Krásný krámek v prvním patře nákupního centra Žďár na rokycanském Masarykově náměstí nemůže nést vhodnější označení. Příchozí totiž hned po otevření omámí voňavé ingredience, linoucí se obchůdkem.
Vojtěch Mitas z Plzně v rámci soutěže #jeduzajonem inicioval upečení největšího kulatého bochníku chleba v České reublice, který dosahoval v průměru 130cm, obvodu 404cm a výšky 12,5cm.
Máte chuť si začátek podzimu trochu provonět chlebem a tradicí? Přijďte se v sobotu 24. září podívat do areálu vodního mlýna v Hoslovicích. Od 10 do 16 hodin se tu koná řemeslná akce s názvem Září, září, na léto jde stáří. Těšit se můžete na řemeslné ukázky spojené se životem na mlýně a vesnici.
Ač si mnozí z nás myslí, že sexuální pomůcky a hračky jsou výdobytkem moderní doby, zdaleka to není pravda. Materiály se sice liší, ovšem účel pomůcek je pořád stejný. K erotice a potěšení se však obzvlášť v době středověku přistupovalo velice nevstřícně, a proto společně s erotickými hračkami rostla výroba i nejrůznějších krutých antimasturbačních pomůcek.
Vdolečky, vdolky, milosti, povidla, paštiky, tlačenky, škvarky, slivovici, ořechovici, medovinu, slatinu. To všechno a mnohem víc pochutin v tekutém i pevném stavu měli možnost ochutnat návštěvníci Slováckých slavností vína a otevřených památek na stanovištích mikroregionů v Uherském Hradišti. Mohli si tak udělat zřetelnou představu o tom, s jakými lidovými dobrotami a kde, se lze při návštěvě našeho kraje setkat.
Vodní mlýn ve Slupi ožil slavností chleba, spoustou řemeslníků, ukázkami pečení chleba, folklórním vystoupením a dalším bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. Všudypřítomná vůně čerstvě upečeného chleba doprovázela na každém kroku všechny návštěvníky. Děkujeme Stanislavu Nováčkovi za pěkný příspěvek, fotky i video
S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
/FOTOGALERIE/ Další veřejné pečení chleba se uskutečnilo ve Štolmíři v sobotu 13. srpna. Již od pátečního večera se v peci topilo, aby se den následující mohly péct dalamánky, chleby, housky, škvarkové placky a koláčky.
/FOTOGALERIE/ Dosud se angažoval v čistě asijské kuchyni. V centru Ostravy provozuje Tomáš Polák japonskou restauraci Gókaná a thajské bistro Moss. A když s kamarádem, saxofonistou kapely Kryštof Nikosem Kulurisem otevřeli řemeslnou pekárnu v Dolních Vítkovicích, zadělali na další hit.
/FOTOGALERIE/ Dosud se angažoval v čistě asijské kuchyni. V centru Ostravy provozuje Tomáš Polák japonskou restauraci Gókaná a thajské bistro Moss. A když s kamarádem, saxofonistou kapely Kryštof Nikosem Kulurisem otevřeli řemeslnou pekárnu v Dolních Vítkovicích, zadělali na další hit.
Vůně čerstvého chleba a pečiva linoucí se z tradiční pece. Lidé na Chebsku mají možnost si upéct vše, na co mají chuť, a u toho se ještě pobavit s přáteli.
Unikátní produkt, jediný svého druhu na světě, který nabízí spojení světlého ležáku a kváskového chleba, to je pivo Chlebák. Nepasterovaná a nefiltrovaná jedenáctka uvařená za použití tradičního spodního kvašení. Ochutnat ji mohli návštěvníci sobotního Craft beer festu v Mariánských Lázních.
Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.
Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.
Na dálku vonící chleba, dozlatova upečené houstičky a česnekové placky… Ve Volarech si umějí užít sváteční den. V místním muzeu se konalo Volarské pečení chleba s pohádkou a i z fotek je vidět, že si lidé akci užili. Za poskytnutí snímků děkujeme Jaroslavu Pulkrábkovi.
