FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.
FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.
Červená, bílá i nakrájená na chlebu se sádlem. Na Slavnostech cibule Račetičtí opět předvedli svou nejdůležitější komoditu, a to na několik způsobů. Pilo se dokonce i cibulové pivo.
Panská Lhota – Zajímá vás, jak se dříve pekl chleba, jak chutnaly středověké pokrmy, jak se vyráběla keramika nebo co s čím si dříve museli vystačit řemeslníci? To všechno se v sobotu 5. října dozvíte na středověkém festivalu pod zříceninou hradu Rokštejn nedaleko Brtnice na Jihlavsku. Pořádají ho archeologové z vědecko-výzkumné základny v Panské Lhotě, kteří jsou v tomto místě už jako doma. Na Rokštejně provádí výzkum skoro čtyřicet let.
Divadelní sezonu slavnostně zahájí Prodaná nevěsta. V 17 hodin před divadlo přiveze koňský povoz zpívající krojovanou chasu a uvaděčky v krojích budou přítomné hostit chlebem a solí, koláčky, preclíky a čepovaným pivem.
/FOTOGALERIE/ Letos se již po šesté uskuteční tradiční pečení chleba ve štolmířské peci. Přátelská akce plná dobrého jídla se odehraje pod záštitou M‘am‘alocy v sobotu 14. září. Při ochutnávání chutného bochníku se každý může dozvědět i zajímavé informace ze světa kváskového chleba. Pro místní je akce ideální příležitostí sejít se, popovídat si s přáteli a užít si příjemné odpoledne. Do Štolmíře už se vydává i spoustu nových návštěvníků.
Divadelní sezonu slavnostně zahájí Prodaná nevěsta. V 17 hodin před divadlo přiveze koňský povoz zpívající krojovanou chasu a uvaděčky v krojích budou přítomné hostit chlebem a solí, koláčky, preclíky a čepovaným pivem.
Slup - Už po patnácté zvou organizátoři do Slupi, kde se tuto sobotu v okolí barokního vodního mlýna uskuteční tradiční Slavnosti chleba. Na návštěvníky čeká tradiční jarmark i stánky s občerstvením, burčákem a čerstvým pečivem.
Nová Cerekev – Jak si doma upéct kváskový chléb? Odpověď na tuto otázku dostanou všichni, kteří ve čtvrtek odpoledne zavítají do zasedací místnosti úřadu městyse Nová Cerekev.
Vařené zemáky s kyškou, frgály, krajánky, kontrabáš i kyselicu s čerstvým chlebem ochutnali návštěvníci Pátečního podvečera v dřevěnicích, který se konal na konci srpna ve Valašských Kloboukách. Chalupy u Pechanců, u Pivečků, u Janíků i na Kosence se zaplnily vlídnou atmosférou a přiblížily všední život a pohostinnost našich předků.
Prázdniny se přehouply do druhé půlky, a než se nadějeme, je tu zase škola. Už přemýšlíte, jak dětem v nadcházejícím školním roce vylepšíte jejich svačinky?
Havlíčkobrodsko – Až do začátku září probíhá na Vysočině šestý ročník Letní školy seniorů, která slaví rok od roku větší úspěchy. Pro letošek mají i senioři z Havlíčkobrodska možnost navštívit šest různých tematických přednášek.
Válku s přemnoženými hlodavci vedou na všech frontách zahrádkáři v Olomouckém kraji, kterým hraboši a myši likvidují zeleninu i květiny. Pomoc hledají v zahrádkářských potřebách, kde vykupují běžné pasti a testují nejnovější návnady. Obchodníci mají žně. Hlodavců je však na polích a v zahradách tolik, že v souboji s pěstiteli zatím vyhrávají.
Český Krumlov – Dvouletá medvíďata se na krumlovském zámku úspěšně zabydlují. Přesněji řečeno, už se zabydlela. A českokrumlovské medvědárium pěkně oživila.
Zrušená dovolená, nečekaný příval práce nebo odřeknutá výpomoc prarodičů, a rodiče rázem nevědí, kam se školou povinným dítkem. Ačkoli jsou prázdniny už ve své druhé polovině, místa na příměstských táborech ještě zbývají.
Sbor dobrovolných hasičů ve Vestci byl založen v roce 1888 na základě rozsáhlých požárů hospodářských stavení v předešlých letech. Zastupitelé i statkáři pochopili, že sami nic nezmůžou a na boj s ohněm potřebují hasičskou jednotku.
Deník pokračuje v seriálu o problémových lokalitách na území Ostravy. Po mariánskohorské kolonii Červený kříž a okolí pracovního úřadu v samotném centru, přichází na řadu přívozská oblast západně od Cihelní ulice.
/SERIÁL DENÍKU/ Deník pokračuje v seriálu o problémových lokalitách na území Ostravy. Po mariánskohorské kolonii Červený kříž a okolí pracovního úřadu v samotném centru, přichází na řadu přívozská oblast západně od Cihelní ulice.
Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. Ožilo však na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ V Náchodě začalo fungovat Senior taxi. Už v červenci projevilo na městském úřadě zájem o vydání průkazky k využívání této nové služby přes 300 zájemců. Přepravné za jednu jízdu stojí 25 či 30 korun. (reh)
Jižní Čechy - Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. U nás na jihu Čech ale ožilo na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.
Trocnov - V pátek a v sobotu vypalovali v areálu Jana Žižky z Trocnova keramiku jako ve středověku. Tu vytvořili návštěvníci červencového workshopu Středověké hrnčířství.
FOTOGALERIE/ Vepřové, kuřecí, kuřecí stehenní, kuřecí prsní, kapsa či řízek v láku. S bramborovým salátem, kaší nebo chlebem, takový byl výběr v sobotu odpoledne v plumlovském kempu Žralok na Řízkové sobotě.
Jižní Morava - Několikahodinová zpoždění a přeplněná parkoviště charakterizují podle řidičů současný stav na dálnici D1. Parkovací místa silničáři doplňují, přibude také plot.
Linec – Od pátku do neděle bude v Ulrichsbergu šumavský veletrh, opět jako tradičně výkladní skříň regionu tří zemí – Rakouska, Německa a Česka, píší OÖN.
Mažice - Výjev jak z Prodané nevěsty, Babičky nebo Našich furiantů mohli vidět v sobotu 20. července lidé projíždějící mažickou návsí. Rodáky a přátele obce tam u příležitosti 665. výročí jejího založení vítala krojovaná družina jak jinak než tradičně, tedy chlebem a solí.
FOTOGALERIE/ Žádné výkonové normy ani předepsané receptury. Jen tvarování a sázení běloučkých pecnů na dřevěném lopáři a dychtivé vytahování voňavého chleba s křupavou kůrkou z roztopené kamenné pece v Billově chalupě.
Letos již počtvrté ve Štolmíři nedaleko Českého Brodu proběhlo pečení chleba. Návštěvníci akce, která začínala v sobotních dopoledních hodinách, mohli spatřit, jak pečivo vzniká a samozřejmě být přítomni i jeho pečení.
/FOTOGALERIE/ Přátelské odpoledne s rodinnou atmosférou obohacené o voňavý domácí chleba. To přesně bude tradiční pečení u veřejné pece, které se koná v sobotu 13. července od 10 hodin ve Štolmíři u Českého Brodu. Štolmířské pečení má pod taktovkou obecně prospěšné společnosti M‘am‘aloca čtyřletou tradici a tento rok se koná už počtvrté.
O sérií požáru na polích v našem regionu během uplynulého víkendu jsme už informovali. Na začátku týdne došlo k dalšímu požáru na poli, tentokrát nedaleko obce Chleby. Na místo vyjeli i nymburští dobrovolní hasiči.
Prázdninové pečení chleba v obecní peci se chystá 13. července ve Slemenu. Přijďte na tamní hřiště okusit, jak chutná kváskový chléb zadělávaný tradičním způsobem.
Třebíčsko – Celožitný chléb z Pekařství Malena, čerstvý sýr Panenka Dagmar Duškové z Červené Lhoty a meruňka s levandulí Ivy Navrkalové z Třebíče, to je trojlístek výrobků z Třebíčska, nominovaných na titul Regionální potravina.
Již 300 amatérských kuchařek a kuchařů prošlo za první tři měsíce Školou vaření zlínské Bistrotéky Valachy. Ta rozjela kurzy na různá témata pod vedením vlastních i hostujících kuchařů v březnu a novinka se hned setkala s velkým ohlasem.
Komfort, když ráno nespěcháte a svůj den začnete teplou snídaní, je k nezaplacení. Neodbydete se míchanými vajíčky, ale tentokrát si připravíte dobrotu, po které se naladíte do usměvava hned od rána. A je jedno, jestli je sobota, nebo úterý.
/FOTOGALERIE/ Šedesát bochníků chleba upekli členové Národopisného krúžku Dolněmčan v sobotu 15. června v černé kuchyni v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Už po dvanácté tak uspořádali připomínku na to, jak pekli chleba naši předkové.
Štolmíř - Tradiční veřejné pečení chleba se konalo v sobotu 15. června ve Štolmíři nedaleko Českého Brodu. Na podívanou a ochutnávku se přišly podívat kolem stovky návštěvníků. Jeden z pořadatelů podotkl, že tenokrát se dostavilo mnohem méně lidí než na minulé pečení, na které se sešlo skoro 500 hostů.
Štolmíř /FOTOGALERIE/ - Tradiční a velmi oblíbenou akci veřejného pečení chleba oživí tentokrát bleší trh a košíkářská dílna s lektorkou. Začínat se bude v sobotu 15. června od 10 hodin před veřejnou pecí ve Štolmíři u Českého Brodu. Organizátoři vedle chleba nabídnou i teplý oběd, jak potvrdila Tereza Stuchlová ze sdružení M‘am‘aloca, který událost pořádá.