Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.
Na jednu stranu stále neutichá vlna bezlepkového šílenství, na druhou roste počet těch, kteří doma pravidelně přiživují kvásek a tráví hodiny hnětením těsta a pečením domácího chleba. Jak to s tím božím darem tedy vlastně je?
Zelenina jako taková není zaslíbená jen horkým dnům. Právě teď v chladných podzimních dnech přijde vhod. A navíc povznese každou večeři i oběd do chuťového nebe.
Zdar bratře prezidente, vítali při jedné z jeho návštěv v Novém Městě na Moravě Masaryka. A středem pozornosti se stal první československý prezident i v předvečer Dne vzniku samostatného Československa, kdy se na zdi první základní školy objevila světelná projekce.
/FOTOGALERIE/ Letošní poslední pečení chleba ve Štolmíři se uskutečnilo v sobotu 23. října a přilákalo nečekaně mnoho návštěvníků. V peci se pekly jako obvykle dalamánky, kváskové chleby, škvarkové placky, housky, koláčky a letos poprvé pekaři vyzkoušeli řepánky.
Plody podzimu nesl název malého lokálního trhu, který se v sobotu konal v areálu ploskovického zámku. Pořádající kavárna Café Páv pozvala regionální pěstitele i výrobce, kteří nabídli například dýně nebo jablka, med nebo zeleninu. K mání tam byly také bochníky čerstvého chleba.
Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny.
Projekt Život chleba dospěl do své závěrečné fáze, a to k dožínkám a samotnému pečení chleba. Zázemí pro dožínkové slavnosti poskytlo Ekocentrum Divočina v Malešově, kam některé zapojené školy zavítaly už v létě.
Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?
Na největší pekařské akci v České republice „Dny chleba Pardubice“ se už po sedmadvacáté sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní celonárodní soutěže Chléb roku. Ochutnali 80 vzorků. Přinášíme vám seznam vítězů.
Na největší pekařské akci v České republice „Dny chleba Pardubice“ se už po sedmadvacáté sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní celonárodní soutěže Chléb roku. Ochutnali 80 vzorků. Přinášíme vám seznam vítězů.
Podzimní sluníčko pomalu vybarvuje ovocnou úrodu. Pokud nad těmito řádky právě přemýšlíte, jak naložit s tou svou, třeba vás inspirují recepty našich prababiček. Více v článku Ivany Spitzer Ostřanské, za který velmi děkujeme.
Tradičně ve znamení nabídky domácích pochutin se nesly sobotní prezentace jednotlivých mikroregionů na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ Přehlídka domácích řemesel, rukodělných výrobků a produktů ze zahrádek se staly v roce 2013 cílem stovek turistů mířících na sklářskou pouť do Kristiánova. Nabídka uspokojila jak oči, tak chuťové buňky. Bylo totiž z čeho vybírat. Prodejci potvrdili, že se do těchto míst rádi vracejí.
V sobotu 4. září se obec Slup na Znojemsku proměnila v jednu velikou pekárnu. Konaly se zde totiž tradiční Slavnosti chleba. Za Vodním mlýnem byla v neustálém provozu polní vojenská pekárna a u ní davy čekajících návštěvníků. Pekaři měli plné ruce práce, aby zájemce o vyjímečný chleba uspokojili. Ale ve Slupi to nebylo jenom o chlebu. Děkujeme Stanislavu Nováčkovi za pěkný příspěvek a fotky.
Součástí velkolepé oslavy výročí 650 let od první písemné zmínky o obci Bezděkov byla také soutěž v pojídání deseti kusů chlebů namazaných poctivou vrstvou škvarkové pomazánky. O své zážitky ze soutěže i vítěznou euforii se podělil Jaroslav Němec alias Maxijedlík. Moc děkujeme a gratulujeme.
Dobrý chleba je k nezaplacení. Do pečení základní potraviny se během lockdownu vrhaly tisíce lidí. Stačí jen mouka, voda a sůl a aby nakynul, k tomu je nezbytný kvásek nebo droždí.
„Na zdraví našeho pána, který nám vínečko dává, na zdraví, na zdraví. To sú naše zlaté časy, ty naše dožínky, máme maso, máme víno, k tomu kousek hnětýnky,“ rozléhalo se v sobotu 21. srpna z úst více než stovky folkloristů fotbalovým areálem v Dolním Němčí, kde před pár týdny otevřeli novou tribunu s výstavním zázemím pro fotbalisty.
Na pečení chleba ve Štolmíři přivezli v sobotu 14. srpna své výrobky také Vinařství Klučov a Pekařství, cukrářství od Martiny Průškové z Českého Brodu. V peci se opět pekly dalamánky, chleby, housky i koláčky.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Po pátečním zatažení oblohy a noční bouřce se probouzelo pod Radvanovickým vrchem i v Lenoře do mlžného rána s rozpaky, ale na konec svatý Petr odemkl, pustil sluníčko a slavnost mohla začít.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Hoslovickým mlýnem bude vonět nejen čerstvý domácí chléb, ale také marmeláda, máslo a pomazánky. Ten, komu se sbíhají sliny, může v sobotu 31. července do Hoslovic přijet. Zjistí, jak to kdysi dávno chodilo v domácnosti paní mlynářky.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
/FOTOGALERIE/ Tradiční pečení chleba ve Štolmíři se uskutečnilo v sobotu 17. července. Pečení opět obohatil bleší trh, na kterém bylo možné koupit mnoho zajímavých věcí, jako například oblečení, knížky, bižuterii, hračky, keramiku a spoustu dalších krásných věcí.
Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.
Jak dlouhá je cesta od prvotního zasetí obilí k hotovému voňavému chlebu, učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Díky projektu nazvaném Chléb náš vezdejší aneb od zrníčka ke chlebíčku, se o tom místní děti dozvídají tím nejlepším možným způsobem samy si všechny potřebné činnosti z blízka prohlédnou i vyzkouší.
/FOTOGALERIE/ Nakládané tvarůžky jsou specialita, na kterou do oblíbené výletní restaurace na pomezí Klimkovic a Vřesiny vyráží davy turistů a výletníků. S cibulkou a máslem si je tam na chlebu pravidelně dává devět z deseti hostů! Od pondělí konečně znovu i na terase.
Na první pohled nenápadná vrata ukrývají unikát. Původní Weberovo pekařství, které v Třebíči fungovalo už od čtyřicátých let dvacátého století. Po krátké přestávce se sem vrátila i tradiční řemeslná výroba. Pekař Tomáš Vyroubal zde začal péct svůj Chléb z Třebíče.
Zaměstnanci Domu dětí a mládeže v Olomouci uspořádali pro zájemce virtuální soutěžní výstavy. Stavěla se také hliněná pec, ve které se bude péct chleba na příměstských táborech v DDM Olomouc. Podívejte se na gelerie v článku.