Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ke dvěma ekovýchovným programům štolmířské obecně prospěšné společnosti M´am´aloca přibude třetí. Jedním z nich je Cesta za chlebem, jenž navazuje na dlouholetou tradici a lásku k pečení. Účastníci tohoto programu si vyzkouší všechny činnosti spojené s výrobou chleba - od zpracování obilí, přes přípravu těsta až k pečení v cihlové peci na návsi. Tam se veřejné pečení chleba koná již devět let.
/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.
Karlovarská cukrárna získala dvě ceny v soutěži Dobrota Karlovarského kraje. Nejvyhlášenější je ale její chléb Boží dar, kterého denně napeče čtyři sta kusů.
Karlovarská cukrárna získala dvě ceny v soutěži Dobrota Karlovarského kraje. Nejvyhlášenější je ale její chléb Boží dar, kterého denně napeče čtyři sta kusů.
/FOTOGALERIE/ Labutí páry jsou symbolem věrnosti, pevné pouto je většinou spojuje po celý život. V Kralupech nad Vltavou teď ale jedna labutí láska skončila. Samec uhynul a jeho tělo dále zůstává ve vodě na dosah hnízda, kde sedí vdova na vejcích. Zatím je naděje, že se mláďata vylíhnou.
Labutí páry jsou symbolem věrnosti, pevné pouto je většinou spojuje po celý život. V Kralupech nad Vltavou teď ale jedna labutí láska skončila. Samec uhynul a jeho tělo dále zůstává ve vodě na dosah hnízda, kde sedí vdova na vejcích. Zatím je naděje, že se mláďata vylíhnou.
Každý Čech sní za rok zhruba 40 kilových bochníků chleba. Během pandemie se hlavně ve velkých městech stalo pečení obrovským fenoménem, který podnikům snížil ztráty z lockdownů. Domácí chleba se prodával nejen v tradičních pekárnách, ale také kavárnách a dalších podnicích. I v Ostravě vznikly řemeslné pekárny, kde lidé logicky nehledí na cenu, ale na kvalitu. Deník pro čtenáře zmapoval trh a vybral svých TOP 5 pekáren, kde Ostraváci nejraději kvalitní chleby kupují.
Pšenično-žitný kváskový chléb z Radvanické pekárny má svou tradici už od 20. let minulého století. Její majitelka, Milena Šotová, obnovila provoz pekárny v roce 1991 a od té doby pekárnou prošlo stovky tisíc chlebů. Týdně se zde upeče kolem dvou tisíc chlebů.
Nejdříve zde byl fast-food, poté veganská restaurace a teď je z provozovny vedle Masarykova náměstí řemeslná pekárna. Stračena Bakery je součástí konceptu Stračena City, kde se nachází jak restaurace, tak i pekárna. Ta nabízí kromě zákusků a sladkého pečiva i několik druhů chlebů.
Příběh Pekárny Velička v Ostravě-Petřkovicích, se začal psát v roce 1990. Chléb od Veličky se stal nedílnou součástí ostravských domácností, především kvůli jejich široké síti dodavatelů, kterých je momentálně kolem stovky.
Jedna z mála řemeslných pekáren v Ostravě sídlí v Dolní oblasti ve Vítkovicích. V suterénu Multifunkční haly Gong se nachází Pecka, kde voní nejen čerstvě upečená neapolská pizza, ale i chléb.
V nenápadném domku v Závodní ulici v Ostravě-Hrabůvce se skrývá malá pekárna s bílou cihlovou pecí. Samotná pekárna funguje už více než 30 let. Pečou tady takzvaně „postaru“.
/FOTOGALERIE/ Debaklem 0:5 skončil nedělní duel fotbalistů SK Hranice na Bazalech. Juniorka Baníku Ostrava byla v utkání 25. kola MSFL o třídu lepší než zachraňující se nováček. Za toho poprvé nastoupil Tomáš Mičola.
Desátou sezónu veřejného pečení chleba zahájili ve Štolmíři v sobotu 22. dubna. S pečením proběhl zároveň i jarmark, na kterém návštěvníci mohli nalézt například ponožky, bižuterii, keramiku, květiny, marmelády a povidla, nože nebo výrobky z kůže.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Už jako malá holka pomáhala Adéla Šimková při pečení své babičce pekařce. Práce ji bavila a už tehdy snila, že se jednou pekařkou stane taky. „Myslím, že by mě bavila i práce s dětmi, kromě pekařky bych chtěla být i učitelkou v mateřské školce,” říká Deníku nadaná sedmnáctiletá žačka.
