Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Hradečtí hokejisté slaví v originálních vánočních dresech. Na prvním gólu proti Chomutovu se podíleli Filip Pavlík, Michal Dragoun a Mislav Rosandič.

Vánoční party bez kocoviny

Hradec Králové - Hokejová extraliga: V načančaném zápase, posledním před svátky, Hradec rozstřílel Chomutov jasně 5:0.

Jan Nepomuk Harrach

Vzpomínka na českého kavalíra hrabě Harracha

Vrchlabí - Novou knihu s titulem Jan Nepomuk Harrach Ze života českého kavalíra pokřtili včera protagonisté besedy o slavné osobnosti. Ve vrchlabském ekocentru Krtek o něm pohovořil ředitel jilemnického krkonošského muzea Jan Luštinec.

Ilustrační foto.

Nekopnou si pět utkání

Nymburk - Stopku na pět soutěžních utkání vyfasovali od disciplinární komise Okresního fotbalového svazu v Nymburce dva vyloučení fotbalisté z posledního odehraného kola. Na fotbal musí na nějakou dobu zapomenout křečkovský Martin Müller a Pavel Tomek z Chlebů.

Himalájský úsměv v podání cestovatelů, kteří přijedou 20. listopadu do Polné.

Zavoní indický chléb a cestovatel povypráví o Himaláji

Polná - Zdolali horské treky u Annapuren i Everestu, projeli Indii od severu k jihu stopem i vlakem, zahráli si v bollywoodském filmu, navštívili mnoho škol a především pronikli do jedinečných tajů jógy a meditace. To je v kostce desetiměsíční dobrodružné putování cestovatelů Karla Štěpánka a jeho argentinské přítelkyně Natalie Aversy, které v úterý 20. listopadu přijedou představit do Polné.

Chomutov se vrátil do První republiky. Masaryka uvítali chlebem a solí

Chomutov se vrátil do První republiky. Masaryka uvítali chlebem a solí

Chomutov - Dobové tržiště, menší vojenská přehlídka a především napjaté očekávání na příjezd prezidenta Osvoboditele. Chomutov se rozhodl v neděli uspořádat velké oslavy vzniku Československa. Krátce po 14. hodině přijel do města, na náměstí 1. máje Tomáš. G. Masaryk v kočáře, doprovázený legionáři.

Ilustrační foto

Je to pekárna, nebo není? Rozhodne nová vyhláška

Prodáváme čerstvé pečivo z vlastní pekárny, lákají supermarkety zákazníky z billboardů. Za rok zřejmě mnohé z nich budou muset zmizet. Důvodem má být připravovaná vyhláška ministerstva zemědělství, která je nyní v připomínkovém řízení. „Dotkne se 3500 firem,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Chleba

Chleba jíme méně než kdysi. Kvůli neúrodě zdraží

/INFOGRAFIKA/ Chleba musí nejen pěkně vypadat. Má být i propečený, aby při poklepání na spodní stranu zazvonil. „Propečenost je velmi důležitá, protože pak vydrží delší dobu,“ říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Zákazníci si ovšem nyní budou muset připlatit. Mlynáři vzhledem k horší úrodě zvýšili o pětinu cenu mouky.

Na akci byly ke shlédnutí dýně všech druhů a velikostí.

Zámek v Lysicích zaplnily dýně. Byly v marmeládě, chlebu i závinu

Lysice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Krásné slunečné počasí láká na druhém říjnovém víkendu na zámek v Lysicích stovky lidí. Návštěvníci nepřišli jen kvůli prohlídce barokního zámku a jeho půvabné zahrady s promenádní kolonádou, ale byli zvědaví i na jarmark s Dýňobraním.

Ilustrační foto

Revmatoidní artritida. Boj proti imunitě i proti systému

/ROZHOVOR/ Bolesti a otoky kloubů rukou, ranní ztuhlost kloubů. To je dennodenní chléb asi procenta Čechů. Podle VZP se počet pacientů s revmatoidní artritidou navíc za posledních pět let zvýšil zhruba o deset procent. Proč nemoc vlastně vzniká, není jisté. Jasné ale je, že až polovinu nemocných připraví o jejich zaměstnání a že boj imunitního systému s klouby může skončit dokonce trvalou invaliditou.  

Ilustrační foto.

Upečou chleba

Jablonné nad Orlicí - Rodinné centrum Srdíčko ve čtvrtek láká na Pečení chleba. Kromě užitečných rad a názorných ukázek si každý domů odnese připravený kvásek.

Ilustrační foto.

V Poličce se večer lámal chleba

Polička - Po víkendových volbách je jasné, že bude v Poličce už čtvrté volební období pokračovat populární starosta Jaroslav Martinů (ODS). Spor se však vede o jménu místostarosty a ostatních radních.

Svatováclavské střelecké slavnosti v Českém Brodě.

