Sladké i slané dobroty voní a lákají svým vzhledem. „Těžko si vybrat, oči mi přechází. Budu muset přijít zas,“ komentuje jedna ze zákaznic odnášející si ručně dělané otočené koláčky z pekařství na Hradební ulici.
Husinecký chléb rozšířil síť svých prodejen o další prostor s malou kavárnou. Obchod se širokým sortimentem se nastěhoval do Hradební ulice nedaleko budějovického náměstí. První zákazníky tu prodavačka Lucie obsloužila v úterý 14. března po 7. hodině ráno.
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci láká na výstavu Zakrojte si skývu, která bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 19. ledna od 17 hodin v prostorách hlavní budovy muzea v Husově ulici. Těšit se můžete na vystoupení žáků ZUŠ Žatec.
Jak vidí výchozí pozici Jablonce pro jarní část FORTUNA LIGY Jan Chramosta? Dá se na něco dobrého z podzimu navázat? Věří, že určitě. Podle něho tým sehrál i zápasy, ve kterých předvedl dobrý výkon. " Věřím, že je v našich silách tuto situaci zlepšit," říká před startem sezóny.
Křupavé houstičky, tradiční lenorské placky s česnekem i čerstvý chléb přímo z obecní pece z roku 1836 mohli ochutnat lidé už v pátek 30. prosince v Lenoře na Prachaticku. Mistr pekař a jeho zručné pomocnice se pustili do práce výjimečně o den dříve a už dopoledne se zde tvořila fronta zájemců.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
/ROZHOVOR/ Libor Pavlata je písničkář, textař a skladatel, dlouholetý člen Akademie populární hudby, ale také zakladatel festivalu JamRock v Letohradě. Připravuje se jeho 15. ročník a podle slov jeho šéfa se v něm bude "lámat chleba". Pořadatele totiž trápí všeobecná drahota a energetická krize.
Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.
Muzeum ve Volarech provoněl domácí chléb, houstičky i vánočky. Lidé se v sobotu 17. prosince 2022 společně sešli u adventního pečení. Kdo měl chuť, mohl ochutnat výrobky mistra pekaře Augustina Sobotoviče. Nálada vládla vskutku přátelská.
Vůně čerstvých rohlíků a chleba se od těchto dní znovu nese každé ráno Kollárovou ulicí ve Znojmě. Tamní pekaři tam po dvaceti letech zprovoznili prodejní okénko Znojemské pekárny. Přičinili se o to také čtenáři Deníku Rovnost, kteří projevili zájem o celostátně oceňované výrobky společnosti PEK Group, o nichž redakce informovala.
/FOTO/ Stylové hradní prostředí někdejšího vodního hradu Lipý v České Lípě zaplnily v sobotu 10. prosince stánky řemeslného trhu, ale i těch s občerstvením. Pozornost budily bílé postavy andělů na chůdách. Kolem poledne zde ještě nebyla hlava na hlavě, ale proud návštěvníků neustával, přicházeli hlavně rodiče s dětmi. Lidé se rychle rozhlíželi po svařáku nebo punči. Některé dohnal hlad a z tácků pojídali teplé jarmareční pokrmy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční Vánoce ve skanzenu mohou lidé celý víkend zažít v Podorlickém skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Kromě prohlídky kolekce historických roubenek z východu Čech včetně vodního a větrného mlýnu nabízí skanzen ukázky kovařiny, tradiční pečení chleba v peci na dřevo a řadu dílniček pro děti. Ochutnat lze i tradiční punč nebo klobásku z místní udírny.
Šestnáct stanů rozdělilo spoluobčany i celý národ. Až nenávistné reakce vzbudil vznik utečeneckého tábora ve vesnici Kúty u našich východních sousedů. Jak už Deník popsal v reportáži, tranzitní nelegální migranti jen pár kilometrů od Břeclavi nacházejí krátkodobé útočiště při pokusech o přechod strážených hranic s Českem. Po zhruba měsíci s příchodem zimy počet lidí ve stanech klesá a část se již demontovala.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Až do výstavby Obchodního domu Hvězda bylo místo jejího budoucího umístění ve Vnoučkově ulici obyčejnou částí města. Z jedné strany ho ohraničovala ulice Tyršova z druhé pak Pražská a Nová pražská.
