během sedmnácti dnů navštívilo přibližně 35 tisíc lidí.

Olympijský festival v areálu brněnského výstaviště - sáňkaři zleva Lukáš Brož a Matěj Kvíčala.

V Koreji byl oproti supermarketu Pan chleba, tvrdí olympijský sáňkař Kvíčala

Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě minulý týden se rvali o co nejlepší umístění na olympijských hrách v Jižní Koreji, ve středu už rozdávali úsměvy na Olympijském festivale v Brně. Sáňkaři Lukáš Brož a Matěj Kvíčala se na brněnském výstavišti dokonce potkali s bronzovou snowboardkrosařkou Evou Samkovou.

Ilustrační foto.

Ve Cvrčku budou péct český chléb

Kostelec nad Orlicí - Alchymie. To je podle některých kuchařských odborníků um upéct kváskový chléb. Je totiž třeba správně namíchat přesné poměry mouky, vody, soli i dalších ingrediencí. S láskou je dohromady vypracovat do těsta, vědět na kolik stupňů péct a jak dlouho.

Brhlík lesní

Víte, jak přikrmovat ptáky v zimě? Rozhodně ne plesnivým chlebem

Zima o sobě dala v těchto dnech vědět. Nejen ornitologové, ale i široká veřejnost tak začali připravovat za okna, na balkony, ale i do zahrad či parků krmítka pro drobné opeřence. Začíná totiž období přikrmování a pozorování ptáků v krmítkách. Ne každý ale ví, čím návštěvníky krmítek přikrmovat tak, aby jim neublížili.

Z čeho se vyrábí chleba, se v sobotu dozvěděly děti ve vyškovském zooparku. A také si ho upekly.

Procházku vyškovským zooparkem provoněl čerstvě upečený chléb

Vyškov /REPORTÁŽ, VIDEO/ – Z čeho se dělá chléb? „Z mouky, vajíček,“ odpovídá jeden z chlapců, který se co nevidět pustí do pečení, na otázku pracovnice vyškovského zooparku Marcely Kopřivové. Ta v sobotu provází akcí Upeč třeba chleba…, která se odehrává v kuchyni tamního Hanáckého statku. Skupinku dětí, kterou má právě na starosti, překvapivě tvoří samí hoši.

Živelný den na Sluňákově

Živelný den na Sluňákově nabídl foukanou i čerstvý chléb z pece

FOTOGALERIE / Jak chutná domácí chleba z pece, jak vykřesat oheň nebo se šípem trefit do středu terče? K čemu se dříve využívaly přírodní živly učil Živelný den v Domě přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou, kam v sobotu dorazily desítky rodin s dětmi. 

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Chleba levnější nebude

Většina voličů rozhodla, že Miloš Zeman je dobrý prezident a na to, aby si na Vysočině četl knížky, že je ho škoda. Voliči, kteří se Miloše Zemana chtěli zbavit, litují, že neměli silnějšího protikandidáta, protože tuší, že Miloš Zeman k poražení byl.

V černočerveném je liberecký Pavel Bína, kterého brání jablonecký Makula.

Jablonec si namazali na chleba

Liberec - Futsalový Jablonec se sice před šlágrem II. futsalové ligy chlubil, že si lídra soutěže z Liberce namaže na chleba, ale šeredně se zmýlil. Na ten chleba byl namazán devíti góly sám.

Nejstarší vystavené betlémy pochází z 2. poloviny 19. století, ale zastoupena je i současná tvorba.

Mezi vystavenými betlémy jsou i vyrobené z chleba

Příbram - Tradiční výstavu betlémů mohou zájemci navštívit do sedmého ledna v Galerii Františka Drtikola v příbramském Zámečku - Ernestinu. Představují se tam dvě desítky současných i historických betlémů z příbramského regionu a také zvykosloví spojené se svátkem Tří králů. Výstavu připravilo Hornické muzeum Příbram.

Ilustrační foto.

Dolnoújezdský tým dominuje v přeboru

Svitavsko – Suverénně procházejí dolnoújezdské volejbalistky podzimní částí krajského přeboru. Dalšími soupeřkami v pořadí, které si „namazaly na krajíc chleba“, byly hráčky z Letovic.

Betlémy v Písku.

Betlémy zhotovené z papíru, dřeva i chleba

Písek - Město usiluje o to, aby v adventním čase veřejný prostor i další místa zdobilo co nejvíce betlémů z různých materiálů. Ke slaměnému a dřevěnému betlému přibude letos kovový.

Obchůdky v Proboštově. Vietnamská večerka.

Rohlíky a chleba prodávají dál. EET vaz Vietnamcům nesrazila

Ústecký kraj - „Chcete čerstvé pečivó. Rohlik, chleba máme,“ hlásí vietnamský prodejce při vstupu do jeho obchodu v centru Teplic. Říká to úplně stejně jako před zavedením elektronické evidence tržeb (EET). Masový konec vietnamských obchodníků s potravinami se nekonal. 

Radek Šírl v dresu Zbuzan

Dva roky bez fotbalu! Šírl si vyslechl trest za své řádění

Praha – Donedávna pro něj byl fotbal každodenním chlebem, teď si na další soutěžní zápas počká celé dva roky. Přesně takový trest vyměřila disciplinární komise Radku Šírlovi za inzultaci rozhodčího v utkání dvanáctého kola divize C. Jeho klub Zbuzany zaplatí pokutu ve výši 150 tisíc korun. Sobotní zápas navíc prohrál kontumačně 0:3.

Letošní, 34. ročník mezinárodního festivalu JAZZFEST KARLOVY VARY SOKOLOV 2017 končí čtvrtým, hlavním koncertem, který se uskuteční v sobotu 28. října v sále hotelu Imperial. Festival uzavře vystoupení skupin M. K. Collective a Marianne Solivan & Walter F

FOTO: Jazzový festival je u konce

Karlovy Vary - Letošní, 34. ročník mezinárodního festivalu JAZZFEST KARLOVY VARY SOKOLOV 2017 končí čtvrtým, hlavním koncertem, který se uskuteční v sobotu 28. října v sále hotelu Imperial.