Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

Jiří Ondečko a jeho pekařství

Za oblibou našeho pečiva stojí kvalitní suroviny, říká oceňovaný pekař

Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.

Z hokejového utkání Chance ligy Kolín - Prostějov (4:2)

Prosincové menu kozlů je chudší, o to důležitější. Bude se lámat chleba

Prosinec bude přece jen o něco volnější a hokejisté Kolína si tak užijí i více klidu. V posledním měsíci roku sehrají jen šest mistrovských utkání v Chance lize. Bude reprezentační přestávka a Kolín bude mít volno i díky kontumovanému střetnutí s Kadaní, která odstoupila ze soutěže. Třikrát se představí kozlové před zraky svých příznivců, třikrát vyjedou na led soupeřů.

Drhání peří v Horních Těšicích.

OBRAZEM: Nádherná tradice. V Horních Těšicích drhly ženy peří z landerských hus

Úterní, krásně prosluněný listopadový, den lákal na procházku podzimní krajinou. Ale členky Českého červeného kříže Horních Těšic pozvaly občany na tradiční drhnutí peří. Tentokrát se drhlo z landerských husí, které mají barevné peří. Za fotoreportáž z udržování tradic v obci na Hranicku děkujeme Mileně Rušarové.

Drhání peří v Horních Těšicích.

FOTO: Nádherná tradice. V Horních Těšicích drhly ženy peří z landerských hus

Úterní, krásně prosluněný listopadový, den lákal na procházku podzimní krajinou. Ale členky Českého červeného kříže Horních Těšic pozvaly občany na tradiční drhnutí peří. Tentokrát se drhlo z landerských husí, které mají barevné peří. Za fotoreportáž z udržování tradic v obci na Hranicku děkujeme Mileně Rušarové.

Vědci z Mendelovy univerzity vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor.

Vzniká český ležák: vědci z Brna vaří pivo ze zbytků chleba

Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.

Existují desítky chlebů z různých druhů mouky. Klasický český bochník je ze žitného kvásku

Čerstvý chléb. Pomocník, nebo nepřítel?

Na jednu stranu stále neutichá vlna bezlepkového šílenství, na druhou roste počet těch, kteří doma pravidelně přiživují kvásek a tráví hodiny hnětením těsta a pečením domácího chleba. Jak to s tím božím darem tedy vlastně je?

Z pečení chleba ve Štolmíři 23. října 2021.

Ve Štolmíři pekli chleba, vyzkoušeli i řepánky

/FOTOGALERIE/ Letošní poslední pečení chleba ve Štolmíři se uskutečnilo v sobotu 23. října a přilákalo nečekaně mnoho návštěvníků. V peci se pekly jako obvykle dalamánky, kváskové chleby, škvarkové placky, housky, koláčky a letos poprvé pekaři vyzkoušeli řepánky.

V sobotu proběhl podzimní trh na zámku v Ploskovicích.

FOTO: Dýně, jablka i chleba. Podzimní trh v Ploskovicích nabídl dobroty

Plody podzimu nesl název malého lokálního trhu, který se v sobotu konal v areálu ploskovického zámku. Pořádající kavárna Café Páv pozvala regionální pěstitele i výrobce, kteří nabídli například dýně nebo jablka, med nebo zeleninu. K mání tam byly také bochníky čerstvého chleba.

Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali Češi převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály.

Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál

Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny. 

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku

Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?

Pečení frgálů, snad nejznámějšího valašského pokrmu, v peci. I ty se však nevyhnuly náhražkám – v letech nedostatku místo jabčáků či hruščáků musel přijít k chuti zelňák

Pochoutky v časech nedostatku. Recepty našich prababiček

Podzimní sluníčko pomalu vybarvuje ovocnou úrodu. Pokud nad těmito řádky právě přemýšlíte, jak naložit s tou svou, třeba vás inspirují recepty našich prababiček. Více v článku Ivany Spitzer Ostřanské, za který velmi děkujeme.

Slavnosti chleba ve Slupi.

Foklor, chleba a traktory. Slup zažila další úspěšné Slavnosti chleba

V sobotu 4. září se obec Slup na Znojemsku proměnila v jednu velikou pekárnu. Konaly se zde totiž tradiční Slavnosti chleba. Za Vodním mlýnem byla v neustálém provozu polní vojenská pekárna a u ní davy čekajících návštěvníků. Pekaři měli plné ruce práce, aby zájemce o vyjímečný chleba uspokojili. Ale ve Slupi to nebylo jenom o chlebu. Děkujeme Stanislavu Nováčkovi za pěkný příspěvek a fotky.

Dožínky v Dolním Němčí.

VIDEO: Dožínky v Dolním Němčí. Podívejte se

„Na zdraví našeho pána, který nám vínečko dává, na zdraví, na zdraví. To sú naše zlaté časy, ty naše dožínky, máme maso, máme víno, k tomu kousek hnětýnky,“ rozléhalo se v sobotu 21. srpna z úst více než stovky folkloristů fotbalovým areálem v Dolním Němčí, kde před pár týdny otevřeli novou tribunu s výstavním zázemím pro fotbalisty.