Vůně čerstvě upečeného chleba se nesla v úterý 28. června odpoledne zahradou mateřské školy v Kamence, místní části Oder. Ve zdejší nové chlebové peci zahájili provoz právě slavnostním pečením chlebů.
Poslední měsíce první světové války byly v zemích Rakouska-Uherska nedělitelně spojené s hladovými bouřemi, které propukly už v roce 1917 v důsledku mimořádně špatné úrody brambor. Týl válčících armád byl stále hůře zásobován potravinami a obyvatelstvo na to reagovalo demonstracemi, stávkami a rabováním zásobovacích skladů. V Plzni vyústila jedna taková situace ve střelbu, jíž padlo za oběť šest dětí.
Cenou třiapadesát, respektive šedesát korun za dobrý domácí chleba se až tolik neliší. Jinak jsou však dvě pekárny na Frýdecko-Místecku svým umístěním, sortimentem, klientelou i výhledy do budoucna ve svém byznysu velice odlišné.
Až pětkrát dražší zálohy na energie, zdražování mouky, ale také zvyšování úrokové sazby a mzdových nákladů. Drahota spojená s prohlubující se ekonomickou krizí už postihla také výrobce pečiva. Většina z nich musela přistoupit ke zdražení svých produktů, což se začíná drtivě projevovat také v peněženkách zákazníků. Ptali jsme se v pekárnách v Královéhradeckém kraji, jak s nastalou situací bojují. Většina odpověděla podobně - zuby nehty.
Až pětkrát dražší zálohy na energie, zdražování mouky, ale také zvyšování úrokové sazby a mzdových nákladů. Drahota spojená s prohlubující se ekonomickou krizí už postihla také výrobce pečiva. Většina z nich musela přistoupit ke zdražení svých produktů, což se začíná drtivě projevovat také v peněženkách zákazníků.
Nejen vysoká cena mouky a stále rostoucí cena energií, ale zároveň i zvyšující se požadavky na mzdy – s tím vším se musí vypořádat pekaři nejen v Pardubickém kraji, ale v celé republice. Menší pekaři proto přemýšlejí, že uzavřou své prodejny, náklady na provoz jsou totiž neudržitelné. Situace v zemi je dramatická, růst cen je v Česku čtvrtý nejrychlejší v celé Evropě.
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Chválu doprovázenou slovy, že zákazník své nákupy omezí, i když mu chutná, slýchají nyní mnozí pekaři. Zvlášť v rodinných pekařstvích lze zaslechnout slova znějící asi takto: máte to dobré a jste fajn lidi, ale kvůli zdražování všeho a všude už nebudu moci nakupovat…
Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na jižní Moravě kvůli neustále se zvyšujícím cenám energií a surovin. Až dvaceti procent z nich hrozí existenční problémy. Vysoké vstupní náklady pekařů se negativně podepisují na cenách pečiva. Kilogram chleba se podle odborníků může do konce roku vyšplhat i na sedmdesát korun.
Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na Vysočině a jižní Moravě. Rostoucí ceny energií a surovin je nutí zvedat ceny pečiva. Do konce roku se může cena chleba vyšplhat až na sedmdesát korun. A to může být pro mnoho lidí neúnosné. Pokud začnou hledat levnější alternativy v supermarketech, hrozí některým pekárnám podle ekonomů krach.
Chleba nad padesát korun? Dříve nemyslitelné, dnes běžná praxe. Pekárnám přitom dál zdražuje pšenice dodávka od dodávky, k tomu nejsou pekaři a snadné to nemají ani u zákazníků. Mnohdy si na ně vylévají zlost kvůli maržím, které si připočtou maloobchody.