"Masaryk, to byl člověk, nedám na něj dopustit, poznala jsem jeho povahu a za něj jsem se rvala,“ tvrdí dnes pětadevadesátiletá Tereza Pácalová z Hradecka. Vyrostla sice v nuzných podmínkách, ale přesto na některé okamžiky z dětství ráda vzpomíná. Zvlášť na chvíle, které mohla strávit v blízkosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i jeho syna Jana.
Byl deštivý lednový den roku 2017, když Josef Pepe Stajko koukal z okna domku v malé vesničce Nový Hamr na Domažlicku a přemýšlel, jak by zabavil dcerku. Najednou ho napadlo, že si spolu s malou zadělají těsto a upečou v troubě vlastní domácí chleba. Přesně takhle se začal psát příběh Pepekárny – rodinné pekárny, kterou už manželé Stajkovi pro velký zájem museli rozšířit a přesunout na domažlické náměstí.
/FOTOGALERIE/ Letos poslední veřejné pečení chleba se uskutečnilo v sobotu 22. října ve veřejné peci na štolmířské návsi. Tradičně se pekly dalamánky, chleby, housky, škvarkové placky a řepánky.
Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.
Krásný krámek v prvním patře nákupního centra Žďár na rokycanském Masarykově náměstí nemůže nést vhodnější označení. Příchozí totiž hned po otevření omámí voňavé ingredience, linoucí se obchůdkem.
Vojtěch Mitas z Plzně v rámci soutěže #jeduzajonem inicioval upečení největšího kulatého bochníku chleba v České reublice, který dosahoval v průměru 130cm, obvodu 404cm a výšky 12,5cm.
Máte chuť si začátek podzimu trochu provonět chlebem a tradicí? Přijďte se v sobotu 24. září podívat do areálu vodního mlýna v Hoslovicích. Od 10 do 16 hodin se tu koná řemeslná akce s názvem Září, září, na léto jde stáří. Těšit se můžete na řemeslné ukázky spojené se životem na mlýně a vesnici.
Ač si mnozí z nás myslí, že sexuální pomůcky a hračky jsou výdobytkem moderní doby, zdaleka to není pravda. Materiály se sice liší, ovšem účel pomůcek je pořád stejný. K erotice a potěšení se však obzvlášť v době středověku přistupovalo velice nevstřícně, a proto společně s erotickými hračkami rostla výroba i nejrůznějších krutých antimasturbačních pomůcek.
Vdolečky, vdolky, milosti, povidla, paštiky, tlačenky, škvarky, slivovici, ořechovici, medovinu, slatinu. To všechno a mnohem víc pochutin v tekutém i pevném stavu měli možnost ochutnat návštěvníci Slováckých slavností vína a otevřených památek na stanovištích mikroregionů v Uherském Hradišti. Mohli si tak udělat zřetelnou představu o tom, s jakými lidovými dobrotami a kde, se lze při návštěvě našeho kraje setkat.
Vodní mlýn ve Slupi ožil slavností chleba, spoustou řemeslníků, ukázkami pečení chleba, folklórním vystoupením a dalším bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. Všudypřítomná vůně čerstvě upečeného chleba doprovázela na každém kroku všechny návštěvníky. Děkujeme Stanislavu Nováčkovi za pěkný příspěvek, fotky i video
S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
/FOTOGALERIE/ Další veřejné pečení chleba se uskutečnilo ve Štolmíři v sobotu 13. srpna. Již od pátečního večera se v peci topilo, aby se den následující mohly péct dalamánky, chleby, housky, škvarkové placky a koláčky.
