Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Vědci z Mendelovy univerzity vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor.

Vzniká český ležák: vědci z Brna vaří pivo ze zbytků chleba

Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.

Existují desítky chlebů z různých druhů mouky. Klasický český bochník je ze žitného kvásku

Čerstvý chléb. Pomocník, nebo nepřítel?

Na jednu stranu stále neutichá vlna bezlepkového šílenství, na druhou roste počet těch, kteří doma pravidelně přiživují kvásek a tráví hodiny hnětením těsta a pečením domácího chleba. Jak to s tím božím darem tedy vlastně je?

Z pečení chleba ve Štolmíři 23. října 2021.

Ve Štolmíři pekli chleba, vyzkoušeli i řepánky

/FOTOGALERIE/ Letošní poslední pečení chleba ve Štolmíři se uskutečnilo v sobotu 23. října a přilákalo nečekaně mnoho návštěvníků. V peci se pekly jako obvykle dalamánky, kváskové chleby, škvarkové placky, housky, koláčky a letos poprvé pekaři vyzkoušeli řepánky.

V sobotu proběhl podzimní trh na zámku v Ploskovicích.

FOTO: Dýně, jablka i chleba. Podzimní trh v Ploskovicích nabídl dobroty

Plody podzimu nesl název malého lokálního trhu, který se v sobotu konal v areálu ploskovického zámku. Pořádající kavárna Café Páv pozvala regionální pěstitele i výrobce, kteří nabídli například dýně nebo jablka, med nebo zeleninu. K mání tam byly také bochníky čerstvého chleba.

Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali Češi převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály.

Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál

Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny. 

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku

Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?

Pečení frgálů, snad nejznámějšího valašského pokrmu, v peci. I ty se však nevyhnuly náhražkám – v letech nedostatku místo jabčáků či hruščáků musel přijít k chuti zelňák

Pochoutky v časech nedostatku. Recepty našich prababiček

Podzimní sluníčko pomalu vybarvuje ovocnou úrodu. Pokud nad těmito řádky právě přemýšlíte, jak naložit s tou svou, třeba vás inspirují recepty našich prababiček. Více v článku Ivany Spitzer Ostřanské, za který velmi děkujeme.

Slavnosti chleba ve Slupi.

Foklor, chleba a traktory. Slup zažila další úspěšné Slavnosti chleba

V sobotu 4. září se obec Slup na Znojemsku proměnila v jednu velikou pekárnu. Konaly se zde totiž tradiční Slavnosti chleba. Za Vodním mlýnem byla v neustálém provozu polní vojenská pekárna a u ní davy čekajících návštěvníků. Pekaři měli plné ruce práce, aby zájemce o vyjímečný chleba uspokojili. Ale ve Slupi to nebylo jenom o chlebu. Děkujeme Stanislavu Nováčkovi za pěkný příspěvek a fotky.

Dožínky v Dolním Němčí.

VIDEO: Dožínky v Dolním Němčí. Podívejte se

„Na zdraví našeho pána, který nám vínečko dává, na zdraví, na zdraví. To sú naše zlaté časy, ty naše dožínky, máme maso, máme víno, k tomu kousek hnětýnky,“ rozléhalo se v sobotu 21. srpna z úst více než stovky folkloristů fotbalovým areálem v Dolním Němčí, kde před pár týdny otevřeli novou tribunu s výstavním zázemím pro fotbalisty.

Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021

Mazánek s cibulí: Regionálních dobrot přibývá, ocenění pro dalších osm produktů

Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.

Za každým chlebem je spousta práce, učí děti ve Francově Lhotě.

Za každým chlebem je spousta práce, učí děti ve Francově Lhotě

Jak dlouhá je cesta od prvotního zasetí obilí k hotovému voňavému chlebu, učí každým rokem školáky ve Francově Lhotě. Díky projektu nazvaném Chléb náš vezdejší aneb od zrníčka ke chlebíčku, se o tom místní děti dozvídají tím nejlepším možným způsobem samy si všechny potřebné činnosti z blízka prohlédnou i vyzkouší.

Tomáš Weber obnovil výrobu v pekárně v Třebíči. Svoje pečivo peče v parní peci z roku 1933.  V té době tam totiž fungovala Weberova pekárna.

V parní peci z roku 1933 dodnes v Třebíči pečou chleba. Podívejte se

Na první pohled nenápadná vrata ukrývají unikát. Původní Weberovo pekařství, které v Třebíči fungovalo už od čtyřicátých let dvacátého století. Po krátké přestávce se sem vrátila i tradiční řemeslná výroba. Pekař Tomáš Vyroubal zde začal péct svůj Chléb z Třebíče.