OBRAZEM: Střelce historickou kuší přivítali chlebem, solí a vínem

Český Brod - Již desátý ročník soutěže ve střelbě historickou kuší se uskutečnil v sobotu 29. září na parkáně českobrodských hradeb. Soutěže se zúčastnilo 18 střelců z nichž někteří dorazili například z Roztok, Kralup, Benice, Liberce nebo také až z německého Berlína. Všichni střelci byli po slavnostním nástupu, který doprovázela dobová kapela, tradičně přivítáni chlebem, solí a vínem.

Vodní mlýn v Hoslovicích opět roztočil své kolo, lidé se mohli přijít podívat na ukázky řemesel.

Řemeslníkům hrál do práce klapot mlýnského kola

Hoslovice – Mlýnské kolo se v sobotu 22. září roztočilo ve mlýně v Hoslovicích a s ním i tradiční ukázka řemesel. Do práce se pustili například řezbář, přadlena nebo košíkář. Areálem se nesla vůně pečeného chleba, zelňáků i domácích sýrů. U barevných marmelád vysedávaly trhovkyně v tradičních čepcích a dobových šatech.

Farmářský den ve Valašském ekocentru

Valašské ekocentrum vonělo chlebem a tradicemi

Kdo přiložil ruku k dílu, odnesl si nevšední zážitek a olizoval se až za ušima. Vždyť komu se dnes poštěstí vyhrabávat brambory ze země, prát prádlo na valše, loupat fazoli a hrách, krouhat a šlapat zelí nebo mlít obilí na kamenném žernovu?

Sto gólů už nastřílel v dresu Tasovic třicetiletý útočník Miroslav Paul.

Za stý gól koupím koleno nebo udělám chleba ve vajíčku, slíbil střelec Paul

Tasovice – Neúnavný bojovník sršící energii a temperamentem, Miroslav Paul, nasázel sto gólů v dresu Tasovic. Třicetiletý útočník zaznamenal stou trefu v šestém kole divize D proti Humpolci. V divizní soutěži jich vstřelil devadesát a dalších deset přidal v pohárových soutěžích. „Do kabiny jsem slíbil občerstvení. Kluci mají rádi maso, tak to bude možná koleno. Jsem specialista na chleby ve vajíčku, takže když budu chtít ušetřit, tak bude chleba ve vajíčku,“ smál se střelec.

Sto gólů už nastřílel v dresu Tasovic třicetiletý útočník Miroslav Paul.

Za stý gól koupím koleno nebo udělám chleba ve vajíčku, slíbil střelec Paul

Neúnavný bojovník sršící energii a temperamentem, Miroslav Paul, nasázel sto gólů v dresu Tasovic. Třicetiletý útočník zaznamenal jubilejní trefu v šestém kole divize D proti Humpolci. V divizní soutěži jich vstřelil devadesát a dalších deset přidal v pohárových soutěžích. „Do kabiny jsem slíbil občerstvení. Kluci mají rádi maso, tak to bude možná koleno. Jsem specialista na chleby ve vajíčku, takže když budu chtít ušetřit, tak bude chleba ve vajíčku,“ smál se střelec.

Hmoždíře u jeskyně Rakefet

Co bylo dřív, chleba nebo pivo? Archeologové objevili 13 tisíc let starý pivovar

Tým archeologů z americké univerzity ve Stanfordu objevil na území dnešního Izraele zatím nejstarší stopy výroby piva. Studie dokazuje, že kultura Natúfienů dokázala vyrábět předchůdce dnešního zlatavého moku již před třinácti tisíci lety. Do stejné éry přitom vědci datují i nejstarší chléb, který se v červenci podařilo objevit v severovýchodním Jordánsku. 

Čtvrtý ročník akce Na chleba sa těžko dělá se uskutečnil v sobotu 8. září 2018 v areálu Památníku A. Strnadla v Novém Hrozenkově. Součástí programu byla soutěž o nejlepší domácí chleba. Vítěze vybírali účastníci akce a odborná porota.

V Hrozenkově vybírali najlepší chleba. Nejvíc zaujal cibulový

Čtvrtým ročníkem akce s názvem Na chleba sa těžko dělá ožil areál Památníku Antonína Strnadla v Novém Hrozenkově uplynulé sobotní odpoledne. Hlavní částí programu byla soutěž O najlepší chleba. Návštěvníci akce a odborná porota vybírali z celkem dvaadvaceti soutěžních vzorků.

Mirkoregiony se na Slováckých slavnostech vína a otevřených památkách

Mikroregiony provoněly Hradiště kulinářskými specialitami

Fronta na drslavskou domácí zabijačku, věčně rozebraný mařacký chleba se sádlem a hektolitry protočeného jarošovského piva. Mimo celodenní zpívání a tančení nabídly mikroregiony Slováckých slavností vína a otevřených památek také ochutnat něco ze svého kulinářského umění.

Krásným opičkám langur duk se narodilo v krátkém čase druhé mládě.