/FOTOGALERIE/ Dosud se angažoval v čistě asijské kuchyni. V centru Ostravy provozuje Tomáš Polák japonskou restauraci Gókaná a thajské bistro Moss. A když s kamarádem, saxofonistou kapely Kryštof Nikosem Kulurisem otevřeli řemeslnou pekárnu v Dolních Vítkovicích, zadělali na další hit.
/FOTOGALERIE/ Dosud se angažoval v čistě asijské kuchyni. V centru Ostravy provozuje Tomáš Polák japonskou restauraci Gókaná a thajské bistro Moss. A když s kamarádem, saxofonistou kapely Kryštof Nikosem Kulurisem otevřeli řemeslnou pekárnu v Dolních Vítkovicích, zadělali na další hit.
Vůně čerstvého chleba a pečiva linoucí se z tradiční pece. Lidé na Chebsku mají možnost si upéct vše, na co mají chuť, a u toho se ještě pobavit s přáteli.
Unikátní produkt, jediný svého druhu na světě, který nabízí spojení světlého ležáku a kváskového chleba, to je pivo Chlebák. Nepasterovaná a nefiltrovaná jedenáctka uvařená za použití tradičního spodního kvašení. Ochutnat ji mohli návštěvníci sobotního Craft beer festu v Mariánských Lázních.
Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.
Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.
Na dálku vonící chleba, dozlatova upečené houstičky a česnekové placky… Ve Volarech si umějí užít sváteční den. V místním muzeu se konalo Volarské pečení chleba s pohádkou a i z fotek je vidět, že si lidé akci užili. Za poskytnutí snímků děkujeme Jaroslavu Pulkrábkovi.
Vůně čerstvě upečeného chleba se nesla v úterý 28. června odpoledne zahradou mateřské školy v Kamence, místní části Oder. Ve zdejší nové chlebové peci zahájili provoz právě slavnostním pečením chlebů.
Poslední měsíce první světové války byly v zemích Rakouska-Uherska nedělitelně spojené s hladovými bouřemi, které propukly už v roce 1917 v důsledku mimořádně špatné úrody brambor. Týl válčících armád byl stále hůře zásobován potravinami a obyvatelstvo na to reagovalo demonstracemi, stávkami a rabováním zásobovacích skladů. V Plzni vyústila jedna taková situace ve střelbu, jíž padlo za oběť šest dětí.
Cenou třiapadesát, respektive šedesát korun za dobrý domácí chleba se až tolik neliší. Jinak jsou však dvě pekárny na Frýdecko-Místecku svým umístěním, sortimentem, klientelou i výhledy do budoucna ve svém byznysu velice odlišné.
Až pětkrát dražší zálohy na energie, zdražování mouky, ale také zvyšování úrokové sazby a mzdových nákladů. Drahota spojená s prohlubující se ekonomickou krizí už postihla také výrobce pečiva. Většina z nich musela přistoupit ke zdražení svých produktů, což se začíná drtivě projevovat také v peněženkách zákazníků. Ptali jsme se v pekárnách v Královéhradeckém kraji, jak s nastalou situací bojují. Většina odpověděla podobně - zuby nehty.
Až pětkrát dražší zálohy na energie, zdražování mouky, ale také zvyšování úrokové sazby a mzdových nákladů. Drahota spojená s prohlubující se ekonomickou krizí už postihla také výrobce pečiva. Většina z nich musela přistoupit ke zdražení svých produktů, což se začíná drtivě projevovat také v peněženkách zákazníků.
Nejen vysoká cena mouky a stále rostoucí cena energií, ale zároveň i zvyšující se požadavky na mzdy – s tím vším se musí vypořádat pekaři nejen v Pardubickém kraji, ale v celé republice. Menší pekaři proto přemýšlejí, že uzavřou své prodejny, náklady na provoz jsou totiž neudržitelné. Situace v zemi je dramatická, růst cen je v Česku čtvrtý nejrychlejší v celé Evropě.
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…