Název plzeňského pekařství Croûte není náhodný. Odkazuje s láskou k Francii, kde croûte znamená kůrka. „Správně propečený chleba má křupat,“ říká majitel a pekař v jedné osobě Josef Varvařovský.
Název plzeňského pekařství Croûte není náhodný. Odkazuje s láskou k Francii, kde croûte znamená kůrka. „Správně propečený chleba má křupat," říká majitel a pekař v jedné osobě Josef Varvařovský.
Farníci z Holčovic si z nedělní bohoslužby 9. dubna odnášeli chleby se škvarkama. Nechali si v Karlovicích upéct tyto speciální velikonoční chleby, aby se staly symbolem požehnaných Velikonoc 2023.
Pistáciová cookieska se rychle stala pojmem. Pekárna Mitty, která sídlí v plzeňských Smetanových sadech, si během necelých dvou roků po otevření našla řadu spokojených zákazníků.
Když si člověk dá dva plátky toustu s chutným sýrem a přikousne k tomu pár oliv, může se mu stát, že vyčerpá doporučenou denní dávku soli. Alespoň ve Velké Británii. Skupina expertů totiž zkoumala složení tamních toustových chlebů a výsledek nedopadl ze zdravotního hlediska vůbec dobře.
V plzeňských Smetanových sadech si za necelé dva roky od otevření našla spoustu spokojených zákazníků pekárna Mitty. Pistáciová cookieska se stala pojmem.
Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.
/FOTO, VIDEO/ V Kladně se uskutečnil 25. ročník soutěže Pekař roku v kategorii junior. Finále se zúčastnilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky. Vyhrála dívka z Brna. Kladeňáci letos nesoutěžili, přišli jen jako diváci, za rok by ale rádi reprezentovali v Litomyšli.
Na první letošní nákupy farmářských výrobků dorazily v sobotu na plzeňské náměstí Republiky stovky lidí. Své produkty zde nabízelo více než padesát prodejců a největší zájem byl jako vždy o čerstvé pečivo, sýry, uzeniny nebo zeleninu.
Dvě třetiny jim to nevycházelo, po 40 minutách prohrávali 0:3.Takový stav v této sérii ještě nebyl, maximálně to bylo o dva góly. Hokejisté Vsetína tuto ztrátu už nedohnali, s Prostějovem v pátém semifinále Chance ligy padli na Lapači 1:3.
Marsell Bendig nedávno získal Českého lva za vedlejší roli ve filmu Banger. Rozhovor s mladým talentem nabídne nové vydání magazínu Víkend, které vychází v sobotu 25. března. Příloha Deníku se bude věnovat i změně času ze zimního na letní, k níž dojde už v noci na neděli. Jaro je tu, a tak nesmí chybět tip na výlet. Na ten si turisté mohou vzít mimo jiné třeba i vlastnoručně upečený chléb. Jak na to? Také s tím poradí magazín Víkend.
Sladké i slané dobroty voní a lákají svým vzhledem. „Těžko si vybrat, oči mi přechází. Budu muset přijít zas,“ komentuje jedna ze zákaznic odnášející si ručně dělané otočené koláčky z pekařství na Hradební ulici.
Husinecký chléb rozšířil síť svých prodejen o další prostor s malou kavárnou. Obchod se širokým sortimentem se nastěhoval do Hradební ulice nedaleko budějovického náměstí. První zákazníky tu prodavačka Lucie obsloužila v úterý 14. března po 7. hodině ráno.
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci láká na výstavu Zakrojte si skývu, která bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 19. ledna od 17 hodin v prostorách hlavní budovy muzea v Husově ulici. Těšit se můžete na vystoupení žáků ZUŠ Žatec.
Jak vidí výchozí pozici Jablonce pro jarní část FORTUNA LIGY Jan Chramosta? Dá se na něco dobrého z podzimu navázat? Věří, že určitě. Podle něho tým sehrál i zápasy, ve kterých předvedl dobrý výkon. " Věřím, že je v našich silách tuto situaci zlepšit," říká před startem sezóny.