Rohlík za korunu a chleba za dvacet? Dávno ne. Rapidní nárůst cen energií a pohonných hmot roztočil spirálu zdražování napříč všemi obory. Vyšší náklady pociťují také pekárny, které už zvyšují ceny pečiva. Za rohlíky či chleba si ale lidé nejspíš připlatí ještě víc.
Cenou třiapadesát, respektive šedesát korun za dobrý domácí chleba se až tolik neliší. Jinak jsou však dvě pekárny na Frýdecko-Místecku svým umístěním, sortimentem, klientelou i výhledy do budoucna ve svém byznysu velice odlišné.
Poctivý jihočeský chléb i rohlíky jsou dražší. Pekaři a pekařky jsou nešťastní. Za jejich starosti a přibývající vrásky na čele v současnosti může zdražování. Vysoké ceny energií i nezbytných surovin totiž ovlivňují i jejich živobytí. Chybí i kvalifikovaní pekaři a cukráři.
Na rok 2022 nebudou pekaři ani jejich zákazníci vzpomínat v dobrém. Válka na Ukrajině vyšponovala ceny energií a následně i obilovin do astronomických výšin. Některé tuzemské pekárny tak nyní bojují o přežití a zákazníci trnou, za kolik bude na podzim rohlík či chleba.
Na rok 2022 nebudou pekaři ani jejich zákazníci vzpomínat v dobrém. Válka na Ukrajině vyšponovala ceny energií a následně i obilovin do astronomických výšin. Některé tuzemské pekárny tak nyní bojují o přežití a zákazníci trnou, za kolik bude na podzim rohlík či chleba.
Na rok 2022 nebudou pekaři ani jejich zákazníci vzpomínat v dobrém. Válka na Ukrajině vyšponovala ceny energií a následně i obilovin do astronomických výšin. Některé tuzemské pekárny tak nyní bojují o přežití a zákazníci trnou, za kolik bude na podzim rohlík či chleba.
Na počátku bylo rozčarování z plastového odpadu a z vyhazování starého pečiva. Pak přišlo plnohodnotné podnikání až s patnácti švadlenkami. Tak popisují sestry Lea a Darja z Frýdku-Místku své „obalové“ aktivity.
Chlebem roku se stal výrobek z pecí pekařů znojemské společnosti PEK Group, sídlící v centru Znojma. V konkurenci více něž devadesáti výrobků ho vybrali v národní soutěži porotci za vítěze kategorie Chléb mladých během Dnů chleba na výstavišti Ideon v Pardubicích.
Na počátku bylo rozčarování z plastového odpadu a z vyhazování starého pečiva. Pak přišlo plnohodnotné podnikání až s patnácti švadlenkami. Tak popisují sestry Lea a Darja z Frýdku-Místku své „obalové“ aktivity.
Slunce zalévá Pražský hrad svou září, Vltava modře teče a po schodech sestupuje muž a žena držící se za ruce. Mohli by dělat reklamu na rodinné štěstí. Kupodivu to není začátek natáčení mýdlové opery, ale realita čtvrtečního dopoledne, kdy se novinářům na Smetanově nábřeží v Praze představili Danuše a Robert Nerudovi. Na prezidentku sice kandiduje ženská polovina hvězdného páru, ale právník Robert Neruda nenechává nikoho na pochybách, že bude manželce ve všem oporou.
Radši klasiku v podobě chlebíčku, nebo něco z nových stravovacích trendů? Bistra a rychlá občerstvení na Náchodsku mají své zákazníky, ať už nabízejí to či ono.
Studuješ v Ústí nad Labem? A víš, co všechno tady můžeš zažít? Přijď se podívat do městských sadů a prožij neděli věnovanou studentům na maximum. Zváni jsou nejen studenti.
Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. ČTK to řekl v pondělí při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.
Ve Štolmíři se konalo v sobotu 14. května letošní druhé veřejné pečení chleba na návsi. Tentokrát byl součástí akce restaurant day, při kterém lidé z okolí představovali svůj um ve vaření.