V chlebské zoo se narodila druhá krásná opička

Chleby – V místní zoo se před několika dny narodilo v pořadí již druhé mládě mimořádně vzácného druhu opice langur duk. Matkou druhého chlebského mláděte se stala šestiletá samice Ding. S největší pravděpodobností se opět jedná o samečka. „Ve skupině vládne klid, mládě je stále se svojí matkou, která, přestože je provodička, o svého potomka vzorně pečuje. Svoje okolí začínají mladí languři prozkoumávat přibližně ve dvou týdnech života,“ uvedla Karolina Dufková z chlebské zoo.

Slup žila oslavami chleba. Už počtrnácté.

Slup počtrnácté oslavovala chleba. Přehlídkou traktorů, ukázkou mlýna i hudbou

Slup /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Deštivá sobota voní ve Slupi chlebem. Ale také sladkým pečivem, trdelníky a dalšími pekařskými výrobky. Přestože až na několik desítek minut nepřestává pršet, do areálu blízko vodního mlýna si nacházejí cestu stovky návštěvníků. Kolem poledne jich pořadatelé evidují asi tisíc. Na podiu vedle mlýna hraje dechová hudba. Když skončí, promluví konferenciérka.

Druhé zlechovské dožínky se vydařily.

Zlechovská dožatá, jedinečná slavnost žní a chleba

Ani zakaboněná obloha, z níž tu a tam padaly drobné dešťové kapky, neodradily v neděli odpoledne zlechovskou krojovanou chasu, občany obce a přespolní, od uspořádání 2. ročníku zlechovských dožínek, konce sklizně stříbrného žitka a pšeničky zlaté.  

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky

Emoce, nedostatek chleba a český klučík v ruském tanku

Bylo mu deset let a události srpna roku 1968 bral spíše jako zpestření dětství. Nakonec se ale dokonce podíval do útrob ruského tanku a poté musel s otcem shánět po celém okrese chleba. Toho byl nedostatek a malý Milan Čierny tehdy chléb věnoval za prohlídku tanku sovětským vojákům. Stalo se v Novém Bohumíně.  

Řemeslná akce na mlýně Posečeno, sklizenofoto

Řemeslná akce na mlýně Posečeno, sklizeno

Hoslovice – Navštívily jsme 18. srpna Hoslovický mlýn na akci ,,Posečeno, sklizeno…´´. Jde o tradiční řemeslnou akci, pečení chleba ve starobylé peci s ochutnávkou a řemeslný jarmark pro návštěvníky.

Horko všude. To ale pekaři nevadí. A po chlebu putuje do pece ještě sekaná a klobásy.

Chleba jak za starých časů voní vždy v pátek v Petráškově Dvoře

Český Krumlov – Lákavá vůně čerstvě pečeného chleba se tento pátek nesla, jako nyní každý pátek, z hospody Petráškův Dvůr nedaleko Českého Krumlova. Z pravé, festovní, poctivě vybudované pece, kterou převzal po svém dědečkovi, vytahoval horké pecny Milan Šebesta.

Pečení chleba ve Štolmíři.

OBRAZEM: Štolmíř opět voněla pečeným chlebem

Štolmíř - V sobotu se ve štolmířské veřejné peci opět pekl chléb. Za dobrovolný příspěvek si každý návštěvník mohl pochutnat na čerstvém chlebu či dalamánku. Bylo zde však také připraveno občerstvení s klobásou, bramborákem, špízem a dalšími pochoutkami, nechyběly ani sladké dobroty.

Naleziště v Jordánsku, kde chléb objevili. Uprostřed kruhové ohniště

Změna ve vnímání historie? Archeologové nalezli chléb starý přes 14 tisíc let

/VIDEO/ Zajímavý objev učinili vědci na severovýchodě Jordánska. Nalezli zde totiž spálené zbytky chlebových placek, o kterých se domnívají, že jsou 14 500 let staré. Překvapivé podle nich je, že lidé pravděpodobně pekli chleba nejméně pět tisíc let před tím, než se došlo ke vzniku zemědělství a kultivaci obilovin. Informoval o tom server BBC.

V Bohumíně si připomněli příjezd prezidenta T. G. Masaryka, který město navštívil před 88 lety, 6. 7. 1930. Přivítání proběhlo v dobových kulisách. Při té příležitosti se představily také místní sokolky, které předvedly dvě skladby, které cvičily na Všeso

VIDEO: Prezidenta vítali po 88 letech opět chlebem a solí

O téměř devadesát let zpátky v čase se v neděli vrátili v Bohumíně. Po 88 letech přivítali vzácnou návštěvu – prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který v roce 1930 podnikl cestu do Slezska, a z Bohumína pak vlakem odjížděl zpět do Prahy.

V zoologické zahradě Chleby na Nymbursku přišlo na svět mládě opice langur duk, nejvzácnějšího zvířete, které se v současné době nachází v Česku.

Rarita! Langury duk mají mládě

Chleby /VIDEO/ – V zoologické zahradě Chleby na Nymbursku přišlo na svět mládě opice langur duk, nejvzácnějšího zvířete, které se v současné době nachází v Česku.