Kreativ

ŠTÍTEK: chléb

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Z ekovýchovného programu štolmířské obecně prospěšné společnosti M'am'aloca: Cesta za chlebem.

Ekovýchovné programy ve Štolmíři zpestří školákům cestu za vzděláním

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ke dvěma ekovýchovným programům štolmířské obecně prospěšné společnosti M´am´aloca přibude třetí. Jedním z nich je Cesta za chlebem, jenž navazuje na dlouholetou tradici a lásku k pečení. Účastníci tohoto programu si vyzkouší všechny činnosti spojené s výrobou chleba - od zpracování obilí, přes přípravu těsta až k pečení v cihlové peci na návsi. Tam se veřejné pečení chleba koná již devět let.

V Blansku snídali férově. Zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty. Se souhlasem Stanislava Komínka

VIDEO: V Blansku snídali férově, zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty

/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.

Pekařství Pecka v DOV a jeho chleba, 30. března 2023, Ostrava.

Kde se peče nejlepší chleba v Ostravě? Deník vybral TOP 5 pekáren, podívejte se

Každý Čech sní za rok zhruba 40 kilových bochníků chleba. Během pandemie se hlavně ve velkých městech stalo pečení obrovským fenoménem, který podnikům snížil ztráty z lockdownů. Domácí chleba se prodával nejen v tradičních pekárnách, ale také kavárnách a dalších podnicích. I v Ostravě vznikly řemeslné pekárny, kde lidé logicky nehledí na cenu, ale na kvalitu. Deník pro čtenáře zmapoval trh a vybral svých TOP 5 pekáren, kde Ostraváci nejraději kvalitní chleby kupují.

Pekárna Radvanický chléb, 8. března 2023, Radvanice.

Radvanická pekárna má svou tradici už od 20. let minulého století

Pšenično-žitný kváskový chléb z Radvanické pekárny má svou tradici už od 20. let minulého století. Její majitelka, Milena Šotová, obnovila provoz pekárny v roce 1991 a od té doby pekárnou prošlo stovky tisíc chlebů. Týdně se zde upeče kolem dvou tisíc chlebů.

Pekařství Stračena a jeho chleba, 3. dubna 2023, Ostrava.

Ostravská pekárna Stračena Bakery nabízí kromě chleba i zákusky

Nejdříve zde byl fast-food, poté veganská restaurace a teď je z provozovny vedle Masarykova náměstí řemeslná pekárna. Stračena Bakery je součástí konceptu Stračena City, kde se nachází jak restaurace, tak i pekárna. Ta nabízí kromě zákusků a sladkého pečiva i několik druhů chlebů.

Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna.

Obrazem: Ve Štolmíři opět zavoněl chleba. Nechyběl ani jarmark

Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna. S pečením proběhl zároveň i jarmark, na kterém návštěvníci mohli nalézt například ponožky, bižuterii, keramiku, květiny, marmelády a povidla, nože nebo výrobky z kůže.

Kamila Špráchalová si zásadně vybírá mouky v bio kvalitě, protože, jak sama říká, je ekoteroristka. Drancování přírody a konzum bez hranic ji dost rozčiluje.

Herečka Kamila Špráchalová: Domácí chleba peču, aby byl zdravější

Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.

Pekaři se utkali Kladně.

Kladno hostilo mistrovství mladých pekařů. Voněly tam chleby i vánočky a koláče

/FOTO, VIDEO/ V Kladně se uskutečnil 25. ročník soutěže Pekař roku v kategorii junior. Finále se zúčastnilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky. Vyhrála dívka z Brna. Kladeňáci letos nesoutěžili, přišli jen jako diváci, za rok by ale rádi reprezentovali v Litomyšli.

Marsell Bendig

Marsell Bendig pro sobotní magazín Víkend: Od malička jsem chtěl vyhrávat

Marsell Bendig nedávno získal Českého lva za vedlejší roli ve filmu Banger. Rozhovor s mladým talentem nabídne nové vydání magazínu Víkend, které vychází v sobotu 25. března. Příloha Deníku se bude věnovat i změně času ze zimního na letní, k níž dojde už v noci na neděli. Jaro je tu, a tak nesmí chybět tip na výlet. Na ten si turisté mohou vzít mimo jiné třeba i vlastnoručně upečený chléb. Jak na to? Také s tím poradí magazín Víkend.   

Jan Chramosta

Chramosta: Se Zlínem se doma bude lámat chleba. Na Slavii můžeme překvapit

Jak vidí výchozí pozici Jablonce pro jarní část FORTUNA LIGY Jan Chramosta? Dá se na něco dobrého z podzimu navázat? Věří, že určitě. Podle něho tým sehrál i zápasy, ve kterých předvedl dobrý výkon. " Věřím, že je v našich silách tuto situaci zlepšit," říká před startem sezóny.

Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskomin.

Čas svátečních návštěv: Překvapte je novými chutěmi v malých miskách

Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.

Rohlíky přímo z pece prodávají znojemští pekaři po dvaceti letech z okénka v Kollárově ulici.

Nostalgická vůně: pro nejlepší chléb v republice mohou lidé ve Znojmě k okénku

Vůně čerstvých rohlíků a chleba se od těchto dní znovu nese každé ráno Kollárovou ulicí ve Znojmě. Tamní pekaři tam po dvaceti letech zprovoznili prodejní okénko Znojemské pekárny. Přičinili se o to také čtenáři Deníku Rovnost, kteří projevili zájem o celostátně oceňované výrobky společnosti PEK Group, o nichž redakce informovala.  

Andělé, svařák, punč, i chleba se špekem. Hrad Lipý patřil vánočnímu jarmarku.

Andělé, svařák, punč, i chleba se špekem. Hrad Lipý patřil vánočnímu jarmarku

/FOTO/ Stylové hradní prostředí někdejšího vodního hradu Lipý v České Lípě zaplnily v sobotu 10. prosince stánky řemeslného trhu, ale i těch s občerstvením. Pozornost budily bílé postavy andělů na chůdách. Kolem poledne zde ještě nebyla hlava na hlavě, ale proud návštěvníků neustával, přicházeli hlavně rodiče s dětmi. Lidé se rychle rozhlíželi po svařáku nebo punči. Některé dohnal hlad a z tácků pojídali teplé jarmareční pokrmy.

Pečení chleba, kovařina a třeba dílničky. Předvánoční atmosféru si ve skanzenu v Krňovicích si o víkendu užívají stovky lidí.

Šup s chlebem do pece, předvánoční víkend láka do skanzenu. Podívejte se

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční Vánoce ve skanzenu mohou lidé celý víkend zažít v Podorlickém skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Kromě prohlídky kolekce historických roubenek z východu Čech včetně vodního a větrného mlýnu nabízí skanzen ukázky kovařiny, tradiční pečení chleba v peci na dřevo a řadu dílniček pro děti. Ochutnat lze i tradiční punč nebo klobásku z místní udírny.

Utečenecký tábor ve slovenských Kútech. Dobrovolníci rozdávájí čaj a potravinový balíček

Útočiště pro migranty rozdělilo společnost. Buďme lidmi, apeluje dobrovolník

Šestnáct stanů rozdělilo spoluobčany i celý národ. Až nenávistné reakce vzbudil vznik utečeneckého tábora ve vesnici Kúty u našich východních sousedů. Jak už Deník popsal v reportáži, tranzitní nelegální migranti jen pár kilometrů od Břeclavi nacházejí krátkodobé útočiště při pokusech o přechod strážených hranic s Českem. Po zhruba měsíci s příchodem zimy počet lidí ve stanech klesá a část se již demontovala.

Tereza Pácalová ukazuje památky, které ji zůstaly na setkání s Masarykem.

Pamětnice: „Tatíček Masaryk mi říkal: Slavíčku, zazpívej mi tu mou písničku"

"Masaryk, to byl člověk, nedám na něj dopustit, poznala jsem jeho povahu a za něj jsem se rvala,“ tvrdí dnes pětadevadesátiletá Tereza Pácalová z Hradecka. Vyrostla sice v nuzných podmínkách, ale přesto na některé okamžiky z dětství ráda vzpomíná. Zvlášť na chvíle, které mohla strávit v blízkosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i jeho syna Jana.

Příběh Pepekárny se začal psát v roce 2017. Dnes má majitel Josef Stajko prodejnu na domažlickém náměstí

Mouka, voda a sůl. Majitel Pepekárny si svůj poctivý chleba vozí i na dovolenou

Byl deštivý lednový den roku 2017, když Josef Pepe Stajko koukal z okna domku v malé vesničce Nový Hamr na Domažlicku a přemýšlel, jak by zabavil dcerku. Najednou ho napadlo, že si spolu s malou zadělají těsto a upečou v troubě vlastní domácí chleba. Přesně takhle se začal psát příběh Pepekárny – rodinné pekárny, kterou už manželé Stajkovi pro velký zájem museli rozšířit a přesunout na domažlické náměstí.

České pekaře drtí extrémní ceny energií

Drahé pečivo. Rodiny platí v průměru 1600 korun měsíčně, hlásí pekárny

Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.