Křupavé houstičky, tradiční lenorské placky s česnekem i čerstvý chléb přímo z obecní pece z roku 1836 mohli ochutnat lidé už v pátek 30. prosince v Lenoře na Prachaticku. Mistr pekař a jeho zručné pomocnice se pustili do práce výjimečně o den dříve a už dopoledne se zde tvořila fronta zájemců.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
/ROZHOVOR/ Libor Pavlata je písničkář, textař a skladatel, dlouholetý člen Akademie populární hudby, ale také zakladatel festivalu JamRock v Letohradě. Připravuje se jeho 15. ročník a podle slov jeho šéfa se v něm bude "lámat chleba". Pořadatele totiž trápí všeobecná drahota a energetická krize.
Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.
Muzeum ve Volarech provoněl domácí chléb, houstičky i vánočky. Lidé se v sobotu 17. prosince 2022 společně sešli u adventního pečení. Kdo měl chuť, mohl ochutnat výrobky mistra pekaře Augustina Sobotoviče. Nálada vládla vskutku přátelská.
Vůně čerstvých rohlíků a chleba se od těchto dní znovu nese každé ráno Kollárovou ulicí ve Znojmě. Tamní pekaři tam po dvaceti letech zprovoznili prodejní okénko Znojemské pekárny. Přičinili se o to také čtenáři Deníku Rovnost, kteří projevili zájem o celostátně oceňované výrobky společnosti PEK Group, o nichž redakce informovala.
/FOTO/ Stylové hradní prostředí někdejšího vodního hradu Lipý v České Lípě zaplnily v sobotu 10. prosince stánky řemeslného trhu, ale i těch s občerstvením. Pozornost budily bílé postavy andělů na chůdách. Kolem poledne zde ještě nebyla hlava na hlavě, ale proud návštěvníků neustával, přicházeli hlavně rodiče s dětmi. Lidé se rychle rozhlíželi po svařáku nebo punči. Některé dohnal hlad a z tácků pojídali teplé jarmareční pokrmy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční Vánoce ve skanzenu mohou lidé celý víkend zažít v Podorlickém skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Kromě prohlídky kolekce historických roubenek z východu Čech včetně vodního a větrného mlýnu nabízí skanzen ukázky kovařiny, tradiční pečení chleba v peci na dřevo a řadu dílniček pro děti. Ochutnat lze i tradiční punč nebo klobásku z místní udírny.
Šestnáct stanů rozdělilo spoluobčany i celý národ. Až nenávistné reakce vzbudil vznik utečeneckého tábora ve vesnici Kúty u našich východních sousedů. Jak už Deník popsal v reportáži, tranzitní nelegální migranti jen pár kilometrů od Břeclavi nacházejí krátkodobé útočiště při pokusech o přechod strážených hranic s Českem. Po zhruba měsíci s příchodem zimy počet lidí ve stanech klesá a část se již demontovala.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Až do výstavby Obchodního domu Hvězda bylo místo jejího budoucího umístění ve Vnoučkově ulici obyčejnou částí města. Z jedné strany ho ohraničovala ulice Tyršova z druhé pak Pražská a Nová pražská.
"Masaryk, to byl člověk, nedám na něj dopustit, poznala jsem jeho povahu a za něj jsem se rvala,“ tvrdí dnes pětadevadesátiletá Tereza Pácalová z Hradecka. Vyrostla sice v nuzných podmínkách, ale přesto na některé okamžiky z dětství ráda vzpomíná. Zvlášť na chvíle, které mohla strávit v blízkosti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i jeho syna Jana.
Byl deštivý lednový den roku 2017, když Josef Pepe Stajko koukal z okna domku v malé vesničce Nový Hamr na Domažlicku a přemýšlel, jak by zabavil dcerku. Najednou ho napadlo, že si spolu s malou zadělají těsto a upečou v troubě vlastní domácí chleba. Přesně takhle se začal psát příběh Pepekárny – rodinné pekárny, kterou už manželé Stajkovi pro velký zájem museli rozšířit a přesunout na domažlické náměstí.
/FOTOGALERIE/ Letos poslední veřejné pečení chleba se uskutečnilo v sobotu 22. října ve veřejné peci na štolmířské návsi. Tradičně se pekly dalamánky, chleby, housky, škvarkové placky a řepánky.
Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.